Spelarbetyg ÖIS – IK Brage 0-1

Så var det nästan slut på det roliga för i år. Eller det tråkiga. Eller hur fan man nu ska uttrycka sig en skitsäsong som denna. Årets sista hemmamatch är avklarad och fiaskosäsongen 2010 är i stort sett fullbordad. Bara Bajen kvar i sista omgången. Och skönt är väl det för den här säsongen har varit en riktigt plåga. Som en allt för långt utdragen prostataundersökning. Men det är bara att gilla läget och ta nya tag inför nästa säsong. Då djävlar ska ni få se på andra bullar!

Dess värre får man väl konstatera att säsongen fortsätter att tuffa på i samma mediokra tempo och med samma trista resultat som tidigare under året. En pärs är vad det har varit. Skillnaden är väl att ÖIS nu på slutet förlorar de täta matcherna istället för att kryssa dem som man gjorde tidigare under säsongen. Och låt mig säga att 0-1 mot IK Brage inte är OK. Det är ”pretty fucking far from OK”. Ta bara en sådana sak som att ÖIS nu har spelat ut Brage efter noter i fyra halvlekar. Vad har man att visa upp för det? En poäng. En ynka liten poäng. Det är för djävla uselt. Tillbaka till gruvan igen för att odla orchbeteende och lite djävlaranamma till nästa säsong.

Spelarbetygen är precis som tidigare denna höst satta av den dynamiska duon Håkan Wall och Martin Johansson. Var alla andra glada betygsättare – som medverkat tidigare under säsongen – har tagit vägen har vi ingen aning om, men vi hoppas att de – precis som igelkotten, björnen och getingen – kommer tillbaka framåt vårkanten när det blir lite varmare och Gamla Ullevis gräs är så där underbart brungrått. Kommentarerna är förhoppningsvis jämt fördelade mellan Håkan och Martin, men eftersom det är Martin som har gjort sammanställning är det honom ni ska skjuta om ni inte håller med. OK? OK! Bra då kör vi.

Peter Abrahamsson 2 (båda 2)

Jaha, vad ska man säga om det här då. Peter Abrahamsson gjorde en otroligt fin räddning på Johan Eklunds friläge i inledningen av den andra halvleken och hade ett par vakna ingripanden när Brage försökte tjonga långt, men fick under långa perioder stå helt sysslolös och hade svårt att hålla värmen i höstrusket. I stort kan man väl säga att Peter tog vad han skulle och att han såg allmänt stabil ut. Hade kanske lite otur vid Brages mål, samtidigt som han kanske sålde sig lite väl billigt i samband med straffen. Summan av kardemumman är väl en godkänd match med minus i kanten. Men det är lugnt för nu nollar vi Bajen!

Danny Ervik 2 (båda 2)

Mot Brage visade Danny Ervik upp ett bra och stabilt spel hela matchen igenom. Bjöd på några sevärda brytningar och ett par snygga lösningar i kniviga situationer. Dessutom fungerade samarbetet med Steinthor Thorsteinsson mycket bra. Frågan är om Ervik får fortsätta som ytterback nästa säsong eller om han då är tillbaka som mittfältare.

David Leinar 2 (båda 2)

Hör och häpna, ÖIS allra mest pålitlige målskytt hade faktiskt inte ett enda läge i straffområdet i matchen mot Brage. Kontrollerade dock alla bollar i luftrummet på egen planhalva och visade upp en underbar inställning där ingen situation var förlorad eller ingen boll för långt bort för att nå. Om fler spelare kunde visa upp samma vinnarskalle som David Leinar skulle den här laget kunna utmana om de allsvenska platserna nästa år.

Robin Jonsson 2 (båda 2)

Nja, det här var väl inte Robin Jonssons mest lyckade match i ÖIS-tröjan. Årets andra röda kort. Var inblandad i målet och blev dessutom utvisade när han ”gjorde ner” Daniel Åkervall. Visst, han räddade ett säkert baklängesmål, men efter utvisningen kom ÖIS aldrig tillbaka in i matchen. Det får nog Robin ta på sig. Trots att Robins facit från matchen inte är något att skryta med så hade han bra koll på Brage och de långa uppspelen var bättre än på väldigt länge.

Adam Eriksson 2 (båda 2)

Adam Eriksson gjorde överlag en rätt hyfsad match. Betyget dras ned en aning av att det var just Adam som inte riktigt hängde
med vid 0-1-målet. Först tappar han passningen bakom ryggen och sedan går han på Daniel Åkervalls tvåfotare lite väl lätt. I går var annars Adam mer delaktig i det offensiva spelet, även om kvalitén i både inlägg och uppspel lämnade en hel del utrymme för förbättring.

