Bellmans epistel n:o 7

En dag försenad kommer här en epistel om ÖIS match mot LB07.

Solen stekte på Gamla Ullevi när ÖIS och Limhamn/Bunkeflo delade på poängen och när man blir svettig av att gå och köpa korv i pausen så kan man ju fundera på hur varmt det måste ha varit för spelarna på planen.

Joakim Olausson - En guldklimp?

ÖIS mönstrade ett lag utan avstängda Ervik och Jakob Lindström. Detta innebar att en av våra mest rutinerade spelare, Dennis Jonsson tog en plats i startelvan och att en av våra yngsta talanger, Joakim Olausson gjorde detsamma.

Han har varit uttagen i det blågula p15-landslaget under förra året och har provtränat med Liverpool och italienska Atalanta, men Joakim Olausson verkar bli kvar i ÖIS och det ska vi definitivt vara glada för. Olausson som även fick spela de sista 5 minuterna mot Sleipner senast stod för en helgjuten prestation mot Bunkeflo och med tanke på att vi talar om en spelare som inte ens var född när Fotbolls-VM i USA ägde rum, så var insatsen mycket lovande. Det gick inte att se tillstymelse till nervositet eller osäkerhet hos den unge spelaren och om han får vara kvar och utvecklas i A-laget kan det vara en framtida guldklimp.

Första halvlek blev, förutom väldigt varm, även relativt händelsrik för att vara mållös. ÖIS spelade offensivt rätt bra, medan försvaret svajade. Redan efter några minuter visade ÖIS unga lirare prov på ett fantastiskt passningsspel och lyckades lira sig hela vägen fram till Bunkeflos straffområde, där Anderberg skottfintar så att försvaren hamnar uppe på sittplats. Anderberg försöker sedan med vänsterfoten placera bollen vid målvaktens vänstra stolpe, men skottet blir något löst och den annars rätt så osäkre Bunkeflomålvakten får göra en fin räddning.

Bästa målchansen för ÖIS kom när Björkeryd anfaller på vänsterkanten och med en av lagets känsligaste fötter slår han ett väl preciserat inlägg som når fram till ett okänt ÖIS-huvud i straffområdet som nickar mot mål. På vägen mot målder når bollen fram till Nico som snyggt nickskarvar bollen vidare och som slutligen träffar undersidan av ribban och studsar ner till en nu liggande Nico som inte hinner reagera tillräckligt fort för att slå in bollen i det öppna målet och bollen försvinner ut över kortlinjen.

Jakob Olsson visar sedan prov på kreativt tänkande då han pressar en vänsterslagen frisspark direkt mot mål när samtliga spelare, inklusive målvakten förväntar sig ett inlägg. Jakobs korta ansats lurade alla, men målvakten var inte tillräckligt felplacerad för att ÖIS skulle kunan ta ledningen.

I slutet av halvleken får Bunkeflo sin bästa målchans. Bengtsson går bort sig och friställer sin motståndare som kommer helt ren med Abrahamsson. Peter står då för matchens prestation när han inte bara gör sig stor utan lyckas reflexrädda friläget med högerhanden. Det var internationell klass på den insatsen av Peter!

De första 45 minuterna kändes definitivt inte som en 0-0-halvlek. Det gjorde däremot den andra, men då kom ironiskt nog båda målen. I den 74:e matchminuten blir det lite stökigt i Bunkeflos straffområde och bollen hamnar plötsligt framför Oskar Wallén, som bytts in på högerkanten och som inte gör något misstag utan stänker in 1-0 på volley.

