Plötsligt gick allting som det skulle.

Tanken var att jag skulle ha skrivit detta igår men jag var så glad och upprymd att jag inte fick fram någonting förutom rubriken, ”Så Jävla Grymt!” så kändes det igår, förlamande lyckligt!

Äntligen storseger! Foto: Anna Sandgren

Ni som läste min träningsrapport inför matchen vet att det inte direkt var med Astrid Lindgrenska hoppsasteg som jag tog mig till bussen hem, jag tror snarare jag liknade något av skolbarnen i Pink Floyds ”The Wall”. Avsluten såg allt annat än bra ut, och spelare efter spelare linkade av planen och sidlinjen liknade en skyttegrav av skadade soldater. En av krigarna knöt näven och gav det hela ett försök. Christoffer Bengtsson slet och rev och gjorde ett mål på de 25 minuter han orkade med innan magmuskelskadan blev för påfrestande. In kom som bekant istället Ludvig Brisby Jeppson och fungerade minst lika bra och bra var det många som var igår. I  denna texten vill jag koncentrera mig på vad det var som gjorde gårdagens match så fantastisk.

Inhopparna

Tre debutanter i samma match, visserligen hade Fredrik Andersson spelat en cupmatch innan men jag räknar knappt med den. Utöver Fredrik och nyss nämnda Brisby så fick vi även stifta bekantskap med Mikael Odin för första gången i en match av betydelse. Om vi ska ta dem en och en så kan vi börja med Skenesonen Fredrik Andersson som tog platsen mellan stolparna efter att Peter inte kunde medverka. Som Bellman redan skrivit så löste Fredrik uppgiften på ett utmärkt sätt, att han inte fick hålla nollan svider visserligen en aning men man ska väl inte klaga efter en match som denna. Det känns viktigt att vi får igång Fredrik för vi har inte råd med en ny målvakt ifall något skulle hända med Peter. Dessutom mår alla idrottare bra av lite konkurrens, så även målvakter.

Nästa inhoppare var Ludvig Brisby Jeppson som fick kliva in på högerbacksplatsen då Christoffer Bengtsson klev åt sidan. Om man snabbt ska beskriva Bengtssons skada så förklarade han den själv som att han under en längre tid haft en skadad axel och som följd av detta har han sprungit med en annorlunda armföring. Denna ändring i rörelsemönster har gjort att Christoffer har fått en sträckning eller liknande i en magmuskel vid revbenen på vänstersidan. Tillbaka till hans ersättare, Ludvig Brisby Jeppson som jag tyckte skötte sig godkänt som sagt, han gör precis det som en inhoppare i hans läge ska göra. Brisby spelar enkelt och tar inga risker, han täcker upp bra på sin kant och han hamnar inte i några större problem. Det viktigaste i Brisbys fall är att han nu har varit på planen och kan bocka av det på listan. Nu kan han träna på med a-laget på samma vilkor som de andra och veta vad som väntar ifall han skulle behöva kallas in i truppen igen.

Fältherren Anegrund

Sist men absolut inte minst av de tre färska debutanterna, Mikael Odin! Jag vet inte varför men jag gillar Mikael Odin så starkt som jag gör. Odin är absolut inte någon sambalirare, absolut inte, mer Källander än Ailton, men vilken grovjobbare han är. Jag och Johan pratade en vis man uppe på gården vid namn Brinken, han påstod att Johan Anegrund var den sista fältherren, men vem vet? vi kanske har hittat en ny. Ända sedan en iskall träning på Valhalla i vintras då han krutade in en boll ifrån straffområdeslinjen så har jag tyckt lite extra mycket om sluggern Odin. I gårdagens match visade han väl visserligen inte upp så mycket mer än ett temprament i Jakob Olssonklass när han i slutet hamnade i ett bråk, som visserligen avslutades av en viss föredetta Ö-bo.

