Vi ska bygga något stort & vackert

Det har varit en oerhört tung vecka. I första hand för att jag för första gången denna säsong verkligen har börjat tvivla på att årets trupp har vad som krävs för att nå den allsvenska kvalplatsen. Något som förlusten mot Falkenbergs FF accentuerade allt för tydligt. Sådant svider. Rejält. En säsong till i det helvete som vi kallar Superettan önskar man inte ens sin värsta fiende.

Men det ska också sägas att det har varit en tung vecka eftersom det varit en vecka där det har kastats mycket skit. Oerhört mycket skit. Åt alla håll och kanter. Och på alla sätt och vis. Mellan supportrar och ÖIS-gården. Men kanske framförallt mellan supportrar. Mitt i den här synnerligen osmakliga avföringsfesten har Sambadefensiv stått. Och jag måste säga att det har blivit en hel del av svälja. Och det har fan-i-mig inte smakat gott alla gånger. Vi snackar nämligen om så pass mycket skit att jag numera är helt prickig i plytet. Min kollegor kallar mig Pippi Långstrump och min chef har förbjudit mig att träffa ”kunder” för jag luktar så oangenämt. Men det är smällar som man får ta om man vill komma någonstans här i världen. Det är det värt.

Som om inte allt det här var plågor nog har Sambadefensiv under de gångna veckan också upplevt en allvarlig ”förtroendekris”. En tillräckligt allvarlig ”kris” för att skeppet kunde gått under (åtminstone i dess nuvarande form). Och ja, det stämmer att jag var minuter från att lämna Sambadefensiv, slänga upp två fingrar i luften och be allt och alla att dra åt helvete. Så illa var det.

Varför skriver jag då det här – blir det inte bara en fortsättning på den senaste veckans trätor mellan olika supportergrupperingar? Kanske. Kanske inte. Om jag ska vara helt ärlig så vet jag inte det, men jag hoppas inte det. Vad ni läser nu är helt enkelt en chansning från min sida. Det är möjligt att den slår helt fel, men gör den det så gör den det. Det är en chans jag är beredd att ta. Dessutom vill jag att ni ska ha en aning om hur djävlig den här veckan har varit. Det kanske gör att ni tar till er mer av den efterföljande texten och inläggets huvudbudskap (och ja, vissa av er kommer att känna igen er i vissa argument, formuleringar och beskrivningar, men det har en naturlig förklaring, eftersom jag har skrivit dessa i andra former under den gångna veckan, bara så att ni vet).

Bara för att det inte ska råda några tveksamheter och för att nytillkomna läsare ska förstå det sammanhang som den här texten ingår i ska det inledningsvis sägas att ÖIS/Polisen (det är i dag oklart vem som faktiskt har utfärdat avstängningarna) har stängt av fem supportrar ur grupperingen Inferno Örgryte. Som en följd av dessa avstängningar – som enligt Inferno Örgryte skett på felaktiga grunder och utifrån bristfälliga bevis (något som är omöjligt för oss utomstående att kommentera eller avgöra eftersom det är mycket som inte kommer upp i luften i den här historien) –  valde Inferno Örgryte att genomföra en protest mot hur Örgryte bedriver sitt säkerhetsarbete och hur huliganlagens bestämmelser tillämpas. Protesten tog formen av en banderoll med texten ”ÖIS SÄK – GESTAPO” som hängdes upp på räcket framför klacken. Banderollen följdes sedan av en text av Johan Gellerman här på Sambadefensiv*.

Efter det bröt helvetet loss. Och där står vi alltså i dag.

Nu – ett par dagar efter denna händelse – kan jag bara konstatera att hårda ord har sagts och att det har flugit en hel del skit genom luften, men att jag nu hoppas att vi börjar närma oss slutet på de interna stridigheterna och att vi nu kanske kan börja diskutera hur vi ska gå vidare och hur vi ska komma tillrätta med all den skit som vi dras med. Stundtals uppträder vi nämligen som en familj i någon av Lars Noréns pjäser. Och så ska det fan-i-mig inte behöva vara. Vi är värda bättre. Mer. Något större. Något vackrare. Den här texten är därför en vädjan till samtliga personer uppe på ÖIS-gården och till samtliga supportrar som läser Sambadefensiv (och till denna grupp räknar jag även det dussintal personer som skriver för Sambadefensiv med viss regelbundenhet) om att det får vara slut på det skyttegravskrig som trots allt pågår och som pågått under ett par år (även om inte alla vill erkänna att det). Och ja, jag inser att jag löper risk att framstå som Lars-Fucking-Ohly eller Birgit ”We shall overcome” Friggebo, men tro mig, jag kunde inte bry mig mindre om hur någon annan uppfattar mig.

