Du sköna nya okända värld

Jag vet inte hur ni har haft det, men för mig har det varit en oerhört tung höst. I stort sett allt som kunde gå fel har gått fel. Mediokra insatser både på och vid sidan om planen. En sportchef utan koll och en ordförande (och styrelse?) som har gett upp drömmen att ÖIS ska vara en elitklubb. Ekonomisk kris. Varsel. Uppsägningar. En nionde plats i tabellen. Uppsagda kontrakt. Sänkta löner. Deltidsproffs. En konkurs som flåsar oss i nacken. Och till råga på allt en kapten som lämnar sitt sjunkande skepp.

Precis så vill väl alla avsluta säsongen!?!

Är ÖIS lost in Superettan?

Om allt vill sig riktigt, riktigt illa står ÖIS inför en spelarflykt som närmast kan liknas vid de scener som utspelade sig i samband med Berlinmurens fall år 1989. Vi snackar alltså om en verklig massflykt. Hals över huvud. Ingen hänsyn till barn eller kvinnor. Var man för sig själv. Och allt ÖIS kan göra i det läget är att fylla på underifrån. För inte fan kan jag tänka mig att det finns spelare runt om i Superettan och de övriga skikten av Division 1 som kan tänka sig att skriva på för Sveriges krisklubb numero uno. Nä, nä, det går inte för sig. Inte en jalle. Glöm det!

Givetvis måste man förstå de spelare som väljer att lämna klubben. För vem vill egentligen gå ner i lön samtidigt som man förväntas göra ungefär samma arbete och prestera på ungefär samma nivå som tidigare? Skulle du göra det?

Frågan är om det egentligen finns något att glädjas åt denna höst.

Jo då, det gör det allt. Allt är nämligen inte helt uppåt väggarna. Livet är balanserat. Det onda kommer alltid hand i hand med det goda. Ta bara en sådan sak att vi nu äntligen kanske kan bli av med Álvaro ”Jag är för bra för att spela i Superettan och det spelar ingen roll om jag gör hundra mål, så därför bryr jag mig inte om att hålla min kropp i trim” Santos. För att inte tala om att Janne Anderssons terrorregim och brunkarfotboll – jo, det är en grov överdrift, men wtf, lite måste man väl få överdriva så här på årets sista timmar – äntligen är ett minne blott. Vi får inte heller glömma bort att från och med säsongen 2011 slipper vi slita vårt hår över Alex Perreiras råsopiga överstegsfinter, banala inlägg och risiga defensiv – den mannen skulle inte kunna försvara en kant om han så fick understöd av den nationella insatsstyrkan. Tacka gud för Syrianska FC!

Nu har förhoppningsvis buffeln lunkat sin sista lunk på Gamla Ullevis sand

Sist men inte minst har vi ju fått ett nytt tränarpar i Bosse Backman och Bengt Kristensson. Det är inte så illa pinkat av en klubb som har händerna bakbundna! Nu kan äntligen försäsongen 2011 ta sin början. Vad jag har längtat!

Och ja, jag vet att jag tidigare har uttryckt en viss tveksamhet till Backman och Kristensson. Men det är sådan jag är. Försiktigt tveksam. Till allt och alla. Ett negativt kryp. En ”Men-för-helvete-du-ser-väl-att-glaset-är-halvtomt-kille”. I jämförelse med mig framstår Varg Vikernes som Eric Idle eller Ricky Gervais. Det är inget att göra åt utan det är bara att le och gilla läget. För mig. Och för er. För inte fan ska ni tro att ni blir av med mig. På sikt kan det här säkert bli riktigt bra, även om jag tror att en elitklubb – det vill säga en klubb som säger sig vilja satsa på att utveckla talanger och bygga en framtid baserad på spelare från de egna ungdomsleden – är i behov av en heltidsanställd huvudtränare. Jag menar, hur ska vi annars locka till oss de stora talangerna och löftena?

Men nu ska jag inte fokusera så mycket på det negativa utan i stället ta mig friheten att blicka framåt. För så är det ju, ÖIS står inför en obeskrivligt spännande framtid:

En chans att börja om på ny kula.

