Konstgräslirare, jordfräsar, övermod och Hammarby IF

Samtidigt som jag skriver detta ligger jag i min säng och ser matchen mellan Hammarby och Brommapojkarna. Något av en måstematch för Bajen för att de ska kunna ha, åtminstone en liten, chans att knipa en kvalplats till allsvenskan. Jag hoppas på Brommapojkarna. Hammarby får allt se till att stanna i andradivisionen.

För tron på att det på riktigt är möjligt att nå Superettan har under de senaste veckorna mer och mer känts befogad. Nu befarar jag att den har urartat till en kaxighet och bekvämlighet. Det går att skylla på Trollhättan-spöket som uppenbarligen fortfarande existerar i allra högsta grad. Sett till tidigare statistik mot Trollhättan så var gårdagens match i någon mån ett steg framåt. Offensivt var gårdagens match inte på något sätt ett fiasko. Trots den undermåliga gräsmattan lyckades ÖIS skapa chanser nog för att vinna matchen. Fler än vad man skapade i mötet lagen emellan i våras på Gamla Ullevi.

Emil eller Ricky?

Viktigt att poängtera är att den offensiva insatsen i matchen var godkänd sett till spelet. Avsluten lämnade en hel del att önska. Det går i det här läget att lägga skulden på Hans Prytz för hans uttagning av Emil Karlsson istället för Ricky Yarsuvat som var glimrande i matchen mot Gauthiod på Valhalla förra veckan. Men hade Ricky varit lika framgångsrik i matchen mot Trollhättan som han var på Valhalla? Tveksamt.

Ricky Yarsuvat är upplärd i IF Elfsborgs akademi och har spenderat stora delar av sin fotbollsuppväxt på konstgräs och har utefter detta utvecklat sitt spel till ett spel som bygger mycket på att hålla bollen på marken och kunna driva den utan hinder. Detta visade han på Valhalla att han bemästrar alldeles utmärkt.”Can he make it on a muddy field in Stoke (Trollhättan)?” Jag är tveksam.

En vanlig eftermiddag på Edsborg?

Emil Karlsson däremot är en produkt av vattensjuka planer kring Skaraslätten vår som höst. Han har visat under sin tid i ÖIS hittills att han kan klara av att utföra samma arbetsinsats oavsett underlag. Även om han igår inte mäktade med att göra mål så var det han som spelade fram Oskar Wallén till hans tolfte mål för säsongen och gjorde mycket nyttigt jobb i skymundan i båda halvlekarna. I en match då man förväntas spela lite mindre efter marken än vanligt är Emil ett bra alternativ att spela en längre boll på. Hans löpningar rev som vanligt upp hål i motståndarnas backlinje. Allt jobb han gör för laget ursäktar dock självklart inte att han missar det ypperliga läge han får i den andra halvleken. Missuppfatta mig inte. Jag påstår inte att Ricky inte kan spela på gräs men när underlaget är så exceptionellt svårbemästrat som det var i Trollhättan så var nog Emil ett bättre val.

Defensiva bekymmer

Om det offensivt var en fullt godkänd match spelmässigt så var det desto stökigare defensivt. Att Trollhättan är sylvassa i sina omställningar kan knappast komma som en överraskning för någon av spelarna som tidigare mött laget. Men likväl blev det flertalet gånger alldeles för farligt när Trollhättans yttrar och anfallare satte av i djupled.

Trollhättans andra mål är inget annat än en stor miss från framförallt David Leinar. Det första misstaget begås när lagkaptenen inte tar sin hemlöpning hela vägen utan börjar jogga på mittplan och istället för att komma i position börjar titta på bollen samtidigt som Josef Daoud kan sticka i djupled bakom honom. Varken Leinar eller Sebstian Johansson som är i närheten lyckas upptäcka löpningen i tid och Daoud kan få tag i bollen. Som grädde på moset missar dessutom Hannes Sahlin sin glidtackling när han ska stjäla bollen av Daoud precis utanför straffområdet. Flera olyckliga situationer som tillsammans ledde fram till målet med andra ord.

Upp till bevis för Prytz

Upp till bevis?

