Jakob Olsson avstängd i tre veckor

Avstängningen för Jakobs ordval i matchen mot Gunnilse är inkommen och innebär att han blir borta från matchspel i tre veckor. Jakob skulle sedan tidigare missa söndagens match mot Husqvarna eftersom han redan är avstängd på grund utav för många gula kort men nu missar han alltså ytterligare två matcher, nämligen Limhamn Bunkeflo borta och IK Sleipner hemma.

Jakob har bett om ursäkt till spelaren i Gunnilse och ÖIS kommer alltså behöva klara sig utan en utav de bästa spelarna sett över de senaste matcherna. I matchen mot Gunnilse så gjorde Jakob två mål varav ett av dem på straff, en straff som han själv ordnade. Man skulle nog kunna säga att Jakobs uttalande var grunden till en tuff avslutning av matchen där flera av Gunnilsespelarna gick ut lite extra hårt mot honom.

Det är viktigt att markera för en klubb i ÖIS situation. Artikeln i GP var den största ÖIS-relaterade artikeln på länge och det känns ju sådär att ÖIS framstår på detta sättet i media. Annars så är hela situationen väldigt bra hanterad av föreningen. Det finns nog ingen som kan klaga på avstängningen då den är befogad. Det går självklart att diskutera om inte Gunnilse-spelaren förtjänar ett minst lika hårt straff för det han sa men det är upp till Gunnilse att hantera och man får hoppas att de åtminstone är medvetna om vad deras försvarare sa som framkallade svaret från Jakob.

Det kan inte vara lätt att som nittonåring hängas ut i en av landets största tidningar som rasist och vi får hoppas att Jakob hanterar detta på ett bra sätt. Det blir såklart svårare att vinna dessa matcher utan Jakob men det finns inte så mycket att göra annat än att bryta ihop och gå vidare. Vi blickar framåt mot söndagens match och redan på lördag kväll så kan ni läsa om matchen här, på Sveriges bästa ÖIS-blogg, Sambadefensiv.


'Jakob Olsson avstängd i tre veckor' have 36 comments

  1. 27 juli, 2011 @ 15:38 JP

    Avstängningen är korrekt. Hoppas klubben ställer upp och hjälper Jakob att bearbeta händelsen.Jakob är ingen ond människa, men han har uppenbara problem med att tygla sitt temperament och behöver hjälp med detta, både för egen del och för ÖIS om vi skall ha ngn nytta av honom i framtiden. Låt honom inte bli ngn Bowyer eller Barton.

    Svara

  2. 27 juli, 2011 @ 15:40 Hocus Focus

    Tycker vi släpper detta nu och går vidare.

    Svara

  3. 27 juli, 2011 @ 15:43 Joakim G

    Jag tycker att ÖIS som förening, hanterar den här frågan på ett mycket bra sätt. Att först stabilisera frågan, samtala med spelare, ta kontakt med Gunnilse och be om ursäkt å föreningens vägnar, hantera fallet genom hemsidan och inte minst lyssna och ta hjälp av egna sociala medier, som t.ex Sambadefensiv. Åter igen ett bevis att det går att samarbeta med en inofficiell fansite på ett enkelt och bra sätt.

    Det arbetet ger raka och tydliga signaler att man jobbar med sådana här frågor internt på ett effektivt och bra sätt på högsta nivå. Som supporter, sponsor, ungdomsledare, spelare, förälder m.m. med anknytning till föreningen, får man tydliga svar och valuta för sin hängivenhet och kärlek till klubben. Bra jobbat ÖIS!

    Nästa steg borde vara att sammanföra Jakob med spelaren från Gunnilse och öppet gräva ner stridsyxan. Jakob och ÖIS har bett om ursäkt, det borde det göras från Gunnilses håll också av förklarliga skäl. Ingen rök utan eld…

    Det finns många ansvarsaspekter här och då är jag inne på hanteringen av det som har skett. Som jag var inne på nyss, har ÖIS varit 100% mot alla inblandade. Gunnilse har också ett ansvar, eftersom deras spelare har uttryckt sig på ett mycket förolämpande sätt, som ej heller hör hemma någonstans. Press och media bär ett tungt ok här. Visst dom letar rubriker och sommarvikarierna vill sälja lösnummer med storartade rubriker. Men rasism är en större fråga än att sälja tidningar. I det här fallet borde man gå djupare och sedan försöka hjälpa till att vända på problemet.

    I dag borde media t.ex. följt upp fallet, genom att besöka ÖIS & Gunnilses träning och kanske sammanföra killarna. Att se dom skaka hand, kramas, trixa med en boll tillsammans, blir så mycket större i sammanhanget. Jag rättfärdigar inte beteendet som skedde på planen, tvärtom. Klubbarna ska straffa individerna själva. Men vad jag menar är att ur den här jobbiga situationen, kan man bygga något bra. A-lagsspelare är idoler och ikoner bland de yngre, oavsett division och därför bör ÖIS och Gunnilse visa sina egna, att om man gör ett fel, så skall man rätta till det på ett positivt och bra sätt tillsammans.

