Spelarbetyg Landskrona BoIS – ÖIS 0-0

Chansrikt och böljande. Men inte ett mål så långt ögat nådde. Tappade suckar och brända chanser. Och återigen oavgjort. Den här gången 0-0 mot ett relativt farligt och välspelande Landskrona BoIS. Trots resultatet får man nog säga att ÖIS gjorde en hyfsad match. Hur är det nu Janne Andersson och Janne Carlsson älskar att säga: ”bra prestation, mindre bra resultat”? Kanske att ÖIS släppte till lite väl mycket bakåt under de avslutande femton minuterna av den första halvleken och under slutet av den andra halvleken. Men det ska också sägas att BoIS var bra. Riktigt farliga i sina omställningar och i Amethyst Bradley Raleni, Fredrik Karlsson och Fredrik Olsson har man tre väldigt vassa anfallare (även om man visade upp en galen ineffektivitet i gårdagens match så skapade man chanser).

Kanske brände ÖIS också lite väl många lägen. Marginalerna var inte riktigt på ÖIS sida. Álvaro Santos hade en smekning i stolpen och två skott utanför i riktigt bra lägen. Markus Anderberg lyckades pricka Linus Malmkvists lilltå med halva målet öppet. Dessutom hade David Leinar en boll i mål och så blev Anderberg berövad en minst sagt solklar straff. Inte mycket att göra då. Stolpe ut, stolpe in, det jämnar ut sig i det långa loppet. Det är bara att hoppas att det långa loppet omfattar säsongen 2010. För i nuläget tycks så inte vara fallet. Det ska dessutom tilläggas att Landskrona BoIS hade sina heta chanser. Matchen borde nog egentligen ha slutat 6-6 istället för 0-0. Men 0-0 blev det och därmed har ÖIS också tangerat Bodens rekord i oavgjorda matcher. Är det inte härligt så säg!

Spelarbetygen är den här gången satta av Bellman, Geson (debut i dessa sammanhang), Hox, Johan Gellerman, Martin Johansson och Tomas Levin. Kommentarerna är uteslutande Bellmans, Hoxs, Johans och Martins. Ni får själva försöka lista ut vem som är vem (men på ett ställe har jag varit tvungen att dela upp kommentarerna eftersom åsikterna gick allt för mycket isär. I bland fungerar det inte att försöka nå konsensus).

Peter Abrahamsson 3,5 (Geson, Hox & Martin 4, Bellman, Johan & Tomas 3)

Peter Abrahamsson är tillbaka i den formen som tog oss till Allsvenskan säsongen 2008. Och visst känns det som att han hela tiden tar små steg i rätt riktning mot att bli den stormålvakt i landslaget vi alla vet att han en dag kommer att bli. Känn ingen press Peter! Hade i går dock viss hjälp av att Landskronaspelarna som var löjligt ineffektiva, då de bland annat lyckades missa öppet mål två gånger om från bara några meter. Dessutom har Peter tuffat till sig. Rejält! Landskrona spelade nästan till sig ett friläge i ÖIS straffområde i första halvlek. Passningen blev till en 50/50-duell. Landskronaspelaren gled in stenhårt med dobbarna före. Skrämde det Peter? Inte en chans, utan Peter tvekade inte en sekund, slängde sig med kropp och händer och tog bollen samtidigt som Landskronaspelarens dobbar smällde in i Peter. Peter greppade sedan bollen, var snabbt upp på fötterna och satte i gång spelet på Jakob Olsson. SEDAN skrek han på domaren (och Landskronaspelaren). Har Peter tränat duellspel med Valter månntro?

Danny 2,2 (Geson 3, Bellman, Hox, Johan, Martin & Tomas 2)

Vi kan väl lugnt konstatera att trenden är tydlig. Väldigt tydlig. Det är på kanterna som ÖIS motståndare rinner igenom. Gång på gång på gång. Och visst, Danny Ervik är verkligen ingen renodlad ytterback. Och det märks tyvärr allt för ofta. Ställdes vid ett flertal tillfällen ”en mot en” med BoIS överraskning, Amethyst Bradley Raleni, och hade då väldigt svårt att freda sin kant. Under perioder ser det även ut som att Ervik ligger lite fel i position – lite för högt jämfört med övriga spelare i backlinjen – och hamnar då i svåra lägen, som i den första halvleken när han fick ge sig på ett par chansbrytningar för att BoIS långa bollar in i ytan bakom Ervik inte skulle nå fram.

David Leinar 3,2 (Geson 4, Bellman, Hox, Johan, Martin & Tomas 3)

Frågan är om inte David Leinar var den enda spelare i backlinjen som kunde kvittera ut ett godkänt betyg efter gårdagens match. Är dessutom för tillfället ÖIS absolut mest målfarliga spelare. Ny boll i nät i går. Ånyo bortdömt. Förbannad vore den svenska domarkåren!!! Leinars stora och kraftiga kroppshydda får motståndarna att se ut som pygméer i duellspelet. De studsar bort från hans kropp som kulor från Stålmannens bröst. De faller som dominobrickor. De är som små fjortonåriga tjejer på en Håkan Hellström-konster: de faller pladask. Tyvärr verkar domarna i Superettan inte acceptera att en större spelare vinner dueller mot mindre spelare. Vi är ledsna, David, men att spela i Superettan är lite som att gå på dagis; de mindre får hela tiden företräde. Om det är till någon tröst så tycker i alla fall vi att du var bäst i backlinjen i går.

