En uppvisning när ÖIS vann stort

Den första reaktionen när Sambadefensivredaktionen klev upp på pressläktaren efter att ha delat ut informationsblad om vår egen insamling till 125-öresmatchen var att det var lite glest på ståplats och som vanligt inte speciellt bra tryck inledningsvis. Ganska märkligt då ÖIS så sent som för en vecka sedan lockade hela 3037 personer till Gamla Ullevi. Var det kylan och spelplatsen som skrämde bort folket?

Matchen inleds ganska intensivt och det fanns inget utrymme för en mjukstart. ÖIS inledande minuter var på många sätt då man inte bara kontrollerade händelserna utan även lyckades kombinera sitt bolltrillande med bra rörelse och kombinationer. Redan efter några minuter har Tommy Lycén kommit runt på kanten och skickat in två inlägg och Ricky tvingat fram en hörna. Väldigt händelserikt.

Så i händer det igen! I den 12:e minuten rinner Johan Hedman igenom och kommer in i straffområdet på högersidan. Väl där skickar han in en boll paralellt med mållinjen och vem finns där om inte hans partner in crime och eviga soulmate Oskar Wallén. Samarbetet mellan de två börjar likna något telepatiskt. Kanske dags att satsa på Oskar istället för Philip Haglund Johan?

ÖIS kontrollerar händelserna fullständigt unde inledningen av matchen och i den 21:a minuten vinner man tillbaka en boll på egen planhalva och Jakob Lindström kan springa ur situationen med bollen och servera Filip Holländer som tillsammans med Ricky Yarsuvat och Oskar Wallén ställs mot två Gauthiodder. Filip gör allt rätt och driver bollen precis så länge som han ska och petar sedan med en lätt rörelse ut den till Ricky Yarsuvat som kan storma mot bortalagets mål och med en sträckt vrist kan trycka in bollen vid den bortre stolpen.

När klockan når 31 minuter lyckas Gauthiod få iväg sitt första skott i matchen. Men det är inte farligt. Inte alls faktiskt.

I den 38:e minuter rasslar det till igen och den här gången är det riktigt vackert. Ricky Yarsuvat passar en kort passning till Jakob Lindström vid straffområdeskanten som klackar tillbaka bollen till Ricky som har tagit sig in i straffområdet. Väl där kommer en back ikapp honom. Men vem bryr sig om det? Samtidigt som backen drar Ricky i axeln och välter honom fotar han upp bollen i krysset och gör sitt andra mål. Svårare än så behöver det inte vara.

ÖIS fullständigt dominerar den första halvleken från första minuten. Gauthiod är aldrig farliga och ÖIS har det där tålamodet som många så länge har väntat på. I stort sett ingenting känns forcerat eller stressat. Ricky Yarsuvat är den första halvlekens bästa lirare (med betoning på lirare) han är överallt och gör allting rätt. Klackar, sulfinter, tunnlar och allt han gör resulterar i något farligt. Han är helt enkelt fenomenal i den första halvleken.

Den andra halvlek börjar likt den första med att ÖIS kontrollerar händelserna fullt ut. Dock skapar man inte speciellt många farliga lägen. Visserligen hittar man in med ett och annat farligt inlägg

I den 57:e minuten händer den första olyckliga händelsen i matchen då Jakob Lindström får gå av planen med vad som ser ut som smärtor i foten. Som tur är verkar det inte röra sig om hans tidigare krånglande knä utan den här gången en smäll på foten. In i Jakob Lindströms ställe kommer Christofer Bengtsson som gör sin första match sedan han i juli mot Qviding skadade sig just på Valhalla IP. När Bengtsson kliver in flyttas Tommy upp till mittfältet samtidigt som Filip Holländer kliver in i banan.

I den 58:e minutern får ÖIS sitt första riktigt farliga läge i den andra halvleken när Tommy lycén på egen hand gör bort vänsterbacken i gauthiod och serverar Johan Hedman som står helt ren i närheten av straffpunkten. Tyvärr får den gode Hedman hela högerfoten och förmodligen också en bit av smalbenet under bollen och den landar någonstans i trakterna av kulringen inne på Nya Ullevi.

