Den nakna sanningen.

Först och främst så vill jag understryka att det jag skriver nu är helt och hållet en personlig artikel utan någon som helst avstämning med de övriga skribenterna här på Sambadefensiv.se. Allt som står nedan är alltså mina egna ord och tankar och ingen annans. Tycker någon att jag är onödigt hård eller orättvis så är det bara att ”hit me” i kommentarerna till artikeln. Here we go…

Jag vet inte hur man skall förhålla sig till situationen som händer i ÖIS. Iallafall inte som supporter. Just nu är det väldigt frustrerande. Hur skall man uppträda när man blir örfilad med den bittra sanningen om att sitt kära ÖIS står inför ruinens brant? Finns det ett entydigt sätt att regarea? Kan framförallt någon säga hur man får reagera? Via tidningarna fick vi reda på att ÖIS spelare tog ledningens besked ”med fattning” om läget och de val spelarna nu tvingades göra och att inga känsloyttringar förkom. Proffsigt. Själv svor jag en hyfsat så svart ed vid köksbordet när det uppdagades hur förbannat illa det faktiskt visade sig vara i ÖIS (även om jag hade mina vanliga misstankar givetivs som man bör ha som öisare mellan säsongerna enligt tradition). Den här gången var det på riktigt. Ja, jag skiter faktiskt i vilket hur jag uttrycker mig eller hur jag agerar. Jag känner att jag har rätten på min sida att agera hur jag vill. Jag är nog inte ensam om att känna mig lurad och fruktansvärt besviken på hur man har skött klubben den senaste tiden och att vi faktiskt ändå till slut hamnar där alla har ropat att ”det får aldrig ske” indirekt. ÖIS fotbollssektion har varit misskött helt enkelt. Den har varit misskött i många år i rad och ingen tycks ha haft modet att ifrågasätta det. Det måste vara den enda stora förklaringen till varför vi är där vi är idag. Givetvis borde man har sett den nakna sanningen redan för länge sedan om kompetensen hade varit 100% och om man visste hur man driver en förening utan sina sponsorer att tigga pengar från såfort det blåser upp till storm. En strategi för att uppnå mål tycks bara ha funnits i vissa personer egna huvudet och inte nedskrivet eller utprintat så att alla förstår var klubben är påväg. Är inte alla med på tåget så går det såhär. Janne Andersson är en klok man och uttryckte detta väldigt tidigt när han tillträdde som tränare. Frågan är bara om ledningen för ÖIS hade samma filosofi? Frågan är om de var med på samma tåg som spelarna och ledarna egentligen? Tveksamt om du fråga mig.

ÖIS har sedan urminnes tider varit lika kända för sin svikande publik och dåliga ekonomi som myten om att man är ”lirarnas lag” i modern tid. Med de förutsättningar så har man år efter år spräckt årsbudget efter årsbudget och blint litat på sina stora starka sponsorer. Det var då det och man kan inte annat än att förstå Stena när de nu säger ”Tack för kaffet” och inte låter fler miljoner kastas in i det svarta hålet som kallas ÖFAB. Man kan inte ha något att säga om det. Vi får helt enkelt tacka Stena för tålamodet man har haft fram tills nu. Men nu får det alltså vara nog, och det är väl också så jag känner. Lika bra att inse att ÖFAB inte kan förvalta de slantar som de får att förfoga över. Inte med de förutsättningar som har funnits fram tills idag iallafall. En förändring måste ske och det enda som gäller är att rätta mun efter matsäck och börja om, om nu viljan finns.

