Pengar – roten till allt ont?

I kölvattnet av gårdagens icke-nyhet och tämligen uppskruvade diskussion kring det ekonomiska läget i klubben har det kommit en riktigt underhållande och analytisk text från skribenten Black Francis som har tagit sig en titt på klubbarnas sportsliga prestation relaterat till deras ekonomiska förutsättningar. Och eftersom vi älskar The Pixies, fotbollsnörderi i alla dess gudomliga former och välskrivna bidrag till bloggen kunde vi givetvis inte göra något annat än att publicera texten så snabbt möjligt.

En sak som tydligt utmärker en fotbollssupporter är förmågan att bortse från fakta och istället gå på känslor. Det gäller framförallt i matchsituationer där det egna laget ständigt får frisparkar och straffar mot sig för skitsaker samtidigt som man sällan får en fördel. Men det tar inte slut där, även då adrenalinet lagt sig så är man som fotbollssupporter oftast helt oförmögen att bedöma det egna laget objektivt. Det är helt enkelt för mycket känslor inblandat. Som en följd av detta förväntar sig fotbollssupportrar alltid att det egna laget skall prestera lite bättre än vad som egentligen är riktigt rimligt, helt enkelt för att i fotbollssupporterns värld så är det just det orimliga som är rimligt. Då tidningarna tippar Allsvenskan och Superettan inför säsongen så är alla, oavsett vilket lag de håller på, missnöjda med hur journalisterna bedömer det egna laget. Blir de sportsliga resultaten sedan mer i linje med vad alla andra trodde än vad man själv trodde så finns bara en sak att göra, kräva någons avgång.

Men sen är det naturligtvis så att det faktiskt finns lag som underpresterar på riktigt och inte bara i sina supportrars hjärnor. Rent statistiskt så borde hälften av lagen underprestera och hälften överprestera (minus något enstaka lag som faktiskt presterar precis så bra/dåligt som de borde). Hur kan man då avgöra om ett lag tillhör de lag som faktiskt underpresterar eller om de bara underpresterar i förhållande till fansens orimliga förväntningar? Till att börja med måste man inse att förväntningarna är olika på FC Barcelona, Malmö FF och IF Sylvia. Eftersom det är spelarna som skall sparka in bollarna i mål (alternativt hålla dem ute ur det egna målet) så bör förväntningarna kopplas till vilka spelare laget har. Eftersom spelare (och tränare) kostar pengar kan man anta att den som har mest pengar har störst chans att locka de bästa.

För att få en uppfattning om vilka lag i Sverige (och då givetvis med särskilt intresse av ÖIS) som under- respektive överpresterat i förhållande till sina ekonomiska förutsättningar har jag gjort en liten genomgång av klubbarnas intäkter och sportsliga resultat under perioden 2001-2009. Att jag valde just dessa år är för att det finns bra information på förbundets hemsida. Om vi börjar med ekonomin (i form av intäkter) så ligger ÖIS på plats 21 av de lag som spelat i Allsvenskan eller Superettan under denna period (totalt rör det sig om 48 lag). Här har jag rangordnat lagen i Allsvenskan och Superettan för de nio åren och vägt samman resultaten. Bäst ekonomi har AIK följt av Häcken, Malmö och Bajen. Om vi tittar närmare på de lag som ligger på ÖIS nivå så intar J-Södra, Trelleborg och Öster platserna precis före oss och Mjällby, Degerfors och Västerås befinner sig strax efter. Allianskollegorna IFK Göteborg och GAIS intar platserna 6 respektive 17. Så över till det sportsliga, där jag helt enkelt har rangordnat lagen efter placering och sett Superettan som en direkt fortsättning på Allsvenskan. Här intar ÖIS plats 11 över de nio åren. Bäst resultat under perioden har, kanske något överraskande, IFK Göteborg. Utöver ett SM-guld har man ganska många topplaceringar och bara en riktig dipp (2002). Jag visste att 90-talet var IFK:s, men det är tråkigt att konstatera att det även gällde 00-talet. Näst bäst är Djurgården som radat upp tre SM-guld men samtidigt haft ett par sämre år på slutet. Malmö är tredje bäst och AIK fyra. Lagen som ligger närmast ÖIS i sammanställningen är Kalmar, Halmstad och Örebro (före) samt Häcken, Sundsvall och Gefle (efter).

