Spelarbetyg Örgryte IS – IK Gauthiod

Örgryte IS mot IK Gauthiod. Sex mål mot noll. Kattens lek med råttan. Ungefär så kan man i mycket korta ordalag sammanfatta det som skedde på Valhalla IP denna lördagseftermiddag. För det var aldrig något snack om saken. Och så börjar det kännas väldigt ofta nu. IK Gauthiod var helt chanslösa. Faktum var att de inte fick en enda hörna på hela matchen och det säger faktiskt en hel del om deras uddlöshet. De var ett, två eller till och med tre nivåer sämre än ÖIS. Kassaskåpssäkert.

Vi bör ha i åtanke att Lunds BK har en match mindre spelad än vad ÖIS har för tillfället – men när man slänger en titt på den oerhört vackra tabellen så har ÖIS ett försprång på tio poäng. Tio! Det är knappt så att man tror att det är sant. Speciellt då denna match på förhand kunde kännas som en match där Öisarna kanske inte skulle ta det på största allvar.

Det gjorde de. Tog matchen på allvar alltså. Och då blir det så här. Ojämt. Utklassning. Vinst med många måls marginal. Ungefär som en vanlig dag i ett Barcelonafans liv. Något som Sambadefensiv för tillfället njuter av. För det måste man göra när man får tillfälle till det. Njuta över att ÖIS leder en serie. Njuta över att ÖIS är det bästa laget. Njuta över att ÖIS trillar boll och är överlägset. Njuta över  att man är Öisare, helt enkelt. Vi hoppas att du gör det samma. För det är du värd!

Dagens spelarbetyg är satta av Jonathan Larsson, Felix Jonsson och Christian Börjesson. Allt i sin ordning med andra ord. Everyone is on board! Omdöme har dessutom samtliga bidragit till även om det är Christian som har sammanställt det och möjligen även står för det mesta av kommentarerna. Precis som vanligt ber vi dig som läser att inte stirra dig blind på betygssiffran utan vi föreslår istället att du tar dig tid att läsa den efterföljande kommentaren där våra riktiga åsikter mer kommer till sin rätt.

Peter Abrahamsson 3 (Samtliga 3)

Härmed ställer vi frågan: Har Peter någonsin haft mindre att göra i en match? Vi tror inte det. Vi ställer oss snarare väldigt tveksamma till att så är fallet. För fan vad lite han var tvungen att göra. Det var någon misslyckad löpboll där, något inlägg där och en frispark där.

Men mer? Nada. Noll. Ingenting. Och när det väl damp ned någon boll runt Peters area så var han snabbt där och skopade upp bollen. Men det skedde som sagt med intervaller om si så där 20 minuter. Hade han varit sugen på mat så hade han hunnit köpa en hamburgare i ståndet bredvid entréerna utan att Gauthiod hade varit i närheten av ÖIS mål.

Vi är villiga att slå fast att vi hade kunnat låta Peter sitta kvar i omklädningsrummet och ändå hålla nollan. I alla fall om man vill krydda till det lite. Och det vill vi så här på lördagens sista timmar.

Tommy Lycén 4,66 (Jonathan och Christian 5, Felix 4)

Tommy till landslaget! *klapp klapp klapp* Tommy till landslaget! *klapp klapp klapp* Tommy till landslaget! *klapp klapp klapp*

OK, vi kanske överdrev, men om Erkan Zengin enligt sig själv är given på sin position i det svenska landslaget så borde härmed Tommy Lycén för evigt vara given som högerback i Brasiliens landslag. Dessutom skall han in i fotbollens Hall of Fame där han får förmånen att äta proper middag med Pelé och resten av kultgubbarna.

Det här var nog det bästa vi har sett från Tommy någonsin i ÖIS. Så långt är vi beredda att gå. Och att det skulle ske när han spelade på en relativt ovan position är en smula överraskande – men väldigt roligt. För han överrumplade oss totalt.

Tommy hade det mesta idag. Viljan, finessen, passningsspelet, löpsteget. Och offensivlustan. Det hände någonting när Lycén hade bollen. Han assisterade till mål – han löpte med boll över hela planen – han slog inlägg – han försvarade. Allt detta i samma veva som han var tvungen att skifta position på planen två gånger. Ändå fortsatte han i samma stil.

Så vi gör bara två saker: Vi bugar och vi bockar.

David Leinar 3 (Samtliga 3)

Det är hopplöst, sa grodan. Det är hopplöst att bedöma och kommentera en spelare som inte satte ett enda avtryck på 90 minuter. Inte ett enda. För han hade ju ingenting att göra. Mer än att nicka undan någon lång boll en gång i kvarten. Och det skötte han visserligen bra. Som vanligt.

