Den enes död är den andres bröd

Då och då ramlar det in en gästkrönika i vår inkorg. Här kommer ännu en, ur en lite ovanlig synvinkel. Men en intressant frågeställning:

Jag kommer ihåg hur jag reagerade när jag efter säsongen 2002 fick höra att folk uppe på ÖIS-gården suttit och hållit tummarna för att blåvitt skulle klara sig kvar i Allsvenskan under tiden som vi själva befann oss i en brinnande toppstrid. En degraderad lillebror hade inneburit många sköna miljoner i intäkter som gått upp i rök i och med uteblivna derbyn. Det var svårsmält för mig då och det är det än idag. Jag har ältat det många gånger, om och om igen. Tänk om blåvitt åkt ur, Gais låg I dåvarande div 2 och häcken brydde sig då som nu ingen om. Tänk vilken position det hade satt oss i, ensamma på tronen i Göteborg, sponsorer hade slagits om att få vara med på matchstället, nya supportrar hade strömmat in och försprånget hade ökat. Tänk om… tänk om…

Det pratas ofta om hur Göteborg inte har plats för fyra lag (och ja jag räknar med häcken) och det inser nog många att det inte gör. Efter säsongen 2010 så var det många som var eniga om att det var vi som var laget som skulle bort. Nu efter ett par säsonger så har vinden vänt och det är Gais som faller fritt. I skrivande stund har klubben inte betalat skatt för varken september eller oktober månad och har en skatteskuld på 1.674.246 svenska kronor, räntan ligger på 16%. Är skulden inte betald den 2 november går ärendet till kronofogden vilket skulle innebära en hel del krux då skulden inte är ensam i sin kategori utan det finns bland annat leverantörsskulder och en mångmiljonskuld till förra årets spelartrupp i form av deras uteblivna prestationsbonus. Frågar du gemene Gaisare hur dom ska klara det så kommer hen (avskyr det ordet men skriver det för att retas) att förklara att de har en massa possibla intäkter i form av Wanderson och pengarna för Mervan. En sådan förklaring kanske fungerar för att få skämtet till elitlicens men det är inget kronofogden kommer att nöja sig med, faktum är att det verkar som att de har säkrat elitlicensen för nästa säsong med en ny “handlingsplan”, men kronofogden kommer vilja ha snabba likvider annars tenderar skulden att skena iväg.

Dessutom cirkulerar det rykten om att spelarna börjar tröttna på att inte få sina pengar, det är också av problemet större att en enskild spelare kan gå till tingsrätten och begära klubben i konkurs ifall dem inte får sina pengar. Nog om det, Gais har gått i storebrors fotspår från 2009/2010 och har hela tiden haft facit på andra sidan motorvägen men trots det traskat på. Skillnaden här ligger i att när vårat aktiebolag gick omkull lades spelrätten över på moderföreningen, ÖIS. I Gais fall så är det själva moderförening som kommer att gå omkull vilket innebär en total likvidering med spel i div 7 som följd. När jag skriver “kommer att gå omkull” så är det faktiskt det jag tror, vintern (speluppehållet) tenderar sällan i några större intäkter men desto större utgifter och i Gais fall är man i akut likvidbehov utan några större tillgångar att avyttra (Gaisgården är redan såld). Enda lösningen hade varit om någon större sponsor hade gått in och gett ekonomisk konstgjord andning så att klubben klarar sig en säsong till (känner ni igen det?).

Hur ska man då ställa sig till det här som ÖIS:are? Jag och många med mig har sett fram emot två heta derbyn nästa säsong. Men hade en Gais konkurs inneburit någon extra miljon I sponsorintäkter och ett publiksnitt som ökat med låt säga 500 pers så tar jag nog hellre det. Nu har vi chansen igen, den vi inte tog/fick 2002. Den enes död är den andres bröd.

// Carl Möller


'Den enes död är den andres bröd' have 21 comments

  1. 31 oktober, 2012 @ 18:14 Kommittén för Statssäkerhet

    Det bästa vore om Tattarna förbjöds helt enkelt, det näst bästa konken!
    Låt oss hoppas på detta!

    Svara

    • 1 november, 2012 @ 00:16 steffe_öis

      jag hoppas inte GAIS går i konkurs, visst de är en stor rival(=hatkärlek) men de har fått kämpa och lida lika mycket som oss genom åren, så lite sympati har man ändå med dom, har svårare för IFK, dom klarar jag inte av att unna nåt, ser hellre att AIK tar guld än IFK men det e ju än dock största matchen mot dom=störst rival o störst hatkärlek.

      det mest sviniga med GAIS e väl vissa spelarövergångar men än dock de följde reglerna(bosman).

    • 1 november, 2012 @ 11:50 Felix Jonsson

      +1

  2. 31 oktober, 2012 @ 19:09 Sven R

    Shit, jag hade inte fattat hur illa det var med GAIS skatteskuld! Men jag har ändå svårt att se att någon spelare eller leverantör skulle begära laget i konkurs. Skall de få några pengar över huvud taget, är det ju knappast vägen att gå eftersom skatteverket alltid ligger före i prioriteringen. Har de inte ens medel till det, hur skall då någon annan få ut något?

