Därför var Inferno tysta mot Falkenberg

Det blev en bojkott med väldigt kort varsel och före match fanns det helt enkelt inte tiden att klargöra något så det kommer nu istället. Inget i den här texten är att betrakta som ett officiellt uttalande från Inferno Örgryte, även om åsikterna kanske är representativa för vad gruppens övriga medlemmar tycker och tänker.

Sedan vi hade vårt 5-årsfirande hemma mot Trollhättan den 12:e juni så har ÖIS hintat om att vissa personer skulle bli avstängda. Till exempel så fick de tre misstänkta som kunde gå på matchen efter inte komma in och alla tre fick brev hem ifrån ÖIS att man övervägde att stänga av dem och att man hade hade möjlighet att lämna in ett skriftligt yttrande per post till dagen efter. Hur man nu kan förvänta sig att någon som läser ett brev på onsdag eftermiddag efter jobbet ska hinna författa ett yttrande och lägga det på lådan så att det kommer fram dagen efter. Även om det säkert är praktiskt genomförbart så är det en orimligt liten tidsrymd att ge. Två var misstänkta för att ha använt pyroteknik och en tredje (plus en till som för det mesta befinner sig utomlands) för det löjliga som att ha förstört en stol. Med tanke på att man har sett ett par stolar gå sönder under dessa två säsonger så känns det som att antalet avstängningar i proportion till antalet förstörda stolar är väldigt lågt. Men man har ju lärt sig att det är skillnad på folk och folk.

Han som var (är, då ÖIS redan har dömt honom) misstänkt för att ha förstört stolen fick inte komma in kommande matcher heller och fick höra av Björn att han skulle få ett brev av ÖIS som skulle förklara situationen, att ÖIS hade lämnat över händelsen till polisen yada yada. Det svaret fick han tre-fyra veckor i rad utan att få ett brev. Inför Valhalla-matchen mot Ängelholm ringde han upp Björn och frågade om han fick gå och Björn la tydligen inga värderingar i det då han var på semester, så han gick på matchen och allt var frid och fröjd.

Senast mot Öster blev han tagen av supporterpolisen som slängde ut honom från arenan, och det var tydligen polisens beslut att han inte skulle få vara där och inte ÖIS. Han blev samtidigt kallad till förhör (vilket var idag) hos polisen där de diskuterade stolen och visade bilder från övervakningskamerorna. Han ska tydligen synas på filmen och det syns att en stol går sönder men det ska visst inte gå att säga hur stolen gick sönder, eller lika lite vem som hade sönder den. Därtill fick han ta del av polisen material och enligt det så var det någon utredningsgrupp som skulle ta ett beslut hurvida polisen skulle stänga av honom, med stöd av den nya huliganlagen, och ett sånt beslut hade inte tagits än. Alltså hade Rasmussen tagit lagen i egna händer och helt sonika avvisat honom utan att ha någon riktig anledning (även om han säkerligen har skaffat sig en bra anledning).

Idag fick han också ett brev från ÖIS där det stod att han var avstängd på grund av den trasiga stolen. Detta medan polisens utredning om skadegörelse pågår, men ÖIS har visst sett något på filmerna som uppenbarligen inte var helt glasklart för andra.

De andra två har kunnat gå på matcherna den senaste tiden men i dag fick de också var sitt brev om att det var avstängda på grund av pyroteknik, och att båda ska betala ÖIS böter på 15 000 kronor. En av dem ringer upp Björn och frågar varför, och bevisning är inte bilderna ifrån någon av Gamla Ullevis 30 övervakningskameror utan en enskild publikvärds vittnesmål. När han frågar om han kan få se bilderna från kamerorna för att kunna bevisa sin oskuld får han veta att filmerna raderas efter 30 dagar av integritetsskäl. ÖIS ska således driva ett civilrättsligt mål för att få två personer att betala böterna på 15 000, och det enda man har i bevisväg är en publikvärd som ska ljuga ihop ett vittnesmål. Nu hade ju bilderna inte räckt speciellt långt som bevis ändå eftersom ingen misstänkt finns med där så, jag kan förstå att ÖIS inte vill inte använda bilderna. Ska dock bli intressant att se vem som blir utsedd till att få den ärofyllda uppgiften, den som är bäst på att ljuga och har lägst moral är ju helt klart att föredra.

Vi protesterade för att vi är förbannat trötta på all skit vi har fått ta från ÖIS Säkerhetsavdelning. Som grupp behandlas vi som något katten har släpat in och bara det att en klar majoritet av alla våra avstängningar har skett utan någon form av rättegång eller presentation av bevis mot den berörda individen säger rätt mycket om hur önskvärda vi är från ÖIS sida. Detta har påtalats så många gånger att flera historier har blivit tjatiga, men inte ett skit har förändrats. Man kan komma och slicka vår röv när det passar, men det blir rätt tydligt att det bara är tomma ord från falska människor.

Och för att förtydliga så är det här på intet sätt ett officiellt uttalande, utan det är mina ord och åsikter. Ett officiellt uttalande om hur vi kommer förhålla oss till det här i fortsättningen kommer dyka upp innan helgen.


'Därför var Inferno tysta mot Falkenberg' have 226 comments

  1. 25 augusti, 2010 @ 00:02 Anonym

    Vad har detta med spelarna att göra ? Banderollen som man fick skämmas över hör inte hemma på arenan på matchen. Om ni har något otalt med Björn eller so what får ni ta det med beröda ,men förstör inte för oss andra tack.

    Svara

    • 25 augusti, 2010 @ 00:15 Anders Modén

      Vem har sagt att det har med spelarna att göra? Det har att göra med hur ÖIS, en förening i förfall, behandlar den lilla skara som ändå bryr sig om klubben och visar något slags engagemang runt dess verksamhet. Vad har du själv åstadkommit, låt säga i läktarväg, som ger dig rätten att ”skämmas” och avgöra vad som hör hemma på läktaren och inte?

      I mina ögon är säkerhetsapparatens ageranden och det ivriga påhejandet från ryggdunkarligan på ÖIS-gården en ganska tydlig markering att klubben inte värderar stämning på matcherna. Eller att det finns folk på matcherna över huvud taget. Så om någon straffar spelarna är det dom.

    • 25 augusti, 2010 @ 00:25 SB

      Anonym: Varför skäms du över att supportrar protesterar mot rättsövergrepp? Gillar du Stalin? Behöver du en 15 års vårdsejour hos LKAB?

      Modén: Heder och ära till dina ord.

    • 25 augusti, 2010 @ 06:23 Johan Gellerman

      Hur förstör vi för er andra genom att inte sjunga? Menar du att alla som inte sjunger på arenan förstör för alla som vill sjunga?

  2. 25 augusti, 2010 @ 00:29 Johan

    Ena sekunden hävdas det att folk blir avstängda för att de tittar på fotboll, sen visar det sig att det finns bildbevis och vittnen.

    Stäng av patrasket. Att det har förekommit pyro på Öis matcher är knappast någon hemlighet. Hellre stäng av någon för mycket än någon för lite. Vi har inte råd att dalta med drägget längre, om vi skall rädda sporten och laget vi alla älskar.

    Svara

    • 25 augusti, 2010 @ 06:26 Johan Gellerman

      Man kanske ska se över bevisen om det är oskyldiga som blir avstängda. Det finns fler vittnen (som ärligt kan säga att man inte ljuger) som kan vittna åt de avstängdas fördel. Men det kanke är onödigt att höra dessa, ÖIS är ju trots allt ofelbara.

      Annars hoppas jag du blir oskyldigt dömd för något utan någon rättegång, men eftersom du aldrig kan relatera till en sån situation kommer du heller aldrig förstå vad det handlar om.

    • 25 augusti, 2010 @ 07:25 Martin Johansson

      Johan, du är ute på djävligt tunn is här. Det där sista tillägget om tortyr och liknande metoder är bara så onödigt. Jag har full förståelse och respekt för den upprördhet och ilska som ni känner över att ni motarbetas, bemöts och behandlas taskigt, men det gör det inte OK att slänga ur sig sådana grejer. Jag skulle uppskatta om du redigerade din kommentar på egen hand. OK?

    • 25 augusti, 2010 @ 14:36 Alf

      Johan, då föreslår jag att de stänger av dig. Hellre någon för mycket var det?

      Tycker du seriöst det på riktigt? Gäller det även i samhället? Ska oskyldiga låsas in för att stoppa vissa brott?

    • 25 augusti, 2010 @ 19:09 Johan

      Självklart vill jag inte att någon oskyldig skall stoppas från fotbollsmatcher. Men nu har vi haft accelererande huliganproblem under 10 år och det tycks inte gå att få stopp på det eftersom lagen är så trubbig. Hellre lite sämre rättssäkerhet och att vi får bort de som förstör än att alla våldtas av en liten klick idioter som det inte går att få stopp på för att man aldrig har ”tillräckligt” med bevis. Jag lovar, en vacker dag tröttnat politikerna och då blir det klubbarna som får stå för hela säkerhetskostnaden.

      Vad gäller ”riktiga” brott som inte renderar avstängning från fotboll utan fängelse och böter så är jag absolut emot att man tummar det minsta på rättssäkerheten. Men då det gäller avstängning från fotboll så är det bättre att enstaka blir oskyldigt avstängda än att tusentals drabbas. Vi vet redan att det är många som inte vågar gå på fotboll längre för att de haft obehagliga incidenter med idioter som kallar sig supportrar. En kompis fem årige son fick ett astmaanfall på Gamla för några år sedan då det brändes av en bengal. Det stod till och med i tidningen om det. Killen vågar inte gå i närheten av en fotbollsplan längre (men idioten som brände är ”untochable”). Varför inte räkna dessa som ”oskyldigt avstängda”?

    • 25 augusti, 2010 @ 19:21 Johan Gellerman

      Majoriteten av slagsmålen sker ju inte inne på arenan, så för att komma åt huliganerna som vill slåss är ju lagen tandlös. Och varför ska aktiva fotbollssupportrar ha sämre rättssäkerhet än samhällets övriga medborgare? Du kan inte bara plocka in en pedofil som du tror ska våldta ett barn, men du kan plocka in en fotbollssupporter som du tror ska slåss med någon. Är det rimligt tycker du?

    • 25 augusti, 2010 @ 19:49 Johan

      Rättssäkerheten för att döma någon till fängelse och böter måste vara lika hög för en pedofil som för en huligan.

      Att bli avstängs från matcher är en helt annan sak. Att Öis vill bestämma vilka som skall få komma på deras matcher är inte konstigare än att jag vill bestämma vem som kommer på fest hemma hos mig. Om jag misstänker att någon pissade på golvet och olovligt drack av min 18 åriga Lagavulin förra festen så släpper jag inte in killen nästa gång oavsett hur lite bevis jag har.

    • 25 augusti, 2010 @ 19:57 Anders Modén

      Kräver du honom på 15000 spänn också, och tänkte be en polare ljuga ihop ett vittnesmål? Eller du kanske har missat den delen av Gellermans text? Den får även ditt första stycke att framstå som lite motsägelsefullt.

    • 25 augusti, 2010 @ 20:10 Johan

      Om någon såg killen dricka upp min 2000 kronors whisky och pissa på min persiska matta så skulle jag garanterat kräva honom på ersättning.

      Om det sen visar sig att det inte var han som gjort det utan hans polare, och att vittnet därmed har fel, så är det bara att hoppas att han som egentligen drack whiskyn och pissade på mattan har mage nog att kliva fram och ta på sig skulden istället. Helt klart är i alla fall att någon har pissat på mattan och den kostnaden tänker inte jag stå för.

    • 25 augusti, 2010 @ 20:04 Nicklas

      Man blir inte ”bara” avstängd man får feta böter också nu har öis ”dömt” 2 personer helt utan bevis och som jag själv kan gå i god för att dem är oskyldiga…

    • 25 augusti, 2010 @ 20:13 Johan

      Lösningen förr att rädda de oskyldiga är enkel. Berätta vem som är skyldig på riktigt och se till att han/dom betalar böterna.

    • 25 augusti, 2010 @ 20:58 Anders Modén

      Tycker du ens själv att det är rimligt? Om det varit du, hade du tyckt likadant, och hade du då kunnat peka ut de skyldiga? Jävligt märklig logik att den som är anklagad alltid vet vem som gjorde det om han själv är oskyldig.

    • 26 augusti, 2010 @ 12:31 timberhochmandie

      Fast riktigt så kul är det ju inte? ÖIS kan ju inte utdöma böter… Men de kan naturligtvis inleda en skadeståndsprocess. Det kan vem som helst mot vem som helst.

    • 25 augusti, 2010 @ 21:35 Johan Gellerman

      Men är det ett bra sätt att behandla sina supportrar på? Borde man inte bry sig mer än så?

    • 25 augusti, 2010 @ 22:01 Johan Gellerman

      För övrigt, två av breven som skickades ut till en av killarna var feladresserade då vederbörande inte är myndig, och det blev inte hans morsa speciellt glad över kan man säga. Och om ÖIS inte ens kan skicka ut brev till rätt person, och det här var inte första gången det hände, hur kan man då ta en publikvärds vittnesmål på något större allvar? Men det kanske du också kan hitta något sätt att försvara, bara för att målsmän ska kontaktas vid riktiga grejer så kanske det inte borde gälla vid privata angelägenheter som detta ändå är? Det blir ju framförallt inte lika jobbigt för dom ansvariga om dom kan undvika att behöva konfrontera arga föräldrar som har förstått vad det är för typ av människor man har att göra med.

  3. 25 augusti, 2010 @ 01:02 Astrofys

    Får nog byta stol till nästa år, min har knarrat betydligt det senaste…

    På ovanstående verkar det som beslut om avstängning tas helt av säkerhetsavdelningen, inte bra, det är som om polisen skulle var domare. Ok att de kan ta ett beslut under en match om avlägsning men inte mer..

    Kanske borde någon snickra på en motion till årsmötet om en mer formaliserad gång för detta, kanske med någon form av möte mellan parterna, där de får lägga fram sin sak, innan man går till civil domstol. Även ÖIS borde vara intresserade av detta då advokatkonstnader inte är billiga, men kanske utgår från att man vinner varje gång…

    Svara

  4. 25 augusti, 2010 @ 01:14 Rude Boy

    Som vanligt är alla helt oskyldiga.

    Svara

  5. 25 augusti, 2010 @ 04:16 Nikh

    Tycker Inferno det är okey att elda bengaler på matcherna så att Öis får böter?

    Om svaret är nej, vem tycker ni skall betala böterna?

    Svara

    • 25 augusti, 2010 @ 06:28 Johan Gellerman

      På andra frågan: ingen som inte har eldat bengaler ska dömas till skadestånd och betala böterna i alla fall.

    • 25 augusti, 2010 @ 07:22 Tml

      Va hände med Nikh’s första fråga?

    • 25 augusti, 2010 @ 08:22 Johan Gellerman

      Jag har inget mandat att ge er Infernos svar på den frågan, och vad jag själv tycker är tämligen ointressant. Ni får vänta på ett officiellt uttalande.

    • 26 augusti, 2010 @ 12:01 Nikh

      Johan G:

      Svar på fråga två var bara ifall du svarade på nej på min första fråga.

      Att någon som inte eldat bengaler inte skall dömas är en självklarhet.

