Gästkrönika: ÖIS år 2020 – en framtidsvision

Sambadefensiv är väldigt mycket här och nu. Det är allt som oftast fokus på det senaste: på den senaste träningen; de senaste skaderapporterna; den senaste matchen; de senaste spelarbetygen; och de senaste ryktena. Allt för sällan stannar vi upp och sätter oss framför spåkulan, tarotkorten eller tesumpen för att försöka se in i framtiden. En som har tagit sig tid att fundera över hur ÖIS framtid kan se ut om tio år är Björn Söderbergh. Glädjande nog har Björn också orkat plita ner sin vision och skickat in den till Sambadefensiv i form av en gästkrönika. Och låt oss bara säga att det är ”a hell of a” gästkrönika. Vackra tankar, vackra bilder, vackra känslor. Som Lou Reed sannolikt skulle sagt, ”I guess I’m falling in love”. Låt den sköna nya världen komma fortare än kvickt.

Göteborg år 2020, någonstans i närheten av ÖIS-gården.

Sen vårdag i slutet av april. Tar mina första steg på ÖIS nya hemmaarena som står färdigbyggd inför säsongen 2020. Har med mig min son på 10 år som såklart har fått en ny matchtröja med favoriten ”Gustafsson” tryckt på ryggen. Nummer 5.

Det rödblåa myllret av folk runt omkring oss blandas med lukten av överkokt korv och avslagen öl. Atmosfären är olik något annat jag känt på tidigare ÖIS-matcher. En ny vår för Öisarna. En ny era.

Samtliga 12 000 biljetter har sålt slut sedan länge och premiärmatchen mot Elfsborg har hypats i media i flera månader. Vid ett tillfälle blir vi tillfrågade av en man i svart keps om vi vill köpa biljetter till matchen. Vi tackar så klart nej då våra årskort har varit beställda och bokade flera år i förväg.

Vi går upp mot läktarplats och sätter oss tillrätta på våra säten högt upp på L3 och blickar ut över arenan. Några sektioner bort, på södra kortsidan sjunger ÖIS-klacken hyllningssånger och tifogruppen jobbar frenetiskt med att få klart dom sista detaljerna på premiärtifot. Alla platser är inte fyllda ännu och några stolar gapar tomma i färgerna rött och blått. Men det är fortfarande 30 minuter till avspark, så de platserna är strax upptagna.

Det var för fem år sedan som en grupp av starka sponsorer annonserade att man tillsammans med ÖIS AB tänkte satsa stort på att ta tillbaka Örgryte IS till Sveriges absoluta elit inom fotbollen.

ÖIS hade i flera år gått som en jojo i seriesystemet och tappat allt fler marknadsandelar och publik, främst till BK Häcken och IFK Göteborg. Klubben hade klamrat sig fast i gamla allianser som inte gynnade någon klubb och spelade fotboll inför cirka 2 500 personer på en arena som kändes gammal och sliten redan på premiären den 5 April 2009. Ett omstritt men till slut bejublat beslut att splittra alliansen fattades år 2015 och ÖIS kunde koncentrera sig på att skapa ett unikt varumärke, totalt skiljt från de forna alliansklubbarna IFK Göteborg och GAIS.

Första steget var att spika planerna på att lämna Gamla Ullevi och att bygga en egen arena i förbindelse till ÖIS hotell och konferensverksamhet i Delsjöområdet. Bygget är nästan uteslutande finansierat av sponsorer och har därför namnet ”Stena Arena”, med plats för 12 000 och stora möjligheter till utbyggnad.

Fem år senare står bygget klart och ÖIS har för första gången på flera år en slagkraftig trupp, stabil ekonomi och man har framförallt lyckats omvandla sig till ett unikt alternativ i Göteborgsfotbollen, istället för som tidigare då man endast var ett komplement.

Första målet är nått och nu tar man sikte på nästa mål. Allsvenska toppen och regelbundet spel i Europa.

