Ingen helt vanlig söndag i januari

Av någon anledning går det inte att ladda upp bilder längre, problemet ska lösas så snart som möjligt, men därför finns det inga bilder i denna text.

Uppe i stugan droppar spelarna in en efter en ungefär en timme innan träningen börjar och hälsar varandra välkomna tillbaka efter julledigheten. Efter ett tag stegar Benny Rosén in med käppen i hand och tittar ut över det som en gång i tiden var något han själv styrde över. Han ser ut över ett rum där det en gång i tiden satt spelare som kommande säsong skulle kriga om ett SM-guld. När den bedagade mannen nu tittar ut över kafeterian ser han en samling spelare med vitt skiljda bakgrunder som tillsammans har fått uppdraget att spela klubben tillbaka till superettan.

Att se den åldrade mannen stå där och tänka samma sak som jag precis skrev får mig att förstå varför han ser aningen bister ut. Det gör ont i mig när jag inser hur han ser sitt kantstötta och nedsmutsade livsverk ladda batterierna för en säsong i division 1 södra. Men förhoppningsvis finns det i Benny på samma sätt som i mig ett hopp om att detta året ska bli något bra. Ett hopp om att detta blir året då vi för första gången på länge är ett stabilt lag som vinner de matcher man ska vinna och på ett kassaskåpssäkert sätt tar sig tillbaka till Superettan.

För första gången på länge känns det nämligen som att det inte finns något att skylla på. Trots tunga spelarförluster som Jakob Olsson och Danny Ervik så känns truppen ändå vassare. En tränare har återigen lämnat plats för en annan men ändå har det sällan känts så lugnt och harmoniskt i truppen som nu. Hans Prytz går från klarhet till klarhet för mig. Intrycken jag fick av honom idag var precis de jag vill ha. Han är bestämd, tydlig och verkar ha en idé om hur han vill att detta skeppet ska fås på rätt kurs igen. Intrycken av tränarparet Prytz-Karlén är inledningsvis väldigt goda. Att döma av det lilla jag hörde dem efter träningen så finns det en tydlig idé om vad som måste bli bättre tills säsongspremiären mot Skövde.

Något som var tydligare än någonsin att man behöver jobba och som också nämndes är den första touchen. På just det området måste man berömma alla ungdomstränare i klubben. Det är nämligen så att om det är något som de unga spelarna som kommer upp i A-laget inte ligger efter med så är det förmågan att ta emot och bollen och behandla den väl. Om man jämför de spelare som lyfts upp från Tipselitlagen med de spelare som värvas in från andra klubbar så är det allt som oftast spelarna som värvas från andra klubbar som har vissa problem med förstatouchen, något som yngre spelare mycket sällan har. Sedan finns det andra detaljer som nyförvärven har men som inte finns hos de uppflyttade såklart, men detta var något som slog mig idag.

Det är svårt att dra några allvarligare slutsatser på dagens träning egentligen då den i ärlighetens namn var ganska medioker. Om man däremot skulle försöka sig på någon form av bedömning av de nya spelarna så var det i sanningens namn väldigt blandade resultat. Tommy Lycén fortsätter att imponera efter säsongsslutet. Som jag tidigare skrivit så har Tommys formkurva pekat spikrakt uppåt sedan matcherna tog slut. Nu har han dessutom lyckats med bedriften att skaffa sig en solbränna i världsklass under semestern och dessutom behålla formen, vilket är synnerligen beundransvärt. Om Lycéns form håller i sig kan vi nog räkna med honom som en av den kommande säsongens bästa spelare.

Någon som däremot inte konserverat formen allt för väl över julledigheten är Hannes Sahlin som såg riktigt seg ut stundtals och den Hannes som provspelade i höstas gick inte att känna igen. Hannes eventuella formsvacka känns visserligen inte speciellt oroande då han inte var ensam om att se lite seg ut. Det faktum att han såg mycket kvickare och aggressivare så sent som i höstas gör mig även det lugn. Vissa spelare blir lättare ringrostiga än andra, så är det bara, om någon vecka är jag säker på att den riktiga Hannes är tillbaka igen.

Inte heller de andra två nyförvärven, Johan Hedman och Emil Karlsson imponerade allt för mycket men båda visade väldigt goda intentioner. Även om Johan Hedman behöver komma upp i lite högre tempo och Emil behöver ställa in siktet en aning så syntes det att båda är här för att göra avtryck. Emil krigade och sprang precis så mycket som han förväntas göra. Glöm bilden av Emil som en stor tung targetspelare om nu någon hade den bilden av honom. Emil är en väldigt rörlig forward som har en Elmaderegergisk spelstil som kan bli väldigt nyttig för laget om man lyckas bygga ett spel där man kan utnyttja hans och Johan Hedmans starka sidor.