  6. 25 augusti, 2010 @ 06:07 Nicke

    Inferno ni är pinsamma INGEN INGEN är större än ÖIS INGEN.Absolut inte ni som fördärvar för öis=Inferno
    Det finns antagligen orsaker till att dom kollar upp er varje match ock att kalla SÄK för gestapo är bara pinsamt,vet ni var gestapo sysslade med?

    Pinsamt att du får skriva här Gellerman.

    Svara

    • 25 augusti, 2010 @ 06:36 Johan Gellerman

      Konstigt att alla kritiker mot Inferno endast är internetbaserade. Under de senaste tre säsongerna har det aldrig kommit fram en person under match och framfört någon som helst kritik men på internet är det en jäkla massa som har åsikter.

      Vi har aldrig påstått att vi är större än ÖIS, att ÖIS Säk godtyckligt och utan solklara bevis stänger av personer är inget problem menar du? Även om man är med i en grupp som befinner sig i en gråzon så ska man straffas även om man som individ aldrig har gjort något olagligt i hela sitt liv? Sedan sysslade väl Gestapo med förtryck och liknande, eller var jag inte på den historia-lektionen?

      Du får höra av dig till Martin om du anser att jag ska bli av med mina skrivrättigheter här.

    • 25 augusti, 2010 @ 07:29 Martin Johansson

      Nicke, ser inget pinsamt i att Gellerman skriver för Sambadefensiv. Vi måste kunna diskutera de här sakerna på ett öppet sätt. Har supportrar problem med hur de behandlas och bemöts av klubben ska det kunna tas upp på Sambadefensiv. Inget lustigt med det. Allt det handlar om är att man ska göra det på rätt sätt. Jag och många andra må ha invändningar och åsikter om Inferno och deras sätt att stödja klubben och laget, men det har inte med saken att göra i det här fallet. Ingen förtjänar att bli avstängd utan prövning (om det nu är det som skett i det här fallet) och jag måste säga att det tidigare har funnits vissa tveksamheter i hur supportrar-på-gränsen behandlas av polis, klubbar och förbund. Tyvärr har jag inte alla kort på bordet i det här fallet vilket gör bedömningen lite svår. Det är väldigt mycket som är oklart och det snackas en hel del, både från Infernos sida och från ÖIS sida och från alla oss som står vid sidan om. Jag skulle önska att alla spelade med öppna kort så att vi en gång för alla kan lösa den här skiten och lägga den bakom oss.

  7. 25 augusti, 2010 @ 07:20 Tml

    Va inferno tysta igår?

    Rude boy: precis

    Svara

  8. 25 augusti, 2010 @ 08:40 Tjuvnyp

    Märkte inte att Inferno var tysta… Men där ser man.

    Svara

  9. 25 augusti, 2010 @ 09:07 Voldemort

    Finns väl bara en sak att säga om detta och Inferno; väx upp!
    De flesta, utom ni själva, skiter fullständigt om ni är på matcherna eller inte.
    Speciellt om ni skall bete er som drägg och sedan tycka att er lilla subgrupp är missbedömd, felbehandlad osv. Så än en gång; väx upp för fan och lyssna på vad folk säger så kanske ni slipper problem också.

    Svara

    • 25 augusti, 2010 @ 09:52 Johan Gellerman

      Är du för samma rättssäkerhet i det vanliga samhället? Det handlar inte om avstängningarna som sådana, utan att det inte finns några hållbara bevis för att stänga av någon. Men du hade ju uppenbarligen inte haft något problem med att stänga av hela Inferno som grupp bara för sakens skull, det spelar ju ingen roll om de enskilda individerna har gjort något utan bara för att man står för en viss sak så ska man straffas för det.

    • 25 augusti, 2010 @ 10:01 Voldemort

      Nä, jag har fan inga problem med att stänga av er så länge ni tycker det är ok att elda bengaler, slänga in flaskor på plan, snöbollar på spelare etc. Ni beter er ju som de förvuxna småglin ni är. så än en gång, väx upp. Du kan komma med hur många argument som helst för er oskuld. Men så peka då ut de som gör grejerna då…. det borde väl ni i ”klacken” ha koll på. Ni har ju koll på allt annat…

    • 25 augusti, 2010 @ 10:14 Johan Gellerman

      Avstängd endast för sina åsikter helt enkelt? Men det är ju lysande Sickan!

    • 25 augusti, 2010 @ 13:40 Voldemort

      Är det åsikter att elda bengaler, slänga in petflaskor och snöbollar? Tror du det får du nog gå tillbaka till skolbänken Gellerman. Och ta ditt gäng med dig….ni verkar behöva lära er vad en åsikt är.

    • 25 augusti, 2010 @ 14:22 Anders Modén

      Så länge du yrar på om petflaskor och snöbollar och inte förstår/vägrar förstå vad Gellerman menar är det frågan om det räcker med en extra termin på Hogwarts för att du skall kunna bidra med något i den här diskussionen. Välkommen åter.

    • 25 augusti, 2010 @ 14:24 Johan Gellerman

      ”Nä, jag har fan inga problem med att stänga av er så länge ni tycker det är ok att elda bengaler, slänga in flaskor på plan, snöbollar på spelare etc.”

      När började man skriva ”tycker” för att uttrycka en handling? Jag tycker det är okej att döda folk men skulle aldrig få för mig att göra det själv, borde jag straffas på samma sätt som de som verkligen dödar folk?

  10. 25 augusti, 2010 @ 09:10 Anonym

    Håller med Gellerman här att det är pinsamt att 3 individer blir avstängda utan riktiga bevis, även om någon är skyldig efter pyrot mot trollhättan. Men att hålla tyst i 90 minuter blir ju bara sämre. hade räckt med 45.

    Svara

    • 25 augusti, 2010 @ 09:53 Johan Gellerman

      Räckt? Vad hade vi tjänat på att bara vara tysta 45 minuter? Jag är inte emot att lägga ner för alltid så kanske man saknar det som man har tagit för givet de senaste åren.

    • 25 augusti, 2010 @ 10:27 Anonym

      förvisso men vad tjänar ÖIS (som lag) på det. en banderoll där ni säger vad ni tycker punkt slut. stötta laget som ja hoppas vi alla älskar.

    • 25 augusti, 2010 @ 10:35 Johan Gellerman

      Med tanke på att ÖIS ledning inte vill ha oss där och varken spelare eller medsupportrar verkar vara av motsatt åsikt så måste ju klubben tycka att det är skit samma hurvida vi närvarar aktivt eller inte?

    • 25 augusti, 2010 @ 10:39 hej

      Ja håll er hemma så Öis slipper dräggen

    • 25 augusti, 2010 @ 10:45 Anonym

      iö är inga drägg.. det gör ett lysande jobb tsm med fanatics och övriga

    • 25 augusti, 2010 @ 10:48 Johan Gellerman

      Fanatics?

    • 25 augusti, 2010 @ 10:51 Anonym

      var ju dom som drog i gång igår

    • 25 augusti, 2010 @ 14:04 Anonym

      Det var faktiskt Fanatics som höll igång igår. Kred till FÖ

    • 25 augusti, 2010 @ 10:41 Anonym

      jag förstår era argument. men ja är inte för protest i 90 min, som du kanske förstår. Men jag kommer aldrig säga att ni är dåliga. Det ni har gjort på våran läktare är grymt, men som sagt protest i 90 min är ja inte för..

  11. 25 augusti, 2010 @ 09:12 Gustav

    Sammanhållning är bra – till en gräns!
    Om nu oskyldiga(?!) riskerar att stängas av, se då till att den/de skyldiga för pyrotekniken får stå till svars för det.
    Den sortens upptåg är idiotiska och att välja att skydda ett sådant beteende är idioti.
    Att ingen under pågående match konfronterar en större grupp (så som Inferno) är knappast svårt att förstå, vi är där för att se på fotboll inte för att tjafsa eller tända pyro…
    Respekt förtjänas, ett årskort köps.
    Skärpning nu för f-n.

    Svara

    • 25 augusti, 2010 @ 09:58 Johan Gellerman

      Menar du att vi ska bedriva byteshandel för att undvika att våra oskyldiga kamrater blir straffade? Är det så det ska funka? Vi tar någon på måfå och utan bevis och så kan ni väl överlämna den skyldiga för att dom oskyldiga ska slippa straffas?

      Hur hade du mått om du aldrig gjort något olagligt på en fotbollsmatch för att helt plötsligt bli avstängd, och det finns inga bevis för att du har gjort ett skit?

    • 25 augusti, 2010 @ 10:06 Gustav

      Johan, vad jag menar är följande:
      Hade någon av mina vänner riskerat avstängning pga. falska anklagelser hade jag gjort vad jag kan för att se till att rätt person/personer får stå till svars för sina handlingar och inte oskyldiga.
      Där hade jag lagt mitt fokus, inte på att anklaga ÖIS för att begå rättsövergrepp(?!).
      Problem 1 måste väl ändå vara att skit händer på våra läktare och problem 2 att fel personer utpekas. Eller?
      Utan problem 1 uppstår inte problem 2.

    • 25 augusti, 2010 @ 10:23 Johan Gellerman

      När någon av mina vänner får falska anklagelser emot sig så gör jag vad jag kan föra att dessa ska få upprättelse. Att ta fast den skyldige överlämnar jag åt rättsväsendet eller någon annan som inte har samma moral som jag har.

      Att man kan rättfärdiga att plocka oskyldiga bara för att ett fel har begåtts från början anser jag vara en helt sjuk åsikt. Sen när blev två fel ett rätt? På vilket sätt är ÖIS Säkerhet bättre än oss? Vi åsamkar inte oskyldiga personer lidandet och känslan av att vara helt maktlös och utlämnad.

    • 25 augusti, 2010 @ 10:34 Gustav

      ”Vi åsamkar inte oskyldiga personer lidandet och känslan av att vara helt maktlös och utlämnad.”
      Den dagen en bengal eller annat pyro sätter eld på en sektion är jag övertygad om att flera personer kommer att känna sig maktlösa och utlämnade… Och den gången blir det värre konsekvenser än missade fotbollsmatcher.

    • 25 augusti, 2010 @ 10:40 Johan Gellerman

      Okej rättelse: vi har inte åsamkat oskyldiga personer lidande och känslan av att vara helt maktlös och utlämnad. Det är ÖIS Säkerhet gjort. Flera gånger om. Helt utan grund. Och det har haft värre konsekvenser än missade fotbollsmatcher, vi lever för detta och när man blir förkastligt behandlad av den man älskar så handlar det inte bara om att man missar 90 minuter skitfotboll.

  12. 25 augusti, 2010 @ 09:29 Skånberg

    Fortsätter ÖIS med dessa avstängningar av dem trognaste supportrarna så kommer våran läktarkultur att dö ut, det är dags att stänga av dessa säk svin från våra läktare för evigt.

    Svara

    • 25 augusti, 2010 @ 09:33 Martin Johansson

      Jag gör det här klart en gång för alla så att alla verkligen förstår. Att kalla folk för svin är inte OK. Du kan ha åsikter om hur ÖIS sköter sitt säkerhetsarbete, det är helt OK, men se för fan till att hålla det på en konstruktiv nivå. Har du inget annat än invektiv och skitprat att komma med kan du skippa att kommentera. En kommentar till av detta slag och kommenteringsfunktionen i den här tråden stängs.

    • 25 augusti, 2010 @ 10:47 liraren

      Trognaste å trognaste. Finns trots allt några fler på läktaren än de ca 35 från Inferno. I mina ögon är alla de precis lika trogna ÖISare.

  13. 25 augusti, 2010 @ 09:38 DrJonas

    Gnällerman. Det är bara att peka ut dom som gjorde det så slipper ni att oskyldiga beskylls. Kanske inte roligt att gola, men stolar&bengaler kostar öis pengar och anseende. Har ni stake nog…?

    Svara

    • 25 augusti, 2010 @ 10:10 Johan Gellerman

      Så man ska behöva överlämna dom misstänkta för att ingen oskyldig ska behöva riskera att bli drabbad? I vilken annan del av samhället fungerar det på samma sätt? Ordningsvakterna som är avlönade och ÖIS men som inte förhindrar ett skit kostar lite mer pengar än vad bengaler och stolar gör. Man kanske ska fundera på hur mycket pengar som läggs på säkerhet och hur mycket av dom kronorna som faktiskt gör så att ÖIS får mindre böter. Ingen av ÖIS säkerhetsinstanser har någonsin förhindrat någonting för att hända, så vad är anledningen till att betala ytterligare pengar för dem?

      När klubben har mängder med svarta hål i sin ekonomi så ger jag faktiskt skit och ingenting för den som kommer dragandes med penga-argumentet. Varför gapar ni inte lika högt för övriga onödiga utgifter? Är det för att ÖIS ledning alltid har rätt och att vi är mycket enklare att attackera?

    • 25 augusti, 2010 @ 10:15 DrJonas

      Summering: ingen stake.

    • 25 augusti, 2010 @ 10:26 Johan Gellerman

      Summering: Tillräckligt med stake för att aldrig gola ner sina polare, oavsett vilka påtryckningar man utsatts för.

      Och apropå stake, du har inget intresse av en lugn och saklig debatt face-to-face? Eller är det med dig som med alla andra, det ger dig ingenting att träffa mig/oss och vara tvungen att stå upp för sina åsikter annat än bakom datorskärmen?

    • 25 augusti, 2010 @ 10:34 Danny E

      Där gjorde du väl ändå självmål, Johan? Diskussionen förlorad. Att argumentera för att ÖIS Säk ska gå ”rätt” tillväga samtidigt som man oavsett vad som hänt inte golar på. Knappast hållbart resonemang från din sida. Lite konsekvens please!

    • 25 augusti, 2010 @ 10:43 Johan Gellerman

      Jag är inte anställd för att ÖIS ska ha säkra arrangemang. Klarar inte ÖIS Säkerhet av att straffa syndarna så kanske man ska skaffa mer kompetent säkerhetspersonal som kan sköta sitt jobb? Med tanke på att vi proportionellt sätt har störst bevakning av klacken i hela Sverige så måste ju den ansvariga göra ett uselt jobb om man inte kan få fast annat än oskyldiga individer?

    • 25 augusti, 2010 @ 10:56 hej

      Vad du gnäller ta fram dom skyldiga.Bara en massa besevisser snack från dig hela tiden
      lägg ner och uppför er.

    • 25 augusti, 2010 @ 12:29 Johan Gellerman

      Gör det själv? Eller du tar för givet att jag vet vilka som har gjort vad bara för att jag råkar vara med i samma grupp som dem?

    • 25 augusti, 2010 @ 10:58 DrJonas

      Jag förstår dig Johan. Brinner man för en sak så är det lätt att reagera i affekt. Rätt eller fel…och för att citera min son 6år – ”först är det orättvist, sedan är dagen slut”. Håller iallafall med dig om en sak. Det är lättare att kommunicera face-to-face. Vi kan träffas. Maila mig – sambadef-admin borde kunna hitta min email i era system.

    • 25 augusti, 2010 @ 11:31 Bellman

      Nu sjönk du som en sten Johan.

      Om gruppen är så viktig för dig att du aldrig skulle anmäla en polare trots att du ser att han/hon gör något olagligt. Om du helt enkelt inte vågar ”skvallra”.

      Ja, då är du inte mycket i mina ögon Johan.

    • 25 augusti, 2010 @ 12:28 Johan Gellerman

      Det handlar inte om att jag inte ”våga” skvallra. Vad tjänar jag på att skvallra? Jag har polare som bryter mot lagen varje dag och det har säkerligen du med men inte ringer du in anmälningar på dem stup i kvarten?

