En text om bra möten, hot från Halland men framförallt om Sebastian Johansson och Robin Jonsson

Johan Lundgren, Adam Rosén och André Nilsson har anslutit till laget utifrån. Carl Hawunger och Daniel Paulson har flyttats upp. Johan Pettersson och Jonathan Lindström har tackat för sig. Hannes Sahlin har skrivit på ett nytt kontrakt. Det är vad vi vet. Det är också dessa uppgifter som vi kan läsa av när vi ska försöka syna vilken väg laget är påväg åt. Vad vill egentligen Kent Carlzon?

För ett antal veckor sedan släpptes bomben. Robin Jonssons kontrakt har brutits. Han är i detta nu en spelare utan någon som helst formell klubbtillhörighet. Detta gäller även Sebastian Johansson. Alltså kan laget när de stegar in på Gamla Ullevi i premiären nästa år stå utan två av 2012 års viktigaste defensiva pjäser. Kanske de två viktigaste. Två spelare som spelade 24, respektive 21 matcher av 26 under den gångna säsongens seriespel. Robin Jonsson startade samtliga matcher utom två då han var skadad. Sebastian Johansson satt på bänken vid tre tillfällen och blev inbytt vid alla dessa.

Om klubben skulle tappa båda dessa defensiva stöttepelare skulle det givetvis innebära stora bekymmer. Robin Jonsson fyller nästa år 26 år, han är alltså i den ålder då fotbollsspelare förväntas vara som som allra bäst. Just spelare i den åldern är i detta nu ganska sällsynt i truppen. David Leinar är 33 år och ifall Robin Jonsson skulle försvinna kommer Leinar troligtvis få bilda mittbackspar med Adam Rosén, som visserligen är en lovande spelare på flera sätt men 22 åringen saknar helt erfarenhet av spel i en högre serie än Division 1 södra.

Jag tror att vi såhär dags har understrukit Robins betydelse för laget nog. Han är oerhört viktig. Vad talar då för att Robin skulle försvinna? Egentligen ingenting mer än att hans kontrakt är brutet. Även om han under säsongen imponerat med sitt defensiva arbete så har ännu inga rykten om intressenter dykt upp. Man ska dessutom alltid ha i åtanke då man nuförtiden diskuterar spelare som kan tänkas lämna klubben att det ganska sällan nuförtiden är så väldigt mycket grönare på andra sidan.

Ett ganska stort antal föreningar i superettan har en ekonomiska bekymmer av varierande storlek. Man ska dessutom lägga in i ekvationen att Robin Jonsson har spenderat ganska stora delar av sin uppväxt på ÖIS-gården och i Göteborg. Även om han spenderade en säsong i Bohuslän så är han djupt rotad i Göteborg, något som också var anledningen till att han inför säsongen vände hem igen. Allsvenskan kan man nog räkna bort. Hade intresset varit så stort för Robin att ryktet om honom spridits hela vägen upp till allsvenska lag så hade det märkts av.

Då finns det de resterande superettalagen kvar. Förhoppningsvis har Robin lyssnat på sin vän Markus Gustafsson och håller sig borta från Gais. Däremot har han en vän söderut vid namn Danny Ervik som också ganska tydligt visar åt vilken riktning de största hoten finns. Troligtvis bär det emot för Robin att flytta alldeles för långt ifrån Göteborg och då ligger Hallandslagen Falkenberg och Varberg nära till hands. Varberg har gott om pengar, Falkenberg har inte lika gott om pengar. Varberg hade dessutom vissa problem med sin defensiv förra året och släppte in 52 mål. Falkenberg däremot släppte in 47, en siffra som är ganska bra sett till deras tabellplacering.

Just nu ser oddsen alltså ganska goda ut i Robins fall. Han sitter i nuläget i förhandlingar med klubben.

I Sebastian Johanssons fall har det däremot sett ganska ordentligt mycket dystrare ut de senaste veckorna. När min kollega Chrsitian pratade med Sebastian förra veckan hade han inte hört något från klubben sedan laget gick på ledighet.

De senaste veckorna har det inte verkat bättre än att Sebastian själv vill vara kvar i klubben men klubben vill något annat. Vissa vill mena att värvningarna av Johan Lundgren och André Nilsson tyder på att man vill ersätta Sebastian. Jag är dock inte riktigt med på den linjen.

