Se upp Europa!

Tävlingsmatch, cupmatch, allvar.

Svenska Cupen har aldrig varit något som varken den gemene fotbollssupportern, tränaren eller spelaren har värderat speciellt högt. Man har ofta sett det som en chans att lufta truppen och fila på diverse detaljer inför den kommande seriematchen. Just därför känns det som ett sannerligen uppfriskande initiativ av förbundet att göra om turneringen med ett höst-vår upplägg och ett gruppspel.

Man ska inte gå så långt som att påstå att cupen nu har samma status som serien för dit är det fortfarande en bit kvar. Morgondagens match har inte i närheten av den laddning som exempelvis seriepremiären mot Falkenberg på Gamla Ullevi. Men en tävlingsmatch är alltid en tävlingsmatch. Dessutom kan ett långt cupäventyr generera välbehövliga slantar till klubbkassan.Skulle man dessutom gå riktigt långt så har man chans att nypa en kvalplats till Europa League som skulle innebära ännu större pengar och ett fantastiskt äventyr. Fast den tanken håller vi ett tag.

För motståndet i morgondagens match står ett skadeskjutet Syrianska som har haft stora skadebekymmer under försäsongen samtidigt som man har tappat en mängd spelare utan att ersätta dem. Men är det något fotbollssverige de senaste åren lärt sig den hårda vägen så är det att det aldrig går att räkna ut Syrianska FC. Laget har en organisation som storleksmässigt motsvarar ett mindre superettalag och av man är på många sätt en humla som inte ens borde kunna flyga. Man har dock något som så många klubbar i Sverige och fotbollsvärlden nu för tiden. Man har en oerhört tydligt identitet.

Det är ingen slump att det är Syrianska och inte exempelvis Gefle IF eller GIF Sundsvall som har lockat till sig Lolo Chanko och Sharbel Touma. Den tydliga identiteten av att vara en klubb av och för syrianer både lockar spelare och motiverar de spelare man redan har i klubben till att ge allt för märket på bröstet oavsett förutsättningar i vecka efter vecka och även om det kan låta som en klyscha att spelarna i Syrianska spelar för något mer än att vinna en fotbollsmatch så bör man nog ta det på visst allvar.

Om det blåser snålt i Södertälje och man kämpar för att få ihop ett lag så är det desto muntrare på ÖIS-gården. Det enda som stör startelvan i nuläget är att Hannes Sahlin inte deltog under dagens träningspass och troligtvis inte deltar i morgondagens match. Ett fäste i baksidan av låret är irriterat och man vill inte ta några risker. Enligt Hannes själv siktar han på att vara tillbaka till nästa veckas drabbning med AIK. Även Daniel Paulson fattades under matchspelet och även om han inte kan räknas till den ordinarie startelvan så är det olyckligt att den lovande yttern får sin försäsong avbruten med jämna mellanrum av diverse skavanker.

Lantz stiger fram

– Vi har väl fyra poäng? frågar Marcus Lantz huvudtränare Hans Prytz.

– Nä, Marcus vi har sex poäng, dom har ändrat det där systemet nu för några år sedan. Man får tre poäng för en vinst nu, haha. Bengtsson replikerar snabbt.

Medan Hannes och Daniel Paulson slet vid sidan av planen tillsammans med Erik Nexborn var det desto gladare miner på planen. Träningen inleddes med smålagspel på innebandymål. En match som fångade intresset hos mig och flera andra vid sidan av planen var den som utspelade sig mellan den äldre och yngre generationen på planen närmast gångvägen. David Leinar, Christofer Bengtsson och Markus Lantz mot de klart yngre Sebastian Ohlsson, Jacob Ericsson och Filip Holländer.

Det yngre gardet, fostrat med en fotboll inriktad på offensivt spel, snabba finter och lir gör allt i sin makt för att med fart utmanövrera de äldre. Det imponerar dock inte på det äldre gardet. Christofer Bengtsson tar emot en boll som Jacob Ericsson tappat. Sätter sin fot på den, tittar upp, ser Marcus Lantz och slår en kort passning. Lantz i sin tur tar emot bollen och trycker den med en distinkt yttersida förbi Sebastian Ohlsson in det lilla målet bakom honom. Det är inte vackert men det är effektivt. Och det satte en prägel på hela träningen.

