Ett stort steg för en stor förening, en liten man och en växande publik

Strax efter klockan slår halv fyra den femte april år 2009 gör Mattias Lindström sitt lags femte mål i matchen mot ÖIS på Gamla Ullevi. Tillsammans med tusentals andra ÖIS:are står en förtvivlad kille på 14 år med händerna i ansiktet och undrar vad som hände. Vid den tidpunkten spelade killen i Gais men hade sitt hjärta på annat håll. I det tillfället började raset för ÖIS som förening och vi alla vet var raset slutade.

Ungefär tre och ett halvt år fälls Sebastian Johansson strax utanför straffområdet, spelar bollen till Emil Karlsson som spelar den snett inåt bakåt och där står han, den här gången utan halsduk runt halsen och aningen gladare. Bollen hamnar framför hans fötter och han kan enkelt placera den i det tomma målet. I min hjärna och i mitt hjärta är ögonblicket då Henrik Carlsson inser att han gjort sitt första mål för A-laget i sitt hjärtas klubb det defenitiva beskedet. Nu är ÖIS återigen vad jag vill att det ska vara. Att se Henrik Carlsson 17 år uppleva en av sitt livs gladaste stunder och springa för sitt liv mot klacken för att glida på sina bara knän och sträcka armarna i luften är obetalbart.

Efter att många gånger ha irriterats över spelare som inom den så kallade moderna fotbollen firar sina mål igenom att se gravallvarliga ut och göra någon minutiöst planerad målgest som innehåller hårkammande, robotdanser, pekfingrar i olika riktningar och annat trams så värmer det i hjärtat på en traditionalist som jag att se Henrik Carlssons firande. Ren och skär lycka och en klassisk knäglidning framför ståplatssupportrarna i euforisk lycka.

Växande publiksiffror

Innan ni läser följande stycke måste jag bara förklara att jag är fullt medveten om att publiksiffran verkligen inte är allt. Jag ser hundra gånger hellre en välfylld ståplats men lite glesare runt den än en välfylld arena med dålig stämning. Ni som står i klacken är supporterskapets hjärta och lunga och det ska ni fortsätta att vara. Så, då var det sagt nu kan vi prata buisness!

Även om spelet lämnade en del att önska i seriefinalen på Gamla Ullevi igår kväll så var den en ren och skär succé på andra sätt. Publiksiffran på 3037 åskådare är självklart en helt fantastisk siffra med Division 1 mått mätt. Att det då blir en seger i en sådan match är givetvis guld värt. Nästa hemmamatch är mot IK Gauthiod på Valhalla IP och som förmatch spelas en match mellan Chalmers och Handelshögskolan. Det går självklart att avfärda det hela som ett jippo men tanken bakom det är ändå god. När jag själv pratade med Mats Janson förra veckan menade han att man ser detta som ett ypperligt tillfälle att ge de studenter som varje år anländer till Göteborg ett favoritlag här. Så även där har spelarna hjärtan att vinna.

Efter matchen mot Gauthiod följer en bortamatch mot Trollhättan. En tåglängd från Göteborg och med vinden i seglen talar mycket för att det kan bli en bortaresa att minnas. En vinst där och de sista bortamatcherna kan locka lite mer folk. Efter den matchen följer 125-öresmatchen som har förutsättningar att bli en publikfest av guds nåde om allt vill sig väl. Och det innebär ett rejält klirr i kassan såklart.

ÖIS är totalfotboll

Även om matchen som tidigare nämnts inte var en av de mest välspelade så var den ett bevis på att laget nog trots allt blir bättre och bättre på att hantera ledningar. Istället för att laget, som så många gånger tidigare den här säsongen, föll tillbaka när man haft ledningen ett tag så redde man ut den inledande pressen man utsattes för och tog sedan tillbaka kommandot i matchen och kunde punktera matchen i slutet.

En tydlig skillnad på årets upplag av ÖIS och tidigare upplagor är förmågan att bemästra olika matchbilder. Gårdagens match utvecklade sig till ett mycket fysiskt ställningskrig. Det fina i kråksången är inte att ÖIS på gammalt tyskt manér lyckas vinna den fysiska kampen utan istället att man även kan klara av att göra matcher som den mot Degerfors när man spelar ut hela registret och bjuder på champangefotboll av sällan skådat slag. ÖIS anno 2012 är totalfotboll!

Även om han bara fick några minuter på slutet så var det en lättnad att se Sebastian Johansson på planen igen. Jakob Lindström och Filip Holländer i all ära men någon av de två kommer sannolikt få flytta på sig när Sebastian nu är frisk igen. Få spelare har samma förmåga att ta ett helt mittfält under sina armar och bära upp det. Med en Sebastian Johansson i form på planen (Vilket han alltid är) känns hösten lite lugnare.

Förlåt om jag lät för positiv men det känns helt enkelt så förbannat bra just nu.

