”På min gravsten får ni gärna skriva bromskloss”*

På onsdag, den 22 juni, kl 18:30 har Örgryte IS kallat till extra årsmöte på Öisgården. Ett extra årsmöte för att splittra föreningen i fyra s.k. alliansföreningar med en övergripande huvudstyrelse. Basen till förslaget förbereddes av tidigare styrelseledamöter och redogjordes kort för i samband med det ordinarie årsmötet tidigare i år. Presentationen kom i skuggan av flera andra för mötet betydligt hetare potatisar och fick därför inte den uppmärksamhet som den förtjänade. Förslaget som ligger är, efter vad jag förstår, i det närmaste identiskt med tidigare styrelsens förslag. Jag tycker att det är anmärkningsvärt att en så pass stor omorganisering och omstöpning av föreningen föregåtts av så lite information och diskussion.

Jag vill inledningsvis tydlig påpeka att jag stödjer den nuvarande styrelsen och har stort förtroende för dess kompetens att leda föreningen. Jag har också förståelse för att de kom in i ett svårt och ansträngt läge. P.g.a. konkursen ligger föreningsarbetet inte i fas med året och det är omständigheter som den nuvarande styrelsen fått ärva av tidigare makthavare inom föreningen. Med det sagt anser jag inte att styrelsens förslag till nya stadgar och föreningskonstruktion håller måttet (mer detaljerad genomgång av stadgeförslagen och dess, i mina ögon, brister kommer sist i denna text). Precis som i styrandet av vårt land där riksdagen kan ge regeringen i uppdrag att omformulera och förtydliga sina förslag innan de röstas igenom, kan årsmötet ge styrelsen i uppdrag att återkomma med en omarbetad version av sitt förslag eller helt sonika rösta ner det. Det sista alternativet kommer jag argumentera för och själv följa på onsdag. Jag saknar också uttalande från respektive sektion om vad de anser om förslaget. För att nämna ett exempel: Jag har varit på årsmöten sedan 1990 och kan inte påminna mig om att brottningen under den tidsperioden har redovisat ett positivt ekonomiskt resultat. Innebär inte då en splittring av föreningen att brottningen riskerar en konkurs? Är det okej? Just nu har friidrotten bäst ekonomi inom föreningen men så har det inte alltid varit. Sedan grundandet 1887 har sektionerna växelvis dragit föreningen framåt, det är ett scenario som blir mindre troligt vid en splittring. Det tycker jag är synd.

Varför kommer förslaget om en uppsplittring av föreningen just nu? Det är ett tydligt brott mot vad har anförts på flera årsmöten de senaste åren. Då har istället stoltheten över att vara en förening och därför i mångt och mycket vara unika inom svensk elitidrott framförts som argument för att bevara föreningen som samlad enhet. Det går inte att i sammanhanget bortse ifrån det lån som ÖFAB tog ur föreningskassan och friidrottssektionens tillgångar, pengar som försvann i konkursen. Surt förvärvade pengar som inte bara kan trollas fram igen. För jävligt helt enkelt! Men om det är där skon klämmer föreslår jag helt sonika att vi tar fram spannen och skramlar och samlar till pengarna är återbördade. Jag föreslår att föreningen skapar partnerpaket där vinsten går till att betala tillbaka skulden till friidrotten.

Den absolut största anledningen till att förslaget kommer just nu är, tror jag, av praktiska skäl. Ideella föreningar har relativt nyligen fått nya krav på ekonomisk redovisning. De nya kraven innebär väldigt förenklat att det inte går att redovisa en juridisk person (d.v.s. vad ÖIS är idag) som flera sektioner med egen ekonomi. Allt måste redovisas som en enhet. Det innebär att nuvarande föreningskonstruktion skapar ett visst merarbete för föreningens kassörer och ekonomer.

