Fyra spelare tackar för sig

Om Silly Season har legat i något av ett viloläge under vintern så tog det verkligen fart idag. Ryktena och spekulationerna har gått angående flertalet spelare i ÖIS trupp från 2012 – och nu kan vi definitivt sätta ett streck för flera av dem. Faktiskt alla utom målvakten Fredrik Andersson som ju för övrigt har tränat med laget under upptakten av säsongen.

Vi kan väl, för er som av någon anledning inte redan har listat ut vilka det handlar om, redogöra för spelarförlusterna. Det rör sig om:

Robin Jonsson
David Björkeryd
Tommy Lycén, och
Alexander Jeremejeff

Addera därtill Markus Anderberg, som Sambadefensiv redan har skrivit om för ett par dagar sedan.

I och med detta stakas ÖIS idé om ett ungt och friskt lag ut ännu mer. I takt med att flertalet nyförvärv födda på 90-talet tas in skickas nu ett par tunga, rutinerade, pjäser ut. Och det råder väl inget tvivel om att Robin Jonsson var en av orsakerna till ÖIS stabila försvarsspel i Söderettan. Var han frisk spelade han – och den patenterade stötbrytningen fick vi nog se oftare än någonsin. Tyvärr, får man väl därför säga även om man förhand inte kan säga hur väl han hade fungerat i Superettan 2013, är den epoken alltså över. För andra gången i ordningen. Parterna kom inte överens om ett nytt kontrakt efter att det tidigare brutits från ÖIS sida, helt enkelt.

Även David Björkeryd är en spelare som gjort ÖIS mycket gott sedan ankomsten inför säsongen 2011. Även om hans debutsäsong var vassare än den efterföljande så visade han inte minst uppe i Karlstad att vänsterfoten är en fot att respektera. Det återstår att se var David nu hamnar – men troligen har han en klubb klar. Annars får man väl tro att han hade åkt med till Fifproturneringen för bosmanspelare i Oslo som det först var tänkt.

Vidare kan man konstatera att man gör sig av med en ung spelare – Alexander Jeremejeff, 1993. Ett val som jag inte har något att invända mot. Visst, det svider alltid att släppa egna talanger, men sett till den speltid han erhöll förra säsongen och sett till vad han förmodligen då skulle fått i Superettan så känns det som ett klokt val. Både för ÖIS men framförallt för Alexander själv. Han är inne i den kritiska tiden i karriären där speltid är ett måste för att utvecklas. Förhoppningsvis får han mer utav den varan någon annanstans.

Det återstår nu att se vad detta får för framtida konsekvenser. Klart är ju att ÖIS har frigjort en hel del pengar i form av lönekostnader för dessa fem spelare. Kanske är de pengarna redan lagda – kanske finns det nu utrymme för Kent Carlzon att spåna vidare efter något nytt (och mer etablerat?). Det viskas både här och där men i dagsläget är det för diffust för att medla vidare. Time will tell, som de engelsktalande har för vana att säga.

UPPDATERING:

Vad gäller Fredrik Andersson så har vi fått det lite om bakfoten. Tydligen har Fredrik kontrakt även över 2013. Det finns dock en hållhake och det är att det fanns med en automatisk omförhandling av kontraktet vid avancemang till Superettan (precis som i Robin Jonssons). Den omförhandlingen är ännu inte klar, men förhoppningsvis är ett nytt kontrakt påkritat inom ett par veckor.


'Fyra spelare tackar för sig' have 53 comments

  1. 8 januari, 2013 @ 12:46 DrJonas

    Synd på Björkeryd, gillade hans lugn med bollen, och hans känsliga fot.

    Svara

    • 8 januari, 2013 @ 21:32 Anonym

      Tråkigt med Björkeryd o. Robin hoppades att det skulle lösa sig.
      Känns som stabila killar som levererar som lämnar. Båda med stor rutin från spel på denna nivå.

    • 10 januari, 2013 @ 20:29 DrJonas

      Björkeryds fot verkar ha serverat 3 ass i finalen i FifPro turneringen, right? Synd som sagt att vi tappar honom.

