Gothia Cup – Mållösa 16-åringar

Den stora tillställningen, BK Häckens inkomstkälla nummer ett, Gothia Cup fortsatte idag med spel runt omkring i Göteborg. ÖIS olika lag var såklart i farten. Sambadefensiv var på plats på ÖIS B18, och ÖIS B16’s matcher, alltså de äldsta lagen som representerar ÖIS i år. Här kommer en rapport om 16-åringarnas match och lite senare kommer det även dyka upp en matchrapport från 18-åringarnas dito.

16-åringar var det ja. Födda runt omkring år 1996. Detta ÖIS-lag inledde igår Gothia Cup med att spela 0-0 mot Stensätra IF från Sandviken. Gårdagens andra gruppspelsmatch, den mellan kenyanska Kisumu Day och indiska Simla Youngs FC slutade 2-0 till killarna från Kenya.

Det nyss nämnda Kisumu Day HS var dagens motståndare för grabbarna i ÖIS. Tänk ändå vilken hemmaplanskänsla ÖIS måste ha i Gothia Cup. Man möter alltså ett östafrikanskt lag i världens största ungdomsturnering – i Sverige – i Göteborg – på ÖIS-gården. Det kan ju inte vara något annat än en stor, stor fördel.

Första halvlek

Just denna eventuella fördel såg ÖIS ut att utnyttja direkt i matchen, då de omedelbart tog tag i taktpinnen. Den ivrigaste spelaren att hålla i just denna taktpinne var den spelare jag var mest nyfiken på att se innan matchen, Bojan Ilic. Flera gånger om under de inledande minuterna hade han bollen under kontroll och slog både fina passningar och sprang i djupled med tydliga löpningar.

Överhuvudtaget så hade ÖIS ett väldigt fint djupledsspel de första tio minuterna då man gång på var nära på att rinna igenom fullt ut. Den kenyanska backlinjen tillät även detta spel då de stod väldigt högt upp med sin backlinje.

Efter ca elva minuters spel kom den första riktigt farliga målchansen för, då ÖIS nummer åtta (har dock dålig koll på många av dessa spelare) drog iväg ett skott som målvakten i Kisumu Day räddade med en fotparad och Bojan Ilic var nära att få tag på returen. Just denna Bojan skulle istället få en chans strax efter. Han fick tag på en relativt hög boll i högerkanten av straffområdet, drog med sig den, och tryckte, alternativt tråcklade, sig igenom två-tre kenyanska spelare och avslutade med ett rappt skott, som dock gick rakt på målvakten.

Det var faktiskt Bojan Ilic för hela slanten i den första halvleken. Med en bländande teknik, och en bra speluppfattning ledde han ÖIS stundtals väldigt bra anfallsspel. Med cirka fem minuter kvar av den första halvan av matchen dribblade Ilic sig igenom tre-fyra motståndare innan han avlossade ett skott, tyvärr för sent då en försvarare hann upp och täcka skottet föredömligt.

Andra halvlek

Om ÖIS var helt okej i den första halvleken så var de betydligt svagare i den andra. Efter drygt halva den andra halvleken kom den första målchansen, och det var Kisumu Day som stod för den. En studsande boll slogs upp mot deras högerytter som drämde till på halvvolley och skottet ställde ÖIS målvakt Axel Czarnecki, men som tur var så gick bollen i en liten båge och i utsidan av stolpen. Svettigt värre.

Kenyanerna dominerade faktiskt den andra halvleken, utan att skapa allt för mycket målchanser. Dock så tycker jag att det faktiskt var ÖIS fel och inte Kisumu Day:s förtjänst att de ägde den andra halvleken. För jag tycker inte att ÖIS kommer upp i samma standard, varken spelmässigt eller inställningsmässigt i den andra halvleken jämfört med den första.

Från minut 15 till 19 radade kenyanerna upp anfall efter anfall, dock utan någon riktigt het målchans.

Men så plötsligt så vaknade ÖIS till igen och de sista fem-sex minuterna tillhörde de rödblåa. Det var som att de insåg att matchen höll på att rinna de ur händerna och att de borde ta tag i den istället. Några halvchanser skapades innan den riktiga målchansen kom.

Med bara sekunder kvar av matchen så snor ÖIS åt sig bollen och startar en väldigt kvick omställning, bollen går, efter ett par passningar, ut på högerkanten. Där och då löper två helt omarkerade spelare in mot straffområdet, ÖIS-spelaren ser detta och slår ett inlägg som går förbi den försvarande ytterbacken och mot framstormande ÖIS:are. Bollen går mot pannan på en av dem, men spelaren i fråga lyckas tyvärr inte få någon riktig träff på bollen och den studsar retfullt ut över sidlinjen och domaren blåste av matchen. 0-0. Igen! Imorgon avgörs det, då är det noll-poängaren Simla Youngs FC som står för motståndet. En vinst är ett måste för att ett avancemang skall komma på tal för ÖIS. 08.00 är tiden för matchen, ÖIS-gården är spelplatsen.

P.S. Ni som var där: Ni lade väl märke till vänsterbacken i det kenyanska laget:s röst? Det var ett av de konstigaste lätena jag hört. Och han gillade dessutom att höras. Oförklarligt med tanke på det konstiga ljud som kom ut ur hans mun när han skrek. Jaja, underhållning gav det oss åskådare i alla fall.


'Gothia Cup – Mållösa 16-åringar' has no comments

Bli först att kommentera detta inlägg!

Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se