Sparvarna kvittrar om Division 1

Som utlovat kommer nu premiären för SB som skribent på Sambadefensiv. De som känner mig in persona såväl som de som endast känner till mig via Sambadefensiv vet att jag är en avgå-supporter. En sådan märklig människa som har svårt för kärlek, som inte jublar när det blir mål och som blir hundra gånger mer förbannad än alla andra när det går dåligt. En sparv. En konfliktknarkare. En fotbollssupporter.

I dessa tider av undermåliga prestationer, ökenvandring i tabellen och färska minnen av dryga 90 minuter i ösregnet i någon västsvensk DDR-håla, så är ropen efter avgångar inte långt borta. Det konstruktiva tänkandet känns avlägset. Förresten, nu när vi är inne på begreppet konstruktiv kritik ur supporthänseende så måste jag i förbigående göra ett påpekande. Vi lever med någon sorts cementerad uppfattning i vår tankevärld om att det inte är konstruktivt att kräva avgångar. Varför kan inte en personalförändring vara konstruktiv? Det är möjligt att det inte är konstruktivt att exempelvis byta tränare i italienskt tempo, men det är ju inget vi är bortskämda med och inte heller det saken gäller. Fundera på det ett par gånger, kära vänner. Att börja ropa avgå idag, tre dagar efter spektaklet på Edsborg (vars logotyp förövrigt var oerhört lik ett annat agrart gängs klubbmärke) och kräva ursäkter är alltså det som ligger närmast tillhands. Det är lätt (men inte felaktigt) att göra det.  Den här texten skall emellertid göra en helt annan poäng.

Divison 1. Smaka på det ett par gånger och titta sedan på tabellen. Alla är förvisso slående överens om att det inte kan hända, men det är samma breda lager som oftast inte föreställer sig det omöjliga innan det är för sent. Säsongen är körd, vi kan inte gå upp och vi ligger i mitten av tabellen. Det är inte kul med fotboll nu. Det börjar bli kallt och mannen som leder oss är Jan. Jan A, B eller C? Det vete fan, som ärkesvinet på Sportbladet hade sagt.  Nästa match är mot IFK Norrköping. Sammantaget så luktar det visst 2007, va? Inte helt förvånande skämtas det redan om 0-5 i supporterleden… För ni minns väl? Det finns således helt klart ett teoretiskt utrymme för att vi skall börja braka igenom mentalt här. Är detta allt? Om den gode SB baserar sitt argument om att det börjar bli kris endast på detta så kan ju den där sparven och parkbänksfilosofen gå och lägga sig igen. Givetvis är detta inte allt. Till historiken och minnena kan vi addera ytterliggare ett par punkter.

– Vi har ett oerhört jobbigt spelschema med Peking, Brage, Assyriska och Bajen borta.

– Om tabellen endast baserade sig på vunna matcher så hade vi legat på kvalplats till Division 1.

– Vårt anfallsspel är baserat på iskalla spelare och yngre spelare från de lägre regionerna i seriesystemet.

– Vi har just förlorat mot ett veritabelt Divison 1-gäng med 4-2.

– Det är 4 poäng ner till kvalplats. Mellan oss och kvalplatsen finns två lag som (när detta skrivs) har en match mindre spelad.

På pluskontot finns Jakob Olsson. Det är i sig värt en förmögenhet bara det. Jag tror emellertid inte att jag är ensam om att inse att det inte är nog.  Det finns alltså goda skäl till att börja oroa sig för vår existens inom svensk elitfotboll.  Det gäller att ta hotet på allvar. Det gäller att agera kraftfullt från tränarhåll nu och visa att man klarar av att gjuta mod i spelarna. Man måste visa att man kan avvärja den annalkande krisen och inte bara detta. Man måste visa att man har heder och ära också. Det duger givetvis inte att som mittenlag börja göra bort sig mot tabelljumbon bara för att säsongen på papperet är över. Man spelar inte bara för sin lön eller avancemang. Man spelar för supportrarna och för klubbmärket också.

Jan Andersson måste visa en total förändring av mentaliteten och säkra en total kursändring i tabellen för att överhuvudtaget finnas med i diskussionen om vilka som är värdiga tränarposten nästa år. Man får ha oflyt och man får ha en absurd säsong. Man kan till och med sätta laget i historieböckerna av fel anledningar, men man får aldrig utsätta klubben för förnedring. Det är dags för tränarna och spelarna att visa vad man är gjorda av.

SB


'Sparvarna kvittrar om Division 1' have 8 comments

  1. 23 september, 2010 @ 20:14 1887

    Bra skrivet, bra att nån vågar…

    ÅKER VI NER ÄR DET SKANDAL VÄRRE ÄN DOMARNAS INSATSER!!!!!!