    Till sist, GE RASISMEN RÖTT KORT!

    Joakim G

    Svara

  4. 27 juli, 2011 @ 16:14 För kort som målvakt

    Jag håller med om allt Du skriver, Joakim!

    Svara

  5. 27 juli, 2011 @ 16:17 Anonym

    Jag känner spelaren som blev kallad negerjävel och jag anser att detta är alldeles för billigt straff! det är inte första gången jakob säger något sådant..för även under hans tid i juniorerna så utbrast jakob – Stick hem negerjävel till en vit kille varav han andra fick rött kort pga en skalle på jakob! jakob är en feg spelartyp och en rasist utan dess like. han står inte för vad han säger i media för att han är rädd, och efter matchen mot gunnilse så sa han till en Gunnilse spelare! Jag bryr mig inte om han, han är neger och det är alla de andra också.. gunnilse spelare har absolut inte sagt något till jakob utan han sa det bara för att han förlorade närkampen.. fegt fegt!!!!! oerhört lindrigt undan kommer han ifrån detta med bara tre veckor! Jakob är den fulaste spelare i fotbollsvärlden!!!!!!!!!!!!! man ber inte om ursäkt om han svarta sa dem sakerna till honom, utan han vet att han kallade han negerjävel tre gånger och han var tvungen att ringa och be om ursäkt!!!!!

    Svara

    • 27 juli, 2011 @ 16:22 Joakim G

      Det låter inte bra. Men för att rättfärdiga ditt inlägg, borde du dels gå ut med vem du är, vem spelaren i Gunnilse är samt vem Jakob förolämpade i sin egna klubb. Då först tar vi ditt inlägg på allvar. Jag tror nog att jag talar för de flesta här inne?

      Fair enough?

      Joakim G

    • 27 juli, 2011 @ 16:24 Anonym

      Helt rätt gubben,

    • 27 juli, 2011 @ 16:38 Alexander Johansson

      För det första så blev Jakob Olsson skallad av Korab Bakraqi. Och detta var för två år sen i en juniorallsvenska match efter redan en kvart.. Jakob sa – STICK HEM NEGERJÄVEL och vad jag vet så är Korab vit.. och detta antyder ännu mer på att han är en rasist! Källa: http://www.expressen.se/sport/1.1546869/krafttag-efter-urartad-skadalmatch

      För det andra: så killen som blev verbalt attackerad av Jakob Olsson är Ebrima Camara (ursäkta om det är felstavat) kan inte ens svenska för att han inte har bott i sverige såpass länge och därför är dem orden som har sagt helt fel.. han är en ödmjuk och snäll kille med en härlig sportsanda och skulle aldrig säga så!

      Det tredje är Kenneth Gustafsson som är en erfaren spelare som ska han konfroterat jakob pga av det han sa och han var mittback tillsammans med Ebrima och enligt honom har ingeting sagt av Ebrima! Det är helt fel att ställa ut ÖIS det är inte det jag menar utan Jakob är rasist som inte står för det han säger!! Hoppas folk som tvivlade innan ser hur det verkligen var!
      Jakob är en rasist men när han blev ställd mot vägen så vågade han inte stå för det han gjorde under matchen. Jakob Olsson – Jag står för allt jag säger. han är en neger och det är alla dem andra också!

      //
      Alex

    • 27 juli, 2011 @ 16:44 Danne

      Pinsamt att Du och ”anonym” högre upp ens målar upp Jakob som rasist, känner ni ens killen?

    • 27 juli, 2011 @ 16:51 Alexander Johansson

      din kommentar är pateist. läste du ens vad jag skrev . och ja jag känner till jakob har kompisar som vet vem han är och demb eskriver han på exakt samma vis!! Joakim G, vart det något mer du ville veta???

    • 27 juli, 2011 @ 17:01 Danne

      Vadå patetisk? Och det är ju väldigt bra att du målar upp en kille som rasist när du inte ens känner han, Duktigt.

    • 27 juli, 2011 @ 17:08 Alexander Johansson

      nejdå men all han säger tyder ju inte på det härligt grabben

    • 27 juli, 2011 @ 17:17 Joakim G

      Det handlar inte om vad jag vill veta, utan om en sund forumsdialog, som alla här inne är bra på att hålla, samt uppskattas av dom som skriver här inne. Något SD jobbat med från första början och som ger forumet en starkare trovärdighet och livslängd.