Johan Hedman som kanske är den mest intressanta av årets nyförvärv såg stundtals riktigt intressant ut. De korta direktpassningarna och skarvningarna han stod för då och då gav mig en grym känsla. Om det skulle vara så att Johan Hedman är den där spelare som det sägs att han är så kan han bli en enorm tillgång med sina framspelningar och sin förmåga att sätta andra spelare i farliga lägen.

Det fanns tre spelare på planen under dagens träning som spelar för sin fortsatta överlevnad på öisgården, två av dessa borde man genast ge ett nytt kontrakt med en gång. Pontus Otterstedt är en av dem, det hade varit helt fel av klubben att låta honom lämna. Han må vara aningen oslipad men då klubben behöver yttermittfältare och har en spelare i truppen som inte vill något hellre än att kämpa för en plats i A-laget och dessutom är talangfull så hade det varit tjänstefel att välja bort Otterstedt.

Den andra spelaren man borde lämna fram ett kontraktsförslag till är Ibrahim Alushaj som bara går från klarhet till klarhet och idag var piggast på planen. Med hans påskrift så är yttermittfältsproblemet löst på ett bra mycket intressantare sätt än om man väntar på att någon spelare med bättre meriter ska komma till klubben. Bättre att satsa på Alushaj och Otterstedt som är hungriga och intressanta till ett billigare pris och sedan lägga pengar på att hitta en mittback av den typ jag tidigare nämnt.

Den tredje spelare som provtränade idag var Robert Vilahamn om är en anfallare från Ytterby med meriter från IFK Göteborg. Ingen spelare som imponerade på mig, men det är samtidigt svårt att avgöra på en träning. För att kunna ge ett bättre omdöme om Vilahamn måste jag be att få återkomma.

Avslutningsvis måste jag säga att de är helt grymt att så många kommer för att beskåda årets första träning. Tillsammans ska vi göra detta iår!


'Ingen helt vanlig söndag i januari' have 26 comments

  1. 9 januari, 2012 @ 07:31 Anonym

    Bra text. Två saker bara, Benny R ser alltid bister ut. Och kan vi sedan inte komma överens om att vi bedömmer årets trupp i relation till förra årets efter några tävlingsmatcher. Det här önsketänkandet om att årets trupp är vassare än fjolårets är bara så löjligt och känns bara djävligt avtändande att läsa. Please? Sambadefensiv ska väl vara fristående och inte en förlängning av ÖIS.se?

    Svara

  2. 9 januari, 2012 @ 08:17 Kalenderbitaren

    Angående Robert Vilahamn så kan det vara intressant att veta att han är lillebror till Fredrik Risp. Både hette Karlsson i efternamn innan de gifte sig (på varsitt håll.) Lite kuriosa, sådär.

    Robert Vilahamn gjorde några få inhopp i Allsvenskan för IFK Göteborg som junior. Sen blev han utlånad till Boden och lämnade senare klubben för FC Trollhättan. I Ytterby IS har han varit en riktig målspruta och snittat en 15-20 mål per säsong i div 2. Han har varit spelande tränare tills i år och ÖIS visade intresse redan förra året, men han tackade nej då pga hans roll i Ytterby. Nu har han klivit av tränarjobbet och kan därmed provträna för ÖIS. (Detta kunde man läsa om i Kungälvs-Posten för nån vecka sen.)

    Svara

  3. 9 januari, 2012 @ 08:26 Kommittén för Statssäkerhet

    Hasse Prytz är redan kung, samma Hasse som för några månader sen var katastrof, dödgrävare, tjongbollstränare osv…
    Ja ni kanske minns själva vad ni skrev i krönikor och kommentarer?

    Svara

    • 9 januari, 2012 @ 11:43 Felix Jonsson

      Jag vet inte hur många gånger jag har skrivit att jag har börjat ändra åsikt om honom. För man får väl göra det eller? Sedan har jag inte skrivit att jag tycker att han är kung, jag har bara påpekat att jag har fått bra signaler hittils.

    • 9 januari, 2012 @ 11:47 Kommittén för Statssäkerhet

      Visst får man det, man kanske ska vara mindre kategorisk i sina bedömningar i framtiden…
      Hasse P kan ju fortfarande bli en flopp.