Man kan tycka att det inte är speciellt mycket att oroa sig över om nu båda baklängesmålen var tillfälligheter och otur, spelet stämde ganska bra och det var stolpe ut offensivt. Men det något i det faktum att det inte stämde som är skäl till viss oro. Om man ska vara riktigt negativ för ett litet tag så kan man se den här matchen som ett tecken på att spelarna börjar ta för lätt på uppgiften och om så är fallet så har Hans Prytz sitt livs viktigaste veckor framför sig.

Det är nu Hans Prytz lagledarförmågor ställs på sitt största prov. Det är nu det är upp till honom, Nacka, David Leinar och de andra ledarna i och kring laget att hålla uppe tempot och hungern hos spelarna. Det är nu det visar sig om Prytz på allvar lyckats skapa en grupp individer som agerar som vinnare i alla lägen.

Som ett brev på posten kommer därför gratismatchen. Den hade förmodligen inte kunnat komma bättre i tiden. En förväntad storpublik på hemmaplan mot ett lag som vill framåt känns nu som det perfekta botemedlet mot baksmällan efter missödet i Trollhättan.

P.S Hammarby förlorade och chansen till kval börjar rinna dem ur händerna. No jinx.


'Konstgräslirare, jordfräsar, övermod och Hammarby IF' have 43 comments

  1. 19 september, 2012 @ 04:02 Anonym

    Jag tror inte jag sett något förslag om reportage någonstans och vet inte om det är kutym att låta bli. Om så är fallet, vill jag redan nu be om ursäkt! Man skulle ju också kunna tycka att den som vill ha ett speciellt reportage, kan ta och skriva det själv och i normalfallet skulle jag nog hålla med. (”Skriv själv gubbdj-l!” hade varit ett befogat utrop.)

    Som ni förstår kommer nu ett förslag till reportage. Ett reportage som kräver både insikt och tillgång till en del material. Att denna gubbdj-l inte skriver det själv beror till stor del på att jag inte innehar något av det tidigare nämnda i tillräcklig mängd. Dessutom behöver skribenten i fråga vara lite av en ”statistiknörd” och att sådan/sådana finns i SD:s redaktion har tidigare intressanta reportage, om bl a uppflyttningspoäng, visat.

    Nog smörat nu. :)

    Jag kan inte uttala mig om andra, men åtminstone jag skulle med glädje läsa ett reportage byggt på statistik och insiktsfull analys av denna inför de sista sex omgångarna. Alltså en genomgång av de tre topplagens avslutningsmatcher med tanke på form, tidigare möten etc och vilka poäng detta kan ge. Intressant är ju t ex att ÖIS och Lund till 5/6-delar har samma motståndare, medan Oddevold bara delar två av sex motståndare med ÖIS och tre av sex med Lund. Hur kan detta påverka? Men det är bara fantasin som stoppar en god skribent att bygga ut ett sådant reportage!

    Jag förstår att det är ett stort jobb och kanske svårgenomfört, men jag tror inte desto mindre att det skulle kunna bli intressant läsning.

    Bara en idé, men kanske ändå någon nappar… ;)

    Svara

    • 19 september, 2012 @ 04:05 Sven R

      Jag hade inte skrivit något inlägg från min laptop tidigare, så därför missade jag mitt nic och blev ”Anonym” istället. Jag är alltså författare till ovanstående inlägg.

    • 19 september, 2012 @ 18:08 Felix Jonsson

      Tycker att det låter som en riktigt intressant idé! Detta får vi klura lite på.

  2. 19 september, 2012 @ 05:12 Sven R

    Nu över till mina egan tankar kring matchen mot Trollhättan och framtiden.

    Jag är förvånad över att det varit så få kommentarer kring den helt bedrövliga planen. I halvtid såg den ju värre ut än efter en släggtävling! Den som hade föreslagit för vaktmästaren att slå på sprinklerna mellan uppvärmning och matchstart, måste varit hög eller åtminstone rejält berusad! För det kan väl inte vara så att man gjort det för att tillfredsställa den SD-skribent (Christian?) som begärt det i en artikel? :)

    Ja, ja, jag vet Trollhättan spelade på samma plan och halkade lika mycket som ÖIS-spelarna gjorde, men det är tydligt att flera av våra spelare inte trivdes på planen. Jag nämner bara vårt viktiga innermittfält där Seb inte slog många passningar rätt och där Filip hade svårt att dominera som han brukar för att det tog för lång tid att göra vändningar, både med och utan boll. Jag hamnade bakom Janne Carlsson i kaffekön under halvtiden. Hörde honom säga att det var tjänstefel att inte ha skruvdobbar på en sådan plan och jag är benägen att hålla med, men den extra vattningen ändrade nog förutsättningarna inför första halvlek och spelet blev ju faktiskt bättre i andra när flera bytt skor!

