Spelarbetyg Örgryte IS – Qviding FIF

Första förlusten för säsongen har nått oss och det efter en match med två helt olika skepnader. Den första halvleken tillskrivs helt och hållet hemmalaget och vore det inte för den totala oförmågan att ta vara på de målchanser som dök upp så hade matchen redan varit avgjord i halvtid. Nu blev det inte så och istället för tre till synes säkra poäng så fick vi gå hem med svansen mellan benen och se oss besegrade efter ett sent segermål signerat Julio Cesar Mosele. ÖIS var under den andra halvleken mycket tafatt och tillät Qviding dirigera och straffa oss med snabba kontringar. Att målet just kom på en omställning var därför inte alls förvånande.

Nu väntar några veckors ledighet innan uppladdningen inför omstarten börjar med det årliga lägret i Grundsund. T a er dit vetja, alltid lika trevligt!

Dagens spelarbetyg är satta av de tre musketörerna Jonathan Larsson, Felix Jonsson samt Christian Börjesson. Vi omber er i vanlig ordning att inte stirra er blinda på siffran utan istället lägga den största värderingen i omdömena.

Peter Abrahamsson 2,66 (Felix och Christian 3, Jonathan 2)

Peter Den Store, som han kallades av forna Sambadefensivskribenter, stod för en godkänd insats. Hade under den första halvleken i stort sett ingenting att göra då det var ÖIS som höll i spelet och förlade spelet på offensiv planhalva i stort sett hela tiden. Det enda han gjorde var egentligen att plocka ned långa bollar som damp ned bakom backlinjen.

I den andra halvleken fick han dessvärre mycket mer att stå i. Qviding tog över spelet mer och mer och tilläts komma i kontringsvåg efter kontringsvåg och hade flertalet gånger bollen runt omkring sitt offensiva straffområde. Mestadels rann dock chanserna ut i en för långt slagen pass eller ett inlägg som Abrahamsson kunde lägga tassarna på.

Huruvida han kan belastas för målet eller inte råder det dock skilda åsikter om och det är förmodligen där som betygsättningen också skiljer sig. Jonathan ställer sig lite frågande till om ingripandet kan diskuteras samtidigt som Felix och Christian vill ha det till att han inte kunde göra så mycket mer än vad han försökte med.

Joakim Hall 3,33 (Christian 4, Felix och Jonathan 3)

De eventuella frågetecken som fanns inför matchen rätades definitivt ut under matchens gång. Det råder ingen tvekan om att Prytz hade fingertoppskänsla i valet av Hall som högerback. Skötte det defensiva arbetet med bravur och lyckades stoppa Kamal Mustafa flera gånger om i kluriga lägen vilket är ett gott betyg. Mustafa var precis som under matchen på Valhalla den mest initiativtagande spelaren i Qviding och han visade flera gånger upp en otroligt fin bollbehandling och speluppfattning. Inte minst när han serverade Mosele fri gata till segermålet. Men på kanten var det tvärstopp på grund av Joakims följsamhet och jävlar anamma!

Robin Jonsson 3 (Samtliga 3)

Robin Jonsson gör som vanligt en bra match. Inget ovanligt alls! I denna serie är Jonsson en gigant i försvaret och har visat det match efter match. Står rätt i positionsspelet och kryddar det med sina patenterade brytningar när motståndaren minst anar det. Väljer dock alltför ofta det längre alternativet istället för att inbringa trygghet och lugn i laget genom att spela bollen efter marken till endera Sebastian Johansson eller Jakob Lindström centralt. På så vis tappar vi också lite för mycket onödigt bollinnehav. Nu är väl Robin allt annat än känd för sin bollkänsla och bollbehandling – men lite mer skall vi allt kunna kräva. Det är ändå Division Ett vi snackar om och grabben har ju rutin från Allsvenskan.

Det största minuset i denna match är att han låter Mosele i Qviding komma fri i slutskedet av matchen. Vi förstår att benen är trötta och sega – men antingen ställer man offside eller så följer man med likt en blodigel. Simple as dat!

David Leinar 2,33 (Jonathan 3, Felix och Christian 2)

Njaa… Sådär idag, David. Du kan bättre. Det vet både vi och du. Förhoppningsvisar du det redan mot Falköping (och Oddevold!). Gör det ändå OK. Har dock en hel del problem i de defensiva delarna och det är ju där vår förhoppning är att det skall vara urstabilt.

Precis som Jonsson så dras betyget ned på grund av slappheten vid målet. Urk, det får bara inte hända! Förträng dock inte att han trots allt var uppe med skallen en del i det offensiva spelet och tillförde precis som vanligt en hel del tyngd vid de fasta situationerna. Dags att haka in en boll snart! En djävla bit upp till den interna skytteligatoppen.

(Nej, vi förväntar oss inte att han skall leda interna skytteligan. Men det har blivit lite av ett skämt sedan 10-säsongen där han var med i toppen.)