    • 25 augusti, 2010 @ 12:41 Bellman

      Du kanske inte tjänar på det, men ÖIS gör det! Vi måste såklart få bukt med personer som vandaliserar eller på andra sätt utför olagliga handlingar som leder till att ÖIS tvingas stå för kostnaden.

      Om du inte ser detta så undrar jag på vilket märkligt sätt ditt ÖIS-hjärta bankar. För inte har väl Inferno blivit viktigare än hur det går för ÖIS? (det borde inte behöva sägas men självklart finns det en korrelation mellan hur det går för ÖIS och dess ekonomi).

    • 25 augusti, 2010 @ 13:05 Johan Gellerman

      Räknar man med att supportrarnas misskötsel kostar ÖIS 100 000 kronor på ett år så innebär det att 0,26% av budgeten (tror den ligger på typ 38 miljoner) går till det. Vad får du för 100 000? Det är till exempel tre månadslöner för en spelare som tjänar helt okej, vilket man inte kommer speciellt långt på.

      Då du verkar värna så mycket om ÖIS ekonomi (även om du bara visar det i dessa sammanhang), hur ser du på att vi går så jäkla mycket tokback år efter år? 100 000 kronor i böter är ingenting när man presenterar ett underskott på ~10 miljoner kronor varje säsong. Uppenbarligen är det ju några på kansliet som inte kan göra en budget som håller någon högre klass.

    • 25 augusti, 2010 @ 15:59 Bellman

      Usch… det här gillar jag verkligen inte.

      Bara för att du upplever att 100 000 kronor inte är mycket pengar i sammanhanget så rättfärdigar det på intet vis att man orsakar ÖIS ekonomisk skada – oavsett storlek på kostnaderna.

      Detta visar väldigt tydligt att du inte sätter ÖIS före ditt eget supporterskap.

      För övrigt ogillar jag väldigt mycket att du uttalar dig dig minsta om att jag enbart skulle värna om ÖIS ekonomi när jag skriver på internetforum. Vad vet du om det?

      Jag tycker självfallet att det är jättefel om oskyldiga blir straffade, men din attityd Johan gör bara att folk får än svårare att tro att Inferno-grabbarna är oskyldiga eftersom du medger att du alltid skulle hålla dem om ryggen oavsett vad för olagliga saker de gör.

      Vilken trovärdighet har du då? Noll…

    • 25 augusti, 2010 @ 16:34 Johan Gellerman

      100 000 kronor är inte mycket pengar i sammanhanget, och det är egentligen det enda som betyder något om man ska diskutera pengar.

      Den enda gången som ÖIS-are i större skala klagar på pengar ut är när det kommer till böter. Det finns ingen som tar del av någon årsredovisning och klagar över att det på något sätt skiljer 10 miljoner kronor gentemot budgeten, och undrar var de ansvariga har gjort med pengarna.

      Sedan måste jag fråga på vilket sätt mina åsikter gör att jag i realiteten sätter ÖIS framför mitt eget supporterskap? Jag ifrågasätter det orimliga att jag som medlem i föreningen förväntas bedriva kohandel med ordningsmakten för att andra medlemmar i föreningen ska slippa bli oskyldigt avstängda.

      Det handlar om min syn på etik och moral och ideologiska uppfattning och har egentligen ingenting med ÖIS och mitt supporterskap att göra.

    • 25 augusti, 2010 @ 16:54 Bellman

      Det finns så vitt jag vet inga misstankar om förskingring på ÖIS-gården. Däremot så kunde man ibland ha hoppats att de ekonomiska ansvariga skulle ha lyckats bättre än de gör, men det är en helt annan sak än att som supporter helt medvetet orsakar ÖIS ekonomisk skada för att enskilda individer har roligare när de på olagligt vis t.ex förstör en stol eller bränner av bengaler.

      Gör man det så innebär det att man tycker att ens eget nöje går före det bästa för laget ÖIS.

      Om du nu inte tycker att 100 000 kronor är mycket för ÖIS, skulle du kunna gå och stjäla 5-6 bilar ifrån Bill Gates bara för att han har massvis med pengar?? Eller tycker du att det är okej om någon annan gör det?

      Kontenta:

      Jag förstår absolut inte hur man medvetet kan ”stjäla” pengar ifrån den klubb man älskar för sitt eget nöjes skull!

    • 25 augusti, 2010 @ 17:48 Johan Gellerman

      Syftar inte på förskingrig utan inkompetens som gör att pengar går till annat än vad de borde, typ en camping eller överdrivna investeringar i säkerheten som inte ger ett piss i avkastning.

      Liknelsen med att stjäla bilar var kass. Jag orkar inte tänka ut en bättre liknelse men du kan få ett nytt försök så ska jag se om jag kan svara.

    • 25 augusti, 2010 @ 22:31 Bellman

      Exakt, och inkompetens är inte olagligt. Det vi talar om är när man MEDVETET orsakar ÖIS ekonomisk skada.

      Och varför är liknelsen med bilarna kass? Det måste du förklara – annars förlorar du ju argumenteringen.

      Du verkar ju uppenbarligen tycka att om någon annan har mer pengar än dig (i det här fallet ÖIS) så har du eller andra rätt att utföra handlingar som ÖIS mot sin vilja ska tvingas bekosta.

      Vi tar ett annat exempel istället:

      Är det rätt av mig att stjäla ett 50-tal varmkorvar med bröd från kiosken på Gamla Ullevi och dela ut på läktaren? Stämningen kanske ökar när folk får gratis korv. Trevlig grej liksom, en stämningshöjare – och ett 50-tal korvar kostar ju dessutom bara ett några hundralappar. Ingenting för en klubb som ÖIS så då måste det ju vara okej.

      Eller hur Johan?

    • 25 augusti, 2010 @ 22:47 Johan Gellerman

      Jag tycker det inte är rätt att stjäla, så jag tycker inte man ska stjäla korv från Öis eller bilar från Bill Gates.

    • 25 augusti, 2010 @ 23:16 Bellman

      Men att medvetet bränna bengaler eller vandalisera på arenan innebär ju att ÖIS tvingas stå för kostnaderna.

      Om du nu tycker att det är fel att stjäla. Hur kan du då rättfärdiga sådana handlingar som okej, då de åtminstone indrekt leder till att man ”stjäl” ÖIS pengar, eftersom ÖIS ofrivilligt tvingas att betala för saker som andra har orsakat…

      Det skulle jag gärna vilja veta hur du får ihop.

    • 26 augusti, 2010 @ 06:29 Johan Gellerman

      Tycker fortfarande att stöldresonemanget haltar då det inte är samma sak som skadegörelse eller vad man nu vill få det här till.

      Jag har dessutom aldrig sagt att jag gillar att man förstör stolar och jag har aldrig försvarat någon som har förstört en stol. Jag ifrågasätter varför ÖIS väljer att stänga av en individ för att en stol har gått sönder, speciellt när man inte kan se om det är han som har gjort sönder stolen. Jag antar att nästa gång du ser någon ha sönder en stol så springer du till närmaste publikvärd och vill ha den som förstörde stolen avstängd?

      Om svinnet i en ICA-butik uppgår till 1% av det som butiken gör i förlust varje år, borde man inte lägga mer energi på inkompetensen som är anledningen till 99% än att lagga massa tid och energi på att jaga snattare så att det går ut över stamkundernas trivsel?

    • 26 augusti, 2010 @ 09:37 Bellman

      Sammanfattningsvis:

      1. Du säger att det är helt okej att ÖIS betalar böter när supportrar vandaliserar eftersom det bara rör sig om runt 100 000 kr om året.

      2. Du skulle aldrig anmäla någon som vandaliserar på Gamla Ullevi.

      3. Du tycker att det är fel att vakter på Gamla Ullevi håller för mycket koll på om någon vandaliserar.

      4. Du tror att stamkunder på ICA skulle uppskatta om folk fick snatta utan att någon reagerade.

      5. Om jag ser en person som medvetet förstör en stol eller vandaliserar på liknande sätt så är min uppfattning att den personen inte har på en fotbollsarena att göra och bör således bli avstängd.

      6. Jag tycker också att det är fel om oskyldiga blir straffade.

      7. Men jag har inget som helst förtroende för ditt vittnesmål, eftersom du tydligt har sagt att du skulle hålla dina polare om ryggen om de vandaliserar eller liknande.

      8. Alltså – summering: Du kan mycket väl ljuga om att dina polare är oskyldigt avstängda. Matchvärdens vittnesmål (vilket är att betrakta som ett potentiellt bevis) väger med andra ord mycket tyngre än ditt.

    • 26 augusti, 2010 @ 09:52 Johan Gellerman

      1. Det är inget ekonomiskt problem.

      2. Korrekt.

      3. Jag tycker det är fel att vakters godtyckliga bedömningar ska kunna fungera som ensamt bevis.

      4. Om man började behandla sina stamkunder illa för att få fast de som snattar så tror jag att dessa skulle byta till en trevligare affär.

      5. Om någon står på en stol så den går sönder, anmäler du det då? Att ställa sig på stolen är ju en medveten handling och går den då sönder så måste ju vederbörande hållas ansvarig för det och stängad av för skadegörelse.

      7. Men du har allt förtroende för ÖIS vittnesmål? De har ju ingen som helst anledning att få fast någon som kan betala böterna så hur kan man ens vara så korkad att man tror att det inte håller sig till sanningen. Jag tycker synd om dig som är så förbannat godtrogen, och jag tycker synd om dina medmänniskor som drabbas av din godtrogenhet.

      8. Summering: Du är så godtrogen så det är löjligt. Matchvärden är enda vittnet för medan de finns flera vittnen emot. Men ÖIS har ju som sagt inget intresse av att få fast någon så det är ju dumt att tro att matchvärden ska ljuga.

    • 26 augusti, 2010 @ 10:25 Bellman

      Godtrogen? Knappast.

      Vi har två parter som kommer med olika uppgifter. Du har öppet indirekt sagt att du inte går att lita på eftersom du håller du vänner om ryggen och inte vill få folk som vandaliserar avstängda.

      Matchvärden har inte kommit med dylikt påstående att han inte skulle vara att lita på, ännu och jag har inte funnit något skäl till att han skulle hitta på massa historier.

      Således är jag knappast godtrogen om jag litar på att ÖIS gör en korrekt bedömning. Snarare realistisk. Jag vore ju dum i huvudet om jag litade på din historia till 100 procent, med tanke på att jag vet att du tänker hålla dina polare bakom ryggen.

      För övrigt: Jag skulle självklart inte tycka att en person som ställde sig på sin stol så att den av misstag råkar gå sönder ska bli avstängd. Den medvetna handlingen låg ju inte i att vandalisera. Syftet var inte att stolen skulle bli förstörd.

      Jag gillar inte personangrepp, men nu börjar du komma med synnerligen korkade försvarstal.

      Jag föreslår diskussionen avslutad eftersom du inte längre kommer med några intressanta och konstruktiva inlägg!

      Punkt.

    • 26 augusti, 2010 @ 13:16 Johan Gellerman

      Är en stol till för att stå på då? Ställer man sig på en stol och stolen går sönder så är det ju rimligtvis en själv som är ansvarig för att stolen går sönder och borde ju rimligtvis betala en ny stol, plus få ta konsekvenserna av sitt handlande.

  14. 25 augusti, 2010 @ 10:51 JJ

    Jag är inte insatt i problemet mer än vad som har skrivits här på bloggen. Men min första reaktion blir ändå denna: Det känns ju spontant som om att något brott har skett i form av pyroteknik och ev skadegörelse på arena. Problemet som jag har uppfattat det är att ni i Inferno anser att fel och oskyldiga människor pekas ut. Om ni då vet vem som är skyldig så är det ju er skyldighet som medborgare och supportrar att peka ut de skyldiga så att de kan få sitt straff och därefter göra bot och bättring. Sen kan man ju bara beklaga om det är så att oskyldiga människor har fått lida länge för detta. Jag lägger inga värderingar i detta, men alla människor har ett uttalat samvete och man vet om man har gjort rätt och fel.
    Hursomhelst jag vill som en del andra också dra slutsatsen att när vi är på GamlaUllevi och ser på lirarnas lag så är vi där för att stötta och sporra laget och spelarna till att ta tre poäng. Vad Säk gör ska man ta med dom, och har Säk gjort sig skyldiga till felbedömningar så ska givetvis de oskyldiga ersättas och Säk ska granskas. Men mitt tips är stå upp för era kamrater och ligg på ÖIS Säk om att ni är oskyldiga och hävda er rätt. Och på Ullevi står vi upp för våra kära spelare!!

    Svara

    • 25 augusti, 2010 @ 10:54 Martin Johansson

      Här tycker jag att du och flera andra som kastar sig in i diskussionen gör ett misstag. Bara för att man vet att någon är oskyldig betyder inte att man vet vem som är skyldig. Jag tycker hela diskussionen hamnar fel när så många skjuter in sig på just den punkten.

    • 25 augusti, 2010 @ 11:01 JJ

      Exakt det som du skriver var även min tanke när jag skrev artikeln. Jag skrev ändå ner tanken eftesom det dryftats tidigare. Men om du läser så ser du att den åsyftade meningen börjar med ett ”Om” vilket innebär att jag inte anser någonting om deras vetskap om gärningsmännen, men ändå vill ge förslag på en lösning om det skulle visa sig att så var fallet.

    • 25 augusti, 2010 @ 12:31 Johan Gellerman

      Hur ska Säk granskas när ledningen inte ser ett behov av att granska dem och det inte finns tillräckligt med påtryckningar utifrån för att något sådant ska ske?

  15. 25 augusti, 2010 @ 10:51 Martin Johansson

    Jag skulle vilja be samtliga som är inne och kommenterar det här inlägget att tänka på att åtminstone försöka separera vad man tycker om bengaler och Inferno Örgryte och det problem som Johan faktiskt försöker belysa och diskutera. Vad man tycker om bengaler och IÖ har ingenting med sakfrågan att göra. Vad vi ska och bör diskutera är om det OK att supportrar stängs av utan bevis och någon form av rimlig prövning (det är väl det ni beskyller ÖIS Säk och the cops för att göra, inte sant, Johan). Personligen tycker jag inte att det låter särskilt rättssäkert när enskilda personer (eller är det Polismyndigheten i Västra Götaland som fattar dessa beslut) har makt att faktiskt stänga av människor utan att de får rimliga förutsättningar att försvara sig och hävda sin sak. Om det nu stämmer att oskyldiga personer stängts av är det för djävligt och det är det oavsett om dessa personer tillhör en gruppering som gillar pyro.

    Svara

    • 25 augusti, 2010 @ 11:21 timberhochmandie

      Men… Det här är ju ändå bara ett partsinlägg från ena sidan så att begränsa diskussionen till vad DE anser är problemet blir väl lite skevt? Det måste väl vara lika relevant att diskutera det som många menar är det bakomliggande problemet? Som Gustav skrev ovan: utan 1 inget 2.

      Det finns ju inget i världen som hindrar att man tar kraftigt avstånd från båda företeelserna och jag har svårt att se att man ska kunna föra en konstruktiv diskussion utan att ta fasta på båda parternas uppfattningar om problemet.

    • 25 augusti, 2010 @ 11:33 Michael

      Problemet med denna tråden Martin är att Gellerman startade den med utgångspunkt att ÖIS säk agerar felaktigt. Svårt att få en bra debatt när utgångspunkten är luddigare än luddigast. Att Gellerman och övriga i Inferno tycker en sak om ÖIS säk är en sak men att försöka övertala övriga öisare om densamma och sen starta en debatt om det… Kan det bli rätt?