Valter Tomaz Jr 2 (båda 2)

Mot Brage fick vi se något helt nytt. Valter Tomaz Jr mesar ur vid en närkamp – för att istället försöka läsa andrabollen. What. The Fuck. Sluta genast upp med dessa dumheter. Det är inte din grej! Din grej är att gå in hundra i varje närkamp. Du ska sprida skräck över mittfältet. Motståndarna ska bara veta en enda sak och det är att det gör ont att möta ÖIS och att ditt namn är Valter Tomaz Jr.

Sebastian Johansson 1,5 (Martin 2, Håkan 1)

Sebastian Johansson hade ingen bra dag på jobbet. Slarvig, sen och skadad redan under den första halvleken. Höll dessutom på att få en assist när han skapade en farlig 3-mot-2-situation för Brage efter en rejäl indianare under den första halvlekens mittskede. Nej, det är nog bara att inse att detta är en förlorade säsong för Sebban och att den spelaren som höll ihop laget på mitten under förra året inte har setts till särskilt ofta denna säsong. Bryt ihop och ta nya tag och kom igen. Nästa år stämmer det! Hoppas vi.

Markus Gustafsson 2 (båda 2)

Ja, vad tusan ska man säga om Markus Gustafssons match. Osynlig under långa stunder, men trots det låg The Second Coming bakom väldigt mycket i anfallsväg. I den andra halvleken tog han också kampen om bollarna på mittplan. Kan dock bli lite kyligare när han väl hamnar i avslutsläge. Nog för att chippar på förstatochen är kyliga and all that jazz, men det är faktiskt viktigare att bollen går i mål än att den gör det på ett snyggt sätt. Gör överlag en godkänd match och har ett för djävla fint spelsinne. Och den där hörnan som dansade på mållinjen var nog värd att gå in.

Jakob Olsson 2,5 (Håkan 3, Martin 2)

Efter en väldigt dålig inledning spelade Jakob Olsson upp sig och under den andra halvleken hade han väldigt mycket boll och skapade då också en hel del framåt. Visar dessutom upp en härlig inställning och lägger sig aldrig platt för motståndaren. Kanske att Jakob blir lite väl omständlig ibland. Stod också för gårdagens skönaste sekvens när han gick fram till en Bragespelare som precis lagt sig i gräset lite väl lätt och sa åt honom att stå upp och sluta filma så förbannat, varpå Bragespelaren tände till rejält och försökte klippa Jakob i nästa spelsekvens, men givetvis utan framgång. Det är bara att se till att man signerar ett treårskontrakt med den här pôjken med en gång.

Steinthor Thorsteinsson 3 (båda 3)

OK, OK, OK, vi får väl ge oss. Vi har sagt att Steinthor Thorsteinsson inte skulle bli bra. Att han var ”a bust”. Vi kryper till korset. Vi gör en pudel. Vi erkänner att vi hade fel. Etc. Den där Steine börjar se riktigt, riktigt intressant ut. Vem hade kunnat ana det när han brände öppet mål mot Ängelholms FF i augusti eller när han vek ner sig i varenda närkamp under september? Men vi är stora män. Vi kan ta att vi hade fel. Men det här var sista gången. Bara så att ni vet. Steinthor har helt enkelt en ruskigt fin näsa för att leta upp bra och lediga ytor. Dessutom har han nu fått fart under fötterna och Brages vänsterback måste drömma hemska mardrömmar om Ribbur Straffur i flera veckor framöver. Därmed sagt att Steine i går skulle haft en straff med sig. Tacklingar i ryggen – ute på plan – ger alltid frispark. Då ska de också göra det när de sker inne i straffområdet. Men så går det när man inte stänger Norrlandsfönstret ordentligt. Då drar det in en del skit. Ska vi invända något mot Steinthor så är det väl att han får slipa på avsluten. Det håller inte att träffa hörnflaggan när man tar ett avslut rakt framifrån från 20 meter. Förhoppningsvis är detta något som löser sig till nästa säsong.