Det är dags för matchstart och trupperna äntrar planen till Björn Afzelius sång ”Du är det finaste jag vet”. Hela arenan står upp och det är total allsång. Publiken överröstar högtalarna fullständigt. Tifogruppen har verkligen överträffat sig själva denna gång och en stor banderoll rullar ned för kortsidan med en rödblå illustration av fågeln Phoenix som reser sig ur askan. Vacker symbolik när den är som bäst.

Ett hav av rödblåa flaggor fyller resten av arenan förutom på bortasektionen där 1 500 tappra Elfsborgssupportrar gör sitt bästa för att höras och synas. Mäktigt.

Tittar man upp mot ena storbildsskärmen ser man ÖIS manager Marcus Allbäck bli intervjuad av TV4-sporten strax före avspark innan han går och sätter sig bredvid den eviga andratränaren Janne Carlsson.

Matchen slutar 2-0 till Sällskapet efter ett vackert frisparksmål av ÖIS-legenden Markus Gustafsson och ett mål av den nya, unga publikfavoriten från samarbetsklubben i Gambia.

Min son och jag sitter kvar några minuter efter slutsignalen och njuter av alla intryck. Vem hade trott detta för tio år sedan?

Göteborgsfotbollen kändes då helt hopplös och man släpade sig till ÖIS matcher, driven enbart av passionen och kärleken till den anrika klubben Örgyte IS. Nu finns det helt plötsligt andra drivkrafter. Hopp. Tro. Optimism.

Vi diskuterar matchen och individuella spelare och har redan tankarna på nästa bortamatch mot svenska mästarna Malmö FF.

Innan vi skall resa oss upp och gå till en av skyttelbussarna, som skall ta oss ned till Heden, tittar min son upp på mig och säger: ”Så skönt att vara Öisare”.

Ja. Äntligen är det skönt att vara Öisare igen.

Björn Söderbergh


'Gästkrönika: ÖIS år 2020 – en framtidsvision' have 23 comments

  1. 15 augusti, 2010 @ 20:22 linuslars

    gåshud! nu känns det ju som detta kommer hända

    Svara

  2. 15 augusti, 2010 @ 20:37 ÖIS

    Sjukt goa bilder målades upp i huvudet när man läste denna texten. Så underbart det hade varit.
    Varför är man inte miljardär så man kan hjälpa klubben med den ekonomiska delen?

    Svara

  3. 15 augusti, 2010 @ 20:38 AlexU

    Åå, jag ryser! Vad vore vi utan drömmar och visioner?!

    Svara

  4. 15 augusti, 2010 @ 20:46 FC

    Ser fram emot att om tio år, när jag flyttat tillbaka till västkusten, få ta mitt årskort och se vacker fotboll på stena arena.

    Svara

  5. 15 augusti, 2010 @ 21:18 John

    Hoppas det händer i verkligheten också :)

    Svara

  6. 15 augusti, 2010 @ 21:50 Joakim G

    :)

    Svara

    • 16 augusti, 2010 @ 11:31 Anonym

      Hej Jocke( en reflextion från Radio Öis i torsdags) Då hoppas jag även vi utanför Göteborg hälsas välkomna till Stena Arena hm.
      Det första man möts av när man kommer in via R40 är Öis Stena Arena ,de marina vackra classiska färgerna. En arena med värme och gemenskap.
      Detta vore verkligen något att jobba för tillsammans.

    • 16 augusti, 2010 @ 11:49 Joakim G

      Just Stena Arena vid R40, är en våt dröm och ett otroligt kul samtalsämne. Vilka möjligheter! Men det krävs mycket pengar och en rejäl satsning. Nu håller vi på med ett annat stort projekt och får vi igenom det, öppnas många intressanta dörrar :)

      Radio ÖIS sänder på Göteborgs Närradio och därför ligger frekvensen 103,1 FM enbart inom Stor-Gbg. Alla är givetvis välkomna att lyssna via webben på GNF:s hemsida. http://www.gnf.nu

      Joakim :)