Jag har helt enkelt fått nog av den här skiten. Nu får det fan-i-mig vara bra. Vi kommer ingenstans om allt vi vill ägna oss åt är att pinka in revir, kasta skit på varandra, uppträda som testosteronstinna babianhannar, mäta penis och strida internt. Allvarligt talat, är det ens någon som bryr sig om vem som är ÖIS mest engagerade och hängivna supportrar? Och finns det någon som kan definiera ett hållbart mått? Jag menar, jag känner personer som har följt ÖIS sedan 1950-talet och som fortfarande går på matcher vecka efter vecka efter vecka, jag känner en person som inte missat en hemmamatch sedan 1970-talet och jag känner en snubbe som inte missat en ÖIS-match sedan 15 oktober 2006. Vem är mest Öisare av dessa? Vem bryr sig! Allt ni – och jag – behöver veta är att de är Öisare. Det räcker.

Det får vara slut på den här förbannade sekterismen. Det räcker nu. Vi är alla Öisare. Det är det som är vår gemenskap och det är det som vi ska bygga vidare på. Ju förr alla parter inser det desto bättre är det. För spelarna på planen. För oss på läktaren. Men kanske framförallt för klubben ÖIS. Som en bekant skrev i ett uppmuntrande mail när ”krisen” rasade som värst: Spelare, ledare och supportrar kommer och går, klubben består.

ÖIS har 123 år av stil, klass och finess och så ska det fortsätta i många år framöver. Men det kommer det inte att göra om vi inte inser att vi måste behandla varandra med respekt och hänsyn. Om vi inte inser att vi är en gemenskap där alla måste dra åt samma håll. Jag vill därför understryka att det under den gångna veckans pajkastning och uppretade diskussioner har det framförts poänger från samtliga läger. Så är det. Allt är inte svart eller vitt. Alla har rätt. Och alla har fel. Men man har inte alltid rätt och man har inte alltid fel. Om vi inser och accepterar det kan vi kanske bygga något hållbart för framtiden.

Min undran är om det inte vore bättre om vi insåg att vi alla tillhör samma gemenskap. Visst, jag har full förståelse för att vissa supportergrupperingar och deras ageranden och aktioner uppfattas som stötande, nedbrytande och ekonomiskt kostsamma av ÖIS och många av oss andra supportrar. Och bara för att det inte ska uppstå några missförstånd, jag är själv starkt kritisk till hur vissa supportergrupperingar uppträder och hur de utövar sin form av supporterskap på Gamla Ullevis läktare. Men det betyder inte att jag vill ta ifrån dem deras rättigheter att utöva sin form av supporterskap eller att uttala sig i olika frågor eller att protestera mot saker som de anser vara orättvisa och/eller bristfälliga.

Jag måste dessutom säga att jag hyser stor respekt för det engagemang och driv som många grupperingar visar upp. Det är ett engagemang och ett driv som om det utnyttjas på rätt sätt kan åstadkomma stordåd. Tro inget annat. Det behöver bara koncentreras åt positivism, istället för negativism. Och det kan det bara göra genom en dialog mellan alla som kallar sig Öisare.

ÖIS är en liten klubb. Det är lika bra att vi erkänner det. Så liten att alla behövs. Ju förr vi inser det desto bättre. Och när vi väl har insett och accepterat det måste vi ta tillvara och uppmuntra alla former av engagemang och drivkrafter som kan göra nytta för klubben. Vi måste alla arbeta för att få en starkare gemenskap och ett starkare lag som på sikt kan dra mer folk till Gamla Ullevi. Och alla måste bidra med det som de kan bidra med. Vissa har cash, andra har idéer, andra gillar att skriva eller att sända radio och andra är riktiga fenor till att fixa till en underbar stämning och inramning på Gamla Ullevi. Tillsammans kan vi göra skillnad.

Men för att vi ska lyckas med det krävs det att vi arbetar tillsammans även om vi inte alltid är överens i alla frågor. Vi supportrar måste hitta sätt att dra åt samma håll och de som arbetar i och runt klubben måste också inse att de bör förändra sitt arbetssätt och sitt sätt att förhålla sig till supportrar och medlemmar. Och det här gäller alla. Från toppen till botten. Svårare än så är det inte. Vi måste tänka längre än vad näsan räcker och inse att vi är i en djävligt prekär situation och att vi alla måste hjälpas åt för att ta oss ur den. Då kan man inte sitta och klämma på sitt eget lilla särintresse utan då gäller det att se den stora bilden och våga släppa taget om en särfråga för att göra något åt helheten.

Var sak har sin tid och just nu måste det allra viktigaste vara att vända skutan på rätt köl. Att köra ut folk från läktaren eller stänga av folk från matcher på lösa(?) grunder eller att elda bengaler och protestera mot ÖIS ledning och att ägna sig åt penismätning och interna stridigheter har sin tid. Nu är det dock tid för något helt annat. Något viktigare. Något större och vackrare.