Direkt efter målet gör ÖIS det ödesdigra kardinalfelet och det som borde vara absolut förbjudet. Man backar hem. Samtliga 11 ÖISare parkerar direkt efter avspark på egen planhalva och låter därmed Bunkeflo, som varit väldigt tama i andra halvlek, plötsligt få börja anfalla och skapa målchanser. Det tar mycket riktigt inte många minuter innan kvitteringen är ett faktum och direkt efter Bunkeflos mål så börjar ÖIS anfalla igen. Onödigt. Onödigt. Onödigt. Det är så oerhört dumt att backa hem i ledning – det är bara ett fåtal lag på hög internationell nivå som kan stänga matcher på det sättet – och ÖIS är inte ett av dem. Jag hoppas att det som står överst på Robertos Att-göra-lista är: ”Berätta för spelarna att de försvarar sig bättre när de ligger högre upp i banan så att motståndarna inte har möjlighet att anfalla med hela laget.” Trots ett onödigt poängtapp så känns mycket trots allt relativt bra i ÖIS. Vi har ett väl fungerande passningsspel, åtminstone stora delar av matchen, vi har en fantastisk målvakt, vi har fått igång vår målproduktion, även om den kan bli ännu bättre. Nu gäller det att alla höjer sig ett snäpp till och visar att vi verkligen vill ta oss till Superettan – vi har alla möjligheter!

Peter den store

Matchens 3 bästa ÖISare:

1. Peter Abrahamsson
Stod för en utomjordisk räddning och var matchen igenom säkerheten själv på allt som ramlade ner i straffområdet. Det var en enorm klasskillnad på de två målvakterna i den här matchen och av det vi har fått se hittils i år så har Peter odiskutabelt varit seriens bästa keeper.

2. Jakob Olsson
Min ÖIS-polare som jag gick med på matchen utbröt plötsligt i den andra halvleken:  ”Så där har jag inte sett en ÖIS:are göra sen Afonso spelade hos oss.”   Han syftade på när Jakob Olsson helt på egen hand bryter sig rakt igenom 4-5 paralyserade Bunkeflospelare och skapar helt utan hjälp en het målchans när han efter dribblingsuppvisningen avlossar ett hårt skott från straffområdeslinjen. Nu är det såklart stor skillnad på söderettan och allsvenskan, men det var naturligtvis härligt att få se Olsson leka med motståndarna.  Jakob är vår nya fixstjärna (om man nu kan ha det i ett division 1-lag). Vi får bara hoppas nu att han kan stå med fötterna på jorden.

3. David Björkeryd
Björkeryd var något osynlig i början av matchen, men så fort han är inblandad i en situation så skapar han något kreativt. Allt ser så lätt ut när David hanterar bollen och tillslaget är helt klart ett av de bästa i laget. Så här i efterhand så kan man konstatera att det var en lysande värvning från ÖIS sida.

'Bellmans epistel n:o 7' have 12 comments

1. 5 juli, 2011 @ 16:24 Lanslarke

Visst, Peter såg stabil ut. Jag blir ändå lite fundersam, när man ser hur vi försvarar oss på hörnor. Det är ju fan panik varje gång. Vi hade lätt kunnat släppa en eller flera bollar på hörnorna i söndags. Hur mycket Peter har med det att göra, är jag egentligen inte mannen att svara på. Känslan är ändå att han borde kunna gå ut och plocka/boxa port fler bollar.

Det stör mig också att vi backar hem. Man såg direkt att det inte skulle hålla. Konstigt nog är det aldrig så, när det är vi som jagar mål. Vilket sketgäng som helst kan bygga en köttmur, som det är svårt att ta sig igenom. Varför kan inte vi det?

Björkeryd känns gedigen. Även när han missar ser det stabilt ut. Bengtsson och Anderberg å andra sidan skulle man kunna ordinera till folk som lider av lågt blodtryck.

2. 5 juli, 2011 @ 18:01 Bartoli

Björkeryd var bäst på plan!

3. 5 juli, 2011 @ 20:34 DrJonas

Björkeryd var grymt bra. Väldigt kul att se. Anfallet med Jakob o Niko var inte lika roligt. Niko är ingen målskytt tyvärr. Dags för Roberto att inse fakta. Jakob mest såg ut som Santos förra året – oengagerad med ständigt hängande huvud…man kan bara hoppas att det var pga trötthet&värmen.

4. 6 juli, 2011 @ 00:43 JD1887

Någon som kan säga vad det stod på banderollerna klacken höll upp efter paus? Det va något om stollen i SvFF.

