Mats Janson om året som gått, stålbad, att skynda långsamt och superettan

På allmän begäran tog jag mig till öisgården och tog mig en pratstund med klubbchefen Mats Janson om hur året har varit och hur han ser på framtiden. Det blev ett intressant samtal om lite allt möjligt som rör öis i nuläget.

Mats du har varit i klubben i snart ett år nu. Du kom hit från relativt lugna Lindome i divsion 2 till ett Örgryte IS på dekis, hur hände detta?

Ja, jag blev kontaktad av interimstyrelsen i mitten av mars förra året och sedan gick det fort så jag lämnade ju Lindome i stort sett på dagen. Jag kände väl att det var en rolig utmaning. Jag trivdes fantastiskt bra i Lindome GIF det ett och ett halvt året jag var där. Men jag kände att det här var en oerhört kul utmaning och tyckte att det var roligt på det viset.

Hur ser du tillbaka på det första året, hur skulle du vilja sammanfatta det?

Det har varit oerhört jobbigt, hela 2011 har varit en kamp mot tiden, skulle jag vilja säga. Vi bestämde den 4:e april var vi skulle spela våra hemmamatcher, vi fick klart våra partnerpaket den 6:e april, vi hade premiär den 16:e april. Så det säger ju sig självt att vi hann ju inte bearbeta partners på rätt sätt. Vi hade inga förberedelser och rent organisatoriskt var i stort sett alla nya på kansliet, den enda som var kvar var ju egentligen Björn Nilsson. Så att på något sätt började vi ju om från början, vi uppfann ju hjulet igen på något sätt. Massa pärmar saknas och dokumentation finns hos konkursförvaltaren. Så det var en kaotiskt år. Minst sagt!

Då måste ju 2012 bli ett lättare år på alla sätt?

Ja så är det. Nu har vi ju klart med ett antal partners redan, så vi får ju en arbetsro som vi inte hade förra året. Nu började jag ju förra året den 21:e mars. Då hade vi åtta spelare under kontrakt och fönstret stängde den sista mars. Nu har vi 16 spelare under kontrakt idag den 10:e januari och vi har mängder av spelare som vill provträna här. Så vi har ju en helt annan tid på oss och vi kan ju jobba på ett annat sätt.

Rent sportsligt sett var det ju likadant egentligen för där var det ju också en kamp mot tiden. Vi fick ju en ny tränare den förste mars och vi hade en plan som inte gick att träna på, så det var jobbigt. Nu kanske inte planen ser så jättebra ut just idag heller men den går att spela på.

Men som sagt i år har vi helt andra förberedelser och en helt annat tid så att det är två helt olika år med olika förutsättningar som jag ser det.

Om vi ser det då lite i siffror, vad ser resultatet ut att landa på för år 2011?

För 2011 ser det ut att landa på ett underskott på runt 500 000 kronor. Vi spekulerade så sent som i Maj/Juni om att vi skulle kunna landa på någonstans runt minus fyra miljoner, eftersom att vi kom igång så sent och att det var förskottsbetalningar till Öfab som försvann ut i ett svart hål. Så det var ju mycket grejer egentligen. Vi jobbade under 2011 med devisen ”många bäckar små”. Det har varit tröjauktioner och klockauktioner. Vi ökade Wilhelm Fribergs minnescup. Så vi har fått tänka mer som en vanlig ideell förening igenom att försöka få in många små intäkter på många olika håll och kanter.

Och detta arbete fortsätter på samma sätt under 2012?

Ja, vi kommer ju att jobba vidare med ett lite annorlunda tänk, alltså med en kostnadsmedvetenhet, en kostnadskontroll och att försöka ytterligare hålla nere kostnaderna. Det handlar ju lite grand om att folk här omkring, framförallt kring A-laget är bortskämda. Det var bara två år sedan vi spelade i allsvenskan, men vi kan inte ha kostnader som en allsvensk förening utan nu handlar det om vi får klara oss med mindre material utan att det för den sakens skull blir sämre träningar, men att anpassa kostymen efter serietillhörigheten helt enkelt.

