Veckans tankar

Såja! Det som jag resonerade om förra veckan stämde fullt ut. Vinner ÖIS så blir hela veckan härlig. Förlorar ÖIS, eller som förra veckan tappar ledning i slutminuterna så blir veckan betydligt mycket jobbigare. Denna veckan blev med andra ord väldigt skön, vilket avspeglar sig i ens handlingar och ens humör. Ja, ni vet hur det är.

En närmare beskrivning av veckan skall jag nu försöka mig på. Det obligatoriska framåtblickandet kommer såklart även det.

***


Veckan som gått!

ÖIS-Norrby IF 3-1

Det gick, men inte som en dans” skrev min kollega här efter matchen. Jag håller till viss del med. Man såg direkt att klasskillnaden mellan dessa lag var tillräckligt stor för att ÖIS skulle kunna dominera ännu mer än vad de gjorde. Men det såg faktiskt avsevärt mycket bättre ut i söndags än vad det gjort de två föregående hemmamatcherna i seriespelet. Och stundtals tycker jag att spelet i söndags såg mycket lovande ut, men som sagt, ÖIS kunde dominerat ännu mer, och framförallt skapat fler målchanser än vad de gjorde.

Men en stabil 3-1-seger klagar inte jag över i alla fall. Det jag reagerade mest på i positiv väg spelarmässigt, var Sebastian Johansson. Efter att jag i tidigare upplagor av denna artikelserie velat ha ur Seb ur startelvan, tar jag på mig dumstruten. Så. Nu är den på, och medan den sitter på mitt huvud så lovar jag att aldrig ifrågasätta Mr. Johansson igen. Inte om han fortsätter spela så här i alla fall..

Men i nästkommande match mot Utsikten på Ruddalen så är han tyvärr avstängd, Seb. Då krävs det i och med det förändringar i startelvan. Jag, personligen, skulle bara vilja se en ändring, och det är att Oskar Wallén hoppar in på topp och Filip Holländer dras ner till det inre mittfältet, där han skördade så stora framgångar under försäsongen och i Karlstad.

Jag känner inte att jag har så mycket mer att säga om matchen som ni inte redan vet. Som t.ex. att Hannes Sahlin var briljant som vanligt, Peter likaså och att Emil gjorde sitt femte mål på fem matcher. Se! Ni visste ju redan allt det där. Jag sa ju det.

Tipselit Äldre vs BK Häcken

Förra veckan vann ju som bekant Tipselit Äldre derbyt mot GAIS med 4-2. I lördags var det så dags för det andra derbyt i rad. BK Häcken stod på andra sidan gräset på Gothia Park. Matchen stod efter en halvtimme 1-1, och enligt Oskar Ängermark på hemsidan spelade ÖIS under denna period väldigt fint. Men sista kvarten är nog något man vill glömma, och förmodligen har glömt. För ställningen gick från 1-1 till 4-1 till BK Häcken under denna period. Ett försök till en tapper upphämtning gick nästan vägen trots allt, för när domaren satte pipan i munnen och blåste av matchen var resultatet 4-3. Poängmässigt hjälper det ju föga, men självförtroendemässigt hjälper det förmodligen desto mer. För självförtroende är viktigt att killarna har nu, för nästa vecka väntar en match som vi alla hoppas att de vinner..

Division 1 Södra-koll

Fem omgångar spelade. Lund fortsätter vinna och hålla nollan. Karlstad och Limhamn Bunkeflo fortsätter halka efter, i och med varsin förlust. Skövde och Qviding fortsätter att överraska positivt, de innehar nu fjärde och femte-platsen strax där bakom ÖIS. Och det kanske mest anmärkningsvärda: Oddevold fortsätter att tappa. Jag är faktiskt väldigt överraskad över det faktum att de ”bara” tagit sju poäng på de fem första matcherna. De var väldigt upphaussade inför säsongen som bekant, och det brukar ofta bli ett tungt lass för de flesta klubbar att bära. Framförallt i det svenska seriesystemet där allt kan hända, där vilka lag som helst kan vinna en serie. Men jag trodde faktiskt att de skulle kunna hantera det. Nu skall vi ju inte sitta här och säga att det är kört för Oddevold, men att efter fem ynka matcher ligga hela åtta poäng efter serieledande Lund är inte bra. Det är rent ut sagt kasst, med den truppen de förfogar över. Nästa vecka ställs Oddevold mot Karlstads BK på bortaplan, och vinner de inte DEN matchen. Då kan vi börja snacka om kris för Uddevallas stolthet.


ÖIS-Publik

Fjolårets tre inledande hemmamatcher: 1976 st., 1063 st., 1072 st. Snitt: 1370 personer

Årets tre inledande hemmamatcher: 2714 st., 1936 st., 1704 st. Snitt: 2118 personer

Det är en enorm skillnad som ni ser. Räknat på de tre första hemmamatcherna ifjol och i år så har vi alltså ökat vårt publiksnitt med, i runda slängar, 55 procent. Vi ligger även över 2000 personer per match i snitt, och det måste vi alla göra vad vi kan för att hålla uppe!

