Att bryta ihop och komma igen Del 1: Ledning

Jag får väl börja med några ord om avslutningen, det blev inte som planerat, vi vann inte och Lund gjorde inte det vi alla trodde att de skulle göra efter att ha tagit ledningen med 2-0. Kalla mig gnällig men jag tycker att det är riktigt dåligt av Lund att inte lyckas hålla undan bättre, efter att ha släppt in sammanlagt sex mål under hela säsongen så släpper man nu in tre i samma match, det hade man inte gjort om matchen hade haft någon större betydelse för laget. Dock måste man komma ihåg att det aldrig skulle ha blivit som det blev. Hade Öis gjort det man skulle mot lag som Motala, Norrby, Husqvarna, LB 07, Trollhättan och liknande så hade man vunnit serien. Surt. Då Johan redan sagt om det mesta som man kan säga tänkte jag istället börja med en liten miniserie med ett par artiklar om hur jag vill att man ska gå vidare inför nästa säsong.

I denna den första delen som jag valt att kalla ”Ledning” kommer jag prata om vilka jag vill ska träna laget men mest, hur jag vill att laget ska ledas, frågor på det? Då kör vi!

Vilka ska leda laget?

På denna frågan blir det ett tråkigt svar för er som skriker på förändring, avgångar och som tycker att Roberto är tråkig. Jag vill nämligen inte ta bort någon av Roberto och Tomas, jag vill tvärt om ge mer inflytande till de båda. Tränarparet måste få så fria händer som det är möjligt att forma laget, men mer om det lite senare i denna texten. Många anser dock som jag skrev att en del anser att vi borde byta tränare, något jag absolut inte håller med om. Efter allt som hänt i klubben så hade det varit idiotiskt att byta tränare i detta läget, man behöver lugn och ro för att få laget att utvecklas under vintern. Det är för mig ofattbart hur samma människor som klagar på att man inte bygger långsiktigt och spelar med unga spelare, anser att vi ännu en gång ska byta tränare. Kontinuitet måste vara nyckelordet nu, ska vi vara ett nytt Öis så kan vi inte agera som det gamla, det säger sig själv. Det gamla Öis hade letat efter en ny tränare idag, och förmodligen hittat en som man trodde var bättre men som kostade lite för mycket, ”Men det lönar sig nog i långa loppet” Så ska vi inte det nya Öis resonera.

Vi har ett uppdrag för dig...

Jag vill ha kvar Roberto och Tomas som jag skrev, men jag har fått en idé som jag inte riktigt kan släppa, jag vet inte riktigt vad som får mig att tro på det eller varför just den idén av alla som snurrar runt i mitt huvud har stannat kvar. Det jag tänker på är att vi ska komplettera ledarstaben med en ledare med erfarenheter av livet som spelare i Örgryte IS. Och mannen som ska ta den rollen är, och håll i er nu, Markus Johannesson! Ja, Markus ”Dräparn” Johannesson. Varför? Jo, jag ska förklara mig. Efter att ha sett den inverkan Marcus Allbäck fick på laget under uppladdningen och matchen mot Motala så är jag övertygad om att det, i en så ung trupp som denna kan vara ett väldigt tillskott med en gammal spelare i ledarstaben. Då Allbäck gick in syntes det direkt att spelarna såg upp till honom och han kunde bidra med ett lugn i det pressade läget man var i. Jag tror att Marcus Johannessons röst i omklädningsrummet hade kunnat bli otroligt viktig i viktiga matcher. Just spelarperspektivet är något som tyvärr både Roberto och Tomas saknar då ingen av dem har erfarenhet av fotboll en högre nivå framförallt inte i en klubb som Öis. Markus Johannesson däremot har tonvis med rutin av spel på hög allsvensk nivå med både Öis och Djurgården, dessutom har han ett stort öishjärta som han förhoppningsvis kan förmedla till resten av laget. Jag har ingen aning om hur genomförbart detta är men det var bara en intressant idé som jag fick. Vad jag vet så är inte Markus knuten till något lag just nu så det är värt ett samtal tycker jag.