    OM de skulle gå i konkurs, vem ”äger” då spelarna? Vad jag har förstått, så finns det privata intressenter som gått in och investerat i vissa av spelarna. Har de i så fall rätt till något, har leverantörerna någon rätt eller blir spelarna bara ”free agents”?

    Svara

  3. 31 oktober, 2012 @ 19:52 Äh

    Vem bryr sig om gais?

    Svara

  4. 31 oktober, 2012 @ 20:19 DrJonas

    Lite synd att missa derbyna nästa år. Men dom klarar sig säkert genom att sälja sin anläggning ännu en gång. Svårt att tro annat. Hade dock varit snyggt om någon gammal Öis spelare nu i gajs begärde klubben i konkurs. En masterplan som heter duga. ; )

    Svara

  5. 31 oktober, 2012 @ 20:59 JD

    Nej, jag vill ha Gais kvar i livet. Och derbyn nästa år. Gais hör ju till på nåt sätt. Häcken däremot…, suck vad ointressant. Nu tar de massa pengar som ideella ungdomsföreningar betalar in för att få vara med i deras cup, och satsar på i en a-trupp som ingen bryr sig om. Omoraliskt!

    Svara

    • 1 november, 2012 @ 14:42 Christian Börjesson

      Jag håller med om att jag ’hoppas’ att GAIS blir kvar som förening och undviker en konkurs. Precis som du säger så hör GAIS till – och det vore ganska så tråkigt att missa chansen till ett ordentligt derby nästa säsong. Inte minst på grund av de extra intäkterna som det kan generera.

      Utöver det så hyser jag inte ett tillräckligt stort agg över dem för att önska dem samma resa som ÖIS tog. Det var fan inget att leka med och då blir ändå deras fria fall tredubbelt så långt i och med att de landar i sjuan…

      Men visst drar man på smilbanden. Det gör man.

  6. 31 oktober, 2012 @ 21:04 calmol

    Sven R: Var någon vecka sen jag skrev det så skulden har ökat sen dess. Sen har det framkommit att kronofogden fick in ett betalningsföreläggande om 50 000 kr redan den 12 oktober från en leverantör till gais så det är ju prio ett att betala. Just dessa betalningsförelägganden lär ju öka med tiden när företag och spelare tröttnar på att vänta på sin deg. Den som begär ett sådant hamnar näst på turordningen i betalningslistan hos KF. Alltså riskerar det att bli en ketchupeffekt om några börjar driva in sina pengar via KF då man inte vill stå sist i kön i fall det skulle bege sig mot en konkurs (läs gais situation med Rangers-pengarna för Mervan). Tror väldigt få leverantörer känner någon barmhärtighet för att det just är gais det rör sig om, skulle kanske vara Christer Wallins Intersport men i övrigt tror jag inte det. Vid en eventuell konkurs blir det konkursförvaltaren som tar över gais ”ägandedel” av spelarkontrakten och jag gissar på att de externa intressenterna har kvar sina delar hur nu det skulle fungera.

    Sen är det som sagt svårt att säga vad det finns för externa medel att tillgå. ÖIS gick ju på konstgjord andning i flera säsonger innan konkursen där bara pengar flöt iväg. Fanns ju ett undermedvetet motto som lydde ”det löser sig alltid” för oss, men till sist gjorde det inte det.

    Sen bevisas det ännu en gång vilket skämt den så kallade elitlicensen är.

    Svara

    • 31 oktober, 2012 @ 21:20 Sven R

      Tack men jag har ytterligare frågor, sorry…

      Ligger inte alltid Skatteverket före alla andra borgenärer, eller gäller det först när de lämnat skatteskulden till kronofogden?

      Inser att jag inte är helt uppdaterad på lagstiftningen här och är tacksam för alla klargöranden. När man läser det du skriver känns det spontant som om GAIS skulle må bäst av att skita i elitlicensen, försöka komma överens med borgenärerna om ett ackord, därmed slippa konkurs och istället starta om i 1S.

      Sedan fattar jag inte att GAIS är i den här situationen. De har ju själva varit i liknande situation, för inte så länge sedan. De måste ju dessutom vara insatta i vad som hände hos oss?!

    • 31 oktober, 2012 @ 21:44 Kommittén för Statssäkerhet

      Härligt fortsätt gräv i tattarnas pengabekymmer, nu är det vår tid att vara skadeglada! Bra grävt!

    • 31 oktober, 2012 @ 22:41 Håkan Wall

      Vid en konkurs spelar det ingen som helst roll i vilken tidsordning som ditt betalningskrav kom in till kronofogden, alla krav (även de som inte gått till KF) behandlas lika. Detsamma gäller skatteskulder, de är inte längre en prioriterad fordring vid kk.