Avslutningsvis vill jag rikta en uppmaning till Inferno Örgryte (och är det någon av er som vill diskutera detta med mig eller har invändningar mot vad jag har att säga kan ni kontakta Johan Gellerman som har mitt nummer). Ert självpåtagna utanförskap och er offermentalitet leder inte framåt, snarare bakåt, och det är nog dags för er att lyfta blicken en aning och inse att om ni vill ha någon form av inflytande överhuvudtaget eller bli tagna på allvar av oss andra och bli lyssnade på av några andra än andra ultrasgrupperingar måste ni börja försöka hitta konstruktiva lösningar och föra samtalen i en något mer nyanserad ton än vad som sker i dag. Användandet av Gestapo i tisdagens banderoll – som många av oss förstod och tog precis för vad den var – framstod som osmaklig för många (man får nog inse att alla inte har ett så välutvecklat sinne för metaforer och liknande grepp) och den bidrog sannolikt till att ÖIS avstod från att kommentera händelsen och protesten. Den var med andra ord kontraproduktiv. Ni ville ha respekt, förståelse och folk med er. Ni verkar ha fått något helt annat. Dessutom tycker jag att ni skulle tjäna på en något mer nyanserad beskrivning av problemen (jo, jag känner till att ÖIS inte vill ställa upp på en dialog med er, men då får ni kanske sitta lugnt i båten och invänta en ny styrelse eller försöka påverka styrelsens sammansättning eller att övertyga alla oss andra medlemmar i klubben att ni bör lyssnas på). Ni är inte rättslösa och det vet ni om. Ni är inte förföljda och det vet ni om. Ni har vissa saker på er agenda som strider mot lagar och bestämmelser som vi har tagit fram gemensamt inom fotbollen och det vet ni om. Ni gör nytta och kan vara en bidragande orsak till att vi hittar tillbaka till 2000-2003-tiden igen och det vet ni om. Det är dags att ni börjar agera därefter också. För ÖIS bästa.

Sist, men inte minst, ett par ord till ÖIS ledning (och är det någon av er som vill diskutera detta med mig eller har invändningar mot vad jag har att säga kan ni kontakta Joakim Geigert som har mitt nummer). Det är dags att komma upp ur skyttegraven och börja föra en dialog med alla oss supportrar och medlemmar i klubben. Det går inte längre att sitta tyst på gården och trycka. Den tiden är förbi. Även Roger Federer har utrymme för förbättring. En bra början vore ett erkännande av att man (tidigare har haft) har ett rätt risigt förhållningssätt till supportrarna och aktiva medlemmar som inte springer i styrelsens koppel – jo, barnfamiljer och företagsledare med feta representationsplånböcker hade varit lättare att ha att göra med, men då måste man kanske ha en produkt som kan konkurrera med Champions League eller Let’s Dance, men det har vi/ni inte. Det är därför dags att vi börjar lyssna på varandra och försöker hitta gemensamma lösningar på våra problem och försöker finna någon form av konsensus kring de stora tvistefrågorna. Enbart då kan vi ta oss framåt mot en bättre framtid. Det gäller er i ledningen, det gäller oss på Sambadefensiv och det gäller medlemmarna i Inferno Örgryte. För att inte tala om alla medlemmar i Balders Hage och alla andra som kategoriserar och identifierar sig som Öisare. Vi behöver fundera på om det är de små striderna vi vill vinna eller om det är de stora striderna som är det viktiga.

Jag vill bygga något stort och vackert. Något som vi kan krossa Blåvitt och GAIS med. Framför mig ser jag ett nytt ÖIS som bygger vidare på och förädlar allt det som ÖIS är i dag och allt det som ÖIS en gång varit. En klubb med 123 år av stolthet, stil och klass. En klubb där man visar förståelse och respekt för varandras olikhet, men där man också ser dessa olikheter som en stryka som går att omvandla till framgång. Tillsammans kan vi!

*Och bara för att förtydliga, undertecknad var tidigt i onsdags morse i kontakt med två personer uppe på ÖIS-gården (båda med befogenheter att uttala sig i frågan) för att få ett uttalande från klubben, men man valde att avstå med motiveringen att man inte kommenterar enskilda fall (undertecknad valde att acceptera och respektera detta beslut även om jag också sa att jag tyckte det var en naiv och fruktlös strategi).


'Vi ska bygga något stort & vackert' have 67 comments

  1. 27 augusti, 2010 @ 18:05 DrJonas

    Martin Fuckin Luther King for president! Blir nästan tårögd.