Robin Jonsson 3,33 (Felix 4, Jonathan och Christian 3)

Here we go again. Vad gjorde Robin egentligen? Någon? Ingen som vet? Precis som för Leinar så var detta en walk in the park. En dag på jobbet. En väldigt lugn dag på jobbet faktiskt. Vi vet inte om Jonsson hade med sig sin iPhone i fickan under matchens gång – men han hade haft tid att både Facebooka och Instagrama om han nu hade velat.

Hannes Sahlin 3 (Samtliga 3)

Backlinjen hade (som du redan räknat ut hoppas jag…) verkligen en lugn dag idag. Det hände inte mycket runt om dem. För gästerna var ofta så uddlösa att de inte ens rådde på att etablera spel på ÖIS planhalva. Knappt en gång. En! Och det öppnade ju upp för Hannes att lämna lite mer ytor i försvaret och istället fungera som en hjälpande hand i det offensiva. Vilket han gjorde bra. Speciellt i den första halvleken. Då hade han, tillsammans med Holländer, några fina kombinationer som avslutades med ett vänsterfotsinlägg signerat Sahlin. Det hela mattades av under den andra halvleken och han byttes ju sedemera också ut til förmån för Joakim Hall.

Johan Hedman 3,33 (Jonathan 4, Felix och Christian 3)

Idag var Johan Hedman så där elegant som bara Johan Hedman kan vara. Allt han tog sig för såg så stilfullt och enkelt ut. Klacksparkar, skarvningar och precisa passningar – och på det ett framgångsrikt samarbete med Lycén. Undertecknad är dessutom lite extra glad, för Johan påbörjade en ny assiststreak med diagonalpassningen till Walléns öppningsstrut. Låt den fortsätta!

Och just Hedman till Wallén är något som motståndaren numer verkligen bör ha med på sina matchgenomgångar. För wow, vad bra de hittar varandra numer. Hedman som framspelare. Wallén som avslutare. Class! Class! Class! Tidigare har det varit Oskars panna. Idag var det foten. Vad blir det nästa måndag? Röven? Eller kanske knäet?

Johan gjorde idag näst intill allt. Utom mål. Men det fick vi så många av ändå så det kanske var lika bra. Typ.

Jakob Lindström 4 (Samtliga 4)

Nu fick vi se prov på vad vi saknat det senaste. Jakobs förmåga att dirigera spelet i den offensivare delen av planen. Och det på grund av att allt ter sig betydligt mer naturligt när Sebastian Johansson tar den defensivare biten. Jakob mer offensiv. Sebastian städgumma lite längre ned. Det är förutsättningarna och utifrån det gör dessa herrar underverk. De är ostoppbara och man märker att Jakob släpper lös mer och litar på att det finns någon som täcker upp bakom. Och då blir det så här bra! Slog knappt bort en passning och man måste älska hans ivrighet, hans förmåga att ligga högst en millimeter från sin motståndare. Hack i häl. Hela tiden. Måste vara djävligt påfrestande för motståndaren.

Fortsätt på den inslaga vägen nu, tack. Det skulle göra oss glada! Mindre glada gör det oss att han var tvungen att bryta matchen efter 60 minuter där han lunkade av planen där han till synes hade ont i en fot. Trollkarlar och allt det där – ni får gärna bevisa er övernaturliga förmåga genom att trolla bort Jakobs smärta. Det får ni jättegärna göra.

Sebastian Johansson 3 (Samtliga 3)

Äntligen! Äntligen var han tillbaka i startuppställningen. Och som ovan nämnt hjälpte det laget, och framför allt Jakob Lindström, väldigt mycket. Det blir en annan trygghet och en annan klarhet i allas ageranden med pappan på planen. Inga konstigheter. Inga tvivelaktigheter. De vet att Sebastian huserar där på mitten redo att sopa upp det som dyker upp. Något som han i vanlig ordning också gjorde idag.

Skall vi vara lite kritiska så syns det dock att han fortfarande är en aning ur sin matchform. Inget konstigt i det. Passningsspelet framförallt var lite halvrisigt stundtals – men det är vi säkra på kommer förbättras snart. Säkerligen redan mot Trollhättan.

Filip Holländer 3,66 (Jonathan och Felix 4, Christian 3)

Efter några matchers spel i mitten var Holländer för dagen utflyttad till den vänstra kanten – precis som tidigare under säsongen. Därifrån startade han matchen mycket piggt. Samspelet med Sahlin fungerade och löpsteget var lika bra som det brukar vara. Kan lägga lite mer kraft på det offensiva än vad som är möjligt när han lirar centralt och det såg han också till att utnyttja. Bland annat genom en bra djupledspassning som föranledde Yarsuvats 2-0-mål.

När Jakob Lindström var tvungen att kliva av klev Filip in i mitten och därefter dog ganska mycket av Holländers spel ut. Han blev inte lika framträdande helt enkelt. Men det vägdes upp av den vansinneslöpningen han stod för i 90:e minuten då han jagade ikapp en Gauthiodspelare för allt vad han var värd och vann bollen. Utan att ens se trött ut. Hur djävla mycket orkar den pojken?