Att det som händer faktiskt händer är inte direkt förvånande. Det är istället bra för föreningen och kanske även för fotbollsgöteborg i stort. Att sanningen kommer fram till alla supportrar och sponsorer om hur fruktansvärt illa det står till med ÖFAB och ÖIS elitfotbollssatsning är bara bra. Det rensar luften. Det gör att alla ansvariga kan ställas till svars en gång för alla och att man får en ärlig chans att börja om från noll. Det kan behövas ibland. Speciellt när man har fastnat i ekorrehjulet med brist på framgånger, en konservativ ledning (?) med ett till synes gammalmodigt sätt att se på hur en förening skall skötas och kanske inte helt 100% kompetenta beslut om värningar m m. Ryggdunkartiderna är förbi och nu tvingas man tänka till och driva sin föreningen efter rådande förhållanden och i samma klimat som de flesta andra föreningen lever i idag. Ja, kanske anser vissa att jag har fel i min slutsats men jag är väldigt intresserad av att hitta en orsak till varför det som händer behöver hända. Det tycker jag som supporter är väldigt viktigt och intressant när man ändå har lagt ner oräkneliga timmar (och slantar) genom tiderna i sitt intresse för just ÖIS. Jag hoppas också att man inom ÖIS är väldigt intresserad av att hitta orsaken för att inte göra om samma misstag igen som man ändå har lyckats med gång på gång. Någon sund föreningsanda måste ju ändå finnas om det skall gå att bedriva en klubb som skall ha som mål att bedriva framgångsrik idrott oavsett om det handlar om ungdom- eller seniorverksamhet, eller t o m både och.

Visionernas tid är inte förbi, men kanske skall man hårdare driva en linje där man anammar rimliga beslut och mätbara resultat. Det vanliga är att man säger – ”Skit i det som har varit, nu blickar vi framåt”. Ja, visst är det positivt sätt att se på det och förlåta misstagen men i ÖIS fall så behöver man verkligen lära av historien, för annars kommer den att upprepa sig alldeles för snart om man nu vill forstätta att existera överhuvudtaget. Man måste lära sig av sina misstag och man måste lära sig att se varningssignalerna långt innan det är försent. Man måste agera och dessutom agera rätt inför många situationer. I o m det så gäller det verkligen att skriva ned vad som har gått åt helvete fel i föreningen de senaste åren och se vilka åt helvete felbeslut som har gjort att vi är där vi är idag. Man  kan nämligen inte bara skylla på utomstående faktorer. Sen sätter man sig ned och skriver ned det som har varit positivt och det som man har gjort som har gått bra och ta med sig det vidare i arbetet. Det gäller dock att inte skapa en överdriven positiv bild så att man glömmer allt det dåliga för i nuläget har jag svårt att se att listan med dåliga saker är något man med lätthet sopar under mattan eller skjuter på framtiden. För att få till stånd det och få ett lyckat resultat så kanske det inte är meningen att samma personer som har varit med fram tills nu måste vara med. Det kanske kommer behövas en annan kompetens och ett helt annat, nytt, synsett för att få ÖIS på fötter igen.


'Den nakna sanningen.' have 23 comments

  1. 26 november, 2010 @ 16:45 Magnus Börjesson

    Det är uppenbart att du har många tankar och känslor som vill ut i det här läget. Jag känner igen mig! Men jag tycker att det saknas lite klarspråk i texten. Inledningen antyder att du tänker säga något dramatiskt och kontroversiellt, men du får aldrig riktigt sagt det. Menar du t ex att hela styrelsen bör ställa sina platser till förfogande? Skriv det i så fall! Och gör det med lite färre ”man” och ”kanske” och lite mer utpekanden och konkreta krav.

    Bara ett tips i all välmening! :)

    Svara

    • 26 november, 2010 @ 19:42 Mikael Carlsson

      Jag är med på din tanke :) Faktum är att jag försiktigt och medvetet ”bjuder upp till dans” eller vad man säger och hoppas att folk orkar kommentera och dela med sig av sina tankar. Jag vet inte om jag personligen tänker klart i det här läget utan att bara känna mig frustrerad och därför är jag heller inte hundra på att jag har lösningen. Det är lätt att bara kicka styrelsen med Ranäng i spetsen (och kanske är det bäst i slutänden enligt mig nu när jag låter det smälta in) men jag är lika irriterad över att de som nu sitter där isåfall inte får rätta till vad de har ställt till med. Svår balansgång givetvis och jag bjuder därmed på otydligheten i texten och lämnar frågan ”öppen”.