    Svara

  2. 27 augusti, 2010 @ 18:06 DrJonas

    Johansson alltså. ; )

    Svara

  3. 27 augusti, 2010 @ 18:20 Doria

    Väldigt fint.

    Svara

  4. 27 augusti, 2010 @ 18:56 Nollfem

    Bra skrivet.

    Att lägga energi på inre stridigheter vinner INGEN på. Därför borde Öis skapa en tydligare dialog med sina supportrar, och inte endast de supportrar som har pengar, utan kanske framförallt de som finns där i vårt och torrt, och över hela vårt avlånga land.

    Protesten grundas väl inte heller helt och hållet på de avstängningar som skett. Utan detta var väl mer det som fick bägaren att svämma över.

    Utan att ta upp en diskussion om hurvida regelverket är rätt eller fel,
    Så tycker jag att bemöta supportrar som inte följer regelverket med hotelser och avstängningar istället för en dialog känns lite sandlåda ifrån Örgrytes håll.

    Håller med om att budskapet på banderollen inte var särskilt genomtänkt men budskapet gick nog fram ganska tydligt trots allt.

    Det tråkiga med denna diskussionen tycker jag är att den har bevisat att Örgrytes fans inte har särskilt mycket solidaritet för varandra.

    Vuxna människor här inne verkar tycka att vem som helst kan bli dömd för vad som helst, utan att få rätten att yttra sig enbart för att den personen inte har samma uppfattning som en själv.

    Svara

  5. 27 augusti, 2010 @ 18:58 Johan

    Är osäker på vilka två fingrar du ville sätta i luften. Båda händernas långfingrar eller ena handens pek+långfinger. Det senare alternativet är coolare så jag inbillar mig att det var det.

    Och lägg för guds skull inte ner sambadefensiv. Sambadefensiv är viktigare för Öis än vad du tror. Garanterat viktigare än alla supporterförgreningar och styrelser tillsammans eftersom det är här vanliga Öisare vistas 23 gånger om dagen. Om styrelsen skulle bytas ut eller IÖ vara tysta för all framtid skulle de flesta Öisare inte märka någon skillnad. Om däremot sambadefensiv försvann skulle livet som Öisare bli bra mycket torftigare.

    Svara

    • 27 augusti, 2010 @ 21:01 Ola

      Amen

    • 27 augusti, 2010 @ 23:03 Jettreno

      Mycket väl sagt. Sambadefensiv gör, nästan enbart, det värt att vara ÖISare.

    • 29 augusti, 2010 @ 08:35 Martin Johansson

      Det var det senare alternativet jag tänkte mig. Såg John Lydon framför mig och inte David Schwimmer. Och Sambadefensiv ska inte läggas ner (i alla fall inte nu). Det behöver ingen oroa sig för.

  6. 27 augusti, 2010 @ 19:35 JJ

    JAAA!! Taggad till tänderna nu. ÖIS skall återta fotbollens finrum. Nu glömmer vi all skit och så kör vi!

    Svara

  7. 27 augusti, 2010 @ 20:07 AlexU

    Det du beskriver är en familj, något man innan bara drömt om att ha på läktarn!

    Du är en stor man Martin! Tillsammans är vi starkast!

    PS. Sambadefensiv är det bästa som hänt detta land sedan den 4 dec 1887 DS

    Svara

  8. 27 augusti, 2010 @ 20:53 Bosse

    Bra rutet!

    Svara

  9. 27 augusti, 2010 @ 20:55 Jens Z

    Amen.

    Svara

  10. 27 augusti, 2010 @ 21:04 Nikh

    Fantastikst bra skrivet!

    Hade gärna sett Martin Johansson i en aktiv roll i Örgryte IS. Varför inte i styrelsen?

    Det är sådans män som oftast saknas. En klok man, med riktigt mycket fotbollskunnande, som brinner för klubben och som har känsla både för supportrarna och Örgryte IS.

    Svara

  11. 27 augusti, 2010 @ 21:14 Skånberg

    Håller helt klart med Nikh, det är sånna som Martin Johansson som behövs i styrelsen!

    Svara

  12. 27 augusti, 2010 @ 21:31 Joakim G

    Jag skriver också under på vart enda ord…

    Joakim
    Öisgården

    Svara

    • 29 augusti, 2010 @ 08:32 Martin Johansson

      Särskilt det där om Roger Federer, eller hur. ;-)

      Upstuds my ass!

    • 29 augusti, 2010 @ 10:43 Joakim G

      Japp och det bekräftades på Öisgården ;)

  13. 27 augusti, 2010 @ 21:52 David

    Mycket bra skrivet Martin!

    Svara

  14. 27 augusti, 2010 @ 22:02 Anonym

    MJ for President!

