Spelarbetyg: Örgryte IS – Lunds BK

ÖIS vann i gårkväll över Lunds BK med 2-0 och det inför 3037 åskådare. Tackar för det! Riktigt imponerande. Både att visa seriekonkurrenterna var det berömda skåpet skall stå – men framförallt att över 3000 personer hade valt att spendera denna måndag kväll på Gamla Ullevi. Och med facit i hand så gjorde varenda en helt rätt. För det här är en match som man förmodligen kommer att minnas länge, länge. Utan att gå alldeles för långt fram i tiden och tro att någonting redan är klart så kan det här vara matchen vi om några månader ser tillbaka på och markerar som den enskilt viktigaste till att vi vann serien och blev klara för Superettan.

Dock stundar nu en väldigt viktig tid för ÖIS. Det är nu det är som viktigast att inte sväva på allt för rosa moln utan att fortsätta att ge 100 och lite till i varje duell. Det är nu ÖIS skall fortsätta att ösa på i samma stil och inte tumma på någonting. För då kan denna eufori abrupt förvandlas till någonting ruskigt obehagligt. Och det vill vi ju inte när vi lagt upp bollen för att smasha!

I vanlig ordning – ni ser, Sambadefensiv tummar i alla fall inte på någonting – skall vi ger vår syn på spelarna insats i form av spelarbetygen. Och här kommer dem. Ett finger med i spelet har Jonathan Larsson, Felix Jonsson samt Christian Börjesson men det är bara de två sistnämnda som har yttrat sig i omdömena. Sammanställt hela konkarrongen är det Christian som har gjort, och det är även han som har skrivit det mesta av omdömena, så är ni missnöjda är det honom ni skall halshugga. Eller så framför ni simpelt nog bara era egna åsikter i kommentarsfältet. Det låter trevligare! Stirra er inte heller blinda på siffran utan ta er istället tid att läsa den efterföljande texten. Allt blir så mycket roligare då.

Peter Abrahamsson 4 (Samtliga 4)

Nu börjar det arta sig igen! Efter några mindre lyckade insatser har Peter nu repat mod och stod igår för ännu en bra insats där han bland annat räddade ett friläge under den första halvleken och på så sätt höll ÖIS kvar i matchen. Och just frilägen verkar vara Peters specialgren. För i mitt minne har jag flertalet frilägen hemma på Gamla Ullevi som Peter har avvärjt med den äran. Snabbt ut mot skytten. Gör sig stor. Nästan omöjlig att passera. Åtminstone för en Division Ett-anfallare. Det är ju precis så Peter skall agera. Jämt. Hela tiden. Det är han som skall lysa. Det är han som skall vara giganten i försvaret. Något som vi tycker att han åter igen börjat göra.

Tommy Lycén 3 (Samtliga 3)

Tommy Lycén på högerbacken. Igen. Det är verkligen ingen optimal situation, det skall sägas. Men det här var ändå en av Tommys bättre insatser från just backpositionen. Började dock väldigt darrigt där han misslyckades med att rensa undan en väldigt enkel boll varpå han halkade i det nyvattnade gräset och sånär ställde till onödig oreda i eget straffområde. Men spelet tog sig mer vad matchen led. Även offensivt sett. För där tog han helt plötsligt, efter några matcher med defensivt tänk, för sig mer framåt. Kanske är det instinkten som talar? I och med att han vanligen spelar på mitten så borde det te sig naturligt att bli en aning offensiv.

Ett stort minus är dessutom att han slår på tok för långa bollar. Och det alldeles för ofta. Ibland, till och med ofta, fanns det faktiskt ingen anledning. Ingen press emot sig – ingen anfallare som var i spelbart läge. Varför drämmer man då iväg bollen för kung och fosterland? Försök hitta spelbara alternativ längs backen istället är vårt råd.

David Leinar 3,66 (Jonathan och Felix 4, Christian 3)

Det börjar bli en vana det här. Att beskriva Leinars insats som stabil. För det var den. Och oftast är den. I den här serien är han framträdande på så många sätt. Han har fysiken. Han har huvudspelet. Där finns det inte många som rår på honom. Och det är precis det som vi älskar. Det blir aldrig någon fara på taket när en lång boll spelas mot Camara-Jönsson – för Leinar finns redan där i rätt position och skallar undan bollen. Varje gång.

Ett plus även till positionsspelet som igår var riktigt bra. Låg David fel i position någon gång?