Offensiven

I innan matchen hade vi gjort nio mål på lika många omgångar. Mot Oddevold gör man sex mål! Nico får äntligen göra två mål och Jakob Olsson är helt briljant stundtals, Nicos målfacit ser fortfarande inte alltför imponerande ut men det kan möjligtvis lossna för honom nu. Om Nicos målproduktion inte är så mycket att hänga i granen så är Jakob Olssons desto mer imponerande, två mål på tre matcher från start. Kanske är Jakob Olsson den anfallare vi behöver? Jakobs två mål igår kan bara beskrivas med ett ord, klass! chippen över målvakten är otroligt fint avvägd och skottet i bortre gaveln är så bra placerat att man inte tror att det är sant.

Äntligen är han tillbaka!

Jag tycker dock att det kan vara en bra idé att se sig om efter en anfallare ändå, för det behövs fortfarande rutin i de främre lagdelarna. Om man som jag dessutom är lite orolig av sig så känns det som att det vilken sekund som helst kan komma en skada ifrån ingenstans. Vem vet det kanske är något på gång på värvningsfronten?

När vi talar om offensiven så måste ju även Marcus Anderberg nämnas. Äntligen kände vi igen den lille mannen med de kvicka fötterna. När Anderberg är som bäst ser allt så otroligt lätt ut, man får en illusion av att han flyter någon centimeter ovanför gräset helt utan att behöva ta i när han springer, följsamt enkelt och framförallt, vackert!

Sebastian Johansson

När Sebastian Johansson är bra så är ÖIS bra, så är det bara. Ett tydligt tecken på detta var i matchen mot Trollhättan när Sebastian inte alls kom upp i den nivån vi är vana att se honom, då blev det aldrig heller riktigt tryggt. Jag skulle nog vilja gå så långt som att påstå att Sebastian Johansson är den bästa spelaren vi har haft de senaste åren. Allt Sebastian gör ser så självklart och enkelt ut men det är så ohyggligt viktigt. Det är dock aningen oroande att Sebastian har dragit på sig två gula kort och vid nästa kort åker på en avstängning. Skulle detta inträffa så har vi ju förhoppningsvis snart en frisk Super-Valter, och han är hungrig!

På tal om fältherrar

Helheten

Det är väl inte så svårt att räkna ut att denna segern var bra för självförtroendet men det var nog extra viktigt i detta läget. Hade det blivit förlust igår så hade det nog kunnat bli en riktigt jobbig sommar. Tänk själva om den stora förlusten mot Trollhättan hade följts av att en skadeskjuten trupp hade fått vika ner sig emot en nykomling. Kris, avgå, lägg ner, ett år till i söderettan…Jag vill inte ens tänka på hur det hade kunnat bli.

Dessutom var det för första gången i år en bortaklack att tala om på plats, dessutom en bra sådan som höll igång i hela matchen oavsett resultat, det tackar vi för. Våran egen klack höll för övrigt en riktigt bra nivå igår, fast när skulle den annars göra det om inte igår.

Igår fick helt enkelt alla de besked som de ville ha, och 6-1, ja det har iallafall jag aldrig varit med om innan. Mot framtida segrar, Superettan here we come!

Slutligen, jag vet att denna bloggen handlar om ÖIS och inget annat men jag måste bara nämna att jag idag sörjer en av mina absoluta favoriter och en av världens största musiker, Clarence Clemons. Det är en av anledningarna till att det dröjde ett tag innan jag kunde skriva denna texten, jag hade inte någon direkt lust att skriva något glatt och muntert efter att jag läste nyheten i morse. Men tillslut så fick jag dock tillbaka känslan från gårdagen. Jag hoppas du har det bra var du än är Big Man, men här är du redan saknad.


'Plötsligt gick allting som det skulle.' have 20 comments

  1. 19 juni, 2011 @ 20:39 Krilliano

    Visst va det härligt! Håller dock inte med om att Jakob va briljant. Målen höll högsta klass och det va hans räddning igår. Han va annars rätt blek enligt mig. Men jag kan fanimej inte sitta här o klaga när det blir 6-1. Antagligen så var det bara matchoträning som gjorde det nonchalanta intrycket och i nästa match gör han sju mål.

    Svara

    • 19 juni, 2011 @ 20:54 Felix Jonsson

      Det var därför jag skrev stundtals, det känns även som att det är lite Jakobs spelstil, han ser ganska nonchalant ut men när han blixtrar till så är han briljant.

