Dags för gratismatch

Gratismatch.

Ni vet förmodligen redan precis allt om vad gratismatchen innebär. Ta med så många ni bara kan och fyll arenan så blir det klirr i klubbkassan. Med allra största sannolikhet kommer matchen att locka storpublik. Storpublik nuförtiden innebär troligtvis strax under 5000. Självklart hoppas man på 5000 eller över det men i nuläget känns det inte helt realistiskt. Med Blåvitt-Gais idag och med ett förmodat regnväder på väg så vill jag inte räkna med mer: Dessutom blir man aldrig besviken om man inte hoppas på något.

Det må låta lite negativt men det är nog nervousiteten som får mig att verka grinig. Nervousiteten öve att vi nu går in i ett skede av säsongen där allt ska bevisas. Precis det skede där ÖIS vanligtvis är sämst. Eller det sägs att det är så iallafall. För i den sits man är i nu har man inte varit i sedan 2008, och då klarade man faktiskt av det. 2009 och 2011 var man uträknade och jobbade sig tillbaka för att göra en vurpa precis innan mållinjen. I serieledning finns det däremot inte speciellt många debacel att se tillbaka på. Ni äldre läsare kanske har något att påminna mig om.

Trots att man mer och mer förvandlas till ett stirrigt nervvrak så är hösten ändå en helt underbar tid. När sambadefensiv idag anlände till ÖIS-gården hade höstens första löv fallit av träden runt planen och spelarna gjorde sina vanliga övningar vid sidan av planen tillsammans med Erik Nexborn och en drös gula koner och pinnar.

Ett genomgående drag för alla säsongens träningar dagen före match är att det inte sparas på krutet. En av åskådarna vid sidan av planen påpekade att det, för att vara dagen före match såg ut att vara ovanligt hög intensitet på träningen. Det går att tycka att ÖIS borde dra ned på intensiteten när det nu börjar närma sig slutet av serien för att spara spelarna. I en intervju med Oddevolds tränare Jan-Erik Lien pratade han om att laget nu lagt om träningen en del för att spara spelarna mot slutet av serien för att orka med de sista omgångarna.

Frågan är om det hade varit rätt väg för ÖIS? Jag tror inte det. Mycket av lagets styrka den här säsongen har legat i att man i ett furiöst tempo chockat motståndarna och sprungit ner dem under 90 minuter. Hans Prytz gör nog därmed rätt i skrika mer kål. Varför sakta ned när man fått upp farten?

Dagens träningspass såg i övrigt ut precis som vanligt. Efter Erik Nexborns uppvärmning gick spelarna över till att i små grupper träna passningsspel och efter det var det dags för tvåmålsspel på en liten plan. En del i den så kallade ”Nackatrofén”. För en stund fick skönliret stå åt sidan. Nu var det upp till kamp. En kamp visserligen innehöll delikatesser. Tvåmålsspelet på liten plan har under året utvecklats från att vara brottning i två lag på liten yta till något lite mer sofistikerat och välspelat. Även om det fortfarande till större delen är en kamp så har spelarna blivit avsevärt mycket bättre på att vinna mark när de vinner bollen. Passningsspelet har blivit både säkrare och mer sinnrikt.

Imorgon kommer det där passningsspelet att bli oerhört viktigt. Mot ett lag där i stort sett samtliga spelare kommer att spela inför den största publiken de någonsin spelat inför kommer det att hända saker. Utsikten har en plats i Söderettan att försvara och de kommer med allra största säkerhet att vara på gränsen till övertända. Om ÖIS kan utnyttja det faktum att de kommer att vilja mer än de själva kanske kan hantera. Om man då klarar av att spela sig ur deras press så kan mycket hända. Klarar man dessutom av att få hål på motståndarna tidigt så är läget perfekt.

Ett tidigt ÖIS-mål kommer tvinga de desperata Utsiktenspelarna att lyfta upp sitt spel och då kommer chanser att dyka upp. Vis av erfarenhet, vet nog de flesta av läsarna på den här hemsidan hur ett lag i motgång agerar i en sådan situation. Det kommer att uppstå luckor både här och där.

Det blir svårare och svårare att lista ut vilken startelva som kommer att mönstras i matcherna numera. När inte ens målvaktspositionen känns säker längre är det ett tydligt tecken på hur bred truppen just nu är. David Leinar och Robin Jonsson i mittförsvaret känns förhållandevis givna men inte ens de två känns helt gjutna i startelvan. En kvalificerad gissning är dock att de två startar imorgon ändå.

Hannes Sahlin var en av de bästa spelarna i Trollhättan och det krävs väldigt mycket för att han ska petas till förmån för Joakim Hall eller David Björkeryd nu. Väldigt mycket.

Länge gick diskussionen kring vem som skulle spela högerback av Johan Pettersson och Christofer Bengtsson. En pånyttfödd Bengtsson visade under våren att han fortfarande kan men efter skadan som han ådrog sig strax innan sommaruppehållet har han inte lyckats ta tillbaka sin startplats. Johan Pettersson sågs inledningsvis som den självklare ersättaren, kanske till och med arvtagaren över längre tid. Gais och en hjärnskakning kom i vägen för Ajaxprodukten Pettersson och helt plötsligt var det Tommy Lycén som stod där som högerback. Och där har han blivit kvar, troligtvis står han där även imorgon tillsammans med dessa:

Även om det alltid kommer att finnas synpunkter på en laguttagning så är nog de flesta ganska tillfreds med denna startelva. Noterbart är att Filip Holländer och Johan Hedman spelar på varsin kant. Man har således inga naturliga yttrar. Även om de båda har spelat yttermittfältare en hel del under säsongen så är ingen av dem urtypen för en ytter. Ingen av de har samma egenskaper som exempelvis Markus Anderberg har.

I gengäld får man med Holländer och Hedman dock ett spelskickligt mittfält. Alla fyra på mittfältet kan rulla boll och detta lär man få göra en hel del. Att Holländer och Hedman dessutom har mycket välslipade inläggsfötter skadar inte det heller med tanke på att Oskar Wallén finns inne i straffområdet.

Just Oskar och Emil känns just nu som det självklara anfallsparet även om Ricky gjorde en riktigt bra match mot Gauthiod och är värd speltid. Mot Trollhättan däremot gjorde Emil ett bra jobb och det kommer han göra ännu en gång. Fast i en match där Utsikten förväntas backa hem och ÖIS få föra spelet hade Ricky med sin teknik och sitt spelsinne varit en tillgång bredvid Oskar.

Men det får morgondagen utvisa.


'Dags för gratismatch' have 4 comments

  1. 25 september, 2012 @ 13:16 Rude Boy

    Tack för rapport!
    Öis für Alle – Alle für Öis

    Svara

  2. 25 september, 2012 @ 15:09 Sektion LM

    tack för rapport! Minst lika spännande som resultatet idag blir publiksiffran….

    Svara

    • 25 september, 2012 @ 21:43 PriMax_ÖIS

      5400 blev svaret. En bra siffra!

    • 25 september, 2012 @ 22:16 Anonym

      Mycket bra publiksiffra. Hur många Öisvänner hänger med mig till Borås Arena måndag 1 okt kl 19 och gör den till ”vår hemma arena för en kväll”? vill även till lägga att det är fritt inträde . Yes, vad jag är glad är så gott jobbat alla.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se