Spelarbetyg ÖIS – IFK Norrköping 0-1

Energin börjar ta slut nu. På planen. På läktaren. På redaktionen. Allt medan det där förbannade nedre kvalstrecket kryper allt närmare. Det börjar minst sagt bli nervpirrande det här. Å andra sidan, den som aldrig känt ångest har aldrig riktigt levt eller hur är det man säger. Om allt vill sig riktigt illa är vi snart på kvalplats. Och fan vet hur det här fullkomligt slutkörda gänget av dussinlirare skulle klara av en kvalmatch mot Västerås SK, IK Sirius eller Hammarby TFF. Men det är klart, kan man bara nå upp i närheten av den prestation som man visade upp under gårdagens match mot IFK Norrköping har man kanske en chans att hänga kvar. Låt oss i alla fall hoppas det. För det måste ändå sägas att i går hade laget höjt sig rejält. Åtminstone i jämförelse med den obehagligt svaga insatsen mot FC Trollhättan tidigare under veckan. 0-1 är givetvis långt från godkänt, men det ska också sägas att det här är en av de där matcherna där ÖIS faktiskt var värda en poäng. Men så är det när man hamnat i rejält motluft, då är ett oerhört svårt att hitta rätt dragläge och få fart på maskineriet igen. Nu är det nya tag mot Assyriska FF och IK Brage som gäller. Än är inte loppet kört!

Spelarbetygen är den här gången satta av Håkan Wall och Martin Johansson. Kommentarerna är mestadels Martins, men Håkan har också bidragit med ett och annat positivt utlåtande. Den negativa energin är Martin ansvarig för. Han har hört att det är bra att ställa krav och att sprida oro och gnäll omkring sig. Det får spelare och ledare att vakna och att prestera bättre. Tuff kärlek gör skolan bättre! Helt klart. Har ni några problem med något eller invändningar mot ett eller annat betyg eller en kommentar är det bara att rikta kraven på avgång och bättre prestation åt Martins håll. Han kan ta skiten. Inga som helst problem.

Peter Abrahamsson 3 (båda 3)

Peter Abrahamsson är egentligen den enda spelare i truppen som kan konkurrera med Pavel Zavadil om att vara säsongens bästa spelare. Går numera från klarhet till klarhet och hade förmodligen inte mycket att göra på Shptetim Hasanis hörnmål i gårdagens match. Gör dessutom en förträfflig utrusning och parad bara någon minut efter 0-1-målet som hindrar Hasani från att färdigställa matchens likkista redan in den 54:e minuten. Just nu ser Peter helt enkelt väldigt, väldigt bra ut. Det är allt mer sällan man ser några grövre misstag eller den där ängsligheten som vi stundtals skymtade under vårsäsongen. Hade Peter varit så här bra under den första halvan av säsongen hade vi fortfarande haft en chans till uppflyttning. Ett av få glädjeämnen denna mörka och bittra säsong. Tack för att du finns, Peter!

Danny Ervik 2,5 (Håkan 3, Martin 2)

Till nästa säsong hoppas vi att Janne Andersson (om han mot all förmodan väljer att stanna i kaoset och klubben) ÖIS hittar en permanent lösning på problemen till höger i försvaret. För visst måste vi nu kunna konstatera att Danny Ervik inte är den lösning vi söker. Under perioder har förvisso Ervik fullständig kontroll på sin kant, men rätt som det är står han för en rejäl blunder och går bort sig så att det står härliga till. Som när han helt missade att hålla Eirik Dybendahl under kontroll i den 8:e minuten. Redan där hade det kunnat stå 0-1. För att inte tala om det bristande positionsspelet i samband med förarbetat till Daniel Bambergs ramträff i den 23:e minuten. Dessutom syns det att Ervik hör hemma längre upp i planen, han vill framåt och det tycks som att han har mer att erbjuda ju närmare mittplan han kommer. I går hade Ervik ett par riktigt härliga brytningar på mittplan där han sedan på egen hand kunde skapa farliga omställningslägen för ÖIS. Mer sådant, mindre huvudlöst backspel. Janne, tar du en anteckning på det?