    • 19 juni, 2011 @ 21:05 Anonym

      Han är nog lite slug.

    • 19 juni, 2011 @ 21:16 Anonym

      Han har nog mycket i sig,men lojheten och det tidvis trista kroppsspråket med gester åt medspelarna kunde jag gott varit utan.

  2. 19 juni, 2011 @ 21:30 nytko

    Jag skriver säkert det här till alla här inne hela tiden. Men det är så otroligt roligt att någon håller igång!

    Tack så mycket Felix och övriga! Skriv tills fingrarna blöder, det kan aldrig bli för mycket ÖIS!

    Svara

    • 19 juni, 2011 @ 21:38 Felix Jonsson

      Det spelar ingen roll hur många gånger du skriver för det känns som att varje gång man får beröm så förlängs Sambadefensivs livslängd ett tag. Det finns inget bättre än när man får folk visar att dom tycker det man gör är bra. Tack så mycket!

      Förhoppningsvis så blir det lite fler texter nu när jag och Johan har sommarlov och därmed hinner med att skriva ännu mer!

    • 19 juni, 2011 @ 22:04 ÖIS 1994

      Fortsätter i hyllningskören. Gött att ni håller igång och fyller tomrummet efter de drastiska avhoppen som skedde.

  3. 19 juni, 2011 @ 22:11 Chris Zorich

    Stor eloge till de nya skribenterna här på Sambadefensiv. Det är altid lika roligt att läsa om ÖIS oavsett om jag håller med till fullo eller inte.
    Att texterna oftast håller hög klass gör inte saken sämre.
    Bra jobbat!

    CZ

    Svara

    • 19 juni, 2011 @ 22:23 Felix Jonsson

      Tack så mycket, det är kul att det uppskattas. Håller du inte med till fullo så skriv gärna det, är det något som vi vill ha så är det disskussion, det är då Sambadefensiv lever!

  4. 19 juni, 2011 @ 22:23 Anonym

    De är okey att du lånar bilder men skriv gärna då vem som fotat, tack/Fotografen!

    Svara

  5. 20 juni, 2011 @ 01:44 SB

    ”Dessutom var det för första gången i år en bortaklack att tala om på plats, dessutom en bra sådan som höll igång i hela matchen oavsett resultat, det tackar vi för.”

    Kul med ett bortafölje. Att sedan kalla nämnda bortafölje för bra är kanske något osmakligt. För det första så hade de typ en ramsa. För det andra lät de som kvastarna.
    Alltså som en jävla massa bönder.

    Och tacka dem? You seriah, brother? Det enda rimliga är att lova dem en lektion i hur bortaklack skall se ut den dagen vi är gäster.

    ——————————————–

    Om själva matchen behöver nog ingenting mer sägas. Möjligen att Anderberg var snyggast på plan och att Jakob Olssons kamp om bollen i slutet, målen och den mordiska energin i blicken var i en klass för sig. Den som kritiserar Jakob Olsson efter den här matchen är idiot (Hej Anonym).

    ——————————————-

    Anna Sandgren: Skall han lämna tillbaka dem sen också? Ove Sundgren *klapp klapp*.

    Svara

    • 20 juni, 2011 @ 10:40 Anonym

      Det må så vara att jag är en idiot, men jag tycker likfullt att Jakob Olsson är en begåvad fotbollsspelare, men att han utträder rätt barnsligt ibland.

    • 21 juni, 2011 @ 17:14 K0rp

      Tack SB för vänliga kommentarer. Men du tycker kanske det är roligare med skitbra bortaföljen likt Yellow Fanatics eller Bromma Black n’ Red. Jag undrar just vad 15 års frånvaro från elitfotbollen hade gjort med Balders hage…

      Vi har liten reportoar, vi är medvetna om det, men vi jobbar på’t.

      Till er andra, som inte nödvändigtvis måste kalla oss bönder eller liknande, tack. Tack för uppmuntrande ord, för lektion i variation och för en i 9 fall av 10 snyggt bemötande av bortasupportrar.

