Inför Division 1 Södra – Plats 4-6

Nu börjar det närma sig på allvar, både toppen i serietippningen, men framförallt premiären. Hemmapremiären mot Skövde är nu bara 8 dagar ifrån! Men i den här texten fokuserar vi på min tippning av plats fyra till sex Division 1 Södra. Årets serie kommer bli knallhård i toppen och är därför även svårtippad. Jag känner faktiskt att det är ungefär fem stycken lag som har chansen på de två översta platserna i serien. Men redan här och nu får ni svaret på hur de nämnda platserna 4-6 kommer att sluta! Bra, eller hur?

4. IF Sylvia

Försäsongen (vinster i grönt, förluster i rött): IK Sirius (H) 1-5, Jönköping Södra (B) 3-2, Värmbols FC (B) 0-2, Skövde AIK (H) 1-0, Akropolis IF (B) 2-0, BK Forward (H) 4-1, Assyriska FF (B) 2-0

Tabellplaceringar för IF Sylvia de 5 senaste åren:
2007: 16:e i Superettan
2008: 9:a i Division 1 Norra
2009: 9:a i Division 1 Södra
2010: 3:a i Division 1 Södra
2011: 2:a i Division 1 Södra

Kommentar:
Sylvia ja, deras resa i förra årets serie var ju som bekant väldigt märklig. De inledde med 5 förluster på de 5 första matcherna, sedan kom en oavgjord match. Sedan följde en fjorton (!) matcher lång vinstsvit, innan Oddevold satte stopp på framfarten, och efter det hackade det betänkligt i Sylvias maskineri. Men som ni alla vet räckte det trots allt fram till en kvalplats och ett dubbelmöte med IK Brage. Där hade man inte en suck, och man förlorade med totalt 3-7.

Nog talat om förra säsongen, hur ser årets trupp ut? För att vara kortfattad så ser den bra ut. För att gå in lite mer på detaljer kan vi säga att de bland annat har värvat en duktig spelare från en toppkonkurrent. Nämligen mittfältaren med det upprepande namnet Mehmet Mehmet, som de inför denna säsong värvat från Lunds BK. En till värvning är den av Armando Ibrakovic, som tidigare i sin karriär representerat Sylvia, men även IFK Norrköping. Men hans senaste adress var ingen fotbollsklubb, utan ett fängelse. Så det är en liten chansning såklart då han suttit inlåst i tre och ett halvt år. Men det är en relativt meriterad spelare.

Men den absolut viktigaste pusselbiten i truppen är såklart att Allan Borgvardt stannar en säsong till. Om ni inte vet vem det är så vann denna dansk skytteligan i Division 1 Södra förra året. Han gjorde 19 mål och, för ovanlighetens skull för en spelare i toppen av en skytteliga, inget av målen var straffmål.

Sylvia har absolut chansen att komma topp två, men i mitt tips får de nöja sig med en 4:e plats då jag helt enkelt anser att det finns tre lag som kommer prestera bättre. Logiskt och bra.

5. Kristianstads FF

Försäsongen (vinster i grönt, förluster i rött): Mjällby AIF U19 (H) 1-2, Malmö FF U21 (B) 2-1, Ängelholms FF U19 (B) 2-2, Helsingborgs IF A/U21 (H) 0-3, Halmstads BK (B) 2-0, Eskilsminne IF (H) 6-1, Östers IF (H) 1-6, Lunds BK (H) 0-2, Sölvesborgs GIF (H) 2-0, Kvarnby IK (H) 2-0, Ängelholms FF (H) 1-0

Tabellplaceringar för Kristianstads FF de 5 senaste åren:
2007: 13:e i Division 1 Södra
2008: 1:a i Division 2 Södra Götaland
2009: 4:a i Division 1 Södra
2010: 10:a i Division 1 Södra
2011: 6:a i Division 1 Södra

Kommentar:
Kristianstads FF. När jag hör det namnet får jag upp bra minnen i huvudet. Inte så konstigt i och med att ÖIS vann båda matcherna mot detta Skånelag förra året. Dels så var det 1-0 segern den ofantligt vackra sommardagen på Valhalla IP, som också råkade vara Sveriges nationaldag. Och så var det ju såklart den galna matchen i Kristianstad där ÖIS vände ett 3-2 underläge i den 88:e minuten till en 3-4 seger, genom mål av ”Kocken” och Jakob Olsson.

Men det blev en 6:e plats tillslut ändå för Kristianstad och jag tror på en liknande placering i år, fast tippningen utgörs av att de hoppar ett pinnhål upp. Detta trots att de har fått släppa ifrån sig sin lagkapten och genomgående bästa spelare Niklas Nordgren till Division 2-laget Sölvesborgs GIF. För mig låter denna övergång märklig, och jag har inte hittat någon anledning till varför Nordgren kommer spendera nästa säsong i Division 2.

