Spelarbetyg Ljungskile SK – ÖIS 1-1

Irriterande och tröttsamt var Janne Anderssons sammanfattning av matchen mellan Ljungskile SK och ÖIS. Snacket om bättre inställning och vilja att vinna, som laget hade efter bortamatchen mot Väsby United, räckte till skärpning i en match. I går var det inte många spelare som nådde upp till normal nivå. Ingen hunger efter vinst. Ingen vilja. Nej, vad vi fick se var nog en av ÖIS absolut sämsta matcher för säsongen. 1-1 på bortaplan mot Ljungskile är förvisso ett OK resultat. Särskilt med tanke på matchbilden. Men ÖIS hade i går ett gyllene läge att lyfta i tabellen och att fortsätta kryssa kan aldrig vara någon bra strategi om vi vill återse Allsvenskan 2011.

Ni har röstat fram Markus Anderberg som matchens Öisare:

  1. Markus Anderberg 22 procent
  2. Christofer Bengtsson 11 procent
  3. Pavel Zavadil 16 procent

Spelarbetygen är den här gången satta av Hox, Martin Johansson och Tomas Levin. Kommentarerna står Martin (de elaka) och Hox (de konstruktiva) för.

Peter Abrahamsson 2 (samtliga 2)

Mot Ljungskile blandade och gav Peter Abrahamsson mer än vad som är önskvärt. Gör förvisso ett antal riktigt fina räddningar och är fullständigt chanslös på målet, som är en riktigt bra prestation av Michel Thomas. Däremot står Peter för två riktigt grova missar som ger Ljungskile två jättelägen; ett via Christofer Bengtssons bröst i första halvlek och ett via ribban i den andra. Där var det bara tur att vi inte åkte på ytterligare ett baklängesmål.

Christofer Bengtsson 2,33 (Tomas 3, Hox & Martin 2)

Var under i stort sett hela matchen satt under press av duktige och kvicke Erik Nilsson. Christofer Bengtsson fick verkligen slita hund och göra skäl för sin lön. Det ska dock sägas att han gjorde det helt OK, förutom vid målet där han inte riktigt hinner med i markeringen. Gör en offensivt sett bra match där han kommer på många fina överlappningar och har bra kvalitet i sina inlägg.

David Leinar 3 (samtliga 3)

David Leinar spelade ett riktigt bra backspel trots att han egentligen inte fick vara med i nickduellerna. Stor, stark och stabil. Nådde upp till normal nivå till skillnad från många av sina lagkamrater. Lyckades dock inte skarva vidare ett enda av de offensiva inkasten. Till stor del beroende på att han inte hann in i situationerna. Och att Ljungskile hade järnkoll på ÖIS inkastvarianter: i samband med varje inkastläge i närheten av Ljungskiles straffområde stod Örjan Glans vid sidan av planen och vrålade om att Leinar skulle stängas in och blockeras. Å andra sidan, David, kan man väl säga att när de första fem inkasten hamnar tio meter framför den ytan du siktar på, är det kanske dags att ändra sin löpning, n’est-ce pas?

Robin Jonsson 3,33 (Tomas 4, Hox & Martin 3)

Robin Jonsson – tillsammans med David Leinar – är en av få spelare som får godkänt för sitt uppträdande i gårdagens match. Tvingades ta i stort sett samtliga luftdueller med Ljungskiles anfallare. En syssla som man tänker sig att David Leinar vore som klippt och skuren för. Robin klarar dock av uppgiften på ett föredömligt sätt. Sliter hårt och står för ett antal ”matchavgörande” brytningar. Vi minns bland annat en svettig glidtackling under inledningen av den andra halvleken där en Ljungskilespelare var förbi ÖIS-försvaret så när som på ett sista ”pet”. Då var Robin förstås där och skickade i väg bollen. Härligt! Och vi satt med andan i halsen när speakern förkunnade att Jonsson fått en varning. En varning som hade betytt att Robin varit avstängd mot Ängelholm på onsdag. Som tur var hade speakern fel och Robin står kvar på fem varningar. Pew!

