Ska vi inte ha en brasse till?

Som jag skrev för ett antal dagar sedan så var det tre provspelare på gården. Idag hade två av dessa tre bytts ut mot en brasse, ja ni läste rätt det är en ny brasse på öisgården!

Om vi ska börja med att reda ut det hela så ligger det till på föjlande vis, Tollle Staffansson och Johan Karlhagen kommer inte att träna med ÖIS något mer. Innan dagens träning ringde båda och berättade att detta inte var något dom ville satsa vidare på. Förmodligen så var det så att man kände att man var för matchotränade för att kunna fajtas på lika villkor som de andra i laget. Förståeligt då grabbarna inte har spelat fotboll i högt tempo sedan i höstas, tråkigt då det hade varit intressant att se hur de hade klarat sig, men, men. Tommy Lycén däremot var med även idag och men som jag nämnde i inledningen så hördes det återigen portugisiska ut ur omklädningsrummet idag, och det är förstås alltid lite extra roligt. Men vem är då denne brasse?

Rafael Magalhaes

Jo det är ingen mindre än den förre Hammarbyaren Rafael Magalhaes. Magalhaes är född 1986, han är alltså 25 år och anfallare. Vid första anblicken så passar Magalhaes in exakt i den form som kallas ”en sån spelare hade vi behövt”, han är stor, han är stark, han är ganska snabb och han är i rätt ålder. I spelet idag såg man inte riktigt hela hans potential men mer om det senare. Han kom till Hammarby under deras och vårat mardrömsår 2009 och där gjorde han ett mål på sina nio starter, det bör väl nämnas att ingenting och då menar jag ingenting, fungerade som det skulle i Bajen det året så det kanske inte är rättvist att döma honom efter hans insatser det året. Efter Hammarby gick Magalhaes till Ljungskile där han endast startade en match och blev inbytt fyra gånger utan att göra mål. Facitet kanske inte är jätteimponerande men det jag såg på dagens träning gav mig mersmak.

Dagens träning var som gjord för att kolla in provspelare på, den bestod nämligen av mestadels tvåmål 11 mot 11, mumma!  Magalhaes spelade anfallare centralt i samma lag som Luka och Nico. Det fanns flera sekvenser som gör mig riktigt hoppfull när jag ser honom, en är när han löper ner Ludvig Brisby Jeppsson, och då menar jag löper ner, han ångade förbi på kanten och vek inte ner sig en tum utan manglade det som stod i hans väg för att sedan slå in ett farligt inlägg. Jag gillar också hans fina förmåga att läsa av spelet och bryta passningar, som när han i slutet av tvåmålsspelet gick in och skyfflade undan en spelare och bröt en passning för att sedan friställa David Björkeryd som kom i ett perfekt skottläge som han hade gjort mål på om inte Fredrik Andersson hade gjort sitt livs räddning och styrt ut den till en back som kunde rensa. Han hade också en hel del fina sekvenser där han vände och vred och snurrade upp folk inne i straffområdet, tyvärr så blev han lite för plottrig i det läget och brände tillslut läget med någon decimeter. Förutom det läget så hade han några fina framspelningar och en lobb som smet precis över ribban. Magalhaes är en stor stark targetspelare om man ska sortera in honom i en kategori. Det är svårt att avgöra på såhär kort tid om det är något att satsa på men det såg minst sagt lovande ut och om jag hinner så ska jag försöka ta en titt till på honom.

