Kent Carlzon: del 1

Äntligen är den här – intervjun med Kent Carlzon. Den som vi alla så ivrigt har väntat på. Mötet med Kent tog upp emot en timma och därför kommer intervjun att delas upp i flera delar för att inte göra det alldeles för mastigt för er. Den första delen kommer här och nu men håll utkik på Sambadefensiv senare under dagen eller imorgon så kommer resterande delar också att finnas läsbara.

Den första delen handlar lite grand kring Kent Carlzon och hans tidigare uppdrag, varför ÖIS ville ha just honom, vilka spelare från Tipselit Äldre som kommer flyttas upp, om det inte finns en risk att man satsar för ungt detta första år i Superettan bland mycket, mycket mer.

***

Berätta lite kring ditt CV. Vad har du gjort tidigare?

Jag har spelat fotboll i min moderklubb Utsiktens BK. År 1980 började jag att träna ÖIS juniorer vilket jag sedan gjorde i sju års tid. 1987 blev jag typ engelsk scout där jag värvade unga spelare. Bob Houghton hade 13 spelare i truppen som var mellan 29 och 31 år gamla. Vi var tvungna att föryngra. Då tog vi Fredrik Ader från Heimer, Roger Nordstrand från Bälinge, Henrik Andersson från Stafsinge, Klas Palm från Åsa, Rickard Nilsson från BK Forward, Johan Blomberg från Helenelund, Jonny Hägerå från Annelund, Joakim Grandelius från Degerfors. Det var juniorlandslagsspelare. Alla gjorde någon match i a-laget.

År 1993 blev Mikael Ljungberg världsmästare i Globen och då var jag ombedd att hjälpa honom för jag sålde arenareklam samtidigt. Jag slutade som anställd 1990. Sedan blev jag manager/agent för Mikael Ljungberg, Jörgen Persson i pingis och Louise Karlsson i simning fram till 1996-1997 då jag gjorde de första fotbollsaffärerna. Min första internationella övergång skedde 1998. Jesper Mattsson gick, samma år som Fredrik Ljungberg gick till Arsenal, till Nottingham Forest. 1999 gick Magnus Arvidsson till Hansa Rostock i Bundesliga. Det gick vidare med Anders Svensson, bland annat, fram till 2005.

Sedan har jag jobbat för ett franskt bolag fram tills dess att jag fick förfrågan av ÖIS att ansluta om laget går upp i Superettan. Men de sista åren har jag varit scout åt ett företag som har sin bas i Frankrike och som scoutar på den nordiska marknaden. Men vi har även haft spelare under hela tiden. Den senaste övergången vi gjorde var med Fredrik Björk till BK Häcken innan jag slutade med det.

Hur och varför kom du in på sportchef- och agentspåret?

Jag blev tillfrågad av ÖIS. Då kan man säga att…jag har gjort samma sak i 30 år. Jag har aldrig gjort någonting annat. Jag har aldrig haft ett ”riktigt” jobb. Morsan säger att jag aldrig har haft ett riktigt jobb. Men jag har jobbat på Volvo i åtta år.

I princip så blev jag tillfrågad och jag hade då att välja på mitt dåvarande jobb, en verksamhet som jag hade byggt upp med en fransman över 13 års tid, eller ÖIS. Men eftersom att jag är så mycket Öisare – de 17 åren jag hade i klubben har färgat mig så – så är det klart att jag tyckte det lät som ett bra jobb om laget skulle gå upp i Superettan där det finns någon resurs. Jag har jobbat som konsult i olika föreningar och byggt upp organisationer, jag har sålt spelare under många år, jag har en rätt så bra koll på marknaden och jag hoppas att det är därför som jag fick förfrågan från ÖIS.

Som sagt så är jag Öisare och jag satt med i huvudstyrelsen under några då det var ett annat tankesätt. Den här nya resan är mer affärsmässig när man hela tiden försöker väga kostnader mot inkomster. Kvalitet mot vad man kan betala. Det kändes bara djävligt spännande.

Vad var det ÖIS sökte när de kontaktade dig – var det just ditt breda kontaktnät eller gav de någon annan förklaring till varför de ville ha just dig?

Erfarenheten och mina internationella kontakter. Jag känner samtliga människor i alla klubbar i Norge och Danmark. Det är en rätt lång resa om du tar någon annan att bygga upp något liknande. Det har kostat mig mycket pengar men även gett mig mycket pengar. Det är en investering.