Hannes Sahlin 2,66 (Felix och Christian 3, Jonathan 2)

Godkänd. Inte mer. Neutraliserar de få prov han sätts på i det defensiva arbetet under matchens gång. Under den första halvleken ställdes han väl knappt inför en en-mot-en-situation med en motståndare.

Vi eftersöker dock fortfarande det lite mer offensiva. Det finns där, det vet vi! Stundtals blir det lite för enkelt för motståndarförsvaret att läsa vad yttermittfältaren tar sig för när det inte finns ytterligare ett alternativ att spela till. När laget dessutom var så överlägset under den första halvleken så borde han verkligen ha försökt hjälpa till mer framåt. Det stannade vid en rush inåt i planen och ett långskott som Hagman enkelt hanterade. Det räcker inte. We want more, and we want it now!

Filip Holländer 2,66 (Felix och Christian 3, Jonathan 2)

Mycket bra första halvlek! Full av energi och vilja! Mycket härligt att se. Utmanade sin back otaliga gånger och vann allt som oftast också duellen. Samarbetet Hall och honom emellan var dessutom en extra krydda och deras smånätta passningsspel på offensiv planhalva banade ofta väg för farliga instick.

Precis som för hela laget dog nästan allt ut till den andra halvleken. Tröttheten kröp fram – och orken att utmana sin försvarare sipprade sakta men säkert bort. Men all skuld läggs verkligen inte på Filip. Nej, långt ifrån. Understödet var långt ifrån detsamma som tidigare och dessutom fick han betydligt färre bollar att jobba med. Då säger det sig självt att resultatet inte blir lika bra. En mycket enkel ekvation.

Flyttades under senare delen av halvleken upp i anfallet tillsammans Emil Karlsson när Wallén klev av. Uträttade inte heller därifrån något utav värde. Men vad fasiken, grabben är född 1993 och gör sin debutsäsong i a-laget. Bara att han är så framträdande som han ändå är är en bedrift!

Jakob Lindström 2,66 (Jonathan och Christian 3, Felix 2)

Stundtals bra. Stundtals mindre bra. I första halvlek var det Jakob som regerade på innermittfältet och han gjorde det som vi så ofta efterlyser – avancerade i banan och befann sig i offensiven. Han var till och med så offensiv att han vid ett tillfälle befann sig mitt inne i straffområdet. Därifrån fick han också ett guldläge att spräcka målnollan! Tyvärr drog han en nitlott och Hagman tog ganska enkelt hand om skottet.

Blev dock lite för bollkär under vissa delar av den andra halvleken vilket flera gånger resulterade i en tappad boll och en farlig kontring. Vi kräver lite mer koncentration och bestämdhet i framtiden. Visst måste man våga – men man får inte bli för dumdristig och inte förutse vad som kan ske i nästa situation.

Sebastian Johansson 2 (Felix 3, Christian 2, Jonathan 1)

En djäkla kompott av olika betyg här! Den ena tycker att han var totalt osynlig och den andra att han kom från matchen med skinnet i behåll. Den tredje menar på att han stod för en bra insats och att han utmärkte sig i det defensiva spelet. Ingen tyckte som den andre helt enkelt.

Om vi dessutom skall hårdra det lite mer ingående kommentarerna så går det väl att sammanfatta som sådant att Sebastian likväl som Jakob hade en hel del slarv inblandat under sin tid med bollen. Lite för långsam i besluten vilket resulterade i felpassningar eller en tappad boll. Når inte upp till den nivå han visade mot Qviding förra helgen (och då menar vi inte målet, för det kommer han nog aldrig att göra om!).

Markus Anderberg 2,33 (Felix 3, Jonathan och Christian 2)

Gosh, vilka chanser du missade idag! Det är inte acceptabelt. I de lägena kräver vi lite mer av vad han visade under träningen på lördagen – ackuratess och finess. Det första läget smeker utsidan av stolpen. OK, den kan vi ta att du missar. Men läge nummer två. Den ska sitta! Tyvärr gick allt, allt och precis allt emot ÖIS idag och denna dag var väl inte menad att vara Rödblå…

Stod, utöver de missade chanserna, för en bra första halva. Var aktiv ute på sin vänsterkant och han visade massvis av gånger upp sin snabbhet och teknik. Dock utan att nå hela vägen fram. Men intentionerna var goda! Ett framsteg jämfört med förra helgens insats.

Byts ut relativt tidigt i den andra halvleken till förmån för Tommy Lycén – men mer om hans insats lite längre ned.