Robin Jonsson 2,7 (Bellman, Geson, Johan & Tomas 3, Hox & Martin 2)

I gårdagens match var det David Leinar som var mest delaktig i spelet. Robin Jonsson skötte sig väl okej och hade ett par svettiga ingripande, men såg också lite ringrostig ut efter avstängningen. Hur ska vi annars förklara de horribla passningar som kunde ha ställt till det ordentligt. Hade överhuvudtaget svårt att hinna med i spelet.

Valter Tomaz Jr 2,5 (Johan 4, Tomas 3, Bellman, Geson, Hox & Martin 2)

En sak är klar: Man blir glad av att se Valter i ÖIS. Enormt glad. Så är det bara. Säkra vackra sambadefensiva ingripanden varvas med enkla misstag och felbeslut. Det ska dock sägas att det allt som oftast är Valter som reder ut sina egna misstag. Det är det vi kallar Defense Valter-style! Under inledningen av matchen hade Valter lite problem med positionerna och om man ska vara ärlig släppte Valter och Jakob till lite väl mycket på sin vänsterkant. Nog för att vi är vana att ha vänsterbackar vars svagheter blir utnyttjade fler gånger än Lindsey Lohan, men när Valter är på planen vill man se ett lite mer robust försvarsspel. Än värre var det väl att bensinen tog slut allt för tidigt i matchen, vilket kunde ha straffat sig. Men det får väl kanske Janne Andersson ta på sig efter att ha erkänt att han valde att chansa med Valter bara för att man skulle kunna gå för vinst.

Markus Anderberg 3,7 (Bellman, Geson, Hox, Martin & Tomas 4, Johan 2)

Markus Anderberg briljerar! Så är det bara. Det lilla kraftpaketet med den blonda kalufsen är en alldeles underbart fantastisk spelare när han är på spelhumör. Något som han var i går när han var hjärnan/mannen bakom i stort sett allt ÖIS tog sig för på offensiv planhalva. Anderberg är helt enkelt en teknisk liten rackare – det är som att han har en magnet mellan boll och fötter och Hox är till och med beredd att jämföra honom med Ailton Almeida i spelet på små ytor – som dessutom är riktigt bra på att täcka boll trots sin litenhet. Gode Gud, låt Anderberg få vara hel och frisk resten av säsongen! Det enda negativa är förstås att för att vara en målskytt – som Anderberg värvades som en gång i tiden – så agerar han inte som en målskytt när han väl får läget. Det är inga enkla bredsidor, utan det är kraft och utan tanke som gäller när skottet väl kommer. Tyvärr så kommer det också allt för sällan.

Anderberg, våga skjuta, det är tufft att göra mål!

Pavel Zavadil 3 (samtliga 3)

Inte mycket att snacka om. Vi tar Pavel Zavadil för given. Under en period i första halvleken dirigerade han spelet totalt. Nästan som i Östermatchen. Totalt outstanding. Visst, han kanske inte gör sin bästa match i ÖIS-tröjan, men vad betyder egentligen det när man heter Pavel Zavadil. För vilken gång i ordningen är Pavel en av de bästa på plan? Femtonde? Tjugonde? Tjugoförsta? Han jobbar och sliter i defensiven och fördelar bollar åt såväl höger som vänster. Vi har sagt det förr och vi vågar sätta tusen spänn på att vi kommer att få säga det igen, Pavel är ÖIS hjärta och lungor – utan Pavel skulle ÖIS rasa ihop som ett korthus i en snöstorm. Snälla, Pavel, skriv nu på för ytterligare tre år i den rödblå dressen. Vi lovar att ta väl hand om dig!

Markus Gustafsson 2,7 (Hox, Johan G, Martin & Tomas 3, Bellman & Geson 2)

The Second Coming stod i går för många fina framspelningar, några kan till och med kallas för geniala, t.ex. chippen fram till en fristående Santos i första halvlek. Den framspelningen var helt klart värd entrépengen. I övrigt gjorde Markus Gustafsson ett bra jobb och vann mycket boll och fördelade den (för det mesta) på ett fint sätt. Gjorde dessutom ett strålande hemjobb när Amethyst Bradley Raleni var på väg att bli sopren under den andra halvleken. För att inte tala om vilken härlig inställning han visade när han skällde ut domare Lars Olsson i samband med någon av Olssons femtielva missar på mittplan.

Och det ska också sägas att MarGus blir bra mycket mer delaktig i spelet när bollen går efter backen, och som åskådare så blir man glatt överraskad när han är nere och möter boll och ger Pavel fler alternativ. Tillfällig scenförändring, eller en möjlig taktikändring?

Jakob Olsson 1,7 (Geson 3, Bellman & Tomas 2, Hox, Johan & Martin 1)

Nej, Jakobpojken, den här matchen gör vi nog bäst i att glömma. Det är bara att gå vidare. Det är en ny match på fredag och då räknar vi med att du är tillbaka. Vi vet vad du kan!