Och jag skall även säga något som inte bara har med publik i allmänhet att göra, utan som har med vår klack att göra. Jag står själv i klacken, och emellanåt så skapar vi ett riktigt bra tryck. Men precis som snubben på räcket, Mr. Gellerman skrivit ett par gånger på amoretfides.se så är vi alldeles för ojämna. Så ni som står i klacken, ta åt er detta som en konstruktiv kritik, och till nästa match var med och hjälp till för att ändra detta! Matcherna pågår i 90 minuter, vår sång skall även den pågå i 90 minuter. Simple as that!

***

Veckan som kommer!

Utsiktens BK-ÖIS

Utsiktens BK är näst på programmet för vårt kära sällskap. Tre nya poäng att hämta finns gömda någonstans i området runt Ruddalen. Förmodligen så finns de att hitta på konstgräsplanen på Ruddalens IP. Glenn Hysén och hans mannar är de som skall försöka sätta stopp på ÖIS jakt efter dessa poäng. Men om man i Utsikten följer mönstret som radats upp sedan omgång två så lutar det åt en ÖIS-seger. För sedan omgång två har man i tur och ordning spelat till sig följande resultat: Förlust, vinst, förlust, vinst. Så nu är det väl dags för en förlust för dom va?

Utsikten ligger sist i publikligan än så länge, på sina 201 personer per match. Deras publikrekord ligger på 680 personer. Visst skall vi hjälpa dom att höja sitt snitt, och att slå sitt publikrekord? Klart vi skall, för på söndag är Ruddalens IP inte Utsiktens hemmaplan. Då är den vår.

Söndag. 17.00. Ruddalens IP. ALLA skall dyka upp.

Derby-vecka

Ja, det är inte bara A-laget som skall spela ett derby, om man nu vill kalla Utsikten-ÖIS för ett derby men när vi väl ligger här nere så kan vi väl tillåta oss att göra det! Utan båda Tipselit-lagen skall spela något slags derby. Okej, jag kanske inte tycker att det är värt att kalla Elfsborg som en derbymotståndare men jag väljer att göra det ändå! De som skall ta emot Elfsborg är Tipselit Yngre. Och om jag inte har fått mina uppgifter helt på sned här så har ÖIS Tipselit Yngre tre raka segrar (Kalmar, Öster, Ängelholm) och vi hoppas såklart på ytterligare en!

Som jag antydde i slutet av minirapporten av Tipselit Äldres match mot Häcken så väntar nu en match vi alla hoppas att de vinner. För det är nämligen dags för det tredje raka (!) derbyt, mot IFK Göteborg. ÖIS Tipselit Äldre ligger efter sex matcher i Juniorallsvenskan Elit Södra näst sist, efter endast en vinst (mot GAIS). IFK Göteborg har tagit åtta poäng på de sex första matcherna och ligger även på just plats åtta i serien som leds av Helsingborg.

Men vad gör en näst-sista plats om man lyckas slå GAIS och kanske då även Blåvitt?

***

ÖIS-veckans bästa!

Det finns mycket att välja på denna vecka, men jag väljer att ”uppmärksamma” killarna i ÖIS Tifogrupp som gör ett fantastiskt jobb, ibland lite i skymundan. Mot Norrby levererades ännu ett vackert arrangemang. Säsongen inleddes mot Skövde med ett oerhört fint tifo som det lades ner mycket tid på innan säsongen startade. Om ni mot all förmodan missat det, så kan ni se det här i 1887 produktions fantastiska film:

YouTube Preview Image


Det fortsatte med ett betydlig simplare, men ack så vackert flaggtifo mot LB07.

Foto: Patrik Boyton

 
Och så nu senast då mot Norrby så fortsatte det med ännu en briljant skapelse.

Foto: Inferno Örgryte

***

ÖIS-veckans sämsta..

..får väl bli det faktum att Lunds BK öser på utav bara sjutton i Division 1 Södra. 15 poäng och 12-0 i målskillnad efter fem matcher är alldeles för bra för att man skall vara oberörd av det. Upp till en viss klubb vid namn Norrby IF att få stopp på lagmaskinen, när de på Borås Arena möts på lördag. Ta er dit och scouta Lund vettja!

***

Den här ÖIS-veckan för…

…endast ett år sedan utspelade sig en av de skönaste matcherna under fjolåret. FC Rosengård hemma är matchen jag snackar om. Minns ni? Chans efter chans efter chans efter chans för ÖIS innan Nico satte in bollen bakom Rosengårds-målvakten i den 94:e minuten. Så här lät det på Everysport.com när Oskar Ängermark refererade matchen i skrift för ett år sedan:

”92’Målchans för Örgryte IS M. Anderberg
– Vad är detta för jävla match! Anderberg får till ett slängskott vid straffområdesgränsen som han drar i stolpen! Detta är den mest sinnessjuka match jag har sett på flera år!”