    • 9 januari, 2012 @ 12:06 Felix Jonsson

      Jo det är klart att han fortfarande kan bli en flopp, det kan alla bli. Jag skrev om känslan jag fick när Roberto skulle bytas ut, men den har ändrats nu. Så är det bara, jag hade kunnat vara lite mer avvaktande då det kan jag hålla med om. Men det jag i första hand motsatte mig var ett tränarbyte och då blev det att HP fick ta lite väl mycket skit.

    • 9 januari, 2012 @ 13:22 Kommittén för Statssäkerhet

      HP-Sauce är ju gott! Där fick Hasse Prytz ett nytt smeknamn, SÅSEN!

    • 9 januari, 2012 @ 13:54 Ronny

      Svårt att överhuvudtaget uttala sig om Prytz. På meritlistan står hjälptränare i Stenungsund och Gunnillse samt huvudtränare i ett allsvensk damlag.

      Absolut inga meriter eller erfarenhet att tala om.

      Det enda man kan hoppas på är att dem som anställde HP vet vad dem gör.

    • 9 januari, 2012 @ 15:39 Felix Jonsson

      Haha, Nacka och Såsen, låter som ett riktigt radarpar ur en gammal pilsnerfilm!

  4. 9 januari, 2012 @ 08:54 Anonym

    Fick lite Åge Hareid vibbar över Prytzan! Det lovar gott!

    Svara

  5. 9 januari, 2012 @ 09:47 ÖIS2012

    Jag var en av de som var oroliga över valet av Prytz i höstas, tack och lov har detta inte besannats än. Jag hoppas att det inte gör det heller, att det är skillnad att träna ÖIS jämfört med ett damlag i botten av allsvenskan. Det bästa är väl ändå att han som tränare får tid att träna en trupp, spela ihop ett lag. hur bra laget är är för tidigt att säga, men optimist måste man vara.
    Felix, vet inte vilken träning du såg, men Alushaj gjorde ett blekt intryck. Ville mycket men lyckades knappt med något.

    Svara

    • 9 januari, 2012 @ 10:47 nytko

      +1 Alushaj tyckte jag också såg oerhört blek ut.

    • 9 januari, 2012 @ 11:20 ÖIS 1994

      Utan tvekan gjorde han det. Träben så det stod härliga till.

    • 9 januari, 2012 @ 17:42 sambaliran

      Av det jag såg såg av Alushaj så var han inget att ha.

  6. 9 januari, 2012 @ 10:56 Jacko

    Rent allmänt tycker jag att eventuella förstärkningar i nuläget skall vara bra nog att gå rakt in i startelvan för att få kontrakt. Breddspelare har vi relativt gott om men det saknas spets för att jag skall känna mig säker på att vi kommer vara ett topplag.

    Just nu känns det extremt viktigt att firma Karlsson/Hedman blir en framgångssaga.

    Svara

  7. 9 januari, 2012 @ 11:21 Anonym

    Jag kände inte igen spelaren som hade nummer nio på byxorna. Det var definitivt inte Tommy Lycén (som väl annars är den som har nummer nio). Någon som vet vem det var? Samma längd som Tommy ungefär, men mörkt och lite halvlångt hår.

    Svara

  8. 9 januari, 2012 @ 16:41 Krilliano

    Som det ser ut nu har jag svårt att se att truppen blir bättre än förra året. På papperet. När Nico, Danny och Jakob lämnat. Tre spelare som va tongivande. Å andra sidan kan vi bli bättre på i princip allt vad gäller lagspelet. Och som tur är så är fotboll just en lagsport. Och kan några spelare höja sig ett snäpp så är vi sju resor bättre än förra säsongen. Det var enligt mig bara under slutspurten av serien som Öis hade ett bra lagspel.
    Kan grabbarna dra åt samma håll och Hasse P driva på så kan det nog bli rätt bra.

    Svara

  9. 9 januari, 2012 @ 17:38 Magnus

    Är det inte dax att ge Otterstedt kontrakt nu. Tycker att han gjorde riktigt bra i från sig på träningen i går. Han dominerade där tillsammans med Lycen och Hedman. Tycker att han borde gå före Bengtsson i valet som högerback men han kan också spela yttermittfältare. En ung kille som man borde låta få chansen som bara är i början av sin ”karriär”. Låter man inte de yngre spelarna få chansen att få speltid och utvecklas så kommer Öis att ha ett lag med majoritet äldre spelare närmsta åren. Hoppas att Prytz vågar satsa på att de unga får chansen och inte bara köra enbart på ”rutin”.