    • 10 januari, 2013 @ 21:56 Zoran

      Jag trodde han var på väg till BP för provspel.

  2. 8 januari, 2013 @ 13:05 läktarcoachen

    Tycker det ser tunt ut med mittbackar nu när Robin försvann. Man undrar vilka lönekrav Robin hade eftersom det inte gick att komma överens. Mittfältet är jag inte orolig för, men en forward till skulle sitta gott.

    Svara

  3. 8 januari, 2013 @ 13:55 Johannes

    Och där rök vår bästa försvarare, helt plötsligt känns det väldigt darrigt, ber till Gud om Danny!

    Svara

  4. 8 januari, 2013 @ 13:57 Hocus Focus

    Robin svider mest !
    Dom räknar väl att det räcker med Leinar, Rosen/Hannes som kan spela mitt.
    22 st i truppen nu, borde bli ett par till.
    Eller räcker det med bara en anfallare till in ?
    Jag har idetorka på några namn.
    Nån annan ?

    Svara

    • 8 januari, 2013 @ 17:34 Sven R

      Jag har för mig att Carlzon (eller möjligen någon annan – Prytz eller Lantz?) i en intervju nämnde siffran 26 som den tänkta storleken på truppen. Det skulle i så fall ge lite möjligheter till ytterligare överaskningar…

      Var det ingen som lade märke till att Fredrik Andersson faktiskt ingick bland de 22 som presenterades på ois.se. Då borde man väl vara överens och det, om något, är väl positiva nyheter?

    • 8 januari, 2013 @ 17:50 Christian Börjesson

      Det var Lantz.

      Jo, Fredrik är överens med ÖIS. Men vi hade fått hans kontraktsituation om bakfoten. Att det löpte ut 2012 stämde inte utan det fanns ett år kvar. Däremot var det inbakat en omförhandling vid eventuellt avancemang. Den förhandlingen skall nu vara i sin linda.

  5. 8 januari, 2013 @ 13:57 Krilliano

    Björkeryd känns inte som någon större förlust. Det finns nog gott om spelare i den klassen.
    Robin Jonsson känns däremot lite trist att tappa. Rutin, Öisare och med största säkerhet en stabil pjäs i superettan. Leinar blir ju inte yngre och jag hade gärna sett att Robin blivit kvar.
    Men tanken kanske är att Hannes ska spela mitt eller så har vi något annat på g.
    Hoppas.

    Svara

  6. 8 januari, 2013 @ 15:30 Jacko

    Vore extremt intressant att veta hur långt parterna stod varandra. Både Björkeryd och Jonsson lär ha fått erbjudanden runt 20k/månaden och alltså tackat nej. Vad begärde de? Tror inte dessa herrar bryter upp från familj, vänner, boende osv för någon tusenlapp extra på annan ort. De lär sikta på löner över 30k i alla fall. Blir spännande att se vilka klubbar som nappar på detta.

    Assyriska för Björkeryd och penningstarka Varberg för Robin kanske? Eller kanske klubbar i Norge alt. Danmark. Vi får väl se…

    Svara

    • 8 januari, 2013 @ 15:40 Anonym

      Penningstarka Varberg? Hur kan Varbergs BOIS ha mer resurser än en genomsnittlig superettan-klubb? Jag har svårt att tro på det.

    • 8 januari, 2013 @ 15:45 Sektion LM

      Tja, rika välgörare/sponsorer brukar göra skillnad. Det ska visst finnas en sådan i Varbergs fall.

    • 8 januari, 2013 @ 16:10 Jacko

      Exakt så är det. Speciellt en rik sponsor har tydligen ”bestämt” sig för att de skall upp i Allsvenskan.

    • 9 januari, 2013 @ 09:49 Anonym

      I en artikel i offside om deras nya supporterklubb skrevs det om deras välgörare. Det är tydligen två bröder som verkar ha mer pengar än de kan göra av med. De köpte t.ex. in över 500 matchtröjor som de skänkte till alla som blev medlemmar i den nya supporterklubben. Så jag antar att Varberg har ganska mycket större ekonomiska resurser än ÖIS.