Adam Eriksson 2 (samtliga 2)

Spelar man vänsterback i ÖIS får man vara beredd att göra ett skitjobb. Helst ska man klara av att spela en mot två eller en mot tre. Allt för att fylla upp det enorma tomrum som Alex Perreira lämnar efter sig i defensiven. Under den första halvleken fick Adam Eriksson nästan ingen hjälp alls i defensiven. Ändå gjorde han så gott han kunde. I gårdagens match fick han det dock oerhört tufft. Ljungskile hade nämligen gjort sin läxa och flyttade ut rejält med folk på ÖIS vänsterkant för att överbelasta och Adam fick vid ett flertal tillfällen vika ner sig. Inget lustigt med det när man möter två av planens bästa spelare, Martin Smedberg-Dalance och Aleksandar Kitic. Som ett följd av detta kom inte Adam med i offensiven som han brukar, vilket känns lite trist eftersom han i tidigare matcher fyllt på på ett föredömligt sätt. Revansch mot Ängelholm på onsdag? Ja tack!

Markus Anderberg 3 (samtliga 3)

Spelar som alltid med en sjuhelvetes speed och ett härligt driv i steget och tar som vanligt fina och finurliga löpningar. Får dessutom göra ett riktigt vackert och enkelt mål. Något som måste varit skönt när man är åter i startelvan för första gången på 14 omgångar. Ska man ge Anderberg någon form av kritik så är det att han har ett lite underligt positionsspel. Ibland slickar han kanten och ibland kan han ta löpningar över hela planen för att överbelasta kanten. Måste i övrigt bli bättre på att läsa spelet och kombinera med andra spelare i laget.

Pavel Zavadil 2,33 (Tomas 3, Hox & Martin 2)

Snacka om att Pavel Zavadil fick en riktigt, riktigt jobbig match mot Ljungskile SK. I går fick Pavel slita mer än vad han har gjort i någon annan match denna säsong. Om våra beräkningar stämmer sprang Pavel i gårdagens match mer än vad Álvaro Santos har gjort under hela säsongen. Det kanske inte säger så mycket, men vi snackar nog om uppemot en och en halv mil. Djävlar vad han fick slita, Pavel. Tyvärr gick det också ut över spelet i övrigt. Blev väldigt enkelt uppsnurrad vid Ljungskiles kvittering. Så naiv får man inte vara. Inte heller får man sälja sig så billigt som Pavel gjorde där. Onödigt! Och i offensiven föll Pavel tillbaka i gamla synder, det vill säga det blev ett helvetiskt kladdande på boll. Å andra sidan kan man ju säga att det är svårt att göra något annat när man har tio lagkamrater som kämpar och sliter för att bli markerade och inte tvärtom. Då är det verkligen inte lätt att hitta en bra passning. Det ända positiva med gårdagens match var väl att Pavel antagligen blev befordrad till förste straffskytt efter matchen.

Markus Gustafsson 2 (samtliga 2)

Tillbaka på sin favoritposition. Och vi kan väl säga att det gick så där. Nja, i går lyckades Markus Gustafsson inte riktigt fylla Sebastian Johanssons matchtröja. Under den första halvleken fick inte MarGus och Pavel alls grepp om mittfältet och Ljungskile fick i gång ett fint passningsspel och kunde därifrån kontrollera matchen. Inte riktigt som vi hade tänkt oss. Som en följd av det flyttades MarGus ut på högerkanten i paus och där gick det faktiskt något lite bättre. Får dess värre problem när han möter mer aggressiva motståndare som inte ger honom den tiden med bollen som han tyvärr behöver. Hade dock ett par fina aktioner, bl.a. en framspelning till Björn Anklev som Anklev borde förvaltat på ett bättre sätt.

Alex Perreira 1 (samtliga 1)

Nu blir väl alla Alex Perreira-lovers därute som tokiga, men det ger vi blanka fan i! Vi vill nämligen hävda att gårdagens första halvlek måste ha varit den sämsta halvlek som Alex Perreira har gjort i ÖIS-tröjan. Någonsin. Vi hyser inga som helst tvivel. Ni får säga vad ni vill, men killen var medioker och hopplös. Började som vanligt med att slå ett inlägg redan efter någon minut, men sedan… fullständig katastrof! Alexs kant var öppnare än Palace en vardagskväll: Happy hour hela tiden och till och med pensionärer kan få ragg. Blev först överflyttad till högerkanten för att sedan bli utbytt. Starkt jobbat! Har Janne Andersson tröttnat nu? Alex Perreira tycks bli en värvning som Dick Last kommer att få äta upp i all evighet. Som en trist, seg och värmeskåpsljummen pyttipanna.