    Svara

  2. 23 september, 2010 @ 20:18 Anonym

    Ja, vi behöver nog inte fundera över vem som spelar nästa säsong än. Det som är mer angeläget är om vi spelar i Superettan eller div 1. En vinst på dom fyra matcherna skulle betyda oerhört mycket, men för guds skull gå inte ut och chansa!

    Svara

    • 24 september, 2010 @ 09:42 Martin Johansson

      En vinst på de sista fyra och vi är i hamn. Helt klart. Har oerhört svårt att se att Brage eller Degerfors mäktar med att ta sex poäng över de fyra avslutande. Tror kanske att räddningen ligger där.

  3. 23 september, 2010 @ 20:19 Jonathan

    Jag får verkligen ångest av detta inlägg. Troligtvis för att man inte kan blunda för sanningen som ser ut att krypa allt närmre.

    Svara

  4. 23 september, 2010 @ 20:29 Ökänd

    Division 1 är skrämmande nära. Man kan fråga sig vad är det som har gått fel??

    Ett lag av Allsvenskt spelarmatrial. Ett lag för direktuppflyttning. My ass!

    Man kan inte skylla en hel säsong på att man har otur osv.

    Svara

    • 24 september, 2010 @ 09:39 Martin Johansson

      Du får ursäkta att jag rycker ut nu, men antingen slutade du läsa intervjuer med Janne och Janne någon gång efter hemmamatchen mot J Södra eller så läser du väldigt selektivt och/eller slarvigt. Är det något man inte skyller på så är det väl otur (mer än kanske någon enstaka gång). Numera säger man ju rakt ut att man inte har varit tillräckligt bra, att man spelar för mycket långa bollar eller för långsamt eller att det inte brinner tillräckligt mycket hos spelarna och att det brister i inställning i vissa matcher. Och på tränarspråk är det ungefär detsamma som ”Sorry, I fucked up!” Jag skulle vilja påstå att under pågående säsong är det det mest konkret du kan få av en tränare att man inte riktigt lyckats med sin uppgift.

      I övrigt, riktigt bra text av SB. ÖIS-leden är fulla av vassa skribenter.

    • 24 september, 2010 @ 11:05 E

      Dock bäste MJ, hade otursfaktorn tagits bort ur analysen tidigare hade en annan grund för självinsikt funnits.

      Jag följer sedan flera omgångar inte Öis-matcher och matchanalyser på inrådan av min psykolog ;). Men när jag la ner säsongen för drygt en månad sedan så fanns det patetiska snacket om att vi ”var bättre än motståndaren” kvar. Vinner man inte men uppfattar sig som bättre än motståndaren så står det med stora bokstäver mellan raderna. VI HADE OTUR.

  5. 24 september, 2010 @ 09:40 Tjuvnyp

    Sparvarna kanske kvittrar om division ett. Men trist att olyckskorparna kraxar sig högre nu, efter en bortaförlust mot FCT.

    Det är ju alla bortslarvade poäng på hemmaplan som gjort att säsongen är så dålig. En genomklappning modell värre mot FCT gör ingen säsong till en katastrof. Men att inte vinna hemma – oavsett motstånd – är för jävla dåligt. Jag begär inte tre pinnar borta mot något lag i serien. Men jag begär fan hemmasegrar mot alla lag. Utom möjligen absoluta topplag.

    Vi är Öis. Vi ska slå alla lag hemma. Nästan. Även Allsvenskar ta mig f*n.
    Så är det bara.

    Janne A har gjort det bra med Halmstad. Harvat i botten/mitten av Allsvenskan i 73 säsonger. De har varit underdog mot nästan alla lag och kunnat slå ur underläge.

    Nu med Öis dock gällde helt annorlunda förutsättningar.
    Vi är favoriter och ska föra matcherna mot Assyriska, Brage och fan och hans moster – i alla fall hemma.

    Detta har inte rutinerade underdogen Janne A lyckats med. Han funkar helt enkelt inte som tränare för ett lag som har pressen på sig att prestera. Inte hittills åtminstone. Mannen är en kille som får ett lag att hänga kvar (och inte förlora) – inte mannen som lyfter ett lag till segrar. Bevisligen.

    Utan kryss. Kryss. Kryss. Janne X borde vara hans namn. Kryss-Janne. Hallands definition på oavgjort.

    Lyckas vi inte förändra spelidén radikalt, få grabbarna att tro på seger. Vågar spela kort även i motgång. Ja, då har vi, som seriens osnabbaste lag, blivit utkontrade till en mittenplats även nästa år. För nu jävlar är det blåslampa på både spelare, ledare, styrelse och oss supporters. Alla måste bära sitt lass till 6 pinnar på kvarvarande matcher. Så vi kan gå i vinteride med huvudet högt… För division ett finns inte på kartan med den spelartrupp våra kära ledare har till förfogande. Inte en chans!

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se