    • 10 januari, 2013 @ 08:26 Felix Jonsson

      Snabblåneföretaget Chashbuddy är en stor sponsor till Varberg och har tillsammans med en rad andra företag med anknytning till staden gått in. Det går absolut att diskutera hur moraliskt hållbart det är att pengarna kommer från ett snabblåneföretag.

  7. 8 januari, 2013 @ 18:00 Hocus Focus

    Kom igen nu Christian, ge oss några namn.
    Seriösa, halvseriösa eller ’diffusa’ , please…

    Svara

    • 8 januari, 2013 @ 18:05 Christian Börjesson

      Som vi twittrade om tidigare så sägs Prytz ha två mittbackar i kikarsiktet (även om han bara tar en av dem). Det är det vi vet och det vi kan delge.

    • 8 januari, 2013 @ 18:11 Sven R

      Jag har faktiskt missat att SD twittrar. Varför inte en länk i länklistan?

    • 8 januari, 2013 @ 19:13 Hocus Focus

      Kan det va så att Utkovic från Kristianstad är ’klar’ då kanske…

    • 8 januari, 2013 @ 20:26 Lill-Benke

      Förlåt min okunnighet men har Utkovic från Kristianstad någon koppling till den Utkovic från Sävedalen det pratades om för några år sedan? Som skulle vara Öisare i hjärtat.

    • 9 januari, 2013 @ 00:03 Anonym

      Tror dom e kusiner.

  8. 9 januari, 2013 @ 00:20 Anonym

    Det svider riktigt må jag säga i stabilitet , fan kunde ni inte åtminstone löst Robin. Det här hade jag inte väntat mig , han var självskriven i superettan .
    Tack för allt hjärta och vilja ni visa för att vi skulle vinna serien 2012 en underbart rolig säsong . Lycka till i fortsättningen allihopa som nu lämnar Öis.

    Svara

  9. 9 januari, 2013 @ 10:15 Cyban

    Robin & David:
    Konstigt, de förväntade sig alltså en hyffsad löneökning iom. avancemanget? Då de ville spela för oss I Div1 men inte nu i super1.

    Svara

    • 9 januari, 2013 @ 11:47 Anonym

      Jag förstår om de tackar nej på en lön på ca 20 000kr. Jag kan inte tänka mig om man jämför med likavärdiga spelare som Sebastian , Abrahamsson ,Leinar har den lönen och i den kategori hör absolut Robin hemma.
      Jag är allvarligt oro för att, enligt mig har inte Öis förstärkt ett svatt snarare gjort sig av med viktig erfarenhet och stabilitet.

    • 9 januari, 2013 @ 14:38 Bartoli

      Det var ÖIS som bröt kontraktet med Robin, inte tvärtom. Det är ju inget han blir gladare av precis…

  10. 9 januari, 2013 @ 11:32 Lanslarke

    Känslan är att det inte handlat så mycket om pengar när det gäller Jonsson och
    Björkeryd, utan snarare på brist på intresse från ÖIS sida.
    För Sebbans del, så sades det ju att: ”Honom vill vi absolut förlänga med”. Något liknande har jag aldrig läst om Robin eller David.
    Min tolkning är att när vi fick Adam Rosén, så bedömdes Robin som ej längre oumbärlig. Vi har också fått in flera spelare som kan bedömas som ersättningar för Björkeryd.
    Hade ÖIS tyckt det var viktigt att behålla dem, så hade de varit kvar.

    Svara

    • 9 januari, 2013 @ 12:04 Anonym

      Jaha, det är så klubben valt. Ser man till allsvenskan och tittar på Elfsborg vs IFK Göteborg . Elfsborg är mer kontinuitet med att slussa upp några unga spelare. IFK Gbg värvar ihop många ,många nya. Resultatet inte så bra.