Oskar Wallén 3,66 (Jonathan och Felix 4, Christian 3)

Tremålsskytt. Hattrick. Hattar in på planen! Ja, åtminstone om det hade rört sig om ishockey.

Det känns en aning absurt och dessutom väldigt konstigt att skriva det, men trots Oskars tre mål så var han spelmässigt inte något vidare. Nej, det såg väldigt stappligt ut under långa stunder. Något som han dock översköljde genom tre baljor. Rakt upp i intern skytteligatopp!

Att Wallén levererar (åtminstone målmässigt) värmer det Sambadefensivska hjärtat. Killen är bara 20 år. Han har haft tvivlare på sig. Under förra säsongen höll en ryggskada honom borta från spel under halva säsongen. Så gör grabben tre mål. Elva totalt. Det är svar på tal. Svar på tal! Oskar Wallén är en framtidsman. Förhoppningsvis inom ÖIS.

Richard Yarsuvat 4,66 (Felix och Christian 5, Jonathan 4)

I Emil Karlssons frånvaro fick Yarsuvat idag chansen med utgångspunkt i anfallet. Det gick inte heller lång tid innan man kunde sätta stämpeln succé över honom. För vilken match han stod för. Vilken prestation! Allt var helt perfekt. Det var mål, det var vilja, det var löpningar, bollkontroll och utöver det oerhört mycket artisteri. En njutning! Går man efter undertecknads anteckningar från matchen så dröjde det enda fram till 53:e minuten innan Yarsuvat ens hade stått för ett misstag – och då gällde det en felpassning.

Felix beskriver att han är kär – och Christian är beredd att hålla med. En match gör visserligen ingen säsong och vi bör nog vara lite lugna innan vi utser honom till något han i längden kanske inte är – men Emil Karlsson bör för tillfället se sig omsprungen. För inte kan väl Prytz peta undan Yarsuvat till mötet med Trollhättan?

No, he can’t. Inte om Sambadefensiv får bestämma.

Avbytare

Christofer Bengtsson 2,33 (Felix 3, Jonathan och Christian 2)

Bengtsson är tillbaka och det med besked! Inhoppet skedde visserligen i en väldigt behändig situation – matchen var nedpackad och klar och motståndet visade inte upp en alltför stor offervilja – men i vanlig ordning fick vi se prov på Christofers engagemang och kämparanda. Intet nytt! Ett litet plus i kanten för hans inkast som nådde Lycéns fot som därefter nådde Walléns fot i till sist i mål. Snabbtänkt!

Tänk vilken framgång ett lag med fullt av Bengtssons-viljor hade skördat. Storslam! Full kompott troligtvis. För hans inställning är ovärderlig.

David Björkeryd 2,33 (Felix 3, Jonathan och Christian 2)

Efter en periods frånvaro på grund av en tå som tagit emot hårda smällar uppe i Norrköping så fick David Björkeryd alltså åter speltid. Med 20 minuter kvar av matchen togs tvåmålsskytten Yarsuvat ut och in trädde alltså istället Björkeryd. Och en sån drömstart han fick! Tre minuter on-field. Sedan hade han nätat. Mycket tack vare ett mönsteranfall ute på högerkanten signerat Lycén, Hedman och slutligen Bengtsson. Hedmans ”snurrklack” hade nog fått Neymar att tappa hakan. Snygg. Som stryk!

Skall väl sägas att Björkeryd därefter inte syntes till alls och ett mål hjälper inte för att erhålla ett högre betyg. Du kan bättre David. Show it!

Joakim Hall

Spelade för kort tid för att betygsättas. Gjorde inte heller något intryck på oss så det var väl lika bra det.


'Spelarbetyg Örgryte IS – IK Gauthiod' have 10 comments

  1. 9 september, 2012 @ 13:49 Bellman

    Det slår mig att man gång på gång har sagt att ”jo, men det är nog bra för ÖIS att ramla ner en serie så att man får rensa ordentligt och börja om från början”.

    Det känns som att under superettaperioden 2007-2008 så hände aldrig det riktigt (även om vi lyckades gå upp igen).

    Det känns som att det är först nu som vi faktiskt har rensat bort förlorarmentaliteten. Vi börjar till och med bli hyfsat trygga när vi har ledningen, istället för att backa hem och låta motståndarna kvittera som vi har gjort de senaste 6-7 åren och som vi såg tendenser till så sent som i våras.