  2. 26 november, 2010 @ 18:48 Anonym

    Här har det funnits och även finns enligt uppgift sponsorer som kan och vill gå in och rädda klubben med kapital(hotell), dock med EN viktig begäran: TA BORT RANÄNG !! annars inga pengar.
    Men gubben stretar tydligen emot.
    – Kanske en gemensam aktion vore på sin plats för att va med att rädda vårt kära ÖIS?

    Svara

    • 26 november, 2010 @ 19:18 Magnus Börjesson

      Om det är allt de vill så låter det ju som ett offer värt att göra. ;)
      Men saker brukar sällan vara så enkla. De kanske t ex vill ha mer inflytande än vad som är rimligt att ge dem i en demokratisk förening? Har du mer detaljer så vill vi nog alla höra dem!

  3. 26 november, 2010 @ 20:06 E

    Tror att ansvarsfrågor i ett aktiebolag (ÖFAB) som missköts kan drivas tuffare än vad som föreslås. Om tex. en VD har undanhållit väsentlig information och givit en totalt felaktig bild av verksamheten finns det möjligheter att driva skadeståndsprocess. Jag säger inte att så är fallet i Öis (ännu). Dock är skillnaden mellan budget och utfall så groteskt stor att Håkan Walls fråga ”varför märkte ni inget?” säkerligen kan drivas till en rättsprocess om någon av delägarna i ÖFAB vill så. Samma sak gäller bolagssstyrelsen vid årssttämman, kommer dom att beviljas ansvarsfrihet? Att driva en elitidrottsbolag med en idrottsförening som majoritetsägare med ”all in” som utgångspunkt är inget som är brukligt eller önskvärt ur idrottsföreningens ståndpunkt. Framförallt inte om idrottsanläggningen ingår i begreppet ”all in” som är fallet nu.

    Svara

    • 26 november, 2010 @ 22:48 Johan Gellerman

      Oavsett hur nyttig idiot Ranäng och om han och styrelsen nu räddar upp situationen så ska de inte beviljas ansvarsfrihet på årsmötet. Det ska vara en omöjlighet. Jag räknar kallt med att alla som har höjt kritiska röster gällande skötseln av ÖIS tar tillfället i akt och gör sin röst hörd på årsmötet. Gör man inte det så diskvalificerar man sig själv, å det grövsta, från möjligheten att uttala sig kritiskt. Kan man inte ens betala medlemsavgiften och redan nu boka in 7-8:e mars i kalendern för att närvara på ÖIS årsmöte och vara något annat än en röst på internet, ja då ska man inte heller klaga för då har vi fått precis de folket vi förtjänar och vi har accepterat hur de har hanterat situationerna. Utan att spela martyr så lider jag faktiskt lite med oss som har varit på de senaste årsmötena och blivit totalt överkörda, medan andra, tandlösa, kritiker har spenderat kvällen med att sitta framför datorn och ösa ur sig kritik på Svenska Fans-forumet.

      Dags att det blir någon ändring på det.

    • 26 november, 2010 @ 23:15 Magnus Börjesson

      Det är lätt att vara emot, men det måste finnas något att vara för också. Vilka andra alternativ finns det som ordförande? Och vad innebär det att inte bevilja någon ansvarsfrihet? Vad händer mer konkret?

    • 26 november, 2010 @ 23:52 Håkan Wall

      Nu är inte jag expert på det här ämnet, men det betyder ungefär att man inte kan väcka talan (som t.ex. ett skadeståndkrav) mot styrelseledamöterna för beslut de tagit under den aktuella perioden. Sedan finns det saker som gör att man ändå kan väcka sådana talan mot styrelseledamöter, t.ex. om de begått ett brott.

    • 27 november, 2010 @ 10:41 Johan Gellerman

      Det handlar inte om att avsätta Ranäng, eftersom jag vet att det inte finns några alternativ, vilket är rätt märkligt men det får man finna sig i.

      Däremot så måste det ju på något sätt markeras mot den konstanta misskötseln av klubben. Eller är det meningen att styrelseledamoter ska kunna komma undan med vilken skit som helst? Vår klubb är på väg att köras i konkurs av en bunt fullblodsidioter och det bästa vi som medlemmar gör är att skriva ett par upprörda inlägg på diverse internetforum. Var är (den fredliga) demonstrationen utanför ÖIS-gården där det markeras att det inte är detta styrelsen har fått mandat för att göra? I slutändan är det ju vi som medlemmar som äger klubben, men det är alldeles för få som förstår.