    Svara

  15. 27 augusti, 2010 @ 22:49 Johan S

    Blir varm i kroppen och tänker tillbaka på hur bra vi egentligen kunde haft de ! Martin sjukt bra skrivet !

    Svara

  16. 27 augusti, 2010 @ 23:05 Jettreno

    Det är nu vändningen som du alltid pratar om kommer. Det är nu som hela klubben tar ett stort steg framåt och det är tack vare den här texten. Jag kan inte tänka mig något annat än att enbart positiva saker kommer utmynna från det här.
    Tack Martin!

    Svara

  17. 27 augusti, 2010 @ 23:29 Anonym

    Tack Martin.

    Svara

  18. 27 augusti, 2010 @ 23:35 Martini

    Bra skrivet Martin. Vi stöder Dig! :)

    Svara

  19. 27 augusti, 2010 @ 23:59 SB

    Noterar att euforin saknar gränser…

    Svara

  20. 28 augusti, 2010 @ 00:11 DK Gôtet

    Nu kör vi! :-D

    För ett RödBlått Göteborg!!

    Svara

  21. 28 augusti, 2010 @ 00:53 Gustaf

    Grymt bra inlägg Martin. Som vanligt håller du fanan högt när det blåser kallt längs knutarna.

    Om du behöver moraliskt stöd eller ett bollplank när det är som jobbigast, vet du vem du kan skriva eller snacka med.

    ÖIS har blivit ännu roligare i och med Sambadefensiv oavsett om det ibland är jobbigt. Vi får helt enkelt ta lärdom av veckan och istället försöka se att vi blivit en erfarenhet rikare, även om jag förstår att det varit jobbigt för er på Sambadefensiv.

    Nu blickar vi framåt istället och försöker få in lite positiva vibbar. Det krävs sannerligen då resultaten på plan inte är helt tillfredsställande för tillfället.

    Må bäst allesammans

    G

    Svara

    • 29 augusti, 2010 @ 08:32 Martin Johansson

      Gustaf, jag återkommer till dig ”off-blogg” under kommande vecka. Skulle vilja stämma av ett par saker med dig.

  22. 28 augusti, 2010 @ 01:51 Bellman

    Martin – Jag hoppas att din beskrivning blir verklighet. Vi är ju trots allt ÖISare allihop.

    Själv blev jag ÖISare den dagen jag föddes (pappa gav mig inget val) och ÖISare kommer jag förbli tills jag dör. Vad som än händer.

    Men livet som ÖISare kan bli så mycket vackrare om dina ord blir sanna.

    …och för övrigt så får du inte min tillåtelse att ens fundera över att lägga ner Sambadefensiv ;)

    Svara

  23. 28 augusti, 2010 @ 07:36 Elkjaer

    Respekt alltså. Nu kör vi över lagen i dom matcherna vi har kvar.

    Svara

  24. 28 augusti, 2010 @ 08:18 Svärdet

    Mycket bra skrivet! Efter en veckas mörker ser man ljuset! Tack!

    Svara

  25. 28 augusti, 2010 @ 08:28 BB

    Håller med i hyllningssångerna, Martin,
    Men för att bli lite konstruktiv så skulle iallafall jag vilja att sambadefensiv inte lät sig ”kidnappas” en gång till av en part i målet som använder forumet till att framföra sina åsikter. Jag tycker man skall stå över detta och låta käbblet ske på rätt plats och i rätt forum. Mellan IÖ och ÖIS säk. Hoppas att ni har lärt er en läxa i det fallet. Det kanske också var det som var en utlösande faktor till dina funderingar på avhopp, vad vet jag….
    Sedan är det många vackra ord som är helt rätt att säga men kanske svåra att lösa utan en uppriktig vilja från alla parter. Men som man säger; kaos föder kreativitet – så why not?

    Svara

    • 28 augusti, 2010 @ 17:35 Magnus Börjesson

      Här tycker jag att du är helt fel ute, BB. Detta är rätt plats och rätt forum! Trätor mellan två parter som inte lyckas samtala (konstruktivt) med varandra kan bara redas ut om båda i lugn och ro får framföra sin egen syn på saken, för motpart och ÖIS-allmänhet att begrunda och kommentera. Om sedan ena sidan väljer att inte utnyttja den möjligheten så är det beklagligt, men deras eget beslut.

    • 28 augusti, 2010 @ 17:49 Voldemort

      Magnus:

      Tycker du att inläggen har prägeln av ”lugn och ro”? De var ju mest pajkastning från olika supportrar med olika ingångsvärden. Det kan dom lika gärna ägna sig åt på svenskafans. Varför skulle ”ena sidan” dvs Öis Säk ge sig in i ett dylikt pajkastningsforum? Där tycker jag du är rätt så naiv. Vill man ha dialog så tar man den med rätt instanser, knappast på ett forum. Svarar inte de andra så får man väl bara trötta ut dom tills dom är tvungna att svara. Sätt tidningarna på dom i slutändan. Men att gnälla på ett sådant här forum är förfelat enligt min mening.