    Så här härligt självsäkra (på ett positivt sätt) som ÖIS spelare verkar just nu har jag inte sett de vara på länge. Det känns som att vi på allvar har börjat ändra mentaliteten i laget och det är något som kan vara oerhört värdefullt i fortsättningen i….. superettan, för nu kan vi väl inte tappa det här. :)

    Svara

    • 9 september, 2012 @ 14:34 Christian Börjesson

      Men det där med att det är lika bra att laget åker ned och börjar om är väl i ärlighetens namn ingenting man egentligen vill utan bara någonting man slänger ur sig när man är som mest bedrövad och trött på att vi står och stampar på samma plätt utan att det händer ett jota…?

      I övrigt är jag med dig. ÖIS andas verkligen självförtroende och självsäkerhet nu. Och konstigt vore väl i och för sig annars. Vi ångar igenom serien. Inga kan stoppas oss. Då ter det sig naturligt att laget får ett oerhört vässat självförtroende. Dessutom smittar det av sig på lagsammanhållningen vilken känns som den bästa som ÖIS har haft på flera säsonger (även om spelarna inför varje säsong alltid påpekar att sammanhållningen är bättre än förra säsongen – bara för att ”man ska göra det”.)

      Jag är rädd för det här med att jinxa, men nej – vi kommer inte att tappa det här.

    • 10 september, 2012 @ 17:12 Bellman

      Nä det är klart att sällan är något positivt med att ramla ner. Men om man ändå gör det så är det ju ett tillfälle till att börja bygga på något nytt och det tycker jag verkligen att vi har gjort den här gången med unga spelare som Holländer, Lindström mfl.

      Som du skriver så blir ju så klart sammanhållningen dessutom bättre när det går bra och när sammanhållningen är bra så ökar chanserna för att det ska gå bättre. Framgång föder framgång! :)

  2. 9 september, 2012 @ 15:34 18.87

    Nästan skämt att ni sätter så höga betyg på Lycén. Han var bra, men Hedman och Holländer var MINST lika bra. Seriöst, 3,66 på Holländer? Blundade ni varje gång han fick bollen? Han gjorde grymma instick, han fintade av varenda jävel på planen, han gjorde grymma passningar, Han gjorde allt på planen igår. Skulle ta mig en funderare över eran betygsättning.

    Svara

    • 9 september, 2012 @ 15:50 Jonathan Larsson

      Alla har sina egna åsikter. Du måste inte hålla med oss vilket du uppenbarligen heller inte gör.

      Men när vi tre som såg matchen från tre olika håll, alla tyckte att Lycén var briljant igår, måste det ändå betyda något.

      Men som sagt, spelarbetyg är väldigt subjektivt och skiljer sig från person till person. Man kan ju bara gå så kort som att kolla skillnaden mellan Sambadefensiv och Svenskafans betygssättning. Även där skiljer sig åsikterna isär gång efter annan.

      Alla är tillåtna att ha sina egna åsikter, och din åsikt att våra betyg är usla kommer inte göra att vi ändrar vår åsikt om spelarna direkt. Detta var vad vi såg. Inget annat. :-)

    • 9 september, 2012 @ 16:13 Christian Börjesson

      Ja, vi blundade varje gång Holländer fick bollen av ren princip. Ärligt talat – jag håller inte med dig. Han var initiativrik i den första halvleken men det dog ut ganska så rejält i den andra. Jag har två A4-ark med kommentarer kring de olika spelarna vilka jag plitade ned under matchens gång – så jag anser mig ganska så säker på min betygssättning.

      Efter matchen mot Trollhättan ser jag fram emot ett mail från dig med dina spelarbetyg så kan vi ta med dem här på sajten. Kontakt@sambadefensiv.se är adressen. Du kan påverka om du vill, så gör det!

  3. 9 september, 2012 @ 18:35 18.87

    Förstår eran tanke. Lycén var bra, i all ära. Men Holländer och Hedman var iaf enligt mig värda en 5:a.

    Svara

  4. 9 september, 2012 @ 19:27 Jesper

    Det är så skönt att se spelare som vägrar förlora en duell, så bygger man vinnarmentalitet. Vinnarskallar i all ära, men mentalitet smäller lite högre;=).

    Svara

  5. 12 september, 2012 @ 01:47 Zorich

    Gällande bedömningar av spelare får det stå för var och en. Min åsikt är dock att panelen gjort ett kanonjobb med bedömningarna, vilka stämmer ganska bra med vad jag såg själv under matchen.

    Vill även passa på att ge författaren till texten stor eloge. Riktigt rolig läsning och tillika sambadefensiv klass. Martin är säkerligen ganska nöjd när han ser att arvet lever vidare…

    Z

    Svara

    • 12 september, 2012 @ 09:54 Christian Börjesson

      Vad bra att någon tycker som oss – då var våra bedömningar inte helt åt skogen. :-D

      I övrigt kan jag bara tacka för berömmet. När MJ ändå benäms så kanske det är på sin plats att damma av en av hans klassiker – we aim to please.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se