Snöstorm i Mölndal och lite annat surr

Jag är tillbaka. Efter en tids sjukdom och jobb hade jag nu tänkt skriva lite igen. Jag hade därför tänkt ta igen lite av det jag missat med ett inlägg om lite allt möjligt. Get in!

Igår var det dags. Dags att ta sig en titt på de enastående fenomenet som är Öis Tipselit Yngre. Förra året var många av spelarna med och vann i stort sett allt som går att vinna om man är i 16-årsåldern och spelar fotboll i Göteborg. År 2012 har spelarna blivit ett år äldre och förhoppningsvis ett år bättre. Därför begav jag mig till Eklandavallen i de bortre regionerna av Mölndal för att i snöstorm beskåda matchen mellan Fässbergs FF och ÖIS Tipselit Yngre. Ett Fässberg med ett lag bestående av allt från nyuppflyttade 15-åringar till 18-åringar med A-lagsmeriter medans ÖIS lag enbart bestod av 95- och 96-or.

Tanken med min resa till matchen var inte bara att se ÖIS utan även att på något sätt försöka förstå sig på vad det är som gör detta lag av unga öisare till den segermaskin man var förra året. Vädret bjöd tyvärr inte in till någon sprudlande fotbollsfest och spelarna hade tydliga svårigheter med både riktningsändringar och att slå bra passningar på det ojämna underlaget. Men skam den som ger sig.

Det visade sig redan tidigt i matchen att inget av lagen hade ambitioner att spela någon destruktiv fotboll utan tvärtom blev man nästan lite överdrivet noga med att spela efter marken då även om det bästa troligen hade varit att spela lite mer primitivt. Aningen förvånade så inledde Fässberg bäst av laget och var nära att komma igenom det lite okoncentrerade rödblå försvaret flera gånger innan öisarna lyckades kalibrera det, till en början, lite knarriga försvaret.

När man fått försvarsspelet på rätt köl så löste sig snart även spelet över resten av banan och man kunde koppla ett stadigt grepp om matchen. Det började också nu gå upp för mig lite varför detta laget vinner så mycket som man gör. Förra hösten såg jag när ungefär samma lag spelade final i Sanktan. Då hamnade man i underläge två gånger i matchen och lyckades ändå kämpa sig tillbaka och ändå vinna på straffar. Nu tyckte jag mig se samma tendenser som då. Man löser problem.

Trots att spelarna är unga så visar man en imponerande förmåga att kunna förändra saker under matcher. De matcher få mathcer jag såg förra året visade också på detta. Utan att ha gjort några större undersökningar så har jag en känsla av att detta är ganska ovanligt bland så unga spelare. Ett vanligare mönster som jag själv känner igen från min egen karriär är att lag istället är väldigt oberäkneliga och att det är väldigt mycket svart eller vitt. Ena matchen kan man spela strålande för att nästa match förlora mot seriejumbon och när det väl börjar gå emot så kan raset bli hur stort som helst.

Så är ej fallet med ÖIS Tipselit yngre. Just att det är ett lag i en klubb som ÖIS som agerar såhär är extra imponerande. Spelare kommer till ÖIS från klubbar runt om i hela Västsverige med ett mål. Att ta sig upp i A-laget. Att man då  lyckas bli ett så starkt lag är imponerade då det i storklubbar med många spelare från olika lag ofta bara blir just en samling bra spelare och inget mer. Inget lag.

Just att man är ett lag som löser problem visade sig efter ett tag då man en stund in i den andra halvleken kunde ta ledningen igenom Bojan Ilic som löpte igenom Fässbergs backlinje och snappade upp en perfekt slagen långboll mittfältet och rundade James Clarke i Fässbergsmålet.

Ett litet tag senare lyckades dock Fässberg som en blixt från klar himmel kvittera på något underligt sätt då man knappt haft ett anfall på hela andra halvlek. Men även detta redde ÖIS ut och kunde i slutminuterna skjuta in 2-1. ”Tipselit Yngre, det löser sig helt enkelt”

***

Förutom snöstormen i Mölndal så har det hänt en del andra saker. Bland annat har Fotbollssektionen hållit sitt årsmöte på ÖIS-gården. Tyvärr kunde ni inte läsa någon text från det här på sambadefensiv. Det ber jag om ursäkt för men jag kunder tyvärr inte närvara då jag var på ett annat möte med mitt hyfsat färska jobb som jag helst inte blir av med.

Att döma av det jag läst och hört från årsmötet så sades det där inget som var speciellt chockerande. Att man bara gick med 400 000 i förlust är glädjande med tanke på att det senaste budet löd ungefär 600 000. Även att man väntar ut klubbarna på andra sidan motorvägen var något jag inte hört sägas rakt ut innan, men att så var fallet kanske man ändå hade på känn.

Vad som händer med Valter är fortfarande en obesvarad fråga men han tränar med laget just nu och personligen hoppas jag på att det så kommer att förbli. Jag må vara konservativ men jag tycker att en spelare som gjort så mycket för klubben som han bör behållas när det behövs mittbackar. Jag ser hellre Valter än någon annan på jorden som back-up på mittbackspositionen. Punkt.

Oskar Wallén har under de senaste veckorna flytit upp och blivit en kandidat till att bli årets skyttekung. Med all rätta. Oskar gjorde sitt tredje mål för året mot Torslanda och spelade dessutom väldigt bra. Det känns just nu väldigt lovande. Väldigt lovande.


'Snöstorm i Mölndal och lite annat surr' have 7 comments

  1. 9 mars, 2012 @ 09:14 Göran, Sthlm

    Kul är du är tillbaka Felix! Intressant med tipselit yngre. Antagligen en par ur den kullen som får chans åtminstone i SE och kanske i allsvenskan om några år.

    En fråga. Vad menar du med att ÖIS väntar ut klubbarna på andra sidan motorvägen? Antar att du menar IFK och Gais, men vad väntar man ut?

    Svara

    • 9 mars, 2012 @ 10:51 Anonym

      Tack så mycket! jag antar att man väntar till de klubbarna spikat sina trupper för att se om det är några spelare som släpps som kan vara intressanta för ÖIS.

  2. 9 mars, 2012 @ 10:18 Gabriel

    Var tvillingarna med i Fässberg? Kommer de gå till ÖIS eller ej?

    Svara

    • 9 mars, 2012 @ 10:53 Anonym

      Dom var inte med och spelade och jag tror inte att dom kommer flytta på sig nu. Eventuellt senare.

  3. 9 mars, 2012 @ 10:55 Felix Jonsson

    Dom anonyma kommentarerna var mina.

    Svara

  4. 9 mars, 2012 @ 11:56 Edwin

    Spelade familjen Lindströms yngre bror David den matchen?

    Svara

  5. 10 mars, 2012 @ 18:17 Karl

    Hur bra är tvillingarna från Fässberg. Hört mycket bra om dem. Kan tyvärr inte läsa något om de här även om de tränar med öis.

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se