Inga goda nyheter på ett kyligt Valhalla

Så kom den slutligen.

Året första förlust.

Efter tre förlustfria matcher gick ÖIS på tisdagskvällen för första gången under försäsongen 2013 på pumpen mot ett för dagen väldigt kontringsstarkt Falkenbergs FF.

Under den första halvleken höll lagen jämna steg och det hela var ett ställningskrig på mitten, men kvalitetsmässigt hade det onekligen gått att önska betydligt mer. Flertalet bortslagna passningar, offsidelöpningar och allmänt slarv gjorde den första halvleken till en av de sömnigaste som Sällskapet presterat på väldigt länge. Den där riktiga tajmingen som vi på senare tid har varit bortskämda med att ÖIS har fanns inte där denna afton. Det gick lite, lite för långsamt och huvudena var inte med till fullo i alla situationer. Kanske hade det med kylan att göra. Kanske hade det med motståndet att göra, eller kanske hade det med den b-betonade startelva som Hans Prytz hade valt att mönstra att göra.

Spelet i den nykomponerade startelvan byggde mestadels på lyftningar mot anfallsparet Daniel Paulson och Ricky Yarsuvat. De båda löpte på det mesta men trots det fick de fick uträttat ganska så lite längst fram i banan. Ricky var närmast att komma igenom och göra mål av de två då han var på håret att rinna igenom Falkenbergsförsvaret i några omställningar – men allt som allt i ett samlat betyg så var inte detta en av de insatser som han kommer att berätta om för barnbarnen (som för flertalet andra också, skall tilläggas). Men det var inte helt åt skogen ändå, även om man hade kanske hade önskat sig lite mer om man hade fått bestämma. För trots det ganska tanklösa spelet och den stundtals bristande kvaliteten bland de elva spelarna kunde man konstatera att ÖIS relativt reservbetonade lag trots allt stod upp bra mot ett Falkenbergs FF med en i stora drag ordinarie startelva.

Därför var känslan som spelarna tog med sig till pausvilan troligvis densamma: ”Vi hänger ju med!”.

Den andra halvleken inleddes dock på värsta tänkbara sätt. Någonting som ger obehagliga deja vús från försäsongen 2009 då samma scenario utspelade sig. Danny Ervik, som var en av de mer företagsamma i bortalaget under framför de andra 45 minuterna, lyfte precis i inledningen av den andra halvleken upp en långboll mot Victor Sköld. Bollen tog Sköld sedan hand om bakom en totalt feltajmad Adam Rosén innan han kunde avancera mot mål och sedermera bensäkert lyfta bollen över en utstormande Fredrik Andersson i ÖIS-målet. Och visst är det lite oroväckande det där, att Rosén missbedömde den långbollen från Ervik så grovt. Sviker inte minnet mig så har vi sett liknande scenarion under tidigare matcher också. Är man inte säker på att man når bollen backar man. Det bör och borde vara grundregel nummer ett. Annars sätter man sitt lag och sina lagkamrater i oerhört kniviga situationer likt denna. Situationer som kan och kommer att resultera i baklängesmål. Där kräver vi lite mer bestämdhet och eftertänksamhet!

Som om det inte vore nog med ett insläppt mål efter bara minutens spel så blev det några futtiga minuter senare än värre. Då small det igen! Innan ÖIS ens hade hunnit mobilisera sig, tänka över vad man gjorde fel vid 0-1 och åtgärda det, fick Falkenbergs FF en frispark till höger om ÖIS straffområde. Den efterföljande frisparken knorrades in centralt i ÖIS straffområde där en Falkenbergsspelare nådde högst med pannan. Bollen gick via Fredrik Anderssons vänstra stolpe och in. 0-2 innan vi ens hade spelat fem sju minuter av den andra halvleken.

0-2 till Falkenbergs FF stod sig sedan länge. Resultatet stod sig faktiskt enda fram tills dess att Hans Prytz agerade och bytte in tre nya, mer rutinerade, spelare. Den trion innehöll Christofer Bengtsson, Oskar Wallén och Emil Karlsson. Ut i deras ställe gick Tobias Bratt, Daniel Paulson och Ricky Yarsuvat. Redan där kunde man kanske ana att anfallet skulle få sig en liten kvalitetshöjning. Och det fick den. Allas vår kelgris Oskar Wallén reducurade nämligen Falkenberg FF:s ledning efter bara halvminutens spel efter att ha krutat in en retur på ett skott från Jakob Lindström. Lindströms skott i sig hade kunnat vara betydligt vassare och han såg en aning besviken ut själv just därpå, men i kalabaliken framför målet rann bollen ut till en fristående Wallén som nöp till direkt. Där är det aldrig någon tvekan!

