Hej, IFK Värnamo och FFF

När 2012 års Superetta nått sin ände stod det klart att Hammarby IF, Ljungskile SK, Landskrona BoIS, Jönköpings Södra, Assyriska FF, Ängelholms FF, IK Brage, Varbergs BoIS och Degerfors IF hamnat på de platserna som innebär avslutat spel för året och även att samtliga var klara för vidare spel i serien 2013. Upp å sin sida gick Östers IF samt IF Brommapojkarna. Ned försvann Umeå FC samt Trelleborgs FF. Men för tre lag väntade ytterligare nervkittel i form av kvalspel. Halmstads BK snodde åt sig tredjeplatsen och imponerade dessutom i första mötet med GIF Sundsvall genom att vinna med 3-0. För lagen i de nedre regionerna – IFK Värnamo samt Falkenbergs FF – gick det också bra. Så bra att även de lyckades med konststycket att hålla sig kvar i Superettan. I dubbelmöten med Lunds BK och BK Forward visade sig Superettatrupperna aningen för starka sett över hela truppen och ganska så väntat blev utgången som förutspådd.

Även om Falkenbergs FF onekligen fick slita för sin överlevnad. Det var fram med K-pisten som gällde. Helt klart. De slogs med näbbar och klor. För Norrettans bidrag BK Forward gav Danny Erviks gäng en sannerligen hård kamp. Glöm Barcelona mot Mallorca-utgången. För efter att lagen spelat 0-0 på Behrn Arena i torsdags infann sig en nervositet i Falkenbergs FF. Som ett högre rankat lag blir det naturligt att pressen läggs på dem. De måste vinna. De får inte förlora. Då är det ett fiasko. Katastrof. Och det var också vad som avspeglades på dagens match. BK Forward stod upp riktigt bra. Mycket tack vare en ilsnabb kvittering på Zlatan Krizanovics ledningsmål i den nionde minuten. Det gav Falkenbergs FF total huvudbry.

Men det löste sig tillslut. Även om det fram tills dess att det bara återstod 20 minuter av matchen var Division Etts lag som låg i förarsätet. Men då klev nyss inbytte Johan Svahn in i handlingarna och slog en frispark som letade sig in i nätmaskorna. Med facit i hand ett riktigt genidrag av Thomas Askebrand – där han kunde visa långnäsan mot publiken som bara minuten tidigare visat sitt stora missnöje med att han valde att byta ut en av de vassaste knivarna i lådan – Anton Wede.

Avslutningen måste varit hemsk som Falkenbergssupporter. Den vill man inte vara med om. Ångest. Rädsla. En stor del av klubbens respekt och existens bland svensk fotboll hängde och dallrade på en lös lina. Och just när laget höll på att ramla av där den darrande linan kom Stojan Lukic upp stort och stod för en fantastisk räddning nere vid stolproten. Robert Walker trodde nog inte sina ögon. Sambadefensiv vågar inte lova någonting – men enligt säkra källor nöp Walker sig själv i armen både en och tre gånger för att verkligen förstå att det inte var en (mar)dröm.

Falkenbergs FF – BK Forward 2-1 totalt
(BK Forward – Falkenbergs FF 0-0)
(Falkenbergs FF – BK Forward 2-1)

******

För ÖIS tidigare seriekonkurrent Lund BK:s del var det inte mycket muntrare. Nej, här fick man verkligen sig en lektion i konsten av att göra mål. IFK Värnamo straffade sina motståndare skoningslöst och det är kanske vad som skiljer Superettan från Division Ett. Du behöver inte sjuttioelva lägen som lag för att vinna. Det räcker med en handfull. Du tar ändå till vara på merparten av dem och vinner således matchen.

I det första mötet mellan Lunds BK och IFK Värnamo kan man säga att så var fallet. Det blåste och var allmänt djävligt. Planen var som de flesta så här års – inte i toppkvalitet. Det stod 0-0 nästan fram tills paus – och Lunds BK hade som hemmalag stundtals visat prov på en fint spel – men när domaren hade satt pipan i mun och tänkt blåsa av den första halvleken damp ett inlägg ned i mitten av Lunds straffområde. Helt ensam stod IFK Värnamos anfallare och med en bredsida passerade han den så hyllade Otto Martler. Sedan var det lite godnatt. Musten gick ur dem en aning. Än värre blev det när IFK Värnamo ur knappt en målchans stängde butiken i en kontring. 2-0 till IFK Värnamo.

Med de förutsättningarna gick lagen in till dagens match. Lunds BK var tvungna att gå framåt. Men likväl var de tvungna att ha ett fungerade försvarsspel och en storspelande målvakt. Att släppa in en boll skulle förstöra allt det lilla hopp som trots allt hade byggts upp sedan man bearbetat torsdagens besvikelse.

Då dödade Muhammad Abdulraham det hoppet tämligen omgående. Efter en kvarts spel tryckte han ned spettekagan i varje Lundensares hals. Tre mål upp. 75 minuter fotboll kvar. Kan Sverige kan… Nej, så enkelt är det inte. Snarare är det ursvårt. Inte omöjligt: men oddsen låg helt klart till stor Värnamofördel. Ett odds som förmodligen sjönk ned till runt ettan när Vlado Zlojutro efter 40 minuters spel satte ännu ett mål för IFK Värnamos räkning. Från Lundlägret vädjade man efter en offsideavvinkning, men förgäves.  Bye bye, Lunds BK. Ha det så kul i Söderettan!

När matchklockan nått 90 minuter och domaren blåst av tillställningen var det mycket riktigt hemmalaget IFK Värnamo som bildade TV-puckshög av lycka över att ha vunnit den sista Superettaplatsen. Men det gjorde de nog inte utan att dra någon lättnadens suck eller två. För Lunds BK gjorde ändå match av det hela tillslut. De kom nära men var ändå så långt borta. Genom Salif Camara-Jönsson och Fritiof Björkén piffade man till siffrorna en aning och fick åtminstone med sig ett likaresultat från Finnvedsvallen. Men totalsiffran skrivs till hela 4-2 för IFK Värnamo. Finnvedsvallen blir alltså en av ÖIS destinationer 2013.

IFK Värnamo – Lunds BK 4-2 totalt
(Lunds BK – IFK Värnamo 0-2)
(IFK Värnamo – Lunds BK 2-2)

Som väntat var det de båda Superettagängen som var starkast. Över 180 minuter höll de högst kvalitet och vann också. Det var likadant förra säsongen. Och det är ju inte utan att man njuter lite som Öisare. Sambadefensiv är åtminstone oerhört nöjda med att ÖIS vann serien och slapp dessa kvalmatcher. Det hade blivit ovisst. Som fan. En ovisshet som vi oerhört gärna klarar oss utan.

Den lagkvot som räknades upp i början av artikeln fylls alltså på med IFK Värnamo, Falkenbergs FF, Örgryte IS och Östersunds FK. Endast en plats är i nuläget osäker – men med gårdagens resultat i färskt minne känns det nära till hands att Norrporten Arena blir skådeplats vid en av tillfällena 2013. Och för er som inte vet vilka som spelar där kan vi meddela att det är det GIF Sundsvall som gör.


'Hej, IFK Värnamo och FFF' har en kommentar

  1. 11 november, 2012 @ 23:00 Anonym

    Jag är så oerhört glad att vi vann serien och slapp kval. Hur har det sett ut senaste åren för div 1 lag som kvalat?

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se