David Leinar 2,5 (Martin 3, Håkan 2)

David Leinar är som alltid ett farligt alternativ i offensivt straffområde och frågan är om han inte borde ha satt sitt riktigt fina läge i mitten av den andra halvleken. Gjorde i övrigt inte så stort väsen av sig även om han hade lite svårt att hänga med i IFK Norrköpings kvicka omställningsspel. Kan lyfta sig ytterligare någon nivå under de tre avslutande matcherna. David är fortfarande en av de där spelarna som spelar med hjärtat utanpå tröjan och som verkligen vill vinna till varje pris. Om han bara kunde överföra den känslan och idén till fler spelare inom laget skulle vi inte behöva oroa oss för pinsamma kvaldebakel framåt november månad.

Robin Jonsson 3 (båda 3)

Först och främst vill vi gratulera till en rejäl uppryckning jämfört med senast mot Trollhättan. I går var Robin Jonsson tillbaka i gammalt fint slag och släppte inte till särskilt många lägen för Norrköping. Växer allt mer ut till en tuff försvarsgeneral som hela tiden anpassar sig efter motståndarna. Den enda gången Jonsson var ute och cyklade var väl i samband med Hasanis friläge i den 54:e minuten.

Adam Eriksson 2 (båda 2)

Man skulle kunna säga att Adam Eriksson fick en riktigt jobbig dag på kontoret, men det är inte en helt korrekt beskrivning av hans dag. Eriksson fick förvisso spela en hel del en-mot-en med Superettans assistkung, Daniel Bamberg, men löste det allt som oftast riktigt bra. Den enda gången Eriksson gick bort sig rejält var väl i den 23:e minuten när Hasani och Bamberg med hjälp av ett synnerligen enkelt väggspel – Hasanis passning fram till Bamberg hade knappast styrfart och där tycker man kanske att Eriksson borde ha hängt med i svängarna lite bättre – satte Bamberg i ett fint läge för att göra 0-1. Trots detta lilla misstag vill vi ändå påstå att gårdagens insats var en rejäl revansch jämfört med i måndags då Eriksson gång på gång missade Zambiaexpressens avgång.

Pavel Zavadil 3 (båda 3)

Som alltid jobbar och sliter Pavel Zavadil så att det står härliga till. Men samtidigt har vi lite på känn att Pavel nu har tröttnat på att lira med ett gäng träben, dussinlirare och proffskarriärdrömmare. Det ser nästan så ut. Uppgivet och lite hopplöst. Den där riktiga energin och drivet vill inte riktigt infinna sig. Trist, men inte mycket att göra åt. Hur gärna man än vill kan man inte vinna fotbollsmatcher på egen hand. I går hade Pavel som vanligt enormt mycket boll och vi tror knappast att han slog bort en enda passning under hela matchen. Hade dessutom två riktigt fina skottlägen där han kanske borde presterat lite bättre.

Sebastian Johansson 2,5 (Martin 3, Håkan 2)

Sebastian Johansson uträttar ett oerhört viktigt jobb i det tysta. Allt det som inte syns, det gör Sebban. Tyvärr är det också det som är problemet, för när Sebban väl får bollen vid fötterna har han en tendens att söla för mycket och därmed dra ner tempot. Var dock i går inblandad i två riktigt fina anfall: först när han serverade Pavel Zavadil ett fint skottläge sju meter utanför Norrköpings straffområde, och sedan när han hittade ut med en svepande passning till en sopren Danny Ervik som i sin tur serverade David Leinar ett högkvalitativt nickläge vid den bortre stolpen. Sebastian Johansson börjar helt klart hitta rätt och fan vet om han inte kommer att avgöra en match innan säsongen är slut. Vi hoppas i alla fall det.

Steinthor Thorsteinsson 3 (båda 3)

Så där ja, nu börjar det likna någonting. I gårdagens match visade Steinthor Thorsteinsson äntligen upp de där kvaliteterna som Dick Last och Janne Carlsson måste ha sett en glimt av under resan till Island i somras. Fan vet om inte Steinthor till och med såg riktigt kvick och stark ut på sin högerkant. Kom i går till ett flertal avslut. Visade dessutom upp en riktigt fin förmåga att hitta de lediga ytor där han kan göra största möjliga skada hos motståndarna. Det enda vi kan begära är väl att han slipar en aning på avsluten. Chansen som Steinthor fick i samband med Pavel Zavadils skott i den 61:a minuten var riktigt bra och där kan man nog faktiskt kräva att det ska bli mål. Ska dessutom ha beröm för att han klarade av försvarsspelet galant.