Om vi blickar framåt så vet alla att målsättningen för säsongen på planen är att laget ska gå upp i superettan. Vad har du för andra mål utanför planen?

I år handlar det egentligen om att fortsätta stålbadet, att försöka hålla nere kostnaderna totalt sett och att sätta organisationen. Nu gjorde vi en omorganisation här från årsskiftet. Vi anställde Christian John som kansliansvarig ungdomskonsulent och tanken är att han ska kunna avlasta mig. För det blev ju så under 2011 att allt ramlade i mitt knä oavsett om det var ungdomsfrågor, föräldrafrågor eller vad det än var.

Tanken är då att han (Christian John) ska kunna öka intäkterna till Wilhelm Fribergs minnescup,  ha hand om fotbollsskola, sommarakademi och alla andra aktiviteter och att han ska bära sig själv i det arbetet. Men vad som är viktigast i och med det är ju att jag blir frigjord och kan lägga mer tid på partners och på marknad. För jag hann inte göra det förra året, jag bara släckte bränder, och släckte ännu mer bränder kändes det som. Sedan poppade det ju upp massa andra gamla saker från Öfab och vi hade massa mediefrågor. Så vi hade ju inte en organisation som var satt. Det känns som att där ligger vi mycket bättre till nu.

Det blir, med all rätt, alltid lite oroligt bland fans och folk runtomkring numera när det satsas. Vad skulle hända om laget inte går upp i superettan i år?

Vi äventyrar ju inte vår ekonomi på något sätt det gör vi ju inte. Men det är klart att det är det bästa om vi går upp. Nu ligger vi ju lite back likviditetsmässigt i och med att vi gör ett underskott 2011, men det får vi ju leva vidare med. Det är ju något vi får jobba och kriga med att rätta till helt enkelt. Men som sagt, naturligtvis är målsättningen att ta klivet upp. För vi sitter på en anläggning som är för dyr för att bedriva verksamhet på i division 1. Om man tar Utsikten som exempel som ligger i samma serie nu 2012 så betalar dom kanske 250-300 kronor i timman på Ruddalen men då ingår vatten och el och hela kittet, här har vi ju kostnaderna själva. Vi sitter på en anläggning som är för dyr för att spela i division 1 södra, så är det.

Så det blir ingen kris nästa år men i längden är det inte hållbart?

Nej, i längden blir det tufft och då får man ju i så fall ytterligare dra ned på kostnader. Men då blir det ju också svårare att ta steget upp naturligtvis, men å andra sidan visade ju Varberg att dom kunde ta sig upp och dom hade ju ingen dyr anläggning så det är ju genomförbart. Men det kräver ju då också att man har en kontinuitet, nu hade ju dom en försäsong som var helt annorlunda mot den som vi hade. Olika förutsättningar helt enkelt.

Slutligen då, om du ser framåt, var är Öis om fem år?

Jag skulle nog säga att vårt mål nu är att ta steget upp i superettan, låt oss börja där. Sätta organisationen utifrån det. Det är klart att många supportrar börjar prata allsvenskan redan nu. Jag känner såhär, låt oss ta oss igenom det här stålbadet, ta oss till superettan, förhoppningsvis redan under 2012. Sen får vi sätta oss ned igen efter det och ta allt stegvis.

Så om vi går upp i superettan så är det inte bråttom upp i allsvenskan, utan vi kan ligga i superettan och det är lugnt?

Det är inte bråttom så som jag personligen känner. Utan då ska vi sätta en ny organisation och jobba långsiktigt och inte ha för bråttom för då kanske man går i fällan igen. Så känner jag personligen i alla fall. Och i fotbollsstyrelsen tror jag inte att vi någon gång under 2011 har nämnt ordet allsvenskan. Nån kanske har sagt det vid något enstaka tillfälle, men vi får inte ha för bråttom. För vi får inte äventyra föreningen en gång till. För fotbollssyrelsen är ju också delvis ny och det handlar ju om att dom ska komma in i det också och den nya organisationen ska slimmas. Så på frågan om var öis är om fem år så vill jag inte svara något för det blir bara galet tycker jag.