Álvaro Santos 2,5 (Bellman, Geson, Hox & Tomas 3, Martin 2, Johan 1)

Låt oss börja med att säga att Álvaro Santos är en kontroversiell figur i ÖIS-kretsar. Det är en spelare som alla har åsikter om. Kanske rent av förutfattade meningar. Vissa gillar honom. Andra har ruskigt svårt för honom. Vi ser allt genom våra egna filter och därmed har vi alla olika bilder av hur en spelare har löst sin uppgift i en särskild match. Och när man är så kontroversiell och omdiskuterad som Santos så kan åsikterna gå rejält isär. Som ni också kan se av betygen här ovan. Johan menar t.ex.att Santos i går var för trög, slö, dålig och oengagerad för att ens betygsättas på en sexgradiga skala (om noll ens räknas som ett betyg), medan Bellman, Hox och Martin anser att Santos gjorde en riktigt bra match om man ser till spelet ute på planen, men att han borde ha gjort åtminstone ett, kanske två, mål.

Och om vi bestämmer oss för att bedöma Santos match förutom hans missade lägen, så måste vi säga att han gör en bra match. I går var han väldigt ofta spelbar på fötterna vid uppspelen och han vann många nickdueller i samband med backlinjens chanstjongisar. Tyvärr så måste vi även bedöma de missade målchanserna. Och låt oss säga att de var många. Några bra lägen, några hundraprocentiga och några ”med lite tur så går det”. I går borde Santos ha gjort två mål. Minst. Och låt det synas i protokollet.

Som Janne Andersson sa efter matchen Álvaro är skyldig några mål nu. Han är en målskytt och när säsongen är över ska han ha ett par kryss i den kolumnen. Och vi kan väl bara konstatera att ett mål skulle betyda oerhört mycket för Santos just nu. Ett mål och allt kan vända. Det är bara att se på hans stora besvikelse när smekningen i den första halvleken tar i stolpen eller hur bedrövad han blev när halvvolleyn på Anklevs framspelning gick någon meter utanför. Just nu har Santos inte det rätta flytet och mot slutet av matchen tog även hans energi slut och då bidrog han inte med mycket. Men det är som sagt något som herr Andersson får ta på sig.

Överlag måste man väl ändå se den här matchen som ett steg i rätt riktning?

Åsikterna går som sagt isär och kärt barn har många namn. Och Johan vill ha sista ordet i den här relativ långdragna kommentaren: ”Sätt Santos i karantän tills kontraktet har gått ut, det är en stor skam att han tillåts representera Sveriges anrikaste förening. Det här är inte Helsingborg, Sochaux eller något annat skitgäng – det här är ÖIS!”

Björn Anklev 1,7 (Bellman, Geson, Hox & Tomas 2, Johan & Martin1)

Åh fan, så det kan fungera trots allt. Helt plötsligt fungerade samarbetet mellan Björn Anklev och Álvaro Santos rätt OK. Det tog bara sex matcher utan en enda passning dem emellan. Det är ju lite lovande inför slutspurten. I gårdagens match fick Anklev också ett par bra skottlägen, men framförallt så fick han några riktigt bra ”en mot en dueller” med en av Landskronas mittbackar. Tyvärr så gör inte Björn mål på sådana lägen, det har han aldrig gjort. För Björns del är det max ett eller två tillslag som gäller, att dribbla av någon för att sedan näta – nix, det är inte Anklevs melodi. Vi måste dock säga att vi är mer bekymrade över Anklev än över Santos just nu. Anklev får som sagt sina chanser, men visar tyvärr ingen som helst killerinstikt när han får lägena. Han har som sagt flera chanser att skapa friläge åt sig själv, men vågar inte riktigt utan rör sig allt som oftast bort från målet, vilket skapar för dålig vinkel för att det ska bli riktigt farligt. Kanske är det dags att introducera ÖIS-publiken till Glidtacklar-Björn igen – Högerbacks-Björn – eller vad säger ni?

Steinthor Thorsteinsson 2,2 (Bellman & Geson 3, Hox, Martin & Tomas 2, Johan 1)

Efter två inhopp i Superettan måste vi med en tappad suck och en näsduk fylld med tårar konstatera att Steinthor Thorsteinssson – eller Island som det sägs att Pavel kallar honom – varken är snabb, bra ”en mot en” eller fysiskt stark. Ni vet allt det där som Dick Last sa att Steine var när han värvades in. Kanske kommer det. Förhoppningsvis kommer det. Men inte just nu. Det finns säkert där bakom även om man inte ser det ännu, men det är inte heller riktigt läge att låta honom leta efter det i en stund när varje centimeter är absolut livsviktig.


'Spelarbetyg Landskrona BoIS – ÖIS 0-0' have 40 comments

  1. 17 augusti, 2010 @ 11:04 Voldemort

    Kan inte annat än dela era åsikter om Steine. Även om det är med en tår i ögat…
    Vad det gäller Gellermans kommentar om Santos så är det nog fan första gången på evigheter som vi är överens…. ;-) Bänka Buffeln!!!!

    Svara

  2. 17 augusti, 2010 @ 11:25 tml

    Nu såg inte jag matchen igår (och då brukar jag sällan vilja kommentera eftersom jag inget vet om matchen, förutom det sambadefensiv berättar för mig) men hur kan man hamna i så många situationer där man missar mål om man är ”för trög, slö, dålig och oengagerad för att ens betygsättas på en sexgradiga skala (om noll ens räknas som ett betyg)”?