I takt med reduceringsmålet kom ÖIS så in i en bra period där man tryckte på för en kvittering. Bland annat nådde Adam Rosén högst på en hörna och nickade i bröstet på Jesper Hansen i Falkenbergsmålet och en stund därefter var Emil Karlsson ytterst nära att peta in ett friläge efter att han stuckit i djupet och fått bollen serverad av Sebastian Ohlsson. Tyvärr smet bollen som så många gånger förr från Emil Karlssons del någon decimeter eller två utanför målramen. Kan det inte bara lossna för den grabben någon gång? Mitt i den allra mest intensiva anfallsvågen från ÖIS sida kontrade Falkenbergs FF i storartad stil. Efter en nickskarv på djupet hamnade Adam Rosén på efterkälken i sin löpduell mot den något snabbare Stefan Rodevåg som i ett halvt friläge kunde trycka stänka dit 3-1 efter att Fredrik Andersson misslyckats med att avvärja med en utrusning. Och där släcktes hoppet.

I övrigt vill vi lyfta fram Jakob Lindström. Det är han som utan tvekan lämnar Valhalla IP med det godaste samvetet i kväll. Han kom in relativt tidigt i den andra halvleken när ÖIS redan var i underläge, men likväl eldade han på laget. Han gjorde vad han kunde för att tända sina medspelare. Det är beundransvärt att se. Och det tyder på en djäkla karaktär. Utöver det så var det han som lyckades bäst med det fotbollsmässiga. I vanlig ordning slet han som ett djur och dessutom gick mycket av det anfallsspel som byggdes upp under de avslutade 25 minuterna runt honom. Det var Jakob Lindström som tog tag i bollen, skrek efter den när han inte hade den i sin ägo och spelade den vidare. Det var onekligen så att Jakob Lindström var spelaren med mest glöd i kväll. Och förmodligen var det också han som ville mest. Det skall han ha en eloge för.

På lördag är det derby. Då kommer Sällskapet troligtvis ställa bästa möjliga lag på banan. Den matchen har all möjlighet att få en annan skepnad. För detta var faktiskt en väldigt sömnig historia.


'Inga goda nyheter på ett kyligt Valhalla' have 29 comments

  1. 19 februari, 2013 @ 21:57 Sven R

    När kom Jakob in och vem bytte han med?

    Svara

    • 19 februari, 2013 @ 22:42 Christian Börjesson

      Tomas, har du koll?

    • 19 februari, 2013 @ 23:14 Sven R

      Jag hittade det själv, Enligt GP bytte han med Daniel i minut 50.

    • 19 februari, 2013 @ 23:30 Tomas Levin

      Och vill man vara petig så skedde bytet i 51:a minuten…

    • 19 februari, 2013 @ 23:43 Sven R

      Ja, ja det är väl bara att vänta sig av Hjörne-pressen ;)

  2. 19 februari, 2013 @ 22:04 calmol

    Bytte med Daniel (Henke gick upp och tog hans plats där fram), kommer inte ihåg minuten

    Svara

  3. 19 februari, 2013 @ 22:12 Anonym

    Du är överdrivet hård. Såg mycket som var intressant. Falkenberg hade ju ingenting egentligen. Rosén som ger dom 2 mål helt på egen hand. Har nog aldrig sett en spelare tajma en boll sämre än vad han gjorde vid 1-0. Ehlsson var mycket bra. Holländer, Ricky och Henke var också goa.

    Svara

    • 19 februari, 2013 @ 22:15 Anonym

      *Ohlsson. Av inhopparna så var ju Jakob och Emil också bra.

  4. 19 februari, 2013 @ 22:30 Hasse

    Hur kan man tycka att Ricky var bra ?

    Svara

    • 19 februari, 2013 @ 22:36 lol

      Ryser när jag tänker på oss i allsvenskan och 15 förluster i rad och är rädd att det blir samma i s1

    • 19 februari, 2013 @ 23:24 HKBR

      +1 Naturligtvis ska man inte lägga hela skulden för vår uddlöshet framåt på Ricky och bakåtmålen på Rosén. Ricky har dock enligt mig inte gjort mångra bra saker mot lag som har bättre defensiv än Sleipner. Blir alltid för många touch följt av tappad boll eller spel ut på kanten när motståndarlaget har samlat sig. I övrigt ganska positivt insats tycker jag ändå, imponerad av hur vi rullar boll nuförtiden. Ge de unga lite tid och tvinga anfallarna att göra straffområdesövningar cirka 2-3 timmar per dag innan april så ska det nog kunna bli rätt bra det här

    • 20 februari, 2013 @ 00:07 Lars E

      Vad finns det för unga i egna led som kan ta klivet upp? Bojan sägs ha slutat i yngre juniorerna och även några andra som ansågs lovande. Börjesson ansåg 93:an Daniel Carlsson vara bästa mittfältaren i TEÄ och satte honom i A-lagsläger och lät honom spela mest möjligt i matcherna och träna mycket med A-laget. På öppna marknaden anses han höra hemma i division 3, där han nu spelar. En lite för stor skillnad på juniortränarnas och marknadens uppfattning, tycker jag. Har vi en bra fungerande TEY/TEÄ-verksamhet i ÖIS?