Hur ska laget ledas?

Som jag skrev i delen innan så vill jag ge tränarparet mer makt över laget än vad de redan har. Känslan jag får när jag pratar med Roberto och Tomas är att man inte får den friheten man vill ha, det har t.ex kommit fram att folk ur styrelsen har förhandlat kontrakt direkt med spelarna istället för att tränarparet gjort det. Detta är en tendens som jag absolut inte vill se i Öis igen, det stinker gammal styrelsepampig översittarmentalitet lång väg, och det vill jag inte se röken av i mitt Örgryte igen. Jag vill att styrelsen ska se till att ekonomin sköts och ge folk kring laget de resurser man behöver men sedan borde man låta dem sköta det själva. Kunskapen att leda ett lag finns nämligen hos Sören, Tomas, Roberto och de andra som arbetar på gården dagligen. Det är orimligt att folk som knappt befinner sig på Öisgården på dagarna ska besluta i frågor rörande vilka spelare som ska spela i ett A-lag, eller ungdomslag heller för den delen. Min åsikt är att styrelsen ska vara de som håller i pengarna, men när man väl gett tränarna en budget så måste man lita på att de pengar man gett används rätt och blanda sig i hur pengarna används. Det kan tyckas att jag är lite hård nu, och jo, det kanske jag är men det är ju så att man som öisare, efter allt som hänt har blivit väldigt känslig för tendenser som tyder på ett beteende som detta. Jag vill bara varna innan det går snett, om det ens är påväg att gå snett.

Rätt man för jobbet!

Roberto och Tomas har ställt krav att så mycket som möjligt av förutsättningarna inför nästa år ska vara klara när laget får på semester om lite drygt en månad, jag hoppas innerligt att detta kravet tillfredställs och att folk i styrelsen ger tränarna de resurser man behöver för att kunna arbeta vidare som man önskar. Självklart måste ju detta ske utan att ta några ekonomiska risker.

Hur vill jag då att tränarna ska hantera en större frihet? Jo, för det första så hoppas jag att man får en frihet att själva förhandla kontrakt med spelarna och tillsammans med folk som har hand om scoutingen i klubben få de nyförvärv som man tycker sig behöva för att kunna spela den fotboll man vill. Jag vill också att tränarna i A-laget samt tipselit kan tillsammans med Sören Börjesson arbeta fram en plan över vilken fotboll man vill ska spelas i klubben, från knattar till seniorer. När man kommit fram till detta så vill jag att man direkt informerar samtliga tränare i klubben vad det är som gäller. Jag vill att man arbetar fram en plan för vad man ska lära sig under varje år av sin fotbollskarriär inom Öis och att alla tränare i klubben också får möjligheterna man behöver för att kunna utföra detta. För även om denna texten egentligen bara ska handla om A-laget så är det ju så otroligt viktigt att man får med hela klubben och får den att jobba åt samma håll i samtliga lag.

Vad ska förbättras?

Om vi då ska gå till lite mer praktiska detaljer i hur jag vill att man ska lägga upp träningen till nästa år så finns det tre saker som jag direkt kommer att tänka på som måste förbättras, och det är:

