Veckans tankar

Veckorna rullar på utav bara den och Juni månad är snart hos oss, även om sommarvädret redan visat sig med besked. Det fick vi erfara klart och tydligt, vi som var på matchen i lördags. Det var varmt kan jag meddela till er som inte var där, och det är en väldigt grov underdrift. Men låt oss blicka tillbaka en kort stund till vad som hände förra veckan, och som vanligt även tjuvkika på vad som komma skall nästkommande vecka.

***


Veckan som gått!

ÖIS-FC Trollhättan 1-1

Denna match har jag ju redan avhandlat lite kort i matchrapporten från i lördags. Men vad finns att säga egentligen som inte gör er deprimerade? Inte så jävla mycket, säg. Men ett par saker hände ju ändå som var värt att nämna. Faktiskt.

Notering 1: Det var det som jag uppdaterade matchrapporten med, att Boyd Mwila till synes valde att inte fira målet han gjorde. Av de rapporter man hört dessutom så har han ÖIS-hjärtat helt intakt, vilket faktiskt är väldigt roligt att höra. Jag har, som jag också skrev i matchrapporten, alltid tyckt om Boyd Mwila trots hans emellanåt bristfälliga förmåga att göra mål men framförallt hålla sig på rätt sida offsidelinjen. Han är trots allt EN av alla hjältar som fanns i ÖIS i början av 2000-talet och framåt.

Boyd Mwila i ÖIS-tröjan 2008.

Notering 2: 1369 åskådare. Mycket, mycket dålig siffra. Men kanske trots allt en förståelig siffra. Eller? Förståelig med tanke på det ohyggligt varma klimatet som rådde i lördags, men väldigt oförståeligt med tanke på att ÖIS i allra högsta grad fortsätter att hänga med uppe i toppen. Bättring till nästa hemmamatch kräver jag i vilket fall. Om det nu skulle spela någon roll att jag kräver det.

Notering 3: Långbollarna. Ja, vi skall älta detta ett varv till. Är det verkligen såhär ÖIS skall spela? Nej, det är klart det inte är. Långbollar. Riktigt usla långbollar dessutom. Nej, då kan man nästan lika gärna gå och kolla på Blåvitt om de skall fortsätta på denna väg de slog in mot Trollhättan. Ruskigt dåligt spel matchen igenom av ÖIS, där 99 % av alla uppspel skedde via långbollar. Nej, det vill vi inte se igen, dels för att jag inte tycker att ÖIS skall spela så, men framförallt för att det funkade oerhört dåligt.

ÖIS ”Landslagstavla”

Lagom till matchen mot FC Trollhättan, med tanke på årets 125-åring, så presenterade ÖIS en exklusiv tavla som porträtterar alla 75 spelare som representerat ÖIS men även Sveriges A-landslag. Det kommer bara att säljas 125 stycken exemplar av denna tavla någonsin, och kostnaden för densamma är snyggt nog 1887 kronor. Försäljningen verkar, av vad jag har fått höra, dessutom gå bra. Så beställ ditt exemplar inom kort här

Division 1 Södra-koll”

Det var en väldigt bra vecka i Division 1 Södra sett med ÖIS-glasögonen. Om man bortser från vårt eget bottennapp då…

Men Lunds BK tappade som bekant poäng för första gången i år, mot Utsiktens BK av alla lag. På hemmaplan. Överraskande minst sagt, men som många påpekat, så kan inte Lunds form hålla i sig en hel säsong, så vi får hoppas då att detta bara är början av poängtapp för skånelaget.

Dessutom mötte två andra av årets tippade topplag varandra, IF Sylvia och Kristianstads FF. Matchen slutade 2-2 efter en väldigt svängig andra halvlek, och enligt mig var ett oavgjort resultat här det bästa som kunde hända. Sylvia (som vi vet kan komma rada upp seger efter seger om det vill sig) tog inte ikapp något poäng på ÖIS. Kristianstad som ligger placeringen före ÖIS drog heller inte ifrån något. Status Quo i toppen med andra ord. Om man bortser från två lag underifrån. Årets överraskningslag Skövde AIK och årets tippade vinnare (inte av mig) IK Oddevold som tog tre poäng var veckan som gick.