      För att rätta småfel i artikeln så när det sedan gäller artikeln i sig, så påverkar inte potentiella försäljningar av Wanderson etc elitlicensen. Spelaren får endast tas upp som en tillgång som skrivs av under kontraktstiden, marknadsvärdet spelar ingen roll.

      När det gäller tanken i artikeln om att en konkurs av Gais skulle vara bättre för ÖIS än om man klarar sig kvar så tror jag inte det stämmer. Lag som går i konkurs återställer oftast sin sportsliga nivå relativt snabbt (se bl.a. Kristof Vogels senaste blogginlägg), vilket ju beror på trögrörligheten av en idrottsförenings kunder och till viss del deras sponsorer samt då att man får en möjlighet att rensa balansräkningen från skulder och ogynnsamma kontrakt. Det bästa vore helt enkelt att de ligger kvar med sina skulder och sina dyra kontrakt på spelare utan värde. Att ÖIS skulle få en miljon extra i sponsorintäkter och 500 pers extra på läktaren kan bara beskrivas som en ren fantasi. I verkligheten skulle det innebära lägre sponsorintäkter och mindre publik.

    • 1 november, 2012 @ 00:01 Salcini

      Förstår inte riktigt hur vi skulle få mindre publik och sponsorintäkter för att GAIS åker till div.7? Att de kanske stannar på samma är en sak, men mindre? Ser gärna att GAIS klarar sig ett år till men att de sedan ryker, vill gärna få gruvlig revansch efter debaclet 2009.

    • 1 november, 2012 @ 00:29 steffe_öis

      Håkan menar väl mindre publik i den bemärkelsen att vi missar 2 publikdragande derbyn om GAIS går i konkurs men sponsorintäkterna blir väl ingen direkt skillnad.

  7. 1 november, 2012 @ 10:55 Niklas O

    Det kul när Gaisarna sabbar det sportsligt och klantar till det i största allmänhet. Min gräns går vid konkurs och omstart i division 7, det skulle bara vara tragiskt.

    Svara

    • 1 november, 2012 @ 12:23 Sektion LM

      Nja…lite kul skulle det väl ändå vara……? ;)

    • 1 november, 2012 @ 12:36 Daniel K

      Ja vad säger man..?
      Lars Ranäng vibbar över Leifs svävande svar i artikeln.

  8. 1 november, 2012 @ 13:55 Anonym

    Hur ser ÖIS egna ekonomi ut ?

    Svara

    • 1 november, 2012 @ 17:24 nikhe

      En intressant fråga. Ryktas att vi inte skulle klara den satta budgeten. Skulle så vara fallet är det högst anmärkningsvärt på grund av följande:

      – Vi skrev nya kontrakt med samtliga spelare våren 2011. Vi kunde verkligen då anpassa lönerna till en division ett nivå. Samtidigt som vi 2011 och 2012 lyft upp många egna produkter vilket borde hålla nere lönekostnaderna.

      – Vi hade ett publiksnitt på ca 2200 pers vilket borde vara en bra bit över budgeterat. Det klart bästa för lagen i ettan.

      – Vårt varumärke är riktigt starkt om man inte minst jämför med andra division ett lag. Våra sponsorintäkter borde också vara de klart största av alla lag i ettan. Med tanke på den sportsliga och publika succé som vart under året borde man kunnat ”utnyttjat” detta för att även få in mer sponsorpengar under säsongen, vilket gjordes till ”125-öres matchen”

      Skulle vi gå back med dessa förutsättningar borde det inte finnas en enda klubb i ettan som går plus.

      För övrigt hade Öis gynnats både ekonomiskt och sportsligt på sikt om Gais gick i konkurs.

      Minns själv att jag blev irriterad och förvånad när man pratade med folk i Öis-ledningen angående att de ville ha kvar IFK i Allsvenskan. De såg det extremt kortsiktigt och enbart att de skulle förlora pengar på de publikt riktigt stora derbyna på den tiden…Försökte förklara att vi hade världens chans på alla plan om IFK åkter ur.

      Till sist, en riktigt bra och intressant ”Gästkrönika”. Tack för den!

    • 1 november, 2012 @ 20:18 DJ-CJ

      Har hört via personer med god insyn i ÖIS att vi inte har särskilt mycket likvida medel alls. Det har ju inte snackats så mycket om det när allt gått framåt och man har i alla fall fått bilden av att ekonomin är sund nu. Sedan är den frågan jag skulle vilja ha svar på hur sund ekonomin egentligen är, då jag har hört att den inte är helt hundra.

      Säger inga namn här, då jag inte vill hänga ut, så ni behöver inte säga ”inget att tro på om ingen källa avslöjas”, utan ta det som en signal, vilket även jag gör.

      Däremot tror jag att den stora prövningen kommer för ÖIS nu i SE. Hur man hanterar ökade intäkter i form av tv-avtal, sponsorer etc. Det är oerhört viktigt att hålla det sunt och försöka presentera gröna siffror.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se