Veckans tankar – TV4-ändringar och Cupstart

En typisk försäsongsvecka har vi bakom oss. Med andra ord: det händer inte särskilt mycket för tillfället. På forum runtomkring på the world wide web får diskussioner plockas ur luften och verkligen drivas på för att det ska hända något.

Med ett enda undantag. Vi spelade ett Göteborgsderby inför ett smockat Valhalla IP.

***


Veckan som gått!

IFK Göteborg-ÖIS


Ja, fullsatt var det definitivt på VIP:en i lördags när det riktiga Göteborgsderbyt ägde rum. Det var folk som stod på båda kortsidorna och det var även så att vissa tog sig friheten att se matchen gratis från berget bakom idrottsplatsen. Många som ville se det anrika derbyt alltså, 3887 stycken närmare bestämt (skönt klang på de tre sista siffrorna, inte sant?)

Men nog om folket som befann sig bredvid planen. Det är ändå, oftast, människorna på den samma som sätter historien. Det här är väl dock, av många anledningar, inte någon match som kommer gå till just historien. Men den första halvleken var trots allt relativt välspelad. ÖIS var oväntat bra de första 15-20 minuterna, då de hade minst lika mycket ”farligheter” som det randiga laget på andra sidan. Resterande delen av den inledande halvleken får väl beskrivas som att Blåvitt hade bollen, men att ÖIS ändå försvarade sig bra. Förutom på högersidan där IFK:s oerhört skickliga vänsterback stundtals hade lekstuga med Jonathan Azulay.

Den andra halvleken var desto sämre ur ÖIS-synvinkel. IFK hade bollen i 45 minuter. Rullade runt den, skapade chanser, slog inlägg o.s.v. När ÖIS väl fick tag på bollen slogs den snabbt undan till en Blåvit. ÖIS ork tröt väldigt mycket ju längre matchen led. Mycket frustrerande att kolla på.

Men så är det. Klasskillnaden lyste, tyvärr, igenom och IFK vann rättvist med 2-0 till sist.

Några individuella bedömningar ger jag mig inte på denna gången, förutom att Peter Abrahamsson var bästa ÖIS:are. Flertalet fina parader räddade oss från en större förlust, helt klart. Herregud vad skönt att skadan mot GAIS inte blev värre än den blev. Peter är ovärdelig.

Ändrat datum

Jaha, då kom första TV4-ändringen i år då. Förvänta er fler ändringar av detta slag..

Det är premiären mot Falkenberg på Gamla Ullevi som jag pratar om. Från måndag till tisdag flyttas matchen, efter att först ha varit schemalagd på söndagen. Tisdagen den 9:e april klockan 19.20 är det nya datumet att skriva upp i kalendern.

Det datumet skall väl i alla fall stå sig. Hoppas man..

André-update

För två dagar sedan kom en glädjande tweet från unge herr Nilsson som löd såhär:

”Första rehabpasset på öis-gården efter operationen, gött att vara igång ordentligt! Dagens plus: jag slipper kryckorna framöver! #ÖIS”

Kanske ingen jätteöverraskande eller chockerande nyhet, men ack så trevlig. Det är såklart mycket långt kvar tills något matchspel kommer på tal, men vi håller såklart tummarna för att rehabiliteringen skall gå felfritt för A-lagets yngsta spelare.

***


Veckan som kommer!

ÖIS-Syrianska FC


Då var det dags. En kort försäsong (!) är till ända. Nu börjar tävlingsspelandet. Svenska Cupens gruppspel står på glänt och Syrianska FC är det första laget som kommer på besök till Göteborg.

AIK skall så smångingom också besöka vår vackra stad, och den sista matchen sker lite längre ner på västkusten, närmare bestämt i Halmstad.

Detta är ju som bekant ett nytt upplägg i Svenska Cupen, det här med att ett gruppspel träder in mitt i. Man kan ju argumentera för att det inte riktigt är någon ”Cup” numera, utan istället är någon slags turnering. Jag är väldigt kluven till det här upplägget. Skall man se till ÖIS enbart så är det positivt tycker jag. Att efter ha slagit ut två lag bli garanterad tre högkvalitativa matcher inför serien är ju väldigt positivt. Skall man dock se från något slags helhetsperspektiv är det väl lite mindre positivt, då charmen med cuper, det vill säga att små lag slåt ut på pappret mycket bättre lag, försvinner ju till stor del i och med det här gruppspelet. Att slå ut ett bättre lag över en enskild match, visst. Men slå ut tre bättre lag över ett gruppspel, det är svårt för ett mindre lag. Men men, nu är det såhär och det är bra för ÖIS del, tror jag, vilket är det som betyder mest såklart.