      Är inte ute efter att lägga mig i debatten och har för avsikt att inte skriva mer under denna tråden. Men Gellerman, du om nån borde väl inte stöta dig på folk som skriver här men inte kommer fram i verkliga livet!? Det är ju du i ett nötskal!

    • 25 augusti, 2010 @ 12:44 Johan Gellerman

      Problemet med ÖIS och ÖIS Säk är att man uppenbarligen inte förstår det sjuka i att stänga av folk utan bevis. Nej, ni behöver inte ha bevis för att stänga av någon men förväntar ni er då att folk ska sitta ner och hålla käften samtidigt som ni får agera hur ni vill. Ni har stöd av lagen att göra som ni har gjort i alla tider (bortsett från efter Häcken-matchen 2007) men då borde ni också vara beredda på att det finns folk som kan inta samma nivå som er, även om ni där vinner på att ni har ganska mycket mer erfarenhet.

      Jag är ju internetbaserad så till den milda grad att jag till och med kan bli avstängd för saker som jag har gjort på nätet så jag behöver inte jaga folk i verkliga livet för att min åsikt ska nå fram på riktigt. Nu har jag aldrig provat själv men med tanke på hur omöjligt det har varit för en del att få tag på Björn så kan man ju inte tolka det på annat sätt att ni inte vill ta snacket. Men visst, på fredag kan jag komma förbi och visa att jag inte bara finns på internet.

    • 25 augusti, 2010 @ 15:32 Magnus Börjesson

      Inlägget är en partsinlaga, Gellermans version av saken. Han påstår heller inget annat. Jag har svårt att se att det skulle vara ett problem, i synnerhet som han är så tydlig med att det rör sig om hans egna åsikter. Du är mer än välkommen att bidra med din egen version! (Vi publicerar den gärna som eget inlägg, det vore nog bättre än som en kommentar.)

    • 25 augusti, 2010 @ 14:34 För kort som målvakt

      Om vi bortser från klubbens rätt att neka någon tillträde till arenan, härom är jag inte tillräckligt påläst, vill jag påpeka följande.

      För det fall det i gällande regler krävs någon form av misskötsamhet för att en supporter skall nekas tillträde till en fotbollsarena är frågeställningen som JG vill belysa vad som krävs i bevishänseende för att klubben skall få ”stänga ute” någon. Samma frågeställning uppkommer när det gäller krav på ersättning för skadegörelse.

      Även om olika bevisnivåer råder i brottmål (jag jämställer här, utan att göra anspråk på att detta är korrekt, ”bestraffningen” att stänga av någon med påföljd till följd av brott) och skadeståndsrätt råder det dock inget tvivel om det är klubben som har bevisbördan för vem som orsakat skadan eller begått brottet. När det gäller brott är huvudregeln att var och ens ansvar skall bedömas med utgångspunkt från dennes uppsåt. Detta betyder att en person kan göras ansvarig även om denne endast hjälper till eller till och med endast ”solidariserar sig” med den skadegörande handlingen. Om en person t.ex. håller utkik efter polis/matchvärd för att varna vid behov när kompisen tänder på en bengal är ”vakten” med stor sannolikhet att betrakta medhjälpare och kan därför bli ansvarig för detta alternativt solidariskt skadeståndsskyldig.

      Viktigt att påpeka är att klubben/polisen har bevisbördan för att personen i fråga har uppsåt att skada/begå brott eller hjälpa till, det är alltså polisen/klubben som skall bevisa att en person bär ansvar.

      Om en person står i direkt anslutning till en ”brottsplats” kan det ju hända att denne uppfattas som gärningsman/medhjälpare. Ett påstående om ansvar pga medhjälp måste dock för att ”vinna bifall” beläggas med någon form av stödbevisning. Om sådan bevisning finns brukar det visa sig vara ett svagt försvar att bara påpeka sin egen oskuld med påstående om att det var annan, icke angiven, person som är gärningsman. Detta sagt med anledning av flera skribenters ”krav” på att JG och/eller annan inom Inferno skall ”tjalla”.

      Avslutningsvis min personliga och vågar jag påstå ”det allmännas” uppfattning angående rättssäkerhetsaspekten. Enbart medlemsskap i Inferno kan och får ALDRIG innebära en presumtion om ansvar för brott eller skadeståndsansvar. Inte ens om personen i fråga anser att ex.vis bengaler bör tillåtas. Här har klubben/polisen den fulla bevisbördan för att en person skall bära ansvar för en inträffad händelse. Att personen är medlem i en viss organisation är inte ensamt ett tillräckligt bevis. Av detta följer min uppfattning att Inferno har rätt i att ställa krav på att rättssäkerhetskraven och bevisnivåerna som gäller skall upprätthållas. Dessutom har jag full förståelse för kravet att personen/personerna i fråga skall ha tillträde till matcherna till dess deras ansvar prövats och fastställts.

    • 25 augusti, 2010 @ 16:36 Johan Gellerman

      Mycket bra inlägg!

    • 26 augusti, 2010 @ 14:49 Voldemort

      Snälla Martin, stäng den här tråden nu. Vissa inlägg retar bara upp mig å det grövsta och plockar fram det sämsta hos mig som person. Det här leder tyvärr inte någonstans längre mer än att man kan konstatera att åsikterna går radikalt isär på många håll och kanter.

    • 26 augusti, 2010 @ 15:01 Lasse Pöysti

      Jag har hört det viskas om att Martin tagit time-out från Sambadefensiv. Tydligen efter strul och missnöje från ett par håll.

    • 26 augusti, 2010 @ 15:03 Voldemort

      Mycket tråkigt om det skulle stämma.

    • 26 augusti, 2010 @ 15:25 Johan Gellerman

      Det verkar bättre att du bara struntar i att läsa istället. Det är ju trots allt du som frivilligt väljer att läsa inlägg på inlägg som enligt dig inte leder någonvart så någon glädje måste du ju finna i det.

  16. 25 augusti, 2010 @ 13:21 Fredrik

    Man blir ju mörkrädd av att läsa kommentarerna här. En stor mängd skribenterna förespråkar någon form av kohandel med polisen för att slippa ifrån en felaktig anklagelse. Det är endast i fascistiska länder man dömer medborgare utan bevis. I demokratin Sverige heter det; ”Oskyldig tills motsatsen är bevisad” samt att ”det skall vara ställt bortom allt rimligt tvivel” innan någon döms för något och således kan straffas. ÖIS i det här fallet har helt utan bevis stängt av medlemmar i den egna föreningen.

    Voldemort skrev:
    ”Nä, jag har fan inga problem med att stänga av er så länge ni tycker det är ok att elda bengaler, slänga in flaskor på plan, snöbollar på spelare etc.”

    Just den här typen av åsikter delar du med kända politiska ledare som Josef Stalin, Francisco Franco och Kim Jong Il. Såhär i valdagar vill jag ge dig ett litet valtips. Det parti i Sverige som ligger närmast dina åsiker och värderingar är nog svenskarnas parti (gamla Nationalsocialistisk Front). Får de kanske din röst i September?

    Svara

    • 25 augusti, 2010 @ 16:00 Voldemort

      Nä, jag är långt ifrån de åsikterna som du vill få mig till. Men jag har en syn på samhället som inbegriper att man har vissa lagar och regler att följa och på vanligt sunt hyfs mot andra människor. Reglerna är rätt så tydliga i det faktum att man inte eldar på läktaren etc. Klarar man inte av den löjligt enkla regeln så har man fanimig inte på en läktare att göra.
      Det löjliga resonemang som du framför får mig att tro att du inte är torr bakom öronen och behöver växa till dig lite du med. Skulle det vara en demokratisk rättighet att bete sig som ett svin på ett evenemang som innebär överträdelser av säkerhetsregler? Tror du det så är du dummare än en åsna. Du borde lära dig lite om demokrati och regler innan du slår till med stora ord. Sedan kan du och din blöjmaffia stå och gapa hur mycket ni vill. Faktum kvarstår; sköt er och håll er till de regler som finns så har ni sannerligen inga problem med Öis Säk heller. För min del så får dom gärna stänga av er hela bunten så länge som ni inte kan sköta er som vanligt folk.
      Om det skulle vara så att Säk har fått ögonen på er så är det säkerligen ingen rök utan eld. Om ni är så förbannat käcka som ni antyder så släng då ut dräggen som förstör för er eftersom det uppenbarligen verkar vara ett problem då ni snöhattar ständigt spårar in på fel fokus. ”Öis säk kastar ut oss utan bevis……man blir straffad för sin åsikt…..buhuhu” Crybabies. Sköt er för fan så blir det inga problem och då behöver inte Hr Gnellerman sitta här och linda in sig i mängder av kvasiresonemang runt det som uppenbarligen sker.

    • 25 augusti, 2010 @ 16:18 Johan Gellerman

      Ni? Pratar du till dem som faktiskt har gjort något? Eller alla som är med i samma grupp som dem som faktiskt har gjort något? Eller till alla som väljer att se det på individnivå istället för, som du, gruppnivå?

      Det är ingen som har påstått att det är en demokratisk rättighet att bete sig som ett svin på evenemang, men vad för slags kvasidemokrati är det du förespråkar där individer ska dömas utan att det finns riktiga bevis, och begränsa människors rätt att ha vissa åsikter? Och vilka regler ska man följa om man följt sig till alla regler men ändå åker dit, utan vare sig rättegång eller speciellt övertygande bevisföring?

  17. 25 augusti, 2010 @ 13:24 Robban

    Har läst samtliga inlägg här inne angående det som har hänt ”Inferno”. Samma sak händer i GAIS och troligen även i IFK. Det vill säga, att människor döms för saker utan en rättsäker process som konsekvens av den moderna fotbollen och den nya huliganlagen.

    Människor utan specialkompetens och rätt att döma sitter uppe på GAIS/ÖIS och Kamratgården och utdömer straff och böter till människor som inte har en chans att överklaga det här på rätt sätt.

    Rätt eller fel, bengaler eller inte bengaler, det är faktiskt inte det som detta handlar om. Ska vi tillåta att det här sker i ett rättssamhälle som Sverige?

    Att sedan det finns tongångar i den här tråden som är jävligt otäcka i stil med ”ut med packet” är inget unikt för ÖIS, men jag kan konstatera, att när supportrar slåss inbördes, ja då har någon annan vunnit slaget. Och vem det är får ni gissa själva.

    Sedan är det rätt förvånande att den här Gellerman är så ensam. Hur kan ni som har åsikten att packet ska ut som skadar ÖIS sova om nätterna? Vem är det som bestämmer vem som skadar ÖIS eller inte?

    Precis samma tongångar finns i GAIS supporterled, vår ”Gellerman” är bara inte så ensam där…men för mig är det obegripligt hur man kan sätta sig över människor på det sättet – precis lika obegripligt som det är för er som vrålar ”ut med packet” att ”Inferno” skadar ÖIS genom att slå sönder stolar. Aldrig mötas de två.

    Men om inte supportrar i det här landet för en gångs skull ställer krav på klubbledare, SFF och media att nu får det vara nog, så kommer vi fortsätta att slåss inbördes och allt kommer att utvecklas till något helt värdelöst.

    Svara

  18. 25 augusti, 2010 @ 13:43 Anders Modén

    Så länge säk’s representanter nöjer sig med att bara komma in och droppa en provokation för att sedan försvinna lär det vara svårt att få till en debatt med ”båda parters” syn på situationen. Och det troliga är väl som vanligt att ingen behöver stå till svars för något. Det är ändå rätt unikt för ett företag att högaktningsfullt skita i vad kunderna anser om det de ändå betalar för. De verkar snarare anse att kunderna är dumma i huvudet (vilket man iofs inte kan säga emot, för vad är det egentligen för dynga vi får se på Gamla Ullevi?) och att deras åsikter är helt ointressanta. Mycket märkligt.

    Ser man situationen ur ett större perspektiv anser åtminstone jag att det är ett större problem att supportrar på ÖIS matcher har ungefär samma rättigheter som kvinnor har enligt Sharialagen än att en lön om året går till pyroböter.

    Svara

  19. 25 augusti, 2010 @ 14:30 Anonym

    Jag åkte upp för att kolla matchen, för jag tyckte det skulle bli en spännande match. Falkenberg hade ju vunnit med hela 4-0 mot Landskrona och jag vet att inte Falkenberg inte är så lätta som många tror. Skulle vi klara dom. Satte mig såg en ful banderoll fatta inget.tänkte vad detta något mot tidigare spelaren Robin G. Hade några äldre herrar från Falkenberg bakom mig, hörde hur de diskutera banderollen, de undra om det var tilllåtet att skriva gestapo så , förstod att dom koppla ihop det med nazistiskt budskap.
    Buropen som kom i samband med att Robin G gick ut kanske inte hör hemma här men var också tråkiga.
    Jag förstår varför det inte finns så många barnfamiljer på matcher läggre på högre nivå.
    Hur tänker man som supporter om att stötta när man vet att bengaler inte är tilllåtit men man eldar ändå? Det är ju att be om att bli avstängd. Det jag vill är att ni tar en personlig diskution med berörda på Öis ta gärna med någon neutral utomstående i samtalet eftersom ni är upprörda båda två parterna. Hoppas vi slipper såna banderoller i fortsättningen för de hör inte hemma på matcher, lös det på ett bra sätt på annat vis.
    Jag vet inte vem som är vem men ni i klacken som jag kallar er som finns på läkteren tillför ju ofta med en kämpaanda genom sången och ni har gjort många fina, helt enorma tifon. Som förgyller på arena.

    Svara

  20. 25 augusti, 2010 @ 14:42 anonym

    Förjävligt, fortsätt kämpa på IÖ / Kalmar

    Svara

  21. 25 augusti, 2010 @ 14:59 Magnus Börjesson

    Detta har visserligen varit en onödigt hätsk diskussion. (En del personer på båda sidor av debatten borde fundera över om det verkligen är rimligt att ställa sig till hundra procent i ena lägret utan att ha en jävla aning om fakta i målet.) Men det är OERHÖRT värdefullt att såna här frågor diskuteras, istället för att det bara sopas under mattan och sedan ligger och pyr i åratal.

    För det är ju ett faktum att det finns en grupp ÖIS-supportrar (och en för klacken viktig grupp dessutom) som känner sig illa behandlade av ÖIS. Vare sig de har rätt eller fel i sakfrågan (eller, troligast, om sanningen ligger någonstans mitt emellan) så är det ett problem som behöver hanteras. Bra jobbat därför, Gellerman, att du lägger fram din sida av saken offentligt.

    Ännu mer värdefullt hade varit om vi också fick höra andra sidans syn på saken. Så vad sägs, Michael Högfeldt och Björn Nilsson? Har någon av er lust att krita ner några rader om avstängningarna ur er synvinkel, som vi kan publicera här på Sambadefensiv? Adressen är kontakt@sambadefensiv.se.

    Svara

  22. 25 augusti, 2010 @ 15:17 Johan Larsson

    Alltid samma visa med IÖ, de tror att de är större än klubben. Hela denna historia har sitt ursprung i att IÖ tror de är större än klubben. IÖ firade att deras tuffa pojkgäng funnits i 5 år och gjorde detta med någon döskalle flagga, VA? Vart är kopplingen till ÖIS? Sitt hemma hos era mammor och ät bullar om ni känner det är något att fira. Vad har vi 95 % och framförallt ÖIS för koppling till döskalle flaggor? Hela det här är så sjukt. INGEN är större än klubben.