I den 65:e minuten blir det återigen riktigt farligt när Ricky hittar in till Oskar som skjuter på en täckande försvarare och får tillbaka bollen. Han vänder därpå på en femöring och spelar ut bollen mitt i banan till Sebastian Johansson som står placerad i ungefär samma position som när han gjorde sitt mål mot Qviding. Den här gången väljer han därför att återigen avlossa den stora bössan. Skottet är hårt, spikrakt och går mot krysset. Tyvärr är det en decimeter för högt och träffar ribban. Det går ett sus bland åskådarna. Ett befogat sus.

I den 72:a minuten gör ÖIS sitt fjärde mål och det är även det en riktig godbit. Tommy spelar bollen till Johan Hedman som klackar den till nyinbytte Christofer Bengtsson som på ett tillslag skickar in ett hårt utåtskruvat inlägg. Samtidigt på andra sidan av planen tar David Björkeryd en bestämd löpning mot straffpunkten där han slänger sig fram på Christofer Bengtssons inlägg och trycker in det bakom bortalagets målvakt. Vackert

Strax därpå är det dags igen för ÖIS. Tommy Lycén och Christofer Bengtsson är återigen med i förspelet då Tommy tar emot ett långt inkast från Christofer Bengtsson och stegar in i straffområdet från höger och spelar in bollen snett inåt bakåt till Oskar Wallén som trycker in bollen distikt från några meters håll. 5-0

I den 90:e minuten får ÖIS straff då Oskar Wallén rinner igenom och blir nergjord av Gauthiods målvakt som inte är helt nöjd med det fullständigt uppenbara domslutet. Då Gauthiod har gjort alla sina byten tvingas man ställa en utespelare i målet. Det är därmed fritt fram för Oskar Wallén att göra sitt tredje mål i matchen och på så sätt glida upp i ledning i den interna skytteligan. Därmed har två spelare gjort hat-trick för ÖIS den här säsongen. Båda kommer från Kode IF.

Strax efter Oskars mål blåser domaren av matchen och årets mest övertygande seger är ett faktum. Det här börjar kännas stabilt.

'En uppvisning när ÖIS vann stort' have 37 comments

1. 8 september, 2012 @ 21:17 Sven R

Om vi bara inte tjongade så mycket, utan kunde lira lite mer i stället… ;)

Svara

• 8 september, 2012 @ 21:40 Christian Börjesson

Spot on! :-D

• 9 september, 2012 @ 10:25 Salcini

Ja, idag var det ju fart, fläkt och lir. Får man dock vara kritisk så irriterar jag mig fortfarande på att man ger upp så lätt i uppspelsfasen. Leinar slår två tidiga långbollar, varav en är jätte varmt påhejad av Prytz. Det är först när man märker att Gauthiod faktiskt är seriens näst sämsta lag som man går över till att försöka spela sig upp på marken.

Det må tyckas fruktansvärt att kunna vara negativ efter en sådan här match. Men starten av den här matchen är ganska tydlig till varför vi inte lyckas ens komma i närheten av samma spel i matchen mot Lund. Dessutom så är det ganska förståeligt varför Kristianstads tränare beklagar sig över att vi spelar långbollar.

Prytz verkar dock inte lita på passningsfötterna vi har i backlinjen, visserligen till viss rätt. Så kanske minst en ny mittback med en bra passningsfot till nästa år är att prioritera till nästa år så kanske vi slipper diskussionen då. Dock tycker jag att det är att göra det enkelt för sig. Mellberg har lyckats få till det i landslaget och slutat med sina långbollar, varför skulle inte Robin och Leinar få till det i Div. 1?

• 9 september, 2012 @ 11:01 Jidevik

Förra året var många negativa till tränare som inte vann matcher. Det var avgå,pinsamt med mera. I år tycker jag vi har en tränare som byggt ett eget spel, som kan förändra spelet till motstånd och fram för allt vinner matcher. Jag tycker Öis varierar sitt spel. Långbollar när det behövs och bolltrillande när det tillåts. Heja Öis!!!

• 9 september, 2012 @ 11:09 Salcini

Och skillnaden i år jämfört med förra året? Prytz fick nästan 10 träningsmatcher på sig från Januari till April att bygga upp laget. Jacobsson tillträde i Mars/April och fick två träningsmatcher. Att vi slogs om kvalplats i slutet av den säsongen är en bra insats kan jag tycka.