Robin Jonsson 3 (Samtliga 3)

Vi må ha ett av seriens bästa mittbackspar (kanske det bästa?) – men inte längre har vi ett varningsfritt sådant. För igår bröt Robin Jonsson den sviten då han bryskt kapade en Lundspelare vid mittplan. Onödigt, kan tyckas.

Men ett gult kort på 18 omgångar är ingenting att hänga upp sig på. Tvärtom är det mycket bra. Istället bör vi också hylla Robin för hans fina insats. Möjligen att prestationen inte nådde de nivåer som han tidigare har visat – men likväl var det stabilt som fasen. Det var inte många som kom över den bron. Dessutom skall det uppmärksammas att Robin istället för att slå långt spelade efter backen i högsta möjliga mån. Like!

Hannes Sahlin 3 (Samtliga 3)

En trea på Hannes. Vilket betyder att han stod för en godkänd prestation. Inte mycket mer än det. Och anledningen till att han inte når ett högre betyg är på grund av att han är lite för slarvig i sina aktioner. Bland annat, eller kanske främst, vad gäller första touchen. Där krävs det förbättring och framför allt mer koncentration. Men även uppspelen lämnade stundtals en del i övrigt att önska. Däremot höll han till större delen rent på sin vänsterkant och det var sällan som Lund kom runt just på Hannes kant. Precis som det brukar vara med andra ord. Minus för att han inte fyllde på i offensiven tillräckligt mycket – för Yarsuvat (och senare Anderberg) blev en aning ensamma.

Johan Hedman 2,33 (Felix 3, Jonathan och Christian 2)

Va? Slog Johan inget målgivande inlägg? Vad har hänt? Feber? Förkylning? Det var ju en mycket härlig trend som Johan byggt upp. Men igår bröts den. Skit och pannkaka!

Överlag var det väl inte heller någon av Hedmans bättre insatser. Visserligen hade han mer spritt i benen än vad han hade mot Sleipner, men han var under stora delar väldigt osynlig och det såg stundom ut som att han hade kommit helt fel ute på sin högerkant. Han fick aldrig riktigt chansen att komma in i matchen, få upp flåset och stå för några avgörande beslut. Och det gjorde att det mesta rann ut i sanden. Skötte ändå sina plikter helt OK genom att hålla koll på sin kant och vara noggrann i passningsspelet.

Johan kan bättre. Johan har spelat bättre. Det vet han om. Det vet vi om. Men det var ingen katastrof på något sätt. Vi hoppas dock att han spelar bättre på lördag. För det har han potential att göra. Kanske ett perfekt avvägt inlägg för att återuppta trenden igen? Det säger vi.

Filip Holländer 4,33 (Felix 5, Jonathan och Christian 4)

Har vi i Filip Holländer återfått den sortens spelare som vi har saknat sedan Markus Gustafssons avsked? Sambadefensiv vill nog säga att så är fallet. Med risk för att återupprepa det vi skriver om Filip vid varje omgång spelarbetyg – men vad han löper. Det finns inget stopp. Bevisligen har han tre lungor. Minst.

Arbetsinsatsen får man alltid. Den räknar man med. Det är det som är Filips signum. Att aldrig ge upp. Men igår hade han så mycket mer. Speciellt bollvinnandet. Det var en njutning att skåda. Men även bollfördelningen är någonting som etsat sig fast på Sambadefensivs näthinna. Vilken kombination! Bollvinnare och spelfördelare. Och inte sällan hängde dessa två aktioner ihop vilket utlöste en härlig sekvens. Tyvärr nådde inte den där sista, avgörande, passningar riktigt fram men har man i åtanke att han är 19 år gammal och gör sin första säsong i a-laget så kan man inte annat än att imponeras. Det är så bra!

Jakob Lindström 3 (Samtliga 3)

Som någon uttryckte i kommentarsfältet – Jakob kommer inte riktigt till sin rätt utan Sebastian Johansson vid sin sida. I alla fall inte om man önskar se Jakob som den offensivare av de två där han äger mycket boll och är den som sätter upp anfallsspelet. Under vissa stunder (främst med Seb vid sin sida) så har det fungerat bra – men Jakob har generellt sett över den här säsongen inte riktigt kommit upp i förra säsongens standard. Visserligen, ja, det har en del i att vi nu förväntar oss mer av honom – men han har inte varit lika framträdande som under debutsäsongen.