* Koncentrationen

* Fasta Situationer

* Effektiviteten

Alla dessa måste bli bättre om vi ska bli det där lokomotivet som bara krossar allt motstånd nästa år. Alla tre hänger ihop med varandra på ett eller annat sätt men dessa tre är det som jag tänker på om jag måste nämna saker som inte varit bra. Stundtals har dock alla tre saker varit bra, men stundtals har inget varit bra. Det största problemet under året har varit spelet mot sämre motstånd, om man tittar i tabellen så måste man gå ned till sjuan Sleipner innan man hittar ett lag som vi har förlorat mot, vi är alltså obesegrade mot topplagen, vilket är bra. Mer skrämmande är dock att vi har förlorat en match mot samtliga lag från Sleipner och nedåt förutom mot Rosengård. Hade i vunnit en av dessa förlorade matcher så hade det varit vi som kvalade mot IK Brage till helgen och inte Sylvia. Detta är lite skrämmande, men jag hade ändå varit mer orolig om det hade varit topplagen som vi inte klarade av. Det hade tydligare visat att man inte hör hemma i superettan. Nu finns ändå högstanivån, problemet är att den inte bara ska visas mot topplagen utan den måste även komma fram då man möter sämre lag. Framförallt när man möter sämre lag på bortaplan. För det är nämligen så att det är på bortaplan som serien förloras, två hemmaförluster på hela året samtidigt som man har fem förluster på bortaplan. Det syns inte bara i resultatet att man är dåliga på bortaplan, det syns ofta på planen också, man har inte alls samma spel på bortaplan som hemma.

Hur ska detta bli bättre?

Dels handlar det självklart om inställning, samtliga spelare ska ha exakt samma inställning i matcher mot lag som LB 07 och Skövde som man har i matcher mot Sylvia och Varberg (även om Varberg inte finns kvar i denna serien nästa år). Där kommer koncentrationen in, i en del av de matcher som spelats mot sämre motstånd har man varit det spelförande laget och inte sällan har man parkerat på motståndarnas planhalva. Problemet har då varit att man inte varit beredda när motståndarna har ställt om och kontrat. Matchen mot Norrby hemma är ett tydligt exempel på detta, i första halvlek radar man upp chanser och fullkomligt bombarderar Norrbymålet utan utdelning. I takt med att pressen mot motståndarmålet blir intensivare så slappnar man också av i de bakre lagdelarna och som en följd av detta kan Norrby kontra mot en backlinje som ”står på hälarna och tittar på”  för att citera Tomas Östlund. Detta måste bli bättre till nästa säsong, då måste man bli ödmjukare och aldrig slappna av oavsett hur överlägsna man är.

Det handlar också om de två andra punkterna som jag nämnt ”Effektiviteten” och ”Fasta situationer”. Som jag skrev så radades chanserna upp mot Norrby och hade man gjort mål på några av dom så hade man förmodligen vunnit matchen och det är väl också det som varit på de flesta supportrarnas läppar under säsongen, man gör inte mål på de lägen man får. Tyvärr är det så att det är mot bottenlagen som man inte sätter lägena, men när man möter topplag så är man mycket effektivare. Detta visar även det på att inställningen mot bottenlagen kan vara bristande. Det behöver inte vara medvetet, det behöver inte betyda att man skrattar åt motståndarna i omklädningsrummet och medvetet inte ger allt. Tvärtom tror jag att det ligger i det undermedvetna och jag vet av egna erfarenheter att det inte alltid är en medveten underskattning utan att det kommer när man kommer ut på planen. Spelarna är inte lika snabba som man är vana vid och dom reagerar inte på samma sätt som man är van vid och därför tror man att man ska kunna vinna lätt på något undermedvetet sätt. Det är svårt att råda bot på, men det måste lösas.

En saknad man med en saknad fot.

Den sista punkten som handlar om fasta situationer har jag egentligen ingen statistik eller liknande som kan styrka, det är bara något som jag tänkt på under säsongen. De fasta situationerna som var ett av de farligaste vapnen förra året har nu blivit en av de svagaste delarna i spelet. Det har gjorts väldigt lite mål på fasta situationer, en frispark har gått rakt i mål och vad jag kan minnas har inte speciellt många skarvats in i mål. Hörnorna ska vi inte tala om, på dom har det varit väldigt dålig utdelning, dessutom tre brända straffar. En anledning till detta är självklart att Pavel Zavadil inte längre tillhör laget, den frisparksfoten var något extra. Men även om Pavel inte är kvar så tycker jag ändå att man med känsliga fötter som David Björkeryds och Jakob Olssons borde kunna ha bättre utdelning. De fasta situationerna är som ni alla säkert vet ett väldigt effektivt sätt att få enkla mål när spelet inte stämmer till hundra procent, och just enkla mål behöver vi göra fler. Med bättre effektivitet så hade vi säkert vunnit någon av de där bortamatcherna som spelet låst sig i.