    • 28 augusti, 2010 @ 18:11 Magnus Börjesson

      Gellerman fick framföra sin (och delvis Infernos) syn på saken i lugn och ro när han skrev inlägget. Den efterföljande diskussionen är en annan sak. I såna här känsliga frågor får man tyvärr räkna med att 90% av kommentarerna blir skit. Det innebär inte att inte även efterdebatten är värd att följa, de 10 procenten kan ge mycket förståelse för hur andra ser på saken. Men det är själva inlägget som är huvudpoängen. Vi utomstående, och förhoppningsvis även ÖIS-kansliet, har nu en bättre kännedom om hur IÖ ser på problematiken. Det hade varit mycket värdefullt om vi på samma sätt också kunde få kansliets synvinkel, men så verkar det ju tyvärr inte bli.

    • 28 augusti, 2010 @ 18:42 skepparkrans

      Huvudursprunget med texten var ju inte direkt att skapa en debatt. Även om det indirekt kan tolkas så. Utan en förklaring till den protest som genomfördes på arenan.

      Tycker det är oerhört bra att Sambadefensiv visar att dem är oberoende och låter alla Öisare oavsett mål, vision eller åsikt ge sin syn på saker och ting. Det är sådan som kan utveckla supporterkulturen. Att stänga ute en viss grupp av människor ifrån att yttra sig i frågor löser väl inte särskilt mycket problem?

    • 29 augusti, 2010 @ 06:49 BB

      RFK nästa….? vill ge en förklaring till bråket i Ljungskile 2007? ;-)

    • 29 augusti, 2010 @ 08:17 Martin Johansson

      Hmm, jag ser din poäng och den är lite klurig, nästintill lite rolig. Ett moraliskt dilemma. Jag tror dock att jag har en bra lösning på problemet, men den behåller jag nog för mig själv tills vidare och nöjer mig för tillfället med att säga att om RFK någon gång kommer in med en text till Sambadefensiv (och dess autenticitet kan bevisas) lovar jag att ta mig en funderare på hur den ska hanteras.

    • 29 augusti, 2010 @ 08:13 Martin Johansson

      Voldermort, jag vet att vi inte är ense här, men jag håller med Magnus här. Personligen så tror jag att det är bra om alla får en möjlighet att lyfta fram sina frågor, tankar och ställningstaganden. Jag hade gett vad som helst för att ÖIS skulle gett sin sida av saken redan i onsdags, men som jag skrev i texten valde man att lägga locket på. Det får jag bara acceptera även om jag inte gillar det.

      Avslutningsvis, det har kanske inte varit så uttalat, men vi som gör Sambadefensiv har ett ”större syfte” med bloggen än att bara skriva om träningar, spelare, tränare, matcher etc. Hur fånigt och naivt det än kan låta så har vi ambitionen att skapa en plattform där Öisare kan mötas och diskutera klubben, medlemsfrågor och supporterskap. Och vi menar verkligen alla Öisare: vi vill att herrarna och damerna som följde laget på 1950-talet och som fortfarande hänger i ska kunna delta likaväl som det unga gardet som har en helt annan syn på supporterskap. För att inte tala om alla vi andra som befinner oss någonstans mittemellan dessa två grupper. Som jag skrivit sjutton gånger förr, ÖIS är en liten klubb och om vi ska hitta en väg framåt måste vi inse att alla behövs även om man har en fnurra på tråden med vissa grupper och uttryck.

      Btw, om du vill får du gärna kontakta mig via mail. Är en sak jag skulle vilja diskutera med dig som inte behöver göras in the open. OK?

    • 29 augusti, 2010 @ 14:58 BB

      Martin, skall du ge mig smisk på fingrarna för att jag är för rå i tonen så får du gärna göra det in the open. Det kan jag ta….

    • 29 augusti, 2010 @ 15:38 Martin Johansson

      Nej, nej, nej, du missförstod mig. Det här handlar om helt andra saker. Inget smisk! Men du gör förstås som du vill. :-)

    • 29 augusti, 2010 @ 18:51 Voldemort

      Nu blir jag nyfiken…. jag hör av mig. Btw vilken mailadress vill du bli nådd på?

    • 29 augusti, 2010 @ 22:42 Martin Johansson

      martin punkt johansson at sambadefensiv punkt se

    • 29 augusti, 2010 @ 08:18 Martin Johansson

      Kunde. Inte. Hålla. Med. Mer. Bra sammanfattat, Magnus.