• 8 juli, 2011 @ 10:08 Edwin

En liten hälsning till våran kära Lars- Åke att här står man! (tyvärr satt de flesta på sittplats just då)

5. 6 juli, 2011 @ 01:04 Zorich

Att Jakob är med på listan känns helt främmande för mig. Såg vi verkligen samma match? Sebastian J var resor bättre än Jakob, så även Dennis J.

Ungtupparna med Nicolas ”målsumparn” Sandberg håller inte måttet. Man kan undra om vissa tror att dom är stjärnor alla redan? Och vad händer med Luca? Snart måste Roberto ge honom fler chanser. I synnerhet när man ser hur många chanser Nico får, vilket för mig är en gåta…

Det blir skönt när Danny kommer tillbaks. Hoppas även att Roberto bänkar Nico för gott till förman för Luca.

CZ

• 6 juli, 2011 @ 09:02 Bellman

I mångt och mycket handlar det om att det syns att Jakob har kvaliteter som ingen av de andra i laget har. Han är tvåfotad. Han har ett ruskigt skott både med väntern och högern, han kan slå frisparkar och hörnor med båda fötterna och detta visade han upp mot Bunkeflo.

Han tog gång på gång rätt löpvägar under matchen och det var således nästan alltid Jakob och nästan aldrig Nico som blev bollmottagare i anfallet.

Dessutom så tyckte jag att han var bättre än tidigare på att ha planerat i förväg hur bollen ska transporteras vidare. Dvs, han höll i bollen mindre och släppte ifrån sig den tidigare till lagkamrater i bra position vilket var positivt.

Och sedan kan man ju inte komma ifrån att det är första gången på mycket länge som vi har en spelare i laget som har självförtroendet och kvaliteterna att kunna producera en målchans helt på egen hand.

Att sedan Seb inte var med på listan det är en annan diskussion, jag hade absolut kunnat tänka mig att ha med honom. Det handlar väl kanske om att han har en så pass hög nivå att man kanske har vant sig lite vid det. Seb borde kanske få ännu mer cred än vad han får.

Däremot så vet jag inte varifrån du fick att Dennis skulle varit en av de bättre. Vårt, i många matcher, så stabila försvar, var ju oerhört svajigt igår och det kändes inte alls sådär kassaskåpssäkert i i backlinjen som det har gjort i vissa matcher.

Men samtdigt så är det ju naturligt att vi fokuserar på olika saker, sådant är livet som fotbollssupporter. Tack för att du kommenterar! :)

• 6 juli, 2011 @ 11:21 Hocus Focus

Håller med.
      Kanske är J.O ingen forward dock.
      Får ännu mer boll som off. mitt, fast där har vi ju redan Lillström.
      Blir nog ändå forward om vi får in nån ny i anfallet.
      Som jag ser det handlar det mycket för honom att värdera sina lägen bättre.

6. 6 juli, 2011 @ 13:34 bukowski

jakob.o bäst i en brolinposition,släpande forward bakom oskar och NY!
    alltså i en 4-3-3 uppställning!nya ickefega offensiva Öis!
    bb(trots undermåligt passningsspel)/danny-dl-adam
    anderberg-seb-fimpen
    oskar-NY-jakob o

7. 6 juli, 2011 @ 13:36 lajnus

var det bara jag som tyckte Olausson gjorde ett bra jobb? Kämpade, slog inte bort så mycke boll, vann tillbaka bollar. För att vara hans första match så tyckte jag att det såg väldigt bra ut!

• 6 juli, 2011 @ 13:54 DJ-CJ

Håller absolut med. Att som 16-åring gå in och göra det såpass bra är väldigt imponerande. Oerhört bra spelsinne och flera gånger slog han passningar som öppnade upp banan. Där har vi en spelare med oerhörd potential.

Nu ser vi till att skriva 20-årskontrakt med såväl honom som Lillström. :)

• 7 juli, 2011 @ 19:33 lajnus

Hade ju inte varit helt fel, fixar fram vårt egna stjärnmittfält Ala Barca style, direkt ur akademin