      Tack för att du beskriver djupare men…

      Länken du skickade, beskriver enbart hur illa IFK Göteborg och ÖIS spelare betedde sig i en U-lagsmatch och där IFK:s Korab Baqrati, ursäktade sin skallning med att han blivit verbalt provocerad. Känner du igen scenariot? Dessutom namnges enbart Korab Baqrati och Niklas Anderséen i IFK och Pontus Otterstedt i ÖIS, men ingen Jakob Olsson?

      Nåja, jag förstår din poäng, men jag ser Jakobs ordval i hektiska situationer som ett jävla fult skällsord och inte att han skulle vara en rasist. Att kalla någon annan som du beskriver, ”en vit spelare” för ”negerjävel” i en stressad situation, handlar inte om rasism, utan om dålig uppfostran.

      Jakob Olsson är outbildad i ämnet och behöver hjälp med sitt ordval, hur man dels hanterar den här typen av situationer, men även hur man knyter näven i fickan och räknar till 10, när det hettar till.

      Joakim G

    • 27 juli, 2011 @ 18:15 870871

      Håller med i det mesta du skriver, men…

      ….när en myndig person uttalar något liknande behöver inte det innebära att personen i fråga fått en dålig uppfostran. Det kan naturligtvis vara fallet ibland, men att dra den slutsatsen som om det vore dagens sanning är fel. Du menar ju indirekt på att JO’s föräldrar inte gjort sitt jobb ordentligt när du lägger en sådan kommentar.

      Att lära sig knyta näven i fickan och räkna till tio är tyvärr inte alla förunnat. För de flesta kommer sådant med tiden, medan andra kanske aldrig lär sig det.

    • 27 juli, 2011 @ 16:53 Mikael Carlsson

      Man bör skriva under sådana här saker med sitt riktiga namn för att det skall tas på allvar, precis som Joakim är inne på. Det är allvarliga saker du skriver om.

      Jag förstår inte vad du menar med att ”man ber inte om ursäkt”? Hur menar du då att man skall bli vänner igen och hur man skall ta tillbaka det man har sagt? Vad är din lösning på problemet?

    • 27 juli, 2011 @ 17:01 Mikael Carlsson

      Vill bara poängtera att jag verkligen inte står bakom Jakobs ev. uttalanden. Rasism är skit.

  6. 27 juli, 2011 @ 16:19 Bosse

    En mycket sansad och bra kommentar, Jocke. Uppskattar att du även påtalar båda föreningarnas ansvar liksom medias. Detta har tyvärr inte berörts tidigare.

    Svara

    • 27 juli, 2011 @ 16:38 gbg

      Förstår inte alls varför det ska daltas med en VUXEN person som uppenbarligen och bevisligen ÄR rasist.
      Kasta ut honom med huvudet före och låt honom knarka ihjäl sig som alla andra nazister.

    • 28 juli, 2011 @ 00:40 x-et på räcket

      Vart har vi beviset på ATT han är just rasist?!?
      Jag försvarar inte uttrycket, men det gör honom inte till rasist – per definition – det gör honom till en person som bör se över sitt agerande, sitt temperament och sina inre värderingar. Det jag tolkar Joakims uttryck kring dålig fostran handlar inte bara om föräldrars inblandning, det handlar om tydliga gränsvärderingar inom en själv – där finns faktiskt även skola som aktiv part, säga vad man säga vill….men, de har mer uppsikt under dagtid än föräldrar har möjlighet till och dessutom en j-a skyldighet att ”söka rätta till” vissa beteenden. Där finns också idrottsledare och lagkamrater på ett hörn, med samma skyldighet.

      Ge Jakob hjälp med sitt humör, få honom att inse att han måste dämpa sig vid provokation och prata med honom när det börjar brinna till i huvudet.

      Det är ju, tyvärr, väldigt lätt att man fortsätter använda ord/uttryck som är nedlåtande av ren ”vana”. Gå ut på stan och lyssna, eller åk till mindre samhällen….hade samtliga som brukar diverse uttryck varit rasister hade vi haft ett betydligt större sd (av fel slag…) vid maktposition.
      Det sista är absolut inget försvar, men vissa verkar ju döma utefter ord….vilket säger en del om att vara fördomsfulla, även det.

      //Jesper Aneröd.

    • 28 juli, 2011 @ 10:43 gbg

      Herregud. Ska skolan uppfostra folk nu?
      Sist jag kollade sysslade skolan med utbildning.

      Dessutom, vem ska uppfostra en 19-åring? Han är ju vuxen.

      Kallar man någon negerjävel flera gånger är man rasist, vare sig man är medveten om det eller ej.

    • 28 juli, 2011 @ 11:22 x-et på räcket

      Snälle gbg, fostra – inte uppfostra. Läs vad jag skrivit istf att plocka ut ett ord och hasta iväg.

      Logiken du eftersöker i ditt resonemang i övrigt är klen, nästintill genomskinlig; allt är inte svart eller vitt, det finns gråzoner dessutom….vilket man kan komma fram till genom diskussion och lyhördhet.