Om man gör ett diagram med den sportsliga rankingen mot den ekonomiska får man en uppfattning om vilka lag som sticker ut. Figuren nedan visar ekonomisk ranking på x-axeln (den horisontella) och sportslig ranking på y-axeln (den vertikala). Att ligga längst ner till vänster betyder således att man är rikast och bäst och ligger man längst upp till höger så är man fattig och kass. Dessutom har jag lagt in en trendlinje som beskriver det förväntade sportsliga utfallet givet en viss ekonomi. Ligger man ovanför trendlinjen så har man underpresterat under de nio åren och ligger man under linjen så har man överpresterat. Utav topplagen så är IFK Göteborg det lag som gått bäst i förhållande till sin ekonomi, tätt följt av Djurgården. Häcken har klart underpresterat då man har näst bäst ekonomi men ändå bara ligger tolva sportsligt. Det lag som underpresterat mest av alla är Brage. Ekonomiskt ligger Brage före lag som ÖIS, GAIS, Trelleborg och Öster, men har lik förbannat inte ens varit nära allsvenskan. Även J-Södra är en kronisk underpresterare (tur att vi inte fick Olle Nordin!). Ett lag som lyckats nästan precis efter förväntningarna är GAIS som nära nog prickar trendlinjen.

Då det gället ÖIS så är det bara att konstatera att vi är ett av de lag som presterat bäst i förhållande till vår ekonomi. Trots att det finns 20 lag med bättre ekonomi finns det bara 10 lag som lyckats bättre sportsligt. De enda lag som kan konkurrera med oss på den punkten är Gefle och Assyriska, men skillnaden är liten.

Figuren visar lagens ekonomiska ranking (x-axeln) och deras sportsliga ranking (y-axeln) under perioden 2001-2009 för de 48 lag som spelat i allsvenskan eller superettan under perioden. Några intressanta lag är markerade i figuren.

Vad kan man då dra för slutsats av detta? Tja, jag lämnar två öppningar. En optimistisk tolkning och en mer pessimistisk. Den optimistiska tolkningen är att ÖIS som klubb har gjort ett jävligt bra jobb de senaste nio åren i att omvandla pengar på banken till poäng i tabellen. Vi är helt enkelt bäst på detta (om vi räknar bort Gefle och Assyriska)! Den pessimistiska tolkningen blir att vi är ett lag med ekonomi för en mittenplacering i Superettan som envisas med att dra på oss Allsvenska kostnader. Inte konstigt att vi går back år efter år!

/Black Francis


'Pengar – roten till allt ont?' have 17 comments

  1. 8 september, 2010 @ 21:30 Kim Deal

    Tack för intressant artikel. Är lite osäker på intäktssiffrorna? Är det aggregerat, genomsnitt, drift, nuvärde?
    Jag skulle tro att Öis skulle hamna närmre kurvan om man jämförde driftsutgifter med sportsligt resultat eftersom vi ”räddats” ett par ggr.

    Svara

  2. 8 september, 2010 @ 22:29 Black Francis

    You fucking die!

    Svara

  3. 8 september, 2010 @ 22:44 DrJonas

    Snygg graf. Hade varit ännu intressantare med riktiga värden (typ kronor/placering) på axlarna istället för ranking. Om du sedan lägger in popularitet (mätt i t.ex antal medlemmar) får vi en lutning på 1.0 och kan börja använda modellen för prediktera hur årets serier slutar. No kiddin

    Svara

    • 8 september, 2010 @ 22:58 Black Francis

      Om jag då skall vara seriös så:

      Svar till Kim
      Den ekonomiska rankingen är baserad på årsvis intäkter (minus spelarförsäljning) och det är antagligen riktigt att de 30 miljonerna som tillkom för ett antal år sedan inte syns bland dessa intäkter. Men det skulle faktiskt inte göra någon större skillnad. Kanske ett par platser på rankingen.

