Ett informationsmöte som belyste problemen.

Örgryte Idrottssällskap har strax över 2200 medlemmar. Av dessa dök knappt 60 stycken upp för att ta del av informationen kring det eventuella ombildandet av föreningen till en Alliansförening under dagens informationsmöte på ÖIS-gården. Det är för dåligt helt enkelt. Att inte fler utnyttjar sin rätt att påverka besluten som tas i den klubb de är medlemmar i är beklämmande. Eller så har alla redan det klart för sig hur allt kommer att fungera vid ett eventuellt ombildande av föreningen och dyker således upp på det extra årsmötet nästa onsdag och gör sin röst hörd. Jag är dock tveksam till att så är fallet.

För er som inte är insatta i frågan så handlar den i stora drag om att man från friidrottens håll driver frågan om att klubben ska delas upp i fyra medlemsföreningar i en alliansförening istället för att de olika idrotterna ska vara sektioner i en och samma förening. Det starkaste argumentet från friidrottens sida för att ett ombildande ska bli verklighet är att de inte vill att en sektion ska kunna riskera de andra sektionernas ekonomi eller i värsta fall hela existens.

Ronald Bengtsson, som är en av två personer som har arbetat sedan förra mötet med att undersöka frågan, förklarade det som att detta är en åtgärd som är nödvändig för att klubben ska överleva. Han menade att klubbar faller som käglor runt om i hela Europa och att detta är ett sätt att skydda klubben. Till de som såg detta som en splittring varnade han för att se detta som ett så stort steg. Detta bör enligt honom istället ses som en strukturell förändring som kommer att stärka föreningen.

För att förenkla det hela så är det friidrottssektionen som är den starkaste förespråkaren för ett ombildande av föreningen. De är också dem som är den enda av sektionerna som öppet tar ställning i frågan. Medan bowlingen, fotbollen och till och med den så kritiska brottningssektionen säger att det är upp till medlemmarna så står representanterna från friidrottssektionen till synes enade.

Den 22:e juni 2011 hölls ett första extra årsmöte för att gå vidare med frågan om ett ombildande av föreningen. För att ett ombildande ska bli möjligt måste frågan klubbas igenom på två årsmöten. Därför finns det en möjlighet att en förändring blir verklighet på onsdag om friidrottarna får som de vill.

Det fanns dock en hel del oklarheter kring ett eventuellt ombildande och det var det som kom att prägla större delarna av mötet. De två, av styrelsen utsedda utredarna Ronald Bengtsson och Ulf Dermark har sedan de förra mötet utrett frågan och pratat med representanter från de olika sektionerna samt Balders Hage för att undersöka fördelar och nackdelar med ett eventuellt ombildande. Man borde som supporter vara oerhört tacksam för den tid som representanter från Balders Hage har lagt ner på arbetet med denna fråga. Klubbens supportrar är i det här sammanhanget precis lika viktiga som någon av sektionernas medlemmar.

Mötet inleddes med att Ulf Dermark förklarade arbetet kring utredningen och hur en alliansförening kan komma att fungera. Han poängterade i slutet av utläggningen att man under vägen fram till idag har kommit fram att det nuvarande förslaget har vissa brister.

Just eftersom att det nuvarande förslaget visade sig ha sina brister kommer det finnas tre förslag att rösta på nästa onsdag.

1: Likalydande förslag med samma stadgar som sist och då är alliansföreningen klar.
2: Avslag
3: Reviderat förslag med tillägg på stadgar som i viss mån säkrar att medlemmarna i en medlemsförening måste ge sitt tillstyrkande innan huvudstyrelsen kan göra några ändringar i stadgarna samt att varje medlemsförening kan skriva ett avtal med huvudstyrelsen om att genom att avsätta en del pengar också ha möjlighet att söka ekonomisk hjälp om det skulle krisa sig.

Detta tredje förslag innebär att man måste ta ett nytt första beslut på det extra årsmötet om en vecka och därefter ett nytt likalydande förslag på nästa årsmöte (förslagsvis det ordinarie som skall hållas i början av året). (Källa: Balders Hage)

Det blev tydligt under mötet att föreningen inte är redo att komma till beslut riktigt än. Detta blev extra tydligt under frågestunden då flera frågor ställdes om ekonomin. Yannick Tregaro ställde männen längst fram mot väggen och ställde väldigt relevanta frågor om huruvida det fanns siffror på hur de olika sektionerna kunde klara sig i framtiden. Frågor som fick flera av männen att vrida på sig. Man ville inte i nuläget avslöja några siffror då detta var ett informationsmöte, så löd förklaringen.

En annan svaghet som gör att det inte känns som att föreningen är redo att rösta igenom något än är att det finns väldigt många frågetecken kring hur den så kallade bodelningen ska gå till. Svaret på hur en sådan ska gå till fick vi aldrig riktigt. Det hette att något sådant kunde man inte komma fram till innan ett beslut var taget. Efter ett tag visade det sig dock att det kan bli en ännu klarare bild av situationen om man får mer tid på sig.

Det sammanlagda intrycket av mötet är att frågan är långt ifrån klar att klubbas igenom. Därför råder vi er att rösta på alternativ tre om ni är för förslaget. Det är på tok för tidigt att bestämma sig för nuvarande förslag. Det hade kunnat få förödande konsekvenser att rösta igenom ett förslag som det. Inte minst för en så sargad del av föreningen som brottningen.

Jag återkommer troligtvis i frågan innan onsdagens möte.


'Ett informationsmöte som belyste problemen.' has no comments

Bli först att kommentera detta inlägg!

Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se