Spelarbetyg Ängelholms FF – ÖIS 1-1

Om man ska vara ärlig – och det säger alltid min kära mor att man ska vara – måste man väl säga att gårdagens match nere i Ängelholm var rätt intetsägande. ÖIS gjorde en hyfsad eller på gränsen till medioker halvlek och en godkänd halvlek. Det lustiga var att målet föll i den första halvleken – den på gränsen till mediokra. Dessutom var det ett riktigt flytmål. Bra slagen frispark, men visst tusan hade Daniel Andersson räddat 99 sådana frisparkar av 100 i normala fall? Men vi tar alla mål vi kan få denna säsong. Tyvärr räckte Markus Gustafssons frispark bara till en poäng. Fjortonde krysset. Ängelholm kvitterade på straff i den 34:e minuten (Mikael Dahlgren, iklädd skinnväst). Robin Jonsson blev syndabock efter att ha stoppat en passning med utsträckt högerarm inne i eget straffområde. Surt, sa räven.

Jo, vi vet det, att ni alla där ute i stugorna ställer er frågan – är det kört nu? Men för att citera en synnerligen klok herre: ”Just nu är det kört och det kommer så vara ett tag framöver. Nästa gång som det inte är (helt) kört är den 8:e september, d.v.s. dagen innan nästa match. Sedan på matchdagen är läget snarare så att ”det kan gå om allt bara går med oss”. Efter matchen då? Ja, då är det kört igen.” Vad vi försöker säga är att än har inte den feta kärringen i kiosken sjungit sista versen på den där Hank Williams låten som vi älskar så mycket. Tappa inte sugen, häng i, och för helvete sluta aldrig tro på ÖIS. Det må se kolsvart ut just nu, men det är bara att repa mod, knyta näven och komma igen. Om vi bara fortsätter på det inslagna spåret – och då talar vi om arbetet vid sidan av planen och inte spelet på planen – så kan vi komma tillbaka starkare, vackrare och bättre.

Spelarbetygen är den här gången satta av Hox och Martin Johansson. Någon som ser en trend här? Ju sämre det går desto färre är det som är med och sätter betyg. Otack är de rättrognas lön. Kommentarerna delar Hox och Martin broderligt på, men eftersom det är Martin som har sammanställt dessa är det honom ni ska hänga om ni har problem med ett betyg eller en kommentar. Ni vet var han kan nås. Inga problem är för små eller för stora för att diskutera. Och glöm aldrig bort att alla frågor besvaras med ett leende på läpparna och vill sig allt väl bjuder Martin även på saft och bullar medan ni upplyser honom om hans fel och brister.

Peter Abrahamsson 3 (båda 3)

Ibland undrar vi om vi befinner oss på SVT:s kontor i Norrköping. Kanske på redaktionen för reaktionär humor. Det är nämligen som att vi har hört allting – vi själva säger – förut. Särskilt när det gäller Peter Abrahamsson. Ni vet det här vi tjatar om att han spelar stabilt och så slänger vi in någon skön referens till Dr Alban. Men vad tusan ska vi göra när Peter fortsätter att leverera match efter match. Det är stabilt! I går var det kanske inte så många skott som han räddade – om vi ska vara ärliga har vi svårt att minnas att han fick ett enda skott på sig (och konsulterar vi förbundets matchrapport ser vi också att Ängelholm enbart hade ett enda skott på mål i går och det var straffen som gick i mål) –  men betyget får Peter för sitt vakna spel som sista utpost, bland annat när Sebastian Anderssons genomskärare så när hittade fram till Björn Westerblad bakom ÖIS backlinje. Så agerar en säker sista utpost. Visade dessutom upp ett stark spel i luftrummet i eget straffområde. Han tog hand om allt och alla och hade dessutom hela tiden ett perfekt positionsspel och styrde backlinjen på ett bra sätt. Way to go, Peter!