Igår var det helt OK. Precis som för många andra. Laget gjorde ingen hejdundrande match vilket också speglade av sig på enskilda individer. Vad man dock alltid får är 100 % och djävlar anamma. Man får en spelare som inte viker ned sig – och fortfarande kan man förundras över att han vinner så många nickdueller som han trots sin ringa storlek. Det är imponerande.

Richard Yarsuvat 2 (Samtliga 2)

Nu kan vi nog alla enas om en sak: Richard Yarsuvat gör sig inte på yttermittfältet. För det här var ett steg i fel riktning sett till insatserna som han har stått för i anfallet. Och vi såg samma tendens i Uddevalla. Yttermittfält – inte Yarsuvats grej.

Richard var ganska så tam rakt igenom och frågan är, sett till injektionen Anderberg gav vid inhoppet, om han inte skulle ha bytts av tidigare. För vi fick i stort sett inte se någonting av värde i offensiven. Däremot visade han stundtals upp sin speed – den är imponerande. Dessutom använde han den åt båda hållen. Tappade han bollen så jagade han Lundspelaren som en bålgeting. För sådant arbete vinner man också hjärtan.

Anfall eller bänken, säger vi. Och snart är det väl dags att låta honom starta en match längst fram igen. Varför inte på lördag?

Oskar Wallén 3 (Samtliga 3)

Först och främst: Fan vad vass han var i huvudspelet. Och då pratar jag inte bara om nickmålet. Nej, utöver det hade han några ytterligare nickar på Holländers flacka, välslagna, hörnor som inte riktigt hade den rätta precisionen för att resultera i nätrassel. Men även ute på planen, i duell med Lunds backlinje, var han riktigt framträdande. Han var en best i luftrummet. Lysande! Fantastisk!

Oskar är nu uppe i åtta mål totalt. Och med Emils iskalla form så är han nog snart förbi. Vem hade trott det efter Walléns knaggliga start och Emils fantastiska sådan? Det svänger snabbt i ÖIS.

Emil Karlsson 2 (Samtliga 2)

Vi är så trött på att behöva säga detta: Men vad sjutton är det för avslut? Det ser så omständigt ut. Så trubbigt! Vi fattar inte. Inte någonting. Så många lägen – lika många missar. Det har gått troll i hans målfabrikation. Helt och hållet. En dag som denna kan vi stå ut med de facto – men det är inte utan att man blir en aning fundersam över hur framtiden kommer att se ut. Om vi går upp – hur skall han lyckas där med dessa avslut? Vi är kritiska med all rätt, men samtidigt vet vi vad som finns i honom. Han kan ju göra mål. Han har visat det förr. Men nu lyser det frustration över honom. Och det är frustrerande även för en läktarcoach.

Men allt var inte ris. Vi fick ju i alla fall djupledsspelet och arbetsinsatsen. Han rev stora hål i Lunds försvar – det gjorde han. I vanlig ordning. Utöver det så var det ju Emils tåspets som fann Henrik Carlsson som spikade igen matchen. Och det var nyttigt för ÖIS. Men hur länge kan han leva på det? När får Prytz nog och satsar på exempelvis Yarsuvat?

Avbytare

Markus Anderberg 2,33 (Christian 3, Jonathan och Felix 2)

När Anderberg kom in istället för Yarsuvat på vänsterkanten så blev det en klar förbättring. Det var väl ingen fantastisk prestation på något sätt, men likväl ett uppbyte som man i efterhand hade önskat skett en aning tidigare. Jobbade mycket i djupled och stressade sina motståndare till misstag. Vann även flera bollar tillbaka till ÖIS ägo genom hårt hemjobb. Icke att förglömma att han hade ett finger med i Henrik Carlssons avgörande strut. Anderberg vann duellen mot två Lundensare på kanten och fann sedan Sebastian Johansson centralt. Därefter kan ni vad som händer till punkt och pricka. Sova räv – snabbt upp – passning, passning. Mål. 2-0. Jubel!

Henrik Carlsson

Spelade för kort tid för att betygsättas. Men vilket debutmål. We love it! Jobbade kopiöst från minut 85 till slutsignalen och fick dessutom kröna det med sitt första a-lagsmål. Glädjen efteråt när han slänger sig på knäna framför hemmastå kommer att finnas kvar som minne ett bra tag framöver. Framför allt väldigt kul för Henke! Grattis! Och tack för målet.

Sebastian Johansson

Spelade för kort tid för att betygsättas men: He’s back. Jordfräsarnas jordfräs. Mittfältsgiganten och pappan i laget. Och som vi har längtat. Gör allting rätt från det att han kom in. Lurar dessutom Lunds försvar fullständigt när han snabbt reser sig upp efter att ha blivit fälld och är orsaken till att ÖIS punkterar tillställningen.