Jag anser inte att praktiska skäl är tillräckliga för att omdana föreningen. I alla fall inte de här praktiska skälen. Jag har tre grundläggande motargument; nostalgiska, moraliska och föreningsdemokratiska. Jag börjar med nostalgin. Jag är uppväxt och uppfostrad som ÖISare. Även om det alltid har varit fotbollen som har haft störst plats i familjens, och i mitt, hjärta och föreställningsvärld har jag alltid känt lika stor stolthet över att jag och Mikael Ljungberg, Patrik Sjöberg, bröderna Kornbakk, Yannick Tregaro och många fler är medlemmar i och älskar samma förening. ÖIS är mer än en sketen fotbollsklubb! Vi är ett idrottssällskap! Gais är en sketen fotbollsklubb… En splittring av föreningen skulle delvis ta död på den känslan. Det tycker jag skulle vara oerhört tråkigt.

De moraliska aspekterna av min skepsis har berörts tidigare i texten men förtjänar ett förtydligande. Vad händer med de sektioner inom föreningen som har haft problem att få sin ekonomi att gå ihop? Klara sig brottningen som egen förening? Är det acceptabelt att vi i värsta fall dömer en del av föreningen och vår historia att bli just historia? Varför har inte respektive sektionsordförande tydligt gått ut och stött förslaget på en splittring? Jag kanske är överdrivet misstänksam men jag kan inte låta bli att tolka tystnaden som en brist på stöd till förslaget. Är det så illa att föreningens för tillfället två starkaste sektioner, fotbollen och friidrotten, driver förslaget mot bowlingen och brottningens vilja? Jag hoppas verkligen att det inte är så! Men närliggande exempel på föreningar där styrelsen föreslagit en splittring och det på årsmötet visat sig finnas ett betydande motstånd från de mindre sektionerna gör mig misstänksam.

Den tredje och kanske viktigaste invändningen jag har handlar om föreningsdemokratin inom ÖIS. Som framgår av den granskning jag gjort av stadgeförlagen nedan innebär de liggande förslaget att den enskilda medlemmen kommer ha färre och sämre möjligheter att påverka alliansföreningens beslut. Det faktum att det kommer finnas två årsmöten där medlemmarna bara har direkt tillgång till ett är beklagligt. Framför allt är det beklagligt då vi just nu är inne i en fas då fler och fler engagerar sig och deltar på årsmöten. Jag har pratat med vänner som är aktiva inom både AIK och Hammarby, som har en föreningskonstruktion som förslaget är till allra största del baserat på, och de bekräftar att föreningens struktur försvårar för medlemmarna att driva frågor. Speciellt handlar det om de fall då en majoritet av medlemmarna har en annan åsikt än styrelsen/styrelserna. Jag menar inte att en alliansförening enligt föreslagen struktur per definition är mindre demokratisk, men jag anser att den är onödigt trögrörlig. Jag kan t.ex. inte begripa varför alliansföreningens årsmöte inte kan vara öppet för samtliga enskilda medlemmar?

Stadgeförslagen
Avslutningsvis skulle jag vilja summera genom att konstatera att jag finner fler frågetecken än svar efter att ha läst igenom de stadgeförslag som finns tillgängliga på ÖISgården. Jag har därför valt att skriva ned de frågor och invändningar jag har. Vissa av dem kan tyckas triviala och petiga medans andra har en betydligt tyngre resonans. Jag vill också påpeka att det här är mina åsikter och att jag inte talar för någon annan person eller grupp.

”Alliansföreningen”
• 1§
Föreningen har till uppgift att utveckla ÖIS varumärke.
Varumärke är företagsspråk och bör inte återfinnas i en idrottsförenings stadgar. Föreslår att formuleringen ändras till exempelvis; klubbsköldens positiva värden.

Föreningen har till uppgift att bevara och utveckla den s.k. ÖIS-andan.
Vad är ÖIS-andan? Jag kopplar ordet anda till värdegrund och liknande men då det inte finns en värdegrund inom ÖIS så behöver styrelsen precisera vad som menas innan årsmötet ens kan börja ta ställning.

