En helt vanlig eftermiddag i vårsolen på ÖIS-gården

Imorgon är det dags. Matchen mot AIK har pratats ned. Alla vinklar är synade, alla stenar är vända och det är dags att gå vidare. Imorgon bär det av till staden som gav Sverige Gyllene tider. Och det ska dom banne mig få sota för. Grupp 4 ska avgöras och det ser sannerligen bra ut. Vinst oavgjort och förmodligen även vid en inte alltför stor förlust.

Hur ser då läget ut inför morgondagen?

På motsatt planhalva står ett, till allsvenskan nyuppflyttat Halmstad BK som befogar över ett anfallspar värt djup respekt. Förre Gaisaren Gudjon Baldvinsson gjorde förra året 16 mål i landets högsta serie och var en starkt bidragande orsak till hallänningarnas avancemang. Bredvid sig på topp hade han Mikael Boman som svarade för 13 mål vilket ger ett facit på hela 29 mål av bara de två. Något som självklart är mäkta imponerande.

Halmstad var förra året det lag som gjorde flest mål i hela superettan, något som gjorde att man trots ett aningen darrig defensiv klarade av att knipa kvalplatsen och över två matcher vara det bättre laget i kvalet mot GIF Sundsvall.

Frågan är dock hur mycket man som allsvensk nykomling är beredd att riskera i en cupmatch i mars. När den store ledaren, åldermannen, Southamptonikonen och försvarsgeneralen Michael Svensson vilas vet man att det sparas på resurserna. Michael Svensson har karriären igenom haft ihärdiga skadeproblem och slutade som en följd av dessa 2009 och gick istället in i tränarstaben hos ”Saints”. Varifrån han värvades rakt in i tränarstaben i Halmstad BK i december samma år. Efter en misslyckad start på 2011 valde dock mittbacken med det minst sagt respektingivande smeknamnet ”Mördarn” att snöra på sig skorna igen.

Att Michael Svensson ställs åt sidan i morgondagens match kan alltså ses som ett tecken på att man kanske inte riskerar allt för mycket och inte är beredda att offra allt för mycket för att nå vidare i cupspelet.

Provspelare på gården

Några tecken på försiktighet är dock svårt att hitta på ÖIS-gårdens konstgräs. Men trots tufft matchande de senaste veckorna var det bara Henrik Carlsson förutom långtidsskadade André Nilsson som saknades på planen. Henrik har ådragit sig problem med halsen och ingår inte i truppen till morgondagens match. I övrigt är det mestadels spelare som är på väg tillbaka från skadeuppehåll, både Hannes Sahlin och Daniel Paulson tränade obehindrat under fredagseftermiddagen.

Utöver skadeläget kan vi konstatera att en provspelare har vågat sig till gården. Simon Alexandersson, heter denne provspelare och han är en anfallare född 1992 som senast kommer ifrån Hvetlanda GIF i Division 4. Simon Alexandersson är en anfallare som både till kroppsbyggnad och spelstil är kittlande lik Demitar Berbatov. Trots en ganska långsam och ointresserad uppsyn gör han många saker väldigt rätt framför mål. Trots avslut som knappt hade styrfart låg målvakten för det mesta i fel hörn och det mesta framför mål såg väldigt enkelt ut. Jag säger inte att man borde värva Simon Alexandersson nu men det första intrycket var intressant på flera sätt. Men det finns ju ett spel innan bollen ligger framför mål också. Där har smålänningen fortfarande saker att bevisa.

Som vi tidigare konstaterat så får Markus Lantz en mer och mer tydlig roll i tränarstaben där han är den som i mångt och mycket ansvarar för att spelövningar sköts enligt en utsatt plan. Det är Markus Lantz som går in och berättar för Emil Karlsson och Oskar Wallén hur de två ska samarbeta när laget går upp press. De större övningarna som rör mer strukturella saker, så som hur hela laget ska agera när bollen ska förflyttas uppåt i banan och försvarsspelet ligger fortfarande på Prytz bord men Lantz har fått en viktig roll direkt.

Är det ett mittlås vi ser skapas?

Adam Rosén och David Leinar får med största sannolikhet chansen från start imorgon. I varje fall om vi ska tro våra uppgifter. Därmed kan vi konstatera att det var ett tag sedan Jonathan Azulay fick chansen från start samt att David Leinar efter sin försiktiga start har tagit ett stadigt grepp om en plats i mitten av backlinjen. Är det så att Hans Prytz har valt sitt par i mitten?