      I slutändan får vi dock skylla oss själva för den situationen vi är i. Det genuina ointresse som finns kring hur klubben sköts har gjort att det här kunnat fortgå så länge som det gjort. De kritiska röster som har höjts på årsmöten har ju inte haft speciellt stor chans att vare sig påverka eller röra om i grytan. Det må fortsätta så, men då anser jag att man bör hålla käften om man inte utnyttjat sin rätt/skyldighet till att påverka.

    • 26 november, 2010 @ 23:58 Anonym

      själv bor jag i småland och kan inte själv ta mig till götet utan skjuts så då är det inte lätt :(

    • 27 november, 2010 @ 00:09 Håkan Wall

      I sammanhanget så bör du/vi tänka på att Örgryte Fotboll AB inte är samma sak som Örgryte IS. På årsmötet röstar du för ansvarsfrihet för styrelsen i ÖIS och inte ÖFAB. Så den första frågan du/vi måste ställa oss i så fall är vill du rösta för att ÖIS styrelse inte ska få ansvarsfrihet pga hur de skött sitt aktieinnehav i ÖFAB eller vill du att ÖIS ska rösta mot ansvarsfrihet på ÖFABs bolagsstämma?

      Sedan ska jag kanske tillägga att jag inte är för att rösta mot ansvarsfrihet, men jag vill ha en utredning till varför det blivit som det blivit. Att göra en för optimistisk budget är absolut ingenting som hindrar eller ens ska påverka ansvarsfrihetsfrågan. Att däremot veta om hur illa det såg ut i juli och då inte säga upp folk direkt samt göra sig av med spelare och därmed driva bolaget till företagsrekonstruktion eller konkurs… Det är en helt annan femma. Så det är där som det måste börja, med en utredning som tar reda på fakta.

    • 27 november, 2010 @ 11:19 Johan Gellerman

      Om det nu är så att det är just ÖIS man kan påverka på årsmötet så får det ju bli hur de har (miss)skött sitt aktieinnehav i ÖFAB. Nu är ÖIS hemsida så bedrövlig att jag inte hittar någonting om vilka som sitter i styrelsen och man kan anta att de flesta (de som är där för bowling, friidrott och brottning) där inte har haft något större inblandning i ÖFAB:s förehavanden, men det är väl den vägen man får gå i så fall.

      I ÖIS stadgar står det att verksamheten ska bedrivas med en sund ekonomi, så då kan man fråga sig hur ÖFAB:s ekonomi går ihop med ÖIS verksamhetsidé. Jag antar att man på något sätt kan få ryggen fri där. Däremot, i §13, angående medlems rätt- och skyldigheter, så står det att ”medlem ska ha rätt till information om föreningens angelägenheter”. ÖFAB:s förehavanden är i allra högsta grad föreningens angelägenheter och om rättigheten gällande informationen samtidigt inte innebär att man har en skyldighet att själv få tag på den så måste det ju innebära att styrelsen i någon mån gjort sig skyldig till stadgebrott. Eller så är det okej att informationen om föreningens angelägenheter når medlemmarna ett par månader efter att informationen kommit ut via media…

    • 28 november, 2010 @ 18:30 Kardinaltetran

      Vi kan göra som gnagarna. Kräva ett extra årsmöte för ÖIS (Före ÖFAB:s bolagstämma). På det extra årsmötet kan vi kräva att ÖIS som majoritetsägare i ÖFAB inte ger ÖFAB:s styrelse ansvarsfrihet samt få en fullständig redovisning av ekonomi och ansvar…

    • 28 november, 2010 @ 19:44 Johan Gellerman

      Får vi ihop 270 underskrifter på det då? Känns tveksamt.

    • 28 november, 2010 @ 20:30 Oskar Ängermark

      Ett försök är väl absolut inte fel? Jag tror absolut inte att det är omöjligt att få ihop det.

