Medlemmar i ÖIS: Informations- och årsmöte på agendan

ÖIS har till imorgon onsdag (17/10) kallat sina medlemmar till ett informationsmöte. Som tidigare nämnt så kommer det att handla om en eventuell ombildning av Örgryte Idrottssällskap till en Alliansföreningsorganisation. Mötet i fråga kommer att hållas på Öisgården – men det kommer även att hållas ett extra insatt möte veckan därpå (24/10) och då i Ullevis presscentrum. Med andra ord i samma sal som det senaste årsmötet hölls.

Eftersom att det är en såpas viktig fråga så bör man som medlem i ÖIS bege sig till mötena för att få sin röst hörd. Det här är en av få chanser där den möjligheten ges så se till att ta till vara på den. Nedan citeras den information som finns att hämta på ÖIS officiella hemsida:

4/10: ”Härmed kallas Du som medlem i ÖIS till ett informationsmöte gällande frågan att ombilda Örgryte Idrottssällskap till en Alliansföreningsorganisation.

Mötet kommer hållas på ÖIS-gården onsdagen den 17:e oktober kl 18.00.

Ett extra årsmöte i frågan kommer att hållas onsdagen den 24:e oktober kl 19.00. Plats/lokal meddelas inom kort.

Fullständig föredragningslista kommer att kunna hämtas på kansliet från och med onsdagen den 10:e oktober.”

15/10: Förra veckan meddelade och kallade ÖIS sina medlemmar till ett extra årsmöte samt informationsmöte. Nu är lokal klar för det extra årsmötet.

I (stora) Ullevis presscentrum kommer det extra årsmötet att hållas, där frågan gällande en ombildning av Örgryte Idrottssällskap till en Alliansföreningsorganisation skall avhandlas. Detta är samma lokal som det ordinarie årsmötet hölls i våras.”


'Medlemmar i ÖIS: Informations- och årsmöte på agendan' have 10 comments

  1. 16 oktober, 2012 @ 17:22 Mr X

    Vart står folk i denna frågan? Är en allinsförenig att föredra? Vad innebär det för respektive sektion samt helheten?

    Svara

    • 16 oktober, 2012 @ 17:56 Sven R

      Det är väl för att ge svar på sådana frågor som informationsmötet är till. Kolla också Balders Hages hemsida. De har listat en del frågor som de vill ha svar på.
      Om jag fattat det rätt så kommer ursprungsförslaget från friidrotten, eftersom huvudstyrelsen tog en miljon av deras pengar för att täcka fotbollens underskott förra året. Jag tror t o m att den gick in i Fotbolls AB och därmed försvann i konkursen. Man vill helt enkelt förhindra att en framtida fotbollsstyrelse sätter de andra sektionerna i risk, genom att överspendera.

      Ärligt talat bör väl kanske friidrotten få tillbaka sina pengar innan fotbollen går på ”shoppingrunda”…?

    • 16 oktober, 2012 @ 18:42 Johan G

      Det var snarare så att friidrotten skänkte/lånade ut (beroende på hur man vill se det) en miljon till ÖFAB för att försöka förhindra konkursen, och när de pengarna bara gick upp i rök så var det väl en del inom sektionen som inte var så jättenöjda då friidrotten är den sektion med bäst ekonomi.

      I en alliansförening så hade alla sektioner blivit en egen juridisk person med självständig ekonomi, vilket hade varit förödande för framförallt brottningen då de har svårt att få sin verksamhet att gå runt.

    • 16 oktober, 2012 @ 19:12 Sven R

      Sorry, jag menade inte att dra igång en debatt om detta här. Den fungerar bättre på det extra årsmötet. Speciellt som det finns olika åsikter om vad som hänt.

      Johan G har dock helt rätt att skillnaden mot nu blir att istället för en juridisk person, med ett organisationsnummer, så fär man fem separata föreningar (inklusive alliansföreningen). På så sätt riskeras inte övrigas ekonomi om en sektion/förening missköts.