Självklart finns det fler saker som kan förbättras, men de är dessa tre som jag fastnat för. Jag hoppas innerligt att den kommande försäsongen är under Roberto och Tomas ledning och präglas av noggrannhet. Det ska finnas i allt, allt ska vara perfekt när säsongen startar. Det ska vara solklart för samtliga spelare hur man ska ställa upp på hörnor, det ska vara solklart vilka som tar straffar och frisparkar. Vissa må anse att det hindrar kreativiteten att ha hårda direktiv. Tvärtom säger jag, om alla vet exakt vad man ska göra så skapas en trygghet i det och utifrån den kan det komma kreativitet. För att kunna göra något kreativ så måste man känna en trygghet och att det finns något att falla tillbaka på ifall man inte har sin bästa dag. Om man ska ta det eviga exemplet på vacker fotboll(det anses i varje fall vara vackert av många), FC Barcelona som alla förknippar med lekfullhet och kreativitet så är det ett av de lagen i världen som har absolut klarast roller. Det är en av nycklarna till deras framgång, att det är väldigt styrt och utifrån det improviserar spelarna till viss mån. Det är också väldigt bra att ha tydliga direktiv om man ska slussa upp yngre spelare i A-laget, för det ger en trygghet för spelare som kommer upp då spelaren vet exakt vad han ska göra när han kommer in på planen.

Sedan vill jag självklart att fysträningen under försäsongen sköts exemplariskt, jag vill inte bevittna en till försäsong där skadorna radas upp en efter en och tränarna skyller på att man haft en dålig försäsong när man förlorar premiären. Jag tror dock mycket på samarbetet med David Samuyiwa, jag tror att han kan uppnå bra resultat med spelarna fysiskt. Dessutom hoppas jag att Yannick Tregaro får fortsatt förtroende att hjälpa till under försäsongen, jag är ett stort fan av friidrottsträning och jag är säker på att det kan ge bra resultat på planen nästa säsong.

Ett litet dilemma som tränarna står för inför nästa säsong är dock hur man ska behålla sin höga högstanivå samtidigt som man klarar av att höja sin lägstanivå. Man måste försöka behålla det tempot man har kvar sedan superettatiden som kommer fram mot topplagen samtidigt som man måste klara av att gå ner i tempo för att kunna slå exempelvis Skövde. Jag tror att detta kan lösas genom vilka man spelar träningsmatcher mot. Inför denna säsongen spelade man bara matcher mot superettalag då det var vad man skulle spelat i, men inför denna säsongen kommer man förmodligen att möta något osexigare motstånd. Jag tror dock att det är viktigt att möta en hel del Superettalag också för att hålla högstanivån fortsatt hög.

Det är inte lätt, men jag tror att Roberto och Tomas är rätt män för jobbet. Och kanske även Dräparn.


'Att bryta ihop och komma igen Del 1: Ledning' have 28 comments

  1. 26 oktober, 2011 @ 09:19 DrJonas

    ”Det är för mig ofattbart hur samma människor som klagar på att man inte bygger långsiktigt och spelar med unga spelare, anser att vi ännu en gång ska byta tränare.”
    Hmmm, det där var allt ett logiskt hopp för mig. Om en tränare inte spelare de unga lovande, varför inte byta ut? Om en tränare inte spelar öisigt, skall vi då behålla för kontinuitet? Skulle itte tror det. Det är nu vi har chansen att bygga nytt, och bygga rätt. Men jag tror att du är på rätt spår ändå. Allbäck och t.ex Dräparn är fd (och hyfsat unga)spelare som har något väldigt viktigt för nya unga öis. De har respekt med sig. Killarna i truppen får automatisk respekt för dom,…och det verkar inte RobertoTomas ha…iaf långt ifrån i samma grad. Är övertygad om att vi hade sett en helt annan JakobO om vi hade haft Allbäck/Dräparn…eller kanske mer realistiskt Ternström som tränare.