    Svara

    • 25 augusti, 2010 @ 15:22 För kort som målvakt

      Nu moraliserar du. Min moral är inte bättre än din. Så länge man inte kränker eller skadar annan väger dock yttrandefriheten tyngre än vad du och jag tycker.

    • 25 augusti, 2010 @ 15:23 Anders Modén

      Supportrarna är klubben. Och för övrigt är ditt inlägg helt off-topic.

    • 25 augusti, 2010 @ 15:59 Johan Larsson

      Mitt inlägg är i allra högsta grad ON topic. Du tror precis som alla kidsen i IÖ att du är större än klubben och då kan man avfärda sånt som inte kan argumentera kring som off-topic. Avstängningarna grundar sig på IÖs syn på sig själva som större än klubben. Annars hade de inte firat sitt EGET 5 års kalas på en ÖIS match med bengaler och tuffa döskallar. Det hade INGET med ÖIS att göra och skulle därför inte ha varit där. Tror du att ni ny supportrar är större än de som verkat för klubben hela sitt liv 80+ år? De hade inga döskallar och eller bengaler för att fira sig själva när de varit ÖIS i över 80 år. Ni borde skämmas, ni spottar på klubben och vår historia. Lär er hyfs och respektera era föregångare så får ni respekt tillbaka. INGET är större än ÖIS.

    • 25 augusti, 2010 @ 16:56 Johan Gellerman

      Ja vi är större än klubben och allt sånt och vi gör dessutom saker som ingen annan gör och ingen har synpunkter på det vi gör när det väl görs. Måste kännas bra för dig att få släppa ut den ilskan du har byggt upp under så lång tid men inte vetat var du ska göra av den. Att konfrontera oss på riktigt förstår jag att du inte vågar, vi ägnar ju oss åt att klubba pensionärer och våldta små barn på vår fritid.

  23. 25 augusti, 2010 @ 15:28 Hox

    Ok, dags för mina 2 cent.

    Om vi vänder på det och tittar på ärendet från ÖIS perspektiv:
    En publikvärd meddelar ÖIS att han har sett två personer bränna pyro inne på GU. Publikvärden pekar ut de två personerna. Personerna i fråga tillhör en supportergrupp som historiskt sett är kända för att använda pyroteknik. Personerna nekar och deras kompisar intygar att det inte var de. Så får de väl göra en bevisvärdering av det. Spontant så måste en publikvärds vittnesmål i ett sådant fall bedömas som väldigt trovärdigt ur ÖIS synvinkel, det är just detta som är en av anledningarna till att de placerar ut publikvärdar i klacken. Så här anser jag att fallet är solklart och personerna ska stängas av fram tills en eventuell rättegång.
    I fall två så är jag mer inne på Johans linje. Om det är så att man inte kan se på kamerorna hur stolen går sönder eller vem som har sönder den så är beslutet helt felaktigt. Sedan vill jag lägga in en brasklapp här och det är ju vad som videon faktiskt visar. Stod personen i fråga tillsammans med fyra andra och t.ex. sparkade och hoppade på en stol, men man inte kan urskilja exakt hur/när som stolen gick sönder, så ska personen i fråga stängas av för ”medhjälp till stolsförstöring”. Stolarna är ju trots allt rätt hållbara, de faller ju inte direkt i bitar utan beröring…

    Avslutningsvis angående banderollen: Jag var i Auschwitz i somras. Där fanns bl.a. ett rum fyllt av människohår. Vi snackar 20 kubikmeter hår, som kom från kanske en halv miljon människor. Det var överlägset det mest vidriga jag sett i hela mitt liv. Så ni får gärna jämföra ÖIS säk med Gestapo, det är ett fritt land. Men kom fan inte och klaga på folk som tycker ni är dumma i huvudet när ni gör det. För jämförelsen tyder på något annat.

    Svara

    • 25 augusti, 2010 @ 15:43 Anders Modén

      Har svårt att tro att de som gjorde banderollen menar att ÖIS säk skickade folk till Auschwitz. Tillvägagångssättet är dock i grund och botten detsamma; att utan bevisning eller ”rättegång” döma individer för att de tillhör en viss grupp människor, även om jämförelsen naturligtvis är extrem.

      Trodde inte detta inlägget skulle behövas, men tydligen.

      För övrigt undrar jag om det krävs något speciellt för att få bli publikvärd? Några krav på vare sig syn eller moral verkar det inte vara frågan om iaf.

    • 25 augusti, 2010 @ 16:05 Voldemort

      Men då kan ju du bli publikvärd eftersom du verkar ha så mycket högre moral än andra? Det blir väl bra så kan du hålla koll på dina kompisar i IÖ så dom inte gör något otillbörligt?

    • 25 augusti, 2010 @ 16:27 Anders Modén

      Har inte påstått att min moral är högre än någon annans, men jag har åtminstone inte stått och pekat ut folk på lösa/obefintliga grunder och fått dem bötfällda/avstängda så det kanske den är. Så det blir nog ingen karriär som publikvärd trots allt.

    • 25 augusti, 2010 @ 16:12 Hox

      ”Tillvägagångssättet är dock i grund och botten detsamma”. Nej det är det inte. Läs på, gör om, gör rätt. Och i avdelningen ”Trodde inte detta inlägget skulle behövas” så var det här nog det mest uppenbara.

    • 25 augusti, 2010 @ 16:30 Anders Modén

      Snyggt citerat, är det du som sätter aftonbladets löpsedlar eller?

    • 25 augusti, 2010 @ 16:56 Tml

      True! Kunde inte sagt det själv. Men instämmer helt med ditt inlägg.

  24. 25 augusti, 2010 @ 15:30 Jacko

    Om bara folk slutade med att bränna bengaler och vandalisera inne på arenan skulle vi slippa denna debatten.

    Det finns alltid två sidor om myntet. Johan G, kan du inte ha förståelse för att ÖIS är jävligt trötta på att betala böter?

    Sedan är det självklart illa om fel personer åker på skulden. Hoppas de fegisarna som borde betala/bli avstängda har lite stake och träder fram så att de oskyldiga som får ta smällen slipper detta i så fall.

    Svara

    • 25 augusti, 2010 @ 16:44 Johan Gellerman

      Jo jag kan ha förståelse för det men det kommer aldrig rättfärdiga metoderna som används för att man ska sätta dit de som har brännt. När man lägger mer pengar på säkerheten än vad bengalböterna uppgår till varje säsong kan man ju fråga sig om det är pengarna som är det intressanta för ÖIS eller om det bara handlar om prestige.

    • 26 augusti, 2010 @ 09:14 Voldemort

      Man kan ju bara lätt konstatera att ni inte är ett dugg intresserade av att se på fotboll utan bara är intresserade av att få er röst hörd, ändra på regler och se till att jävlas så mycket ni kan. Hade inte ni funnits så hade nog inte Säk kostnaderna varit så stora heller. Vi hade inga problem med klacken innan ni kom, den lät då också. Låt det gå tillbaka till det. Jag är iallafall inte intresserad av att lyssna på pubertala snorvalpar som har en klubb för inbördes beundran.

    • 26 augusti, 2010 @ 09:43 Danny E

      Alltså, V, du har poänger, men varför måste du vara så förbannat nedlåtande och kompromisslös? Vad leder det till? Och om du inte vill att det ska leda någonstans, varför deltar du då i den här diskussionen? Du måste ju ha en ambition om att kunna påverka eller är du bara ute efter att kasta skit på IÖ och JG? En stilla undran bara då du ändå lägger ner ganska mycket tid på att vräka ur dig en massa ilska i den här tråden. Ta inte illa upp.

      Min undran är om det inte bättre att inse att Inferno (och många andra supportergrupperingar som uppfattas som jobbiga och nedbrytande av sittplatsfolket och folk uppe på ÖIS-gården) är en del av ÖIS supporterskara och vi måste väl ändå kunna erkänna att vi är inte så många så alla behövs. Din inställning (precis som IÖ:s inställning) leder ju inte framåt utan uppehåller bara status quo. Ett ständigt skyttegravskrig mellan två parter som aldrig ser varandra mer än på SD och SF. Vad är det för fel på att försöka hitta gemensamma beröringspunkter och tillsammans försöka göra klubben bättre och mer framgångsrik?

      Ja, klacken lät även innan IÖ kom till 2005, man gjorde ofta ett riktigt bra jobb även om IÖ gärna vill få det att låta på annat vis men det är bara en del i deras mytologisering av den egna rörelsen och engagemanget. Precis som det här med att man måste förklara varför man inte sjöng under FFF-matchen och att man hela tiden benämner sig själva som klubbens mest engagerade supportrar. Ja, IÖ är rätt självupptagna och har en helt egen agenda som man kan ha – och har – väldigt många invändningar mot. De tar sig stora friheter och blåser upp sig som en blåsfisk och försöker göra sig större än vad de är. So fucking what, se över det, bortom det, du är en vuxen karl, inte sant? Du måste ju också kunna se att de har ett engagemang och en drivkraft som skulle kunna göra stor nytta för ÖIS som förening. Tro inget annat än att alla behövs. Vi måste alla arbeta för att få en starkare gemenskap och ett starkare lag som på sikt kan dra mer folk till Gamla Ullevi. Tyskland måste vara förebilden.

      Med risk för att låta som Lars-fucking-Ohly, vi måste arbeta tillsammans även om vi inte är överens i alla frågor. Vi supportrar måste hitta sätt att dra åt samma håll och de som arbetar i och runt klubben måste också inse att de bör förändra sitt arbetssätt och sitt sätt att förhålla sig till supportrar och medlemmar. Det gäller alla från toppen till botten. Ulrika Rosén såväl som spelartruppen. Svårare än så är det inte. Tänk längre än vad näsan räcker och inse att vi är i en djävligt prekär situation och att vi alla måste hjälpas åt för att ta oss ur den. Då kan man inte sitta och klämma på sitt eget lilla särintresse utan då gäller det att se den stora bilden och våga släppa taget om en särfråga för att göra något åt helheten. Var sak har sin tid och just nu måste det allra viktigaste vara att vända skutan på rätt köl. Att köra ut folk från läktaren eller stänga av folk från matcher på lösa grunder eller att elda bengaler och protestera mot Säk har sin tid. Nu är det dock tid för något helt annat. Inse det!

      Och Johan och alla ni andra IÖare, det här gäller även er. Ert självpåtagna utanförskap och er offermentalitet leder inte framåt, snarare bakåt, och det är nog dags för er att lyfta blicken en aning och inse att om ni vill ha någon form av inflytande överhuvudtaget eller bli tagna på allvar av oss andra och bli lyssnade på av några andra än andra ultrasgrupperingar måste ni börja försöka hitta konstruktiva lösningar och föra samtalen i en något mer nyanserad ton. Användandet av Gestapo i tisdagens banderoll – som många av oss förstod och tog precis för vad den var – framstod som osmaklig för många (man får nog inse att alla inte har ett så välutvecklat sinne för metaforer och liknande grepp). Dessutom tycker jag att ni skulle tjäna på en något mer nyanserad beskrivning av problemet. Ni är inte rättslösa och det vet ni om. Ni är inte förföljda och det vet ni om. Ni har vissa saker på er agenda som strider mot lagar och bestämmelser som vi har tagit fram gemensamt inom fotbollen och det vet ni om. Ni gör nytta och kan vara en bidragande orsak till att vi hittar tillbaka till 2000-2003-tiden igen och det vet ni om. Det är fan-i-mig dags att agera därefter också.

    • 26 augusti, 2010 @ 11:07 Voldemort

      Danny E:

      Jag skall berätta för dig varför jag är så ohemult irriterad och nedlåtande mot den här lilla käcka gruppen. När dom brände av en bengal under en träningsmatch 2007 på Valhalla så stod jag där med min 10-årige son som har astma. Han fick en rejäl attack av detta och hade svårt att andas. Efter att jag tagit omhand om honom så gick jag fram till bengalbrännarna och frågade vad fan dom höll på med och fick till svar att jag skulle söka mig en annan läktare. Jag har gått på Öis långt innan den här snorvalpen var född och väljer fanimig den läktare jag vill för att se fotboll på bästa sätt. Det finns ingen som helst respekt för andra månniskor i den här gruppen varför jag väljer att vara totalt nedlåtande, respektlös och kompromisslös mot dom. För mig får dom gärna upplösas då jag inte tycker dom tillför något positivt och för att få en dialog så får dom börja med att ta första steget själva.

    • 26 augusti, 2010 @ 12:10 Anonym

      Min dotter och son har allergi och astma. Skulle dottern råka ut för en bengaleldning, skulle det vara fara för hennes liv och hon skulle snabbt behöva livshållande insatser och ambulans tillkalas. Vi utsätter oss inte för ståplats,då man inte kan lita på omgivningen där.
      Samtidigt tycker jag det är många åskådare som skall in,och får vara med till att betala de 100 000 kr som vissa tycker är lite pengar på onödiga böter. Lär dig att det är mycket pengar och så stor publik har vi inte så det är inte så lätt att få in. En lite grupp tycker det är rätt att andra skall betal för vad dom gör. Samt att visa inte känner sig trygga och har ingen möjlighet att välja ståplats och är tvungna att köpa sittsplatsbiljett för att känna sig trrygg för att gå på fotboll.

    • 26 augusti, 2010 @ 12:28 Danny E

      OK, kände (förstås) inte till bakgrunden. Och jag har full respekt för vad du känner för IÖ efter en sådan händelse. Samtidigt är jag naiv (Johan G och IÖ och flera med dem skulle säkert kalla mig dum och godtrogen), men jag tror på att samtal skapar förståelse och att det räcker bra mycket längre om man räcker ut handen och bjuder in folk i gemenskapen. Men du har rätt i att om man då bara får oförskämdheter kastade i ansiktet och motparten verkligen inte är intresserade av något annat än sin sak och sin ”rätt” att bete sig som ett svin på läktaren så kommer man inte långt.

      Johan G och IÖ, en kommentar från er sida på detta vore nog bra. Är det så ni vill ha det – snälla tänk er för innan ni svarar – och äger ni ståplats numera och om man inte gillar läget så ska man leta sig till en ny plats på Gamla Ullevi? Bara så att man vet hur landet ligger för det är djävligt avgörande för hur man ska se på och respektera er i framtiden.

    • 26 augusti, 2010 @ 13:19 Johan Gellerman

      Vad hade du sagt om samma astmatiska reaktion hade framkallats av pyrotekniken på typ Frölunda Indians matcher? Eller något av Ullevi-derbyna? Eller när någon drar igång en rökmaskin? Hade du tyckt lika illa om Frölunda, ÖIS och personen med rökmaskinen som du gör om oss?

    • 26 augusti, 2010 @ 17:25 Anonym

      Är det värt dödsfall som kan hända, för att elda pyroteknik som inte är tilllåtet, plus att på så sätt stänga ut astmatiker från att se Öis spela.
      Har du varit med om när någon får ett anfall någon gång? så skulle du ändra uppfattning om bengaler kan jag lova.

    • 26 augusti, 2010 @ 09:44 Johan Gellerman

      Yes, vi samlar fett mycket ultraspoäng genom att vara dom enda som åker över hela Sverige för att se på ÖIS men ändå vara fullständigt ointresserade av vad som sker på planen. Hade vi också varit intresserade av fotbollen hade vi antagligen åkt på de matcherna vi inte åker på. Eller vänta…?