Tommy Lycén

Jo, just det ja det var en till spelare som jag skulle hålla koll på. Tyvärr så blev jag fast i någon form av brassetrans som gjorde att jag inte fokuserade på så mycket annat än Magalhaes, men ibland så lyckades jag slita blicken ifrån den välbyggda sydamerikanen. Och då riktades blicken såklart mot Tommy Lycén. Om man ska sammanfatta Tommy Lycéns insats med ett ord så får det bli ”Stabil”. Lycén gör inga misstag utan besitter det där David Björkerydska lugnet som gör att det alltid känns säkert när han har bollen vid fötterna, en sån spelare som man vet vad man får av, en sån spelare som man älskar att ha på planen när det blir lite darrigt hos andra spelare. Ett exempel för att demonstrera detta är när Lycén får bollen på kanten, det ser otroligt behärskat och lugnt ut, han tittar sig omkring efter alternativ, håller lite till, ser att Oskar Wallén löper mot straffpunkten och slår ett väl avvägt inlägg som träffar Walléns panna perfekt. Det är en stabil och rutinerad spelare med andra ord, men som sagt så har Lycén varit aningen skadedrabbad den senaste tiden och det är det ända som kan oroa mig en aning. I övrig råder det ingen tvekan om att Lycén hade gått in i startelvan om han hade valt att skriva på.

Det var allt om de två provspelarna, men det hände en del andra roliga saker på dagens träning:

… Adam Eriksson var tillbaka efter utlåningen till Kinna, han såg som vanligt glad och pigg ut. Nu har vi dessutom ett angenämt problem på vänsterbacken där vi har både Hall och Eriksson som båda är tillräckligt bra för att gå in i startelvan.

… Jag har aldrig sett så mycket folk på öisgårdens gräs som idag, inte en enda skada!

… Naod Kibrom, Joakim Olausson och Filip Holländer ifrån Tipselit Äldre deltog på dagens träning och spelade alla som vanligt bra och såg stabila ut.

… Enligt rykten så var Joakim Olausson aningen nervös inför matchen senast, något som enligt Tomas Östlund aldrig hänt förut.

… Fredrik Andersson skriker inte längre MÅLVAKT!! när han ska plocka ner ett inlägg utan har bytt till: DET ÄR LUUUUUNGT!!!!

… Rafael Magalhaes har en tatuering på höger vad där det står ”Fé” som betyder Tro på portugisiska.

… Hans agent har förmodligen norra halvklotets saftigaste telefonräkning då han pratade i telefon oavbrutet under dagens träningspass.

…Portugisiska kunde han också.

… Agenten alltså.

Till sist vill jag varna redan nu för det finns en risk att det inte blir någon inför-rapport dagen innan helgens match då jag spelar Partille cup och hade tänkt vinna den. Men ni som är sugna kan ju alltid ta en titt på ois.se när träningen är och åka dit själva, det är det värt!


'Ska vi inte ha en brasse till?' have 42 comments

  1. 6 juli, 2011 @ 23:46 JD1887

    Härlig rapport Felix! Det som oroar mig om den där brassen är att han har fått väldigt lite speltid i både bajen och lsk. Det kanske visar matchotränad men det kommer ju möjligtvis vara fler som kollar honom, ganska intressant! :) Lycen kan man också värva om han verkar skadefri. Hade man bara haft pengarna till bägge!
    Lycka till i cupen Felix!!

    Svara

  2. 6 juli, 2011 @ 23:47 JD1887

    Och Valter kanske känner sig lite ensam på ÖIS-gården med att vara brasse i Sambalaget! Han kan säkert övertyga honom om det blir aktuellt! ;)

    Svara

  3. 7 juli, 2011 @ 08:56 Lanslarke

    En något mer känd Magalhães (mer känd som Magellan) brukar tillskrivas äran, att vara den förste som seglat jorden runt. Vad har det med ÖIS att göra? Inte mycket men är man nörd så är man…

    Vi får väl hoppas att den här snubben, iklädd ÖIS-tröja, kommer att segla högt över motståndarna i höjdduellerna under hösten.

    Svara

  4. 7 juli, 2011 @ 10:11 nytko

    Härlig rapport Felix!

    Av det JAG såg av denne brasse på TV under tiden i Hammarby så tyckte jag han såg ganska bra ut men han kändes inte som någon målgörare precis. Tyvärr. Men aja, detta är ändå Div.1…lite skillnad mot Allsvenskan ändå.