Björn Anklev 2,5 (Hox 3, Martin 2)

I gårdagens match sattes både Björn Anklev och Adam Eriksson på prov. Svåra lägen – ofta en mot en eller en mot två – som man generellt sett löste på ett alldeles utmärkt sätt. Anklev hade det dock något tyngre än Eriksson då han fick den otacksamma uppgiften att försöka stoppa och hålla Ängelholms speedkula och extravaganta dribbler, Daniel Bennhage, under kontroll. Ibland lyckades Björn bra och ibland lyckades han inte alls. Det är sådant som händer när man har gjort sju matcher som forward och återvänder till backlinjen. Det är bara att erkänna att tajmingen i försvarsspelet inte riktigt satt som den skulle. Det var inte riktigt hundra. I alla fall inte än. Men det ska också sägas att Björns lägstanivå som högerback är betydligt högre än hur den är som forward.

Robin Jonsson 2 (båda 2)

Mmm. Vad ska vi säga som vi inte har sagt hundra gånger förr under de senaste omgångarna. Inte mycket. Vi kan återigen konstatera att Robin Jonsson inte riktigt är i samma fina form som han visade upp tidigare under säsongen. I matchen mot Ängelholm halkade han omkring rejält vid ett par tillfällen och gav på så vis bort två riktigt farliga målchanser. Och det var bara i den första halvleken. En halvlek där han även orsakade en straff. Robin är helt enkelt inne i ett otursstim just nu. Spelade dock upp sig ordentligt i den andra halvleken vilket är lite lovande. Vi tror och hoppas på en snabb revansch för Robin.

David Leinar 3 (båda 3)

Enligt SAOL betyder David Leinar den stora klippan i mitten. Bara så att ni vet det. Rock hard! Och Leinar rockar: om det så är i ÖIS mittförsvar eller i motståndarnas straffområdet så kör Leinar järnet. Visst, i går var han kanske lite mindre synlig i offensiven (eller vänta ett tag, han var nog faktiskt helt osynlig men det är kanske att ägna sig åt hårklyveri), men det är smällar man får ta, men trots det gör han en förvånansvärt bra match mot ett lag som ställer om väldigt snabbt och som spelar en relativt kvick fotboll med mycket positionsbyten. Något som enligt myten borde passa Leinar riktigt dåligt. Gjorde det det? Nej, absolut inte. Och där har ni den kids, dagens lärdom, tro aldrig på myter. Är David Leinar i form så är han en klippa och det gör ÖIS uppgift bra mycket lättare.

Adam Eriksson 3 (båda 3)

Så där ja, så ska det se ut. Vi måste säga att Adam Eriksson i går gjorde en alldeles lysande comeback i startelvan. Härligt att se! Precis rätt sätt att ta en bänkning på. Efter många matcher på bänk och läktare ska man komma tillbaka riktigt taggad och visa tränare och publik att petningen var felaktig. Och det var precis vad Adam gjorde i går. Spelade enkelt och resolut och klev dessutom på när lägena väl infann sig. Var kanske något mer delaktig i spelet under den första halvleken då han var inblandad i situationen som leder fram till Markus Gustafssons frisparksmål. Vår gissning är att Eriksson får förnyat förtroende i matchen mot GIF Sundsvall.

Valter Tomaz Jr 3 (båda 3)

Det är bara att konstatera att ÖIS nya Dominic Yobe-lookalike kommer mer och mer in i tempot för varje match som går. Nu är matchoträningen nästan helt borta. Och i går fick Valter Tomaz Jr återigen ta plats på det centrala mittfältet. Och visst han hade lite svårt att hitta rätt under den första halvleken, men under den andra var det inget snack om saken. Då var Valter en starkt bidragande orsak till att Ängelholm blev tillbakatryckta och att de gladlynta skånepågarna knappt hade ett anfall värt att kalla ett anfall (om ni fattar vad vi menar). När Valter kroknade mot slutet av matchen kom ÖIS spel av sig och Ängelholm kom in i matchen igen. Inför matchen mot GIF Sundsvall ställs Janne Andersson därmed inför ett knivigt dilemma – d.v.s. om han väljer att fortsätta att spela 4-2-3-1 – vem får sitta på bänken Valter, Pavel Zavadil eller Sebastian Johansson (som bör kunna spela mot Sundsvall)? (Och ja, vi räknar kallt med att Alexander Mellqvist återigen får finna sig i att sitta på bänken – varför? Ingen aning, det är bara en känsla vi har) Vad säger ni? Vi hade i nuläget valt Valter och Pavel, men den som lever får se.