Jag hade förfrågan från en annan klubb som också var ute efter kontaktnätet. Det är min enda tillgång. Att jag känner folk i alla länder. Jag har haft många spelare i Premier League i England, jag har haft spelare i Holland, i Tyskland, i Grekland, i Turkiet, i Ryssland och jag har mina känningar. Skulle vi hamna i ett läge där någon är intresserad av Jakob Lindström, till exempel, så är han inte till salu såvida det inte förbättrar ÖIS ekonomi. Och där bedömer jag att jag har rätt så bra koll.

Sedan är det aldrig vad man vill ha, utan vad marknaden är beredd att betala. Men jag kan använda mitt kontaktnät för att få upp priset om det över huvud taget är aktuellt. Vi är enbart intresserade av unga spelare och att bygga ett lag – för vi skall ligga i Allsvenskan. Men med en ekonomi i balans. Så är det.

En sportchef får inte misslyckas. Sportchefen blir för alltid ihågkommen för de dåliga värvningarna samtidigt som ingen minns vad man har gjort bra. Vad är det du tror att du kommer tillföra ÖIS och som kommer göra att det här kommer bli framgångsrikt?

Egentligen så får andra bedöma det. Men om jag vänder på det: om du är agent så är det så att det är ju de spelarna som du jobbar med som är dina produkter om jag pratar lite rått. Det är också det som gör att du blir framgångsrik om du nu blir det. Jag säger inte att jag har den förmågan – men jag tror att jag har rätt så bra koll på att se talanger. Jag har sett Pontus Wernbloom, Marcus Berg, Kalle Svensson, Mattias Bjärsmyr, Samuel Holmén med fler innan de spelare i Allsvenskan. Det kan vara en tillgång och det kan vara det som gör det framgångsikt. Det vet man inte.

Vilka positioner är det som ÖIS främst vill förstärka till Superettan 2013?

Först och främst måste vi säkra upp den trupp vi har. Vi har alltså slagit Degerfors med 3-0, vi har vunnit Söderettan med 61 poäng där vi gjorde 64 mål och släppte in 17 stycken. Hälften av matcherna har vi hållit nollan. Det finns en kvalitet i den här truppen. Så det är det första jobbet.

Det finns vissa kontrakt har som har varit för dyra. Robin Jonsson hade ett sådant kontrakt som vi då har sagt upp på grund av att hans automatiklön är för hög. Skulle alla ha den lönen skulle vi snabbt gå i konkurs igen. Men för oss är det nu så att kontrakten är skrivna så att alla har rätt att omförhandla om vi går upp i Superettan vilket är ganska naturligt när man lägger en låg lön i Divison Ett. Den ekonomin som man har där är den som ligger till grund. När man kommer upp i Superettan så har man konkurrens av exempelvis Ljungskile SK som kanske ligger mellan 25-30 000 i månadslön. Vi har inte råd med det. Då hamnar vi snart i samma läge igen. I ett övergångsläge när vi skall sanera vår ekonomi så blir det lägre.

Halmstads BK till exempel har varit ute efter en spelare som vi tittar på. Det är klart att vi inte kan sätta emot om Halmstad vill ha honom. I så fall måste spelaren känna att ÖIS är rätt, att tränaren är rätt, med mera.

Hur kommer avvägningen mellan att satsa på egna talanger och rekrytera extern att vara?

Man kan säga så här: till 100 % så kommer vi att satsa på egna talanger. Finns det ingen så får vi titta utanför. Det är en diskussion. Skall man värva en spelare utifrån eller skall man tro på, till exempel, Henrik Carlsson. Han gjorde en bra match mot Skövde, han är 17 år gammal. Han är viktigare för oss än att plocka Hannes Stiller utifrån. Skälet till det är för det första för att du får en ung Henrik Carlsson, du säkrar upp honom, och det finns en framtid i honom vilket det inte gör i Hannes Stiller. Hannes Stiller har en fördel och det är att han är en fruktansvärt bra människa. Jag vet inte om alla känner till det. Men så är det. Han är en fantastisk människa. Men vi tar inte in Hannes Stiller. Utan vi satsar på Henrik Carlsson. Där är grunden och så kommer grunden alltid att vara. Det är det enda sättet att rädda upp ekonomin.

Men ni supportrar vill ju vinna matcher. Så är det ju. Så det är en avvägning. Men grunden är egna produkter.