Nicolas Sandberg 2,5 (Håkan 3, Martin 2)

Är det inte härligt att se vilka ytor som skapas när man har en löpvillig, kvick och rörlig djupledslöpande forward? Nicolas Sandberg börjar verkligen visa att han kan vara något att satsa på. Inhoppet mot Assyriska FF lovade gott och insatsen mot Brage var inte mycket sämre den. Det är klart det där viktiga målet saknades, men det kommer mot Bajen istället. Kanske hade Nico lite väl bråttom när han försökte lobba över Gerhard Andersson vid sitt friläge i den första halvleken. Å andra sidan var aktionen när han frispelade Steinthor Thorsteinsson i den 31:a matchminuten riktigt bra. Mer av den här varan, Nico, och du är given i startelvan nästa säsong.

Alexander Mellqvist 3 (båda 3)

Alexander Mellqvists kontrakt går ut efter säsongen. Kan det vara den enkla förklaringen till Mellis fina inhopp i gårdagens match mot Brage? Att Mellis helt enkelt ville visa Janne Andersson eller vem det nu blir som tar över som sportchef att han är värd ytterligare ett kontrakt. Djävlar vad Mellqvist smällde på när han kom in på plan. Han var allt det där som det sägs att Sebastian Johansson ska vara. Bragespelarna for som borttappade vantar där Mellqvist plöjde fram på mittfältet. Om man gillar hårt närkampsspel på mittfältet så måste Mellqvists andra halvlek varit en fröjd för ögat. Vi tror knappast att han förlorade en enda närkamp. Dessutom sprang överlägset mest av alla spelare. Det enda man kunde önska vore väl att han var något lite rappare i steget. Hade han varit det hade han nog gjort åtminstone två mål i gårdagens match. Damn!

Álvaro Santos 1 (båda 1)

Kan man spela fotboll i samma tempo som man går en söndagspromenad med sin käresta? Nej, vi kunde just tänka oss det. Och hur länge har Álvaro Santos spelat professionell fotboll? Över tio år säger du? Då kan man ju tycka att han borde känna till en så pass enkel faktauppgift. Well, well, well, man lär sig något nytt varje säsong, eller hur är det Janne Andersson brukar säga. Det må så vara att Santos i går inte fick några vidare bollar att jobba på. So what, då får man hitta andra sätt att göra nytta på. Dags att ansöka om pension och flytta hem till Brasilien?


'Spelarbetyg ÖIS – IK Brage 0-1' have 33 comments

 1. 17 oktober, 2010 @ 10:46 Jettreno

  Det är vid sådana här tillfällen som jag får njuta av lojalitetens goda frukter. Det känns väldigt rätt av mig att ha hållit fast vid Steines storhet ända sedan han skrev på nu när han får så bra beröm.
  Men det ska väl sägas att hans andra halvlek inte var i närheten av lika bra som hans första. En fyra får han för första halvleken och en tvåa för andra och då blir det en trea, precis som ni satt. Bra betygsättning alltså!

  Svara

  • 17 oktober, 2010 @ 11:13 Håkan Wall

   Ja, vi måste ge dig lite kredd för den. Jag såg den inte. Jag var pretty fucking far från att se den… Vi får upphöja dig till chefsscout för ÖIS (och SD) och tvinga dig till obskyra P14-matcher på bonnvischan för att hitta morgondagens ÖISare.

  • 17 oktober, 2010 @ 11:35 Jettreno

   Titeln chefsscout låter bra men inte arbetsuppgifterna ;)

 2. 17 oktober, 2010 @ 11:58 Anonym

  Fan vad jag blir förbannad ni kan väl skriva för båda könen trots att det är herrfotboll ni skriver om!

  Svara

  • 17 oktober, 2010 @ 12:26 Martin Johansson

   Kan du bli lite mer precis i din kritik, svårt att svara på den annars. Vad exakt är det som du blir förbannad på?

 3. 17 oktober, 2010 @ 12:02 Johan Gellerman

  I pappersupplagan av dagens GT kritiserar Santos Ranängs uttalande om att Santos väger för mycket och hävdar att han har haft samma vikt i 10 år. Han säger sedan att det är fruktansvärt dålig stil att Ranäng inte klarar av att säga det till honom personligen men gärna talar med media om det. Men det är ju inget nytt under solen där.

  Svara

  • 18 oktober, 2010 @ 23:28 Anonym

   Artikeln gjorde ändå att jag kände för Alvaro och jag förstår att han blir förbannad när Ranäng inte tar det med honom direkt. Det kändes ju oxå som att han hade lite revanchlust inför nästa säsong och han sa ju att han ville visa fansen van han gick för nästa år. Och vi vet ju att han trots allt är riktigt bra när han är i form så jag tackar nog inte nej till att han fullföljer sitt kontrakt över nästa år, bara han kommer i form.