Alexander Mellqvist 2 (båda 2)

Under den första halvleken hade både Alexander Mellqvist och Valter stora problem med positionerna. Och ÖIS vann inte många bollar eller närkamper på det centrala mittfältet. Det såg ovant och feltajmat ut. I den andra halvleken däremot, ja då flyttade Mellis upp en fem-tio meter och vips så började spelet stämma bättre. Vi vill dock påpeka att Mellqvist gjorde sig skyldig till lite väl många felpass i bra lägen och det kan knappast råda någon tvivel att det var honom som Janne Andersson syftade på när han beklagade sig om precisionen i sista passningarna efter matchen. I går slarvade Mellqvist på egen hand bort ett riktigt fint fyra mot tre-läge genom en allt för brant och hård passning till Steinthor Thorsteinsson. Bättre kan du Mellis, det vet vi! Vi vill dessutom påstå att det inte är för mycket begärt att kräva att Mellqvist – med sin fysik – vinner lite fler närkamper. Det är vad som krävs för att kvittera ut godkänt i denna match. Men å andra sidan, det här är väl en bra start på en ny höst?

Markus Anderberg 3 (båda 3)

*busvissling’* Tira gossar, sicka spiror! Vissa saker är bara så härliga att titta på. Som ben till exempel. Och särskilt då Markus Anderbergs ben. I gårdagens match rörde sig Anderbergs ben konstant. Han sprang och sprang och sprang. Och när han hade sprungit en mil sprang han en till. Precis den form av offervilja och kämpainsats som ÖIS behöver just nu. Och egentligen gör Anderberg en bra match, men det brister tyvärr väldigt
ofta i utförandet i det avgörande momentet – sistapasset och/eller avslutet. Här finns det en hel del kvar att arbeta med. Det kanske mest positiva i gårdagens match var att Anderberg höll sin position mycket bättre denna gång och att han även kunde vara delaktig i försvarsspelet. Försvarsmässigt sett vill vi hävda att det här var Anderbergs bästa match i ÖIS-tröjan. Och det utan att det påverkade hans kreativa sida negativt. Vi känner doften av en ljus framtid (om nu en ljus framtid har en doft). Mucho dineros por los ÖIS!

Markus Gustafsson 2 (båda 2)

Jodå, den här rollen passar Markus Gustafsson rätt bra. Det är förvisso inte som när Kjell Bergqvist fick rollen som medioker och kaotisk mäklare i SVT:s serie ”Mäklarna”, men det är i samma area code eller på samma fotbollsplan som man säger i staterna. Mot Ängelholm kom The Second Coming tyvärr alldeles för långt ned i planen och hamnade därmed på fel sida om Ängelholms mittfält och han kunde därför inte ge Santos det tillbakaspelsalternativ i uppspelsfasen som 4-2-3-1 ”kräver”. Dessutom vill vi nog hävda att Mackan 2.0 i går missade onormalt många passningar. Inte bra. Samtidigt ska det sägas att det syns att Markus trivs bättre i denna roll. Och det måste ju alltid vara något. Rätt man på rätt plats vid rätt tidpunkt eller hur var det John Peel och Dr John sa?

Steinthor Thorsteinsson 2 (båda 2)

Vi har väntat länge på det isländska vulkanutbrottet, men det är nog bara att inse att det inte kommer att ske i år. Det är nog dags för Janne att sätta Steine på bänken, bara för att man är nyförvärv så ska inte det automatiskt ge en fribiljett in i laget. Inte ens om man lärt sig kasta långa inkast på cirkus.