  11. 9 januari, 2013 @ 13:51 Anonym

    Men det blir ju lite konstigt med Kent när han samtidigt är agent för spelare , sitter på två stolar. Man förstår ju att han behöver föryngra sin lista.

    Svara

    • 9 januari, 2013 @ 14:40 Bartoli

      Ja, och med tanke på hans historik är det konstigt att han fortfarande kan jobba som agent…

    • 9 januari, 2013 @ 16:36 Q

      Föryngra sin lista??? Arbetar Kent fortfarande som agent? Vad har ni fått det ifrån?

    • 9 januari, 2013 @ 18:15 Christian Börjesson

      Motbevisa mig gärna, men nej. Kent jobbar inte längre som agent. Det har han inte gjort sedan det straff han fick. Därefter har han jobbat på ett franskt bolag som någon typ av scout.

  12. 9 januari, 2013 @ 21:19 Bartoli

    Det verkar som om du har rätt, Christian: http://fogis.se/arkiv/tidigare/2008/03/licensnamnden-aterkallar-kent-carlzons-agentlicens/

    Förutsatt att han inte har fått tillbaka licensen på senare år, förstås.

    Svara

  13. 9 januari, 2013 @ 22:35 C

    Inget rykte om Anklev?

    Kan Seb räknas in som möjlig mittback? Jag tycker inte det.

    Minst en spelare med rutin från superettan behövs. Vi kan nog förvänta oss en del skador och avstängningar under säsongen på våra mer rutinerade spelare.

    Svara

    • 9 januari, 2013 @ 23:15 Axel

      Anklev lär inte komma tillbaka, enligt mig. Han gjorde en toppen säsong för Häcken förra året så de lär väl knappast vilja släppa honom och han har nog för hög lön.
      Sebb lär inte räknas in som en mittback – det kan jag absolut inte tänka mig. Man har Bratt, Rosén, Leinar, Hannes, Hawunger att välja på. Däremot håller alla inte alla klassen men det finns iallafall att välja på. Men såklart att man drömmer om att få hem Danny igen!

    • 9 januari, 2013 @ 23:18 Axel

      Skulle vara nöjd och belåten om vi får en lite spelande, snabbare mittback och en forward. Båda med rutin från serien.
      Jag älskar och slutar aldrig hylla det sättet vi vävar på nu men man behöver lite rutin och klass första året, alla unga blir inte utvecklade med en gång så då måste vi kunna förlita oss på andra.

    • 10 januari, 2013 @ 10:20 Q

      Håller helt och hållet med. Och även på positionerna. Det sista krutet skall läggas där i dagsläget. Högerbacken och kanterna får vi ta nästa år helt enkelt.

    • 13 januari, 2013 @ 01:25 Grotzzi

      Anklev är ju förfan nästan ordinarie i Häcken.

  14. 10 januari, 2013 @ 00:47 Språkpolisen

    ”Inverkar på”? Borde det inte vara ”invända mot”?

    Svara

    • 10 januari, 2013 @ 08:37 Christian Börjesson

      Jodå. Tyvärr slinter det i all hast med lite fel ibland. Bra korr!

  15. 10 januari, 2013 @ 09:12 Oskar Ängermark

    Dags för ett klargörande. Kent är inte agent. Punkt.

    Kent har de senaste åren jobbat som scout för ett franskt agentbolag men slutade där i samband med att han började hos ÖIS igen.

    Det finns ett enkelt sätt som ni kan ta reda på svaren till frågor som denna: kontakta personen i fråga.

    Svara

  16. 10 januari, 2013 @ 13:28 Björn

    Varför detta gnäll på Kent,har ni alla som gnäller rent mjöl i påsen själva,

    Svara

  17. 10 januari, 2013 @ 18:48 VonÖrgryte

    Nej. Jag håller med somliga talare ovan. Att gnälla på Kent i fallet/fallen David Björkeryd och Robin Jonsson känns bara korkat. Båda är tveklöst mycket skickliga spelare och hade säkerligen varit bärande i SE nästa år, lägg till detta att de båda är i åren då man bör spela sin bästa fotboll…Men, ifall de önskar mer pengar än vad vi kan erbjuda är det knappast så att Kent bör klandras för att han med, vad det verkat, jobbat med alla medel för att hålla oss ur vidare ekonomiska svårigheter. Någon som inte håller med?

