Veckans tankar

Tråkigt att en ÖIS-veckas tankar kan komprimeras till en enda händelse egentligen. Tyvärr menar jag då inte Emil Karlsson fantastiska 1-0-mål mot Sylvia. Utan jag pratar såklart om Sylvias kvittering i den nittionde matchminuten. Det där ögonblicket blir ju tillslut det enda man kommer minnas från den här veckan. Eller? För vissa kanske. För andra kanske inte. Här kommer i vilket fall en liten genomgång om vad som hände i veckan och vad som planeras hända nästkommande ÖIS-vecka.

***

Veckan som gått

IF Sylvia-ÖIS 2-2

Ja, då hamnade vi här ja. Dunderskott i krysset, kvittering i 90:e. Så började och slutade denna bortamatch mot fjolårstvåan Sylvia. Härlig start, oerhört tungt slut. Ja, ni förstår.

Jag hade tyvärr varken möjligheten att åka till Norrköping eller att köpa matchen via LG-Sports. Så några matchdetaljer kan jag av logiska själ inte uttala mig om. En notering alla förmodligen gjorde är ju att det var 292 åskådare på plats. Jisses. Jag trodde att Sylvia i alla fall hade lite publik? Tydligen har de inte det. Men vill ni verkligen älta denna match mer nu? Jag vet att jag inte vill det i alla fall. Utan nu är det fokus framåt som gäller. Vi är obesegrade. Norrby näst på tur.

Tipselit Äldre vs GAIS

Här var desto muntrare! Spöa GAIS blir aldrig tråkigt, men det visste ni ju redan. Efter fyra raka förluster i inledningen så var det alltså dags för ÖIS Tipselit Äldre att möta de grönsvarta. Och hur matchen gick har jag ju redan förtäljt. En uppmaning till alla Gaisare. Sluta läs här: 4-2 till ÖIS blev de exakta slutsiffrorna. Bra så. Nästa

Och jag såg inte den här matchen heller. Jamen straffa mig då!? Kom och ta mig om ni kan. Den förträfflige Oskar Ängermark har i vilket fall skrivit ett sammandrag från matchen. In och läs på ÖIS hemsida om ni vill veta precis hur det gick till när de grönsvarta makrillarna åkte på stryk.

Division 1 Södra-koll

Positiva” överraskningar: Lunds BK, Skövde AIK.

”Negativa” överraskningar: Karlstad BK, IK Sleipner, IK Oddevold.

Ja, det här med positivt och negativt. Det blir ju lite fel att säga så i och med våra ÖIS-glasögon som oundvikligt sitter tätt intill våra ögon. Därav dessa qoutation marks, eller citattecken om ni så vill.

Men så är det ju i vilket fall att Lund och Skövde är de lagen som överraskat mest på mig på ett ”positivt” sätt då. Skövde i och med sin femteplats och 7 inspelade poäng. Det är en bra start för ett lag som många tippade skulle få det tufft att hänga kvar i år. Ännu bättre har Skånelaget Lunds BK gjort. Ja, jisses vad de börjat bra. Full pott och 11-0 i målskillnad. Med andra ord så verkar det som att det fina försvarsspelet från förra säsongen är intakt, plus att det så här långt verkar som att de har spottat upp sitt målskytte ett hack. Jag tippade Lund 3:a inför säsongen här på Sambadefensiv. Det tipset känns i nuläget relativt bra, för jag har ganska svårt att se att Lund skall hålla samma tempo hela säsongen. Men det ser onekligen bra ut för dem.

Karlstad och Sleipner, näst-sist och sist än så länge. För mig var det lite oväntat. Framförallt Karlstad trodde jag skulle hålla en högre klass än vad de gjort hittills. Men som tröst till dessa lag så har det ju trots allt bara gått fyra matcher av säsongen.

Det ska heller inte behöva bli någon panik i Oddevolds läger. Än så länge i alla fall. Två vinster och två förluster har trillat in på Oddevolds konto efter fyra matcher. Kanske inte vad de hade räknat med, i och med den fantastiska försäsongen bland annat. Men framförallt för att man till hit bara mött ett förmodat topplag (Kristianstad). Och enligt rapporterna av Felix från matchen senast mot Qviding så såg det ju inte heller särskilt bra ut för Oddevold. Förlust, frustrerat, utvisning med mera.