    • 28 juli, 2011 @ 14:02 gbg

      Uppfostra och fostra. Samma sak om du inte är otroligt petig, och ändå inte till din fördel i resonemanget.
      Gick du själv i skolan?

      Man kan typen. Skrikig, gapig, okunnig rasist är vad han är. Det är tydligt och har varit tydligt länge.Det är inte första gången han uttalar sig såhär.

    • 28 juli, 2011 @ 20:08 x-et på räcket

      Ja jag gick i skolan och blev inte uppfostrad av lärarna, däremot fanns det verktyg att utgå ifrån för att eleverna skulle behandla varandra med respekt – inte för att det fungerade fullt ut i samtliga fall, men likväl…..fostran. Samma sak inom idrotten, har själv varit idrottsledare såväl som aktiv. Där agerade man utifrån värderingar som skulle råda…..
      Ledsamt om du aldrig upplevt detta!

      Och, när man skiljer på fostran/uppfostran så är det nog viktigt att vara petig och lägga fokus på rätt detaljer, samt överlämna en stor del information och ansvar till föräldrarna, dvs låta dem vara delaktiga.

      Man kan typen ja, lätt att döma andra utefter snäva stereotypiska argument.

      Ledsamt att du agerar utefter detta!

  7. 27 juli, 2011 @ 19:20 bukowski

    så,nu vänder vi blad som konungen sade,ok,nu är han avstängd 3 matcher,fullt blås resten
    av säsongen!

    Svara

  8. 28 juli, 2011 @ 00:40 x-et på räcket

    +2

    Svara

  9. 28 juli, 2011 @ 00:58 patrasket

    Avstängningen är ett skämt så länge inte Gunnilsespelaren bestraffas minst lika hårt. En person säger en nedlåtande kommentar om dennes ursprung och hotar om våldtäkt varpå den andra personen svarar med en nedlåtande kommentar om personens ursprung. Allt slutar med att personen som endast kränkt den andres ursprung får ta skiten. Åh vad det är härligt att leva och bo i dagens Sverige.

    Svara

    • 28 juli, 2011 @ 10:43 gbg

      Jag LOVAR att du hade kassa betyg i skolan.
      Du resonerar som en outbildad bonde.

  10. 28 juli, 2011 @ 09:36 Krilliano

    Ja.. Eller hur.. Och i vissa länder har dom krig.

    Svara

  11. 28 juli, 2011 @ 09:37 Sharam

    Gunnilse spelaren har ju hunnit med ett par säsonger i Sverige, var i GAIS från 2008 till 2010 och hade bott i Sverige innan dess, så jag tycker det verkar ganska underligt att han numer saknar svenskakunskaper enligt uppgiftslämnaren.
    I GAIS kunde han kommunicera på bruten svenska så jag tycker vi kan förutsätta att om spelaren ifråga är herr Camara så finns det tillräckligt med svenskakunskaper för att utbrista rätt mycket.

    E. Camara var annars en speciell person i GAIS. Med gott humör men med stor uppfattning om sin egen kunskap. Om han skall ha tappat fattningen och pratat på det viset som uppges i SD så har han förändrats en hel del under sin tid i Angereds klubben alternativt blivit gravt provocerad.
    Kuriosa kring Herr Camara är att hans födelsedatum-år var ett hett debattämne under tiden i GAIS…

    Svara

    • 28 juli, 2011 @ 10:40 Hox

      Bara för att göra ett litet tillägg till händelseförloppet som ledde till Jakobs synnerligen korkade uttalande så var Camara i gruff med Sebastian Johansson precis innan det inträffade. Det finns t.o.m på bild på Balders Hages hemsida. Från att Seb och Camara utbytte manliga testosteronstinna ord till att han hamnade i bråk med Jakob gick det max en minut. Undrar om Sebs mamma också blev erbjuden sexuella aktiviteter?

      I övrigt: Bra ÖIS.

    • 28 juli, 2011 @ 18:46 Rude Boy

      Det var ju inte bara Camara som var hetsig och ful i Gunnilse. Givetvis var det pinsamt att bli totalt utspelade men det ursäktar ändå inte vilda satsningar, efterslängar och allmänt käftande. Två man utvisade varav en grovt. Synd att inte Jakob kunde hålla på sig. Mål är mer förnedrande än glåpord!

  12. 28 juli, 2011 @ 13:36 SambaLirarna!

    http://sambalirarnas.blogg.se/

    Vid sidan av SD, SL!

    Svara

    • 28 juli, 2011 @ 18:51 ÖIS 1994

      Tyvärr alltså, men den har inte alls samma kvalitetsskribenter som Sambadefensiv har. Men kul med en ny ÖIS-blogg iallafall.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se