Emil Karlsson 2,33 (Felix 3, Jonathan och Christian 2)

Samtliga är enade om att detta var ett litet steg framåt om man jämför med de närmast tidigare matcherna. Efterlyser dock fortfarande lite mer djupledslöpningar centralt och att han ger fanken i att agera targetspelare och i att dra sig ut mot kanten. Där gör han inga mål! Dessutom har han varken tillslaget eller fötterna för att kunna slå inlägg eller dribbla av sin gubbe. Ser direkt att det ger resultat så fort han går i djupet – bland annat med två frilägen i första halvlek. Tyvärr verkar självförtroendet ligga på havsbotten just nu. Marginalerna är inte med honom för tillfället. Gnugga på, så lossnar det! Men gör det gärna centralt. Då skulle vi bli glada.

Oskar Wallén 1,66 (Felix och Christian 2, Jonathan 1)

Är precis som hela laget mycket delaktig i spelet under den första halvleken. I och för sig inte så svårt då ÖIS hade kommandot från start till mål. Är fortfarande lite för tafflig, speciellt i förstatouchen, men det börjar trots allt att bli aningens bättre. Borde kanske ha gjort det lite bättre vid sina målchanser i första halvlek. Skönt försök att klacka bollen i mål, vi är ju trots allt ÖIS.

Ge Oskar några matcher till så kommer han att vara på sin topp. Kurvan pekar uppåt och numer tvekar han inte vilket han hade en tendens att göra tidigare. Även om det kan vara en aning hårt att tro att han skall återfå försäsongsformen så vill vi åtminstone åt någonting liknande. Och det vill han nog själv också. Visst vore det underbart!?

Avbytare

Tommy Lycén 1 (Samtliga 1)

Vi gör kanske bäst i att citera Jonathan rakt av. ”Bedrövligt.” För det var faktiskt precis vad det var. Ersätter Anderberg och placerar sig genast på vänsterkanten. Det första han gör är att få bollen på kanten och sedan skicka in bollen helt oannonserat. Bollen ven högt och ut bakom Qvidings mål. Lilla gosse, du var omarkerad. Titta upp innan du slår inläggen, tack!

Vi föreslår också att du åker hem och vilar upp dig rejält under semestern för återkommer du i det slag du visat upp under våren så är du definitivt något att diskutera för startelvan.

David Björkeryd 2 (Felix 2, Jonathan och Christian 1)

Höjden av intetsägande insatser! Vad gjorde David egentligen efter att han kommit in? Han slog två frisparkar och ett knippe hörnor. Anything else? Knappt.

Precis som i många andra fall så kan David Björkeryd ofantligt mycket bättre. Bara att knyta näven, sleva i sig havregrynsgröten och ge sig fan på att prestera bättre mot Oddevold! Bra, då säger vi så!

Johan Hedman

Spelade för kort tid för att betygsättas.


'Spelarbetyg Örgryte IS – Qviding FIF' have 4 comments

 1. 15 juli, 2012 @ 23:29 Salcini

  hmm, Wallén var för osynlig för att ens nämnas?:)

  Svara

  • 15 juli, 2012 @ 23:49 Christian Börjesson

   Ja, ja, ja… ;-)

   Jag skyller på tröttheten. Men det skall iaf vara ordnat nu. :)

 2. 16 juli, 2012 @ 01:06 Slicen

  Tycker ni har träffat rätt bra med betygen. Framförallt har ni helt rätt i att Joakim Hall var bäst i laget. Det är knappast optimalt med en vänsterfotad som högerback men Jocke löste sin uppgift på bästa sätt.
  Vill dock lägga till följande: Robin Jonsson bör inte syssla med uppspel. Kanske träffar en av tio sin rätta adress. Genant dåligt. Robin, gör istället som Jocke Björklund gjorde på sin tid: gör det du är bra på och lägg därefter en bredsida i sidled till kompisarna Sahlin & Leinar som får sköta uppspelen.
  Filip Holländer: ha en skön semester och kom sedan tillbaka med din starka löpning i djupled. Som det var idag blev du stillastående och vände ofta tillbaka istället för att komma ner i struten. Du är ju en av de få tempostarka i vårt lag – se till att utnyttja det!
  Tommy Lycén är en av de sämsta spelare som någonsin dragit på sig en röd tröja. Hans1:a bör betraktas som svag. Om han får kontrakt nästa år så blir det inget årskort för mig. Jag blir sjuk av att se honom på plan. När Björkeryd kom in borde han tagit plats till vänster och Lycén, om han nu måste släppas in, borde spela på högerkanten. Att ha TVÅ vänsterfötter på högerkanten, Hall o Björkeryd, fungerade inte alls.
  Med normal utdelning borde dock Öis ha avgjort matchen redan i första halvlek men matchen kom att utvecklas till att bli nästan lika dålig som trollhättematchen, vilket får betraktas som svårslaget. Krävs uppryckning med en gång när serien startar igen med flera nyckelmatcher på rad.

  Svara

  • 17 juli, 2012 @ 22:03 Anonym

   Varför inte satsa på Otterstedt som högerback,tycker att han borde fått chansen. Har svårt att förstå hur Prytz tänker.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se