    Svara

    • 27 oktober, 2011 @ 10:12 Tuffe Viktor

      Kan ju vara så att dessa personer tycker att nuvarande tränare har gett de ”gamla” som Lycen, Elmander, Kocken, Dennis och Valther mer speltid än vad dom förtjänar/presterat för. Samtidigt som en del unga spelare inte har fått speltid i förhållande till prestation.
      Kontinuitet är jätteviktigt, men med rätt tränare. Med fel tränare så är kontinuitet inte alls bra. I våras så blev det lite så att man tog vad man fick. Bra kontinuitet förutsätter att fotbollsansvariga har hittat en tränargrupp som man anser vara rätt på längre sikt. Är dessa och spelare nöjda med tränargruppen så skall dom självklart vara kvar. Om inte se till och lös detta snarast.

    • 27 oktober, 2011 @ 12:01 Felix Jonsson

      Visst har ni rätt i vissa saker ni säger, det finns säkert tränare därute som är bättre än Roberto och Tomas men jag tycker att man måste ge dom ett år till på sig att bevisa vad man vill med laget. Av det jag pratat med de båda så tror jag mycket på dom, man behöver bara ge dem lite tid. Om jag känner folk i denna klubben rätt så är det inte bra Tomas och Robban som har beslutat om värvningarna, det petas ganska ordentligt i detta från vissa personer i styrelsen. Därför vill jag ge dom lite mer frihet samt byta ut en och annan styrelsemedlem innan jag dömer ut. Jag lovar att vi hade sett ett annat lag om Robban och Tomas fått mer fria händer

    • 27 oktober, 2011 @ 13:09 Öis framtid

      Så du menar att det är några i styrelsen som också lägger sig i laguttagningarna och om vilka som ska starta? I såfall är Öis riktigt illa ute. Men jag tvivlar ändå på att det hade satsas mer på de yngre talangerna än på Kocken,Lycen,Elmander m.m. Jag hoppas verkligen att det i så fall blir en förändring till nästa säsong.

    • 27 oktober, 2011 @ 22:49 Felix Jonsson

      Jag vet inte om man är och lägger sig i vilka som ska starta däremot vet jag att man ligger bakom mycket i värvningarna som gjordes i somras och om Tomas och Robban fått fria händer och värva vem man ville där så skulle vi kanske inte sett samma spelare komma in i laget. Tränarnas uppgift är att ställa upp med bästa möjliga lag i varje match och jag vet inte om det är så många gånger som jag tycker att man inte har gjort det. Sedan spelar det ingen roll om en spelare är ett framtidshopp och kommer bli bra, de spelarna som tillsammans har störst chans att bidra till en vinst ska starta. Utifrån det spelarmaterial man har så tycker jag att man har gjort detta i matcherna på slutet, bortsett från småsaker som man kanske inte håller med om men det är överlag inga jättemissar i laguttagningarna som jag tycker. Däremot tycker jag at det bör bytas ut en och annan spelare tills nästa säsong. Men det kommer jag till i nästa inlägg i serien.