En chans att tänka om.

En chans att göra om och göra rätt.

Äntligen!

Det som har varit kan vi glömma.

Nu torkar vi tårarna från kinden, knyter näven och tar nya tag.

Det får bära eller brista!

Och som de flesta av er som följt Sambadefensiv ett tag vet älskar vi att snacka potentiella startelvor. En gång läktarcoach, alltid läktarcoach. Som jag ser det finns det tre olika scenarion som kan bli realitet under för- och vårsäsongen 2011. Vi kan kalla dem (1) Drömscenariot, (2) Bästa-möjliga-scenariot och (3) Mardrömsscenariot.

Drömscenariot

Drömscenariot är egentligen fullständigt orealistiskt och det finns inte en chans i helvete att allt detta går in men jag känner ändå att detta scenario måste behandlas i denna text. Och det framförallt av två anledningar; dels som en hyllning till de spelare som varit tongivande och betydelsefulla under hösten 2010, dels för att om bara en eller två av dessa spelare (låt säga Peter Abrahamsson och Steinthor Thorsteinsson) stannar i ÖIS kommer allt att te sig bra mycket ljusare än vad det gör just nu i detta fullständiga beckmörker. Men för att drömscenariot ska uppenbara sig krävs att spelarmarknaden är lika stendöd som Mona Sahlins politiska karriär och att toppklubbarna i Superettan och mitten- och bonkegängen i Allsvenskan saknar kapital för att lösa spelare som Peter Abrahamsson, Steinthor Thorsteinsson och Markus Gustafsson. Om så skulle bli fallet skulle ÖIS kunna mönstra följande startelvan under våren 2011.

Så när som på Björn Anklev, Pavel Zavadil, Alexander Mellqvist, Dennis Jonsson och Sebastian Johansson så är detta samma lag som läxade upp Hammarby IF och Assyriska FF under slutomgångarna av årets Superettan. Det är ändå inte så djävla dåligt. Rent av hoppfullt. Förutom spelarna i startelvan finns dessutom Markus Anderberg, Luka Mijaljevic och Niclas Elving att tillgå på bänken. Om ÖIS skulle få behålla denna stomme vill jag ändå hävda att det ser ganska ljust ut. Med rätt spelidé, träning och inställning borde detta lag kunna utmana Assyriska, GIF Sundsvall, IF Brommapojkarna och Åtvidabergs FF om de översta platserna i tabellen. Det är i alla fall ingen omöjlighet med rätt start på säsongen. Den enda svagheten i denna uppställning är väl de två balansspelarna – Valter Tomaz Jr och Danny Ervik – som kanske inte har det där riktigt vassa passningsspelet som krävs för att de fyra offensiva spelarna ska få rätt bollar att arbeta med. Men i övrigt måste jag säga att startelvan ser rätt lovande ut.

(2) Bästa-möjliga-scenariot

Om jag i ”Drömscenariot” befann mig uppe i det blå och freestylade helt fritt så är ”Bästa-möjliga-scenariot” bra mycket mer realistiskt. I detta scenario tappar förvisso ÖIS spelare som Peter Abrahamsson, David Leinar, Markus Gustafsson, Steinthor Thorsteinsson och Sebastian Johansson. Det rör sig dock inte om någon massflykt utan spelare som Jakob Olsson, Markus Anderberg, Robin Jonsson och Nicolas Sandberg stannar i klubben. Och det är ju där vi har vår framtid. Det vet ni!

De spelare som lämnar måste dock ersättas med truppspelare, juniorer och billiga nyförvärv (om ÖIS ens har råd med det i nuläget). Därmed blir också förutsättningarna helt annorlunda än i ”Drömscenariot”. Bland annat får Pontus Otterstedt fylla högerbacken efter Björn Anklev, Christofer Bengtsson och Danny Ervik. Något jag är tämligen säker på att han kommer att klara av. I övrigt är backlinjen hyfsat intakt med Robin Jonsson, Adam Eriksson och Valter Tomaz Jr. På det defensiva mittfältet får Jonathan Lindström ta plats bredvid Ervik och ska man vara helt ärlig är det väl ingen optimal lösning, men den får fungera för vi har egentligen inget annat alternativ i nuläget. I offensiven måste man ändå säga att vi behåller viss slagkraft. Niclas Elving har tidigare visat framfötterna – förvisso bara i en halvlek mot IFK Göteborg säsongen 2009 – och vi vet alla vad Anderberg, Olsson och Sandberg kan.