  • 20 oktober, 2010 @ 17:52 Black Francis

   Svårt där, Å ena sidan vill man ha kvar en revanschsugen Santos som fått en hel försäsong utan skador. Å andra sidan vill man ha in lite kulor för honom för att kapa i det stora underskottet. Å tredje sidan är han inte värd mycket nu.

   Det bästa är väl helt enkelt om han är sjukt bra under våren så säljer vi honom under sommaruppehållet.

  • 22 oktober, 2010 @ 00:02 Felix

   Håller med dej i allt fast om han är ruggig under våren så ser man ju helst att han är med hela vägen för man vet ju ändå hur bra han är när det vill sig. Dessutom kanske vi inte ska såga honom helt för denhär säsongen, trots allt så är det ju ingen som har gjort mer mål än honom, så egentligen har han väl inte varit så mycket sämre än någon annan då det gäller avsluten. Det var jag som va anonym förresten.

  • 23 oktober, 2010 @ 00:14 Black Francis

   Ja, om man bortser från Öis behov av pengar så är det ju inte fel om han är kvar hela året och skjuter upp Öis i allsvenskan. Sen håller jag med om att Santos sågats väl mycket. Det är tyvärr en baklaglig del i att vara människa, att leta syndabockar och mobba dessa bortom alla rimliga proportioner. Visst, Santos har sugit rejält. Men det har andra gjort också. Anklev har till exempel varit lika dålig men kommer ändå undan betydligt lindrigare.

  • 23 oktober, 2010 @ 01:49 Felix

   Fast att behålla honom hela året kan vi ju tjäna på om det är han som är skillnaden mellan AS och SE för det kostar ju en del att inte gå upp med så man kan ju se det på båda sätt. Dilemmat är ju också att är Santos dålig så vill vi sälja honom men får inga pengar för honom. Är han riktigt bra så kan vi ju få mer pengar men då vill vi förmodligen inte sälja. Med andra ord kommer vi nog aldrig känna oss nöjda när vi väl gör oss av med honom. Kritiken blir gärna lite väl stark fast å andra sidan så höjer vi alla gärna spelare som gör bra ifrån sig mycket högre än vad dom egentligen är, så jag skulle tro att det hela jämnar ut sej.

  • 19 oktober, 2010 @ 19:23 E

   Samma vikt i 10 år????????????? Då undrar man ju hur spelarfakta som prestenteras från Helsingborg, Köpenhamn och Öis har skapats. Bullshit säger jag!!

  • 19 oktober, 2010 @ 21:00 Felix

   Det kom ju ioförsej fram senare i intervjun att det kanske tillkommit några hekton den senaste tiden. Men han har ju alltid varit ganska satt så så fruktansvärt mycket har han nog inte lagt på sig det är nog mer att konditionen som har blivit sämre.

 4. 17 oktober, 2010 @ 12:10 Anonym

  var inte detta en av Dannys klart bästa insatser i Öis tröjan? själv har jag aldrig sett honom såpass bra, Kanske är han värd en säsong till?

  Svara

  • 17 oktober, 2010 @ 12:15 Jettreno

   Jag tycker också att Danny var bra igår och jag tror väl inte att det är någon som har några som helst invändningar till att ha kvar honom nästa år? Har det ens varit på tapeten?

  • 17 oktober, 2010 @ 12:45 Anonym

   Om Danny agerar höger back även nästa år har vi ytterligare en intressant fråga: Vart skall i så fall våran gode kapten placeras?

  • 17 oktober, 2010 @ 14:24 Dr. Gniden

   Danny bör i min mening skolas in som defensiv mittfältare i första hand! Sett till hans egenskaper som spelare och sin unga ålder kan han bli hur jävla bra som helst om han bara får kontinuitet på positionen! Om ÖIS kan ta steget upp i Allsvenskan och Danny får spela på mittfältet som ordinarie så har vi nästa öisare i landslaget om några år. Det är slöseri att spel honom på ytterbacksplats, då han ofta har en tendens att råka tappa sin kant och söka sig för långt in i mitten. Att han sedan reparerar det med de brytningar han gör visar vilken potential han har.

   Med Ervik, Abrahamsson, Gustafsson, Sandberg, Anderberg och Mijaljevic ser framtiden ganska ljus ut trots allt!