    • 16 augusti, 2010 @ 12:55 Anonym

      Jag är nog en av era trognaste lyssnare via webben, just därför reagerade jag på att du önskade att så många som möjligt från Gbg kom på gratis matchen mot Öster. Vi andra som hör hemma i Halland el.Sjuhärd,Bohusk. då är inte vi välkomna? Det är nog bra om man tänker lite utanför Gbg gränserna Joakim.
      När vi ändå har Radio Öis på tråden,Björns musik är lite egensinig och smal,men det går ju alltid sänka ljudet.
      Hur funkar det med biljetterna till matchen mot Öster, Vill inte åka till Gbg flera timmar i förväg och köa har inte tid till det.
      Sen blir man lite nyfiken ,men jag annar inriktning.

    • 16 augusti, 2010 @ 13:23 Joakim G

      Jaha du menar så… Missförstånd. :)

      Självklart är alla välkomna på fredag, precis som alltid.

      Information om biljetter finns på hemsidan.

      Joakim
      Öisgården

    • 16 augusti, 2010 @ 14:05 Bellman

      Måste faktiskt vara ltie tråkig och instämma angående Björns musik. Jag lyssnar numera aldig live, utan alltid på webben så att jag kan spola förbi musiken och ta del av det fantastiska innehållet i övrigt i Radio ÖIS. :)

      I mina öron är 90 procent av låtarna som spelas i princip samma genre.

    • 16 augusti, 2010 @ 14:26 John

      Det ser inte bra ut för Björn inför Battlen på torsdag

  7. 15 augusti, 2010 @ 22:10 Tomas Levin

    Detta vill jag vara med om! ;)

    Svara

  8. 15 augusti, 2010 @ 23:12 okänd

    Sjukt bra skrivet, vem du än är :)

    Ja, visioner och framtidstro är väl det som håller oss vid liv I guess :D

    Svara

  9. 16 augusti, 2010 @ 01:15 Linus

    Riktigt bra krönika.

    Men vänta… Janne C som assisterande?

    Ursäkta mig men aldrig i livet : /

    Svara

  10. 16 augusti, 2010 @ 02:07 SB

    Drömma får man göra en söndagskväll… Frågan är vad som skall till för att detta skall bli verklighet? Krävs kanske en miljard? Jag fick just en strålande idé! Om 1000 pers tar en mille i kredit på sina kåkar så är vi hemma! Drömma var det ja, haha.
    Men i den drömmen är målaren pensionerad…

    Svara

  11. 16 augusti, 2010 @ 09:38 Nr 17

    Gåshud, vi VILL, vi SKA… <3

    Svara

  12. 16 augusti, 2010 @ 11:16 DK Gôtet

    :-D :-D :-D :-D
    Så skönt åh va ÖIS´are!!

    Svara

  13. 16 augusti, 2010 @ 13:35 Voldemort

    Förra gången någon skrev en liknande framtidskrönika var väl 2007 på SF? Då handlade den om FC Gothia. 4 månader senare presenterades just förslaget FC Gothia. IRL.
    Hoppas du på en upprepning? ;-)

    Svara

  14. 16 augusti, 2010 @ 15:54 Bisse

    Du såg inte Dick Last 2020 ? Det hoppas jag verkligen ….måste finnas mer kompetenta sportchefer och hoppas att han tar inte detta som livstidsanställning.

    Svara

    • 16 augusti, 2010 @ 15:56 CS

      dick last, materialaren :)

    • 17 augusti, 2010 @ 07:30 Bisse

      Visst kan man prata/drömma om framtiden.Jag tänker på banderollen 2009,när det var som mörkast ”Vår klubb styrs av ……” , förutom nya VD samma människor som sitter kvar…..
      Tänk på årets situation,tabelläge,det borde finnas 4-5 killar som visar sig under sommaren och försöker få kontrakt.Nää, Dick tar en vars (enda??) merit är kasta långt.Jesus vill de inte upp?
      Rensa på kansliet!!!

  15. 16 augusti, 2010 @ 17:59 JJ

    Längtar till 2020

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se