Det är dags att svara på några frågor

Det har blivit dags. Vi har nu kommit så långt in på året 2013 att vi kan ta oss friheten att sia om hur framtiden för sällskapet kommer att se ut. Känslan är att vi har tillräckligt mycket kött på benen för att räta ut några frågetecken. Därför följer fyra frågor som vi nu ska försöka svara på.

Hur kommer Sebastian Johanssons frånvaro påverka laget?

Att döma av det vi redan sett är Jakob Lindström redan nu redo att ta på sig det ansvar det innebär att axla Sebastian Johanssons mantel på planen. Ännu har han inte fallit ur ramen och kommit på efterkälken en enda gång. Mot AIK var han enorm, mot Halmstad var han en ljusglimt i en match som i övrigt inte riktigt gick enligt planen och mot Gais var han lagets pumpande hjärta och slet som ett djur. Med sina straffmål i avgörande lägen både mot Halmstad och Syrianska har han visat att han har en vilja av stål och inte tvekar när läget ges. Jakob har med största sannolikhet aldrig varit bättre än vad han är just nu.

Bakom Jakob är det däremot tunt. Han är den enda spelaren i truppen som på regelbunden basis spelat i den defensiva innermittfältsrollen. Filip Holländer och Johan Lundgren kan ses som ersättare men är än så länge ganska oprövade.

Ett annat frågetecken är hur Jakob påverkas av motgång. Som vi skrev på twitter i veckan har Jakob under sin tid i A-laget bara suttit på bänken en gång. Sedan han flyttades upp i A-truppen har han inte haft någon tung motgång. Därför finns små frågetecken för hur han skulle reagera om laget skulle hamna i en längre formsvacka. Fast i nuläget känns det inte som att något kan rubba Jakob självförtroende.

Slutsats: Jakob Lindström håller klassen, dock finns frågetecken kring vilka som ska kliva fram när varningarna blir för många och Jakob får sätta sig på läktaren.

Vilka blir lagets ordinarie mittbackar?

Det testades länge och nu ser det ut som att Hans Prytz har bestämt sig. I mitten av sin backlinje vill han ha två klassiska mittbackar. Huvudspelet hos Adam Rosén och David Leinar är utomordentligt bra, på den punkten är man bland de bästa i serien, kanske bäst. Det finns vissa frågetecken för snabbheten hos de båda och det går att argumentera för att spelet med fötterna är bristfälligt.

Just spelet med fötterna är något som många lyft som en fördel med att ha Jonathan Azualy bredvid någon av de två.

Visserligen är Azulay förmodligen den mittback i truppen som bäst hade klarat av en slalombana med boll eller valfritt annat test för att testa tekniska färdigheter med boll i fart men tyvärr har han svårt att använda sin teknik på rätt sätt. Hans goda teknik i de senaste matcherna snarare satt honom i trångmål än hjälpt honom. Många gånger hamnar Jonathan Azualy i situationer där han driver bollen lite för länge och tillslut behöver göra sig av med bollen och skicka iväg en lång boll. Jämför man med David Leinar och Adam Rosén som är aningen mer begränsade i sitt spel med fötterna så är dom två oftare måna om att skaffa sig tid och innan bollen hamnar vid deras fötter se över sina alternativ och på så sätt skaffa sig tid att sätta igång spelet längs med marken.

Det som talar för Azualy i nuläget är snarare hans snabbhet än hans egenskaper som spelande mittback därför faller valet troligtvis på Leinar och Adam Rosén.

Vad blir Markus Lantz roll?

När han presenterades var det många som frågade sig var Markus Lantz egentligen skulle hålla hus och vad han egentligen skulle göra. Skulle han ha ansvar för lagets ungdomar? Träna U21? Assisterande?

Frågan är fortfarande inte helt utredd. När årets första i U21-serien spelades förra veckan fanns både Markus Lantz och Hans Prytz med på bänken och vem som skrek mest av de två vet jag inte men rollfördelningen såg inte helt solklar ut. Vad som däremot är klart är att Markus Lantz tar mer och mer plats på träningsplanen där han gått från att mest fylla upp lagen i Nackaspelet till att styra mer och mer. Som jag beskrivit i flertalet träningsrapporter redan så är det Lantz som styr när det ska till att pillas i detaljer och allt fler övningar sker under hans ledning samtidigt som både Nacka och Prytz tagit små steg åt sidan. Åtminstone på träningsplanen, när det kommer till match är Hans Prytz fortfarande den självklare ledaren medan Lantz sällan ens är med på bänken.