Markus Gustafsson 3 (båda 3)

Hur besvarar du glåpord, hån och föraktfulla rop från läktarplats som gör gällande att du är sämst på plan och som kräver att du ska bli utbytt omedelbums? Enkelt, du visar prov på din fantastiska blick för spelet och ger lagets anfallare ett riktigt drömläge – ensam med motståndarlagets målvakt, bollen vid fötterna och ett helt mål som möjlig träffbild. Snacka om att snubben på K3 fick äta upp sina ord efter att han en halvminut innan Markus Gustafssons frispelning av Anklev vräkt skit över Gustafsson. Och dessutom, se på fan, grabben kan ju spela närkampsspel om han bara vill och försöker. I går var Markus Gustafsson lite mer framgångsrik i närkampsspelet än vad vi har sett tidigare under säsongen. Rejäl liksom. Dessutom vågade han sig på en och annan fuling. Det var en hel del axeldragningar och småtrix som ledde till att Mackan G tillförde en hel del till gårdagens match. Helt klart ett steg i rätt riktning. Allt det där övriga behöver vi väl knappast kommentera. Jaså, det måste vi? OK. Bevisligen kan ÖIS vara riktigt bra och effektiva när man ger Markus Gustafsson bollen längs med marken och låter honom dra upp tempot i anfallsspelet. I de senaste matcherna har Gustafssons instick bakom motståndarnas backlinje varit det enda som varit värt att skriva hem om. I går hade Mackan två riktigt fina passningar, men första gången var Björn Anklev en millimeter på fel sida linjen och den andra gången lyckades Anklev med bedriften att bränna ett hundraprocentigt läge. Så med andra ord får snubben på K3 hitta en annan syndabock än Markus Gustafsson till den här förlusten.

Jakob Olsson 2,5 (Håkan 3, Martin 2)

Jakob Olsson var inblandad i en hel del offensivt och hade ett riktigt fint läge att ge ÖIS ledningen i matchen i den första halvleken, men fick se sitt tunga skott gå någon meter över Niklas Westbergs ribba. Ska man ha några invändningar mot Jakob så var det väl att han gav bort lite väl mycket yta i defensiven.

Björn Anklev 2 (båda 2)

Egentligen var allt som upplagt för 1-1 i den 76:e minuten. Björn Anklev kom helt ren med Niklas Westberg efter en smörpassning av Markus Gustafsson. Anklev behövde inte använda mer än en touch för att komma till avslut. Precis så som Anklev vill bli serverad. It’s Anklev time! Eller? Nope. Nope. Nope! Fan. Fan. Fan! Skottet gick mittpå Westberg och ÖIS bästa målchans gick därmed om intet. Och det är bara för svagt. Där måste man bara lyckas med att få bollen förbi målvakten. Det finns åtminstone fem riktigt stora ytor att sätta bollen i. Bättre kan du! I övrigt sprang och kämpade Björn väldigt mycket, men det hjälper dess värre inte så mycket till när man inte sätter sina lägen.

Markus Anderberg 2 (båda 2)

Markus Anderberg kom in med pigga ben när Jakob Olsson hade sprungit sig trött efter 75 minuter. Och den här gången valde Anderberg att inte dribbla ut till hörnflaggan varje gång han fick bollen under kontroll. Istället valde han att vika in i planen och kunde på så vis bidra mer till det offensiva spelet. Gårdagens inhopp var helt klart produktivt. För att inte säga lovande. Särskilt det fina inlägget fram till Alexander Mellqvist i den första övertidsminuten. Överlag vill vi dock säga att det fortfarande är alldeles för plottrigt och att ”sistapassen” ofta är på tok för dåligt. För att inte tala om att Anderberg måste klara av att göra något bättre av det fina skottläge han får i slutminuterna av matchen.

Álvaro Santos och Alexander Mellqvist spelade för fort kort tid för att betygsättas.


'Spelarbetyg ÖIS – IFK Norrköping 0-1' has no comments

Bli först att kommentera detta inlägg!

Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se