    Svara

    • 17 augusti, 2010 @ 11:43 Martin Johansson

      Jag kan ju bara svara för mig och vad jag tycker och i det här fallet tycker jag att Johan har fel. Jag kan se vissa av de saker som han ser, men lång ifrån allt. Men det är kanske bättre att Johan får svara för sig själv.

      Som du kan se har jag dock också satt ett lågt betyg på Santos, men det har enbart att göra med de brända lägena. Han måste sätta åtminstone ett av sina hundraprocentiga lägen. I övrigt måste jag säga att jag tyckte att det såg lovande ut. Santos var mer delaktig i spelet än på mycket länge och han var bra på att nagla fast bollen på offensiv planhalva. Spelade enkelt och förhållandevis smart. Dessutom så löpte han faktiskt i dag. Jo då, han är fortfarande långsam och lite kantig i sin löpning, men han har två lägen där han springer ifrån/lurar sin försvarare och tar sig till bra lägen inne i BoIS straffområde.

      Visst, han fick slut på energi mot slutet av matchen och det var ett par tillfällen där han inte orkade/hann upp på rätt sida offsidelinjen. Men det tycker jag att Janne Andersson får ta på sig eftersom han hade kunnat byta ut Santos i det läget. Samtidigt får man förstå Andersson. Han hade ingen anfallare att sätta in. På bänken satt Nico Sandberg och han hade inte gjort skillnaden i den här matchen. Vi får inte glömma bort att Luka Mijaljevic är skadad. Trots att Santos var sliten mot slutet av matchen gör han så gott han kan. Han har ett läge där han tar en bra löpning – hårt med boll in mellan två BoIS-spelare så att det öppnas upp en bra yta för Anklev – och släpper ut en passning på Anklev. Tyvärr är ju Ankan inte i form och han klarade därmed inte av att rycka förbi sin försvarare. Det är liksom det som är problemet. Santos är tung och trög efter en skadefylld säsong, Anklev är just nu ur form. Luka och Nico är inte riktigt där de måste vara för att kunna gå in och avgöra en match i Superettan. Vi är helt enkelt lite tunna just nu.

      Personligen hoppas jag att det betyder någonting att Jeffrey Aubynn såg matchen tillsammans med ”ÖIS-ledningen” i går. Vi behöver samma speed till vänster som vi har till höger.

    • 17 augusti, 2010 @ 11:57 timberhochmandie

      Det jag tycker känns tråkigt ang Santos när man ser det från läktaren är väl att han ibland ser så förjävligt divadryg ut. När det kommer chansbollar från backlinjen eller Peter så är det inte alltid de har adress en viss spelare, utan snarare en ungefärlig yta (ser det ut som i alla fall). Om då Santos befinner sig 2-3 meter från nedslagsplatsen och därmed är närmsta ÖISare, och inte heller motståndarna har nån som står närmare än så, då får han väl springa lite på bollen? Nej, det kanske inte är ett bra skottläge, nej han kanske inte har en målgivande passning inom ett tillslag, men det är inte ok att bara stå och titta när motståndarna plockar upp bollen och drar igång en kontring. Ok, han kanske inte hade hunnit först på de där bollarna ändå, men han kan åtminstone försöka se ut som om han vill hinna. Om spelidén nu är långt och högt så måste ju alla där framme springa på varenda boll. Det räcker inte att Pavel gör det. Det är illa nog att vi ändå förlorar en del höjddueller eller spelar bort bollen när vi väl vunnit den. Det är INTE ok att stå och titta på när motståndarna kontrar.

    • 17 augusti, 2010 @ 12:02 Martin Johansson

      Jag tror faktiskt att det är OK att stå och titta på när motståndarna kontrar om man heter Álvaro Santos. Det skulle inte förvåna mig det minsta om han har fått rätt till det för att spara energi och kraft där han gör mest nytta i offensiven. Det var som när Åge Hareide spelade honom förra året och erkände att ÖIS spelade med nio utespelare i defensiven eftersom Santos inte deltog. Det var OK då och det kan mycket väl vara OK nu. Vad vet jag?

      Och om vi ska diskutera förekomsten av spelare som inte tar hemjobbet, var i helvete är Valter Tomaz Jr:s släng av sleven? Där hade du en spelare som fuskade i löpningarna i går. Men det hör man inget om utan alla fortsätter bara att gorma om Santos. Är inte det lite tröttsamt?

      I övrigt håller jag med dig om att det kan se ut på det sätt som du beskriver. I går var det dock inte alls lika vanligt. Jag förstår besvikelsen et al över Santos och hans uppträdande men i går gjorde han ändå en av sina bättre matcher. Man kan inte bara stirra sig blind på det dåliga.

    • 17 augusti, 2010 @ 12:18 timberhochmandie

      Nej, nej, det är inte hemjobben jag menar. Där kan jag förstå att han inte springer. Men på den där första bollen..! Den där ”Vassego och lycka till” från eget straffområde. Alla – t.o.m. Santos – måste orka ta löpningen mot nedslagsplatsen om man är den som står närmast. Där kan man inte bara titta på när motståndarna plockar bollen och inleder en kontring. Att Santos inte kan göra så mycket när de redan har satt fart mot vårt straffområde kan jag köpa, men när bollen trots allt fortfarande är på väg i riktning mot motståndarmålet, då måste Santos orka – och framförallt VILJA – springa, även om det är tre meter åt fel håll.