André Nilsson är född 1995 och är således fortfarande i ett väldigt tidigt stadium av sin fotbollskarriär. Då en stor talang som honom spelar i ett lag som Holmalund i en lägre serie är det ganska vanligt att spelaren placeras på innermittfältet bara för att han är den spelare som har bäst fotbollsegenskaper. Det hade inte förvånat mig ett dugg om André Nilsson om några år är yttermittfältare, anfallare eller ytterback. Därför kan vi inte riktigt räkna honom som en spelare som är värvad för att eventuellt ta Sebastian Johanssons plats.

Detsamma kan gälla i Johan Lundgrens fall men i det fallet är det mer troligt att han faktiskt är värvad som innermittfältare. Fast i så fall kan han lika gärna vara en ersättare för Jonathan Lindström.

Oavsett hur många innermittfältare som värvas så kommer man få det svårt att ersätta Sebastian Johansson. Spelare med samma förmågor som Sebastian finns i varje fall inte tillgängliga till ett, för Örgryte IS, överkomligt pris. Sebastian Johansson är en förutsättning för att laget ska kunna etablera ett anfallsspel. Sebastian Johansson är också en förutsättning för att lagets backlinje inte ska utsättas för alldeles för svåra prov.

När sambadefensiv fick tag i Sebastian under onsdagskvällen och frågar om han har varit i kontakt med klubben svarar han:

– Jag träffade Kent idag på förmiddagen. Vi hade ett bra möte.

Att Sebastian har träffat klubben och haft ett möte med Kent är väldigt glädjande. Att det mötet dessutom var ”ett bra möte” kan ju få vem som helst att göra frivolter. Kanske blir nästa års premiär inte så deppig som inledningen av texten antydde?

Idag värvade dessutom Gefle tillbaka Anders Wikström och som ÖIS:aren Jacob Ryder skrev på twitter tar Wikströms lön säkerligen upp en hel del av Gefles lönebudjet. Något som mycket väl kan göra att man inte har råd att erbjuda Sebastian de summor som hade krävts för att locka upp Ulricehamnssonen till nordligare breddgrader.

Visserligen borde då både Brommapojkarna och Fredrikstad vara med i matchen. Dock är känslan kring Sebastians framtid i ÖIS aningen bättre nu än vad den var för bara några timmar sedan.

Oroar vi oss i onödan?


'En text om bra möten, hot från Halland men framförallt om Sebastian Johansson och Robin Jonsson' have 26 comments

  1. 6 december, 2012 @ 08:21 Ytterell e gigant!

    Inget ont om Robin, men prio ett att fixa kontrakt med för att vi skall hänga kvar i superettan är ju Peter A. och Seb.
    Om Seb är för dyr eller får kontrakt med ett allsvenskt/norskt lag är det ju inte så mycket att göra åt, men mycket glädjande att det existerar möten mellan Kent o Seb iallafall!!!
    Nu vill vi bara få bekräftat att Peter signar för 2 eller 3 år!!!

    Svara

    • 6 december, 2012 @ 09:22 Fredrik

      Jag håller med till fullo. Peter är en nyckelspelare och Sebastian lika så, det måste vara högt prioriterat att förlänga med dem. När det gäller kvalitetsspelare måste vi ju vara beredda att betala lite mer, det är ju så det fungerar i världen. Att alla i klubben skall tjäna ungefär lika mycket är ju en fin tanke men då kan vi aldrig värva in den kvalitet som behövs för att klara sig kvar i Superettan. Spelare som Peter, Seb, GAV osv kräver högre lön än våra unga killar, så enkelt är det.

    • 6 december, 2012 @ 17:59 Anonym

      Jo fast samtidigt måste vi ju hålla oss till våran budget.

    • 6 december, 2012 @ 18:56 steffe_öis

      javisst ska vi hålla budget o ligga runt 20000 kr per spelare men samtidigt så kan man kanske få ihop det genom att de yngsta får säg 17-18 i lön o då kan det finnas utrymme att ge t ex seb o Robin några tusenlappar mer.

    • 6 december, 2012 @ 22:37 Anonym

      Absolut! Håller med.