***

Veckan som kommer

ÖIS-Norrby IF

Tredje hemmamatchen för säsongen i antågande. Norrby är det som ni säkert vet som kommer på besök. Vi minns inte så gärna fjolårets hemmamatch mot Norrby, då den helt och håller gick i moll. Men vill ni ändå få en liten blick i hur det såg ut förra året (läktarmässigt då, för att göra det lite roligare) så kolla in 1887 Produktion’s klipp. Magnifika videos som produceras därifrån förövrigt. Håll utkik på Youtube under säsongen!

YouTube Preview Image

Om vi återgår till den nu pågående säsongen så har Boråslaget ett poäng i snitt per match så här långt. 6-6 i målskillnad dessutom. Statistik för ett äkta mittenlag!

ÖIS har inte dragit på sig några nya skador så vitt jag vet, och närmare matchen vet vi om Christofer Bengtsson åter är tillgänglig eller inte. Vilket jag med hela mitt hjärta hoppas att han är, bara man inte skyndar på för mycket för det. Annars hoppas jag på en liknande startelva som mot IF Sylvia senast, fast med undantaget att Johan Pettersson kommer in istället för Seb och Holländer går in i mitten. Skulle heller inte säga emot om Björkeryd fick tillbaka sin vänsterytter-plats, men klagar heller inte om han inte får det. Nu börjar det bli invecklat här.

Gamla Ullevi. Söndag. 17.00.

Det var mer tydligt.

Radio ÖIS

Det stående inslaget Radio ÖIS kommer såklart upp i etern även denna ÖIS-vecka. Fast denna veckan med lite annorlunda inslag. Brottningskungen (som Balders Hage kallar honom) Frank Steen kommer på besök till studion, och han förväntas ha med sig två av hans brottaradepter dessutom. Torsdag 18.00, 103,1 MhZ är det som gäller. Same procedure as always!

***

ÖIS-veckans bästa!

Derbysegern såklart. Det spelar ingen roll att det inte är A-laget som det handlar om här. Vinner man ett derby så är det veckans höjdpunkt. I alla fall för mig. Men det är inte bara den enskilda segern här som gör att den är skön. För att det faktumet att Tipselit Äldre inlett säsongen med fyra förluster av lika många möjliga gör ju att detta förmodligen blir en enorm självförtroendeboost för killarna. Fortsätt i denna stilen. För näst på tur står BK Häcken. Och visst hade två derbyvinster på två veckor suttit fint i dessa svältfödda tider?

***


ÖIS-veckans sämsta…

2-2-målet i den 90:e matchminuten går inte att undvika här heller. Surt sa räven. Nya tag på söndag.

***


Den här ÖIS-veckan för…

…10 år sedan spelade ÖIS hela två stycken matcher. Halmstad BK besöktes på Örjans Vall. 1-1 slutade den. Men höjdpunkten den veckan kom när man sex dagar senare ställdes mot IFK Göteborg. 37 763 personer hade pallrat sig till Nya Ullevi för att se detta derby-spektakel (Herregud vad mycket som förändrats på 10 år alltså). Den fantastiska Joachim Karlsson gav ÖIS ledningen i den första halvleken, och Patrik Fredholm ökade på den till 2-0 i början av andra. IFK hann reducera innan matchen var slut. Men vad gjorde det när ÖIS vann och förlängde sin förlustfria svit som startades den sista omgången 2001 och avslutades omgången efter detta derby i bortamatchen mot Landskrona.


'Veckans tankar' have 17 comments

 1. 9 maj, 2012 @ 16:47 John

  Slutet på den länkade videon är så otroligt ledsamt. Musiken ihop med den texten gör en nästan tårögd, konstigt nog.

  Svara

 2. 9 maj, 2012 @ 16:56 Noterat

  Saknar kommentarer till segern igår mot VF i reserv elit.
  Många mål, 7-2, där både Anderberg och Wallen målade dubbelt.
  Noterat också att en exÖISare gjorde båda VFs mål.

  Svara

  • 9 maj, 2012 @ 17:21 Jonathan Larsson

   Kunde varit med. Fick dock inte fram tillräckligt mycket information om den matchen för att få ut en någorlunda vettig text om den. Alltid tacksamt med feedback!