    • 28 november, 2010 @ 20:46 Johan Gellerman

      Jag antar att man behöver fysiska listor för att det ska vara giltigt, och inte bara någon namninsamling på internet, och då blir det ju problem med hur man ska samla in dessa underskrifter. Det spelas ju inga matcher och vi har ingen naturlig samlingsplats såhär off season. Dessutom förutsätter det att vi får 270 personer att engagera sig, där en merpart aldrig tidigare brytt sig om att engagera sig i form av ÖIS-medlem.

      Hade samtliga medlemmar inte behövt vara röstberättigade (det året man fyller 16) hade man kunnat vara så ful att man åkt upp till ÖIS-gården och samlat in röster från ungdomslagen, och det hade nog också varit enda möjligheten för att få det att funka.

      Enda alternativet i övrigt är ju om man får med sig Balders Hage på detta och lyckas skapa tillräcklig opinion för att få alla slapptaskar ska pallra sig till en på förhand utvald plats och lämna sitt namn på en namninsamling.

      Nej, vi får nog börja med att få folk att engagera sig i våra ordinarie årsmöten innan vi ger oss på att försöka få till extra årsmöten. Att hitta 240 personer som aldrig tidigare engagerat sig på riktigt på ett årsmöte för att få dem att kräva ett extra känns faktiskt helt kört om man tänker närmare på det.

    • 28 november, 2010 @ 20:53 Oskar Ängermark

      Ja du har nog rätt nu när du la fram problematiken med att det nog måste vara fysiska listor och inte internetbaserade diton.
      Lever vi inte i datorernas förlovade tid? Tydligen inte…

  4. 26 november, 2010 @ 23:47 Fredrik Federgay

    Tyvärr funkar inte Gellermans idealism i en elitklubb, men snart är vi ingen elitklubb kanske lika bra. Vi får se då… Gellerman är du villig att ta ansvar i en styrelse?
    Jag håller inte med dej i allt, men kan tänka mej stödja din kandidatur.

    Svara

    • 27 november, 2010 @ 11:27 Johan Gellerman

      Det är ingen större idealism utan handlar mer om realism och sunt förnuft, vilket inte existerar just nu. Även fast jag hade kunnat bidra med just realism, sunt förnuft och engagemang så hade jag nog ändå tackat nej då jag har ett ganska obefintligt kontaktnät, vilket känns som en stor fördel att ha. Det finns de som, just nu, är bättre lämpade för en styrelsepost än vad jag är.

    • 27 november, 2010 @ 14:52 Voldemort

      Är det inte du som står för pyro och att folk som har astma skall flytta på sig från läktarna när ni bränner på….?
      Vad har du med sunt förnuft och realism att göra? det enda sunda som du kan prestera i den här frågan är, precis som du säger, att du inte skall kandidera för någon styrelsepost.

    • 27 november, 2010 @ 15:14 Johan Gellerman

      Jag är för pyro men att folk med astma ska flytta på sig när det bränns har jag aldrig påstått.

      Och ska man hugga på att jag saknar sunt förnuft så finns det så mycket enklare saker att ta på, till exempel styrs mitt liv av en jäkla fotbollsklubb. Inte ens om de varit bra på att sparka hade det kunnat betraktas som speciellt förnuftigt. Med dina kriterier kring sunt förnuft på alla plan kommer vi aldrig få in någon sådan i styrelsen, just för att det är en så självklar paradox.

    • 27 november, 2010 @ 20:41 Voldemort

      Om ditt liv styrs av en fotbollsklubb, vilket jag förmodar är Öis, så tycker jag du skall tänka om och skaffa dig ett liv utanför Öis, Johan. Det låter inte riktigt friskt. Om det nu inte är så att du har alla dina kompisar i ultras och inte kan se ett liv utanför GU:s ståplats. Men jag tycker ändå det låter lite dimensionsfattigt och förklarar väldigt mycket åtminstone för mig.

    • 28 november, 2010 @ 19:44 Johan Gellerman

      Jag har ett liv utanför ÖIS och det är ju inte så att jag gör ÖIS-relaterade saker 24/7/365, så det finns rätt bra med tid över till annat även om ÖIS är överlägsen första prioritet. Jag trivs med det och det är huvudsaken.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se