• 9 september, 2012 @ 11:21 Sektion LM

Vad är problemet? Hade vi slagit Lund med 6-0 och Gauthiod med 12-0 om vi hade spelat färre långbollar? Och vem bryr sig om att Kristianstads tränare tränare tydligen tycker att ÖIS slår för många långbollar? Själv tycker jag att idealet är att kunna variera spelet, långt och rakt ibland, korta snabba pass ibland, och vi kanske ser matcherna olika men jag tycker faktiskt att ÖIS under Prytz kommer hyfsat nära detta. Dessutom har jag tagits ut villfarelsen att ticitacandet alltid är av godo. Det kan bli bedövande trist (se Spanien i EM) och att ett emellanåt rakare spel (läs längre bollar) faktiskt höjer underhållningsvärdet.

• 9 september, 2012 @ 12:01 Salcini

Nej,det hade vi troligtvis inte och det är inte det jag är ute efter heller. Jag är bara ute efter att få bort meningslösa långbollar och inkladdandet på en och samma kant i ett anfall. Det är alldeles för sällan man i år har fått se oss spela oss ur en trång situation på ena kanten för att vända spelet till andra kanten där det finns yta. Oftast sker detta efter att motståndaren har brutit en passning först.

Spaniens sista tredjedel kan vara trist ibland, där efterlyser jag mer spel likt vårt igår. Men jag tycker att uppspelsfasen kan gå mer genom mitten än vad den gjort i år.

• 9 september, 2012 @ 12:02 Vergilius

Att man slår lite längre i början av en match är väl iofs inget ovanligt, att försöka tvinga motståndarnas backlinje att falla med ett par överlånga bollar initialt är i det närmaste standard. Detta för att få mer ytor att spela runt på mitten senare under matchen.
      Är man inte Barca så kan man inte lira kort hela tiden man måste variera sig.

Dessutom, så länge man vinner så pass övertygande som man gör är det svårt att kritisera sättet man gör det på. Även om man givetvis alltid måste sträva efter att utveckla spelet, speciellt med tanke på att det börjar verkar superettan banne mig.

• 9 september, 2012 @ 12:12 Christian Börjesson

Jag kan ju tycka att det är onödigt att klaga när vi slår två långbollar i inledningen av matchen. En gång är ingen gång, två är lika med noll. Jag förespråkar verkligen inte det långa spelet konstant i en match – men igår så hjälpte det till synes då Gauthiods backlinje var en aning stabbig. Därför vann ju också Wallén bollen när Leinar sökte honom. Nu när Wallén dessutom finns där uppe och har utvecklat ett bra huvudspel så vore det dumt att inte testa det någon gång ibland. Ett fullgott alternativ.

• 9 september, 2012 @ 12:13 Salcini

”där efterlyser jag mer spel likt vårt igår” Efterlyser var fel ord. Läs uppmuntrar istället.

Sen så kan jag hålla med om att en rakare boll kan vara bra för att variera spelet ibland. Dock inte så till den mån att man grundar spelet på det. Mot Lund blir det nästan tragiskt och se alla våra långbollar. Det är mot ett av den här seriens bästa lag. Vi skall förhoppningsvis spela Superettan nästa år. Lagen kommer att vara bättre på att försvara sig än Lund. Jag hoppas att man tränar oerhört mycket på att få igång lägre passningar från backlinjen under vintern. Annars kommer Lund-matchen bli standard nästa år, med den skillnaden att vi kanske förlorar istället…

Vill dock poängtera att det är fantastiskt att leda Div 1 Södra med 10 poäng. Och jag tycker att coach Prytz/Karlén har gjort ett bra jobb för att sätta oss i den här sitsen rent resultatmässigt. Jag anser bara att vi skall vara Lirarnas Lag oavsett motstånd, inte bara när motståndet är dåligt för det kan alla vara.

2. 8 september, 2012 @ 21:33 Sektion LM

Att det ”bara” kom drygt 1.700 tycker jag inte alls är konstigt. Det var bara 5 dagar sedan förra hemmamatchen, tiden kl 17.00 är usel, Gauthiod kittlar väl knappast och de flesta räknade nog med en lika lätt seger som det blev.

Svara

• 8 september, 2012 @ 21:51 PriMax_ÖIS

Nä, 1700 är inte dåligt och man kan inte jämföra stämningen med Lund. Man får inte vara fartblind. Att dra folk till en helgmatch i middagstid samtidigt som Volvo bjuder på gratiskonserter är inte lätt. Om matchen skulle spelats förra året hade det blivit den tredje mest besökta matchen efter 1-krona- och premiärmatchen. Nu satsar vi järnet på 125-öresmatchen!!