    • 28 oktober, 2011 @ 15:14 Öis framtid

      Utifrån det spelarmaterial Öis haft sedan värvningarna i sommras så tycker jag inte att man alltid ställt upp med bästa laget.Att Elmander,Kocken och Lycen har fått så mycket speltid är pinsamt. Bara för att de blivit värvade så tycker jag inte det måste vara en garanti att de måste få spela. Och det är ändå Roberto och Thomas ansvar att ta ut truppen. Se bara tillbaka på sista matchen då både tex.Jocke och Pontus var bänkade trots att de båda gjorde en bra match matchen innan mot Motala. Och mot Skövde byttes de inte ens in utan man gav Kocken;Elmander och Valter förtroendet i stället. Och hur bra är dom???? Vad bidrog dom med? Jag kan förstå om man bytte in någon av dom men inte båda.De är oröliga och långsamma. Och Valter är det för att det kanske skulle bli hans sista match i Öiströjan?? För jag skulle bli förvånad om han blir kvar nästa säsong.Även om det är en positiv och go kille så har haft mycket skador och nog gjort sitt i Öis,i alla fall som spelare.

  2. 26 oktober, 2011 @ 09:56 PriMax_ÖIS

    Klart Roberto skall stanna kvar. Sen är jag lite osäker om det blir bra med en ”dräparn” i omklädningsrummet. Är inte det lite som att de övriga gamlingarna (Leinar, Seb, Bengtsson ..) gör ett dåligt jobb. På plan tycker jag att dessa herrar visar på god inställning. Menar du att dem saknar detta i omklädningsrummet? Att Allbäck gav en stor skjuts till hela laget tror jag beror dels på att han en av klubbens allra största profiler samt att det bara var till just denna matchen. Det är inte säkert att effekten hade hållt i sig en hel säsong.

    Svara

  3. 26 oktober, 2011 @ 10:15 För kort som målvakt

    Jag tror egentligen inte att någon bryr sig om vad en ”gammal nostalgiker till snart 50-årig gubbe” tycker och tänker men att skriva detta är min terapi. Vill ni inte läsa en gammal mans bikt kan ni sluta läsa här. Jag vänder mig dock till er, mina vänner, för att lätta mitt hjärta.

    Jag kommer inte riktigt ihåg när jag började spela som knatte i ÖIS men får jag gissa så var det omkring 1970. Sedan dess har jag varit ÖISare, fler år i exil än på hemmaplan. 40 år, det är ganska lång tid. Jag har varit med om SM-guld och cupguld lika väl som vandringar i nationella tredjedivisioner, jag har spelat mot Gunnar Gren i en internmatch, jag har träffat Peter Dahlqvist när han utan anledning dök upp på Schillerska under en vinterträning, jag har dagligen, under en ganska lång period umgåtts med Allbäcks och Carlsson och Östlund, jag har varit med om att vinna Jä-Jäcupen men också att bli utslagen ur Buster Cup. Kort sagt, det har varit ömsom regn ömsom sol.

    I några personers ögon är jag dock ingen ”riktig” supporter eftersom jag på senare år har prioriterat familjen före bortamatcher (alla matcher är bortamatcher när man befinner sig i exil). Dessa personers förakt bär jag med lätthet, jag har bidragit på det sätt som passat mig genom att varje år förnya mitt medlemsskap, genom att köpa säsongskort utan att gå på någon match, genom att köpa en plats på Balders Hages bussar till bortamatcher, genom att skänka en slant när vinden tjutit elakt kring klubben. Jag har ÖIS ingraverat i min person men aldrig, inte någon gång under dessa 40 år, har jag varit gladare eller mer ledsen, än jag nu är trött.

    Stoltheten och glädjen över att vara en del av klubben som ”introducerade fotbollen” i Sverige, som har producerat och härbärgerat spelare som Gunnar Gren, Agne Simonsson, Örjan Persson, Polletten Larsson, Sören Börjesson, Allbäck, Afonso, Paulinho och Ailton, Elmander för att bara nämna några, har på senare år naggats ordentligt i kanten. Idag är klubben en ”vanlig” klubb i negativ bemärkelse. Vi har förknippats med skumraskaffärer som inte haft andra syften än att berika enskilda personers ekonomier, vi har gått i konkurs och vi har rasat i seriesystemet och allt detta gör mig besviken. Jag är besviken på att klubben (såväl som enskilda personer, ingen nämnd, ingen glömd) inte haft bättre omdöme och inte oftare tänkt på de supportrar som verkligen lever för klubben. Att inte inse att alla affärer bara smutsat ner supportrarnas händer. Det är supportrarna som får ta emot föraktet från allmänheten, det är supportrarna som står mitt i vinddraget ”när skiten träffar fläkten”. Fick jag önska något vore det just att klubben/ledningen faktiskt lär sig att förstå och respektera att det finns supportrar som personligen såras när klubben förknippas med tvivelaktiga gärningar.