Så superettan är okej ett tag?

Ja, det handlar ju om att vi får anpassa kostymen då såklart, vi kan ju inte fortsätta att betala samma spelarlöner som man gjorde 2010. Utan vi måste ju anpassa oss helt enkelt.

Det låter bra Mats, tack så mycket!

Det var så lite så!


'Mats Janson om året som gått, stålbad, att skynda långsamt och superettan' have 37 comments

  1. 11 januari, 2012 @ 06:56 AlexU

    Intressant läsning! När är årsmötet förrästen?

    Svara

  2. 11 januari, 2012 @ 08:26 tommy

    Bra intervju, mer sånt tack!

    Svara

  3. 11 januari, 2012 @ 09:58 Jacko

    Måste säga att det var mycket bra svar från Mats. Helt rätt fokus gällande att anpassa oss till våra förutsättningar. Sedan att gå från en förväntad förlust på 4 miljoner till ”endast” ca 500 000:- är mycket bra. Väldigt viktigt nu att man fortsätter att leva efter detta och inte blir ivriga och tar chansningar igen. Förstår att det kan vara svårt att stå emot fans påtryckningar om förstärkningar etc men då gäller det att vara iskall och proffsig.

    Någon som vet vilka ”de 16″ under kontrakt är på rak arm? Låter spännande att så många vill provträna med laget. Väntar med spänning på lite fler namn som skulle kunna vara aktuella.

    Svara

  4. 11 januari, 2012 @ 12:17 Anonym

    Devisen: ”många bäckar små” tycker jag är bra! Hoppas att man kan utveckla detta ytterligare under 2012.
    Förslag: alla supportrar/sponsorer som vill kan binda sig till att betala 20:-/mål under säsongen. 20:- x 36mål = 720:- x 300pers = 216.000:-

    Felix: sades det något om nya större sponsorer och intäkter?

    Svara

    • 11 januari, 2012 @ 12:19 Anonym

      Siffrorna ovan är bara ett exempel.

    • 11 januari, 2012 @ 13:42 Salcini

      Faktiskt en utmärkt idé. Frågan är bara hur man gör den till realitet, känns som att det är lite för lätt att komma undan betalningen om vi gör ”för många” mål. Men helt klart värd att spawna vidare på!

    • 11 januari, 2012 @ 20:39 Sushiman

      Skulle lätt kunna lösas genom att sätta en maxgräns på säg 40 mål, vill man betala för fler mål får man givetvis göra det men man behöver inte känna sig tvungen att betala mer än 800:-

    • 12 januari, 2012 @ 21:44 Jesper

      Som den gamla klassikern ”målfemman”. Briljant idé!

    • 13 januari, 2012 @ 13:38 Rude Boy

      +1

    • 11 januari, 2012 @ 15:30 L.J

      Utmärkt.
      Man kan ju tillexempel göra en avstämning vid sommar uppehållet.
      Om det inte är för krångligt kan ju den enskilde medlemmen själv bestämma hur många kr. per mål som är lagom.

    • 12 januari, 2012 @ 00:07 Felix Jonsson

      Nej han nämnde faktiskt inget om några nya avtal men det hade vi märkt om man hade fått någon ny storsponsor. Sånt kommer alltid upp på hemsidan. Jag tror att man bara har gjort nya överenskommelser med sponsorer som redan finns med hittills iår. Kan kolla upp det lite längre fram hur det ser ut med sponsoravtalen.

    • 12 januari, 2012 @ 00:10 Felix Jonsson

      Grymt bra idé, skicka ett mail till Mats med idén: Mats@ois.se

    • 12 januari, 2012 @ 07:44 PriMax_ÖIS

      Idén är bra. Jag tror att det är viktigt att man vid insamlingar förmedlar vad pengarna skall gå till.
      Pengarna skulle t.ex. kunna gå till konstgräsplanen eller kanske en stor utomhustv-skärm på reklampelaren vid Rv40?
      Skulle även kunna tänka mig en insamling till Sambadefensiv. Kanske främst till utrustning. Typ videokamera med mikrofon.