Slutsatsen är att Markus Lantz roll fortfarande inte är helt solklar men att han förmodligen är just huvudtränare för U21 samt extra resurs på A-lagets träningar. Frågan är dock hur länge det dröjer innan skåningen står på bredvid Prytz på tränarbänken.

Vem ska spela vänsterback?

Detta var inte en fråga innan försäsongen började då Hannes Sahlin för många säkert var det självklara förstavalet. Sedan kom försäsongens första match och sedan dess har inte mindre än fyra spelare aspirerat på platsen. Hannes Sahlin som inför säsongen kändes som det givna valet har varit ur slag och dragits med småskavanker samtidigt som insatserna på planen inte nått någon högre kvalité.

Jonathan Azulay har fått chansen de två senaste matcherna och har skött det defensiva arbetet på ett bra sätt men haft vissa brister i det offensiva spelet då han har svårt att fylla på och slå inlägg med vänsterfoten på samma sätt som en spelare som är van i positionen och vänsterfotad kan göra.

Joakim Hall har fått få chanser och tycks aldrig få en riktigt ärlig chans. Mot Falkenberg var han aningen ringrostig men någon chans att spela sig till matchform har han aldrig riktigt fått heller.

Jacob Ericsson är nog den som i nuläget känns bäst om man räknar ihop de offensiva och defensiva egenskaperna. Mot Syrianska imponerade han i den andra halvleken och han tycks göra sig bättre som ytterback än som yttermittfältare. På mittfältet får han en roll där han kan sväva lite mer fritt än på vänsterbacksplatsen där kan koncentrera sig enbart på sin löpstyrka och sitt inläggsspel. Som mittfältare får han lätt för många alternativ vilket kan stanna upp honom.

Slutsatsen är dock att Hans Prytz val kommer falla på Jonathan Azualy när premiären ska spelas. Han har fått många chanser i de senaste veckornas cupspel och ett stabilt defensivt alternativ kommer vara viktigare än en spelare som kan hota med sina inlägg.


'Det är dags att svara på några frågor' have 20 comments

  1. 20 mars, 2013 @ 18:40 Lill-Benke

    Jag inser också att det är lite tunt på mittfältet bakom Jakob. Har ändå en känsla av att Holländer kommer fixa det rätt bra om han får jobbet. Han har fötterna och snabbheten och en bra fotbollshjärna. Med lite coachning från Prytz kanske han också kan plocka fram djävulen i sig och spela tufft defensivt precis som Jakob. Möjligen är detta bara önsketänkande från min sida men just hårdheten borde ju egentligen vara det lättaste att fixa av ovan nämnda egenskaper.
    Azulay är ok men tyvärr tycker jag han känns som beviset för att det ofta är bättre att mogna i en klubb i de lägre divisionerna än i en toppklubbs ungdomslag. Tycker faktiskt inte riktigt han är mogen för spel på riktigt hög nivå. Det är väl det Mild har fattat och Öis under året ska göra något åt. Några 26 matcher från start lär det inte bli. Dock såklart helt ok som komplement.

    Svara

  2. 20 mars, 2013 @ 18:49 Lill-Benke

    Lantz roll verkar väl rätt bra? Detaljer på träningar om sådant han kan och har erfarenhet av. Dessutom kanske lite vinnarvana. Såvida han fortfarande är väldigt billig tycker jag det låter lysande. Bör sitta på läktaren och få intrycken därifrån. Räcker gott med Prytz och Karlén på bänken.
    Satsa på Sahlin på vänsterbacken! Han är stabil och behöver växa in i ett högre tempo. Van vid Söderettan och möter nu allsvenska lag i parti och minut. Ericsson har inte alls imponerat på mig som back, däremot mycket som ytter. Har ett steg och en förmåga att utmana som definitivt inte bör slösas bort på en ytterbacksplats. Hall har jag sett för lite men är för nig en bit efter Sahlin. Azulay ok komplement även här.