Álvaro Santos 1 (båda 1)

Jaha, så var vi tillbaka på ruta ett igen. Aldrig tidigare har vi känt oss så mycket som bob hunds Thomas Öberg, men det är bara att bita ihop och gilla läget. Álvaro Santos är Álvaro Santos och nu för tiden får man vänja sig vid att man aldrig vet vad man får. Nere i Ängelholm var Santos relativt osynlig. Hela matchen igenom. Slog en hel del slarviga passningar, rörde sig minimalt och när han väl rörde sig fungerade det dåligt och som inte det var nog hamnade han alldeles för långt från bollen när uppspelen skulle slås. Inte bra. Nej, när vi nu har bytt spelsystem bara för din skull så förväntar vi oss mer av dig. Mycket mer. Redan nästa match. Förstår du det, Álvaro? Men det är bara att ta nya tag. Som man bäddar får man ligga som vi brukar säga, och visst fan har Magnus Peterson, Lars Ranäng, Marcus Allbäck och Dick Last bäddat säck den här natten?

Jakob Olsson 3 (båda 3)

Åh, Jackie Åh! Vilket djävla fynd den här killen är. Rätt inställning och kapacitet nog att få jobbet gjort. I går kom Jakob Olsson in och satte högsta fart med en gång och han blev verkligen en injektion för laget. Jakob är framtiden i ÖIS. Han har tekniken, han har blicken, passningsspelen och han skjuter bra med bägge fötterna. Det är dags att låta Jakob starta matcher igen. Nästa år, när han är given i laget, är den rutinen guld värd. Och dessutom är han tillräckligt bra redan nu. Nuff said, Sambadefensiv har talat!

Avslutningsvis vill vi bara påminna er om att aldrig ge upp. Det kommer alltid en ljusare framtid. Glöm aldrig det. Och den här gången lämnar vi er med ett par rader ur det gamla Göteborgsbandet Brusets låt ”90 procent”. Och det är mycket möjligt att det är IFK Göteborg eller GAIS som åsyftas i låten men det ger vi blanka fan i just nu – medelmåttor lånar, genier snor eller hur är det man brukar säga – för de här orden sammanfattar så väl vad det är vi håller på med (förutom det där med ölen):

Jag träffar Lasse på Ullevi, varje söndag klockan sju
Han hänger på ståplats med en bärsa i näven och vrålar ”livet börjar nu”
Han jobbar hela veckan i väntan på matchen och är bara för sitt lag
Och så sjunger han på vagnen hela vägen hem, sedan väntar jobbet nästa dag
90 procent av allting är skit
90 procent som inte hör hit
90 procent för allt du ska hinna
10 procent som är värda att vinna


'Spelarbetyg Ängelholms FF – ÖIS 1-1' have 3 comments

  1. 30 augusti, 2010 @ 10:31 SB

    Jag har predikat om Jackie O (eller Joey Barton jr. som vi säger in the dirty south) vid upprepade tillfällen i diverse sammanhang.
    En framtidsman. Det är Anderberg, Luka och Jakob som kommer att bygga det nya ÖIS. Fart och engagemang från kanterna in mot den centrala strikerpositionen.

    När det gäller möjligheten att nå kval är jag emellertid starkt pessimistisk. Som den avgå-supporter jag är så har jag nog redan avgått.
    Sex omgångar kvar. GIF, Peking, Bajen och AFF kvar att möta. Varav de bästa två, GIF och Peking, under två av de tre kommande omgångarna. Tar vi inte sex poäng mot GIF och FCT så tar vi troligtvis emot Peking som ett uppgivet lag. Att ta två raka segrar är dock inte omöjligt! En topprestation och en dag på jobbet så är det löst. Lite flyt och det är match igen. Det som ligger bakom min tidigare nämnda avgång är dock Syrianskas spelschema. Deras två hängmatcher är mot de två största bonkegängen i serien, nämligen FCT och Öster. Uppförsbacken är således enorm och slår vi GIF så spelar jag kryss mot FCT på oddset. Där har ni ett löfte.
    För att utöka mitt resonemang lite så kan vi även se på vad SFC har kvar att spela utöver det som redan nämnts. Utöver ett möte mot Peking och ett täljederby så har våra syrianer inte mindre än tre matcher mot bottenlag på seriens sista ordinarie sex omgångar. Brage, Väsby och J-Södra! Fem av deras åtta sista matcher är alltså mot pesslag. Vågar någon sätta emot att SFC kvalar eller rent av når uppflyttningsplats? På det viset blir det ännu tuffare att nå en kvalplats eftersom utmanaren i det läget heter GIF (och de har ju en mer fördelaktig utgångsposition). Vi skall heller inte glömma att jakten efter GIF i det läget inte kommer vara något som ÖIS ägnar sig åt i solitud. AFF, Landskrona och diverse andra bönder kommer också att känna lukten av allsvenskt kval. Det enda som talar emot är psykologiska faktorer (åt olika håll för SFC och GIF) och att bottenlagen kämpar hårdare eftersom det gäller överlevnad.

