På med benskydden, han är tillbaka!

Förra helgen kom beskedet att Valter Tomaz Junior ansluter till Assyriska BKs satsning mot högre höjder. Som den största värvningen i klubbens historia är tanken att han ska bli en av de viktigaste delarna i det lagbygge som ska ta klubben till Söderettan någon gång i framtiden. Förmodligen inte inom en alltför avlägsen framtid heller. Förra året var man ytterst nära att knipa en söderettanplats, men fick se sig slagna av Gautihoid som istället knep uppflyttningsplatsen.

Gissningsvis har Assyriska inte lagt ner satsningen på att gå upp denna säsongen utan är nog snarare ännu starkare. Därmed blir fredagens match en alldeles utmärkt näst sista match inför seriestarten. ÖIS har nämnligen planerat in en så kallad Assar Rönnlund-uppladdning. Assar Rönnlund berättar nämligen i SVT-sportens briljanta milleniekrönika om hur han inför ett mästerskap tränade enligt alla konstens regler för att sedan vila sig i form. Skillnaden var att han kände sig så otålig och lite nervös dagen innan det var dags för tävling att han tog sig ut i skogen och, ursäkta språket, körde skiten ur sig. För att dagen efter vinna en mästerskapsmedalj. (det finns en risk att jag har fel och att det var Sixten Jernberg)

På samma sätt som Assar Rönnlund (eller om de va den gode Sixten) laddade upp, laddar nu ÖIS upp inför seriestarten. Assyriska BK är en av de på pappret lättare matcherna och efter den kommer skogsrundan, eller som den heter på öis.se, mötet med Elfsborgs U21 lag som kan bli en av de tuffare under försäsongen.

Men även ett lag från en lägre division ska slås och vi kan väl vara ärliga med varandra direkt: Efter ”matchen” mot Qviding förra veckan så krävs det en hel del för att överträffa den bedriften. Ännu en seger i storlek en 7-0 har jag svårt att tro på av ganska självklara skäl. Troligtvis kommer det att dröja ett bra tag innan ÖIS återigen vinner med 7-0 mot ett lag som är större än Grundsund.

Vad som däremot känns realistiskt att förvänta sig är en ganska stabil seger och ett spel som är ännu ett steg bättre än det som visats upp i tidigare matcher. Jag är ju nämligen aningen gammaldags i min syn på fotboll och föredrar gärna att ÖIS inte bara vinner utan även spelar vacker fotboll. Detta är något som det varit lite sisådär med under försäsongen men efterhand har det blivit lite bättre. Förhoppningsvis fortsätter utvecklingen i rätt riktning och rörligheten och bolltrillandet blir ännu ett steg bättre i morgondagens drabbning.

Det tränades dock inte speciellt mycket spel under dagens träning som mestadels ägnades åt avslut samt drillande av spelarna i någon form av frisparksvariant. Det börjas märkas allt mer att försäsongen börjar lida mot sitt slut och att serien kommer allt närmre. Träningarna innan match börjar alltmer se ut så som en träning dagen innan en match bör se ut. Det tränades idag dubbelt så mycket avslut som det tidigare gjort och fokus låg alltmer på detaljer än på en mer allsidig träning som det tidigare har gjort.

Just nu har A-lagstränarna Hans Prytz och Jonas Karlén satt upp ett rullande schema för vilka av tipselitspelarna som ska träna med A-laget och vilken vecka som vilka spelare ska träna. Denna veckan föll turen på Henrik Carlsson och Carl Hawunger och en av dessa två unga talanger stärkte definitivt sina aktier under torsdagseftermiddagen. Henrik Carlsson var stundtals imponerande effektiv och gjorde stötte in inlägg efter inlägg. Först va det en lite nätt skarvning med pannan, nästa gång var det en stenhård volley i nättaket och en tredje gång en bredsida vid stolproten. Med andra ord kan alla därute sluta oroa sig för att återväxten på anfallssidan är klen. Även under de anfallare som redan  finns i A-laget finns det stor potential.

