Om fel färger, intressantare idoler och Christofer Bengtssons plan.

1-1 mot förra årets allsvenska tvåa. Det smakar banne mig ganska gott.

Förra veckan rapporterade jag från matchen mellan Gais och Häcken som inledde det här årets inhemska fotbollstittande för egen del. Då startade Häcken med Simon Gustafsson och Simon Sandberg på innermittfältet. Säga vad man vill om de två ynglingarna, men än så länge måste man nog hålla Martin Eriksson och Jonas Bjurström högre. Martin Eriksson var trots allt allsvenskans bästa innermittfältare förra året och Jonas Bjurström har åratal av erfarenhet som stabil innermittfältare i diverse allsvenska lag.

Då berömde jag Gais Adam Eriksson i Gais för att han som så ung klarade av att spela så bra mot ett lag som BK Häcken. Efter gårdagens match var jag inte heller direkt besviken.

Ett innermittfält att glädjas åt

Landslagsmeriterade Lundgren

Brydde sig Jakob Lindström och Johan Lundgren sig om att man mötte ett av landets bästa innermittfält?

Nej de gjorde dom verkligen inte. Första halvlek var kanske en av Jakobs bästa defensiva i karriären och han lyckades balansera på den tunna linjen mellan brutal och kontrollerad. Ett gult kort blev det och så himla långt ifrån ett till var han i sanningens namn inte. Han höll sig på den tunna linjen. Det är just det som gör Jakob Lindström så speciell som ung fotbollsspelare. I en tid då idolerna heter Neymar, Zlatan Ibrahimovic och Leo Messi och idealet är så offensivt och så många bolltouch som möjligt har ÖIS vaskat fram en spelare som snarare studerat Tobias Linderoth och Andrea Pirlo under sin uppväxt. En spelare vars främsta egenskap inte är de snabba dribblingsfötterna och förmågan att välja de mest självlysande skorna. Nej istället har klubben fått fram en spelare som slitit ont som högerback och yttermittfältare under hela sin juniortid tills han blev uppflyttad i A-laget som innermittfältare en regnig eftermiddag i Varberg och sedan aldrig släppte taget.

Sedan Jakob Lindström flyttades upp i A-laget har han i stort sett aldrig suttit på bänken och hans ögon idag vittnade om att han inte har några som helst planer på att göra det i år heller. En bekant sa till mig i paus att om Jakob bara fortsätter i samma anda som under de gångna säsongerna så kommer han att vara aktuell för U21-landslaget och kanske har han rätt. Kanske är Jakob precis så bra. Eller som en grönsvart bekant uttryckte det efter matchen mellan Gais och ÖIS förra året: ”Vem var den jobbig jäveln ni hade på innermittfältet? Alla snackade om honom i klacken”

Jakobs första halvlek var strålande men i den andra fick han lämna över till sin kollega på innermittfältet. Johan Lundgrens andra halvlek lovade mycket gott. Johan Lundgren tillför något som har saknats under de senaste två åren. Han är en spelare som både kan och hemskt gärna vill slå den sista avgörande passningen. Oskar Walléns mål föregås av att Johan Lundgren lyfter in en väl avvägd boll mot Tobias Bratt som går upp i en duell som han förlorar men bollen hamnar hos Oskar som kan lyfta in den över Christofer Källqvist.

Att Johan Lundgren är begåvad har jag redan konstaterat efter att ha tittat på årets första träningar och jag lovar att det kommer mer.

Trögstartade Häcken?

Men hur högt ska man värdera en match mot BK Häcken i början av februari? Häcken har hittills under försäsongen mött tre superettalag och vunnit en av dessa tre matcher. Mot Jönköping Södra blev det förlust, mot Gais blev det vinst och igår blev det som bekant delad poäng. Hur man ska tyda det funderar förmodligen både jag och Peter Gerhardsson.