    Svara

    • 7 juli, 2011 @ 10:29 Douglas

      En en anfallare som såg bra ut i allsvenskan kan nog göra mål i div1!

    • 7 juli, 2011 @ 11:42 Jacko

      Det finns det knappast några garantier för. Skulle snarare säga att uttrycket ”en gång målskytt, alltid målskytt” stämmer bättre.

      Ser hellre att ÖIS värvar någon anfallare som öser in mål i div 2 än någon som bara mäktar med något mål per säsong i Allsvenskan.

      Att gå runt ekonomiskt är viktigast i år och om man skall värva denne brasse måste han imponera riktigt stort på träningarna dvs inga chansningar!

      Frågetecken för brassar i allmänhet. Tycker många av dem spelar endast för sin egen vinning och Lex Santos bör ju säga att vi bör passa oss för detta.

    • 9 juli, 2011 @ 00:56 Zorich

      En gång målskytt alltid…. Stämmer verkligen bra hos den forna Alvaro Santos. Hur många mål har han gjort hos de gröna i år?
      Den gubben köper jag inte. Målskytte är en färskvara och inget man kan konsververa i flera år.

      Kul att du nämner Santos i samma inlägg. För ngn utpräglad målskytt har han ju inte visat sig vara de senaste åren….

      CZ

  5. 7 juli, 2011 @ 10:35 Rude Boy

    Härlig rapport.
    Under sommaren har de två offensiva spelarna Claudio da Silva, 22 år, och Rafael Magalhaes, 23 år, fått visa upp sig och träna med Hammarby. De har gjort så pass gott intryck att Hammarby vill att de fortsätter spela med Bajen året ut. Spelarna lånas då från sina respektive klubbar, Palmeira och Santo André, under hösten och sedan har Hammarby en option på att köpa dem.

    – De har successivt gjort bättre och bättre intryck och vi vill fortsätta att utvärdera spelarna under hösten, säger Michael Andersson, VD Hammarby Fotboll AB.

    Båda spelarna är offensiva, Rafael en renodlad anfallare medan Claudio också kan spela yttermittfältare.

    Svara

  6. 7 juli, 2011 @ 12:03 Krilliano

    Underbar rapport verkligen. Hoppas Tommy är hel o skriver på. Om brassen gör mål ska han va med annars är det bara å skicka av. Vi har redan folk som inte kan detta. Och sist men inte minst så är det ett härligt tillskott med Adam. Har inte fattat varför han blev utlånad men det kanske va skador? Å andra sidan så har väl bildsköne inte gjort annat än gått o varit lite småskadad. Nåja.. Skönt att han är tillbaka. Gillar hans spel.

    Svara

  7. 7 juli, 2011 @ 12:06 Krilliano

    Förresten så måste jag säga att det är underbart att höra att du andas optimism i dina rapporter. Det har ibland varit lite väl mycket ”gubbgnäll” här utan att kasta skugga över dom som skrivit tidigare och som också gjort det förbannat bra.

    Svara

    • 8 juli, 2011 @ 10:05 Edwin

      Kan inget annat än att hålla med, härlig rapport!

    • 9 juli, 2011 @ 16:41 Felix Jonsson

      Tack så mycket båda två, som jag har skrivit tidigare så betyder det mycket när man får beröm. Självklart tycker jag att man ska vara kritisk men jag försöker att vara positiv så ofta det bara går.

  8. 7 juli, 2011 @ 12:53 bukowski

    skadebenägen hit och skadebenägen dit,vi har ju bengtsson,anderberg,har dom haft nån skadefri månad?

    Svara

    • 9 juli, 2011 @ 16:42 Felix Jonsson

      Det är väl just det att man inte vill ha fler spelare som har samma tendens

  9. 7 juli, 2011 @ 21:20 LSK Fan

    Vill ni har Rafael så får ni honom gärna. Dock är han inte speciellt ”stor” då han inte är längre än 181 cm.