    Skall vi ha chans att gå upp så hoppas jag att det ovannämnda inträffar. Jag hoppas att GIF bryter ihop totalt. Det ser allt lovande ut med två torsk i rad nu. Låt dem bryta ihop. Det berömda norrlandsfönstret är halvöppet. Låt det stängas och släng för guds skull idioten som öppnade det till LKAB på obestämd tid. För vem fan vill egentligen se Lasse Anrell eller Mats Olsson skriva en krönika om hur fantastiskt underbart gudomligt stjärtvätande det är för svensk fotboll med ett öppet norrlandsfönster?
    Hata Norrland! Stöd Örgryte.

    Svara

  2. 30 augusti, 2010 @ 12:26 Anonym

    Satsa nu på dom unga killarna för framtiden(nästa år) Adam vänsterback, och Jakob finns inget att tvivla på nu. Anklev är våran högerback då han aldrig ger sig där. Hitta en bra plats till Mackan. Sen får Anderberg,Luka öva på det dom behöver utveckla. Nico växer till ett år. Även i viss mån Robin på uppspelen så blir han super.( I övrigt tycker jag det inte är konstigt om Robins kurva är lite ner, Han gjorde otroligt bra matcher förra hösten i Allsvenska( plus alla vårmatcher omkringslängd på olika positioner) spelat massor träningsmatcher plus alla dessa Superettamatcher. Jag har varit förvånad över den arbetskapiciten och skadefri som han varit det är inte många av de andra som varit. Jag är inte orolig ,Har vi Anklev och Adam nu på backen kommer vi hitta stabiliteten igen.
    Som nyförvär måste man spela till sig en plats som alla andra.Absolut inte peta undan våra unga lovande spelare. Dom mognar aldrig på läktare eller bänken , framför allt inte när dom är bättre än nyförvärv. Last får nog byta i det sura äpplet just nu,men det var inte vad jag förvänta mig när man hör Isläning. Framför allt var det en spelare som kunde skjuta i mål som vi behövde. Jag saknar trots allt Ken även att han inte gjorde mål så höll han fast bollen på ett mycket bra sätt där uppe. Men det var väl för mycket pengar.
    Det är bara att inse att vi inte är det självgående tröskverket, utan det hackar, Men vi är fruktansvärt svårslagna ändå. Så ge inte upp de sista sex matcherna för mitt önskemål är att vi kommer så högt upp som möjligt det för det blir lättare att locka sponsorer/publik om man ändå var nära till nästa år, Samt att jag vill att vi dels slår dessa lag som ligger i topp och sen Hammarby i sista matchen och kommer för dom i tabellen. Det är sånt folk kommer ihåg. Så det finns mycket att spela för ändå kära spelare och vänner.
    Nu gå vi ut för att stötta laget så de slår topplagen i tabellen samt Hammarby!
    Kommer så högt som möjligt framför allt framför Hammarby!

    Svara

  3. 30 augusti, 2010 @ 19:42 Rude Boy

    Ett sant nöje att läsa och vilken avslutning! 90%…ny klacksång!
    Med Öis mot framtiden.

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se