• 7§
Uppstår tvekan om tolkning av dessa stadgar, eller om fall förekommer som inte är förutsedda i stadgarna, ska frågan hänskjutas till nästkommande årsmöte. I brådskande fall får frågan avgöras av styrelsen.
Saknar en grundläggande definition av vad brådskande fall innebär. Riskerar att bli en synnerligen subjektiv tolkning som riskerar ge en framtida styrelse befogenheter som stadgarna icke avser.
Medlemsförening förbinder sig genom sitt medlemskap i föreningen att i fråga om tillämpning av dessa stadgar inte väcka talan vid allmän domstol. Tvist om tillämpning av stadgarna ska istället avgöras i enlighet med vad som anges i 24§.
Fullständigt oacceptabelt! Varför???
24§ Tvist. Talan i tvist där parterna är ÖIS å ena sidan och medlemsförening eller enskild medlem i sådan förening å andra sidan, får inte väckas vid allmän domstol. Sådan tvist ska avgöras enligt Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstituts regler för förenklat skiljeförfarande. Skilje- förfarandet ska äga rum i Göteborg.
Vad det här konkret innebär är att enskild medlems möjligheter att få rätt gentemot styrelsen vid konflikt i det närmaste försvinner. Därför att om enskild medlem väcker talan gentemot ÖIS styrelse enligt skiljeförfarandet kommer han eller hon att vara tvungen att uppbära hela rättegångskostnaden vid en eventuell förlust (och ganska trolig förlust, då ÖIS i alla avseenden är bättre rustat för en juridisk tvist än gemene medlem). Förstår inte överhuvudtaget vad en sådan här formulering har i en idrottsförenings stadgar att göra. Varför? I pressen går det att i stort sett varje vecka läsa om enskilda individer som satts extremt bekymmersamma situationer p.g.a. att de ingått avtal med företag innehållandet just en sådan här formulering. OM formulering skall kvarstå kräver den synnerligen goda skäl och jag kan inte för mitt liv finna sådana skäl.

• 12§
Årsmöte och extra årsmöte är ÖIS högsta beslutande organ. Det består av ombud utsedda av medlemsföreningarna. Varje medlemsförening äger utse ett ombud.
Föreningens HÖGSTA beslutande organ kommer alltså bestå av 4 ombud och styrelsen? I praktiken ett extra välbesökt styrelsemöte. Det enda detta i realiteten betyder är att det blir längre väg mellan enskild medlem och den beslutande makten i föreningen. Varför kan inte alliansföreningens årsmöten vara öppet för samtliga medlemmar? Finner inga hållbara argument för en sådan föreningskonstruktion.

• 14§
Ärenden vid årsmötet
11. behandling av motioner som senast den sista februari mötesåret skriftligen inkommit till styrelsen från medlemsförening.

Varför får inte enskild medlem motionera till alliansföreningens årsmöte? Är det den här förslagna slutenheten som är den tidigare omtalade ÖIS-andan? Inte ok!

”Medlemsförening”
• 22§
Extra årsmöte
Saknar regler för hur enskild medlem/medlemmar kan kalla till extra årsmöte, bör finnas med.

*Citatet är hämtat från årets Riksidrottsmöte. Tommy Wiking, Sveriges Amerikanska Fotbollsförbund, började sin replik under debatten om den s.k. 51 % -regeln med de orden. Wiking replikerade Fäktningsförbundets ordförande Lars Liljegrens anförande där Lars med orden ”Jag vill inte att det skall stå bromskloss på min gravsten” försökte förklara varför Fäktningsförbundet bytt ståndpunkt i frågan.


'”På min gravsten får ni gärna skriva bromskloss”*' have 35 comments

  1. 20 juni, 2011 @ 08:04 PriMax_ÖIS

    Låter oroväckande.. hoppas att ngn insatt kan ge svar på dina frågor. Borde väl vara ngn från styrelsen som läser sambadefensiv (om inte bör vi rösta in en internetanvändare omedelbart då disskusionerna som förs här och på SF ofta är relevanta.)

    Svara

  2. 20 juni, 2011 @ 09:53 Rude Boy

    Hinder för medlemsinsyn och medlemsdemokrati bör röstas ner.

    Svara

  3. 20 juni, 2011 @ 10:39 Björn

    Rätt säker på att det är friidrotten som drivit på i denna fråga. Huvudorsaken är att om fotbollen skulle göra likadana katastrof år som tidigare skulle man inte bara begrava sig själv utan alla sektioner. Blir sektionerna olika juridiska personer försvinner den risken.