 


'Spelarbetyg: Örgryte IS – Lunds BK' have 14 comments

  1. 4 september, 2012 @ 17:02 Lanslarke

    Jag har alltid tyckt att betygen är väldigt högt satta. Det beror nog inte på enbart min allmänna grinighet utan på att ni kör med en lite annorlunda skala än vad jag är van vid från kvällstidningarna. De brukar ha som följer.

    1. Underkänd, 2. Godkänd, 3. Bra, 4. Mycket bra, 5. Lysande

    Här får man väl en trea för en godkänd insats? Det är väl inte läge att ändra betygsskalan så här i slutet på säsongen, men det kanske inte hade skadat med en liten rad som anger vad betygen står för?

    Skälet tll de osymmetriska skalan är nog att man vill ha flera positiva betygssteg, samtidigt som det räcker med underkänd i andra änden.

    Annars så uppskattar jag förstås de här texterna. Keep up the good work!

    Svara

    • 4 september, 2012 @ 17:14 Christian Börjesson

      Det finns ingen bestämd skala – det avgör var en av oss utifrån vad vi tycker är viktigt i en sådan här bedömning. Och det är också därför som ni inte skall bry er sig förbaskat om siffrorna. Läs istället texten! Siffrorna är egentligen mer för att sätta något slags betyg som senare kan sammanfatta en viss spelares totala säsong med en ynka siffra.

  2. 4 september, 2012 @ 17:20 Anton

    Håller med om betygen. Dock så borde ni ändra texten om Henrik Carlsson lite. Vilket debutmål skulle stämma bättre :)

    Svara

  3. 4 september, 2012 @ 18:20 Cyban

    Yarsuvat funkar inte som ytter, nej inte riktigt Hedman heller…
    Yarsuvat starta på topp? Nej tack.

    Svara

  4. 4 september, 2012 @ 19:59 Jacko

    Startelva på lördag?

    Abrahamsson
    Hall – Leinar – Jonsson – Sahlin
    Holländer – Seb – Lillström – Anderberg
    Wallén – Karlsson

    Håller med att Emil är nära bänken nu. Bollmottagning och avslut var verkligen under all kritik igår. Ovän med bollen, tyvärr.

    Abrahamsson var grym igår! Bäst på plan.

    Svara

    • 4 september, 2012 @ 22:38 Anonym

      Hellre JP på högerbacken, han är vår bästa högerback, får han spela in sig på den positionen så har vi en riktigt bra högerback.

    • 4 september, 2012 @ 23:03 Jacko

      Håller med MEN om man följer JP:s twitterflöde så lider han fortfarande av sviterna från sin hjärnskakning och kommer knappast vara tillgänglig på lördag.

  5. 4 september, 2012 @ 20:20 Lj

    Tycker att alla omdömen är väl motiverade utom på Johan Hedman.
    Vi var ett antal som satt tillsammans som var rörande eniga om att detta var en utav hans bästa matcher. Arbetade intensivt samt var kreativ. Tycker att hans plats i laget är motiverad. Vill gärna ge honom 3,5- 4.

    Svara

    • 4 september, 2012 @ 21:36 Krilliano

      Va faktiskt också inne på den linjen. Tyckte han gjorde en av sina bästa matcher hittils. Sprang till och med förbi en gubbe med fart. Det är grejer det. Boll har han och finess. Det han saknar och ganska mycket är speed. Men igår va han nästan där också.

  6. 4 september, 2012 @ 20:29 DrJonas

    Tack för läsning. Tycker inte det är schysst att ni jämför MarGus med Holländer. Det är klassskillnad på de två (och det får vi se nästa år!). MarGus kommer inte bli bättre än en halvmedioker södersuperettaspelare. Medans the sky is the limit för Holländer! : )

    Svara

    • 4 september, 2012 @ 21:06 Christian Börjesson

      Du får ta den diskussionen med Felix… ;-)

    • 4 september, 2012 @ 21:34 Krilliano

      +1 Holländer är bättre än Markus någonsin kommer bli och det är han redan nu.

  7. 4 september, 2012 @ 21:53 Danne

    Rättning: Det var inte Henrik Carlssons debut. Justsayin.

    Svara

    • 4 september, 2012 @ 22:05 Christian Börjesson

      Oj, det slank visst bort ett ord där. Precis som Anton påpekade. Bra korr!


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se