    Det har i de senaste matcherna märkts att Prytz/Karlén lagt mycket kraft på att utveckla det defensiva spelet och att hela laget fått tydligare defensiva uppgifter under hösten (eller att det börjat fungera bättre nu). Detta fungerade inte i den här matchen. Kanske att det berodde på att det var jobbigt att springa på den vattensjuka planen, men det fungerar inte att försvaret inte följer med tillbaka efter offensiva utflykter. Speciellt när det defensiva stödet från mittfältet inte finns i tillräcklig grad!

    Vad gäller anfallet, så är det olyckligt att Emil verkar ha siktet felinställt för tillfället. Hade den här matchen spelats i våras, när siktet var välinställt, är jag övertygad att han gjort åtminstone hattrick! Just nu sätter han inte chanserna och det är olyckligt, men jag tror nog vi kan räkna med att han snart hittar tillbaka till gammalt gott slag igen.

    Nu till laguttagningarna. Prytz har både sagt och visat att det inte bara är insatsen i senaste match som gäller, utan lika viktigt är inställningen på träningarna mellan matcherna. Detta är antagligen anledningen till att Fredrik fått börja i några matcher och att t ex Emil fick chansen före Ricky. Själv tycker jag att det är rätt ur ett långsiktigt perspektiv och nog måste han tillåtas ha ett sådant också?

    Nu gäller det för killarna att visa att de verkligen vill upp i SE! Framgångsreceptet ligger enligt min mening i att se till att försvarsspelet fungerar och att hela laget tar på sig defensiva uppgifter. Utifrån det kan man bygga upp det offensiva spel som fungerat under hela säsongen. Som sagt har vi bara varit i underläge en gång och det var mot Qviding. Vi har också gjort mål i samtliga matcher utom denna! Fortsätter vi på det sättet tar vi lätt de nio-tolv poäng som behövs för serieseger!

    Viktigt är att vi supportrar nu inte misströstar, utan fortsätter att stödja laget. Först mot Utsikten naturligtvis, men även mot Norrby borta. Den sistnämnda matchen är också en måndagsmatch och det är Norrbys ”enkronas-match” i år, så det finns inte många undanflykter för att hålla sig borta! Kan vi som ”tolfte spelare” hjälpa till att ta sex poäng på de två matcherna, har vi guldläge inför de sista fyra omgångarna.

    Svara

  3. 19 september, 2012 @ 10:35 Jesper

    När vårt försvar börjar göra misstag känns det som att det syns ordentligt. Vi har ju, de facto, släppt in minst i årets serie och släpper egentligen inte till speciellt mycket chanser. Knappt ens på omställningsspel/kontringar, vilka iofs ligger bakom flertalet av våra insläppta mål.
    Ändock håller jag med Sven R om att försvarsspelet måste vara prio i nuvarande läge, ty det kan vara så att det sprider sig en smula osäkerhet om man stöter på snabba yttrar som tjuvar några metrar tidigt i motståndarnas omställningar. Vips så står man med sjunkande självförtroende och alibitankar, vilket inte gynnar vårt anfallsspel det minsta.

    Med det sagt;
    våga försvara, upp och gör mål;=).

    Svara

  4. 19 september, 2012 @ 11:08 Hocus Focus

    Utmärkt text som vanligt Felix !
    Gillade som Stoke-supporter kopplingen till laget (om än inte så positiv) ; )
    Tycker att Emil skapar så mycket lägen/ytor/annat under en match att det motiverar startplats.
    Hade han satt hälften av alla lägen däremot så hade han nog inte spelat i Skövde så sent som förra året…

    Svara

  5. 19 september, 2012 @ 11:18 Kony Karlsson

    Jag vägrar nuförtiden att tro på vinst i matcherna mot Trollhättan, det går inte att vinna mot det gänget. Förhoppningsvis kommer vi inte möta dom på många år.