Hur kommer den sportsliga målsättningen att se ut 2013?

Den frågan har vi inte tagit ställning till ännu. Men den är i alla fall lite vassare än att hänga kvar. Men det är Prytz som bestämmer den. Det har lite grand med trupp och en massa andra faktorer som spelar in att göra. Men vi vore idioter om vi talade om för spelarna att det är bra om vi hänger kvar. Vi vill ha en högre målsättning. Om vi sedan når den eller inte vet jag inte. Så det är lite tidigt ännu att svara på.

Vilka spelare från Tipselit Äldre känner du är aktuella att flyttas upp i a-truppen redan nu?

Vi kommer att lyfta upp Carl Hawunger och Daniel Paulson.

Rasmus Haraldsson?

Jag har inte sett Rasmus Haraldsson mer än en halvlek i Gothia Cup. Så jag har ingen uppfattning. Vi hade med oss Carl Hawunger mot Falköping borta och han kom in och nästan vände matchen för oss. Han fastnade jag för. Daniel Paulsons inhopp mot Jonsered borta – det är de här känslorna man vill åt. Men det är också lite tidigt att säga. Det är Sören Börjesson som helt avgör det eftersom att han har jobbat med gruppen. Jag får naturligtvis, eftersom att jag började den första november, lyssna på honom. Men det kan finnas fler spelare. Rasmus Haraldsson till exempel. Eller Rasmus Tengfjord som blev bäste spelare i Mariedal Cup. Men det är för tidigt då jag inte har sett dem så jag får helt och hållet lyssna på Sören.

Det snackas en del kring spelare utifrån. Gabriel Altermark-Vannemyr, Danny Ervik med flera. Är de aktuella?

De är inte aktuella för närvarande.

Till 100 %?

I dagsläget. Om inte jag och Emil kommer överens så är det klart att det blir ett annat läge.

I Söderettan finns det en hel del unga och lovande. Skannar ni av den serien?

Det är lite tidigt ännu men vi jobbar väldigt intensivt.Vi för samtal med Elfsborg, med Helsingborg, med Blåvitt, med Häcken om deras spelare som är nära deras a-lag och om de kan vara någonting för oss. Generellt sett kan man säga att unga spelare är viktigt för oss. För Prytz har den inställningen. Han vill inte ha in någon som bara är här för att tjäna pengar och ta ut det sista ur sin fotbollskarriär. De är inte aktuella för ÖIS.

Typ Selakovic – så att den är tydlig.

Finns det ingen risk att man satsar för ungt och orutinerat första året?

Den väger vi ju mot hela tiden. Vi tar ett exempel bara, jag säger inte att det blir varken si eller så, men en sådan som Johan Pettersson. Det är en spelare som vi på plan tyckte var djäkligt bra. Men när Lasse Pettersson gjorde en läkarundersökning på honom så visar det på att han har en kronisk inflammation i knäet. Jag pratade då med fysiokillen i GAIS och han säger att Johan Pettersson inte har skött den riktigt. I de lägena så har vi inte råd att ha honom rehabbandes här i sex månader. Han är jättevälkommen när han blir frisk.

Men samtidigt måte vi göra de här bedömningarna: en Jakob Lindström som får en fotskada och är tillbaka efter 14 dagar gentemot en spelare som är borta uppemot åtta veckor. Det är fråga om rutin och kropp om du förstår vad jag menar. Vi kan inte bara ha unga. Vi kan definitivt inte heller bara ha gamla. Så det är en jättesvår avvägning. Men det är någonting som jag och Prytz diskuterar nästan varje dag.

Men de som har varit bärande i år har faktiskt varit födda 1993. Jakob och Filip. Så vad är då erfarenhet? Är det en färskvara kanske? Du kan tänka men kroppen vill inte göra som du tänker. Så kan det vara. Så där är det en avvägning. Men vi kan inte bara ställa upp med Tipselit Äldre. Det går inte.


'Kent Carlzon: del 1' have 24 comments

  1. 17 november, 2012 @ 11:45 Jens Z

    Mycket intressant intervju så långt! Längtar till nästa del!

    Svara

  2. 17 november, 2012 @ 12:01 Richard

    Så det var Petterssons knä som var grejen, där kom svaren! Även Jonssons kontrakt, bra tänkt av snubben!

    Svara

  3. 17 november, 2012 @ 12:06 Daniel K

    Mycket bra intervju!
    Kent imponerar!