Med ovanstående elva borde ÖIS ändå kunna stå sig rätt bra mot seriens mitten- och bottenlag. Visst, man blir inget topplag, men man kommer absolut inte att göra bort sig. Allt som krävs är egentligen att spelare som Anderberg, Elving, Ervik, Mijaljevic, Olsson och Sandberg tar ytterligare steg i sin utveckling och att Lindström visar sig vara den där oslipade diamanten som man alltid hoppats att han ska vara.

(3) Mardrömsscenariot

Avslutningsvis har vi det absolut minst önskvärda scenariot – det så kallade ”mardrömsscenariot”. Här har den massflykt av spelare som jag skrev om inledningsvis blivit en realitet. Precis som det faktum att inga spelare från andra klubbar i Superettan och Division 1 vill skriva på för ÖIS. Det enda som då återstår är att fylla på underifrån med junisar och gamla bänknötare. Det skulle innebära att ÖIS tvingas flytta upp halva tipselitlaget och ta gamla avpolleterade spelare till nåder. Vi snackar alltså om att Alexander Bergstedt, Karl Enarsson, Ludvig Evenson, Joakim Hall, Linus Högberg, Mathias Johannesson, Robin Maillard Dovmyr, Joakim Olausson, Pontus Otterstedt, Robin Raunegger och Julian Stahler från tipselit måste klara av att ta steget upp på elitnivå samt att spelare som Yasin Belouati, Jonathan Lindström, Seif Kadhim och Felix Sehlström tas till nåder igen. Om detta scenario skulle bli aktuellt  – vilket inte känns helt omöjligt om man har hört Lars Ranängs snack under de senaste månaderna – kommer ÖIS gå en tuff vår till mötes. Men ingenting är omöjligt.

Om jag ska vara ärlig måste jag säga att det här ett scenario som jag helst inte vill uppleva. Det kan tyvärr inte bli så mycket annat än bottenstrid och kvalplats. Inte för att spelarna i sig är dåliga utan för att flera av dem tvingas ta ett allt för stort kliv allt för tidigt. Jag ställer mig till exempel undrande till om spelare som Bergstedt, Evensson, Olausson, Johannesson, Högberg och Hall är redo att ta steget till Superettan redan säsongen 2011. En dag kommer de att göra det, men frågan är om de redan nu är redo för den uppgiften.

En sak ska dock sägas och det är att även om ”mardrömsscenariot” innebär en strid på kniven och en säsong fylld av förluster kommer det att bli en djävulskt rolig säsong. Och anledningen till det är att vi nu ser början på något nytt. På det unga nya och långsiktigt, förståndigt satsande ÖIS.

Är inte livet härligt!?!

Gott nytt spännande år kära ÖISare!


'Du sköna nya okända värld' have 23 comments

 1. 31 december, 2010 @ 11:26 Tjuvnyp

  Det sista raderna i ovan text är huvudet på spiken. Säsongen kommer bli kul. Äntligen tvingas vi till långsiktighet och ekonomisk återhållsamhet. En sund själ i sund klubb för en gångs skull.

  Friidrott och brottningssektionernas intåg i träningsupplägget blir spännande att följa.

  Slutligen, gott nytt alla rödblå fighters! Kom ihåg. Vi ger aldrig upp och vad som än händer med föreningen så står vi enade bakom samma sköld även 2011…

  Svara

 2. 31 december, 2010 @ 11:38 Yodabul

  Så illa som scenario tre lär det ju inte bli i alla fall…

  Jag kan inte se spelare som Skoglund, Nico, Jacob, Anderberg och Luka lämna för vad? Ingen Superetta-klubb lär ta dem direkt och de lär inte byta ner sig…

  Ååh, vad man längtar till 2011 nu! Kommer blir superkul!