      Behöver säk-kostnaderna vara så stora som de är idag då? Fyller de någon funktion förutom att vara något slags självändamål från ÖIS sida? ÖIS problem i klacken har ju inte minskat för att man använt sig av fler ordningsvakter och har tillgång till fler kameror.

      Det är många som inte lyssnar på oss, så varför är det en omöjlighet för dig att sluta lyssna?

    • 26 augusti, 2010 @ 10:48 Voldemort

      Och vi kommer ständigt tillbaka till det du vägrar att inse. Beter ni er som folk, ger fan i att tända bengaler, kasta in flaskor, program, snöbollar och annan skit så hade Säk kostnaderna varit begränsade. Skall det vara så jävla svårt för dig att förstå? Så länge ni beter som drägg blir ni behandlade som det. Sedan kan du sitta och grina om rättsäkerhet hit och dit hur mycket du vill. Men få in i din grupp att det finns ett orsakssammanhang i det faktum att gör man något mot reglerna så får det konsekvenser.
      Det finns mängder av kloka inlägg här som ni borde ta till er men ni vägrar och du vränger dina ord fram och tillbaka i det ena kvasiresonemanget efter det andra. Ge dig. Gör om. Gör rätt. Förresten, lyssna till Danny E ovan. Jag tänker iallafall respektera hans åsikter. Du verkar inte respektera mer än dig själv och dina 34 kompisar i blöjmaffian.

  25. 25 augusti, 2010 @ 15:31 Johan Larsson

    Vad har döskallar med ÖIS att göra? IÖ tror de är större än klubben. Klubben utgörs av alla som på ett eller annat sätt har varit eller är en del av klubben. Vi har funnits i snart 150 år, alla som på ÖIS. Visa respekt mot historien. INGEN är större än klubben. Inte ens småpojkar som tror det. Döskallar är inte ÖIS, hävdar man det tror man att man är större än klubben och förtjänar ingen respekt. ÖIS är det största.

    Svara

  26. 25 augusti, 2010 @ 16:22 liraren

    Att en minoritetsgrupp på 35 personer (IÖ) hänger upp en banderoll på en läktare som befolkas av betydligt fler människor får konsekvensen att de allra flesta på arenan betraktar det som ett budskap från ÖIS klacken.
    Man har heller ingen chans att se budskapet man ställer sig bakom.
    Dom allra flesta ÖISare är aldrig inne och läser på dennna eminenta sida.

    IÖ sätter sig på en väldigt stor häst och klappar sig väldigt hårt för bröstet.

    Svara

    • 25 augusti, 2010 @ 16:38 Anders Modén

      Även om det i detta fallet må handla om IÖ-folk så är det inte relevant i sammanhanget. Byt ut ”Inferno Örgryte” mot något annat på det enda ställe det står i texten, om det nu är vad som skall krävas för att se på det som skrivits så som, iaf jag förmodar, att tanken är från början.

    • 25 augusti, 2010 @ 16:40 Johan Gellerman

      Vilken tur då att banderollen var signerad så att missförstånd skulle slippa uppstå.

    • 25 augusti, 2010 @ 16:42 Bellman

      Många Öisare eller övrig publik vet nog inte vilka IÖ är och kopplade knappast att det bara var några stycken i klacken som stod bakom banderollen.

    • 25 augusti, 2010 @ 16:49 Johan Gellerman

      Så bara för att det är några som inte vet vilka som har signerat banderollen så blir det ett problem? Skulle det stått typ ”vi ~35 personer som går under gruppnamnet Inferno Örgryte” för att man helt och hållet ska undvika missförstånd?

    • 25 augusti, 2010 @ 16:55 Bellman

      Varför inte…

    • 25 augusti, 2010 @ 16:43 Anonym

      Många Öisare eller övrig publik vet nog inte vilka IÖ är och kopplade knappast att det bara var några stycken i klacken som stod bakom banderollen.

    • 25 augusti, 2010 @ 16:47 Anders Modén

      Nej, vet man inte det så är det nog fullt möjligt att man samtidigt tror att klacken anklagar ÖIS säk för etnisk rensing. Om man nu vet vilka säk är.

    • 25 augusti, 2010 @ 21:01 Anonym

      Det gick inte att läsa vem som skrivit! Alla som stod på läktarn blev nu indragna i detta ut mot övriga publik.

  27. 25 augusti, 2010 @ 16:54 DIF

    Låter helt sjukt. Fortsätt kämpa IÖ!

    Svara

  28. 25 augusti, 2010 @ 17:24 Robban

    Utan att veta verkar det som om ”Inferno” inte har det lätt i ÖIS – kretsar i allmänhet. Men är inte det en annan diskussion? Att några ur den gruppen har blivit avstängda och det straffet utdömt av någon utanför svenskt rättssamhälle är väl den viktiga frågan.

    Jag säger det återigen, ni är inte ensamma om den godtyckligheten, det sker hos oss i GAIS och det sker troligen i IFK.

    Ni som ropar på förstärkt polis och nu också tar tillfället i akt att kasta skit på ”Inferno”, nästa gång är det ni som har oturen att befinna er på fel plats vid fel tillfälle.

    För att ta ett eget exempel: Malmö borta förra året, vi går från folkets park till arenan, en otroligt lång idiotpromenad som polisen initierar. Folk bränner bengaler, en kommer flygande och hamnar mitt i tåget. En kamrat till mig tar upp den och kastar bort den ur tåget och genast är en polis där och skriver upp honom. Killen har gått på GAIS i trettio år, om inte mer, skapar aldrig problem. Polisen skriver upp honom. Har han otur en gång till lär han få ett brev på posten från Gaisgården att nu är det dags att sluta gå på GAIS.

    Är det något som vi vill ha?

    Svara

    • 25 augusti, 2010 @ 17:51 Johan Gellerman

      Gemene ÖIS-are är så godtrogen så man tror på allt snack om att den som är oskyldig inte har något att frukta.

  29. 25 augusti, 2010 @ 18:09 ÖSK

    Kämpa IÖ

    Svara

  30. 25 augusti, 2010 @ 18:09 Fredrik

    Johan Larsson>>

    Det är ganska uppenbart att du egentligen bara retar dig på att vi har en dödskalle som logga. Om vi hade valt att använda kalle anka istället hade du antagligen ansökt om medlemskap illa kvickt.

    Svara

  31. 25 augusti, 2010 @ 18:28 timberhochmandie

    Det kommer kanske inget officiellt uttalande från klubben… Men om alla läser några rader i huliganlagen så borde vi väl kunna sluta oss till att det är åklagaren, och inte Björn eller Michael, som fattar beslut om tillträdesförbud. Läser man många rader bör man också kunna hitta paragrafen som anger att man kan överklaga beslutet och få det prövat av domstol.

    Svara

    • 25 augusti, 2010 @ 19:17 Johan Gellerman

      Fel. Arrangörsrätten finns kvar som tidigare men nu har polisen också möjlighet att dela ut tillträdesförbud. Han som är misstänkt för att ha haft sönder stolen fick ett interimistiskt tillträdesförbud från polisen men i väntan på hans utredning så hade han fått gå på fotboll om inte ÖIS hade stängt av honom.

    • 25 augusti, 2010 @ 20:09 timberhochmandie

      Ok, my bad… Tyckte jag såg huliganlagen nämnas ovan och trodde att det var den det gällde. Men även ett arrangörsbeslut är ju överklagningsbart? Till disciplinnämnden?

      Sen betyder ju interimistiskt förbud just att man är avstängd i väntan på det slutgiltiga beslutet, så hur kan ÖIS ha något med det att göra menar du..?

    • 25 augusti, 2010 @ 21:45 Johan Gellerman

      Lycka till om du kan överklaga arrangörsrätten, mig veterligen har det aldrig hänt att det funkat.

      Han som blev avstängd för stolen fick först ett interimistiskt tillträdesförbud som gällde i fyra veckor (vilket är maxtiden). Senare gick han på Valhalla-matchen men matchen efter blev han utslängd av polisen utan lagstöd. Nu har han blivit avstängd av Öis så det spelar ingen större roll att han får gå för polisen.

    • 25 augusti, 2010 @ 22:09 timberhochmandie

      Nej, jag har naturligtvis ingen aning om ifall någon faktiskt har fått rätt i disciplinnämnden… Jag vet inte om nån har vunnit i domstol heller efter att ha överklagat en avstängning enl. huliganlagen. Men rent rättssäkerhetsmässigt är det ändå en avsevärd skillnad mellan att ha rätt att överklaga och inte ha det…

      Ok, så den interimistiska avstängningen var över när ÖIS grep in. Då är jag med. Åklagaren har alltså inte fattat sitt beslut i rimlig tid… För det är naturligtvis det som är meningen med en interimistisk avstängning – att den skall gälla i väntan på det riktiga beslutet.

  32. 25 augusti, 2010 @ 18:48 Öisare

    Jag hoppas bara att IÖ fortsätter att kämpa. Jag vet att många ÖISare uppskattar ert jobb. Att ÖIS inte försöker ta vara på den resursen ni är, är bara skrämmande. Keep up the good work!!!

    Svara

  33. 25 augusti, 2010 @ 20:57 debacle

    ”det redan att det är många som inte vågar gå på fotboll längre för att de haft obehagliga incidenter med idioter som kallar sig supportrar. En kompis fem årige son fick ett astmaanfall på Gamla för några år sedan då det brändes av en bengal. Det stod till och med i tidningen om det. Killen vågar inte gå i närheten av en fotbollsplan längre (men idioten som brände är ”untochable”). Varför inte räkna dessa som ”oskyldigt avstängda”?”
    -Johan

    Haha, Signaturen Johan borde fan stängas av ifrån att andas.

    Du verkar vara helt hjärntvättad av medias skriverier, och SVFFs bedrövliga regelverk.

    En unge som får ett astma anfall. oh shit. Vågar inte killen besöka konserter eller, gå på hockey heller? Där förekommer det också pyroteknik!! Att man skall börja straffa oskylda för att man ser ett problem känns väldigt logiskt.

    För mig kommer man alltid anses som som oskyldig tills att skulden bevisats. Tydliren så gäller inte det på Öisgården.

    Och testa att gå ut på Avenyn en lördagskväll. Där förekommer det garanterat mer våld än vad du får om du lägger ihop årtal av Öis Matcher.

    Kul att folk engagerar sig för att skriva saker som att de inte bryr sig om IÖ är tysta eller inte. Känns inte precis som att IÖ:s bojkott drabbar någon annan än de som just bryr sig om att de är tysta.

    Keep ut the good work – IÖ!

    Svara

    • 26 augusti, 2010 @ 00:20 Johan

      Det finns två problem

      1. Det finns idioter på Öis läktare som drar på klubben böter
      2. Öis pekar ut oskyldiga

      Förstår att IÖ framför sin kritik gällande punkt två. Men när tänker man göra något åt det problem som man faktiskt kan göra något åt? Är säker på att det finns de inom IÖ som vet vilka som våldtar klubben.

      Så länge IÖ inte aktivt gör något åt punkt ett så är deras kritik gällande punkt två minst sagt ihålig.

    • 26 augusti, 2010 @ 06:18 Johan Gellerman

      Två fel gör ett rätt? Är det dumt att tycka att ÖIS borde ligga på en högre nivå än vad vi gör? Vi kan dessutom göra något åt punkt två också, och det har vi för avsikt att göra den här gången.

    • 26 augusti, 2010 @ 17:31 Johan

      Jo, men när gör ni något åt punkt ett? Det vill säga huvudproblemet… Så länge ni inte gör något åt detta så är det förbannat svårt att ta er för något annat än bortskämda glin som är vana att göra vad ni vill utan att behöva ta konsekvenserna.

      Kanske är den smällen man får ta då man håller på ett överklasslag, att man får dela läktare med brats utan verklighetsförankring.

      Öis har daltat för länge med drägget. Nu är det dags att bestraffa och det skall svida hårt. Det är slut på de dagar då Öis tar andra personers böter.

  34. 25 augusti, 2010 @ 21:13 Anonym

    Vore bra om ni förklarade för de Falkenbergare som var på matchen ,för några uppfatta som att det var mot dem. Även övriga som inte är inne på detta forum.

    Svara

    • 25 augusti, 2010 @ 21:19 pedo-bear

      Vad finns det att förklara. Alla som inte förstod att det var en protest, måste ju vara födda på en annan planet.

      De som inte förstod behöver inte förstå. Protesten var riktad mot Sektioner inom Örgryte. Tror budskapet gick fram ganska tydligt hos dem…

      Om de vill fortsätta att motarbeta de som ger stöd åt föreningen så får inte föreningen så mycket tillbaka ifrån de personerna. Låter rätt logiskt right?

    • 25 augusti, 2010 @ 21:34 Anonym

      Nej det var inte alla som förstod det! Och vi var många kan jag tala om.

    • 25 augusti, 2010 @ 21:41 pedo-bear

      Om ni inte förstod att de skedde en protest så är det ju inte så mycket att prata om då är det ju ingen skillnad.

      Om ni inte förstod vilka protesten var riktad mot så kan jag informera dig om att den var riktad mot Öis Säk. Vilket också stod på banderollen.

      De flesta var ju tysta under stora delar av matchen igår, så det känns som att de flesta insatta visar sympati mot de som försöker bidra till att Örgryte har en levande läktarkultur och inte hamnar under samma fack som BK Häcken.

      – Oskyldig tills motsatsen är bevisad -

  35. 25 augusti, 2010 @ 21:17 Anonym

    Ni får gärna fortsätta att vara tysta, när ni sätter upp så ful och anstöttande banderoll på arena framför hela ståplats.

    Svara

  36. 25 augusti, 2010 @ 22:29 Anders Olsson

    Tråkigt att höra. Tror inte folk har förstått hur mycket ni betyder för stämningen förens igår. Hoppas det löser sig!

    En kärlek röd och blå

    Svara

  37. 25 augusti, 2010 @ 22:50 Barda

    Skrev en jättelång text som av någon anledning inte gick att skicka (skev för snabbt?) men det handlar inte om pyrots vara eller icke vara på läktaren(det finns trådar i forumet för den typen av frågor). Nu handlar det om hur klubben behandlar sina mest engagerade och aktiva supportrar och tillika medlemmar. Fruktansvärt agerande av klubben som utan någon som helst bevisning (varken film eller foto) utan en helt godtycklig bedömning väljher att stänga av en medlem. En medlem som heller inte får en ärlig chans (eller en chans alls) att försvara sig. Jag tycker det är tråkigt att inte fler ser faran i agerandet, för nästa gång kan det vara jag, du eller din polare som ”åker dit” trots vår oskuld. Jag tycker man skall känna solidaritet med Inferno då deras arbetet i fem års tid har varit ständigt motarbetat från klubben. Det har diskuterats många gånger tidigare hur klubben har behandlat sina supportrar. För om vi är ärliga mot oss själva för en stund. Visst är det så att tack vare IÖ så har stämningen och inramningen förbättrats avsevärt. Vem minns inte sömniga sångförsök och färglösa läktare innan 2005? Kanske till och med tidigare än så. Enligt mig har Inferno gjort ett bra jobb och verkligen höjt mervärdet på matcherna, för det är inte många gånger man har gått hem och känt att ”fy fan vad rolig fotboll det spelas på gamla ullevi”. Nån som håller med mig? Upp med en hand.
    Tyvärr är många väldigt snabba på att spy galla på IÖ. Många glömmer nog hur mycket de har gjort för läktarkulturen hos ÖIS. Samtidigt är det nog också många av ”det gamla gardet” som tycker att det här nya sättet att heja på sitt lag är aningen skrämmande. Det går över….