    Svara

  3. 20 mars, 2013 @ 20:57 Top 10

    ÖIS trupp har idag 7 mittfältare varav den relativt oprövade jättetalangen Andrè N är långtidsskadad, blir säkert borta större delen av året
    Av de sex kvarvarande så finns den helt oprövade junioren Daniel P. Med andra ord så har ÖIS i dagsläget endast fem mittfältare, det är tunt! Ingen av de fem har erfarenhet från S1. De tre vi hade i div 1 fg år är ju borta
    Då Sebastian ännu var kvar i ÖIS så letades det efter en högerbreddare. När Seb gick så behövdes ingen av dem?
    Det är väl ganska uppenbart att det fattas två kompletterande mittfältare, eller? De behöver inte vara bättre än de vi har men de skall vara fullgoda ersättare. Det lär komma skador och avstängningar

    Hur går det med testspelaren Simon Alexandersson från Vetlanda, är han aktuell?

    Svara

    • 20 mars, 2013 @ 22:30 D

      Jag ser ändå Jakob Ericsson som mittfältare vilket gör att vi ändå har 7 st + André Nilsson. 8 mittfältare är väl ändå rätt naturligt?

      Om man ändå letar efter någon kvalitéinnermitt, varför inte testa Azulay som en typisk balansspelare framför backlinjen,vid nödfall!

    • 21 mars, 2013 @ 08:52 Top 10

      Det finns endast sju mittfältare i ÖIS A-trupp varav en är Jakob E
      Förmodligen har du räknat Ricky el Hedman som mittfältare, de är dock i första hand tänkta som anfallare. Ingen av dem är centrala mf och allra minst ngn def mf
      Ang Paulsson så är hans erfarenhet för 2012, 11 matcher i U19 i ett ganska färglöst U19-lag
      Om du anser Azulay lämplig som mf så har vi bara två mittbackar plus Hawunger som i stort är lika oprövad som Paulsson. Då fattas det ännu mer ytterligare en spelskicklig mb. Härav tycker jag att vi fn endast har fem mf
      Ang kvalitè så tycker jag att Lindström, Lundgren och Holländer är ok för ett ungt ÖIS, även där tycks vi ha olika uppfattning
      Problemet kvarstår, man har behov av en bättre och bredare trupp i S1 än i div 1!

    • 21 mars, 2013 @ 09:06 D

      Fast nu är du ändå fel ute va? Tror inte någon anser Johan Hedman som anfallare längre, utan snarare som yttermittfältare!

      I såna fall har vi 8.

      Angående mittbackarna så har Hannes Sahlin visat att han klarar det med bravur, i alla fall på lägre nivå(Som alla andra i truppen)

      Man får ha lite flexibla spelare när ekonomin är som den är, skulle dock gärna ta in en innermitt tillfälligt, annars är truppen tillräcklig.

    • 21 mars, 2013 @ 11:48 Top 10

      Det är bara att konstatera att vi har lite olika uppfattning om truppen (åtminstone en spelare). Jag tror ändå att ÖIS i första hand är ganska tunt på innermitt.

      Önskar därför i 1:a hand en def innermitt/off mittback.

      I andra hand ytterligare en mf med tanke på Andrès långtidsskada (där tycks vi väl vara eniga?)

      Ang Sahjlin som mittback är väl ok, men då blir väl nog Jakob E vb och då försvinner en bra ymf

      Ang Hedman så kan han spela ymf men jag tror att han har stor potential som anfallare

      Ang lite svagare/orutinerade spelare i truppen så tror jag att de har större chans att lyckas med lite rutinerad omgivning, annars behövs nog lite mer jämställda avbytare. Därav min osäkerhet runt Hawunger och Paulsson (vilka du valt att inte kommentera)

      Ang flexibilitet när ekonomin är dålig så ser jag det på ett lite annorlunda vis. Man skall alltid hålla i ekonomin oberoende om den är bra eller dålig så hade vi sluppit den nuvarande prekära situationen

    • 21 mars, 2013 @ 12:19 D

      Bra synpunkter! Speciellt med ekonomin, som givetvis alltid ska tänkas på. Och då blir truppen därefter.