  26. 28 augusti, 2010 @ 09:33 Hox

    Det kommer krävas hårt arbete och ännu mer vilja för att åstadkomma en förändring, men det känns överhuvudtaget som om det är dags att göra någonting åt saken igen.

    Svara

    • 29 augusti, 2010 @ 08:06 Martin Johansson

      Hox, du har helt rätt i att det kommer att krävas enormt hårt och envetet arbete, men någonstans måste vi ju börja. Jag inser själv att den här texten bara är ett ”upprop” och att det är nu det riktigt tunga och svåra arbetet börjar. Att realisera det hela kommer att bli djävligt tufft och det gäller att alla hugger i och anstränger sig. Men jag vill understryka att jag menar allvar med varenda ord jag har skrivet och jag hoppas verkligen inte att det stannar vid att bara vara ord för då har jag/vi totalt misslyckats. Jag ser t.ex. det kommande medlemsmötet som en bra startpunkt – om ÖIS bara kunde få rumpan ur vagnen och sätta ett datum, det är extremt viktigt att det här inte flyter ut i sanden.

    • 29 augusti, 2010 @ 12:06 Hox

      Det låter kanonbra. Som utomstående så känns det som om det behövs en medlare av något slag för att ens få parterna att träffas. Jag har alltid undrat vad som hänt med supporterunionen som väl bildades under silly season 2007/2008. Det kändes ju som om det var väldigt positivt ett tag där, men något mer än ett gemensamt dokument såg jag aldrig. Jag trodde det var ett långtgående samarbete och det kanske det är, men det är inget som jag sett något av. Det här känns ju som en grej som alla supporterorganisationer borde vara med om att tycka till om – och det före ens ÖIS blir inblandade. Dessutom tror jag även att relationen mellan dessa behövs fixas.

      I övrigt så hoppas jag verkligen inte att det planerade medlemsmötet blir startpunkten. Om inget har gjorts innan det mötet kommer det bli bajskastning av hormonstinna babianer all over again. Och min förhoppning på ett sådant medlemsmöte är betydligt högre än att det ska vara en brandkårsutryckning för att fixa en trasig relation mellan klubben och några supporterorganisationer. Jag ser gärna att sådana frågor diskuteras på ett mer övergripande plan, men om man ser till den stora helheten om ÖIS så finns det väldigt många andra frågor som är mer intressanta och som inte bara beror på att folk inte kan prata med varandra som civiliserade människor.

  27. 28 augusti, 2010 @ 10:26 John

    Nu fan vänder det. Grymt bra text Martin :)

    Svara

  28. 28 augusti, 2010 @ 10:30 För kort som målvakt

    Även jag ansluter mig till hyllningskören.

    Svara

  29. 28 augusti, 2010 @ 11:22 Vergilius

    Hell to the Yeah!

    Mahatma Johansson…

    Svara

  30. 28 augusti, 2010 @ 12:02 Ankan

    Mycket väl formulerat! Jag är övertygad om att de flesta av oss vanliga ÖISare som går på matcherna i ur och skur, i många fall sedan väldigt många år, känner precis så här. Ge utmärkelsen ”Årets ÖISare” till Martin ”Sambadefensiv” Johansson.
    Ankan,
    ÖISare sedan mitten av 1970-talet.

    Svara

    • 28 augusti, 2010 @ 12:05 Jettreno

      Jag håller med! Årets ÖISare ÄR Martin Johansson! Så är det bara.

    • 29 augusti, 2010 @ 08:20 Martin Johansson

      Nu tar vi det lite lugnt här, det finns andra som förtjänar den utmärkelsen bättre än mig: Emma Green, Pavel Zavadil, Joakim Geigert, Björn Johansson, Mattias Andersson eller Dj Rude Boy. Men tack för uppskattningen. :-)

  31. 28 augusti, 2010 @ 12:12 Björn Söderbergh

    Mycket bra text Martin. En text som inspirerar alla typer av supportrar.
    Förhoppningsvis så sitter det folk på ÖIS-gården som tar åt sig av detta också.

    TIllsammans är vi som starkast!

    Svara

    • 29 augusti, 2010 @ 08:30 Martin Johansson

      Fan, Björn, det är lite orättvist, jag snodde ju egentligen bara din vision och satte lite nya ord kring den. Du är inspiratören. :-) Care to make a difference?

  32. 28 augusti, 2010 @ 13:15 Anonym

    Det är ingen tvekan om att du är en stor man Martin!

    Svara

  33. 28 augusti, 2010 @ 15:37 Rude Boy

    Helt suverän text Martin. Som om Adrian Borland varit Öisare. Däremot tycker jag att Rude Boy borde bli årets öisare. Är det någon som har problem med det kan ni ta det mellan fyra ögon i N3-baren. ;-)
    Martin for prez!v

    Svara

  34. 28 augusti, 2010 @ 16:15 Ökänd

    fanastikt bra Martin! Johansson skall in i styrelsen

    Svara

  35. 28 augusti, 2010 @ 16:56 PriMax_ÖIS

    Bra sagt!