Kristianstad har däremot lyckats låna in två spelare från den allsvenska klubben Mjällby AIF. Och då syftar jag på de två mittfältarna Emmanuel Svensson och Johan Svensson. Ett annat meriterat nyförvärv är anfallaren Patrik Redo, som närmast kommer från Jönköping Södra (dit Kristianstad för övrigt släppt backen Johan Karlsson inför denna säsong). Redo spelade totalt 42 matcher i Superettan under sin tvååriga sejour i J-Södra, och gjorde 5 mål.

Ett par spelarförluster vägs upp med ett par bra nyförvärv och jag tror att Kristianstad blir farliga i år. Laget som kom näst sist i publikligan förra året tror jag alltså slutar på en 6:e plats i år. Inte i publikligan alltså. Utan i den riktiga tabellen…

6. Karlstad BK

Försäsongen (vinster i grönt, förluster i rött): Örebro SK (B) 1-0, Degerfors IF (B) 5-0, Hertzöga BK (H) 8-0, BK Forward (B) 2-1, IK Gauthiod (H) 0-3, Eskilstuna City (H) 2-0, FBK Karlstad (H) 5-0, Degerfors IF (B) 3-0, IF Elfsborg U21 (B) 1-2, IK Brage (B) 2-2

Tabellplaceringar för Karlstad BK de 5 senaste åren:
2007: 1:a i Division 4
2008: 2:a i Division 3 Västra Svealand
2009: 2:a i Division 3 Västra Svealand
2010: 2:a i Division 2 Västra Götaland
2011: 7:a i Division 1 Norra

Kommentar:
Det här är ett spännande lag! Karlstad BK har alltså blivit förflyttade till Division 1 Södra efter att förra året ha spelat i den norra motsvarigheten. Då serierna är geografiskt baserade kan alltså lag förflyttas mellan serierna.

Och detta värmlandsgäng har som ni ser ovanför gjort en Varbergs-liknande resa genom seriesystemet. Fast de har gjort det fram till Division 1 ännu snabbare än Varberg. På fyra år gick de alltså från att spela i Division 4 till att spela i Division 1. Men detta Karlstad BK har tidigare i sin livstid varit så här högt upp i serierna, och ännu högre till och med. De har faktiskt spelat 33 stycken säsonger i Sveriges näst högsta serie, dock aldrig i den högsta.

Karlstad har kanske gjord den mest uppseendeväckande värvningen i årets Division 1 Södra. De har lånat in en 19-årig mittback med namnet George Taft. Jaha, säger ni då? Grejen med detta lån är att det är Championship-klubben Leicester City som är den ena parten i avtalet. Sven-Göran Erikssons senaste klubb. Så vet ni det, om ni inte redan visste det…

Truppen består annars av ganska så okända spelare, men med två inslag som i alla fall jag känner igen sedan tidigare. Dels är det lagkaptenen Emil Mårtensson som tidigare i sin karriär representerat Trelleborgs FF i sju säsonger. Och så är det Erik Nilsson, som Karlstad köpt loss från Degerfors efter att han i höstas bara varit på lån i KBK.

Jag får en känsla när jag kollar runt om den här klubben, att det är en klubb i medvind, att det finns en optimism som omgärdar den. Jag tror att Karlstad blir svåra att tas med i år och att de landar på en sjätteplats.


'Inför Division 1 Södra – Plats 4-6' have 5 comments

  1. 8 april, 2012 @ 14:35 Geografipolisen

    Kristianstad ligger i Skåne, inte i Blekinge…

    Svara

  2. 8 april, 2012 @ 14:54 Konny

    Mehmet Mehmet är defensiv mittfältare och inte snabb ytter…

    Svara

    • 8 april, 2012 @ 17:17 Jonathan Larsson

      Jasså okej, jag litar på dig Konny, trots att jag inte vet vem du är. Så stor koll har jag på Mehmet Mehmet.

  3. 8 april, 2012 @ 18:13 PriMax_ÖIS

    Jag är mest orolig för Karlstad BK och Gauthiod.. kanske mest för att jag har noll koll på dessa lag. De kan lyckas lika bra som Varberg eller bli årets jumbo. Att vi möter Karlstad i första bortamatchen gör mig inte mindre nervös. Nykomlingar har en jobbig vana av att börja säsongerna bra.. Fast årets ÖIS ser starkare ut än på länge och jag har sköna vibbar inför 2012. Om 8 dagar vet vi!!

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se