  Svara

  • 31 december, 2010 @ 13:56 Martin Johansson

   Du underskattar bevisligen Ranängs power to fuck shit up. Han har the Calvin Johnson-touch. Ingenting är omöjligt med den gubben vid rodret.

  • 31 december, 2010 @ 17:47 Black Francis

   Tänk vilka små marginaler det är. Hade inte Allbäck, Santos, Abrahamsson mfl gått sönder under våren 2009 så är det stor sannolikhet att Öis hade fixat att hålla sig kvar i allsvenskan (och det med en nollbudget!). Då hade Ranäng tagit Öis från att vara konkurs- och Gothia-hotat superettanlag med ett driftsunderskott på 12 miljoner till att bli ett allsvenskt lag med balanserad budget. Även då hade man kunnat säga:

   ”Ingenting ärr omöjligt med den gubben vid rodret”

   Tycker Ranäng gjorde allt rätt fram till maj 2009 ungefär, efter det har han gjort allt fel.

  • 31 december, 2010 @ 18:07 Martin Johansson

   Jag har invändningar mot Santos-värvningen och de konsekvenser som den fick. Det får Ranäng ta på sig eftersom det var han som ströp Janne Carlssons önskemål om att värva centrala mittfältare som höll måttet. I övrigt håller jag med dig. Det var också min tanke med ”Ingenting är omöjligt med den gubben vid rodret” att den skulle kunna tolkas dubbelt för det stämmer verkligen att det kan gå åt båda hållen.

  • 5 januari, 2011 @ 17:49 Black Francis

   Man kan inte bedöma en handling efter dess konsekvenser, bara efter hur sannolikheten såg ut för dessa konsekvenser då handlingen utfördes.

   Självklart borde inte Ranäng och Allbäck kört över Janne C med att värva en anfallare istället för Legwinski (som Janne var lite småkär i), men just då kändes det faktiskt inte så dumt. Dessutom får man inte glömma att Santos var nära att ensam rädda oss kvar i allsvenskan på hösten. Hade vi INTE värvat Santos är risken stor att vi åkt ut i alla fall, för att vi helt enkelt gjort för lite mål.

   Då hade det hetat ”Med facit i hand skulle vi värvat Santos istället”, och Ranäng hade blivit hängd för att han avstod från en klasspelare, som dessutom skulle komma gratis. Sen får man inte glömma att man valde Santos ELLER Legwinski. Bara det är fantastiskt, man lät något så banalt som ekonomin styra hur många spelare man värvade. Ett år senare hade Ranäng garanterat valt Santos OCH Legwinski.

   Däremot är det odiskutabelt så att allt från Hareide och framåt har varit åt helvete.

 3. 31 december, 2010 @ 12:35 Anonym

  Jag kan inte se hur Nico någonsin skulle kunna göra mer än ett mål per säsong i superettan

  Svara

  • 31 december, 2010 @ 12:51 Vergilius

   Fram till de sista matcherna i år så skulle jag nog varit beredd att hålla med, men någonting hände i slutet, han såg mer vuxen ut, föropppningsvis var det mer än en lidnersk knäpp.

   Snygg text förresten Martin. Som du säger oavsett vad som än sker så blir det en vansinnigt intressant säsong.

  • 31 december, 2010 @ 13:52 Martin Johansson

   Jo då, nu lossnar det. Tänk positivt! Förstår vad du menar, har ju själv tillhört skeptikerna, men jag tyckte att han glimtade till mot slutet av året. Kanske kan han lyckas i nya, lirande och kvicka ÖIS.

  • 31 december, 2010 @ 18:04 Anklev Ekström

   Men är han verkligen killen som ska kunna vinna en match åt oss? Ser inte han lägga 15 baljor. Men man har ju haft fel innan så det är väl bara att hoppas.

  • 31 december, 2010 @ 18:07 Martin Johansson

   Jag är nöjd om han gör mellan fem och tio mål i år och att han tar steget till femton året efter. Deal?