  2. 6 december, 2012 @ 13:37 Mendel

    Positiva tongångar! Måste väl gå att hitta en extern finansiär av lönen för Seb och Peter om det skulle behövas. Det handlar ju inte om några sign-on bonusar direkt…

    Svara

  3. 6 december, 2012 @ 14:14 Anonym

    Hellre Sebb än Robin!!

    Svara

  4. 6 december, 2012 @ 14:15 Anonym

    Och nej! Vi oroar oss inte i onödan, Sebb är såpass viktig!

    Svara

  5. 6 december, 2012 @ 15:17 Anonym

    Jag hoppas verkligen vi får ha triangel/linjen kvar i Öis Peter ,Robin ,Sebbe så jag är inte lugn innan det är 100 procent klart. Erfarna killar som spelat många matcher och fungerar bra ihop som kan stötta de yngre. Kikar in här varje dag och hoppas det är klart.

    Svara

  6. 6 december, 2012 @ 16:58 Anonym

    Sebastian, stanna kvar!

    Svara

  7. 6 december, 2012 @ 18:06 Anonym

    Utan Sebbe är backlinjen ostabil.
    Det är tack vare honom de andra gubbarna har kunnat lira den roliga fotboll som vi har blivit bjudna på iår, för han tar det där defensiva jobbet.
    Utan honom har vi märkt att det har varit lite oroligt ibland och det var Division 1, nu är det SE som gäller.
    Om inte han stannar så känns det som Holländer får ta den roller för Lillström är ju mer spelfördelare och Johan Lundgren är – vad jag hört en mer offensiv innermittfältare eller kantspelare.
    Filip har gjort grovjobbet väldigt bra stundtals tycker jag!
    Men snälla Örgryte – gör allt för att förlänga med Sebbe!!

    Svara

    • 6 december, 2012 @ 19:01 steffe_öis

      lillström e väl mest spelfördelare ja men i de matcher vi kört med lillström o holländer på mitten så har det känts som att lillström ligger något nedanför holländer.

    • 6 december, 2012 @ 22:39 Anonym

      Jag vet det, men jag ser inte Lillström som den defensiva mittfältaren som en ”bollvinnare eller ”köttare”. Det tycker jag mer Holländer har i sig.

  8. 6 december, 2012 @ 19:03 steffe_öis

    tack förresten Felix för en väldigt innehållsrik artikel, keep up the good work!!

    Svara

  9. 7 december, 2012 @ 14:40 Lill-Benke

    Leinar klar enligt .se.

    Svara

    • 7 december, 2012 @ 15:26 Anonym

      2 år , Leinar har ingen lön på 20′ i månaden. Hoppas han klarar av den högre nivån i superettan i 2 år är min spontana tanke.

    • 8 december, 2012 @ 09:01 Anonym

      1 år ska han iallafall klara av.

  10. 7 december, 2012 @ 16:30 karl

    Dog ÖIS svenskafansforum precis?

    Svara

    • 7 december, 2012 @ 16:46 Christian Börjesson

      Sådant håller inte vi koll på. :-D

    • 7 december, 2012 @ 16:54 karl

      Fy fan vad kasst av er. Bara massa kunnande om fotboll(who carezzz???) och inget om virtuell supporterkultur! Ni suger!

      :P

    • 7 december, 2012 @ 17:09 Christian Börjesson

      :-D

  11. 8 december, 2012 @ 23:14 Anonym

    Vi ska inte ge oss på ett försök till med att låna hem Ken igen?
    Han har ju gjort väldigt bra ifrån sig i Danmark.
    Kanske är exakt vad vi behöver i SE?

    Svara

    • 9 december, 2012 @ 11:56 Bartoli

      Som jag väntat men där kom det! Det årliga silly-ryktet om Ken! Nu fattas bara ett ”Aubynn har setts på ÖIS-gården”-rykte!

    • 9 december, 2012 @ 16:05 Hocus Focus

      Just det som är problemet , ”gjort väldigt bra ifrån sig i Danmark”.
      Vill ändå inte ha hem Ken…

  12. 9 december, 2012 @ 18:36 Öisöisöisare

    Oroa er inte, Robin och Seb stannar!

    Svara

  13. 9 december, 2012 @ 20:47 Anonym

    Ser ut som att ÖIS kommer allt närmare Bratt!

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se