I gårdagens match visade det sig stundtals att hisingslaget kan när dom vill. Martin Erikssons briljanta fotbollshjärna smider då och då planer som kan få vem som helst att vilja applådera. När hans hjärna och hans fötter är i fas med resten av laget kommer Häcken förmodligen bli fruktansvärt bra. Det är ingen tvekan om att det finns kvalité utöver det vanliga i laget. Man spelar också ett spel som är ganska svårt att bara plocka fram i mitten av januari. Deras avancerade passningsspel kräver en precision som kräver mer än några veckors träning för att fila fram. Av den anledningen kanske vi inte ska dra för stora växlar av gårdagens match.

Men jag tänker ändå fortsätta lite till.

Adam Rosén visade varför han ansågs vara en av Division 1 Södras bästa mittbackar förra säsongen. Spelet med fötterna är inte hans allra starkaste sida men han är långt ifrån någon katastrof i spelet. Defensivt däremot var han igår väldigt bra. Hans huvudspel är i klass med David Leinar och han var dessutom Robinskt precis i sitt positionsspel. Att han mot slutet dessutom gärna följde med upp i anfallen utan att riskera något i defensiven visar på fin förmåga att läsa av situationen. Han är nämligen allt annat än bortkommen på offensiv planhalva. Det är inte bara huvudspelet han klarar av hans avslut är förvånandsvärt bra för att vara mittback.

Christofer Bengtsson visade, förutom agerandet på målet, att han fortfarande är väldigt angelägen att behålla sin plats i startelvan. Hans taktik är att släng sig huvudlöst in i ett myller av fötter och språngnicka bort inlägg, han tänker skrika sig hes för att hålla ihop backlinjen och han tänker springa sina korta ben av sig för att visa kidsen vilket arbete det kommer att krävas för att klamra sig kvar i landets näst högsta serie. Jag älskar det.

Jakob Lindström i felaktiga färger

Slutligen måste vi prata om det oundvikliga. Tröjorna.

Under de år jag har följt laget Örgryte IS har jag faktiskt aldrig blivit lika besviken på en ny tröja än iår. Både designen och färgkombinationen var bland det fulaste jag sett. Visserligen nådde Helsingborgs IF Champions League i samma färger men det var ju ändå mer än tio år sedan. Sluta!

Tack och lov är dessa tröjor bara till för försäsongen och kommer att bytas ut lagom till seriestart. Förhoppningsvis med rätt färger då. Klubben tog fram en grafisk manual under förra säsongen där det tydligt beskrevs vilka färger som skulle genomsyra hela klubbens material. Man har redan gått ifrån det med valet av tröjor. Visserligen är tröjorna som användes under gårdagens match bara till för träningsmatcherna men det är likväl trist att man inte tar traditionen på mer allvar. Det kan låta precis hur småaktigt och tjurigt som helst att bli upprörd över färgen på tröjan men detta är en liten detalj i det som visar en bild av en klubb. Enligt mitt tycke bör alla val som rör hur ÖIS uppfattas tas på allra största allvar. Från val av sportchef och klubbledning till val av tröjfärg.

 


'Om fel färger, intressantare idoler och Christofer Bengtssons plan.' have 28 comments

  1. 3 februari, 2013 @ 17:30 Bellman

    Jag håller med om att rent färgmässigt så såg det ut som om Helsingborg mötte häcken igår. Men berodde det inte också på att shortsen var så väldigt klarblåa istället för den mörkblå färg som vi har varit vana vid att se våra lirare spela under de senaste åren.

    Svara

  2. 3 februari, 2013 @ 19:37 hållerdoria

    håller med om färgerna, annars tyckte jag de var de snyggaste vi haft på länge mest passformen.

    Svara

  3. 3 februari, 2013 @ 20:13 Danne

    Någon som vet hur de gick för tipselit mot lerkil idag?

    Svara

  4. 3 februari, 2013 @ 20:26 Anonym

    Fruktansvärt fula byxor, nästan självlysande ju!

    Svara

  5. 3 februari, 2013 @ 20:37 Jidevik

    Lite mörkare blåa och röda är Öis färger för mig!!!!!

    Svara

  6. 3 februari, 2013 @ 20:52 Anonym

    Jag är helt seriöst orolig över hur vi kommer ställa upp. Framförallt är det intermittent som bekymrar mig. Vi har 3 spelare som alla är för bra för att petas. Vi måste helt enkelt överge 4-4-2 och börja spela 4-2-3-1/4-5-1 med Jakob och Seb i 2 lite mer defensiva roller och Johan Lundgren framför.