      Jag förutsätter att både Hawunger och Paulsson inte är tilltänkta till någon större mängd speltid och därmed har lägre löner än övriga.

      Ska vi ta in en normallön-spelare kostar det givetvis mer. Flexibiliteten är bra att ha, men behöver laget i nuläget ”spetsavbytare”, d.v.s. på Holländer/Hedman-nivå. Dom är svåra att få till en rimlig lön :)

  4. 21 mars, 2013 @ 09:30 Lanslarke

    Jag är inte helt övertygad om att mittbacksparet Leinar och Rosén kan anses helt cementerat ännu. Mot AIK och HBK har vi kört med en låg backlinje och satsat på kontringar. Då fungerar det med två stabila, något orörliga pjäser. Mot Falkenberg med deras snabba forwards hade det inte skadat med Azulay där. Vi får se den 3:e.

    Sahlin spelar sannolikt på lördag och får väl sin chans då att visa att han är en man för startelvan. För Hall krävs det nog att han gör bra ifrån sig i B-laget, för att komma i fråga.

    Svara

    • 26 mars, 2013 @ 13:26 Supermanj

      Håller helt och hållet med dig. Jag är hundra på att Azulay kommer spela i premiären och matcherna efter det också. Som mittback! Han är klasser bättre än samtliga i backlinjen..
      Ni som säger något annat, såg ni han i Blåvitt?

  5. 21 mars, 2013 @ 12:33 Agera!

    Det känns väl klart som korvspad att vi saknar minst en innermittfältare av rang. Som någon skrev ovan letade vi efter en ytter innan Seb försvann, plötsligt är vi två spelare kort. Något måste göras innan serien drar igång annars tar vi en allt för stor risk vid skador/avstängningar. Om Lillström eller Lundgren är borta kliver Holländer in, fine. Men vem skall vara avbytare när någon av de två kvarvarande innermittfältarna i truppen får kramp i minut 80? Nej man MÅSTE ha minst 4 innermittfältare i en SE-trupp, tre går bara inte.

    AGERA!

    Svara

  6. 21 mars, 2013 @ 12:52 Top 10

    Jag tycks även få lite medhåll, kul :)

    Svara

  7. 21 mars, 2013 @ 13:28 D

    Kan ni få in en spelare på 80000 i årslön /öka publiksiffran med 100 personer per match så är jag också okej med det :)

    Spelare finns i juniorlaget, problemet är att dom är för dåliga. Det är Holländerklass som måste in!

    Svara

    • 21 mars, 2013 @ 22:29 steffe_öis

      om vi behöver ha en utfyllnad innermittfältare om man tänker ekonomiskt, så kan väl henrics brorsa Daniel carlsson användas, han var ju på gränsen att bli uppflyttad vid årsskiftet och är defensiv innermitt.

  8. 21 mars, 2013 @ 17:35 Top 10

    Jag tror alla är medvetna om ÖIS svaga ekonomi och att det fn inte finns så mycket att hämta i juniorlaget.

    Jag tror också att de flesta kan räkna ut att intäkterna i S1 bör öka med ca 8-9 MKr.
    De flesta har nog räknat med lite förstärkningar när man går upp en division även om plånboken inte medger ngr större utsvävningar trots intäktsförstärkningen. Lundgren, Jakob E och Rosèn är/var nog inte de enda intressanta spelarna som finns i ettan som tycks vara vår värvningshorisont

    Truppen idag har förändrats mot fg år med nio nya namn (det låter mycket), åtta ut. Principen har varit yngre, mindre erfarna men hungrigare och förmodligen är flera även billigare. Detta bör väl inte ha dränerat ekonomin trots löneökningar pga avancemanget? Ett bra koncept, en intressant trupp där spetsen håller men håller bredden? Oron är nog störst om innermittfältet som är lagets nav där dessutom den unga talangen Andrè Nilsson är långtidsskadad. Andrè bör väl inte kosta så mycket under konvalescenttiden?