Björn Anklev 2 (samtliga 2)

Så var det här med att sumpa målchanser och att läsa Álvaro Santos skarvningar. Nej Björn, det är inte din grej just nu. Verkligen inte. Lyckas i alla fall få med sig en straff. Alltid något. Kämpade och slet dock i vanlig ordning, framförallt under den första halvleken när han tvingades springa ned och agera mittfältare i försvarsspelet så att Ljungskile inte tilläts rulla ut oss. Måste dock hitta tillbaka till den galna målform som han hade innan sin avstängning. Utan en notorisk målskytt har vi svårt att se att det här ska gå vägen. För inte kan vi väl hoppas på att The Grizzly Man vaknar till liv igen denna säsong? Nja, det är nog till Anklev vi får ställa vårt hopp. Känns det tryggt?

Álvaro Santos 1,33 (Tomas 2, Hox & Martin 1)

Det är enkelt att bara haka upp sig på den missade straffen, men sånt kan väl hända det bästa. Och tydligen även Álvaro Santos. Tyvärr så stannade inte insatsen där, utan Álvaro slog bort väldigt mycket enkla passningar i bra lägen. Det känns ändå oväntat från en kille som har kostat så många miljoner. Sedan lyckades han inte med mycket annat heller, varken
dribblingar, skarvar eller något annat. Dags att leverera nu om du vill bli såld till hösten. Eller har du redan gått i pension?

Alexander Mellqvist 2 (samtliga 2)

Alexander Mellqvist gör inte direkt något bra inhopp, men lyckas ändå med det som Janne Andersson vill att han ska göra – nämligen att spela fysiskt och vinna mycket boll på det centrala mittfältet. I den här matchen var det mer närkampsspel för Mellis än någon annan match tidigare och inte helt oväntat stod han upp på ett OK sätt. Killen har kraften, tyngden och rutinen för att fylla ut Sebastian Johanssons skor. Nu är det bara att hoppas att även Janne Andersson inser det. En sak som man märker direkt med Mellis på mittfältet är att till skillnad från ÖIS övriga centrala mittfältare är Mellis alltid på plats inne i boxen när inläggen kommer. Föredömligt! Bara han nu kan börja göra mål igen. 2008-style! Det skulle sitta fint. Positionen som kraftfull, offensiv bollvinnare är ju egentligen som klippt och skuren för Mellqvist.

Luka Mijaljevic 1,67 (Tomas & Martin 2, Hox 1)

Var han överhuvudtaget på planen? Jo, det var han, om vi inte minns helt fel dribblade han ut en boll över sidlinjen. I övrigt gjorde han väl så gott han kunde, försökte ta emot boll, stå upp i närkamperna och hålla i så att övriga spelare kunde flytta upp och fylla på i offensiven. Det gick väl så där.

Janne Andersson 2

Lyckades inte gjuta mod i sina spelare och flyttade runt lite väl mycket spelare under pågående match. Hur många positionsförändringar kan man göra under en match? Förresten, tror ni han har hört talas om Jakob Olsson?


'Spelarbetyg Ljungskile SK – ÖIS 1-1' have 17 comments

  1. 2 augusti, 2010 @ 08:23 Voldemort

    Flåt frågan men hur får ni ihop betyget 3.33 på robin när två röstat för 2 och en för 3? Önsketänkande?
    Dessutom måste man väl i sanningens namn säga att med de uppspelen som han har så var han väl knappast värd 1.5. Det måste vara en våt dröm för motståndartränaren att styra spelet så Robin får ta uppspelen. Det blir 95% långt och 99% ut på läktaren. För att inte tala om den fantastiska crossbollen över egen planhalva igår som gick 5 meter bakom Adam någonstans i navelhöjd. Stannade någonstans innan LSK klacken ungefär. Ja jisses. Vilken bollspelare….landslaget, någon?