    Svara

    • 3 februari, 2013 @ 21:01 Jacko

      Jag tror absolut inte att Prytz kommer överge 4-4-2. Finns egentligen inget som pekar på det.

      Lundgren kan ju även spela ytter och det känns ganska troligt att det blir så. Står nog mellan honom och Holländer just nu om vem som tar platsen som högerytter.

    • 3 februari, 2013 @ 21:17 Christian Börjesson

      Du menar alltså att vänsterkanten redan nu är gjuten åt Sebastian Ohlsson? Eller misstolkar jag dig? I så fall vill jag be dig att backa lite. Det krävs mer än en match under ÖIS-bältet för att spela åt sig en given startplats i startelvan och eventuellt peta ur Holländer som var en av 2012:s bästa spelare. Jag skulle snarare säga att det just nu står mellan Ohlsson och Lundgren om vem som tar hand om vänsterkanten.

    • 3 februari, 2013 @ 21:20 D

      Nja, Holländer var vass ifjol men nu snackar vi ändå om spelare på en klart högre nivå fotbollsmässigt…

      Dock säger det inte att Holländer ska vara petad, kan likväl peta Ohlsson. Men jag är mer förvånad om Lundgren inte står på plan i premiären än Holländer…

    • 3 februari, 2013 @ 21:29 Christian Börjesson

      Vad jag egentligen satte mig emot var att Jacko verkade mena på att vänsterkanten redan är tillägnad Ohlsson och att det blir en kamp mellan Holländer och Lundgren om vem som kommer att spela från start till höger. Och där håller jag inte riktigt med. Jag förstår väl likväl som du att det är en nivå upp i Superettan och att Holländer kommer behöva steppa upp sig – men man petar inte ur honom ur laget på en (1) träningsmatch. I alla fall inte i min bok. Där måste Sebastian Ohlsson visa betydligt mer. Vilket ju också gäller Johan Lundgren (och resten av spelarna, självklart) även om jag i dagsläget vill se Johan Lundgren i en startelva. Absolut. Om det sedan är i mitten eller på en kant… Ja, det är en annan fråga.

    • 3 februari, 2013 @ 21:49 Jacko

      Sitt ner i båten. Mina stora förhoppning är att Jacob Ericsson skall ta vänsteryttern.

      Givetvis så kan det bli så att Lundgren tar vänstern och Holländer högern men jag ser gärna att vi hittar ett naturligt vänsteralternativ.

      Att Ohlsson skulle vara given har jag dock aldrig påstått….

    • 3 februari, 2013 @ 22:12 Anonym

      Vi behöver en central spelfördelare och det har vi i Lundgren. Att flytta ut honom på en kant skulle strypa hans egenskaper.

    • 4 februari, 2013 @ 11:00 Gerpa

      Jag säger bara Pavel Zavadil…

    • 3 februari, 2013 @ 21:27 Sven R

      Om man skall gå efter gårdagens match, så tror jag både Leinar och Seb får kämpa för en ordinarie plats när serien börjar. Ungdomarna gjorde insatser som var betydligt bättre än väntade.

      Missförstå mig inte, jag tror att vi kommer att behöva hela vår trupp för att ta oss igenom den här säsongen. Fler och tuffare matcher kommer att slita på truppen. Men för att vara säker på att ta en ordinarie plats, kommer det knappast att räcka med gamla meriter.

      Prytz visade redan förra året att han värderar träningsinsatserna väl så mycket som senaste match. Det skulle vara intressant att få veta om det kan vara dålig träningsnärvaro/-intensitet som (åtminstone delvis) låg bakom ”petningarna” i lördags. Finns det någon som sett tillräckligt många träningar för att kunna spekulera i detta?

      Eller var det bara så att Prytz valde att ge så många som möjligt chansen och att han tycker att han har tillräcklig koll på Leinar och Seb?

      Är det förresten någon som vet om Jakobs kaptensbindel är permanent, eller bara till låns för att Leinar inte var med?