    Detta är tror jag huvudargumentet för alliansförening

    Svara

  4. 20 juni, 2011 @ 11:31 Magnus Börjesson

    Med reservation för att jag inte har läst underlaget, och alltså bara har det som står här att gå på, så tycker jag att varje invändning låter högst välmotiverad.

    Den stora anledningen till förslaget är väl, som Björn skriver, att skydda friidrotten och de andra ekonomiskt mindre sektionerna från att dras med om fotbollen gör bort sig igen. Resonemanget är förståeligt, men jag tycker inte att det uppväger alla demokratiska nackdelar. Om ingen inkommer med ett övertygande resonemang innan onsdag om varför det här är en sån bra idé så kommer jag (om jag lyckas komma loss till mötet) att rösta nej.

    Verkligen bra och viktigt att du orkar ta tag i det här, Kardinaltetran!

    Svara

  5. 20 juni, 2011 @ 12:26 Alex u

    Tack för detta inlägget, var tidigare smått skepptisk till motionen. Men eftersom man inte visste något om den så var jag inte säker. Nu är jag säker! Tack återigen!

    Svara

    • 20 juni, 2011 @ 12:28 Alex u

      Kanske inte framgick så bra men jag, precis som Magnus kommer rösta nej ( om jag kommer loss)

  6. 20 juni, 2011 @ 12:32 Magnus Börjesson

    Är det någon som vet vad som hade hänt med de andra sektionerna om fotbollen inte hade varit ett aktiebolag vid konkursen? Fotbollen hade väl vad jag förstår rent sportsligt fått starta om i botten på seriesystemet. Men hade hela klubben, oavsett sektion, blivit av med allt av värde och fått börja om på noll ekonomiskt?

    Svara

    • 21 juni, 2011 @ 07:58 Kardinaltetran

      Eftersom föreningen är en juridisk person skulle hela föreningen, d.v.s. samtliga sektioner gått i konkurs. Det hade rimligtvis inneburit en degradering i samtliga sporter. Det är möjligt att det inom respektive Specialförbund finns undantag för just sådana här fall (det är mer än jag vet), men jag finner det osannolikt att övriga sektioner skulle kunna fortsatt seriespel opåverkade. Men det enkla svaret på din fråga, Magnus, är ja. Hela föreningen hade fått starta om på noll ekonomiskt.

      Talade med Dan Cameras igår. Hans syn på saken var att en splittring i sektionsföreningar var den bästa vägen framåt för att hålla IHOP föreningen. Han menade att om ÖIS fortsatte som en juridisk person skulle det troligtvis betyda att sektionerna istället skulle gå isär fullständigt i helt separata föreningar i en inte allt för avlägsen framtid. Dan sa vidare att det liggande stadgeförslaget var att betrakta som ett arbetsdokument och snarare var startskottet för en process. Det extra årsmötet skall, enligt Dan, funka som en första (av många) avstämningar med medlemmarna. Styrelsen vill ha ett mandat att gå vidare i den generella riktningen, som Dan uttryckte det. Jag påpekade att om stadgeförslaget som ligger för beslut klubbas i nuvarande form, kan inte ett andra extra årsmöte ändra i det utan att det kommer krävas ytterligare ett årsmöte för att klubba igenom det (detta eftersom det krävs två årsmötesbeslut med 2/3 majoritet för att genomföra stadgeändringar i ÖIS). Det höll Dan med om, men framhöll att om det behövs flera medlemsmöten och årsmöten för att det här skall bli bra så får det bli så. Därför är det av stor vikt att de medlemmar som har synpunkter, frågor och/eller farhågor kommer till ÖISgården imorgon, onsdag, och deltar i diskussionen. Både jag och Dan var och är helt eniga i att för att slutresultatet av den här processen skall bli bra krävs att många medlemmar engagerar sig, oavsett vilken syn de har på hur framtidens ÖIS skall struktureras. Även om jag håller fast vid min ståndpunkt så uppskattar jag att Dan tog sig tid att ringa mig och diskutera igenom min text och att han lyssnade på mina argument och besvarade dem på ett konstruktivt sätt. Om inte annat så bekräftar det den positiva syn jag har av den nuvarande styrelsens förmåga.