 4. 31 december, 2010 @ 12:47 Hox

  Felix Sehlström (ehem… Fredrik?:) ) är ju korsbandsskadad och ska väl opereras i januari om jag minns rätt. Han kommer inte vara spelklar förrän efter minst halva säsongen enligt prognoserna jag sett. Troligare då att Robin Raunegger eller Lukas Malina får spela mittback i ditt mardrömsscenario.

  Svara

  • 31 december, 2010 @ 13:49 Martin Johansson

   Håkan, jag tog mig friheten att föra rent hypotetiska resonemang om startelvorna. Därför fick Felix vara med i den sista elvan. I verkligheten är nog ditt tips närmare sanningen. I övrigt kan jag bara beklaga mitt slarv.

 5. 31 december, 2010 @ 12:55 Anklev Ekström

  Jag förstår inte varför Nico skulle vara bättre än Luka… Lukas insats mot FCT är i hästlängder bättre än något Nico någonsin åstadkommit i a-laget.

  Svara

  • 31 december, 2010 @ 13:02 Yodabul

   Var det därför Nico spelade istället för Luka på slutet? ;) Alla har egna åsikter, vem som har rätt får vi ses nästa år :D

  • 31 december, 2010 @ 13:59 Martin Johansson

   Håller till viss del med dig. Lukas glimtar av briljans lovar gott, men han är förbannat ojämn och försvinner under långa stunder. Dessutom såg han riktigt loj och ointresserad ut under U21-slutspelet. Nicos sänsongsavslutning gör att han går före just nu. Hugget som stucket.

 6. 31 december, 2010 @ 13:01 Blog of the year 2010

  Hej,

  Nu kan man rösta på din blogg i ”Blog of the Year 2010″ på facebook.

  Lycka till!

  Svara

  • 31 december, 2010 @ 13:04 Anonym

   Kan du länka, hittar inte?

 7. 31 december, 2010 @ 14:30 Anonym

  danny,valter,lindström. före mathias.johannesson.tveksamt! mathias är den enda riktiga def.mitt-som öis har.luka före nico ALLA DAGAR!!!.i veckan!

  Svara

 8. 31 december, 2010 @ 16:52 Mikael Carlsson

  Vår förhoppning är ju att de spelare som nu ”tvingas” spela i ÖIS faktiskt också får ta mer ansvar och gör det på sitt egna sätt. Jag hoppas att spelare som just Valter och Danny får den där boosten som krävs för att skärpa sig till 100% och se till att jobba på det som gick dåligt den här säsongen. Med spelare som Alvaro (förhoppningsvis), Zavadil och Björn Anklev borta så blir det ett naturlig hålrum att fylla där nya krafter får gå in och ta skitjobbet. Vi får hoppas att det finns mogna individer i laget kvar som kanske börjar ta sig i kragen på riktigt och tvingas ”växa upp”. Sötebrödsdagarna med gammelrävar och rutinerade köttbullar är över.

  Svara

 9. 31 december, 2010 @ 16:55 Anonym

  Gott nytt 2011 på er alla ,tack för din text idag man känner faktisk lite framtidstro efter man läst den, Början av 2011 måste fortfarande varje vrå städas. Lönelistan får bara innehålla folk som är hela och har motivation att spela och utvecklas ,samt övriga har kompetens och tar ansvar att för sitt arbete för Öis eller Öfab( om det finns kvar ) Personligen gillar Tregaro lyssna på Radio Öis när han var där.

  Svara

 10. 31 december, 2010 @ 18:10 Voldemort

  Det här att vi skall spela med ett ungt lag har vi ju gapat om länge. Nu får vi det så nu är det dags att sluta gnälla. Vi får det vi förtjänar….
  Däremot är jag fortfarande oroad över återväxten. Det finns bara en -95:a som är värd namnet fotbollsspelare. Ingen -96:a i distriktslaget och -97:orna är väl inte heller något att skriva hem om…
  Vem kommer vilja satsa på öis som talang utifrån? Det är nog relativt få det…..åren går fort och det är först nu som sören har kommit på att alla skall kunna spela på alla platser.

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se