    Svara

  10. 8 juli, 2011 @ 13:04 Martin Johansson

    En värvning av Rafael känns så där. Enligt Bajens gamla fystränare Janne Mian – som tränade Bajen under tiden Rafael var i klubben – var Rafael irriterande lat. Känns inte riktigt som den spelare som ÖIS behöver få in. Hans facit från Bajen och Ljungskile talar sannolikt sanning.

    Svara

    • 8 juli, 2011 @ 15:58 ÖIS 1994

      Jakob Olsson är också lat, slutar jobba så fort han tappar bollen – men han gör soloräder och mål ändå. Det kanske Rafael också kan.

    • 8 juli, 2011 @ 16:07 Oskar Ängermark

      Skynda till ÖIS-gården idag och kolla träningen med mig Martin. Jag bjussar på kaffet! :)

    • 8 juli, 2011 @ 16:10 Martin Johansson

      Haha, jag är ju på fel sida landet, som vanligt numera, däremot kan vi ses för en kopp kaffe på Vapenvallen i morgon. Bosse gör debut på ståplats!

    • 8 juli, 2011 @ 16:21 Oskar Ängermark

      Dööööligt att inte vara på plats till träningen innan match ;)
      En kopp på Vapenvallen med Bosse låter däremot utmärkt! Vi hörs om det imorgon.

    • 8 juli, 2011 @ 16:23 Martin Johansson

      Du vet hur det är i amatörserierna, man måste anpassa träningstiderna efter jobbtiderna… ;-)

  11. 8 juli, 2011 @ 14:01 sambaliran

    Tycker egentligen inte att vi ska värva någon med tanke på ekonomin. I så fall skulle det vara en riktig målgörare. Truppen är större i dag än vad man sagt att man skulle ha. Det finns duktiga talanger som bara får sitta på bänken och inte får chansen. Hur ska dom få utvecklas? Tycker det är tråkigt att man bara kör på med de gamla ”rutinerade” spelarna som flera av dom inte är speciellt bra. Nu har ÖIS chansen att utveckla sina unga talanger och bygga vidare på det. Hungriga unga killar som inte vill annat än att spela fotboll. Inte spela med halvskadade spelare som Bengtsson mfl.

    Svara

  12. 8 juli, 2011 @ 14:31 Douglas

    För mig spelar det ingen roll om Rafaelär lat bara han levererar.
    och det är väl därför han och lycèn provspelar för att öis ska se att dem håller innan de eventuellt skriver kontrakt?

    Svara

  13. 8 juli, 2011 @ 16:03 ÖIS 1994

    Tomas Östlund sade igår i Radio ÖIS att Rafael hittills såg ut att vara precis den spelartypen som saknas i dagens ÖIS. Vi får väl se.

    Svara

  14. 8 juli, 2011 @ 16:41 Rompan

    Rafael har jag sett hoppa in i Hammarby. Han är väldigt teknisk och en lirare
    som definitivt skulle kunna ösa in mål i div 1

    Svara

  15. 8 juli, 2011 @ 16:49 Krilliano

    Bara rutinerade killar? Hur tänker du nu sambaliran? Den enda av dom rutinerade jag skulle kunna tänka mig att byta i startelvan är Bengtsson men å andra sidan så kämpar han på rätt bra men har haft det jobbigt med axlar osv. Seb har varit bäst hittils och Leinar är tycker jag en klippa i försvaret tillsammans med Ervik. Och för det andra så har inte jag sett ett så här ungt Öis på plan sen början av 90 och det året åkte vi ur. Vi har säkert många lovande men det är gott att ha dom äldre annars hade det nog kunnat gå käpprätt åt skogen. Dennis Jonsson är ett bra ex. Han är en skön gubbe som säkerligen tillför mer än vad man tror. Jag kan ha helt fel men jag tvivlar på att Lindströmkillarna och någon annan fjunis hade haft en chans utan Seb. Vissa spelare behövs utanför plan som kan riva i.