    • 12 januari, 2012 @ 22:22 Felix Jonsson

      Jag och Johan har faktiskt pratat lite om detta och det hade varit en stor fördel att ha en kamera till intervjuer. Även om fokus alltid kommer att ligga på texter så hade det faktiskt varit skönt att kunna göra intervjuer smidigare och slippa sitta och skriva av en inspelning utan istället bara kunna ladda upp en video. Tror ni att det finns ett intresse av att samla in pengar till en kamera?

  5. 11 januari, 2012 @ 14:39 Kommittén för Statssäkerhet

    Kan tänka mej betala en 50-lapp, för varje nolla vi håller…

    Svara

  6. 11 januari, 2012 @ 16:01 Ronny

    En sak jag undrat över nu när vi krympt kostymen. Hur mycket spenderar vi på spelarbudget i jämförelse med dem andra lagen i Div1?

    Svara

  7. 11 januari, 2012 @ 18:46 Krille

    Klubbchefen och nya tränaren intervjuvade i P4 Sportsnack 1530-1600 idag !!!
    http://sverigesradio.se/sida/sandningsarkiv.aspx?programid=62

    Svara

    • 11 januari, 2012 @ 19:12 AlexU

      Gillar verkligen inte användandet av ordet ”varumärke”. Åtminstone inte vad det gäller ÖIS, möjligtvis om man pratar om frölunda hc eller microsoft.

    • 11 januari, 2012 @ 19:54 PriMax_ÖIS

      Lyssna från minut 9.
      Tydligen så jobbas det fortfarande på sporthotellet. Kände i vart fall inte jag till.

  8. 11 januari, 2012 @ 19:33 Samuel

    Känner mig oerhört lättad över hur realistisk Mats känns. Tåla mod är en dygd som det heter, och det krävs nu. Hellre ett par år i Söderettan/Superettan än att storsatsa på allsvenskan och sedan floppa. Gör om gör rätt, helt enkelt.

    Svara

    • 11 januari, 2012 @ 19:33 Samuel

      Tålamod*

  9. 11 januari, 2012 @ 21:45 Börje

    Bra att skynda långsamt, superettan kan gärna vänta några år till kul att dominera istället.
    Blir fina derbyn mot Qviding istället för att torska stoooort mot Falkenbergs FF i SE.

    Svara

  10. 12 januari, 2012 @ 00:22 Anonym

    Många bäckar små : I den div 6 klubb pojken spelar i säljs det tipskuponger varje år för 20 kr/st . Man tippar matcherna 1×2 både hemma och bortamatch och tippar antal gjorda mål, vill man så fyller man i valfri kronor per gjorda mål. Klubben får in pengar och man har ju chans att vinna och det är ju lite spännande. Men det allra bästa med tipskupongen är att alla matcher är upp radade med datum och matchstart/tid och jag vet precis när alla matcher är både hemma och bortamatcher. Och det är sällan matcher flyttas. Här är dom oerhört populära att sälja. När man tippa sin rad lämnar man in ena raden med namn och adress antigen direkt till säljaren eller lägger den på en brevlåda. Många som inte är medlemmar i föreningen köper och tippar,dom kan va medlem i en annan förening. Vissa kör lite inbördes tävlan inom familjen/eller på jobbet. Men det måste göras innan första matchen startas och man kan tippa mer än en kupong om man vill. Är det något som skulle kunna styras upp i Öis när alla matcher och klockslag,hemma och bortamatcher är spikade.
    Sen har var klubb en urduktig pensionär som står och säljer bingolotter och mera,han tycker det är så roligt han träffar folk han är guld värd.
    Sen när bingolotto går på tv 4 ,går ett stort antal personer runt och säljer bingolotter ,som till uppersittarkvällen körde dom ett paket 2 bingolotter ,1 sveri gelott och 1 adventskalender 100kr. Det var inte många som sa nej ,och på många ställen man kom till ville de köpa en eller två bingolotter till . Fsg gick över förväntan, är detta något man kan styra upp med ideella krafter i Öis.