    • 21 juni, 2011 @ 11:12 x-et på räcket

      Iom detta känns det som att det finns en vilja att lystra till klubbens medlemmar och föra dialog i viktiga ärenden. Hoppas nu innerligt att detta inte kastas bort – från någon sida, i något ärende.

      En varningssignal som klämtar just nu är ju Hammarby IF Handboll, som alltså står på ruinens brant och är helt isolerade i detta fallet – trots att de bär samma sköld. Hur kan det vara bra för en förenings varumärke och goda ansikte i supportrarnas, sponsorernas, föräldrar till barn i ungdomssektioner och ideellt arbetande entusiasters ögon?!?
      I min bok innebär det ett förtroendetapp som är stort!

      Håll ihop föreningen som enhet, men var noggrann med föreningen innebär för samtliga sektioner! Friidrotten skall inte behöva vara räddningsplanka för övriga sektioner, gång på gång.

    • 21 juni, 2011 @ 11:53 Kardinaltetran

      Just i fallet Hammarby hände samma sak för ca 4 år sedan, när hockeyn gick omkull. Intresset att hjälpa dem var minst sagt svagt från övriga alliansföreningar.

    • 21 juni, 2011 @ 12:22 x-et på räcket

      Viktiga exempel att peka på!

  7. 21 juni, 2011 @ 17:55 Martin Johansson

    Bra frågor! Bra text! Kanske i senaste laget. Bra att Dan C. har reagerat! 

    Det här är verkligen ingen lätt fråga. Ser för- och nackdelar med båda sidorna. Det som väger över för mig är bristen på underlag och information från styrelsen. Att publicera (relativt medioker) information – som dessutom väcker fler frågor än den besvarar -dagen innan mötet är under all kritik. På gränsen till respektlöst mot medlemmar och frågans vikt. 

    Det pratas om en utredning – varför inte publicera den i god tid? 

    I informationen görs en massa påståenden om mot vilken bakgrund som förslaget läggs, men ingenstans görs någon koppling eller ges någon förklaring till hur den föreslagna lösningen löser problemen. 

    Jag tycker därför att man bör skicka tillbaka detta till styrelsen med krav på vidare utredning och konsekvensanalys. En sådan analys borde till exempel titta på vilka konsekvenser som lösningen fått i de tidigare fall där den har tillämpats. 

    Svara

    • 22 juni, 2011 @ 06:54 Kardinaltetran

      Instämmer i stora delar med dig, Martin. Innan vi kan ta ställning så behövs framför allt stadgarna förtydligas. Jag har min åsikt men jag kan ju ha fel i principfrågan (d.v.s. den om alliansförening som fenomen), men stadgeförslaget och konstruktionen som ligger är inte bra!!!

      Det stör mig något ofantligt att man refererar till ”ÖIS själ” som ett varumärke! Ett varumärke är inte kopplat till verksamhet det är bara en symbol. Om ÖIS själ bara är en symbol så är föreningen verkligen illa ute!!

    • 22 juni, 2011 @ 07:52 Kardinaltetran

      Bör kanske förtydliga. Jag har INTE ändrat uppfattning i principfrågan. Jag ser det dock som två frågor; huruvida ÖIS skall splittras i fyra alliansföreningar och huruvida föreslagna stadgar skall gälla i den eventuella alliansföreningen. Oavsett beslut i principfrågan så menar jag att föreslagna stadgar inta kan godkännas. De är halvfärdiga och på flera punkter håller de helt enkelt måttet. Därför anser jag att OM årsmötet har en annan uppfattning än mig vad gäller alliansföreningens vara eller inte vara (då får jag naturligtvis acceptera det i god demokratisk anda), MÅSTE(!!!!) stadgeförslaget skickas tillbaka för omarbetning.