Adam Rosén slet som ett djur och var överallt mot AIK samtidigt som Leinar var resolut och pålitlig. Det var en fröjd att se de två då och att de inte byts ut till morgondagens match känns inte på något sätt konstigt. Föga förvånande ser det också ut som att resten av backlinjen är intakt. Med andra ord ser det ut som att Hannes Sahlin återigen ställs utanför startelvan.

Om ni är sugna på startelvan så blir den något åt det här hållet:

 

I mål får alltså Peter Abrahamsson fortsatt förtroende och att han är med allra största sannolikhet även i år förstavalet i mål. Yttermittfältspositionerna är i nuläget de enda två positionerna där det skiftast friskt fortfarande. Tillbaka i startelvan är Johan Hedman som stod för en stark insats i veckans U21-match mot Varbergs BoIS. Något som Sebastian Ohlsson inte kan beskyllas för. Hans insats mot Varbergs BoIS var sällsynt blek. Vi hoppas på bättring i Halmstad.

På topp har Emil Karlsson och Oskar Wallén tagit varsitt järngrepp om platserna längst fram i banan. Det räcker väl så?

 


'En helt vanlig eftermiddag i vårsolen på ÖIS-gården' have 10 comments

  1. 16 mars, 2013 @ 09:05 Oskar S

    Förstår inte hur en inlånadAzulay kan få vänsterbacks positionen när vi har både Joakim Hall och Hannes Sahlin på bänken. Jag tycker det känns fel.

    Svara

    • 16 mars, 2013 @ 12:55 Q

      Särskilt då han inte alls har varit bra då han spelat ytterback. Sahlin var dessutom en av dem bättre då han fick chansen mot blåvitt och hall har inte fått chansen alls.

  2. 16 mars, 2013 @ 10:22 Daniel K

    Känns grymt spännande med Kent´s sökande efter unga och kanske missade talanger av de större klubbarna!

    Köp billigt och sälj gôra dyrt!! :)

    Svara

  3. 16 mars, 2013 @ 12:22 John L

    Har faktiskt lite koll på Simon Alexandersson. Har t.o.m. spelat mot honom så sent som i höstas. Han har varit och provspelat i England i bl.a. Readings U21-lag och ett par mindre klubbar. Han är en bra målskytt, frågan är bara om han håller Superettan-nivå redan nu. Hade varit kul om han gick till ÖIS och jag tror att han kan bli ganska bra om han får lite träning. Konstigt att han inte fått kontrakt med någon annan klubb än, han är alldeles för bra för att spela kvar i Hvetlanda GIF i division fyra ännu ett år.

    Svara

  4. 16 mars, 2013 @ 14:21 Supermanj

    Tycker Azulay får lite mycket skit här inne..
    Han är helt klart den bästa mittbacken vi har i nuläget. Samtidigt som Adam och leinar gjort det helt okej.
    Så hans vill spela med alla dessa 3 i backlinjen. Och Azulay är den enda av dem som kan lira ytterback.
    Personligen tyvärr jag de är synd att vi lånar in en av Sveriges största framtidnamn på backsidan och sätter honom på ”fel” position.
    ”Q”, du tar hackat på Azulay efter varenda inlägg här nu, tror du har lyckats få fram ditt budskap nu…

    Svara

    • 16 mars, 2013 @ 15:19 John L

      Azulay borde inte spela vänsterback, där skall Hannes vara. Däremot som mittback kan han helt klart vara med och konkurrera, känns som det är ganska jämnt mellan honom, Rosen å Leinar.

  5. 17 mars, 2013 @ 12:17 Supermanj

    Jämnt mellan honom rosen och leinar?
    I mina ögon är han klasser bättre än båda två. Lugn med boll, bra med huvudet, läser spelet bra.
    Han skall starta i mittlåset alla dagar i veckan enligt mig.

    Svara

    • 17 mars, 2013 @ 14:22 John L

      Som du säger är han mycket mer spelskicklig, han borde spela tillsammans med Rosen eller Leinar då de andra två är stora, starka och bra på huvudet.

    • 17 mars, 2013 @ 16:12 D

      Nja, av det jag har sett känns det rätt jämnt mellan alla tre, då ser jag helst att den på lån inte spelar: Azulay på bänken!

    • 17 mars, 2013 @ 17:33 John L

      Rent kvalitetsmässigt är det jämnt ja, men Leinar och Rosen tillsammans är för slöa. Azulay är snabbare och mer spelskicklig. Men jag kan hålla med dig om att vi borde satsa på våra egna.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se