Och så…

”1-0 94′ N. Sandberg (L. Mijaljevic)

- I det allra sista som händer så åker bollen i mål! Nico Sandberg får bollen i straffområdets högerkant och skjuter den i mål! Det mest välförtjänta målet någonsin!”

Mål i slutsekunderna är kort och gott både det värsta och bästa som finns.


'Veckans tankar' have 17 comments

 1. 16 maj, 2012 @ 12:22 Danne

  Bilden mot Norrby är taget av Inferno Örgryte eftersom deras loggo är där?

  Svara

  • 16 maj, 2012 @ 12:41 Jonathan Larsson

   Jo, så långt förstod jag. Men vem i Inferno Örgryte var väl mer frågan. Men jag antar ju att det är Martin Brittberg, men ville inte skriva något när jag inte var helt säker, men jag skriver Inferno Örgryte då så länge!

 2. 16 maj, 2012 @ 18:02 Dr, Gniden

  Jag tror att vår klack skulle bli ännu starkare med lite mer variation. Ett tag i första halvlek i Norrbymatchen körde vi ”I medgång och i motgång…” alldeles för länge. Jag förstår att det är viktigt att man kan hålla igång sången länge, men vi har såpass många bra sånger vid det här laget att man kan byta betydligt oftare. Anledningen senast till varför ”trycket” försvann var som jag kände det att folk tröttnade. Känner ledaren att intresset börjar sina måste han byta sång.

  Svara

  • 16 maj, 2012 @ 18:54 Edwin

   Det största problemet som jag ser är att för många ställer sig i klacken bara för att ”stå i klacken”, och endast känner för att sjunga halva matchen. Sen konverserar de hellre med någon annat i sitt sällskap och struntar fullständigt i att bygga upp stämning.

   Ibland känns det som stämningen och prestationen är bättre när laget spelar en skitmatch och vi har hälften så många personer i klacken som vi har haft denna säsongen. Ta till exempel premiär matchen, klacken var väl så gott som fullsatt men ändå var det bara hälften som presterade och stöttade laget 90 minuter.

   Detta är dock bara vad jag tycker.

 3. 16 maj, 2012 @ 22:58 Anonym

  Måste bara instämma och berömma de som gör tifo, ni gör det så bra helt kanon jag hoppas verkligen spelarna och alla ser detta.
  Norrby behöver stöttning i sin match mot Lund. Den maskinen måste studeras ingående.
  Det vore ju enorm om vi kunde skapa känslan av hemmaplan för spelarna på Ruddalen mot ny 3 friska poäng annars är vi rökta.

  Svara

 4. 17 maj, 2012 @ 00:08 Anonym

  Lyssnade på en intervju som hallandsnyhet gjort med Danny Ervik efter förlusten mot Henkes Bois. Tror du han längtar tillbaka till Öis sköna fans?

  Svara

  • 17 maj, 2012 @ 10:13 Jonathan Larsson

   Jag är alldeles övertygad om att Danny både längtar tillbaka och KOMMER tillbaka inom en överskådlig framtid.

  • 17 maj, 2012 @ 11:04 Sektion LM

   Det är väl ju inte otroligt att Danny spelar i en lägre division är ÖIS nästa säsong….

 5. 17 maj, 2012 @ 01:37 Vlado

  Vilka är ÖIS-tifo grupp?
  Jag trodde det var Inferno-Örgryte som gjorde alla tifon.

  Är det killarna med Östra stå t-shirtar som är tifogruppen.
  Får inte ihop det

  Svara

  • 17 maj, 2012 @ 15:56 Felix Jonsson

   Om jag förstår det så består tifogruppen av några ur inferno. Kan någon bekräfta?

  • 17 maj, 2012 @ 17:16 Christian

   Jag tror jag har läst/hört att tifogruppen mestadels består av folk från Inferno, men att det även finns en del utomstående.

  • 19 maj, 2012 @ 08:33 Barda

   Så kan man sammanfatta det…

 6. 17 maj, 2012 @ 16:38 Björn

  Ser att Pavel Zavadil har ett fast grepp om bänken i Mjällby,varför inte försöka
  låna in honom.
  En fri roll till vänster hade varit muma.

  Svara

  • 17 maj, 2012 @ 17:16 Christian

   Får man drömma; så ja… Självklart. Det vattnas i munnen av bara tanken. Jag vet inte om det känns så realistiskt dock.

  • 17 maj, 2012 @ 23:16 Felix Jonsson

   Ingen dum idé. Fast har nog hellre honom på innermittfältet. Dock är konkurrensen mördande där. Men Pavel är och Björn Anklev är ALLTID välkomna, det borde stå i stadgarna.

  • 19 maj, 2012 @ 08:37 Barda

   Jag tycker inte man skall stå och fräcka över folk som lämnar klubben när det krisar… Oavsett!
   Jag vet att folk tar ganska lätt på det där, och hävdar att även fotbollsspelare har räkningar och dylikt. Men jag har sagt det tidigare och säger det igen, ÖIS är ingen random arbetsgivare… Punkt!

  • 19 maj, 2012 @ 08:37 Barda

   Dregla*


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se