    • 20 februari, 2013 @ 00:09 Anonym

      Vet du varför Bojan har slutat?

    • 20 februari, 2013 @ 09:31 Aleee

      För att han kommer från Ale skulle jag gissa på, hänger antagligen heller med polarna än tränar så mycket som krävs, en gissning bara :)

    • 20 februari, 2013 @ 09:54 Rött&Blått

      Bojan var med och spelade mot Häckens U19 och han tränade i förra veckan så han är fortfarande kvar i klubben.

    • 20 februari, 2013 @ 07:12 Sektion LM

      Here we go agan…

    • 20 februari, 2013 @ 18:18 Lill-Benke

      ”Lars E”, alltså!!? Bättre än Anonym i alla fall…

    • 20 februari, 2013 @ 20:49 Anonym

      Tro faan att det är stolligt om Börjessons a-lagsprospekt för Superettan i realiteten håller div 3 nivå!! Spelar roll med nicken!? Idiot.

    • 20 februari, 2013 @ 21:57 Anonym

      tränarna är som clowner för oss ingen respekt. dom är inte seriösa .

    • 21 februari, 2013 @ 06:27 Lill-Benke

      Det är naturligtvis tråkigt om öis är dåliga på att ta fram/locka talanger men vad jag vet har ju inte heller de av Sören ratade direkt rosat marknaden någon annan stans heller. Ni är väl för dåliga hela högen helt enkelt.

    • 21 februari, 2013 @ 08:56 Christian Börjesson

      Hawunger, H Carlsson, Paulson, Lindström, Holländer, Hall, Otterstedt, Sehlström har alla blivit uppflyttade inom en tvåårsperiod. Tre av dem bär en viktig roll redan nu. Så så oerhört kassa är väl inte våra junisar, trots allt.

    • 21 februari, 2013 @ 13:15 Felix Jonsson

      Den viktigaste frågan är väl ändå vad vi som en supporterhemsida kan göra för sådana troll som dig? Är det inte bättre att ta den diskussionen direkt med Sören? För så länge Tipselit Äldre fortsätter producera spelare till A-laget i den takt de redan gör så ser jag ingen anledning att gå hårt åt någon av tränarna för TÄ.

      Vi kommer inte få din son uppflyttad snabbare heller så det är lika bra att lägga ned.

  5. 20 februari, 2013 @ 10:08 Anonym

    Vi känns lite sårbara med mittbackar i truppen om jag skall vara ärlig , skador och avstängning kan bli förödande . Vi skulle aldrig låtit Robin gått.

    Svara

    • 20 februari, 2013 @ 10:26 Q

      Tror dem nya unga killarna måste få chansen att växa in i det innan vi sågar mittbacksuppsättningen. Om Sahlin dessutom kommer i form är han dessutom ett bra alternativ på mittbacken, en Sahlin i form = bättre än Robin.

    • 20 februari, 2013 @ 23:03 VonÖrgryte

      Finns det två saker som börjar bli jävligt irriterande så är det föräldrar som klagar på tränarna i TE, och sen de som inte verkar förstå att det inte var ekonomiskt hållbart att möta Robin Jonssons lönekrav. Vad är det som är så jävla svårt att förstå i att han ville ha pengar vi inte kunde erbjuda honom?

    • 20 februari, 2013 @ 23:06 Sven R

      +1

    • 21 februari, 2013 @ 09:51 Anders Rådmalm

      +1

    • 21 februari, 2013 @ 15:35 Lanslarke

      Vi har tre etablerade mittbackar och en på tillväxt. Om man antar att Azulay är given, vilket i alla fall jag gör, sitter en av Leinar och Rosén på bänken. Om två av dessa blir skadade eller avstängda kan man antingen ge Hawunger chansen eller, om man inte litar på honom, spela med Sahlin.
      Större bredd än så kan vi inte ha. Drabbas vi osannolikt hårt av skador får man lösa det då.

      Jag kan förstå att många hade velat ha Robin kvar, men nu blev det inte så. Det tåget har gått. Platsen finns inte kvar längre.
      Samma sak med Björkeryd förresten. Vi har två nya killar som fajtas om den platsen nu. Det räcker.

  6. 21 februari, 2013 @ 16:17 Axel

    Alldeles för mycket tjonga boll mot Falkenberg!
    Liknade inte alls det vi har haft förra året och mot Häcken, det var stressigt och alldeles för mycket felpass. Först när Jacob kom in blev det lugn i hela laget och vi rullade bollen lugnt och fint och skapade chanser.
    Vad gör vi om Jacob blir blir skadad och något annat med Lundgren? Känns knappast som att Holländer är mogen för att ta den viktiga rollen nu iallafall.
    Skulle vilja se en mittfältare till innan fönstret stänger med lite lite erfarenhet.
    Då är jag nöjd och belåten!

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se