Marcus Lantz har under den senaste tiden fått ta mer och mer ansvar under träningarna samtidigt som Hans Prytz har tagit ett steg tillbaka på träningsplanen. Det betyder inte på något sätt att Lantz är på väg att konkurrera ut Prytz som huvudtränare men man det kan vara så att Kent Carlzon och sportrådet har gjort ett riktigt fynd i Lantz. Prytz är på många sätt en ultimat tränare för ett lag som ÖIS som inte behövde något annat än någon som klarade av att pumpa in en vinnarkänsla i truppen. Men det har funnits de som påstått att Prytz inte besitter den taktiska stringens som krävs för att träna ett lag på en högre nivå. Av den anledningen känns det som ett bra drag att få in en som person som Marcus Lantz som dag för dag imponerar med sina taktiska kunskaper.

En annan fördel tränartrojkan har med nytillskottet Lantz är att han ofta deltar i övningarna och ger ett perspektiv som man annars sällan får som tränare. Under dagens pass deltog exempelvis Lanzt både i uppvärmningen och det avslutande Nacka-spelet där han fick instruktioner av Prytz att ”visa vad skåpet ska stå”.

Uppdrag stäng Syrianska

Mycket tid av träningen lades på att Marcus Lantz instruerade sina spelare i hur man skulle sätta press högt på sina motståndare. Under den andra halvleken i förra veckans derby hade man stora problem med att få tag i bollen högt upp i banan och man blev i många stunder alldeles för passiva och tillät de blåvita att rulla boll som de ville på helt fel planhalva.

Att man inte gick upp högre i sin press mot ett gediget bollskickligt IFK Göteborg är förståeligt. Mot ett Syrianska med stora skadeproblem och en startelva med spelare på ovana positioner kommer en aggressivare spelstil att löna sig. De som ska sätta den höga pressen och mala ned det syrianska motståndet är följande lirare:

Något som förmodligen ganska omgående höjer en hel del ögonbryn är det faktum att Henrik Carlsson startar bredvid Oskar Wallén på topp. Ett val som sett till ”Henkes” inhopp mot IFK Göteborg är fullt försvarbart. Då ingen av Emil Karlsson och Oskar Wallén är speciellt bra med bollen och Oskar Walléns targetegenskaper är något som behövs i allra högsta grad.

Yttermittfältsplatserna kan skifta och att det är Jacob Ericsson och Sebastian Ohlsson som tar hand om dem idag är inte på något sätt någon skräll. Av tradition brukar andremålvakten ställas i cupen och det borde inte bli någon ändring på det imorgon.

Då är det bara till att starta förberedelserna. För imorgon är det dags för årets första tävlingsmatch. Se upp Europa, här kommer ÖIS!


'Se upp Europa!' have 9 comments

  1. 2 mars, 2013 @ 19:54 Persson

    Ni var på gården idag…snappade ni då upp TEÄ resultat?
    Ifall så…målskyttar, osv…tack!

    Svara

    • 3 mars, 2013 @ 00:55 Rött&blått

      ÖIS U19 (Tipselit Äldre) förlorade med 2-4 efter att ha tappat en 2-0 ledning. Målskyttar: Oskar Kivilo och Felix Jigliden-Larsson.

  2. 2 mars, 2013 @ 21:44 Hocus Focus

    Nån som har nån teori hur stor risk/chans/möjlighet det är att Lantz skulle snöra på sig skorna i serien ?

    Svara

    • 3 mars, 2013 @ 11:05 Felix Jonsson

      Väldigt liten chans skulle jag nog säga. Då krävs det nog en hel del skador faktiskt.

  3. 2 mars, 2013 @ 22:06 D

    Jag hoppas och antar att Peter kommer stå emot AIK nästa vecka, inga matcher på en månad är knappast optimalt för lagets förstamålvakt!

    För övrigt kul med Henke från start, nu får han sin chans och kommer spela sin viktigaste match i karriären! Jag hoppas han tar chansen!D

    Svara

  4. 3 mars, 2013 @ 01:45 JD1887

    Vart är Peter? Står han över för att vila handen?

    Svara

  5. 3 mars, 2013 @ 13:51 Rödblå

    Fyra fel i elvan: Hedman och Holländer på kanterna, Emil och Ricky i anfallet.

    Svara

    • 3 mars, 2013 @ 15:29 Sektion LM

      Håller med….till hälften. Rätt om Hedman och Holländer. Gillar dock det nya anfallet.

  6. 3 mars, 2013 @ 14:03 Anonym

    Ja , vi måste få igång Holländer !!!
    Nu !!!

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se