• 8 september, 2012 @ 22:14 JD

Tror det är så enkelt att 17:00 en lördag passar väldigt många personer/situationer jädrigt illa.

• 9 september, 2012 @ 22:04 Anonym

Det var mångamatcher som spelades igår i de lägre divisioner . Sen tror jag att man inte skall spela lördags matcher senare än kl 16.

3. 8 september, 2012 @ 21:41 FrostFödd

…och båda hattrick’en kom dessutom på Valhalla i 6-0 seger match. Mer folk på nästa (Valhalla) match tack!

Svara

• 8 september, 2012 @ 21:55 Sven R

Utan poängförlust i tre seriematcher och med 16-1 i målskillnad, så kanske vi inte skall vara allt för rädda att spela på Valhalla. Det är ju trots allt historisk ÖIS-mark!

(För tydlighets skull föredrar jag också GU, men, men…)

4. 8 september, 2012 @ 23:01 Kommittén för Statssäkerhet

Hade vi dessutom varit bra hade det blivit 10-15 mål iaf…
    Gauthiod var verkligen sopiga, hoppas dom håller sig kvar!

Svara

• 8 september, 2012 @ 23:23 Oskar S

Anser du att vi var dåliga idag?

• 9 september, 2012 @ 12:27 Kommittén för Statssäkerhet

Nej vi var inte dåliga, men som värdemätare var Gauthiod inget motstånd…

5. 8 september, 2012 @ 23:10 Johan

Vi är oslagbara på Vallhalla IP. Synd att inte
    Henke fick komma in. Seb och Oskar mkt bra !

Svara

• 8 september, 2012 @ 23:51 Martini

Ja det var dom. Holländer och Hedman var också riktigt riktigt bra!

• 9 september, 2012 @ 12:16 Christian Börjesson

Ni glömmer ju planens klart bäste – Richard Yarsuvat. Han var totaldominant från början till minut 70 då han byttes av. Det osade verkligen spelglädje kombinerat med kvalitet över honom. Och det var inte bara målen – det var så mycket annat. Klackar, skarvningar, löpningar, finesser. Oskar, som ni höjer som en av de bättre, tycker jag istället var rätt så medioker (sett till många andra) under spelets gång, bara att han har den där eviga förmågan att dyka upp på rätt ställe. Något som visserligen räcker långt när han gör tre mål. Då får han gärna vara halvdan just i det spelmässiga.

• 9 september, 2012 @ 14:10 Salcini

Här är jag beredd att hålla med dig Christian:) Ricky var fantastisk att beskåda under framför allt den första halvleken. Stod för ett fåtal misslyckanden i andra halvlek men det var alltid fint att se att intentionerna fanns där. Vill se väldigt mycket mer av honom på anfallet. Om Hedman dessutom kan hålla uppe samma nivå som anfallare så blir ju det ett fantastiskt roligt anfallspar att se på. Oskar eller Emil kan slängas in mot slutet bara för att se till så att vi vinner matchen i slutändan om vi inte skulle gjort det tidigare.

• 9 september, 2012 @ 15:54 Jonathan Larsson

OJ. Du vill alltså bänka vår interna skyttekung som gjorde hattrick i den senaste matchen? Det var ett statement utan dess like!

Nejdu. Oskar är enligt mig bland de mest givna uppenbarelserna i hela startelvan.

• 9 september, 2012 @ 18:44 Salcini

Nu svävade jag givetvis ut lite. Men håll med om att det i teorin är intressant då både Hedman och Ricky besitter tekniska egenskaper och kreativitet som Wallén inte riktigt har.

6. 9 september, 2012 @ 01:08 Hocus Focus

Kanske lätt att tycka efter en sån här match eftersom Gauthiod (och Sleipner) var usla men visst är det ett annat ”flow” över spelet på Valhalla ?. Varför då ?.

Svara

7. 9 september, 2012 @ 09:20 Lj

En stor del i ÖIS framgångar beror ju på tränarna.
    Dom har fått spelarna att jobba mot samma mål. Har med fingertoppskänsla tagit ut det bästa laget när skador har härjat. Minns att många var tveksamma i vintras till att rätt tränare valts.
    Det är skönt att se deras ödmjukhet efter en vunnen match.