    Jag vägrar dessutom att påstå att det är någon sorts form av ”light-kris” efter 2-2 mot FCT, spelar vi lika eller förlorar mot utsikten då är det ordentliga problem.

    Auf geht’s Rödblått!

    Svara

  6. 19 september, 2012 @ 11:24 Livmodern

    Som nyskild fotbollsmorsa, med fortfarande välpumpade bollar, vill jag slå ett slag för fler söndagsmatcher. Hur skall jag kunna se matcher som spelas på lördagar och måndagar? Jag jobbar lördagar och måndagar. Dessutom tycker jag att det alldeles för många bortamatcher. Och på gräs.

    Svara

    • 19 september, 2012 @ 15:08 Cyban

      För många bortamatcher? Man vill ju gärna ha bortamatcher på helger men till Trollhättan och Borås hinner man sålänge man slutar 5 iaf.

    • 19 september, 2012 @ 23:20 Kommittén för Statssäkerhet

      Jag vill spela med dina bollar…

  7. 19 september, 2012 @ 17:20 Persson

    Finns det ett behov av någon som skriver om tipselit? Jag kan nämligen tänka mig att göra det så ofta jag kan…? Eller är de rapporterna nerlagda för gott eller vill ni inte själva längre bara?

    Svara

    • 19 september, 2012 @ 18:09 Felix Jonsson

      Skicka ett mail till Kontakt@sambadefensiv.se så kan vi prata mer om saken.

    • 19 september, 2012 @ 21:58 Elda för kråkorna

      Lägg ner. Ingen är intresserad av morgondagens A-lagsspelare. HDC: Henke, Danne och Carl är redan klara. Resten i TEÄ är bara utfyllnad för att kunna spela smålagslir på träningarna.

    • 19 september, 2012 @ 22:33 Anonym

      Börjesson utsåg ”HDC” till A-lagsprospects redan i juni och skickade med dem på A-lagets sommarläger. Det tog död på resten av TEÄ-gänget som fattade nada och tappade sugen. Några killar har redan slutat och geisten är helt borta. Bottenkänning i serien och nedflyttning. Killarnas förtroende för tränarna är nära absoluta fryspunkten.

    • 19 september, 2012 @ 23:47 Salcini

      Säg mig,vilka har slutat? Vad jag sett så är truppen intakt. Att skicka spelare med a-laget på sommarläger är väl en positiv grej? Visar att man tror på de och ger dom chansen till extra bra träning. Sen är det upp till de som har viljan att komma upp till a-laget att motbevisa tränarna. Ger de upp så lättvilligt så har de inget i ett a-lag på högre nivå att göra.

    • 20 september, 2012 @ 11:50 Persson

      Rasmus Haraldsson lär väl även han få kontrakt? Och han var väl exempelvis inte med på grundssundslägret?

    • 20 september, 2012 @ 11:51 Persson

      Och givetvis ska det stå Grundsundslägret.

    • 20 september, 2012 @ 12:00 Persson

      Och slutligen, Felix, ni bör ha Mail!

    • 20 september, 2012 @ 12:04 Anonym

      kontakt@sambadefensiv.se är samlingsadressen.

      Sedan har jag: jonathan.larsson@sambadefensiv.se

      De andra kan du då lista ut hur deras adresser ser ut ;-)

    • 20 september, 2012 @ 12:06 Jonathan Larsson

      Självklart var det jag som skrev det senaste..

  8. 19 september, 2012 @ 17:31 Skalden Mozart

    Det är kanske dags för en ny hejaklackslåt nu när vi går upp i Superettan? Har knåpat ihop följande text som otroligt nog passar till melodin från både We are the champions (Queen) och trudelutten från glassbilen från Hemglass, ni vet. Det är bara att välja!

    Gå mot mååål
    hal som en ååål

    ruuunda din back
    ajö! och för kaffet tack

    Steeenhårt upp i krysset sätter vi bollen
    och lååånga näsan visar åt motståndartrollen

    ÖÖÖÖ….IIII….SSSS!

    Refräng: …gå mot mååål…etc.

    Vad tycker ni?

    Svara

    • 19 september, 2012 @ 17:59 Fredrik

      Det är alltid trevligt att folk engagerar sig. Personligen tycker jag att texten kanske hade passat bättre i Åtvidaberg på 70-talet. Jag tror jag kan tala för många ÖISare när jag säger att jag aldrig kommer aldrig att ta något sådant klämkäckt i min mun.