    Svara

  11. 12 januari, 2012 @ 00:56 Anonym

    Kul läsning och han känns gedigen det gillar jag, det man gör skall man ha råd med och det är det enda som håller i längden. Samt att man hushåller med det man har och ser med ödmjukhet på alla inkomster inga är för små. Även om X i år bara kan bidra med 100kr eller gå på 3 matcher, Nästa år kanske han kan bidra dubbelt.
    Jag hade en kund för många år sen i mitt företag som var ett litet företag som beställt och fått det levererat det var inte jätte mycket fakturan skickad ,betalning kom inte som avtalad så jag åkte dit ,ägaren hade det lite skralt i kassan han smet ut bakvägen. jag fick mina pengar gången där på. I dag har den personen ett välkänt företag etablerat på många orter går kanonbra. Vi ler många gånger åt detta.
    För min egen del känns det faktisk helt okej det kommer in svenska spelare som vet vad klubben heter och kommer inte hutlöst långt ifrån tex,Skövde man vet var det ligger. någon är till och med rödblå sen tidigare ,vi har ändå många kvar. någon flyttas upp , Det verkar som i Allsvenkan och även Superettan sparka iväg så många svenska spelare som möjligt och ta in utlänska spelare från alla hörn och kanter från ställen man inte hört talas om hur kul. inte ett skit .Någon kan väl va kul men inte som det verkar som trenden går så tycker inte jag det är roligt. Det kan kvitta att se på för min del.

    Svara

    • 12 januari, 2012 @ 07:48 Anonym

      Fick SD precis en ny(gammal) betydelse på SD?

  12. 12 januari, 2012 @ 12:50 Anonym

    Om man får tro Mattias Johannesson själv, så blir det ingen fortsättning i ÖIS.
    Om det är han eller ÖIS som tagit det slutgiltiga beslutet, framkommer ej.

    Svara

  13. 12 januari, 2012 @ 20:26 Anonym

    heltotroligt om det stämmer en av dom bättre,på försesongen,han verkade grymt lovande under försesongen

    Svara

  14. 13 januari, 2012 @ 07:30 Krilliano

    Daniel Lohm som spelade i Öis för ett antal år sedan var alltid klart bäst på träning. När det vankades match så var det tjutskallarna Källander, Ulander och Johannesson so
    var bäst. Så det där med bland dom bästa på försäsongen säger inte så mycket.

    Svara

  15. 13 januari, 2012 @ 10:57 Bobby Brown

    Mattias Johannesson är nog inte riktigt motiverad längre bättre med unga hungriga öisare som kämpar hela matchen, bort med de slöa gubbarna i laget in med de unga!

    Svara

    • 13 januari, 2012 @ 11:24 Jacko

      Vilka är de slöa gubbarna?

    • 13 januari, 2012 @ 13:40 Rude Boy

      +1
      Och vilka är ”de unga”?

    • 13 januari, 2012 @ 11:59 Emil

      In med Otterstedt och Sehlström i laget. Vad jag hört går det riktigt bra för dom på träningarna. Killarna är födda -92 och båda har landslagsmeriter. Vad är problemet?

    • 13 januari, 2012 @ 12:16 Anonym

      Dem är inte tillräckligt bra. Därför vill man ha in bättre spelare.

    • 13 januari, 2012 @ 17:50 Nya Öis

      Dom är tillräckligt bra för div.1 och med bra träning så att de kan få utvecklas så kan de ta vidare ett steg upp i serien. De kan lätt vara med och konkurera med många av de spelare som redan finns i laget. Eller är tex Bengtsson,Jonte mfl. bättre. Tror inte det.

  16. 13 januari, 2012 @ 12:52 bukowski

    anderberg var tydligen grym på träningarna 2011,men det hände nåt på vägen till GU!
    otterstedt ok,men så fantastisk är han dock inte som vissa framhäver

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se