  • 17 oktober, 2010 @ 16:18 Anonym

   mathias johannesson är den bästa def,mitt som öis har och får han samma förutsättningar som dom andre i seniorerna så är han snart a lagsaktuell

  • 18 oktober, 2010 @ 21:40 Jacke

   Mathias Johannessons, årsmodell??
   Joakim Olausson då, när kan han ta steget upp och börja träna/spela med A-laget??

  • 18 oktober, 2010 @ 12:20 Bob Dobalina

   Håller med. Danny ska spela defensiv mittfältare!

  • 18 oktober, 2010 @ 13:39 Anonym

   Glömde såklart Olsson!

  • 18 oktober, 2010 @ 13:40 Dr. Gniden

   …och det var jag som skrev det.

 5. 17 oktober, 2010 @ 12:56 M5

  Med tanke på hans form, ,,, Bänken

  Svara

  • 17 oktober, 2010 @ 13:43 Anonym

   Att bänka kaptenen i ett sånt här läger vore inte rätt, det är nog därför björn spelat hela tiden men han har även en vinnarskalle utöver det vanliga och springer nästan alltid mest på planen, dessutom, nu är det bara en match kvar, jag syftade mer på nästa säsong och det skulle förvåna mig om Anklev har lika dålig form nästa säsong, visst han blir ett år äldre men det är en Björn som minst sagt är missnöjd med både lagets och sin egen säsong, om inte annat har han visat det tydligt både i intervjuer, sitt kroppsspråk och på planen när han skriker på de andra spelarna.

 6. 17 oktober, 2010 @ 15:05 Anonym

  öö Alvaro var ju bäst på plan när han kom in? Inte ett misstag. Fattar inte.. Ni ger Nico 2 och 3 haha helt sjukt. Är detta ett skämt eller?

  Svara

  • 18 oktober, 2010 @ 16:26 öis

   Håller med. Det är ren mobbning

  • 18 oktober, 2010 @ 17:57 Hox

   Suck. Nej, det är inte fråga om mobbning, utan bara ett försök till att objektivt bedöma spelarnas insatser. Tycker du annorlunda så är du välkommen att skicka in dina betyg till Martin efter nästa match så publicerar vi dem. Det är ett betydligt bättre sätt att få dina åsikter hörda än att bara gnälla i kommentarerna.

  • 19 oktober, 2010 @ 13:35 geewhizm8

   Nej, där är långt ifrån mobbning. Dock kan jag hålla med om att santos-kommentarerna ofta innehåller betydligt fler retoriska frågor än kommentarerna till övriga spelare. Rätta mig óm jag har fel :D

   ”Kan man spela fotboll i samma tempo som man går en söndagspromenad med sin käresta?”

   Ovanstående retoriska fråga är liksom helt ok nån gång ibland. Den tionde(?) gången blir det lite väl overkill. Kan vi inte bara enas om att varken Santos, Anklev, Pavel,Sebastian,Leinar,Perreira, Jannex2 + hela öisgården mfl underpresterat?

 7. 17 oktober, 2010 @ 17:21 geewhizm8

  Vad gäller Anklev vet jag inte…jag var faktiskt en av förespråkarna tlll att bänka honom när han efter öis träningsläger gick från bäst i laget till…sämst. Känns som att laget hade kunnat reagera ungefär hur som helst. Antigen hade folket skärpt till sig rejält när den invanda ledargestalten inte funnits ute på plan, eller så hade korthuset rasat direkt.

  Såg förövrigt Ranäng igår efter matchen. Man vet att det är fest när ordförande i klubben lämnar arenan sisådär 5-10 mins innan slutsignalen med en snutbil hack i hälarna…

  Svara

  • 18 oktober, 2010 @ 21:37 Jacke

   Då är det stämning :)

 8. 18 oktober, 2010 @ 12:22 Bob Dobalina

  Det enda positiva i lördags var att få se Jacob Olssons attityd. Det är precis denna typ av inställning som vi har saknat under året, någon som visar vilja och hjärta. Visst gjorde han några slarviga misstag på mittplanen, men men…

  Tillsammans med Anklev tycker jag att dessa två herrar är de enda som visar att de verkligen vill vinna varje närkamp. Signa upp grabben för många år framöver!

  Svara

  • 18 oktober, 2010 @ 15:02 Anonym

   Leinar visar hjärta?

  • 21 oktober, 2010 @ 14:39 Alex u

   Danny förlorade inte många närkamper ( om ens någon) tycker även att margus börjat gå in hårdare, även om denna inte var hans bästa match


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se