  • 10 maj, 2012 @ 08:14 Anonym

   var där och tittade
   V-F ställde upp med ett juniorlag till största delen. de flesta födda 93-95
   Öis ägde matchen totalt och borde gjort fler.
   topp tre spelare: Pettersson i backlinjen, Daniel Carlsson på mitten och Hedman i anfallet.
   Men det blev mycket passningar och kul spel att titta på men motståndet var alldeles för dåligt för att det skulle bli någon kamp.

  • 9 maj, 2012 @ 20:24 og

   Pettersson bäst igår mot VF.

  • 9 maj, 2012 @ 22:11 Jonathan Larsson

   Startelvan nästa! För fan.

  • 9 maj, 2012 @ 21:33 Sektion LM

   Var det månne Erik Johannesson som gjorde VF:s mål?

  • 10 maj, 2012 @ 10:57 Felix Jonsson

   Nej, Linus Högberg.

  • 10 maj, 2012 @ 11:07 MBE

   Är det någon som vet varför Anderberg får så få chanser trots att han verkat skadefri och enligt olika rapporter presterat både på träningar samt i reservlaget? Skyndar man långsamt med honom för att undvika följskador eller återfall eller är det något annat? Har svårt att se att en skadefri Anderberg inte ska ha en startplats i dagens ÖIS. Mot Sylvia och Brunkeflo fick han väl ingen speltid alls?

 3. 9 maj, 2012 @ 20:35 DJ-CJ

  Åh, precis som du säger kan mycket förändras på tio år. Derbyna mot Blåvitt i början av 2000-talet var fantastiska. 2011 försattes vi i konkurs och blev tvångsnedflyttade till division 1 Södra. 2021 kvalar vi in till EL eller CL och möter storlag. Inget snack om saken. Vi får bara ha tålamod.

  Svara

 4. 9 maj, 2012 @ 21:58 Jesper

  Vi får nog acceptera att våra motståndare, till största delen, drar väldigt lite publik och att vi inte är något direkt dragplåster publikt. Det som förundrar mig i frågan är; hur i h-e har dessa klubbar råd med sina spelare? Såpass sjukt mycket mindre än våra spelare lär de inte tjäna – generellt sett. Och, slår vi ut det procentuellt lär inte en av klubbarna motsvara de krav som ställs för elitlicens om regelverket skärps till ytterligare och slås rakt av på utgift kontra intäkt.

  Svara

  • 9 maj, 2012 @ 22:03 Jonathan Larsson

   Jag accepterar det du skriver. Jag hade förmodligen bara högre tankar om Sylvia och kanske andra lag också vad gäller publiktillströmning.

   Tanken med lönerna är intressant. Antingen tjänar spelarna i realiteten mindre än vad våra gör. Vilket jag faktiskt betvivlar, som du också säger, generellt i alla fall. Eller så har de andra saker bredvid enbart matcherna som de tjänar pengar på. Vad det nu skulle vara vet jag inte.

   Eller så är det ju som du också vagt säger att det är många klubbar som kanske inte ligger särskilt bra till ekonomiskt. Intressant i vilket fall.

  • 10 maj, 2012 @ 13:47 Anonym

   Angående ekonomin: man behöver förstå helheten med kostnader för planhyra kontra egen plan, löner till anställda, resekostnader, träningsläger, antal sponsorer och deras insats. Så kan det vara en annorlunda lönestruktur. Sen finns ju föreningar som har sidointäkter från andra evenemang som cuper, bingo m m. Häcken tjänar väl massvis på Gothia cup hör jag hört? Sist men inte minst så finns det olika policy avseende om A-truppen får finansieras via övriga medlemmar eller måste bära sina egna kostnader. Mycket som spelar in. Gäller att minimera alla utgifter samt att hitta stora stabila intäktskällor vid sidan av åskådarintäkter. Kan vara intressant för den som vill förstå att jämföra olika andra föreningars årsredovisningar med ÖIS.

  • 10 maj, 2012 @ 15:39 ÖIS 1994

   Häcken är Allsvenskans rikaste klubb enbart på grund av Gothia Cup.

  • 10 maj, 2012 @ 21:16 Otäck knäskada

   30 miljoner om året enligt en GP-artikel för några år sedan.

 5. 10 maj, 2012 @ 14:43 Anonym

  Om jag inte hörde fel på ”gingeln” sänder Radio Sjuhärad stor matchen ÖIS-Norrby på söndag från Gamla Ullevi.

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se