  9. 19 september, 2012 @ 19:01 Anders

    Med risk för att sänka nivån både ett och två snäpp.

    När får vi en välklädd tränare på bänken igen?
    Målar-Janne framstår som en slipad börsmäklare i jämförelse.
    Kostym eller åtminstone en kavaj borde införas i kravspecifikationen.

    Svara

  10. 19 september, 2012 @ 20:40 Anonym

    Prytzen överraskade mig med målvaktbyte och jag är tyvärr inte så glad att man hattar för mycket med den positionen absolut inget mot Fredrik utan det är kontunitet. Jag glömmer aldrig när Åge H flyttade på Robin mot Djurgården ett jävla misstag.

    Svara

  11. 20 september, 2012 @ 00:39 Anonym

    Jag kommer inte redan nu ta ut segern i förskott , för det är nu dessa matcher som avgör om vi vinner serien eller inte för jag tror att en av Oddevold eller Lund kommer ta full pott i de återstående av matcherna och det innebär att när vi är över 58 poäng plus bättre målskillnad kan vi ropa hej. Tills dess får vi jobba stenhårt tillsammans och trots att det både regnar och blåser stötta laget så de håller ångan uppe och koncentrationen. Det är nu det hårda jobbet börjar mot målet. Nu sluter vi upp först på tisdag på Gamla Ullevi ,Sen på Borås Arena det är också grattis inträdde det är nu varenda kotte behövs. Så fram med varma kläder,varmt kaffe finns på arenan.

    Svara

    • 20 september, 2012 @ 02:18 Sven R

      Nja, erfarenheten av kaffet från de arenor/ip jag varit på runt i Sverige är väl ändå att det oftast är ljummet… ;)

      Detta är dock ingen anledning att stanna hemma, Ta på en extra tröja och långkalsonger istället!

  12. 20 september, 2012 @ 08:07 Krilliano

    Asså.. Va e detta för kris? Öis spelar 2-2 mot Trollhättan borta och plötsligt så är det fara å färde. Bevisligen en svår match för Öis sen lång tid tillbaka. Glad att vi inte torskade.
    Nog för att jag vet att rödblått har en historia av snurrighet men det känns relativt tryggt det här. Och då är jag ändå den oroliga typen.
    Känns som att vi supportrar är mer oroliga än spelarna.
    Sen är det alltid så att inget är klart förrän det verkligen är det. Matcherna ska spelas och för att använda jordens slitnaste klyscha… Bollen är rund. : )

    Svara

  13. 20 september, 2012 @ 15:24 Skalden Mozart

    Så j..vla lätt är det inte att sätta ihop en bra sång så lite sur är jag på det njugga intresset. Nu har jag suttit uppe hela natten och fått ihop en kanske ännu bättre…

    Den skall sjungas på go göttebôsska och den här texten passar sjukt nog med tre melodier: Champions League-hymnen, Delsbomarsch (Kalle Moraeus) och musikvinjetten till SportNytt på TV. Nu åker vi!

    En gång va´ vi riktigt bra
    men nu é la vi sådääär

    Från allsvenskan så fick vi dra
    ner bland ettans alla blåbääär

    Men vi spottade i nävarna
    och sluta´ med tobak och snus

    Och när vi möter de andra rävarna
    spelar vi aldrig med dunkande bakruuus

    Nu plockar vi en massa poäng
    och från brunnens botten vänt

    Vårat goa glada ÖIS:ar-gäng
    som så många chanser bränt

    Repeat: …vårat goa glada…osv.

    VAD SÄGER NI NU DÅ?! VA?!

    Svara

    • 20 september, 2012 @ 15:33 Johan G

      Inte den heller.

    • 20 september, 2012 @ 20:53 Magnus Börjesson

      Vi 70-talister kallas ofta för ”den ironiska generationen”. Men sedan den surrealistiska generationen tog över fattar jag ingenting längre. Vad skall Skalden Mozarts alster föreställa? Ironi? Sarkasm? Parodi? Slapstick? Lyteskomik? Eller rent av allvar (i vilket fall det inte bara är allvarligt utan rent tragiskt)?