    Svara

  10. 9 januari, 2012 @ 19:50 bukowski

    skills before age,men visst ska ungdomarna spela,om potentialen/dagsformen är större!

    Svara

  11. 10 januari, 2012 @ 22:03 Hocus Focus

    Knepigt att det kan variera så hur man tycker om vissa.
    Imponerar tycker nån , loj och slö en annan.
    Riktigt bra tycker nån , ett träben en annan.

    Svara

    • 11 januari, 2012 @ 00:05 Anonym

      Jo, verkligen jag är likadan får mina favoriter,man vet hur dom tillslut agera man ser deras kroppspråk , man känner tillslut att idag är en dag som funkar eller en mindre bra dag när dom spelar matcher. Medan vissa bara passerar förbi på något sätt. vissa blir man nästan förbannad på , kan det ha att göra med hur man är själv som person om man själv spelat fotboll och spelat på den platsen. Kan bara ta som ex. jag gillade Robin när han spelade vissa såg ingen charm i hans spel medan jag gillade hur han läste spelet brytningarna. Hur man inte glömmer hur Anklev kämpade match efter match. När J Andersson släppte in ”flygande” Jakob i Superettan jag kände att det är en spelare som jag tog till mig direkt när han for fram på kanten. En sån som Peter man kan bara älska han jag vet inte om jag är blind men är det någon som klubbar skulle ryka i så är det han. Sebbe så han springer för det mesta ingen skön spelare men ack en kille jag gillar. Sen finns det då några som inte berör en fast dom gör bra saker många gånger. Samtidigt blir man nästan ledsen när det inte går bra för dom och folk på läkteren hackar på dom och man känner att det inte är deras dag. Å så den lille kelgrisen lillström som bara kommer in helt respäktlöst och tar en plats på mittfältet bredvid Sebbe det är kärlek det till ett lag. Hur man blir så påverkas i sinnestämning när man vunnit match hur mungiporna går upp av sig självt. Undra om spelarna är medvetna om trots att vi spelar i div 1 hur dom påverkar och känner av att man tycker om dom. En som jag hoppas blir bra i sin kropp är kung Oskar av Borås arena. Sen kan jag ta som ex för min del att trots han hum hum gör många grejer bra så tar jag inte till den till mitt hjärta så är det nog bara. Det är nog som i dagliga livet vissa personer klickar nog bara inte.

  12. 12 januari, 2012 @ 09:01 voldemort

    Gillar alltid det du skriver, Felix. Och ffa ATT du skriver och orkar. Men nu skall du få lite kritik att ta med dig. Du kan inte använda ordet ”bedagad” om en äldre gentleman som Benny. Är man bedagad så brukar den rätta platsen vara en parkbänk i brunnsparken eller dylikt. Ta det med dig. Benny är en alldeles för fin man för att bli omnämnd med en sådan kommentar.

    Svara

    • 12 januari, 2012 @ 16:41 Felix Jonsson

      Tack så mycket för berömmet först och främst. Angående Benny Rosén så vill jag absolut inte att han ska framstå som något gammalt fyllo. Det jag menade var att det var lite vackert men samtidigt sorgligt att se honom stå där. Men med käppen i handen måste jag säga man såg att han har levt och jag tyckte mig se att han hade tagit den senaste tiden hårt på något sätt. Men bedagad kanske var ett lite kraftigt uttryck men jag ville absolut inte få Benny att framstå som ett vrak eller liknande. Om du uppfattade det så så missuppfattade du mig. Det ber jag om ursäkt för.

    • 12 januari, 2012 @ 17:36 voldemort

      Det är lugnt och du behöver inte be om ursäkt. Jag anade nästan att du inte menade något illa. Men semantik kan uppfattas jävligt fel vid vissa tillfällen. Det här var ett sådant och då tyckte jag det var bättre att säga till. Keep up the good work, Felix! Du är värd allt beröm du kan få.

    • 12 januari, 2012 @ 21:48 Felix Jonsson

      Det är bara bra att du säger till om det är något som du tycker är fel. Jag lär mig och då är konstruktiv kritik alltid bra!

  13. 13 januari, 2012 @ 11:00 Snusmumriken

    Värva några stjärnor från Utsikten till Öis då blir det kanske guld?

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se