 


'Ett stort steg för en stor förening, en liten man och en växande publik' have 31 comments

  1. 4 september, 2012 @ 22:36 Anonym

    Seb är kung, han är på en helt annan nivå i den här serien, så underbart att han är tillbaka.

    Holländer har utvecklats till en av de viktigaste spelarna i dagens ÖIS, vilken vilja, vilken löpstyrka.

    Lillström är Lillström, say no more.

    Jag har även fått en personlig favorit i JP, Härligt att han är tillbaka i helgen igen.

    Svara

    • 4 september, 2012 @ 22:39 Felix Jonsson

      Filip Holländer var helt jävla formidabel igår. Markus Gustafsson är glömd, vi har ju Holländer! Egentligen synd att jag inte fick in det i texten men det blev inte så. Resten kan jag bara hålla med om.

  2. 4 september, 2012 @ 22:40 Oskar

    Fint skriver text! Längtar redan som fan tills nästa match!

    En liten notering bara ”Att se Henrik Carlsson 16..” Henrik är väl iallafall 17 år nu?

    Svara

    • 4 september, 2012 @ 22:43 Felix Jonsson

      Korrat och klart! Tack förresten!

  3. 4 september, 2012 @ 22:51 Onlyredandblue

    En fantastisk match igår och en fantastisk höst väntar med fantastiska matcher! Slut upp, borta som hemma!

    Svara

  4. 4 september, 2012 @ 23:00 Gabbe

    Bra och välskriven krönika Felix! Känns väldigt positivt nu och det är fantastiskt kul att det är egna ungdomar som Henke, Jacob och Holländer som är med och skapar framtidens ÖIS. Vem är Marcus Gustafsson?

    Svara

  5. 5 september, 2012 @ 00:25 MBE

    Undrar hur unge Herr Jacob Olsson känner sig nu? Tables are turned. Nu får han dess värre göra samma resa med GAIS som med ÖIS tidigare. Kan knäcka den bäste.

    Svara

  6. 5 september, 2012 @ 01:31 Rude Boy

    Härlig krönika. Lånar inledningen till fejan.

    Svara

    • 7 september, 2012 @ 08:01 Felix Jonsson

      Ta vad du vill ;) Tolkar det som ett tecken på att du gillar den.

  7. 5 september, 2012 @ 01:32 Rude Boy

    Ska in ett ”senare” i andra stycket första meningen.

    /Din svenskfröken

    Svara

  8. 5 september, 2012 @ 07:38 Moz

    Efter matchen gled jag in och handlade på Focus. Väl där krockade med Jakob Olsson. Han var snabb med att titta ner i backen när han kulören på min halsduk.

    I vanlig ordning en bra krönika, Felix. Jag vet inte riktigt om ni förstår hur torftig ens rödblåa vardag hade varit utan SD.

    Svara

  9. 5 september, 2012 @ 09:37 JD

    Jakob Olsson hade säkert kunna bli nåt om han hade stannat i Öis…

    Svara

    • 5 september, 2012 @ 11:06 Olsson

      Jakob var och såg matchen i måndags, han känner nog för klubben. Skulle ni vilja ha tillbaka honom ifall möjlighet gavs nästkommande år?

    • 5 september, 2012 @ 11:14 Anonym

      Jag kanske var raljerande kring Jakob ovan, men visst skulle han vara välkommen tillbaka, ett år äldre och mycket klokare efter senaste årens turbulens. Han kan faktiskt bli riktigt bra, ingen tvekan.

    • 5 september, 2012 @ 11:25 Daniel R

      Vet att inte alla är av samma åsikt, men jag bryr mig faktiskt inte om var någon spelare spelar någonstans. Som fotbollsspelare måste man tänka på sig själv och ta beslut utifrån det som är bäst för en själv. Är det då bäst utifrån karriären sett att man går till en rival så har jag inga hard feelings för de spelarna. Så skulle Jakob vilja komma tillbaka till klubben skulle jag välkomna honom med öppna armar. Det jag har sett av honom är nästan enbart positivt och en spelartyp jag gillar skarpt!

    • 5 september, 2012 @ 11:42 Christian Börjesson

      I’m with you!

      Jakob är i mina välkommen om han vill.

    • 5 september, 2012 @ 11:42 Johan G

      Aldrig någonsin i hela mitt liv.

    • 5 september, 2012 @ 11:47 Christian Börjesson

      :-D

      Hur kunde jag veta att du inte skulle hålla med.

    • 5 september, 2012 @ 13:37 SB

      Plus typ 4000 fucking tummar upp.

    • 5 september, 2012 @ 13:19 Jacko

      Mitt svar är nej. Han har en taskig attityd och sprider negativ energi i truppen. Dessutom överskattad som fotbollsspelare. Han har inte ens lyckats bli ordinarie i katastrofklubben GAIS.