    Svara

    • 17 november, 2012 @ 12:38 MBE

      Precis detta man vill höra! Blir nog 1-2 rutinerade rävar och 3 unga lovande när detta är klart.

  4. 17 november, 2012 @ 12:33 Kommittén för Statssäkerhet

    Keny verkar mycket kompetent, inget snack helt enkelt…
    Det här blir bra!

    Svara

  5. 17 november, 2012 @ 12:42 Martini

    Kan bara instämma. Det här känns seriöst!
    Men vem är Emil? (I stycket om Altemark o Danny).

    Svara

    • 17 november, 2012 @ 13:11 Anonym

      Emil Karlsson

    • 17 november, 2012 @ 13:24 Martini

      Vad har han att säga till om i det fallet??

    • 17 november, 2012 @ 13:45 calmol

      Antagligen ska hans kontrakt också omförhandlas. Vill han ha för hög lön så kommer Kent att kolla på andra lösningar.

    • 17 november, 2012 @ 15:32 Martini

      Aoup. Dumstruten påtagen. Ska läsa texten lite noggrannare innan jag skriver nåt nästa gång..

  6. 17 november, 2012 @ 12:45 Anonym

    Undra hur Kent löser det med Anderberg? Han har spenderat merparten av sin tid den här säsongen på gymmet.

    Svara

    • 17 november, 2012 @ 14:48 A

      Med tanke på hur Kent resonerar ang JP tycker jag det luktar respass för Marcus.

      Synd med tanke på potentialen, men vi har inte råd att ha en spelare som endast är på plan 4 ggr under en hel säsong. Det säger sig självt…

      Undrar vad som skulle ske om truppen minskas med en eller ett par gubbar kanske man kan höja lönen för ngn eller ett par tongivande personer man vill säka upp?

      A

    • 17 november, 2012 @ 15:05 Felix Jonsson

      Tror inte på att banta truppen. Det kommer att spelas fler matcher nästa år och framförallt fler hårda matcher och därmed blir skaderisken sannolikt större. Tror att truppen behöver bli lite större nästa år för att man ska kunna stå emot skador och avstängningar.

    • 17 november, 2012 @ 19:56 steffe_öis

      man kan tro att Anderberg blir samma läge som JP men väsentlig skillnad är att Anderberg har kontrakt nästa år men ej JP så chansen att Anderberg blir kvar är ändå större, lönen omförhandlas men har en spelare kontrakt så kan du ju inte kicka ut han utan en rejäl anledning.

    • 19 november, 2012 @ 11:31 Anonym

      Det var ju så lätt att säga upp kontrakt. Öis kan ju inte ha spelare som inte tillför laget ,vilket inte så är fallet när mesta tiden går till egen rehab träning.

  7. 17 november, 2012 @ 13:14 Cyban

    Låter ganska bra, sen får man ju utvärdera senare hur mycket som stämmer. Men tack så mycket för intervjun, man börjar förstå lite hur han tänker nu.

    Svara

  8. 17 november, 2012 @ 14:14 JP

    Jag tycker man kan läsa mellan raderna att vissa kontrakt som skrevs inför den här säsongen var en chansning. ÖIS var helt enklet tvungna att gå upp i S1 i år för att överleva som en ”elitklubb”. Den stora frågan är hur öppna man var med spelarna om detta.

    Svara

    • 17 november, 2012 @ 16:56 Bartoli

      Som sagt, Robin Jonsson har all rätt att vara besviken. Vet inte om han är det dock.

    • 17 november, 2012 @ 20:08 timberhochmandie

      Det vet jag…

    • 18 november, 2012 @ 22:08 Anonym

      Det är jag för jag tycker Robin är en av pelarna i Öis och en av anledningarna till att det släpptes in så lite mål. Hur jävla fett lön har han själv Kent som belastar klubben.
      Supportrana vill vinna ,det är väl självklart om man skall ha en plats i serien annars åker vi ju tillbaka till div 1 . Samt om Öis bara förlorar vem vill komma och titta på ett lag då. Där är Kent fel ute, det är bra för Öis att vinna matcher!

  9. 17 november, 2012 @ 15:56 Lill-Benke

    Bra intervju och man känner sig lite lugnare vad gäller Kent. Hoppas han håller vad han ”lovar”. Låter sunt med JP.

    Svara

  10. 19 november, 2012 @ 10:58 Rude Boy

    Mycket bra intervju. Tack!

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se