  14. 21 september, 2012 @ 09:04 Sektion LM

    Det tycks vara mycket troll inne på Sambadefensiv numera som uppträder under olika nicks. Bittra gajsare?

    Svara

  15. 21 september, 2012 @ 10:36 framtiden

    Fortfarande är det väl ett bra läge för S1 spel nästa år. Det skrivs en hel del här om backlinjens arbete. Problemet för backlinjen är att innermittfältarna inte arbetar tillräckligt i defensiven. Motståndarna tillåts alltför ofta att svepa igenom innermittfältet. De måste stoppas redan där. Det hänger till viss del även ihop med att man har två renodlade forwards som inte täcker upp den ytan som ofta uppstår mellan fw och innermittfält där en av de två mittfältarna tvingas gå upp. Då blir det endast en inner mf kvar för det defensiva jobbet. Ett klassiskt problem med spelsystemet 4-4-2. Detta kommer att vara den absolut viktigaste punkten att åtgärda för framtiden vare sig det är i ettan eller S1.

    Svara

  16. 21 september, 2012 @ 13:04 Anonym

    Nu har vi helgen på oss att jobba stenhårt för att bjuda in till årets gratis match på tisdag den 25 september då vi möter Utsikten med Glenn Hysen som tränare och valsar Anton på planen? Så nu gäller att tänka till extra vem kan jag ta med ,ring det där samtalet att vi tar en fotbollskväll tillsammans, så samla ihop dina vänner, släktingar,kollegor,klasskamrater, bestäm tid när ni träffas för avfärd mot match. Vi kan påverka och det skoj att vi tillsammans kan jobba för storpublik. Vi har nu helgen på oss.

    Svara

  17. 21 september, 2012 @ 15:13 TEÄ 1-1

    Poäng mot Elfsborg. HDC stod för insatsen: Henke gjorde sig fri i boxen och skottade stenhårt i nät, Danne ägde mittfältet och Carl släppte inte en jävel över bron på backen.

    Svara

    • 21 september, 2012 @ 18:52 öisfan

      såg också matchen

      danne var klart bäst på plan

      förstår inte varför han blev utbytt

      även carl och henke och rasmus var bra tycker jag

      bra match som öis borde vunnit

    • 21 september, 2012 @ 22:05 Anonym

      Ni är ju inte lite väck. Bästa spelaren var ingen av dom ni säger och han var klart bäst på kanske hela plan. Mittbacken i ÖIS. Är ni helt efterblivna? han vann allt i luften och verkade ruggigt rutinerad.

    • 21 september, 2012 @ 23:18 steffe_öis

      och vem menar du var bäst på plan???

    • 22 september, 2012 @ 00:10 Zake

      Inte fan var det ”HDC” i alla fall. Vad är det för jävla dumheter att hela tiden påstå att de skulle vara bättre än de övriga i TEÄ? Eller är öisare både dumma i huvudet och blinda?

    • 22 september, 2012 @ 10:34 Anonym

      Jag är säker på att Haraldsson och Wienna skulle klara inhopp i a-lagsspel redan nu.

    • 22 september, 2012 @ 15:24 Salcini

      Inte helt säker på vilken match du såg. Hawunger var bra,väldigt bra men som central mittfältare. Henkes mål var väl inte direkt något dundrande skott, men kan se ironin i ditt uttalande;) Annars var wiena duktig. Men vart var tengfjord?

  18. 21 september, 2012 @ 18:24 Nikhe

    Tyvärr så verkar vi inte ha vädergudarna med oss på tisdag… Massa regn, blåst och kyla… Är ju några dagar kvar och jag hoppas verkligen att det blir lite bättre än det ser ut nu, blir det riktigt skitväder tappar vi säkert 1000-1500 personer och välbehövliga pengar.

    Kämpa Örgryte!!!

    Svara

    • 21 september, 2012 @ 19:55 Jonathan Larsson

      Inte tror du väl på en väderleksrapport fyra dagar i förväg!?

      Det regnar aldrig när ÖIS spelar.

    • 21 september, 2012 @ 23:34 Nikhe

      Risken för skitväder är tyvärr rätt stor,,men hoppas naturligtvis att det ändrar sig och att att vi blir 5000 på läktaren som ser Öis vinna och tar ett steg till mot Superettan!


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se