Hem till gården

En vecka har gått sedan 2013 års upplaga av Örgryte IS spelade sin första match tillsammans. David Leinar och Sebastian Johansson saknades. Den ene lämnade klubben medan den andre bara hade tandvärk. Inte mindre än sex spelare debuterade. Resultatet, 1-1 mot det lag som förra året var näst bäst i landet var på alla sätt glädjande.

I mitten av veckan kom, som bekant ett besked som ställde det mesta på ända. Sebastian Johanssons dystra besked att tiden inte räckte till väckte en hel del frågor. Som kanske inte kommer att besvaras under morgondagen men sambadefensiv tog sig iallafall en tur till ÖIS-gården för att se hur det såg ut. Skulle Jakob Lindström på allvar axla manteln nu? Skulle Markus Lantz kliva in på ett mittfält i svensk elitfotboll igen? Eller var det dags att öppna plånboken?

Att läsa av dagens träning så är kronprins Jakob mannen att lita på i framtiden. Trots många ommöbleringar i laget till morgondagens match står hans namn kvar på tavlan. Förmodligen är det lika bra. Jakob kommer att bära ett tungt lass under säsongen om man inte plockar in någon defensiv innermittfältare. På den lite mer offensiva av de två innermittfältsplatserna kommer man att kunna alternera mellan Johan Lundgren och Filip Holländer. Givetvis kommer båda två innermittfältarna i ett 4-4-2 baserat ÖIS behöva ta ett defensivt ansvar men då Jakob i nuläget bör ses som den defensivt starkaste innermittfältaren i truppen kommer han att få ett stort ansvar.

Kommer Jakob klara av detta?

Han jobbar på det. Under hela sin tid i sällskapets A-lag har Jakob haft en förmåga att vårda bollen. Han har beskyllts för att bara spela i sidled och aldrig ta några risker men i en mer defensiv roll kan han ha en stor nytta av sin förmåga att hålla sig undan trubbel. Att kunna spela sig ur svåra situationer kommer att vara en tillgång. Under förra säsongen började han dessutom visa att han kan stå upp i närkamperna och dela ut smällar när det behövs.

På fredageftermiddagen fick Sebastian Ohlsson agera krockdocka när Jakob Lindström skulle fila på sitt närkampsspel. När Sebastian hade enligt Jakobs tycke kommit upp i lite för hög fart och haft bollen lite för länge. Detta åtgärdades med att Jakob satte av från sin position på innermittfältet ut mot en framstormande Sebastian Ohlsson och gick ner i liggande läge. Pang, bom. Bollen ut i staketet och Sebastian Ohlsson på en mindre luftfärd. Detta följt av en allvarlig blick mot backlinjen som enligt Jakobs tycke inte riktigt motsvarade hans förväntningar och gick upp i press tillräckligt tidigt.

Mot Häcken fick Jakob Lindström sällskap av nyförvärvet Johan Lundgren på innermittfältet. I morgondagens drabbning blir det ändring på det. Påvelunds Kaká, Filip Holländer flyttar in i mitten från den kantroll han hade i matchen mot BK Häcken. Filip Holländer är dock inte den enda spelaren som byter plats inför morgondagens match. Det är nämligen en av de matcherna under försäsongen då truppen ska till att luftas. Fredrik Andersson kliver in mellan stolparna istället för Peter Abrahamsson som sig bör när truppen ska luftas. Fredrik Andersson som kom till laget inför säsongen 2011 har nu chansen. Under förra säsongen tog Fredrik stora kliv och Peters status som förstemålvakt hängde stundtals på en mycket skör tråd. Peter är visserligen fortfarande förstavalet att döma av förra veckans match men Fredrik har förmodligen aldrig varit närmare svensk elitfotboll än vad han är just nu. Förstatröjan är up for grabs. Peter har ett litet försprång, men kan Fredrik hinna ikapp?

I backlinjen stuvas det om rejält. Adam Rosén är enda kvarlevan från förra helgen. Han får sällskap av David Leinar i mitten och de båda flankeras av Magnus ”Turbo” Svenssons  förlorade son Tobias Bratt och den hårfagre Joakim Hall. Tobias Bratt gör alltså sin första match från start i den rödblå dressen.

Debut från start är det även för förre AIK yttern Jacob Ericsson som tar platsen till vänster på mittfältet. På högerflanken är det dags för Johan Hedman att kliva in i startelvan igen. Tyvärr för er som till varje pris vill ha Hedman längst fram. Det mesta tyder på att han nu för tiden är yttermittfältare. Så fort det ska spelas tvåmålsspel på träningarna så är Hedman placerad på en kant och han gör det faktiskt bra. I takt med att Hedmans kropp svarvats till en slankare modell av Erik Nexborn har han också blivit snabbare och mer lik en yttermittfältare i både kropp och spelstil. Dessutom hade Hedman en höst under 2012 där han sprutade in poäng i match efter match och det råder knappast något tvivel om att det var något som cementerade Hedmans status som yttermittfältare.

Längst fram i planen har man berett plats för matchens tredje debutant. Henrik Carlsson får för första gången förtroende från start tillsammans med Oskar Wallén. Ett anfallspar som är minst sagt spännande. Rörlige och bollskicklige Henrik Carlsson tillsammans med centertanken Oskar Wallén låter intressant. Med en spelare som Oskar bredvid sig får Henrik Carlsson friheten att vara kreativ och ta löpningar medan Oskar får en roll som bollmottagare. Kanske är det precis vad som krävs för att ”Henke” ska göra sitt andra mål i a-laget.

Startelvan ser med andra ut på följande vis:

En minst sagt spännande elva. En handfull nya bekantskaper ska göra allt för att vi ska lära känna dem närmre. Gamla bekantskaper ska vinna tillbaks supportrarnas gunst. Det är därför man älskar försäsongen.

Vi ses på gården!


'Hem till gården' have 12 comments

  1. 8 februari, 2013 @ 22:28 Lj

    Som vanligt Felix en mycket bra rapport på en perfekt svenska.

    Svara

  2. 8 februari, 2013 @ 22:37 Anonym

    Vet du varför Lundgren inte är med i truppen?

    Svara

    • 9 februari, 2013 @ 00:20 Felix Jonsson

      Vet faktiskt inte, han tränade som vanligt.

    • 9 februari, 2013 @ 09:29 Robert i Smålandsskogarna

      Han får inte tiden att gå ihop familjemässigt.

    • 9 februari, 2013 @ 10:05 Egon

      Johan Lundgren fick en stämpling på foten i matchen mot Häcken.
      Så han rehabtränade i början på veckan.

  3. 8 februari, 2013 @ 22:41 Christian Börjesson

    Wallén med från start – bra.
    Carlsson med från start – intressant.
    Lindström och Holländer på innermittfältet – intressant.
    Ericsson på vänstermittfältsplatsen – spännande. Tyckte att han hade någonting i sitt senaste inhopp. Spännande att se om han kan bygga vidare på det.

    Svara

  4. 8 februari, 2013 @ 23:04 Anonym

    Spännande match i morgon , med så många fd. Öisspelare och tränare på det . Känns som det kan bli en riktig glöd i den matchen.

    Svara

  5. 9 februari, 2013 @ 12:19 Axel

    Ska bli kul att se Henrik Carlsson från start efter det pigga inhoppet mot Häcken!

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se