    • 17 augusti, 2010 @ 12:32 Martin Johansson

      OK! Jag köper det. Och håller till viss del med dig. Men jag vill också påpeka att det såg bättre ut i går än vad det har gjort tidigare under säsongen. I går försökte Santos mer. Även på de bollar vi pratar om här. Sedan gjorde han inte det varje gång, samtidigt som han ser lite loj och smådryg ut när han suckar och stönar över kvaliteten i bollarna från backlinjen. Kanske är det också så att han är så baktung att han verkligen inte hinner in i situationerna innan de är förbi och över. Det har ju varit ett par gånger nu där man får intrycket av att han står på hälarna och inte är tillräckligt vaken.

    • 17 augusti, 2010 @ 12:47 timberhochmandie

      Absolut har Santos skärpt till sig en del, det håller jag med om. Men jag vill se mer! Om han bara visade lite mer vilja och glöd skulle det också vara mycket lättare att förlåta honom för missade chanser eller uteblivna avslut.

      Ta t.ex. Zavadil. Det händer att han slår fullkomliga idiotpassningar. Typ egen planhalva, rakt in i banan i famnen på rättvänd, sopren motståndare. Man vrålar rakt ut av ångest när det händer men sen glömmer man det lika fort igen för j-vlar vad han sliter, och vad han VILL mycket. Med vilja kan man försätta berg, så om alla bara ville lika mycket som Zavadil…

    • 17 augusti, 2010 @ 12:27 Bellman

      Santos bedöms efter en helt annan måttstock av många. Hade t.ex Sandberg varit på planen och spelat som Santos igår, hade han förmodligen hyllats en hel del.

      Det är tråkigt när folk klagar på en spelare av ren vana.

      Själv tyckte jag mig se mer vilja och glöd hos Santos igår än i de senaste matcherna och han var helt klart (enligt min mening) bättre än Anklev.

    • 17 augusti, 2010 @ 12:31 timberhochmandie

      Men är det inte så för de flesta spelare? Att de bedöms i förhållande till sin egen (förväntade) förmåga…

    • 17 augusti, 2010 @ 12:42 Martin Johansson

      Jo, så är det, men det borde ju gälla även Santos, inte sant? I nuläget bedöms han som den spelare han var under tidigt/mitten 2000-tal. Han bedöms efter sina nio miljoner, när han borde bedömmas efter att han varit konstant skadad i nästan tre säsonger. Om vi ska vara ärliga mot oss själva, visst tusan är måttstocken som vi mäter Santos med utformad utifrån de nio miljonerna som han kostade.

    • 17 augusti, 2010 @ 22:00 Voldemort

      Nä, Martin. Han bedöms efter sin glapptrut till media, sina 9 miljoner, att han är ”för bra för serien” och för att han inte är professionell nog att ta sin arbetsgivare på allvar vad det gäller att sköta sin kropp. Allt detta speglar tyvärr också det som Santos gör på planen. Han är värvad för att göra mål. Så för helvete, gör då det, Santos, om du nu är så jävla överlägsen.

    • 17 augusti, 2010 @ 12:50 Bellman

      Nja, när jag bedömer så ska den bästa spelaren ha bäst betyg, på samma sätt som den sämsta ska ha sämst betyg.

      Jag gillar verkligen inte det där att en duktig spelare ska ha mycket sämre möjligheter att få höga betyg jämfört med en ”dålig” spelare. Det kanske funkar i knattefotbollen där man vill uppmuntra de som inte är lika bra, men inom elitfotbollen tycker jag att alla ska bedömas lika.

    • 17 augusti, 2010 @ 13:45 timberhochmandie

      Jag både håller med och inte håller med. Jag vet att jag också har tittat på betygen på Sambadefensivs betyg nån gång och förundrats över att A kunde få högre betyg än B, trots att (jag tycker att) B var klart bättre än A om man jämför dem med varandra. Men då kan man ofta se att det helt enkelt förväntades mer av B.

      Samtidigt som jag kan tycka att det ovan känns konstigt, så kan jag tycka att det känns fel att ge en spelare högt betyg bara för att han är (ohjälpligt) bra, och då inte alls ta hänsyn till ex.vis attityd på planen. En spelare ska ha lite minus i sitt betyg om han dyker upp bakfull, likgiltig och slö även om han gör fantastiska grejer med bollen när han väl gör nåt. En spelare som inte lyckas komma upp i sin normala nivå måste få lite lägre betyg även om han är rena Messi även när han går på 30%. På samma sätt måste ju en spelare som plötsligt överträffar sig själv flera gånger om under en match få en höjning av betyget, även om han har en bit kvar till Zavadils nivå…

      Så, som sagt, jag är kluven i den här frågan.

    • 17 augusti, 2010 @ 13:59 Bellman

      Men det är ju ofta väldigt svårt att säga vad som är en spelares ”normala” nivå. En spelare utvecklas och förändras hela tiden.

      Men självklart ska attityd räknas in på planen. Men det där går oftast hand i hand. En spelare som visar bra attityd ökar ju sina chanser att spela bra, jämfört med om han inte skulle visa bra attityd.