    Svara

    • 8 juli, 2011 @ 16:53 ÖIS 1994

      Håller med dig i allt utom Dennis Jonsson. Skeppa honom till Motala eller nåt sånt… Urkass.

    • 8 juli, 2011 @ 18:40 Anton

      Skeppa dina kommentarer till gais forum eller nåt sånt.. Dom är urkassa.

    • 8 juli, 2011 @ 23:02 Krilliano

      Ähh.. Dennis är en go gubbe. I den här serien är han ett bra komplement. Inte i startelvan men som backup. Han röjer på och har en skön inställning. Däremot är han givetvis ingen framtidsman. Man får tänka på att han redan ”slutat” och jag tror han som jag sa tidigare tillför på andra planer än den gröna mattan.

    • 9 juli, 2011 @ 16:47 Felix Jonsson

      Precis som du säger så är Dennis en go gubbe som bidrar med bra stämning i på träningarna och han är den prefekta spelaren att ha på bänken då han aldrig gnäller och när han väl får gå in så gör han ett stabilt jobb.

    • 8 juli, 2011 @ 18:50 Anonym

      Och vilka är dessa duktiga unga talanger som käkar trä?

  16. 8 juli, 2011 @ 18:27 sambaliran

    Håller med dig Krilliano till viss del. Jag menar givetvis inte alla ”gamlingar”. Självklart så behövs en del av de rutinerade kvar. Men när det gäller Bengtsson och Dennis så finns det andra som mycket väl kan ta deras platser. Nu är ju Adam dessutom tillbaka och det blir en förstärkning i försvaret. Och förhoppningsvis blir både Otterstedt och Sehlström snart bra från sina skador.

    Svara

  17. 8 juli, 2011 @ 21:47 peter nilsson

    såg tipselit äldre sista halvlek och en kille i öis gjorde två kanonmål!!!
    någon som vet vem det var??

    Svara

    • 8 juli, 2011 @ 22:04 peter nilsson

      sorry! var mot häcken borta för några veckor sen

    • 8 juli, 2011 @ 22:54 Hox

      Henrik Carlsson.

    • 8 juli, 2011 @ 23:13 peter nilsson

      ok! tack
      har han varit uppe i a-laget och testat något??
      riktigt snygga mål som han gjorde på egen hand

    • 9 juli, 2011 @ 00:20 Felix Jonsson

      Henrik Carlsson är ny för iår ifrån GAIS, riktigt duktig. Han och hans bror Daniel bytte samtidigt, Daniel var uppe och tränade med A-laget för ett tag sedan och gjorde succé med typ fyra mål, har inte sett honom i a-laget sedan dess men det känns som att båda är något att hålla ögonen på.

    • 9 juli, 2011 @ 00:51 peter nilsson

      ok! låter ju bra!
      såg bara de två målen som det var riktig klass på av en riktig målgörare!

      finns lite att vänta på från tipselitlagen i alla fall då!!

      känns ju bra för framtiden

  18. 8 juli, 2011 @ 23:10 Krilliano

    Gillar både Otterstedt och Adam! Men det måste finnas folk som kan hålla i taktpinnen när der bränner till. Dom yngre brukar vara väldigt ojämna och håller klass ett par matcher för att sen dyka ner i en håla. Sen finns det en regel som jag gillar som Erik Hamren brukade köra med. Dom bästa ska spela oavsett ålder och oavsett plats.

    Svara

    • 9 juli, 2011 @ 10:06 Lanslarke

      Äsch, det där är bara något som tränare säger, för att motivera varför de unga aldrig får chansen.

    • 9 juli, 2011 @ 12:48 classe

      sant

    • 9 juli, 2011 @ 13:47 Krilliano

      Du kanske har en poäng där. Men om spelaren inte är en jättetalang i klass med Ola Toivonen eller liknande så tycker jag nog att tränarna har rätt i det. Men som sagt dom spelarna som är bäst ska spela om dom så är 3 o ett halvt år gamla och fortfarande skiter i byxan.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se