    Svara

  38. 25 augusti, 2010 @ 23:06 okänd

    Vill inte yttra mig i sakfrågan som sådan då jag ej är insatt osv, men tycker det var sjukt tråkigt att inte höra klackens sång och skrik igår. Ingen trumma ingenting. Jag står aldrig i klacken själv och har full förståelse för om ÖIS vill stänga av vandaler av diverse slag, men man kan inte rättfärdiga en avstängning utan att ha bevis.

    Ang. banderollen: Tror det var ”Hox” som skrev att han varit i Auschwitz. Det har även jag varit. Sett hår, kläder osv. Tycker dock inte man behöver tolka så mycker in i det hela. De flesta förstår nog poängen som IÖ ville få fram. Palla haka upp sig lixom.

    Så som ÖIS spelar nu bör dem ju förövrigt vara glada över varje liten kotte som dyker upp på matcherna.Kan dessutom tänka mig att det är grupperingar såsom IÖ som faktiskt är de trognaste säsongskortsinnehavarna….

    Svara

  39. 25 augusti, 2010 @ 23:42 rödblåstad

    Jag tolkar banderollen som att dom som tillverkade den ville ha ett nytt världskrig och starta nya koncentrationsläger. Jag tycker det är hemskt och stötande och tog väldigt illa vid mig när jag såg banderollen. En av mina vänner är jude men han var inte på matchen som tur var.

    Svara

    • 26 augusti, 2010 @ 09:45 Danny E

      Vad är det här för djävla pajaskommentar? Sluta fåna dig och kom in i matchen. Sådan här skit klarar vi oss utan. Diskutera sakfrågan eller håll dig på SF:s plank. OK!

  40. 26 augusti, 2010 @ 05:17 malte

    Om folk ansåg banderollen stötande av den anledningen så var det nog inte alls meningen. Saken var väl snarare den att det fanns 5 m tyg att tillgå 50 min innan avspark. Irritation och tidsbrist ger kanske inte de mest välformulerade orden men budskapet nådde fram. Om än lite sargat.

    Problemet i detta är inte att folk stängs av. Det finns lagar på läktaren (vilket vissa helt klart kan ifrågasättas) som trots allt måste följas. Problemet är hur man väljer att lösa problemen inom öis. Insläpp och allmänt dåligt bemötande av såväl vakter och publikvärdar de senaste matcherna denna säsong har starkt bidragit till att det tillslut kom upp en banderoll. När man tyvärr får knuffar i bröstet och spydiga kommentarer så fort man närmar sig insläpp av både vakter och publikvärdar känner man sig inte alls välkommen.

    Svara

  41. 26 augusti, 2010 @ 09:38 Bellman

    Sammanfattningsvis:

    1. Du säger att det är helt okej att ÖIS betalar böter när supportrar vandaliserar eftersom det bara rör sig om runt 100 000 kr om året.

    2. Du skulle aldrig anmäla någon som vandaliserar på Gamla Ullevi.

    3. Du tycker att det är fel att vakter på Gamla Ullevi håller för mycket koll på om någon vandaliserar.

    4. Du tror att stamkunder på ICA skulle uppskatta om folk fick snatta utan att någon reagerade.

    5. Om jag ser en person som medvetet förstör en stol eller vandaliserar på liknande sätt så är min uppfattning att den personen inte har på en fotbollsarena att göra och bör således bli avstängd.

    6. Jag tycker också att det är fel om oskyldiga blir straffade.

    7. Men jag har inget som helst förtroende för ditt vittnesmål, eftersom du tydligt har sagt att du skulle hålla dina polare om ryggen om de vandaliserar eller liknande.

    8. Alltså – summering: Du kan mycket väl ljuga om att dina polare är oskyldigt avstängda. Matchvärdens vittnesmål (vilket är att betrakta som ett potentiellt bevis) väger med andra ord mycket tyngre än ditt..

    Svara

    • 26 augusti, 2010 @ 09:50 Danny E

      Bra sammanfattning av Johans och IÖ:s problem i den här frågan. Johan och IÖ ta till er av detta. Det kan göra er en tjänst i framtiden. Ni kommer aldrig vinna den här striden om ni inte är beredda på vissa kompromisser eller avsteg från den egna ideologin. Allt det kommer sluta i är att ni slösat bort år av kraft och engagemang på en fråga som ni ändå förlorar. I värsta fall leder det fram till att ni slutar att engagera er i ÖIS. Pick your battles!

      Måste också lägga till att det är djupt deprimerande att se att den text som fått flest kommentarer och genererat mest diskussion i Sambadefensivs historia är denna text. Är verkligen det här viktigare än ÖIS ekonomiska och tabellmässiga situation och spelet ute på plan? Man blir nästan mörkrädd när man tänker på vad vi lägger kraft på när vi borde samla oss för andra frågor och problem som vi har att göra med.

    • 26 augusti, 2010 @ 10:15 Johan Gellerman

      Ska vi kompromissa om rättssäkerheten? Det låter ju fantastiskt.

      Vad vill du göra för att det här ska slippa bli något som tar väldigt mycket fokus från annat som du tycker är viktigare?

    • 26 augusti, 2010 @ 10:32 Danny E

      Johan, för helvete, nu blir jag trött på dig, sluta att spela korkad. Jag vet att du inte är det. Vad sägs om att visa det också och inte stirra allt för långt ner i den egna myten/självbilden. Det tjänar både du och jag på, inte sant? Om du inte är beredd att göra det utan tänker att fortsätta att läsa alla som har invändningar mot din ståndpunkt som fan läser bibeln skulle jag uppskatta om du meddela det så kan jag lägga tid och kraft på något annat istället.

      Nej, ni ska inte kompromissa om rättssäkerheten. Absolut inte! Där har ni mig i ryggen. Ni precis som alla andra ha rätt att prövas på ett korrekt sätt och enbart stängas av efter hållbara bevis. Inget snack om den saken. Men du vet också att ni som organisation/sammanslutning har vissa värderingar och hävdar vissa praktiker som strider mot nu gällande regler och föreskrifter vilket kan leda till att ni får särskild bevakning och ögonen på er. Ert ställningstagande kring t.ex. pyro gör att ”alla vet” att ni är skyldiga när det bränns på läktaren. Rätt eller fel? Det spelar ingen roll. Vem i er gruppering som är ansvarig spelar då sannolikt mindre roll för vakter och publikvärdar. Helt enligt principen: ”äh, det drabbar ingen oskyldig”. Rätt eller fel? Fel, men förståeligt då vi har med människor att göra. Dessutom menar jag att ni kanske måste göra avsteg från ”inget golande-principen” om ni vill få en ”rättvis prövning”. Om ni vill att det ni säger ska väga lika tungt som publikvärdars och ordningsvakters utsagor måste ni också uppvisa samma ”moral” (blev lite dumt det där nu när jag tidigare hävdat att det av förståeliga skäl kan brista lite i moralen hos dessa människor men du fattar vart jag vill komma). I det fallet får ni nog köpa samhällets regler om ni inte vill bli bittra rättshaverister som fortsätter att veva mot allt och alla utan att någon gång få in en träff som går hem utanför den egna gruppen. Allt har en anledning och om man förstår den anledningen kan man också göra något åt problemet. Är du med mig?

    • 26 augusti, 2010 @ 13:29 Johan Gellerman

      Jag är med dig men ÖIS sitter djupare i sin skyttegrav än vad vi gör i våran. ÖIS var, trots den lagliga pyrotekniken på Ullevi-derbyna som var succé, för att förbjuda möjligheten till ansöka om laglig pyroteknik. Hur ska man förhandla efter ett sånt ställningstagande? Man vill ju inte ens att möjligheten att ha pyroteknik under ordnade former ska finnas. Eller att vår dåvarande VD Ulrika Rosén uttalade sig odelat positiv i Sveriges Radio om att göra supportrar rättslösa (ja huliganlagen är ett kraftig uppluckrande av rättssäkerheten)? Hur ska vi reagera på det när vi inte har något slags uppbackande av vår egen klubb?

    • 26 augusti, 2010 @ 10:38 Danny E

      En sak till apropå det andra ledet i ditt svar till mig. Tja, att vi kommer upp ur skyttegravarna, börjar lyssna på varanda och faktiskt försöker hitta gemensamma lösningar på merparten av problemen. Det gäller er i IÖ, det gäller ÖIS Säk och ÖIS-gården överhuvudtaget som har ett rätt risigt förhållningssätt till supportrarna (ja, barnfamiljer hade varit lättare att han att göra med men då måste man ha en produkt som kan konkurrera med Let’s Dance eller Digiloo etc. och det har ni inte) och alla oss andra ”normalsupportrar” och ”text-tv-supportrar”. Vi behöver fundera på om det är de små striderna vi vill vinna eller om det är de stora striderna som är det viktiga. Vad i helvete vill vi egentligen!

      Johan, tänk dig följande, du får möjligheten att vara med och bidra till att ÖIS tar sig åter till Allsvenskan och att man etablerar sig som ett lag i Kalmar FF-klassen (d.v.s. säsong efter säsong får man möjlighet att spela i Europa och man har en stabil ekonomi och en stabilitet i föreningen som gör att framtiden ser juste ut) eller du så får du möjligheten att jobba för att pyro på läktarna ska bli tillåtet av förbund och polis? Vad väljer du? Och nej, du kan i det här fallet inte välja båda alternativen, du måste sätta ett framför det andra. Mycket som hänger på ditt svar här. ;-)

    • 26 augusti, 2010 @ 13:39 Johan Gellerman

      Jag har hellre ett sämre fotbollslag med supportrar som visas respekt än tvärtom. Mer än så vill jag inte säga då vissa bara hade överanalyserat svaret.

    • 26 augusti, 2010 @ 13:50 Bellman

      Du talar om respekt.

      Men är det att visa respekt mot klubben om man otillåtet bränner bengaler och vandaliserar på läktaren?

      Jag har alltid visats respekt av klubben när jag varit på ÖIS-gården, under mina år i klacken, (ca 1999-2007), när jag varit på sittplats och de få gånger jag har haft förmånen att få besöka VIP-loungen. Jag har gått på ÖIS-matcher sedan 1993 (de allra flesta hemmamatcherna och då och då bortamatcher)och har aldrig haft problem med personal, matchvärdar eller liknande.

      Men jag har ju aldrig heller tänd bengaler, vandaliserat eller dylikt.

      Om ni respekterar de uppsatta reglerna som finns och ser till att ta avstånd från de personer som vandaliserar, så kommer ni med stor sannolikhet att bli behandlade med mycket större respekt av ÖIS.

  42. 26 augusti, 2010 @ 10:17 Barda

    Bellman:
    Saken är den att de personer som just nu är avstängda för olika saker är oskyldigt avstängda. Bara för den sakens skull betyder inte det att någon i IÖ eller övriga på läktaren vet vem som är skyldig. Oavsett tror jag inte att hänga ut eller ”tjalla” på våra bröder och systrar skulle vara ett vinnande koncept. Du skriver att om du skulle se en person medvetet förstöra en stol så är en avstägning okej. Må så vara möjligtvis, men problemet med personen/personerna som är avstängda för vandalisering av en stolar (rör det sig om fler än ett fall?), är att det inte på något sätt går att bevisa att de som nu står till försvar faktiskt har gjort något olagligt. Jag skull uppskatta om vi inom ÖIS-leden inte ropar hej förrän vi kommer över bro. Att gapa efter straff/avstängning utan någon som helst bevisning av brott mm. är oerhört farligt. Så som jag uppfattar saken så vill ÖIS nog inte ha alla de personerna i IÖ på läktaren. Och när då en stol visar sig vara sönder tar man tillfället i akt och försöker sätta dit de ”obekväma besökarna” som man har. Jag tycker det är skrämmande att man använder sig av en sådan här taktik snarare än samtal och diskussioner med de olika supporterkategorierna man har.

    Kan förövrigt hålla med dig Danny E när du skriver att det är tråkigt att detta blir något som behöver bli en stor fråga. Framförallt när mycket annat är skit också. Men för många på läktaren, främst de oskyldigt anklagade, är det här just nu den största frågan. För de personerna är fråntagna sin rätt att få se sitt lag de har i hjärtat. Är de skydliga och bevisen finns hade detta inte varit en stor diskussion. Men när det uppstår flera hål (många och stora) i bevisningen, så måste jag bara säga: Oskyldig, tills motsatsen bevisas!

    Svara

    • 26 augusti, 2010 @ 10:34 Bellman

      Barda:

      Att inte folk kan läsa vad jag skriver.

      Jag tycker inte heller att oskydliga ska straffas.
      Men det finns tydligen vittnesmål när det gäller vandaliseringen.

      Det är en form av bevis och eftersom Johan G tydligt att markerat att han mycket väl kan ljuga till sina kompisars fördel så är ju hans vittnesmål av noll intressen.

      Sen kanske det finns oberoende parter utanför IÖ som kan vittna om att de avstängda inte alls vandaliserade. Men det är just nu utanför vår (min) vetskap.

      Slutligen – jag tycker att det är beklämmande att vissa aldrig skulle kunna, som du uttrycker det ”tjalla på sina bröder och systrar”. Det är en mycket farlig gruppmentalitet som uttrycker att gruppen går före allt.

    • 26 augusti, 2010 @ 22:01 tommy

      ”Slutligen – jag tycker att det är beklämmande att vissa aldrig skulle kunna, som du uttrycker det ”tjalla på sina bröder och systrar”. Det är en mycket farlig gruppmentalitet som uttrycker att gruppen går före allt.”

      Låter väl ganska logiskt egentligen. Gruppen har en ståndpunkt. Och det är för pyroteknik på läktaren. Den frågan känns helt omöjlig att diskutera, personligen så tycker jag att folk får ha sin egen åsikt. Och jag förväntar mig inte att alla skall tycka som jag.

      Men att man skulle ”tjalla” på någon som står för något som man själv står för känns ju väldigt konstigt.

      Denna diskussionen verkar ju glida ut på samma spår hela tiden..
      Det är väl inte precis en hemlighet att IÖ är för pyroteknik på läktaren.
      Men det betyder ju inte att man skall bli dömd med stora böter och portad ifrån arenan, utan att själv stå till svars eller med några bevismaterial? För att man är med i en grupp som förespråkar något som i detta fallet är olagligt?

    • 26 augusti, 2010 @ 22:49 timberhochmandie

      Fast om man förespråkar civil olydnad (vilket det ju handlar om när man eldar bengaler trots förbudet, för att få igenom sin vilja om en regeländring) så ska man ju också vara redo att ta konsekvenserna. Det ingår ju loiksom i paketet. Och ÖIS kan inte utdöma böter…

    • 26 augusti, 2010 @ 10:49 Danny E

      Barda, absolut. Jag har full förståelse för att det här är en enormt, rent av livsviktig fråga för de som nu är avstängda. Allt respekt för det. Särskilt om era påståenden om att de är oskyldiga stämmer (svårt för oss andra att avgöra det med tanke på er interna regel om att man inte tjallar på någon inom gruppen, oavsett vad). Allt jag säger är att det går åt väldigt mycket energi och kraft åt att diskutera delar av denna fråga som varken hjälper de som är avstängda eller är möjlig för oss att lösa. Dessutom är det sjukt mycket negativ energi i luften just nu och jag måste säga att jag ogillar den irritation som visar sig mellan olika supportrar av samma lag. Känns lite väl mycket testosteronstinn babianhanne för min smak. Det är sådant som Blåvitt och AIK håller på med. Vi i ÖIS har stil, klass och finess. Vi borde visa lite större intellekt än vad många gör i just denna diskussion.