Skövde har nu fyra segrar på de fem senaste matcherna, vilket är väldigt imponerande med tanke på alla deras spelarförluster inför säsongen.

Oddevold har nu greppat de halmstrån som fanns kvar att få tag på genom två raka uddamålsvinster mot Karlstad BK och Limhamn Bunkeflo. Detta var som jag skrev för någon vecka sen ett måste för att Oddevold skulle hänga med uppe i toppen.

Men allt som allt en helt okej vecka sett med ÖIS-ögon, om vi då som sagt bortser från ÖIS egna match. Tyvärr..

***


Veckan som kommer!

IK Gauthiod-ÖIS

På lördag är det dags att möta ett lag jag knappt hört talas om innan jag fick reda på att dessa hade blivit uppflyttade till Division 1 Södra. Det gör ju matchen såklart lite extra intressant, för vad är det här för lag egentligen? De ligger än så länge på en tiondeplats i Division 1 Södra, med sju inspelade poäng på lika många matcher, vilket väl ändå får ses som godkänt för en nykomling. Eller? Ja, det är lite svårt att analysera hur det gått för ett lag man inte vet något om. Men rent statistiskt sett tycker jag att deras poängskörd och placering får anses som godkänd för en nykomling som sagt.

Men den absolut roligaste statistiska kolumnen jag kan hitta om IK Gauthiod är deras publiksnitt. På deras tre inledande hemmamatcher har de lyckats skrapa ihop ett snitt på 870 personer, utan att ÖIS varit där än! Och i den lite missvisande tabellen över Division 1 Södras publiksnitt parkerar de i och med denna siffra på en tredjeplats (efter Utsikten……).

Om vi istället tittar på den bättre (förhoppningsvis) halvan i denna drabbning så börjar avstängningssituationen förbättras. Tommy Lycén, Hannes Sahlin och Jakob Lindström är alla redo för spel efter sina avstängningar mot FC Trollhättan. På grund av bland annat dessa herrar så skulle jag vilja se ett antal förändringar i startelvan från den senaste matchen. Hannes skall ju såklart få tillbaka sin vänsterbacksplats. Sedan vill jag att Jakob Lindström kommer in istället för Johan Hedman och Filip Holländer får gå ut på kanten igen efter ett par väldigt osynliga insatser på innermittfältet. Sedan är det hugget som stucket om jag vill se David Björkeryd eller Tommy Lycén på vänsterkanten, men då jag tror mer på David Björkeryd så vill jag nog kanske hellre se honom där.

I vilket fall så är det Lunnevi IP i Grästorp som är lördagens spelplats. Åk dit för fasen! 16.00 börjar matchen. Förstått!?

ÖIS-dagen

Den så kallade ÖIS-dagen närmar sig och kommer att utspela sig på ÖIS-gården om exakt en vecka. Kopierat rakt av från ÖIS hemsida:

På ÖIS-gården ska vi den 6 juni passa på och ödmjukt hylla oss själva, genom att fira ÖIS-dagen. Det blir en dag fylld av ungdomsmatcher, grillning, lotterier, etc.

ÖIS-dagen börjar kl. 10:00 och fortsätter till ca. 14:00.

Ni är alla varmt välkomna!”

Så nu vet ni vad som gäller! Åk till ÖIS-gården och umgås med en mängd trevliga ÖIS:are.

***

Just det! Idag, onsdag, klockan 18.00 möter ÖIS reservlag Torslanda IK på ÖIS-gården. I Torslanda återfinns ju som bekant vår före detta assisterande tränare och innan det U21-tränare Tomas Östlund, och Mikael Odin. Bege er till ÖIS-gården för att spana in denna batalj vettja!

***

ÖIS-veckans bästa!