      Men samtidigt så är det viktigaste faktiskt vad som utförs på planen. En person som är slö och likgiltig gör inte fantastiska saker på fotbollsplanen, det är en paradox. Nu kan vi i och för sig grotta in oss i vad defenitionen för ”fantastiska saker” är.

      Hur som helst så ska en spelare spelare som höjer sig jämfört med tidigare matcher, självklart få högre betyg än vanligt, men inte nödvändigtvis högre betyg än övriga spelare.

      Om Pavel är bäst varje match, så ska han också ha bäst betyg varje match, vilket han oftast får här på Sambadef. också, och det tycker jag är helt i sin ordning.

      Sen ska jag ju inte sticka under stolen med att man påverkas ändå. Jag satte en tvåa på Jakob igår, men hade det inte varit för att han är så pass ny i sammanhanget så hade han säkert fått en etta. Så man blir lite omedvetet inkonsekvent.

    • 17 augusti, 2010 @ 13:39 läktarcoachen

      Finns det fortfarande möjligheter att ta in spelare i år? Stänger fönstret den 31 augusti i likhet med övriga Europa? I så fall vore ju Jeff en given förstärkning under slutspurten.

    • 17 augusti, 2010 @ 13:43 Martin Johansson

      Jag har fått för mig att det är möjligt att låna in spelare. Annars är det ju nu bara möjligt att ta in spelare som står utan kontrakt. Det svenska fönstret stängde den 31 juli.

    • 17 augusti, 2010 @ 20:40 Johan Gellerman

      Ställer vi om snabbt (eller det räcker med halvsnabbt) så är boxen helt tom. Det finns inte en spelare så långt ögat kan nå. Santos dyker upp lagom till att motståndarna har erövrat bollen och tagit den under kontroll.

      Han får bollen tio meter in på Landskronas planhalva och har gott om yta men tar typ tio tillslag och tappar bollfan istället för att sätta hem den enkelt.

      Han utstrålar en attityd som jag inte vill se någon spelare i ÖIS ha. Rena divalater, och med tanke på hur jävla mycket skit som har lämnat hans mun kanske han skulle hålla käften och koncentrera sig på spelet istället. Jagar man ett mål i slutet kan man inte ha lagets spjutspets lufsandes tillbaka tio meter bakom motståndarnas backlinje, det är ju inte direkt så att han tjuvar av taktiska skäl utan han ids inte bara ta jobbet hem och bli ett alternativ i anfallsspelet. Det är ju inte så att han ligger och sparar krafter för att ha till maxlöpningen så han är först in i boxen…

      Som objektiv bedömning hade han nog fått en stark tvåa då han ändå gör några bra grejer och kommer till två helt okej avslut men avslutar på ett sätt som mediokra spelare som inkasserar en tvåa i betyg brukar göra. För mig är det dock omöjligt att göra en objektiv bedömning på en spelare som snackat ner serien han spelar i (och indirekt klubben, medspelarna och supportrarna) och som har sån förbannad hybris så han påstår att han ska hänga hundra baljor för att sedan loja omkring på planen och bara vara allmänt råkass. Han är en ytterst medioker Superettaspelare och om han inte ens levererar målen vi suktar efter, vad berättigar honom då till att få beträda planen med den inställningen han har till allt vad fotbollsspel i ÖIS heter?

      Det är stor skam att han får spela i tröja nummer 18 (om han nu prompt ska ha ett nummer)!

    • 17 augusti, 2010 @ 21:55 Voldemort

      Word, my man. Word….. :-)

    • 17 augusti, 2010 @ 22:19 Magnus Börjesson

      Jag finner mig (med viss förvåning) vara helt ense med Gellerman i den här frågan. I min mening var Álvaro tämligen kass mot BoIS. Enstaka glimtar av något bättre höjer betyget till en tvåa, men mer förtjänar han inte.

  3. 17 augusti, 2010 @ 11:54 Rompan

    Vad fan är Steinthor för värvning. Han tillför ingenting för stunden det var ju nu vi hade behövt förstärkningen.

    Vi skulle tagit in Martin Smedberg Dalence då hade vi fått fart direkt.

    Svara

    • 17 augusti, 2010 @ 12:09 Martin Johansson

      Jo, men nu fick vi inte Martin Smedberg-Dalence. Nu får vi nöja oss med Steine. Han är inte all that and a bag of potato chips men han är vad vi har för tillfället. Det är bara att gilla läget. Om inte Jeffan kommer på lån från MFF vill säga. Enligt en snubbe med god insyn i MFF är det inte helt omöjligt. Jeff har bara gjort kortare inhopp för MFF på sistone och är säkert sugen på a-lagsspel. Dessutom var han ju på väg hem till ÖIS redan förra säsongen. Jag håller tummarna. :-)

  4. 17 augusti, 2010 @ 12:36 Krilliano

    Tycker att alla diskussioner ang. spelare hit eller dit är överflödiga. Öis har ett lag som ska kunna vara med i striden om allsvenskan. Uppryckning och lite flyt är vad som krävs inte nya gubbar.