    Svara

  36. 28 augusti, 2010 @ 18:11 Felix

    Bland det bästa jag läst, Martin måste in i styrelsen, det hade alla tjänat otroligt på. Fast i styrelsen eller inte så är Martin redan en av dom mest inflytelserika inom klubben. Mot allsvenskan enade bakom samma sköld!

    Svara

  37. 29 augusti, 2010 @ 02:21 Johan Gellerman

    Många som drar väldigt stora växlar av detta och ingen som verkar reflektera över att ingenting, ännu, har förändrats. Tanken är god and all that men precis som Hox skriver så kommer det krävas en hel del hårt arbete för att det ska bli verklighet. Rent krasst så är allt som det var tidigare, förutom att det har dykt upp en text med en väldigt god vision.

    Nu håller jag med om att Martin ska göras till president men jag ställer mig frågande till om alla som förespråkar det i kommentatorsfältet vet vad som behöver göras för att sluta leden. Texten i all ära men inget har, som sagt, förändrats.

    Svara

    • 29 augusti, 2010 @ 02:33 SB

      Amen.

      (Noterar att euforin tagit ännu större proportioner…)

    • 29 augusti, 2010 @ 08:23 Martin Johansson

      SB, jag gillar dig. Du är vass och verkar rätt skarp. Dessutom använder du ibland en ip-adress som intresserar mig. Du har inte lust att träffas någon dag och snacka lite? Har fått intrycket av att du känner Johan G, om det stämmer och om du känner för det får du gärna höra av dig till mig.

      IPRED-Martin

    • 29 augusti, 2010 @ 15:25 DrJonas

      Spännande med intressant ip nummer. Kan det vara 4 8 15 16 23 42?

    • 29 augusti, 2010 @ 05:38 Anonym

      Gellerman:

      Förväntade du dig att saker och ting skulle vara förändrade 3 dagar efter att du postade ett inlägg på sambadefensiv.se?

      Vad är poängen med att ”shit on Martins parade” som enbart uppmanar till dialog och kompromiss mellan båda parter?

      SB:

      Noterar att dina fräcka kommentarer dubblerats…. Härligt!

    • 29 augusti, 2010 @ 08:28 Martin Johansson

      Yes, Johan, du (och Hox) har helt rätt. Man kan inte dra allt för stora växlar av den här texten. Och du har också helt rätt i att den här texten förändrar ingenting mer än kanske förutsättningarna för en dialog mellan olika delar av supporterskaran (och förhoppningsvis ÖIS-gården längre fram). Det är nu det svåra arbetet börjar och jag måste erkänna att jag inte riktigt hunnit tänka klart där, men att i alla fall jag har en ambition att det här inte ska stanna vid ord (även om jag får erkänna att jag är bättre i text än i handling så lägga inte på ett allt för tungt ok på mina axlar). Jag skulle dock behöva lite tid för att reka lite innan jag återkommer i ärendet. Den här gången ska det fan bli allvar, men det är viktigt att alla är införstådda med att det här är inte något som man löser på en vecka eller två. Vi får kanske se det lite som terapiarbete.

  38. 29 augusti, 2010 @ 08:02 Martin Johansson

    OK, jag tar en mer generell kommentar här nere i botten eftersom den gäller en stor del av kommentarerna.

    Kul att texten uppskattades. Ibland är det bra att vara riktigt pissed off för då skriver man saker som man aldrig annars skulle skriva. Kul också med det här med att man helt plötsligt skulle vara en lämplig styrelsekandidat. Som jag sagt till några av er har jag aldrig ens haft tanken på att sitta med i någon styrelse. Kanske får man tänka om. Personligen är jag ”all for” att förändra klubben inifrån och att fler supportrar/medlemmar bör engagera sig i det internpolitiska arbetet. Många myror små jadda jadda jadda… ni fattar vad jag menar. Det är ju där någonstans Sambadefensiv 2.0 tog sin början: i en önskan om ett breddat och fördjupat supporterskap och -engagemang. När det gäller ”styrelsefrågan” vill jag dock säga att jag själv sitter och funderar på två andra kandidater som jag tror skulle kunna göra större nytta ifrån den typen av position/funktion (de har en helt annan erfarenhet av sådana saker och ett ruskigt bra kontaktnät), men eftersom jag inte hunnit ta upp detta med någon av dessa personer så vill jag inte outta ”mina namn” än, men var så säkra på att det kommer mer kring den här frågan framöver.

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se