    • 3 februari, 2013 @ 21:35 Christian Börjesson

      Jag vet inte hur du kan ha missat det – jag tror att Leinars frånvaro har nämnts i minst två texter här på Sambadefensiv den senaste veckan – men i David Leinars fall rör det sig inte om någon petning. Faktum är att han har plågats av tandvärk som inte velat ge med sig vilket har mynnat ut i flera återbesök hos dentisten. För att komma ikapp i den missade träningen körde David stenhårt i veckan och var därför slut i kroppen och stod över matchen. Petningsdiskussionen kan alltså tas ur världen direkt. Däremot – utan att ta någonting från David Leinar – kom ju frånvaron väldigt lägligt. Nu fick Hans Prytz en bra chans att se båda de nya mittbackarna över 90 minuter.

      Sebbans frånvaro är mer osäker. Är jag inte helt ute och cyklar (i så fall får Felix rätta mig) tränade han i fredags. Jag har faktiskt försökt nå Sebastian under dagen men utan lyckat resultat.

    • 3 februari, 2013 @ 21:56 Sven R

      Jo, jag har läst om tandvärken. Men också att han verkade träna fullt i fredags. Meningen var inte att nedvärdera vare sig Leinar eller Seb, snarare att jag tyckte att både mittförsvar och innermittfält fungerade över förväntan utan dessa två.

      Prytz har redan tidigare visat att han inte är rädd att bygga laget kring hungriga ungdomar. Han uttalar sig också mycket positivt om ungdomarna i truppen i diverse tidnings- och bloggartiklar. Skulle det vara så att Jakob får behålla kaptensbindeln (vilket vore ett kaxigt beslut av lagledningen), är väl detta ytterligare indicium på att Prytz inte är rädd att ge ungdomarna ansvar? Anledningen till att jag funderat över detta, är att för mig vore det naturligare att ge bindeln till Bengtsson eller Abrahamsson om det vore en tillfällig lösning. men jag vet att det är långsökt!

      Min poäng var dock att, om Rosén, Azulay, Lindström och Lundgren fortsätter att imponera i träningsmatcherna så blir det inte helt enkelt att ta deras platser!

      Men igen, ingen nedvärdering av vare sig Leinar eller Seb. De kommer att behövas, precis som alla andra i truppen, för att klara en lång och tuff säsong och ingen blir gladare än jag om de tar ordinarie platser!

    • 4 februari, 2013 @ 10:20 Christian Börjesson

      Anledningen till att han missade matchen var alltså inte direkt att han hade tandvärk, utan att han hade haft det och därför var trött efter att ha tränat sig ikapp övriga medspelare. Det är åtminstone så jag har uppfattat det.

      I övrigt kan jag bara hålla med. Rutin segrar inte i alla lägen. Å andra sidan är det lite tidigt att säga efter 90 minuters spel.

  7. 3 februari, 2013 @ 22:33 Zorich

    Jag vill också skriva av mig lite med några synpunkter.

    1, Leinar får kämpa stenhårt för att behålla sin plats i mitten om de båda herrarna där bak fortsätter att spela som de gör. Mittlåset såg helt enkelt klockrent ut.

    2, Sebastians vara eller icke vara tror jag inte vi behöver grubbla över. Visst gjorde killarna på plan det hela mkt bra, men det blir svårt att peta en Sebastian i högform oavsett.

    3, Jag blir lite orolig när jag tittar på forwardsbesättningen. I mitt tycke är Wallén och Karlsson lite för lika. Fortsätter Ricky i samma spår som i 1a halvlek skulle jag inte bli förvånad om vi ser Wallén och Ricky som startmän när serien börjar. Ricky står för snabbhet och teknik vilken blir ett bra komplement till den köttigaste forwarden i hela superettan nämligen Wallén.

    Riktigt kul med alla dessa ungtuppar. Jag tror att säsongen kan bli ganska rolig.
    Dessvärre fick vi se prov på att Hedman inte riktigt håller. Å andra sidan var detta bara 1a träningsmatchen. Om man tänker tillbaks på föregående säsong gjorde Hedman bra ifrån sig under hösten då han i vissa stunder var magisk.