    • 8 september, 2012 @ 15:06 DJ-CJ

      Håller med dig med första två meningarna. Har hört att han sprider negativ energi omkring sig och det är inte vad som ska in ÖIS-truppen nu. Däremot tycker jag att han är en väldigt duktig fotbollsspelare som självklart skulle ta en plats i ÖIS startelva, men hans attityd väger över till det negativa. Oerhört duktig med BÅDA fötterna.

    • 5 september, 2012 @ 13:34 Jonathan Larsson

      Helt plötsligt blev det alltså en diskussion om Jakob Olsson igen. Och som en fotbollsromantiker och väldigt konservativt lagd, vad gäller fotboll så skulle jag aldrig vilja se Jakob i ÖIS igen. Av många anledningar. Det tåget har gått. Tror dessutom inte han är sugen på att komma tillbaka direkt. Det också av många anledningar.

      Vill egentligen inte ens tänka tanken.

    • 6 september, 2012 @ 23:45 Vlado

      Jacob kommer inte spela för ÖIS på många år. Om ens någonsin. Han är eller var inte omtyckt inom spelartruppen. Skulle han återvända så skulle det dra ner energin enormt.
      Respekten från supportrarna har han förlorat. Varför? Han gick till gais. Man gör det inte oavsett vart man står i karriären. Det finns många andra klubbar att välja inom en timmes bilresa ändå gick han till gais.
      Det förlåts aldrig och jag gissar att Jacob ångrar sig enormt

  10. 5 september, 2012 @ 13:10 Lj

    Det är skönt med 7 poängs ledning. Det krävs dock att ÖIS är fortsatt ödmjuk inför kommande matcher. Poängen kan snabbt försvinna. Litar på att grabbarna kommer att göra sitt bästa. Då kommer dom att vinna serien eftersom dom är det mest homogena laget.

    Svara

  11. 5 september, 2012 @ 14:25 Anonym

    Mycket trevlig text att läsa som gör en glad åter tack till er som förgylller Sambadefensiv.se . Jag undrar om ni vill göra en sammanställning på på hemma och borta matcherna som är kvar? Kolla även biljettpriser? Tänk om man kunde gjort flygblad och delat ut på lördag på Vallhalla i samband med biljettköp och studenterna. man kan även lappa på bilarna om man får över.Är det en möjlighet?

    Svara

    • 7 september, 2012 @ 06:41 Christian Börjesson

      Hej! Vad för slags genomgång är det du vill ha, mer exakt?

    • 7 september, 2012 @ 20:56 Anonym

      Veckodag Datum Tid Spelplats Biljettpris.

    • 7 september, 2012 @ 21:26 Christian Börjesson

      De fyra inledande frågorna finner du hur lätt som helst själv. Kolla ÖIS.se.

  12. 7 september, 2012 @ 12:40 Bellman

    Vill bara passa på att tacka för ditt engagemang Felix och till alla er andra som fortfarande skriver här på Sambadefensiv. Jag är en trogen läsare, även efter att jag själv slutat som skribent och jag är väldigt nöjd med hur bloggen har levt vidare.

    Det enda jag tänkte på i denna text, var att raset (som jag ser det) inte började mot gais 2009, utan när Ikeläinen tog över efter Hamren inför säsongen 2004. Vi gick då från medaljplats 2003 till att klara oss kvar via kval 2004, och sedan var det bara en tidsfråga innan vi ramlade ner 2006 (minns det som otänkbart att vi skulle spela i något annat än allsvenskan, som vi hade legat i sedan 1995.

    På något sätt är det ruskigt hur fort det kan gå mellan framgång med medalj i allsvenskan 1999, 2002 och 2003 och cupguld 2000, till att 2004 och framåt vara ett lag utan var sig pengar eller framgångar.

    Men…. nu är vi på väg tillbaks! Eller hur? :)

    Svara

    • 7 september, 2012 @ 15:52 Lanslarke

      Raset började långt innan Ikäläinen. För mig kändes det kört när vi sålde Elmander år 2000. Då trodde man att de 20 miljonerna skulle säkra verksamheten i många år. När det stod klart att pengarna var borta i princip innan de landat på bordet, visste man att det var kört. Det var det bara en fråga om tid. Sportsligt fungerade det ett par år till, men de årliga underskotten var för stora. Det GAIS gjort nu, kalkylerat med att sälja Wanderson för 20 miljoner, gjorde vi i princip varje år…

      För att sluta i positiv anda, så ja! Vi är på väg tillbaks.

    • 9 september, 2012 @ 13:43 Bellman

      Jo, jag är medveten om att det ekonomiska maskineriet hade fått käppar i hjulen redan under den framgångsrika eran under de första åren på 2000-talet, men rent sportsligt så var det när Hamrén försvann som raset visade sig på planen.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se