    Svara

    • 2 augusti, 2010 @ 08:46 Martin Johansson

      Slarv i min sammanräkning? Dålig överföring från Excelark till WordPress? Det är arla morgonstund och jag har bara sovit fem timmar? Jag är en matematisk idiot? Shit happens? Du fattar nog. Men tack för korret. Det uppskattas verkligen.

    • 2 augusti, 2010 @ 08:54 Voldemort

      Såklart fattar jag. Nisse har givetvis varit framme. Å jag är väl alltid extra uppmärksam då det gäller Robin…… Du fattar nog ;-)

    • 2 augusti, 2010 @ 08:56 Martin Johansson

      Haha, det gör jag verkligen! :-)

    • 2 augusti, 2010 @ 09:26 timberhochmandie

      Hörru, hörru, hörru… Robin har bättrat sig avsevärt när det gäller att klistra adresslapp på bollarna. Många långa på Björn? Ja, men det får du nog ta med Werner & Werner, för det verkar ju vara själva spelidén: fan ta den mittfältare som kommer ner och möter boll för ett ordentligt uppspel via mittfältet. Ut över linjen tror jag faktiskt att hans backkollegor står för fler examplar av/match vid det här laget.

      Och till sist ett litet tips i all välmening: Om man verkligen anstränger sig för att bara notera det positiva ett par matcher, så kan man tillslut landa i en något mer välbalanserad sinnesstämning så att man sedan kan bedöma det mesta hyggligt nyktert. ;-) Puss o kram på dig!

    • 2 augusti, 2010 @ 09:52 Voldemort

      Eftersom jag har spelat mittback själv ett antal år på hyfsad nivå så känner jag mig rätt så mogen att bedöma Robin vad gäller både hans fördelar och tillkortakommanden. Visst är han brytningssäker och hyfsad i position men om det här är mallen för en mittback av klass så blir jag förbannad. Det är under all kritik och han håller inte för spel på högsta nivå. Sedan kan du ropa efter positivism hur mycket du vill.
      Mittfältare kommer inte ned och möter? Om du sliter ögonen ifrån gossarnas lår och bakdelar så kanske du skulle märka att Pavel och margus, anderberg och bengtsson vill ha boll och visar detta i parti och minut. Men nej, man dunkar långt i ren panik istället för att sätta boll på adress. varför? ffa för att man får panik då spelare komemr upp i press. Och Robin är den som kanske får mest panik av dom alla. Då går det snett och vint, upp på läktaren och, som sagt, en crossboll nästan upp i LSK klacken. Men då var han helt opressad….Read my lips, jag har försökt hitta positiva saker med den mannen men de är alldeles för få för den här nivån och uppåt. Det handlar ju för fan inte om att göra en snygg glidtacklling! Måste du göra det är du i fel position från början eller också går den under epitetet ”TV räddning från mittback”
      Det skulle knappast komma som en överraskning om Örjan Glans sade att ”vi styrde spelet så att Robin skulle ta uppspelen för då vet vi att det är safe…”
      Från mig får du ingen puss o kram eftersom jag inte bedöms vara tillräckligt nykter eller välbalanserad för det…. ;-)

    • 2 augusti, 2010 @ 10:18 timberhochmandie

      :-) Hehe… Jag säger inte att du inte har kompetensen att bedöma Robin (eller de andra), men du verkar en smula…enögd. Lite som när Gellerman sätter betyg på MarGus, fast tvärtom. Som när Gellerman sätter betyg på TvB? Om jag inte har räknat alldeles galet är du den enda av dem som skickade in startelvor till Sambadefensiv som inte ville ha med Robin… Då måste jag ju undra om du sitter inne med nån stor insikt som ingen annan har, eller om det faktiskt kan vara så att du av någon anledning är lite färgad i din syn på Robin? Efter som jag är relativt nyfiken av mig så vill jag gärna veta vad det är som gjort att du tycker så illa om Robin, om du vet det själv..? När bestämde du dig för att du aldrig mer ville se honom på planen – var det 200..7? …8? …9?