    Svara

    • 11 januari, 2013 @ 21:01 timberhochmandie

      Fast, vet du vad de begärde resp vad Kent erbjöd? Annars kan man knappast uttala sig om ifall det är rätt avvägning. (Ens med den ekonomiska situation som vi befinner oss i.)

    • 13 januari, 2013 @ 00:21 voldemort

      Aj, aj, aj, Timber…nu lider jag med dig av hela mitt hjärta. Hur skall nu detta sluta? Blir det sorgbindel på läktaren? Epoken Robin är nog över för gott nu är jag rädd. Kan man locka dig till en läktarromans med någon annan? Seb? Bengtsson? Vi måste ju hitta något substitut för dig och få upp dig ur denna sorgligt tunga golgatavandring som du måste vara inne i efter Robins finala avsked. Efter regn kommer sol, Timber. Du hittar snart nästa kärlek. Låt oss alla hoppas att denna har en bättre passningsfot….. ;-)

    • 13 januari, 2013 @ 01:02 Anonym

      Vi flera som är ledsna att inte nr 17 finns med i årets start elva!
      Riktigt kiligt faktiskt.

    • 13 januari, 2013 @ 16:41 timberhochmandie

      Nämen, hej Voldemort! Det var inte igår… Puss på dig! ;-)

      Visst är det sorgligt att Robin inte spelar för Sällskapet i år. :-( Tror också, precis som du, att han inte kommer tillbaka. Mycket tråkigt.

      Att han inte finns på planen den här säsongen borde ju dock betyda att han skulle kunna finnas på läktaren istället, eller hur? ;-) Fast då måste vi förstås lyckas blåsa liv i det som Kent släckte… Känslorna för klubben. :-/ Kan inte lova att jag är människa att reparera detta, även om jag givetvis ska göra mitt bästa!

      Vet annars inte om jag har så bråttom att hitta ett substitut… ÖIS:are är jag ju ändå, och det bor mycket kärlek på ÖIS-läktaren, inte sant? ;-) Om Robin dessutom håller sig i närområdet kan jag ju kosta på mig en avstickare till en annan arena någon gång under säsongen… :-p

    • 15 januari, 2013 @ 17:13 voldemort

      Du är väl för härlig, Timber!!
      Puss på dig själv och gott nytt fotbollsår! Vi skall ge dig all kärlek du kan få på läktaren. Och visst skall du hitta ett substitut i rödblå färger? Tänk den hemska tanke om Robin skulle dyka upp i grönsvart? Då tror jag t o m du lär dissa den kärleken rätt så fort….även om det råkar vara Varberg!

    • 15 januari, 2013 @ 23:31 timberhochmandie

      Vi får väl se vad Kent kan leverera av aptitretare… ;-) Annars finns det ju som sagt mycket kärlek att tillgå på läktaren – också i ÖIS-tröjor! (Tar tacksamt emot även din kärlek..!)

      Jag skall nog kunna bita huvudet av skam och åka ner till Varberg om det är där Robin hamnar… (Jag har ju sett honom i helgrönt.) Just nu är han dock i London. Om det kommer att krävas en utlandsresa för att se honom blir jag onekligen tvungen att planera min vårsäsong lite lite noggrannare än om han håller sig i Göteborg. :-/

  18. 11 januari, 2013 @ 13:19 C

    Kan det verkligen stämma att målet för truppen är 26 spelare? Låter inte det mycket och är det i så fall rätt prioritering av klubbens budget? Nu har nog en del av de uppflyttade spelarnas inverkan på budgeten rätt marginel påverkan, men ändå.

    En till spelare ser jag dock gärna i truppen: rutinerad (snabb) mittback.

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se