    ÖIS ekonomiska strategi syns tydligt när man jämför spelare in mot ut. Även om min jämförelse inte är helt riktig så ger den en bra indikation hur tänket har varit som var och en kan fundera omkring
    Tobias Bratt ersätter Tommy Lycèn
    Adam Rosèn, nytillskott
    Jonathan Azulay (lån) ersätter Robin Jonsson
    Sebastian Olsson (lån) ersätter Johan Pettersson
    Daniel Paulsson (U19) ersätter Alexander Jeremejeff
    Andrè Nilsson ersätter Jonathan Lindström
    Johan Lundgren ersätter Sebastian Johansson
    Jakob Eriksson ersätter David Björkeryd
    kvar blir det lite haltande
    Carl Hawunger (U19) som får ersätta Markus Anderberg

    Varför skall ev en kombinerad defensiv innermittfältare/offensiv mittback inte kosta mer än 80 000 om året? Vi borde väl inte ha tömt alla resurser på de aktuella truppförändringarna? Var finns Sebs lönekostnad i ditt tänk? Eller var han aldrig aktuell för en fortsättning?

    Men jag håller med, finns det inga pengar så finns det inga pengar men det låter lite motsägelsefullt. Hoppas under alla omständigheter på ett gott nytt ÖIS-år även om jag har lite funderingar som är kul att syfta :)

    Svara

    • 21 mars, 2013 @ 20:10 D

      Har du läst budgeten? :) Känns som att det är dumt att inte hålla den ;)

  9. 21 mars, 2013 @ 20:02 Pirlo

    Centrala mittfältare i Öis’ nuvarande sätt att spela innebär i första hand en defensiv balans. Då finns det inte mycket ”back-up” till Lindström och Lundgren. Det är lite konstigt att Öis’ trupp inte innehåller någon spelare, förutom möjligen Holländer, som har kombinationen yttermittfält/defensiv innermittfält. I många klubbar brukar man också kunna hitta försvarsspelare som kan hantera den defensiva mittfältsrollen men jag tycker att man har svårt att hitta denna kombination i Öis’ trupp.

    Svara

  10. 21 mars, 2013 @ 20:55 Sven R

    Nu börjar det bli lite tröttsamt!

    Jag tror samtliga supportrar skulle vilja ha ytterligare ett par spelare av god klass och med erfarenhet av AS och/eller SE i truppen. Dock accepterar en stor majoritet att en ekonomi i balans går före. Om det finns ekonomiskt utrymme för ytterligare förstärkningar innan serien startar, får vi svar på inom en dryg vecka då transferfönstret stänger.

    Att, vilket indikerats av vissa debattörer, ett nyförvärv kan generera mer publik så tror jag att det är sant om man pratar om någon av åtminstone landslagsklass (jag förespråkar ändå inte detta, då det är ett stort risktagande). Detsamma gäller knappast någon av ”habil SE-klass”.

    Personligen är jag glad att ÖIS inte går på som GAIS. Både styrelse, medlemmar, personal, spelare och supportrar har där ett helvetesår framför sig. Inga sportsliga framgångar lär kunna skingra oron för ekonomin (vilket i sig antagligen motverkar sportsliga framgångar).

    Även om Felix ovan förtsätter sin ”hype” av Lantz, så är åtminstone jag tillfreds med att Prytz leder vår trupp. Han har hittills visat sig vara en tränare som kan få ut max av en begränsad, ung och orutinerad trupp. Ofta genom att matcha spelare på ovana platser och med goda (om än inte exeptionella) resultat.

    Kom ihåg att vår målsättning är att hänga kvar och etablera oss som ett SE-lag – inte att slåss toppen av tabellen för att försöka nå AS!

    Svara

  11. 22 mars, 2013 @ 06:41 ph

    tills vi har etablerat oss i s1 måste väl det vara tänkt att lantz skall räknas som backup på innermitt? holländer gjorde ju bra ifrån sig där förra året och tror även jag minns att hedman spelade där någon match även om det kanske inte var det mest lyckade..seb ohlsson kan väl spela innermitt med? Just nu är jag rätt nöjd med truppen med tanke på ekonomin. Sedan om det skitit sig totalt fram mot sommaren förväntar jag mig minst 3 förstärkningar..Det är kanske inte optimalt att ”chansa” så men lär sannolikt bli så.

    Svara

  12. 22 mars, 2013 @ 14:29 Daniel K

    En stilla undran: Jag tror att det kan vara så att hela lönebudgeten inte används just nu. Därmed kan ju en joker dyka upp!

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se