När jag två veckor i rad haft Lunds BK:s fortsatta vinsttåg på ”veckans sämsta” då måste jag ju ta att Lund tappade sina första poäng denna veckan på ”veckans bästa”. Trots en usel insats av ÖIS och två tappade poäng hemma halkade man inte efter någonting i toppen. Det tackar vi för, och om 10 dagar så skall ni få smaka på ÖIS vinst-hunger! Då sätts både ÖIS och Lund på prov fullt ut. Spännande. Men först är det Gauthiod för ÖIS och FC Trollhättan för Lund som gäller.

***

ÖIS-veckans sämsta..

Lördagens långbollsföreställning. Punkt.

***


Den här ÖIS-veckan för…

…9 år sedan så såg jag mitt första göteborgs-derby. IFK Göteborg var det som stod på andra sidan gräset. 40 382 människor var närvarande för att kolla på matchen. Det känns helt verklighetsfrämmande i dagsläget att det inte ens för ett decennie sedan var över 40 000 personer och kollade på dessa derbyn. Men dessa tidiga år i mitt ”supportande” av ÖIS så ”lyckades” jag allt som oftast välja att gå på de matcher som ÖIS skulle till att förlora. Så även detta derby. 5-2 till Blåvitt skrevs siffrorna till. Jag minns två saker från denna match extra tydligt. Dels var det en lirare i IFK vid namn Mamadou Diallo…någon som minns? Sicken sopa. Men framförallt var det den enorma tillställning ett derby var i början av 2000-talet. Kommer man någonsin att få uppleva något liknande igen?

Inte derbyt jag nyss nämnde, men dock 2004-års derby.


'Veckans tankar' have 14 comments

 1. 30 maj, 2012 @ 12:06 Anonym

  Du vill alltså peta JP som varit bästa ÖIS-spelaren de senaste två matcherna?

  Svara

  • 30 maj, 2012 @ 12:50 Jonathan Larsson

   Det har jag väl inte sagt? Jag utgick här från att Christofer Bengtsson inte heller är tillgänglig mot Gauthiod, och isåfall får Johan fortsätta på högerbacken! Men är Bengan tillgänglig igen så får man ta sig en funderare över hur man skulle vilja formera laget! Tur att det inte är mitt jobb känner jag ibland.

  • 30 maj, 2012 @ 12:59 Jacko

   Det är väl inget snack om att i ett läge där Bengan kan spela igen bör JP ta högeryttern samt att man placerar Holländer som anfallare.

   Dvs.

   Abrahamsson
   Bengtsson – Leinar – Jonsson – Sahlin
   JP – Lillström – Seb – Lycén
   Holländer
   Karlsson

   Detta är enligt mig vår ultimata startelva just nu….

  • 31 maj, 2012 @ 10:33 Anonym

   Håller inte med dig om att Pettersson ska ta Bengtssons plats. In med Otterstedt där och sätt Pettersson som höger yttermittfältare och Hedman
   Björkeryd på bänken båda har gjort mycket svaga insatser och i fårhållande till den matchtid de fått.
   Abrahamsson-Otterstedt-Leinar-Jonsson-Sahlin-Pettersson alt. Holländer Lycen-Lillström-Seb-Emil-Jeremejeff

 2. 30 maj, 2012 @ 13:36 Lanslarke

  Är det säkert att Lycén är tillbaka? Rött kort direkt brukar ju innebära minst två matcher.

  Trollhättan sist var ingen munter tillställning. Men ärligt talat, har det sett så mycket bättre ut tidigare? Mot Skövde och Utsikten rasade ju spelet totalt efter de lysande inledningarna. Mot Norrby började det lukta 2-2 när Emil kontrande in trean. Mot Bonkeflo skapades det knappast någonting alls på 90 minuter.

  Det man vill se är ett ÖIS med stort bollinnehav, som rullar runt boll utan att motståndarna kommer åt den. När vi väl tappar bollen ska den tas tillbaka illa kvickt. Lite tråkigt att det ofta är det totalt motsatta förhållandet som råder. Var ligger felet? Varför känns det alltid som om planen är större när motståndarna har bollen?

