ÖIS tappade ledning i Halmstad

Trots att ÖIS i den 32:a matchminuten tog ledningen genom Jakob Lindström på straff och därmed tog ett jättekliv mot gruppseger och avancemang lyckades inte ÖIS hålla igen matchen ut. Under några mardrösminuter i mitten av den andra halvleken gjorde Halmstads BK både 1-1 och 2-1 på Peter Abrahamssons ÖIS. Ett resultat som stod sig matchen ut. Skit kan tyckas – men ÖIS har fortfarande foten i en kvartsfinal.

Nej, det blev inte en tredje raka seger mot ett allsvenskt motstånd i Svenska Cupens gruppspel 2013. Det stod Halmstads BK i vägen för i förmiddags på Skedala Park. Men deppa inte alltför mycket. Visst, att förlora är skit och allt det där, men det skall till ganska så mycket för att Syrianska FC skall sno förstaplatsen från ÖIS. Faktum är att de behöver slå AIK med fyra måls marginal (och så finns det några fler invecklade scenarion, men de får ni allt räkna ut själva för det orkar inte vi just nu).

ÖIS ställde upp med samma manskap som Felix presenterade i gårdagens införrapport. Det innebar att Peter Abrahamsson vaktade ÖIS mål. Backlinjen såg ut precis som mot AIK – konstigt vore väl annars efter en sådan prestation – vilket gav oss Christofer Bengtsson och Jonathan Azulay på kanterna samt David Leinar och Adam Rosén som mittbackspar. På mittfältet spelade föga förvånande Jakob Lindström och Johan Lundgren tillsammans i mitten och på kanterna huserade Sebastian Ohlsson och Johan Hedman. Anfallet bestod av Oskar Wallén och Emil Karlsson. Kanske det bästa ÖIS kan sätta på benen i dagsläget. Ja, så kan det nog vara. Möjligen att det går att diskutera vänsterbacksplatsen samt vilka som skall spela yttermittfältare – Jacob Ericsson har ju varit rätt bra där – men i övrigt skall det mycket till för att de andra inte skall starta i premiären mot Falkenbergs FF den 8 april.

Ganska så väntat var det hemmalaget Halmstads BK som tog tag i taktpinnen omgående i matchen. De behövde gå framåt för att ha en chans på gruppsegern samtidigt som ÖIS skulle avancera vid så väl en vinst som ett oavgjort resultat. Med andra ord föll det sig ganska så naturligt att det var Halmstads BK som tog tag i spelet när matchen drog igång.

Framför allt anföll de på ÖIS vänstra sida. Kanske var de på Valhalla IP i söndags och såg att det finns en svaghet att utnyttja vid Jonathan Azulays och Sebastian Ohlssons kant. Och Azulay och Ohlsson hade det faktiskt ganska så jobbigt med att komma rätt i markeringen. Det blev aldrig riktigt farligt – Halmstad kom aldrig så långt – men de spelade sig fram alldeles för enkelt vid ett par tillfällen.

Ändå var det ÖIS som skapade de allra vassaste chanserna i den första halvleken. Framför allt genom Emil Karlsson som då och då oroade med sina djupledslöpningar. Tyvärr stod vi för dagen en aning dåligt och det var svårt att avgöra vad som egentligen var en farlighet och vad som inte var det – men klart var att Emil Karlsson kom igenom vid ett par tillfällen. Men något mål blev det inte. Det närmaste han kom nätrassel var ett försök till lobb då han krigade sig fram till ett friläge. Tyvärr fick Stojan Lukic upp näven tillräckligt högt och undanstyrde därför bollen till en resultatlös hörna.

Men dessförinnan hade ÖIS ändå gjort matchens första mål. Och tacka Emil Karlsson för det. Genom en bra djupledslöpning kom han ensam mot Stojan Lukic som var tvungen att fälla honom innanför straffområdets gränser. En solklar straff rakt i ÖIS hand och 0-1. Straffen krutade Jakob Lindström in. Ingen pardon där inte! Rakt upp i Lukics högra kryss samtidigt som han själv satsade mot sin vänstra stolpe.

Bara fem minuter efter att ÖIS slått in matchens första mål var det Halmstads tur att få chans till straffspark. Efter ett fint genomspel på högerkanten överlistade de de allra flesta varpå Gudjon Baldvinsson slog in bollen centralt mot Mikael Boman. Han fick dock endast en halvträff på bollen så att den gick parallellt med där han stod. I all sin iver skulle David Leinar då bara rensa undan bollen till en hörna, men olyckligtvis råkade han fälla en framstormande hemmaspelare. Skit och pannkaka! Men det är bara att tacka Peter Abrahamsson. För jo, han räddade Steindorssons strafförsök. I perfekt målvaktshöjd gick Peter rätt och avvärjde till ÖIS-klackens stora förtjusning. Ni kom-i-håg-are, var detta Peter Abrahamssons första straffräddning i ÖIS?

Precis som David Leinar beskrev för mig efter matchen (tyvärr försvann intervjun i cyberspace, vi beklagar) så sjönk ÖIS på tok för mycket i den andra halvleken. Ganska mycket helt i onödan. Halmstads BK satte ingen jättepress på ÖIS, men likväl tog de över spelet. Dessutom mer än vad de gjorde i halvlek nummer två där de också var laget som drev mest boll och försökte mest.

Därför kom inte kvitteringen som någon större överraskning. Men ändå var den riktigt onödig. Ah, vi måste vara mer disciplinerade vid hörnsituationer. Speciellt med de starka huvudspelare som vi har. Fredrik Liverstam är visserligen stor, tung och stark – men det skall ÖIS veta om och han skall då vara utmarkerad av endera Leinar eller Rosén. Så är det bara. Nu var han inte det och då mötte han hörnan perfekt i den 74:e matchminuten och knoppade in 1-1 bakom Peter Abrahamsson.

Men det slutade inte där. Halmstads BK gjorde några minuter därpå även 2-1. Nästan så att man kommer drömma mardrömmar om 2010 inatt. Speciellt då ÖIS inte kan få bort en boll ordentligt vilket gör att den istället dimper ned hos Antonio Rojas som trycker till. Rakt ned i Abrahamssons högra stolphörn.

I detta stadie tog Halmstads BK över totalt. ÖIS såg mer eller mindre ut som vilsna höns och ganska så logiskt så infann sig viss panik i spelarna. Det som varit så bombsäkert. Men några fler mål föll inte. Turligt nog. För det var ganska så nära vid ett par tillfällen. Där får vi tacka Peter som stod pall för ett par skott i kritiska situationer.