    Sedan det här med tröjor och färg. Håller med övriga skribenter till fullo. Tröjor och shorts är katastrofalt fula. Inte riktigt lika fula som när vi hade Uhlsport 1a gången och spelarna såg ut som tomtenissar, men ändå…
    Dessvärre har jag hört att färgerna kommer att bestå även när det ordinarie stället kommer. Det tycks alltså bli ett år med skitställ återigen. Man kan sammanfatta det så här. Varje gång vi byter leverantör hinner leverantören eller beställaren, skyll på vem ni vill, inte att pricka rätt hur lätt det än låter.
    Sista året med Uhlsport, dvs föregående säsong, löste det sig till belåtenhet. Att det skall vara så svårt kan tyckas märkligt då vi faktiskt lever på 2000-talet.

    Z

    Svara

    • 4 februari, 2013 @ 09:22 Lanslarke

      1. Håller med om det såg klockrent ut. Något som det aldrig gjorde i fjol. Därmed tror jag också att Leinar förlorar den fajten.
      2. Nja, där håller jag inte riktigt med. När visade egentligen Seb någon högform sist? Dessutom tycker jag att han och Lindström springer i vägen för varandra. Visst, det är mycket möjligt att Sebban tar en plats, men det tror jag inte blir på Lindströms eller Lundgrens bekostnad.
      3. Vi har ändå fyra forwards. Jag hoppas att både Ricky och Henke ska kunna konkurrera på allvar i år. Att värva någon etablerad målskytt tror jag inte alls på. En spelare som garanterat gör 10 mål på den här nivån, är alldeles för dyr om det ens går att hitta någon.

    • 4 februari, 2013 @ 09:41 D

      Patrik Elmander kanske? ;)

  8. 3 februari, 2013 @ 23:38 ML

    Är det bara jag som tycker att någon ska ruska tag i Jakob Lindström och upplysa honom om att han håller på och förvandlas till Sidleds-Danne? Det är fegt, det är ständigt pass till närmsta gubbe och sällan har väl en jämförelse med Andrea Pirlo haltat så mycket. Nej, Lillström, det krävs faktiskt skärpning. Och det säger jag bara för att jag gillar dig så mycket.

    Svara

    • 4 februari, 2013 @ 08:37 Lill-Benke

      Har inte tänkt så mycket på detta. Kanske har du rätt. Upplever du samma sak när han är mer offensiv (när Seb är med) och när vi möter lättare motstånd?

    • 5 februari, 2013 @ 00:13 ML

      Visst, nu låg han ju lite längre ner och skulle städa mer men jag tycker ändå att intentionerna saknades totalt vad gällde offensiven. Och tendenserna till dom här menlösa-närmsta-gubbe-passen fanns även förra säsongen, och det är ju en utveckling som bör kvävas i sin linda om ni frågar mig.

      Skulle faktiskt vara intressant att se Lundgren och Seb på mitten i nästa match.

    • 4 februari, 2013 @ 09:48 åskådare

      Håller med ML

      Lundgren var klart bäst på inre mittfältet.
      Vill se Lundgren och Seb på mitten nästa match

  9. 4 februari, 2013 @ 09:15 Pirlo

    Skärpning vad gäller färgerna. Har inte detta klargjorts sedan tidigare!

    Svara

  10. 4 februari, 2013 @ 09:24 Daniel K

    Tyckte att det fanns en tydligare bestämdhet hos Hedman än vad jag såg någon gång under 2012! Ett års erfarenhet har gjort att han aklimatiserat sig i ÖIS och därför känner sig mer hemma och därav större självförtroende. Detta blir Hedmans år!!

    Svara

    • 4 februari, 2013 @ 10:23 Sektion LM

      Håller med, och fortsätter mitt Hedman-hissande! Killen är dessutom en poängmaskin, och det är ingen tillf’ällighet att ÖIS mål kommer efter att han kommit in på planen.

    • 4 februari, 2013 @ 13:00 Vad hade Sven-Agne gjort?

      Hear, hear! ( = hear, all ye good people, hear what these brilliant and eloquent speakers have to say ! )


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se