    • 26 augusti, 2010 @ 22:06 tommy

      ”Särskilt om era påståenden om att de är oskyldiga stämmer (svårt för oss andra att avgöra det med tanke på er interna regel om att man inte tjallar på någon inom gruppen, oavsett vad).”

      Därför vill vi att det skall krävas bevisning för att stänga av personer. Så att oskyldiga slipper drabbas.

  43. 26 augusti, 2010 @ 12:56 J

    Till de som har barn med astma. Ställ er inte i klacken där det finns risk för det då?
    Gött att man hellre tar risken att utsätta sina barn för det än att ställa sig på ett säkert ställe.

    Svara

    • 26 augusti, 2010 @ 13:03 Danny E

      Allvarligt talat, är du på riktigt eller? Har du inte läst eller förstått någonting av den här diskussionen? Ett skämt är vad din kommentar är. Jag blir så djävla förbannad att jag bara kokar. Förstår du inte att det är just den där typen av inställning och uttalande som gör att ni får 80 procent av alla som går på Gamla Ullevi emot er?

    • 26 augusti, 2010 @ 13:27 Barda

      Vilka syftar du på när du skriver ”ni får 80 procent av alla som går på Gamla Ullevi emot er” ??

    • 26 augusti, 2010 @ 13:38 Danny E

      Tja, det kan väl inte vara så svårt att räkna ut, men jag syftar på ”de” som förespråkar full frihet att ta sig för precis vad man vill på läktaren oavsett vilka regler som ”vi” har kommit ”överens” om. Detta ”ni” rymmer med andra ord bland annat de personer som anser sig ha rätt att bränna bengaler inne på Gamla Ullevi.

    • 26 augusti, 2010 @ 13:03 timberhochmandie

      Pyroteknik och rökning är förbjudet på hela arenan, så det finns rimligen ingen risk någonstans..?

    • 26 augusti, 2010 @ 14:25 Voldemort

      Du är är faktiskt dummare än tåget. Var fan gick ”klackgränsen” på Valhallas ståplats? På GU räknas väl inte vinden heller om man råkar stå för nära ståplats och röken drar in där när ni bränner på som mest? Du verkar vara så jävla pantad att det är ett under att du ens kommer in på arenan utan hjälp. Sådana som dig vill jag helst inte dela lagsympati med. Du kanske skall ta och fundera på vad dina ”insatser” kan medföra för andra människor? Och du och dina gelikar kallar mig för nazist, nordkorean, stalinist och fan vet vad. Gå hem och skäms med dig, din idiot.

    • 26 augusti, 2010 @ 14:45 J

      Nu tycker jag det blir lite hetsk stämning här=)
      Det enda jag överhuvudtaget sagt är att det kanske inte är lämpligt att stå så nära klacken om du har astmasymptom eller liknande och framförallt inte med småbarn.

      Bengaler bränns ju på var och varannan match. Påstår inte att det är OK, skulle aldrig komma på tanken att göra det själv, men vad ska man göra åt saken?
      Enda sättet är ju att stänga av dom är ansvariga.

      Du och dina gelikar. Snälla någon. Är inte med i IÖ överhuvudtaget och har inte kallat någon för något.
      Sitta och smutskasta folk på internet är jäkligt tufft annars.
      Passa dig lite med vad du säger istället och lugna ner dig lite.

      Har du sådana problem med att hålla på Örgryte så rekommenderar jag att du byter lag. Lämpligtvis till Qviding.

    • 26 augusti, 2010 @ 14:58 Voldemort

      Varför inte passa på att byta dit själv? Du har ju uppenbarligen inte förstått ett smack så det är slöseri med tid att diskutera med dig. Passa mig? Gosse lelle….
      Tror du verkligen att jag går och ställer mig i klacken med en 10-åring på en arena där man inte får elda? Du har aldrig funderat vanliga fysiska lagar som att rök färdas med vinden? På att det finsn en anledning till eldningsförbudet? Herregud, vilken enorm slutledningsförmåga du har.

    • 26 augusti, 2010 @ 15:45 Vincent

      Anledningen till förbundets förbud är baserat på brandrisken, inte röken. Om man inte klarar av den röken som kan dra bort mot sittplats efter ett pyrotekniskt arrangemang måste man ju ligga och trycka i ett skyddsrum på nyår.

      Jag har själv problem med astma och visst känns det lite obehagligt när någon tänder bengaler i närheten men det är verkligen inget fara. Så den där historian om barnet som höll på att dö eller vad det nu var känns som rent skitsnack. Vet du över huvud taget vad astma är? Rök består av färgade ”sotpartiklar” som helt enkelt släpps lös i luften och sedan driver dessa runt fritt och färgar tills vinden skingrar dem.

    • 26 augusti, 2010 @ 17:45 Voldemort

      Och du har väl alla grader av astma på en och samma gång? kan du sjukdomslära? jag är medicinskt utbildad så jag kan nog på molekylnivå tala om för dig vad astma är. Så skitsnacket får du stå för. Det är ingen som har påstått att någon har dött. Det är dina egna fantasier. Däremot fick han ett rejält anfall och det kan ingen ändra på. Gå du och inhalera lite beta2 så du får lite syre upp till hjärnan istället..

    • 26 augusti, 2010 @ 14:56 timberhochmandie

      Vad arg du är Voldemort… Vill du ha en kram? ;-)

    • 26 augusti, 2010 @ 15:00 Voldemort

      Ja, av dig möjligtvis. Men knappast vissa andra här inne. Om man inte kan förstå att man skadar andra människor med sina handlingar så jag heligt förbannad…..och jag har själv blivit drabbad av det. Därför är jag förbannad. Men ger du mig en kram kanske jag lugnar ned mig…;-)

    • 26 augusti, 2010 @ 22:52 timberhochmandie

      Klart att du ska ha en kram av mig. Man ska inte vara generös med andras pengar – eller kramar. :-)

    • 26 augusti, 2010 @ 23:11 Voldemort

      Puss på dig, gumman. Nu är jag lugn o fin… :-)

    • 26 augusti, 2010 @ 23:57 Hox

      Get a room you two! :-)

    • 27 augusti, 2010 @ 09:38 Voldemort

      Nä,nä…hon är kär i Robin…. ;-)

    • 27 augusti, 2010 @ 11:39 timberhochmandie

      Ah, tror att Voldemort slant lite på tangenterna. Det han menade att skriva var ”Nä, nä…hon är gift… ;-)

    • 27 augusti, 2010 @ 12:14 Voldemort

      My apologies…så var det ju :-)

  44. 26 augusti, 2010 @ 13:45 J

    Emot och emot?
    Jag är varken för eller emot någon. Bara påstår att man kan inte utgå från att alla har rent mjöl i påsen.Risken borde väl därför vara större att stå mitt i klacken?

    Det är väl inte så jävla konstigt? Blir du så arg att du kokar så kanske du borde se över din egna situation. Finns värre saker att hetsa upp sig för=)

    Svara

  45. 26 augusti, 2010 @ 15:05 J

    Han är lite hetsig Voldemort…ska kanske tipsa ÖIS:säk om det. ;=)

    Svara

  46. 26 augusti, 2010 @ 15:29 J

    Inte förstått ett smack..Nehej du. Tycker du har rätt intressanta slutledningsförmågor du med.
    Jo, det där med de fysiska lagarna har ju dykt upp. Men det borde ju med rätt stor sannolikhet vara värre mitt i.

    Känns som att du hetsar upp dig lite väl mycket?
    Kallar folk för idioter och det ena och det andra..Svär och lever.Hetsig kille minst sagt.
    Diskutera säger du? Njae…

    Tyvärr så är det så att man kan inte styra över hur folk kommer bete sig.
    Lär nog brännas en hel del mer på Gu och andra arenor.
    Det jag skrev var ingen uppmuntran eller uppmaning till pyroteknik alls.
    Dämpa dig lite.

    Svara

    • 26 augusti, 2010 @ 15:36 BB

      J:

      Lägg ned. Du började och då lär du får ta skiten. Voldis har till viss del rätt och du har några poänger. Låt det sluta där. Det här leder ingenvart och lägg av med provokationerna. Han har väl upplevt något som du inte kan sätta dig in i.

    • 26 augusti, 2010 @ 15:42 J

      BB:

      Nja. Nu har du fått det lite om bakfoten. Jag har inga problem att ta en diskussion. Att han har en annan syn på det hela är helt naturligt. Visst förstår jag det. Han kanske råkat ut för något som jag inte har en aning om.

      Jag har däremot lite småproblem med att han svär och lever och kallar folk för det mesta. Känns lite onödigt.
      Very well. Agree to disagree.

      Ängelholm nästa!

  47. 26 augusti, 2010 @ 22:59 AlexU

    Känns som om många (inga namn nämnda) vänder sig emot Inferno som grupp och emot deras tankar. Men då spårar det ut eftersom det egentligen handlar om tre (tills motsatsen bevisats) oskyldiga killar. Som blivit avstängda utan prövning.

    Inte ens en massmödare (grovt exempel) döms utan prövning. Så varför inte se frågan i sig och inte era egna problem med Inferno och deras ”ideeologi”. Det är trots allt killar som engagerar stora delar av sina liv åt Öis och Östra Stå. Det var helt rätt att protestera! Fastän jag tycker Öis klarar sig bra utan pyroteknik, vi har ju så vackra tifon ändå!

    Svara

  48. 27 augusti, 2010 @ 02:19 Gustaf

    Det här var den sämsta tråden på hela forumet. Bara massa pajkastning som inte leder någonstans. Jag tror vi vet Gnällermans ståndpunk i den här frågan. Naturligtvis ska ingen oskyldig dömas. Om det nu har skett är det beklagligt.

    Däremot tycker jag det är en supporters förbaskade skyldighet att rätta sig efter gällande föreskrifter om man överhuvudtaget vill se på fotboll vid GU. Man betalar och gör rätt för sig, svårare än så är det inte?

    Återigen, det är beklagligt om det nu är så att oskyldiga har åkt fast. Jag vet egenltigen ingenting om den här soppan, mer än jag läst på den här sorgliga tråden.

    Värt att tänka på framöver är ändock. Man kanske ska tänka på vilken grupptillhörighet man tillhör. Vidare kanske man ska fundera på var man står och vilka som står runtomkring. Söker man sig till utsatta platser kan det gå så här, vilket är högst beklagligt. Å andra sidan finns det säkerligen ca 15 000 platser till att sitta på vid arenan.

    Må bäst allesammans.

    G

    Svara

  49. 27 augusti, 2010 @ 10:34 Tjuvnyp

    Sitter ibland på VIP-läktaren. Säga vad man vill men där sitter några av våra viktigaste supporters. Mammon och fotboll går ju hand i hand idag.

    När den där banderollen dök upp var det många VIP’issar som skruvade obekvämt på sig. Verkligen inte bra. Inte bra alls. Vi har inte råd att hamna i en sits som gör det ännu svårare att hitta finansiärer och företag som vill synas tillsammans med oss.

    Skrik Gestapo lite till, så lär det snart vara ännu tunnare i Öis plånbok.
    Inget företag vill förknippas med varken laglös- eller rättslöshet.

    Denna typ av symbolhandling som banderollen innebar är rent förkastlig. För alla inblandade.

    Dels kostnadsrisken. För vad vissa menar vara störande händelser, andra menar vara äkta kärlek, är inte 100 tkr. Jag vill påstå att det är jäkligt mycket mer än så..

    Det räcker att en sponsor inte vill känna sig som en som stöder Gestapo. De börjar muttra sedan är bollen igång. Vore för jävligt. Det är hård konkurrens om kronorna. Och ingen lär ha fått större tilltro till några individer som anser sig oskyldigt anklagade och visar det genom blöj-röj i största allmänhet och Gestapo-banderoller i synnerhet.

    Tror ni det hjälper att visa sitt hat (så måste man tolka banderollen) när ni känner er kränkta? Nu kommer ni ju bara jagas än hårdare.

    Tänk inte ”an eye for an eye”. Då är ni förlorade. Ni har inte en chans när ni har både rättsystem, hem&skola, och större delen av åskådarskaran emot er.
    Pick your battles istället.

    Tror vi är väldigt många som gärna ser att IÖ lever vidare – för er passion om inte annat. Men lägg ner provocerande motaktioner. Det är kontraproduktivt.

    Välj alternativa sätt att visa ert missnöje. Exempelvis, sänd ut information om hur ni tycker er bli behandlade till Öisare högre upp i hierarkin. Sakligt och jävligt väl underbyggt. Ex. brevledes till sponsrande företags marknadsavdelningar. Gör ni det tillräckligt vasst, kanske frågan om rättslöshet kommer ovanifrån, på ett av Öis företagarmeeting, istället för underifrån. Då har ni möjligen en chans.

    Inget gott kan komma ur genanta hatiska protester. Visa vit flagg istället och be om möten, diskussion och kompromiss-vilja. Annars jagas ni ut ur klubben.

    Har ni redan försökt genom diplomati, och misslyckats? Då får ni nog anse slaget förlorat. For now. Invänta ny styrelse och försök igen.

    Men sparka er inte blodiga. Då riskerar ni hamna i samma sits som så många andra ultras-grupperingar. Tänker närmast på Barcelonas jättegrupp Boixos som inte haft tillträde till ”sin” sektion på flera år. Det vore för jävligt – för ni behövs!

    Men jag lovar ni är närmare Boixos öde efter det här, än ni var dagen före match…

    Svara

    • 27 augusti, 2010 @ 11:09 Bellman

      Kloka ord

    • 27 augusti, 2010 @ 11:34 DK Gôtet

      Mycket bra skrivet!

      Ni, INFERNO, behövs på läktaren för Eran sång och engagemang i klacken!!

      Är uppriktigt ledsen att oskyldiga blir straffade. För jag utgår ifrån att Ni, Johan Gellerman & co, talar 110% sanning.

      Gör allt som står i er makt att söka ärliga och konstruktiva möten med ÖIS ledning. Ett bra ledord när man gör detta är: ÖDMJUKHET!

      Och SLUTA omgående med att göra saker som genererar ÖIS böter och som i värsta fall även kan få sponsorer att sluta stötta ÖIS.

      Fortsätt med det som gjort Er så oerhört uppskattade av oss andra ÖIS´are!
      Sång! Flaggor!

    • 27 augusti, 2010 @ 12:47 tommy

      ”När den där banderollen dök upp var det många VIP’issar som skruvade obekvämt på sig. Verkligen inte bra. Inte bra alls. Vi har inte råd att hamna i en sits som gör det ännu svårare att hitta finansiärer och företag som vill synas tillsammans med oss.

      Skrik Gestapo lite till, så lär det snart vara ännu tunnare i Öis plånbok.
      Inget företag vill förknippas med varken laglös- eller rättslöshet. ”

      Dessa finansiärer som håller ÖIS i rullning bör väl mer än någon annan få insikt i hur folk missköter sitt jobb på Öisgården?


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se