    Ännu har jag inte kommit in på fotbollen och spelet. Att vi ska spela ”sambafotboll”, något som vi uppenbarligen inte gör idag, verkar vara en vedertagen sanning. Kort och gott, vi ska bli bättre. Vi ska spela tätare, bli bättre i sista tredjedelen, spela enklare, bli bättre på fasta situationer, hålla ihop lagdelarna, komma runt på kanterna och alla andra floskler som finns inom fotbollsvärlden. Och? Varför gör vi inte detta? Ibland verkar det som om fotbollen är något oerhört komplicerat, vilket det inte är. Fotbollen går ut på att i varje match plocka poäng och för att plocka tre poäng (vilket borde vara mer eftersträvansvärt än att plocka en poäng) krävs att man gör mål. Minst ett mål mer än motståndarna. Fotbollen är svår endast för de som inte är skickliga på det, och ÖIS idag är inte skickligare än att vi håller hus i division 1, södra. Vi kan utbilda spelare att bli så bra som deras personer medger men jag, du, Roberto eller Tomas kan inte trolla. Med bra råvaror kan man skapa en välsmakande middag men ingen kan förvandla en fläskfilé till en oxdito.

    Om vi verkligen vill vinna matcher tror jag att vi idag måste nog kravet på ”sambalir” underordnas kravet på vinster. Vart jag vill komma med detta svammel är att vi nog måste inse att vi, oavsett om det beror på bristande fysik, teknik eller koncentration, inte har spelare som är bättre än att de som lag idag bör hålla till i division 1. Kanske, jag menar förhoppningsvis, kommer en vintersäsongs utbildning betyda att i vart fall några spelare blir bättre än vad de är idag. Om detta inträffar kan vi hoppas på uppflyttning efter nästa säsong. I annat fall inte. Är det något jag är mer trött på än annat så är det pratet om orättvisa, att vi borde vunnit när vi förlorade, pratet om hedervärda vinster, att vi var bättre än motståndarna trots att vi förlorade. Sådana påståenden vittnar om att man missat det mest fundamentala i ”elitfotboll” nämligen att det handlar om att vinna (eller om att i varje fall plocka poäng). Undanflykter är i mina ögon något högst o-ÖISigt, något självförhärligande som aik med deras supportrar sysslar med, inte ÖIS. ÖIS kommer aldrig att ta något steg uppåt pga att vi är ÖIS. En plats i en division förtjänar man, den får man inte. Här anser jag att alla, från klubbledning till enskilda supportrar, måste vara ärliga och uppriktiga: är det viktigare att vinna eller är det viktigast att spela ”rolig” fotboll (jag har aldrig varit med om en rolig match som vi förlorat, däremot har det hänt att jag njutit kolossalt när vi grisat till oss en poäng). Idag kan vi inte, påstår jag, få båda delarna.

    Det blev många ord och jag ska avsluta med att uttrycka min tacksamhet över att det inte påverkar klubben om jag ”bryter ihop och kommer igen” eller inte. Nu ska jag vila så får vi se vad våren bär i sitt sköte i form av supporterskap.

    Lev väl, systrar och bröder

    Svara

    • 26 oktober, 2011 @ 13:25 Pastorn

      Fantastisk text!!:) Borde läggas upp som en artikel..!!