Henrik Carlsson är kanske den av de spelare under A-laget just nu som är mest lovande i hela klubben. Under förra året var anfallaren som är född 1995 den klarast lysande stjärnan i det Tipselit Yngre som vann det mesta utom Gothia Cup förra säsongen och även om han mestadels höll till i Tipselit Äldre och gjorde det riktigt bra även under den något sparsamma speltiden där. Carlsson är en ganska allsidig anfallare som även har en farlig frisparksfot och mycket väl kan få lite speltid under den kommande säsongen även i A-laget.

Förutom Henrik Carlssons imponerande spel så fastnade jag återigen för Filip Holländers tillsslag. Det är lite som när man var yngre och för första gången var på universeum och någon speedad guide visade ett experiment som man inte riktigt förstod hur det fungerade även om man försökte. På samma sätt kan jag fascinerat stå och titta på Filip Holländers tillslag. På något underligt sätt träffar han bollen så att den ser ut att gå högt för att sedan dyka med dubbel hastighet och istället smita in precis nere vid stolproten. Det har även visat sig vara ganska effektivt då Holländer, de få gånger han skjuter faktiskt gör mål. Eller åtminstone orsakar stora problem för målvakten. Fascinerande var ordet.

Utöver Holländer och Carlsson var det mest som det brukar. Oskar Wallén var bestämd och såg säker ut, Jeremejeffs avslut imponerade, Emil Karlsson såg lite trubbig ut och Christoffer Bengtsson hördes mest. Allt i sin ordning med andra ord.

Markus Anderberg tränade för fullt och såg som vanligt pigg ut, men han ingår inte i truppen till matchen mot Assyriska. Förmodligen är detta för att man inte vill släppa ut honom på planen i match förrän man är riktigt säkra på att han är helt återställd från skada. Sen måste det också bero på att man inte vill släppa ut honom på samma plan som Valter. Det hade kunnat få förödande konsekvenser. Det måste vara orsaken. Här är resten av truppen:

1. Peter Abrahamsson
2. Christofer Bengtsson
3. Joakim Hall
5. David Björkeryd
6. Hannes Sahlin
7. Jakob Lindström
9. Tommy Lycén
10. Oskar Wallén
13. Johan Hedman
14. Emil Karlsson
16. Pontus Otterstedt
17. Robin Jonsson
20. Filip Holländer
24. Sebastian Johansson
25. Johan Pettersson
27. Alexander Jeremejeff
44. David Leinar

Lite förvånande att Sebastian Johansson ingår i truppen då han inte syntes till på plastgräset under de dryga 90 minuterna som träningen pågick. I övrigt innehåller truppen inga större överraskningar.

Fredrik Andersson är påväg tillbaka från sin skada och hade idag blivit av med sitt gips kring handen och förmodligen är han snart tillbaka i spel. Något som dock gladde några kring planen i Fredrik Anderssons frånvaro var att det innebar en comeback för Freddie Roth mellan stolparna. För er som undrar så gav han ett mycket erfaret och lugnt intryck.

Utifrån denna trupp har jag bara ett krav, och det är att jag vill se David Leinar från start. Det är hög tid att få igång honom nu, han behöver definitivt matchträning efter sin långa frånvaro.

Då säger vi så och ses klockan 13.00 på ÖIS-gården i morgon!


'På med benskydden, han är tillbaka!' have 5 comments

 1. 6 april, 2012 @ 10:07 Salcini

  Liten rättning kring Henrik Carlsson. Han tillhörde TipsElit Äldre under hela förra året, men var med P-truppen(16-åringarna) under Gothia Cup och även under Sanktan slutspelet ,tillsammans med några andra från äldre trupper, för att spetsa till truppen när det väl hettade till.

  Svara

  • 6 april, 2012 @ 10:43 Felix Jonsson

   Jag är fullt medveten om det. Uttryckte mig nog lite luddigt. Kan fixa till det.

 2. 6 april, 2012 @ 11:03 Rude Boy

  Tack för rapport!
  Alla till gården.

  Svara

 3. 6 april, 2012 @ 12:00 Anonym

  Så skönt att man drar på munnen bara av rubriken,men jag är nervös idag att ÖIS förlorar mot detta Assyriska som nästan kunde varit våra seriekollegor i dag. Så spelare gör så jag känner trygghet gå ut och spela med gott självförtroende idag och så klart jävlar anama.

  Svara

 4. 6 april, 2012 @ 12:02 Krille

  vi behöver Leinar på plan!! Rutin och lysande huvudspel.

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se