    • 22 juni, 2011 @ 08:50 Martin Johansson

      Och jag bryr mig – just nu – inte så mycket om stadgarna eftersom jag menar att principfrågan inte är ordentligt utredd. Styrelsen har i alla fall inte presenterat ett tillräckligt underlag för beslut. Vi bör med andra ord ta en sak i taget. Först principfrågan: löser man problemen och uppnår man det man vill uppnå med liggande förslag. Ingen aning. Utifrån nuvarande underlag och argument går det inte att ta ställning. Men man borde kunna ta fram ett underlag som gör det lättare att ta ställning. I nuläget har vi en massa påståenden och lite löst tyckande men väldigt lite konkreta ”bevis”. När vi är klara med den delen kan vi väl ta stadgarna.

  8. 22 juni, 2011 @ 09:57 Hox

    Angående din anmärkan på att eventuella tvister inte ska lösas i normal domstol utan via skiljeförfarande så kan jag flika in att några av anledningarna till att man använder det är följande:
    – Tid. Att dra upp ett mål i rättsväsendet och få en dom att få laga kraft kan ta väldigt lång tid. Möjligheten att leka bromskloss (ajdå:) ) enbart för att förhala saker minskar kraftigt.
    – Expertis. I ett skiljeförfarande kan parterna välja vem/vilka som ska agera som skiljemän. Därmed så får man in rätt kompetens för domen.
    – Sekretess. Om det är hemligheter som behandlas så kommer det inte ut till allmänhetens beskådning. (den är väl inte så intressant för ÖIS)

    När det sedan gäller kostnadsaspekten så är det förenklat förfarande som det står, vilken inte alls är i närheten av att vara lika kostnadskrävande som normal skiljedom. Räknar du in den kostnaden som uppstår i och med att du får bekosta motpartens rättegångskostnader så är den väldigt liten. Dessutom, vid ett överklagande vanlig domstol så ökar ju kostnaderna ganska markant och för sådana fall skulle det vara betydligt billigare att ha använt sig av förenklat förfarande. Så nja, din kostnadsargumentation är inte helt korrekt. Sedan har jag missat alla artiklar om personer som sitter i bekymmersamma situationer pga sådana formuleringar. Förutom Uppdrag Granskningsreportaget förstås, links or it didn’t happen?

    Svara

    • 22 juni, 2011 @ 11:59 Kardinaltetran

      Är medveten om att jag framfört en förenklad förklaring och det gjorde jag fullt medvetet eftersom texten annars skulle blivit på tok för lång. Som du nämner har Uppdrag Grankning gjort ett uppmärksammat reportage om ett sådant här fall, men det har också under det senaste året varit en artikel ”serie” i GP som tagit upp ett antal liknande fall (eftersom GP är notoriskt dåliga på att publicera sina artiklar på nätet kan jag tyvärr inte bidra med länkar och tidningarna har gått till pappersåtervinningen). Och även om kostnaderna vid ett skiljdomsförfarande kan vara låga är det ett relativt begrepp, låga kostnader för mig betyder något annat är låga kostnader för dig. Samtidigt är det så att även om du förlorar i en allmän domstol så behöver det inte innebära att du får hela rättegångskostnaden, utan det beror helt på formuleringen i domslutet och därmed graderingen av skuldbördan, det är en viktig distinktion.

      Du får ta det för vad det är och vad jag säger… Om du vill… ;)

    • 22 juni, 2011 @ 13:11 Hox

      Med låga kostnader så menar jag låga i relation till de övriga kostnaderna i samband med tvisten. Huvudregeln är att den förlorande parten ska betala motpartens rättegångskostnader i svensk domstol. Det innebär alltså att du kommer, oavsett om tvisten löses via skiljedom eller i vanlig domstol, att tvingas ta en ekonomisk risk för att ta upp tvisten. För vanlig domstol är en sådan ekonomisk risk mer oförutsägbar, eftersom du här kan få betydligt större kostnader pga att det är flera instanser inblandade samt att du tvingas ligga ute med pengarna för dina egna kostnader en betydligt längre tid.

      Fördelarna med skiljedom överväger lätt nackdelarna som finns. Det känns inte särskilt lockade att en enskild medlem ska kunna blockera beslut i väldigt många år bara för att ”jävlas” helt enkelt. Särskilt inte när det då faktiskt finns en bra alternativ och oberoende lösning.