Så över till matchen. Senast vi mötte Syrianska var i Superettan 2010. Pavel Zavadil nätade i båda matcherna, och Alvaro Santos gjorde två mål i den ena matchen. Detta ledde till en 3-2-seger och en 1-1-match för ÖIS del.

Det måste ändå ses som positiva resultat, då Syrianska ju faktiskt vann hela Superettan det året. Numera spelar man i Allsvenskan för tredje året i rad, vilket är imponerande av en sådan ung förening som Syrianska FC.

Hur skall då ÖIS formera sitt lag i denna första tävlingsmatch för året? I mål är Peter given. Backlinjen anser jag skall bestå av Bengan, Leinar, Rosén och Hannes. Bengan och Leinars rutin ser jag som väldigt viktig i en sådan här match. Framförallt i inledningen av säsongen.

Johan Hedman, Kapten Lindström, Johan Lundgren och Filip Holländer tycker jag skall utgöra mittfältet. Låt oss hoppas att Alex Perreira startar som vänsterback (vilket han gjorde chockerande ofta ifjol) så Johan Hedman kan få utöka sin fina form. Filip Holländer tycker jag skall få spela så han kan få igång sitt spel igen, det har sett mycket knackigt ut än så länge, tyvärr. Men vi vet ju att han kan så mycket mer.

Oskar Wallén skall spela i anfallet. Så långt är jag säker. Om Emil, Ricky eller Henke skall ta den andra platsen lämnar jag över till Mr. Prytz.

Söndag är dagen. 16.00 är tiden. Valhalla IP är spelplatsen.


***

ÖIS-veckans bästa!

Att få väcka derbykänslorna mot IFK Göteborg igen. Man påminns om varför man inte har så mycket till övers för den föreningen. Det är alltid skönt.

***

ÖIS-veckans sämsta..

Derbyförlust.


'Veckans tankar – TV4-ändringar och Cupstart' have 3 comments

  1. 27 februari, 2013 @ 22:31 DJ-CJ

    Ur ett rent kommersiellt perspektiv ser jag väldigt positivt på nya upplägget på cupen. Framför allt att den spelas och avgörs mellan mars-maj och inte utspritt över hela säsongen. Att finalen spelas i maj är ju något oerhört positivt av ett flertal anledningar:

    1) en seger i cupen innebär Europaspel UTAN transferfönster för det vinnande laget. Det innebär att truppen får vara intakt från det att EL-kvalbiljetten säkras tills dess att kvalet inleds. Bra.
    2) Publiken, generellt sett, finner det trevligare att gå på viktiga fotbollsmatcher i maj än oktober/november.
    3) Seriespelet konkurrerar inte lika mycket med avgörandet i cupen, vilket gör att lag kommer att prioritera cupen i större utsträckning, jämfört med att man slåss för seger i AS eller överlevnad i serien.
    4) De första omgångarna i AS kan få förhöjd spelkvalitet eftersom lagen redan varit inne och lirat tävlingsmatcher.

    Med ÖIS-ögon sett är det naturligtvis roligt att få några bra matcher mot storlag som AIK etc.

    Tror det blir kanonkul! Nu börjar vi med en 2-1 seger mot SFC på lördag! Alla till Valhalla (varför inte spela på GU?) på lördag!

    Svara

    • 28 februari, 2013 @ 09:14 Jonathan Larsson

      Det där med finalen i maj istället för sen höst är ett argument jag glömde ta upp. Jag tror ju totalt sett att detta upplägg är positivt för SC, då det redan känns hetare än innan trots att det inte dragit igång än. Att SVT skall sända cupen gör inte det hela sämre ur ett intresse-perspektiv.

      Bra tankar överhuvudtaget!

      Varför det inte är GU är väl så enkelt att gräsmattan inte är i dugligt skick än. Onödigt att slita på den såhär tidigt på året.

  2. 28 februari, 2013 @ 00:13 Anonym

    Sett i kommentarsfältet på en av Mats Janssons bilder på Facebook ikväll:

    – Angående att du va nära den förhatliga väggen i ÖIS. Hur mår du nu? Hoppas att du en dag kommer tillbaka i någon uppgift inom ÖIS!

    Mats Janson: Tack för omtanken! Jag mår nu kanonbra, men ingen ingen i ÖIS verkar bry sig. Life goes on …

    Är han lite bitter på ÖIS, det var ju trots allt han som hoppade av och det verkar ju konstigt att han är missnöjd. Han kanske hade förväntat sig att få komma tillbaka igen. I vilket fall är det en märklig kommentar.

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se