    • 29 oktober, 2011 @ 16:42 Voldemort

      +1

    • 26 oktober, 2011 @ 20:20 Mendel

      Väl rutet!

    • 28 oktober, 2011 @ 11:45 x-et på räcket

      Håller med!!!

  4. 26 oktober, 2011 @ 11:26 Jacko

    Som utomstående är det oerhört svårt att tycka till gällande tränarfrågan. Finns förtroendet i truppen och vad har tränarna för ambitioner och framtidsplaner? Det kan jag inte svara på.

    Men OM spelare har förtroende för tränarna och trivs med spelidén samtidigt som de kan tänka sig en karriär i klubben som sträcker sig långt framöver, då tycker jag beslutet att fortsätta skall fattas omgående.

    Svara

  5. 26 oktober, 2011 @ 16:07 nytko

    Väldigt välskriven text Felix!

    Oerhört roligt att höra vad andra tycker och tänker om laget och allt runt om kring.

    För mig är det självklart att RobertoTomas ska fortsätta över nästa år också.

    Svara

  6. 26 oktober, 2011 @ 18:17 Gustaf A

    Grym text Felix. Nu är det verligen sambadefensiv klass här inne. Starkt jobbat.
    Vidare vill jag även hylla ”För kort som målvakt” som skribent till ett av de mest minnesvärda inläggen här inne. Tack.

    Till sist. Man blir inte lite glad när man ser en specifik bild i Felix Krönika. Har har visserligen inte samma status som Allbäck, men för mig är han ändå ÖIS i särklass bästa spelare under 2000 talet. Jag pratar givetvis om M.Johannesson. Att få in honom i klubben hade varit riktigt fint. Dessvärre tror jag han trivs allför bra uppe i Stockholm både privat och med jobb. Men vem vet, hoppas och längtar är alltid tillåtet.

    Må bäst

    Gustaf A

    Svara

  7. 27 oktober, 2011 @ 20:47 C

    Det är hård konkurrens i svensk elitfotboll. Den håller inte internationell nivå, men nationellt är det tufft att hävda sig och få en del av de få resurser som finns att tillgå i form av kapital och spelare. Det innebär att lag som Öis inte kan vänta sig långsiktig framgång om det inte finns en fungerande grund att stå på. Denna grund består av ungdomssektionen och måste fungera. Gör den det?

    Svara

  8. 31 oktober, 2011 @ 13:28 Anonym

    ok felix

    Svara

  9. 31 oktober, 2011 @ 14:36 joalar

    Börjar det inte bli dags för del 2?

    Jag behöver stilla min abstinens.

    Svara

  10. 31 oktober, 2011 @ 22:34 Johannes

    http://www.fotbolltransfers.com/site/news/13417.html

    en kär brasse kanske vänder hem?!

    Svara

  11. 31 oktober, 2011 @ 23:48 Hocus Focus

    Tror inte han skulle spela div 1 även om vi hade haft cashen…

    Svara

  12. 1 november, 2011 @ 10:55 bukowski

    2012 har vi ju oskar ,anderberg(kanske frisk?),nico,osäkert med olsson,då löser vi valon,då leker vi hem serien utan kocken o elmander!?

    Svara

    • 1 november, 2011 @ 12:00 Johannes

      Tycker dock Elmander har gjort precis det han skall göra, kocken däremot tror ja inte det är någon som vill ha kvar

    • 1 november, 2011 @ 18:04 Martini

      Håller inte med. Jag var också lite tveksam till Kocken i början, men jag tror han blir bra efter en normal försäsong. Han tar emot bra inne i boxen och jobbar fram lägen åt de andra.

      Han duger gott i både 1 södra och super 1.

    • 1 november, 2011 @ 15:42 PB

      På tal om Valon… http://www.fotbolltransfers.com/site/news/13458.html

  13. 1 november, 2011 @ 23:08 bukowski

    jaha,ska oddevold snuva oss
    andreas yngvesson då? ;)

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se