      Jag menar nu inte att Robin skulle vara perfekt på något vis. Han har en del att jobba med… Men de flesta verkar ju hitta något fler positiva egenskaper hos honom än vad du gör. ;-)

      Ang. nykter och välbalanserad så tror jag att du – precis som min käre make – skulle klara kvalgränsen till programmet Grumpy Old Men med utmärkt beröm. ;-) Så det är inte det att jag är ovan vid negativt tänkande, menar jag…

    • 2 augusti, 2010 @ 10:43 Voldemort

      Jag har aldrig skickat in en startelva till sambadefensiv och skulle aldrig göra det. Så det vet jag inte var du fått ifrån. För det första så har jag inget emot Robin. Men jag tycker inte han har kvaliteterna som håller på den här nivån och det har jag inget datum på när jag insåg. Det har ju heller faktiskt ingen som helst betydelse, eller? Dessutom kan du sitta och vara positiv tills du blir blå i ansiktet. Robin blir inte bättre för det. Då föredrar jag att vara realist och bli kallad negativist av dig. Vilket jag fullkomligt skiter i (din man också tydligen eftersom han fortfarande bor ihop med dig och går under samma epitet som jag… ) :-o
      Faktum kvarstår; hade jag varit tränare (vilket jag är men för P97), så hade jag satt press på och styrt uppspelen till Robin alla dagar i veckan. För då ser det ut som det såg ut igår. Hoppas att inte fler ser det…..

    • 2 augusti, 2010 @ 11:10 timberhochmandie

      Rackarns, jag som var så säker på att du hade gjort det… :-P

      Nej, det spelar ingen roll när du bestämde dig, jag var som sagt bara nyfiken. Och nej, Robin blir inte bättre av att jag är optimist, men det är inte samma sak som att han inte kan bli bättre…

      Jag är gärna realist i alla möjliga sammanhang, men inte när det gäller ÖIS. Det kan man ju inte bli annat än galen av. :-o Ultrapessimist, fine – det är ju mer som en livsåskådning, men realist som ÖISsupporter kan bara ge magont och sinnessjukdom på sikt, så det är inget jag skulle våga rekommendera. Själv föredrar jag (som bekant) att vara superoptimist. Jag tror på seger v-a-r-j-e match. Hela tiden. Ser fram emot matchdagen flera dagar i förväg och tror stenhårt på tre poäng. Total förnekelse.

      Tja, om det nu är så solklart att Robin inte kan sätta en passning rätt så får vi väl hoppas att Janne & Janne också ser det (du kan ju tipsa dem annars) så får väl Robin ha lite hemläxa… Även om han aldrig kommer bli nån Zidane med bollen så kan han bättra sig. Han är ju ingen idiot.

      Grumpy Old Men var för övrigt ett väldigt kul program. (Bara så du vet.) Och vem skulle egentligen tacka nej till att få sitta och spy galla – oemotsagd! – över allt här i världen som man stör sig på? :-)

    • 2 augusti, 2010 @ 11:45 Voldemort

      jag hoppas också alltid på seger. Varje match. Men jag har på snart 700 matcher insett att jag är supertorsk när det gäller Öis. Det handlar inte om att man vill se på fotboll utan detta jävla lag sätter sig i kroppen som en svår nässelfeber. Det kliar. Och det kliar ännu mer när jag ser dåliga prestationer och när man kallas lirarnas lag utan att kunna stå upp för det. det stör mig och ibland (rätt så ofta) rinner sinnet och då får någon ta det. Ofta blir det Robin eftersom jadjadjada…..(det har vi redan tagit upp) eller också blir det marGus för juniormisstag eller Santos för rent jävla ointresse. Men det hade varit fasligt tråkigt om vi inte hade sagt något på denna eminta sambaforum, eller hur?
      Jag kan inte ge vår målarmästare något råd i frågan för han tycker att Robin är en bra passningsspelare!!!. Säger väl det mesta om hur han är som tränare och som målare, i min värld…. dessutom så har dom väl inte så många alternativ? TvB ja, bättre positionsspelare men där har du nästan ännu sämre uppspel. Dennis? attityd ja, position, ja men snabb som en Saab V4 med för mycket olja i bensinen. Den ende som jag tror på i den positionen på sikt är Danny. Han har alla attribut men behöver växa till sig. Ser du? Jag kan visst tänka positivt… :-)