  Svara

  • 31 maj, 2012 @ 21:03 Sektion LM

   Håller med i det du skriver. Det där med att planen ser större ut när motståndarna har bollen tror jag har med med ÖIS låga bolltempo att göra. Motståndarna hinner alltid vara samlade och då blir det svårt att hitta luckor. Prytz borde genast hårdstudera matcher med Swansea under Brendan Rodgers (i LIverpool nästa år). Rodgers lyckades få okända spelare från lägre divisioner att genom snabbt passningsspel spela ut Manchester City i våras. Det var så långt från ÖIS långbollande senast man kan komma…

  • 1 juni, 2012 @ 16:24 Lanslarke

   Eftersom ingen kollade saken åt mig, fick jag göra det själv. Rätt åt mig kan man tycka… Nåväl, Lycén är mycket riktigt avstängd mot Gauthiod. Efter visst sökande hittades den uppgiften hos SvFF. Det blev två matcher, vilket betyder att han är tillbaka nästa helg.

   http://fogis.se/tavling/namnder-och-kommitteer/disciplinnamnden/avstangda-spelare

 3. 30 maj, 2012 @ 13:58 Lanslarke

  Vet inte vem man ska välja av Lycén och Björkeryd, om nu den förstnämnde är tillgänglig.

  Mot Norrby började Lycén vasst för att sedan försvinna totalt. Mot Utsikten var han helt osynlig ända tills man önskade att han inte hade synts så väl. Minns jag rätt var han uppe och viftade med armarna redan i träningsmatchen mot Assyriska. Klarar nerverna av en Lycén på plan?

  Fick han hybris efter den där läckra frisparken? Björkeryd har inte imponerat alls i år. Sist lyckades han inte med något. Han hade varit särklassigt sämst på plan, om inte Hall och Holländer lagt in så starka motkandidaturer.

  Hedman kan vara ett alternativ på kanten. Inte så att han imponerar direkt, men han glimtar ändå till ibland. Målpass senast samt ett väl avvägt inlägg i slutsekunderna, då han lyckades hitta Leinars skalle. Hur många gubbar har vi som inte hade lagt det inlägget bakom mål? Synd bara att närkamper ingår som en viktig del i fotboll.

  Svara

  • 30 maj, 2012 @ 15:15 Anonym

   Jag skulle hellre alternera Hedman och Wallén i fri roll som släpande bakom Emil. Hedman som dessutom gjort två mål i år (räknar även Utsikten). När spelet i övrigt hackar fram så är det guld värt med spelare som kan göra det lilla extra som blir avgörande! Det gäller både Hedman och Wallén – även om det inte alltid syns så mycket däremellan.

 4. 30 maj, 2012 @ 18:17 SB

  Vad händer med Anderberg? Gräv i detta.

  Svara

  • 3 juni, 2012 @ 11:58 Christian

   Han fick inte speltid igår heller, trots måljakt och tillgänglig på bänken. Istället satte man inte Jonte, som ju iofs tillslut visade sig vara ett smart val.

 5. 30 maj, 2012 @ 19:18 Hocus Focus

  Ganska oroväckande att första matchen utan Lillström så tjongades det så långt att planen inte räckte till.
  Kanske inte läge för ett lån till hösten men ändå…

  Svara

  • 30 maj, 2012 @ 19:23 Christian

   Jag tror mer att det handlade om att vi hade ny backlinje. Därför valde man att slå långt för att inte tappa bollen i känsliga lägen och bli satta under press med en oprövad (och osammansvetsad) backlinje.

   Värt att poängtera är väl dock att jag inte alls försvarar dessa långbollar. Det är för mycket bananer i pyjamas – och inget vi skall ägna oss åt. Nu gjorde vi ju dessutom vår sämsta insats för säsongen… Undra vad det berodde på.

 6. 30 maj, 2012 @ 19:33 Salcini

  Hmm, undrar om man kan titta på notering 3 för att få svaret på notering 2? Fortsätter det visas upp ett dåligt och tråkigt anfallsspel så kommer nog siffran sjunka, oavsett hur vi ligger till, förutom den hypotetiska matchen då vi kan bli klara för att gå upp. Faktum är att vi sällan gör mål där vi verkligen spelar oss till det. Något långskott, något på retur efter långskott, väldigt många fasta situationer. När ska sambamålen komma?

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se