    Svara

    • 17 augusti, 2010 @ 12:46 Danny E

      Det beror på vem du frågar. Det finns de nära laget som menar att nya killar är precis vad som behövs. Att kvaliteten i truppen helt enkelt är för låg. Vi kan snacka om oflyt och att vi har en trupp för uppflyttning men de där 13 kryssen har sin anledning.

  5. 17 augusti, 2010 @ 12:47 Krüddski

    Jeff skulle göra en oerhörd skillnad! En ytter som både kan göra en back, vända in och slå inlägg med höger eller gå runt på kanten och slå ett ännu bättre inlägg med vänstern. Bra skott dessutom! Ett helt annan grundkvalitet än Alex till exempel.

    Svara

  6. 17 augusti, 2010 @ 13:19 Jester

    Äh, Jeff är passé. Skadebenägen och loj. Jag tror att han hemskt gärna vill, men att ÖIS inte är lika sugna. MFF släpper säkert billigt/gratis men … nej säkert för många strings attached..

    Då tror jag ju snarare att MSD dyker upp på gården innan aug är slut. Men kanske mest en anfallare till.

    Svara

    • 17 augusti, 2010 @ 13:38 Martin Johansson

      1. Tror att Jeff skulle vara en förstärkning under hösten. Han är bättre än samtliga våra alternativ på vänsterkanten.

      2. MSD kan inte komma under augusti. Han är under kontrakt och kan därför inte komma till ÖIS förrän vid nästa transferfönster.

      3. Det lär inte ramla in några anfallare under augusti heller eftersom transferfönstret är stängt. ÖIS har haft sin chans att förstärka laget. Nu är väl enbart fria transfers och lån möjliga.

    • 17 augusti, 2010 @ 14:02 Voldemort

      1. Så länge inte jeff är skadad, ja! Den mannen har en sjukjornal längre än mölndalsån…

      2. MSD kommer inte, nej. men vi kan ju hoppas på nästa säsong?

      3. Ajsel Kujovic, någon? har janne A slagit en signal och kollat upp hur det är med knäet?`Kristoffer Näfver? vad fan som helst som kan skjuta in en boll i mål så jag slipper se Nicos huvudlösa springande däruppe och Santos icke rörelser. som back är man alltid fan så mycket mer orolig för en kille som rör på sig än en som står still och väntar på att bollen skall komma på kroppen. T o m en knäskadad kujovic hade varit en större fara än santos och anklev just nu…

    • 17 augusti, 2010 @ 14:41 Martin Johansson

      1. Korrekt. Men jag är beredd att chansa om det rör sig om ett lån. Eller du vill kanske fortsätta att spela med Alex Perreira. ;-)

      2. *håller tummarna så att de blir blå och jag måste amputera dem*

      3. Har tjatat om Kujovic tidigare, men det verkar inte falla Janne A i smaken. Var det inte Janne som lät Ajsel gå från HBK? Kristoffer Näver tog väl inte ens plats i Landskrona BoIS, kan det verkligen vara något?

    • 17 augusti, 2010 @ 15:43 Voldemort

      Nä, det är väl något där mellan Kujovic och JA skulle jag gissa. Och nej, Jeff är ju att föredra. Bara han inte blir skadad…. det känns som vi har tillräckligt med sådana spelare. År efter år…. Vi får väl se om Dick kan bestämma sig. Innan nästa transferfönster….
      Näfver är ju ett jävla långskott. men killen har ju talang så det räcker. Allsvensk erfarenhet och U21 landslag. Det sitter väl i hövvet kan jag tänka mig… ;-)
      Dock är ju inte nico en kille man skrämmer små barn med heller. Än mindre ett SE försvar…

    • 17 augusti, 2010 @ 20:16 DrJonas

      Jeff känns ju både nytt o fräscht…eller inte. Ulander skulle väl också gå att låna i sådana fall? De två skulle nog kunna göra lika många matcher. Jeff e ju småskadad hela tiden. Antingen så är det ohyggligt svårt att locka bra spelare till öis, eller så för nog Dick se över sitt sätt att arbeta…

    • 17 augusti, 2010 @ 20:49 Martin Johansson

      Men Jonas, du måste ju hålla med om att vi behöver en förstärkning på vänsterkanten? Det händer ingenting där för tillfället. Motståndarna behöver inte bry sig för fem öre om inte Álvaro Santos söker sig ut dit. Jakob Olsson var iskall i går och han var semiljummen mot Syrianska. En match – mot Ängelholm – gör ingen sommar. Vill vi upp i år eller ska vi ta en säsong till i Superettan med allt vad det innebär av ansträngd ekonomi etc.? Givetvis är inte Jeffrey Aubynn het, men han vet vad som krävs för att leverera på hög nivå och han skulle mycket väl vara intresserad av att komma på lån från MFF. Dels vill han hem, dels vill han ha speltid. Jag propagerar inte för en värvning på ett eller två år utan ett lån för resten av säsongen. Och i år har han inte varit särskilt skadad. Har suttit på bänken för MFF de senaste två månaderna och inte ”missat” en match.

    • 17 augusti, 2010 @ 20:59 Anonym

      Fräscht eller ej. Jeff hade direkt gått in som lagets bästa spelare tillsammans med Pavel. Och så jäkla fräscha är inte spelarna i dagens öis att Jeffan på något sätt borde karaktäriseras som ofräsch i jämförelse. Så länge han inte är alltför skadeskjuten för tillfället vore det ett enormt lyft att få in Jeff inför avslutningen av serien. En någorlunda frisk Jeff inför avgörandet förändrar oddset till att nå kvalplats avsevärt.