    • 2 augusti, 2010 @ 12:33 timberhochmandie

      Hahaha, nån av A-lagstränarna (eller Robin själv) verkar i alla fall tycka att Robin behöver öva på sitt passningsspel, för när alla andra i startelvan övade skott på mål på GU senast så övade Robin skott på Nico. ;-)

      Självklart ska det diskuteras på Sambadefensiv! Jag hade kunnat sitta här hemma och muttra över att jag inte håller med dig, men vad skulle det tjäna till? Mycket trevligare så här!

      Känns bra att höra att du har ett gott öga till Danny. Det finns hopp för dig också… ;-)

    • 2 augusti, 2010 @ 10:26 Danny E

      Fast den där glidtacklingen som det refereras till i Robins kommentar är ju inte orsakad av att Robin gör fel i förstaläget utan där är det väl Adam och David som går bort sig och Robin som reparerar? Som Anklev har sagt någon gång: glidtacklingar ger en spelare fler möjligheter och om man är bra på det kan man spela ett helt annat backspel, man kan vara mer offensiv i sin attack. Allt är inte svart eller vitt.

    • 2 augusti, 2010 @ 10:48 Voldemort

      men anklev bedömer sin spelare och ser om han är snabbare än honom. Då kan man ju släppa honom lite och veta att man kan spela på chans och glidtackla sönder honom. Det är jättekul…som ytterback! Inte som mittback!`

      Det är väl självklart att man får rädda upp för sina kollegor ibland. inget är svart och vitt som du säger…. Men i första hand är en glidtackling i mittbacksposition för mig ett positionsfel eller ett hysén nummer så att man får ett proffskontrakt med liverpool….

    • 2 augusti, 2010 @ 12:29 DrJonas

      Men enligt Martin så är långbollarna tanken. Spelar ingen roll om mitt kommer och möter, ordern är att tjonga, det till trots att ingen i backlinjen kan, och bara en Santos på gott humör kan ta emot. Stundar kanske ett FC Gothia, med detta typiska gais spel? ; )

    • 2 augusti, 2010 @ 13:35 Voldemort

      Det är rätt lustigt eftersom det aldrig har varit Janne A.s spel tidigare. Snarare kvickt efter backen med spel på vingarna och runt på kanterna. Han måste ha blivit hypnotiserad av målarmästaren? happy go lucky bollar på Anklev, Anderberg och Santos. Medellängd 1.72. Låter precis som Janne C. som fortfarande tror att iheb hamzeh lufsar omkring på topp. men va fan, han gjorde ju ett nickmål mot LSK ju… :-o

  2. 2 augusti, 2010 @ 14:51 Nikh

    Vi kan prata om spelsystem, byten, statistik m.m. i alla oändlighet men den, i mina ögon, intressantaste och viktigaste frågan i dagens Öis är följande.

    Varför saknas viljan att vinna, rätt inställning, beslutsamhet i så stor utsträckning?

    Hade vart intressant att försöka få ett svar från ledatstaben. Kommer vi inte tillrätta med detta är vi absolut inte med och fightas om topp två om någon månad.
    Inställning är grundläggande och saknas detta spelar det ”övriga” en riktigt liten roll.
    Precis som det skrivs ovan var effekten av samtalet efter Väsby en match, sedan åter tillbaka i gamla synder. På en säsong kan det vara ”acceptabelt” att det sker kanske en gång men här händer det gång efter annan. Vad är felet, har spelarna inget förtroende för Janne & co, är det för många förlorare i laget, är de rädda för att förlora eller för att ta ut sig….

    Svara

  3. 3 augusti, 2010 @ 20:51 E

    Att ha två spelare i startelvan vars prestation motsvarar en 1:a i betyg (Santos, Alex) är en viktig del i att förklara varför Öis inte presterar bättre. Santos får tillsvidare förpassas till bänken och agera ”supersub” och Alex måste lämna plats åt någon annan med mer fightingspirit och vilja.

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se