      Svar till DrJonas:
      Det blev för jobbigt att använda riktiga värden på ekonomin eftersom samtliga klubbar ökat intäkterna rätt rejält under dessa nio år. I så fall skulle det behövas någon omräkningsfaktor som jag inte orkade göra så det fick bli en rank-analys istället.

  4. 8 september, 2010 @ 23:55 Berra

    Hur mycket stålar har för övrigt egentligen Stefan Allbäck pumpat in i ÖIS de senaste åren?

    Svara

    • 9 september, 2010 @ 14:32 Niclas Johansson

      Det där får du nog fråga Göterborgs Idrott och Fritidsförvaltning ;)

  5. 8 september, 2010 @ 23:56 Gustaf

    Klockren analys om man endast tittar på det sportsliga kontra de ekonomiska aspekterna. Alla normalt begåvade människor inser dock att det finns mängder med andra parametrar som är minst lika betydande. Det här diagrammet belyser dock 2 viktiga punkter. Cred till ett bra genomförande med hänsyn till 2 av flera viktiga faktorer.

    Mer sådant här :)

    Må bäst

    G

    Svara

    • 9 september, 2010 @ 00:28 Rude Boy

      Utveckla gärna ditt resonemang Gustaf.

  6. 9 september, 2010 @ 01:38 Doria

    Hur kan GAIS ha så mycket mer intänkter än vi?

    Svara

    • 9 september, 2010 @ 02:09 Black Francis

      De kom på plats 17 och vi på plats 21. Det är ju ingen jättestor skillnad…

  7. 9 september, 2010 @ 11:18 Mattias

    Självklart måste gåvorna ni fått från de rika farbröderna i cylinderhatt (stannar det vid 30 millar?) räknas in, annars blir ju redovisnigen missvisande.

    Detta sagt utan vilja att vara en Debaser.

    Svara

    • 9 september, 2010 @ 17:14 Black Francis

      De 30 miljonerna som räddade elitlicensen är ju det som är allmänt känt. Vet inte hur dessa kommer in i klubben men antagligen så syns de inte under ”intäkter”. Det är i alla fall inte så att något år sticker ut. Om vi lägger på dessa miljoner under 2006 så går vi från plats 13 till plats 8 i ekonomin detta år. I totalrankingen för alla år gör det att vi avancerar en plats i tabellen över lag som spelat i allsvenskan under de nio åren (vi passerar GAIS och är nu på plats 16 av 23). GAIS behåller dock sin plats före oss i totalen eftersom de ligger fyra platser före oss bland de 41 lag som spelat i superettan (GAIS 10a, vi 14e).

  8. 9 september, 2010 @ 15:09 Mikael Carlsson

    Trevlig kvalitet på texten och framförallt trevlig sammanställning av siffrorna! Alltid kul när läsare engagerar sig och blir skribenter! Fortsätt så!

    Svara

  9. 13 september, 2010 @ 22:02 Buckcherry

    Tabellen är ju helt missvisande.
    ÖIS har skötts bedrövligt dåligt ekonomiskt och vi har mycket större intäkter än de lag som ligger vid oss i kurvan. Vi har sålt spelare för större belopp och fått ”gåvor*” i flera omgångar till ett värde långt över de 30 miljonerna för några år sedan.

    Svara

    • 15 september, 2010 @ 17:22 Black Francis

      Ja, det är klart att klubben skötts dåligt ekonomisk. Vi har intäkter för ett mittenlag i superettan men har under många år envisats med att ha en trupp för toppstrid i allsvenskan. Sen vet jag inte vilka gåvor du syftar på som skulle göra så stor skillnad. De 30 miljonerna vi fick i samband med elitlicens- och konkurskrisen gör ju faktiskt inte att Öis avancerar en enda placering ekonomiskt då man slår ut det över de nio åren (däremot så betyder det fem platser just det året).


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se