      Hade det varit föreningen som gått i konkurs och inte ÖFAB, så hade alla sektioner automatiskt blandats in och då utan egen förskyllan.

      Jag har inte läst några stadgeförslag, men alliansföreningens viktigaste uppgift blir väl att försöka hitta gemensamma lösningar i strategiska frågor. Den allra viktigaste blir naturligtvis hur man bevarar och utvecklar varumärket Örgryte IS, eftersom man blir gemensamma ”ägare” till detta. Övriga sektioner/föreningar kan naturligtvis på eget initiativ välja att stötta en sektion/förening som tillfälligt har svårt att klara ekonomin. Detta om något är, enligt min mening, en del i att vårda varumärket.

      Sektionsföreningar är en utdöende art inom svensk idrott, speciellt om man har flera sektioner som aktivt bedriver/ämnar bedriva verksamhet på högsta elitnivå.

      Var det inte Hammarbys handbollssektion som för ett tag sedan höll på att dra ner hela föreningen i konkurs och därmed kunde sett till att fotbollen, enligt gällande regler, fått börja om i lägsta divisionen?

      Man skall dock veta att det finns både fördelar och nackdelar för alla inblandade parter, oavsett vilken väg man väljer och det är väl hur man väger dessa mot varandra som avgör hur man röstar på det extra årsmötet. Jag tycker Balders Hages frågor är bra och relevanta. De kommer antagligen att hjälpa till att komma fram till ett gemensamt beslut som gynnar alla sektioner. För det måste väl ändå vara målet?

    • 16 oktober, 2012 @ 19:56 Christian Börjesson

      Jag känner att det är ruskigt tråkigt att jag missar mötet imorgon. Behöver helt klart mer kött på benen vad gäller detta – och det är inte minst en väldigt intressant och viktig fråga.

      Vad finns det för nackdelar så här på rak arm?

    • 17 oktober, 2012 @ 07:13 Johan G

      Läs vad Karl Lundén skrev i samband med förra årets extrainsatta årsmöte, där förslaget om en alliansförening bifölls.

      http://sambadefensiv.se/2011/06/%E2%80%9Dpa-min-gravsten-far-ni-garna-skriva-bromskloss%E2%80%9D/

  2. 17 oktober, 2012 @ 08:58 Sven R

    Tack för länken till tidigare artikel Johan!

    Själv har jag hållit mig utanför debatten för att jag fortfarande är ambvivalent i frågan. Jag kan dock förstå att friidrotten, som efter att själva många gånger haft problem ekonomiskt löst dem via nya intäkter, är förbannad på att övriga sektioner inte håller sig inom sina ramar. Hade fotbollen varit beredda att kompensera friidrotten med en sketen miljon eller delar därav, kanske situationen aldrig uppstått!

    Sedan ett förtydligande; Karl Lundén tar upp begreppet varumärke i sin artikel och verkar likställa det med logotype eller klubbmärke. När jag tar upp det ovan betyder det mycket mer. Då ingår historian, ”själen” eller andan, stoltheten och en massa andra saker som är det som gör ÖIS till ÖIS. Inte minst är alla sektioner viktiga här, då de ger en bredd. Själv är jag t ex oerhört stolt över att kunna berätta för mina kamrater som håller på randiga fotbollslag, att Sällskapet hade fyra uttagna till senaste OS. Detta till skillnad mot deras NOLL. :))

    Svara

  3. 17 oktober, 2012 @ 11:30 Jens Z

    Se länktips.

    Svara

  4. 17 oktober, 2012 @ 15:06 Kommittén för Statssäkerhet

    Vad händer om Friidrotten vill ha en alliansförening, men inte övriga sektioner?
    Kan dom bryta sig ur då, med sin kassakista menar jag?
    Att dom kan starta helt nytt är ju en annan sak.

    Alliansförening med en obligatorisk solidaritetsfond kanske är en lösning?

    Tror inte många fotbollsÖISare skulle vara så glada om någon annan sektion drog ner ÖIS ekonomiskt…

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se