    • 21 juni, 2011 @ 22:04 SB

      Så länge ni ser ut som bönder, er banderoll är bonnig och ni låter som bönder kommer ni även få höra att ni är bönder. Lite sämre än kvastarna…

      Jag kan inte uttala mig om vad femton år i bakvattnet hade gjort med BH, men ÖIS engagerade element hade stått pall. Så vi hade fortfarande varit en kraft att räkna med på hög Sverige-nivå.

      Du kanske skall fokusera på att bygga er supporterkultur istället för att lipa på andra lags internetforum.

    • 21 juni, 2011 @ 22:30 K0rp

      Låter som bönder? Fel dialekt då eller, haha?

      OM du nu uppskattar bortafölje, vilket du säger att du gör, så menade jag mest att det brukar gynna återväxten om alla som inte är top-5 och ditt eget ÖIS är bönder, eller att man låter dom få veta det. Om man per automatik är en bonnjävel för att man gillar HBK i hela fotbollssveriges ögon blir det inte lättare att ändra på det. Något att tänka på?

      Jag läser annars här för att jag uppskattar skribenternas arbete, jag tycker att ÖIS är, trots vinterns debacle, en fin och anrik klubb som jag kan lyckönska trots att vi ligger i samma serie. Vi tävlar ändå inte på samma nivå i dagsläget.

      Ja ja, det här blir ju ändå bara etiketterat som ”lip” i dina ögon men jag ser fram emot den uppenbarligt mycket lärorika lektion ni kommer bjuda på i augusti. Så oerhört, fantastiskt mycket bättre och mer värda du nu anser att ni med er supporterkultur tycks vara.

      Ha det

    • 21 juni, 2011 @ 23:32 SB

      Ok, jag förtydligar. Era sånger låter bonnigt. [INSERT KLUBB] *klapp klapp klapp* om och om igen är ett landsortsfenomen. Ett fenomen som liknar principen om att ju längre ut i skogen och ju lägre ner i seriesystemet desto mer unga flickröster hör man. Ni som var med mot Stångenäs i cupen förstår vad jag försöker illustrera.

      Vänta lite nu. Do I smell some intellectual checkmate?
      Självklart får man mer incitament till att bli bättre ju förr man inser att omvärlden inte ser en som en värdig representant för den fotbollskultur den anser sig stå för och tillhöra.
      Det är väl ändå så att man skall vilja sträva mot att bli som de bästa och inte sitta tillsammans och kramas i en mediokritetens smältdegel? Första delen av ditt svar är ännu ett exempel på att du kommer hit och tycker synd om dig själv. Det du säger är mer eller mindre ”Kritisera oss inte för då kan vi inte utvecklas”. Patetiskt.

      Stycke två: Gulligt av dig! Du hade haft en fantastisk glädje av Frölunda Indians!

      Stycke tre: Överallt.

      Dessutom lipar du ju igen. Jag säger ju inget om hur mycket bättre vi är eller att vi är mer värda, men du vill så gärna vara ett offer. Istället för det hade du ju kunnat tala om att ni skall visa oss vart skåpet skall stå i augusti. Men då måste man ju faktiskt kunna backa upp det också, kanske där det klämmer…

      Anyway.. Hoppas ni blir bättre och har kul på vägen dit.

    • 21 juni, 2011 @ 23:43 Bellman

      Mitt enda inlägg i denna debatt är att Oddevolds klack gjorde ett riktigt bra jobb i en match där man bli utklassade.

      Oavsett om man har en massa olika ramsor eller ej, så är den viktigaste egenskapen enligt mig att man alltid stöttar sitt lag, även när det går dåligt.

  6. 20 juni, 2011 @ 09:52 Rude Boy

    Tack för en bra rapport. Jag tycker att det var skönt att Nico fick islossning. Två mål, en straff…nästan ett Kurre Hamrin-mål. Snabb och smart.

    Svara

  7. 21 juni, 2011 @ 08:18 Hisingen Island Blues

    Hur gick det i 1887 cup då?

    Svara

    • 21 juni, 2011 @ 19:39 El Capitano

      En bitterljuv andraplats blev det.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se