  9. 22 juni, 2011 @ 10:52 Magnus Börjesson

    Det är som sagt mycket bra att det här diskuteras, även om diskussionen kommit i gång väldigt sent. Och som också sagts, att lägga ut kompletterande information dagen innan mötet, som ÖIS nu gjort, är inte snyggt alls.

    Men det är få personer som deltar i diskussionen här, och förmodligen också få personer som läst detta och kommer till mötet. Risken känns stor att förslaget röstas igenom med automatik av den kategori av medlemmar som dyker upp på årsmötet för att det är så de alltid gör, och röstar på styrelsens förslag för att det är så de alltid gör, utan att ha funderat närmare på saken. Det vore tråkigt för föreningsdemokratin.

    Röstas förslaget däremot igenom av medlemmar som har noga begrundat saken och finner förslaget gott så är det förstås helt i sin ordning, även om jag för min del kommer att rösta nej. Styrelsens tilläggsinformation stärkte faktiskt mitt motstånd, då den förtydligade bilden av att det är ett dåligt genomtänkt förslag som behöver göras om och göras rätt innan det ens kan allvarligt övervägas.

    Svara

    • 22 juni, 2011 @ 11:04 Martin Johansson

      Jag är tyvärr på fel sida landet så jag kommer inte vara till någon hjälp. Rösta via ombud är väl inte heller möjligt.

    • 22 juni, 2011 @ 12:03 Kardinaltetran

      Jag kommer naturligtvis närvara ikväll och föra fram mina invändningar och naturligtvis hjälper det ju om fler är där och deltar i diskussionen. Som sagt, jag har inga problem med att förlora i en demokratisk process. Men jag vill gärna se att beslutet tas efter begrundan och därmed är väl förankrat inom föreningen.

  10. 22 juni, 2011 @ 21:38 Magnus Börjesson

    Styrelsens förslag klubbades utan ändringar, inklusive de föreslagna stadgarna (så när som en semantisk grej rörande villkoren för utdelning av 10-årsringen för bowlare). Karl Lundén och några få avvikande röster till kämpade tappert, men en stor majoritet bestående av, tycktes det, en väldigt hög andel friidrottare drev igenom att gå vidare med alliansföreningsupplägget precis så som föreslagits. Min känsla är att det från friidrottens sida handlar oerhört mycket om den där miljonen som försvann i fotbollens konkursbo, och att de till varje pris vill försäkra sig om att det inte händer igen, genom att snabbt få till stånd en uppdelning i separata ekonomier för varje sektion. Man kan förstås förstå och sympatisera med den inställningen, men det är synd ändå att en så dramatisk och omfattande ändring av allt vad Örgryte IS är och står för skall hetsas igenom fortare än kvickt av rent ekonomisk-egoistiska skäl.

    Trots att styrelsens förslag alltså godtogs utan ändringar var i alla fall diskussionerna både långa, ingående och bra. Synd att inte fler än de närvarande 72 röstberättigade fick ta del av dem. Härnäst vidtar ett arbete från styrelsen, förhoppningsvis med mycket aktiv medlemsinblandning (men fan tro’t), för att närmare analysera och fila på detaljerna i detta, innan det eventuellt kan bli verklighet genom att röstas igenom på nästa extra årsmöte, preliminärt i september. Notera dock att alliansföreningens stadgar måste antas precis som de är föreslagna i sådana fall. Skall de ändras så måste den nya varianten klubbas igenom först i september och sedan på ännu ett möte därefter.

    Svara

    • 22 juni, 2011 @ 23:27 JP

      I artikel på GP.se står det att fotbollen har det fortsatt jobbigt. Nämndes det ngt om detta på mötet. Är det ngn som har koll på hur fotbollen ligger till i förhållande till budget?

    • 23 juni, 2011 @ 08:10 Kardinaltetran

      Just nu 2,5 miljoner back, men man räknar med ett nollresultat vid årets slut.

    • 23 juni, 2011 @ 08:20 JD1887

      Hur kan ÖIS ligga back med 2,5 mille när man började om på 0 efter konkursen och att publiksnittet har varit högt över 800 pers per match?