  7. 17 augusti, 2010 @ 14:27 Tpl

    De flesta som skriver i detta forum vill att ÖIS ska satsa på sin ungdomsverksamhet och inte bara värva in 30åringar som är förbi sitt bäst före datum. Då måste vi ge spelare som Nico och Luca chanser, Nico har i och för sig fått en del men han får mest spela sista 10-5 min när han kommer in. Det räcker inte med att ge spelare 4-5 chanser på denna såpass låga nivån. De unga spelare vi har måste få vi ha förtorende för många gånger för att de till slut ska lyckas. Även fast vi är i en pressad situation. Men vi har varit i liknande situationer de senaste åren och då inte! satsat på yngre spelare. Någon gång måste vara den första då vi låter en ung spelare starta 4 matcher i rad även fast han gör 3dåliga!

    Svara

    • 17 augusti, 2010 @ 14:35 Bellman

      Men Gustafsson har ju fått chansen och i ganska stor utsträckning tagit den. Jakob har ju fått förtroendet nu och även om han gjorde en dålig match igår så hoppas jag att han får chansen igen. Mot bl a Ängelholm spelade han riktigt bra och det är ju mycket upp och ner för unga spelare.

      Nico har dock fått en hel del chanser och egentligen aldrig varit bra. Luka däremot har ju visat potential och jag tycker absolut att han bör få mer möjligheter.

      Vad jag egentligen vill säga är att vi ger unga spelare chansen i ÖIS, men vi kan inte ge chansen till för många på samma gång, då blir det pannkaka.

      Dessutom hade det varit lättare att ge fler unga chansen som mittenlag i Allsvenskan jämfört med nu, då varje match är måstematch och man i viss mån tvingas fokusera kortsiktigt.

    • 17 augusti, 2010 @ 14:53 Martin Johansson

      Men kom igen! :-) ÖIS ger sina unga spelare chansen. Titta bara på följande, i startelvan i går

      Målvakt: Peter Abrahamsson, 22 år, gjorde debut som ”förstamålvakt” 20 år gammal och har därefter gjort 35 matcher (34 från start). Enda anledningen att han inte fick spela förra året var att han var skadad.

      Högerback: Danny Ervik, 21 år, gjorde debut i a-laget 20 år gammal och har därefter gjort 22 matcher (15 från start).

      Mittback: Robin Jonsson, 22 år, gjorde debut i a-laget 19 år gammal och har därefter gjort 78 matcher (71 från start)

      Centralt mittfält: Markus Gustafsson, 21 år, gjorde debut i a-laget 18 år gammal och har därefter gjort 49 matcher (34 från start)

      Vänster mittfält Jakob Olsson, 19 år, gjorde debut i a-laget 19 år gammal och har därefter gjort 8 matcher (3 från start).

      På bänken fanns dessutom Nicolas Sandberg, 18 år, gjorde debut i a-laget 17 år gammal och har därefter gjort 15 matcher (7 från start).

      Att ÖIS inte låter sina unga spelare spela stämmer inte. Däremot får inte Nicolas Sandberg spela just nu, men det är en helt annan sak. Och nej, i nuläget är jag inte beredd att satsa mer på Nico. Jag tycker att han har visat att han inte är redo än. Han behöver tid i U21 och får finna sig i att sitta på bänken redo för inhopp under resterande del av säsongen.

  8. 17 augusti, 2010 @ 14:41 Tpl

    Jag kan hålla med dig till viss del. Det jag menar bara att vi inte bara kan fokusera kortsiktigt, som du säger bör Luka har fler chanser speciellt när Anklev och Santos inte riktigt fungerat. Plus att Nico borde fler riktiga chanser från start.

    Svara

  9. 17 augusti, 2010 @ 15:47 Johnny

    Hoppas ingen har missat att ÖIS har skrivit kontrakt med en amerikan på 18 år :)

    Svara

  10. 17 augusti, 2010 @ 16:52 Krilliano

    Självklart skulle Zlatan också göra skillnad. Missförstå mig rätt. : ) Vad jag menar är att man vill väl alltid ha spelare som är bra oavsett. Det är oerhört små skillnader mellan succe och ”fiasko”. Hade räckt med att Öis vunnit tre-fyra av dom matcherna dom kryssat i och vi hade legat i slagläge strax bakom Gif och Norr.
    Och jag tycker dessutom inte att det hade varit oförtjänt.
    De rödblå har enligt mig med minsta lilla ”stolpe in” den här säsongen legat i den positionen. Bortförklaringar är sällan kul och jag låter lite grann som Lars Lagerbäck men någonstans känns det inte fel denna gång.
    Om Öis hade varit i stil med Kalle Anka gänget från 2007 då hade det varit andra bullar.
    Tror och hoppas på att kryssen nu blir till segrar så den här säsongen slutar i dur med seger mot Häcken i kvalet som avslutning.
    Hälsningar Obotlig Optimist.

    Svara

  11. 17 augusti, 2010 @ 17:07 Nikh

    Underbar kommentar från Johan angående Santos….

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se