Inför Skövde AIK – Örgryte IS: David Leinar-Wallace och rödblåa hav

Säsongen 2011 startade med ett ÖIS som förberedde sig för spel i Superettan. Sammanslagningen med Qviding var på tapeten och snacket var positivt bland supportrarna. En fredag i mitten av februari blev det officiellt att ÖIS ansökt om konkurs. De månader man levt på en företagsrekonstruktion var över och nu var det alltså spel i Division 1 som gällde för Lirarnas Lag. Imorgon är seriespelet över. Det blev ingen supersäsong för laget där man säkrade uppflyttning redan i tredje omgången. Det blev inte ett år då vi bussade runt i södra Sverige och njöt av gärdsgårdens många vackra aspekter. Det har däremot fortfarande potential att bli ett kult-år.

Jag vill börja med en förklaring, en ursäkt och ett tillåtande. Om jag börjar med förklaringen så skrev jag i texten inför matchen mot Sylvia om hur det var kört. Om hur jag givit upp och att vi i princip kunde lägga oss ned och gråta över spilld säsong. Texten skrevs mitt i slutet av en mörk ÖIS-period och med förlusten mot Norrby hemma på näthinnan så var det svårt att motivera sig till att skriva positivt. Fotboll handlar om känslor, något som vi supportrar kan skriva under på och när det går mot oss så är det lättare att gnälla och klaga. Förlåt för detta! Tji fick jag när ÖIS senare gick och vann matcherna mot Sylvia, Lund och Motala medan Sylvia förlorat. Nio poäng inhämtade och plötsligt så är allt ljust igen även om det inte ligger i våra händer. Hur som helst så är det fantastiskt bra jobbat hur det än går imorgon! Jag tillåter mig att drömma om bättre tider. Om en kvalmatch på Domnarsvallen som slutar med en rödblå planinvasion. Ett firande fyllt av flaggor, champagne och sånger om frihet och brassar.

Men först så väntar en match.

Skövde AIK. Minns ni dem? De där vi mötte i premiären då vi fortfarande skrattade åt lagnamnen som vi råkade dela serie med i år. Jag menar, vi hade ju faktiskt inte spelat ned oss i Division 1 och vi hade ju ”bara” tappat spelare som Allbäck, Zavadil, Anklev och Santos. De kan ju inte lämna så stora luckor efter sig? Förutom möjligtvis Santos då.
När Markus Anderberg satte 1-0 i den 19e minuten så kändes det bra. När domaren blåste av första halvlek och ÖIS ledde med 1-0 så kändes det bra. När domaren blåste straff i den 52e minuten kändes det mindre bra. När domaren blåste av andra halvlek vid ställning 1-3 i Skövdes favör så kändes det inte alls bra. Laget som är mest känt för att vara Gais samarbetspartner och för att ha fostrat Johan Mårtensson hade besegrat oss. Nu står vi alltså här igen. Skövde som motståndare. Sista omgången och seger nästan en förutsättning för att vi ska kunna knipa kvalplatsen ifrån Sylvia.

Dagens träning ackompanjerades av regn och rusk. På ÖIS-gårdens för dagen grövsvarta gräsplan (det var något gödsel-liknande på planen för att göra att det mår bättre) värmde spelarna upp genom att löpa några varv runt planen. Plastband avskärmade planen ifrån resten av ÖIS-gården som en barriär för att förhindra Wilhelm Fribergs minnescup-deltagare från att springa och förstöra gräset. Det var kallt när vi tog plats på balkongen som ger en fin överblick av planen och det var lite skumt att tänka att det kanske är sista gången man står där i år för att skriva en införsrapport.
Det var inte publikrekord iallafall. Vädret förklarade varför. Som man vant sig vid så var det många spelare med på träningen. Tre-fyra olika grupper satte igång med apan i mitten. Det var bra fokus på grabbarna. Om jag var orolig för att de skulle vara nervösa inför imorgon så släppte det fort. De äldre spelarna skrattade och hade nog en lugnande effekt på de yngre. Kanske hade det varit bättre om Allbäck kunde vara med i denna matchen istället?
Efter detta följde två olika övningar på varsin halvplan. Den ena gruppen, bestående av startspelare höll till på den ena och övade fasta situationer. Jakob Olsson slog frisparkar som ofta måttades in av David Leinar eller Nicolas Sandberg. Jakob slog dessutom lite hörnvarianter men det var när alla turades om att slå frisparkar på mål som dagens delikatess inträffade. Danny Ervik drog till bollen från 30-35 meters avstånd och bollen seglade elegant in i mål.

Magnifikt!

På den andra planhalvan övade resten avslut. Det laddas för en Skövde-kross!
Som avslutande övning spelade man tvåmålsspel på en mindre plan med två lag. Dagens snyggaste räddning var det inte en av målvakterna som stod för utan ingen mindre än Christofer Bengtsson. Som försvarare styrde han ett skott med huvud rätt i ribban varpå bollen studsade ned framför honom och rensades bort. Nervöst men snyggt! Efter en stund så var träningen över, personerna som tittade på var på väg hem och spelarna begav sig inåt omklädningsrummet, gissningsvis för att bada bastu och ladda inför imorgon. Slutsatsen av dagens träning är att följande lag startar imorgon:

ÖIS startelva mot Skövde

Inga konstigheter. Tommy Lycén på ena kanten, David Björkeryd på andra, starkt! Radarparet Nicolas Sandberg och Jakob Olsson får spela med varandra och förhoppningsvis blir det tillfälligt för att säkra kvalplatsen.

Morgondagens motståndare säkrade sin plats i Division 1 södra 2012 i den senaste omgången. Efter att de gjorde det ÖIS inte kunde, vinna mot Norrby. Förhoppningsvis så är det ett Skövde som inte är jättemotiverade. Matchen är viktig för ÖIS, oviktig för dem. Med lekplatsregler så har ÖIS rätt till de tre poängen får vi inte dem så blir vi sura och åker hem. Men även om det inte är någon viktig match för Skövde så kommer ÖIS inte ta hem segern utan att jobba. David Leinar måste på bästa braveheart-manér visa vägen för laget. Nicolas Sandberg måste inse att han är en duktig fotbollsspelare och inte gräva ned sig i sina misstag. Jakob Olsson måste… vara Jakob Olsson och Peter Abrahamsson får käka cementblandning till frukost så att han murar igen.

Imorgon så spelas det en viktig match i fotbollssveriges bakgård. En match där vi efteråt vet om vi får kvala eller inte. Imorgon intas Skövde av (förhoppningsvis) tusentalet ÖISare som inte vill något hellre än att fira en säkrad kvalplats.
Imorgon kan vara den sista matchen vi spelar i denna rötna serien på många många år. Det rödblåa havet på läktaren kommer göra sitt. Var med du också!

Kom till Skövde och fira kvalet!


'Inför Skövde AIK – Örgryte IS: David Leinar-Wallace och rödblåa hav' have 2 comments

  1. 22 oktober, 2011 @ 07:43 Thomas

    Länk till artikel på Norrköpingstidningar…

    det här är bra för oss, KATASTROF-tänket som det står om..:-)
    http://www.nt.se/sport/artikel.aspx?ArticleID=7180552

    Svara

  2. 22 oktober, 2011 @ 15:52 Johannes

    Hejdå kval drömmar, hejdå Jakob Olsson, Hejdå Peter Abrahamsson med flera, det är så det känns just nu och faktum är att ja tror många lämnar skeppet nu… tyvärr
    (sen kan de vara för att allt känns åt helvete nu)

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se