    • 23 juni, 2011 @ 08:34 Kardinaltetran

      Försäljningen kom inte igång förrän i mars/april, då man normalt skall vara klar för året. det betyder att många trogna partners redan spenderat sina sponsorbudgetar. Med andra ord är det konkursen och framför allt att den dröjde såpass länge som spökar.

    • 23 juni, 2011 @ 08:53 JP

      Är man trogen sponsor så borde man väll reserverat pengar till ÖIS och väntat med att spendera hela sin budget.

      Det är snarare troligt att flera sponsorer tappat förtroendet för ÖIS och vill inte ”kasta bort” pengar på oss.

      Förhoppningsvis kan den nya styrelsen bygga upp förtroendet på nytt inför framtiden och få tillbaka en del sponsorer och även hitta nya.

      Det vore kul om man kunde få en lägesrapport från ngn i styrelsen i stället för att återigen läsa i tidningen att saker kan gå h-vete

  11. 23 juni, 2011 @ 08:10 Kardinaltetran

    Jag vaknar med en aningen fadd eftersmak i munnen dagen efter det extra årsmötet (kan i och för sig bero på att jag åt lagrad ost som nattamat…). Precis som Magnus skriver ovan var det endast 72 röstberättigade på mötet och av dem bedömer jag att åtminstone 2/3 var från friidrottssektionen. Med andra ord var frågan avgjord innan mötet började. Det blev trots detta en livlig diskussion, där främst enskilda medlemmar i brottningssektionen och undertecknad ifrågasatte förslagen som låg. Man kan konstatera att i två av föreningens sektioner finns det ett betydande motstånd och skepsis till allianstanken. Man kan också konstatera att friidrottens olika röster i diskussionen inte alltid argumenterade på ett snyggt sätt (inta alla, men några). Underförstådda hot om att ”antingen gör föreningen som vi vill eller så lämnar vi” parades med stor irritation på fotbollssektionens ständiga ekonomiska problem. Jag delar Magnus uppfattning att ÖFABs lån inte bara utlöste den här processen, den är skäl till stor bitterhet i friidrottarnas led (vilket även jag har stor förståelse för).

    Det är extra tråkigt att brottningen mer eller mindre öppet deklarerade sin avsikt att aktivt undersöka möjligheter till samgående med andra brottningsföreningar och därmed lämna ÖIS.

    Nåväl, nu börjar den riktiga beredningstiden. I respektive sektion skall nu stadgeförslagen gås igenom och anpassas till de olika idrotterna. Formuleringar skall skärskådas och diskuteras. Ett konkret positivt besked från styrelsen var att utöver de medlemsmöten som skall hållas i varje sektion skall också minst ett stort medlemsmöte för hela föreningen hållas innan nästa extra årsmöte. I min värld har hela processen börjat i helt fel ända. Beredningsprocessen skall naturligtvis göras INNAN ett konkret stadgeförslag läggs fram för att antas och dessutom antas.

    Hur som haver, här är vi och processen går vidare. Nu gäller det att ta nya tag och konstruktivt ta del av arbetet för att göra det bästa av situationen.

    Svara

    • 23 juni, 2011 @ 08:35 Kardinaltetran

      Kanske skall tillägga att jag snart återgår till mitt normalt sprudlande positiva jag. Trots allt är man ju van vid förluster som ÖISare… :)

  12. 23 juni, 2011 @ 08:24 JD1887

    Om nu ÖIS splittar sig i 4 sektioner då blir ÖIS istället ÖIS FF (för fotbollen) om jag förstått det rätt? Försvinner inte historian då?

    Svara

    • 23 juni, 2011 @ 14:28 Kardinaltetran

      Jo, så kan man se det.

    • 23 juni, 2011 @ 15:18 JD1887

      Kommer aldrig gå med på något som gör att historian försvinner!

    • 24 juni, 2011 @ 13:36 ÖIS 1994

      Inte jag heller. Historian är något som man stolt kan ta upp som ÖIS:are, skall de nu försvinna så känns det inte som vi har nåt kvar att vara stolta över som ÖIS:are…

      Skandal.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se